Zmiana struktury włosa - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Uroda > Pielęgnacja włosów i fryzury > Pielęgnacja włosów

Notka

Pielęgnacja włosów W tym miejscu rozmawiamy o pielęgnacji włosów. Jeśli twoje włosy są suche, pozbawione blasku lub zniszczone i szukasz sposobu na poprawę sytuacji. Dołącz do nas.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2013-04-28, 13:03   #1
meiyanni
Przyczajenie

Zmiana struktury włosa

Hej dziewczyny
Jako że nie znalazłam żadnego wątku, który odpowiedział by na moje pytanie, zwracam się do Was

Teoretycznie włosy mam proste, gdy poczują trochę więcej wilgoci lubią się lekko pofalować. Farbuje je od ok. 4 lat, ale ich stan uważam za całkiem niezły. Ale do rzeczy: od jakiegoś czasu na głowie wyrastają mi nowe włoski, problem polega na tym, że są one... kręcone - ale to tak naprawdę kręcone, nawet mają taką specyficzną (połamaną?) strukturę kręconego włosa.

Jak myślicie co jest przyczyną? Powinnam się cieszyć z powodu nowych włosków czy raczej tym martwić? Czy może mieć coś z tym wspólnego stosowanie tabletek antykoncepcyjnych?

Pozdrawiam, M
meiyanni jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-04-28, 13:13   #2
chimay
Zakorzenienie

Dot.: Zmiana struktury włosa

Cytat:
Napisane przez meiyanni Pokaż wiadomość
Hej dziewczyny
Jako że nie znalazłam żadnego wątku, który odpowiedział by na moje pytanie, zwracam się do Was

Teoretycznie włosy mam proste, gdy poczują trochę więcej wilgoci lubią się lekko pofalować. Farbuje je od ok. 4 lat, ale ich stan uważam za całkiem niezły.
Skoro mają skłonność do falowania, to nie są proste, tylko właśnie falowane albo kręcone, ale pielęgnacja, którą stosujesz może utrudniać im uzyskanie skrętu.

Cytat:
Napisane przez meiyanni Pokaż wiadomość
Ale do rzeczy: od jakiegoś czasu na głowie wyrastają mi nowe włoski, problem polega na tym, że są one... kręcone - ale to tak naprawdę kręcone, nawet mają taką specyficzną (połamaną?) strukturę kręconego włosa.

Jak myślicie co jest przyczyną? Powinnam się cieszyć z powodu nowych włosków czy raczej tym martwić? Czy może mieć coś z tym wspólnego stosowanie tabletek antykoncepcyjnych?

Pozdrawiam, M
Zmiany hormonalne jak najbardziej mogą wpływać na zachowanie włosa, chociaż częściej słyszałam odwrotne historie - pod ich wpływem skręt się osłabiał.
chimay jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-04-29, 22:06   #3
kissable
Rozeznanie

mam identycznie - pelno nowych kreconych wlosow, reszta prosta jak druty... nie znalazlam jeszcze odpowiedzi na to pytanie, ani w internecie, ani u fryzjerów. Ja z kolei odstawilam jakis czas temu tabletki i podejrzewam, ze moze to miec jakis zwiazek. Chociaz krecone zaczely rosnac w trakcie brania, wiec juz sama nie wiem...
Poza tym nie farbuje wlosow, dbam o nie itp
kissable jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-05-01, 12:21   #4
kawiorek
Przyczajenie

ja mam to samo - nie brałam tabletek hormonalnych i żadnych zmian w pielęgnację itp. nie wprowadziłam, nigdy też ich nie farbowałam, nowe odrastające włoski przypominają karbowany włos-ogólnie moje włosy są proste, cienkie(blond) i długie, ostnio z tendencją do przesuszania ale odżywka Nivea intense repair włosy suche lub zniszczone -świetnie sobie z tym radzi
kawiorek jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-05-01, 14:15   #5
Wampierz
Zakorzenienie

Jesteście pewne, że te włosy pojawiły się dopiero teraz, czy może dopiero teraz zaczęłyście się uważnie przyglądać?

Ja mam takie włosy od wielu lat i z tego, co wiem, to jest zupełnie normalne. Po prostu wiele, o ile nie większość osób ma więcej niż jeden rodzaj włosów na głowie - jedne są cieńsze, inne grubsze, itd.

Ja mam w większości średnio grube, dość miękkie i zupełnie proste włosy, ale niektóre są grubsze, sztywniejsze i takie hmm... nie tyle falujące czy kręcone, co pogniecione jakby i one zawsze odstają od reszty. Mam długie włosy więc w sumie najbardziej widać te najkrótsze na czubku głowy i ew. bokach. mam też wrażenie, że te niesforne włoski prostują się pod własnym ciężarem kiedy są długie.
Stary 2013-05-02, 00:13   #6
kissable
Rozeznanie

wlasnie mozna powiedziec, ze ja zawsze uwaznie przygladalam sie swojej czuprynie i dopiero od pewnego czasu mam te "inne" wlosy. Mam tez wrazenie, ze od kad zaczelam uzywac seboradionu (wcierki) ich wzrost sie nasilil. Takze czesc z nich jest juz calkiem dluga i wciaz falowana i wciaz dochodza nowe
kissable jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-05-02, 01:00   #7
Wampierz
Zakorzenienie

To może być kwestia baby hair, tzn. zaczęły wam rosnąć nowe włosy, ale być może to właśnie te o odmiennej strukturze.

Te odstające włosy mogą być bardziej widoczne w zależności od pielęgnacji. Ostatnio mam podsuszone włosy, więc puszą się wszystkie i te odstające jakoś się w tym gubią, jak miała gładsze to te odstające było bardziej widać.
Stary 2013-05-02, 19:19   #8
kawiorek
Przyczajenie

ja swoje "niesforne" odrastające włoski, zauważyłam tak około 18 roku życia-czyli 7 lat temu i do dziś je posiadam, ogólnie za skręt i strukturę włosa odpowiadają mostki disiarczkowe, zastanawiam się czy rzeczywiście gdybym obcięła włosy na króciutko to jaki efekt bym uzyskała, bo tak jak wyżej koleżanka zauważyła one prawdopodobnie prostują się pod ciężarem włosa - chociaż ja parę razy znalazłam około 20cm "pogryzione" włoski ale nigdy żadnego który przejawiałby dualizm pół-prosty, pół-karbowany
kawiorek jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-05-03, 16:25   #9
Kocik123
Wtajemniczenie

Ja miałam jakiś czas temu dość mocno kręcone włosy, były cieniowane.
Postanowiłam włosy ciąć na prosto, od tej pory mam włosy lekko falowane.
Falowane ale tylko od połowy długości w dół, góra jest prosta.
Kocik123 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-05-04, 11:45   #10
agneshelene
Raczkowanie

Jakbym czytała o sobie! Gdy miałam 11 albo 12 lat,fryzjerka zauważyła,że na czubku głowy rośnie mi zupełnie inny rodzaj włosa - mam kępkę suchych, karbowanych włosów,które co gorsza bardzo niechętnie rosną,jeśli w ogóle. Efekt jest taki,że mam włosy do połowy pleców i partię niezbyt atrakcyjnych kłaków,które kończą się w połowie szyi. Ta "dziwna" partia włosów charakteryzuje się też tym,że włosy mogą być na całości proste,ale rosnąć już karbowane,więc miewam włosy,których struktura zmienia się gdzieś w połowie… Co ciekawe, rosną mi zarówno typowe baby hair, jak i od razu bardzo mocno pokarbowane włosy. Nie spotkałam jeszcze fryzjera,który by cokolwiek z tymi niesfornymi kosmykami zrobił lub chociaż doradził - kończy się na "czegoś takiego jeszcze nie widziałem/am","to niech pani używa odżywki" oraz "poczekamy aż to odrośnie"...
agneshelene jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Pielęgnacja włosów

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości