|
Notka |
|
Moda Forum, na którym znajdziesz porady specjalistów i użytkowników w zakresie mody. Wejdź i poznaj odpowiedzi na nurtujące pytania. Zadaj własne. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#841 | |
Zadomowienie
|
Dot.: Klasa sama w sobie - wątek miłośniczek klasyki, elegancji i prostoty część IV
Cytat:
Z eksperymentów modowych podoba mi się ten, który zrobiła Azjatycki Cukier - z 10 - 15. Wybrała 10 ubrań i stworzyła z tego 15 zestawów. Chciałabym to zastosować u siebie, bo wydaje mi się, że noszę w kółko to samo - tę bluzkę noszę tylko z leginsami, do tej sukienki tę marynarkę itd. Poza tym to jest dobry test na sprawdzenie na ile pasują do siebie ubrania w mojej szafie ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#842 | |
Zakorzenienie
|
Dot.: Klasa sama w sobie - wątek miłośniczek klasyki, elegancji i prostoty część IV
Cytat:
![]()
Mówiła, że wyszła tego dnia z bukietem żółtych kwiatów właśnie po to, bym ją wreszcie odnalazł. Gdyby tak się nie stało otrułaby się, bo jej życie było pozbawione sensu... M&M ![]() Instagram http://instagram.com/paulinamigotka |
|
![]() ![]() |
![]() |
#843 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]()
![]() |
#844 |
Konto usunięte
|
natknęłam się na youtube na filmy instruktażowe jak zrobić właśnie takiego koka, jest tego sporo
|
![]() ![]() |
![]() |
#845 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Edytowane przez Fionaaa Czas edycji: 2013-05-04 o 18:42 |
|
![]() ![]() |
![]() |
#846 |
Zadomowienie
|
Fiona, dlatego ostatnio zrezygnowałam z Zarowej maxi. Ważnym argumentem na tamten moment było to, że i tak musiałabym ją przerabiać, ale potem stwierdziłam, że dużo większym problemem jest to, że już w sklepie szukałam czegoś, do czego mogłabym ją nosić. Nie mam zbyt wielu pasujących bluzek, więc zrezygnowałam.
Nic produktywnego już dziś nie stworzę, więc idę wybierać ubrania do przyszłotygodniowego projektu ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#847 |
Zakorzenienie
|
Dziewczyny, mam pytanie, takie trochę niezwiązane z tematem naszego wątku, mam nadzieję że mi wybaczycie
![]() ![]() ![]() Otóż chodzi mi o to jak organizować czas dla rodziny, przyjaciół i znajomych. Mam z tym spory problem. Nadmiar obowiązków nie służy podtrzymywaniu więzi. O ile zawodowo jestem w stanie udźwignąć bardzo dużo, to na życie rodzinne nie starcza już czasu i siły. Ale z drugiej strony... Trzy języki obce, nauka, koła naukowe, dyżury, noce w szpitalu, a do tego pisanie prac naukowych. Teoretycznie można by to ograniczyć, z czegoś zrezygnować, ale czuję że moja przyszłość zależy właśnie od tego co robię teraz i boję się że jak coś ograniczę to zmarnuję swoją szansę. Koleżanki kręcą nosem że kolejny raz nie mogę się spotkać na zwykłą kawę lub wieczorną posiadówkę. Rodzice są niezadowoleni, że jak przyjeżdżam do domu to i tak siedzę nad książkami. Wesele bliskiej koleżanki? Musze żonglować terminami, a i tak mam wrażenie że pójdę tylko na mszę do kościoła. Lekarze w szpitalu mówią że to nieuchronne, że ich bliscy też non stop narzekają na słaby kontakt. Że albo poświęcasz życie rodzinne i towarzyskie i rozwijasz się naukowo, albo znacznie ograniczasz "karierę" i cieszysz się rodzinnym ciepłem. Nie chcę krzywdzić bliskich, w miarę możliwości staram się spędzać z nimi czas, no ale dziś na rodzinnego grilla już nie poszłam, bo mnie terminy goniły ![]() Mam wrażenie, że po latach będę wspominać tylko noce spędzone nad tłumaczeniem branżowego tekstu albo oglądać plakietki z konferencji ![]() Jestem bardzo zadowolona z tego co robię, ale nie chcę by rodzina i znajomi czuli się zaniedbani i "olani". Jakieś rady? Może po prostu potrzebuję żeby ktoś mi napisał mocne słowa żebym się ogarnęła ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#848 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]()
Mówiła, że wyszła tego dnia z bukietem żółtych kwiatów właśnie po to, bym ją wreszcie odnalazł. Gdyby tak się nie stało otrułaby się, bo jej życie było pozbawione sensu... M&M ![]() Instagram http://instagram.com/paulinamigotka |
|
![]() ![]() |
![]() |
#849 | |
Zadomowienie
|
Odp: Dot.: Klasa sama w sobie - wątek miłośniczek klasyki, elegancji i prostoty część
Cytat:
Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum. |
|
![]() ![]() |
![]() |
#850 |
Konto usunięte
|
Dot.: Odp: Dot.: Klasa sama w sobie - wątek miłośniczek klasyki, elegancji i prostoty
to ja też się wypowiem
![]() wyżej wspomniane zostało, że rodzina/przyjaciele są po to aby nas wspierać, to prawda (tak przynajmniej powinno być), ale żadna relacja nie jest jednostronna. nasi bliscy też nas potrzebują i też chcą naszego wsparcia i potrzebują naszej obecności. zdaję sobie sprawę, że kariera, która jest dla Ciebie bardzo ważna zajmuje wiele czasu i nie oszukujmy się łatwo nie ma ![]() może teraz się narażę ![]() ![]() Edytowane przez 6790786c74369d4f1da9b9af17e3ae6ae81b8ee1_685c7f8421cef Czas edycji: 2013-05-04 o 20:59 |
![]() ![]() |
![]() |
#851 |
Zakorzenienie
|
Dot.: Odp: Dot.: Klasa sama w sobie - wątek miłośniczek klasyki, elegancji i prostoty
[1=6790786c74369d4f1da9b9a f17e3ae6ae81b8ee1_685c7f8 421cef;40641742]to ja też się wypowiem
![]() wyżej wspomniane zostało, że rodzina/przyjaciele są po to aby nas wspierać, to prawda (tak przynajmniej powinno być), ale żadna relacja nie jest jednostronna. nasi bliscy też nas potrzebują i też chcą naszego wsparcia i potrzebują naszej obecności. zdaję sobie sprawę, że kariera, która jest dla Ciebie bardzo ważna zajmuje wiele czasu i nie oszukujmy się łatwo nie ma ![]() może teraz się narażę ![]() ![]() Amen ![]()
#852 |
Zakorzenienie
|
[1=6790786c74369d4f1da9b9a f17e3ae6ae81b8ee1_685c7f8 421cef;40641742]to ja też się wypowiem
![]() wyżej wspomniane zostało, że rodzina/przyjaciele są po to aby nas wspierać, to prawda (tak przynajmniej powinno być), ale żadna relacja nie jest jednostronna. nasi bliscy też nas potrzebują i też chcą naszego wsparcia i potrzebują naszej obecności. zdaję sobie sprawę, że kariera, która jest dla Ciebie bardzo ważna zajmuje wiele czasu i nie oszukujmy się łatwo nie ma ![]() może teraz się narażę ![]() ![]() Również się zgodzę ![]() ![]() ![]() A jeśli chodzi o znajomych to wiem, że jak parę razy się nie skorzysta z zaproszenia to potem ciężko jest otrzymać kolejne ![]()
wyglądać jak dziewczyna, myśleć jak mężczyzna i pracować jak koń. Edytowane przez elizka1987 Czas edycji: 2013-05-04 o 21:12 |
![]() ![]() |
![]() |
#853 |
Zakorzenienie
|
A w dalszej perspektywie grozi to wszystko pracoholizmem...
Wiem, że to co się robi teraz zaowocuje w przyszłości, ale trzeba znaleźć złoty środek ![]()
#854 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() ![]() blekitne_niebo, w takich sytuacjach należy odpowiedzieć sobie na pytanie jak bardzo Ci zależy na tych relacjach. Wiadomo, że rodzice czy najbliższa przyjaciółka to osoby priorytetowe i dla nich warto się postarać - dlatego nieocenione w tym względzie są smsy, skype, gg itd. Nie ma w tej sytuacji złotego środka - skoro praca i nauka pochłania Ci masę czasu ale, daje wręcz dziką satysfakcję i poczucie bycia we właściwym miejscu to odpuść. Dobrzy przyjaciele będą wyrozumiali, a rodzice kochają miłością bezwarunkową ![]() Poniekąd Cię rozumiem, sama mam furę zajęć, uczę się języków, pracuję w systemie zmianowym, w weekendy i mam spore ograniczenia czasowe, ale tak naprawdę praca zweryfikowała jakość moich znajomości - bo niektórzy pukają się w głowę, po co mi po trzydziestce drugi czy trzeci język ![]() ![]() Aaaaa, jeszcze mi się przypomniało - czasem robię dzień tylko dla najbliższych - biorę dzień wolnego, wyłączam komórkę i jadę do rodziców. Spędzam z nimi cały dzień tak jak kiedy u nich mieszkałam i dobrze to robi nam wszystkim - ja łapię dystans do swoich spraw i mamy czas tylko dla siebie ![]() Edytowane przez Madzia_M77 Czas edycji: 2013-05-04 o 21:34 |
|
![]() ![]() |
![]() |
#855 |
Zadomowienie
|
Odp: Klasa sama w sobie - wątek miłośniczek klasyki, elegancji i prostoty część IV
Moze z tego co napisalam tak jasno to nie wynika, ze z taka pasja z jaka sie oddaje pracy czy dodatkowym aktywnosciom, mozna poswiecac sie rowniez najblizszym. A jakimi srodkami to juz kazdy wie jak to ograniczyc. U mnie sprzedaz telewizora przyczynila sie do zyskania dodatkowego czasu. Mialam tez na mysli, ze skoro swiadomie rezygnuje sie z zycia typowo towarzyskiego, to zeby zapelnic te luke, ten czas spedzac wlasnie z rodzina, bliskimi.
Na pewno podejmiesz wlasciwa decyzje ![]() Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum. |
![]() ![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#856 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Edytowane przez miucca Czas edycji: 2013-05-05 o 08:35 |
|
![]() ![]() |
![]() |
#857 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#858 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Jaki obrałaś system nauki? Siedzisz nad książkami od rana do wieczora? Robisz sobie przerwy? Jak to wygląda? Może warto zrobić sobie jeden dzień w tygodniu na odpoczynek. Pamiętam, że kiedyś pisałaś tutaj o niedzieli, że odpoczywasz przed ciężkim tygodniem (aczkolwiek dodałaś, że ewentualnie pouczysz się j.obcych). Może właśnie niedzielę zrobisz sobie "wolną" i wygospodarujesz dwie godziny, żeby pójść z przyjaciółką na kawę, spędzić czas z rodzicami itp? Rano możesz spędzić dwie godziny przy nauce języków obcych, a reszta dnia dla najbliższych? Poza tym o wyjściach typu grill/wesele chyba wiesz wcześniej? Zaplanuj naukę tak, żeby móc się wybrać. O weselu na pewno wiesz sporo wcześniej, więc wierzę, że wiele nie stracisz bawiąc się na imprezie. Tylko, że do tego wszystkiego ważne jest byś nie robiła tego z przymusu, a z własnej potrzeby. Jeśli pójdziesz na wesele, a w głowie będziesz miała, że właśnie mogłabyś nauczyć się dwudziestu nowych słówek z j.hiszpańskiego to nie tędy droga. Przemyśl co jest dla Ciebie ważne, a co najważniejsze. Zastanów się gdzie dokładnie chcesz być za 10 lat, ale nie tylko pod względem naukowym. Powodzenia. Mam nadzieję, że uda Ci się pogodzić naukę, która jest niewątpliwie bardzo ważna, ale i kontakty towarzyskie, które moim zdaniem wcale nie stoją niżej w rankingu ![]()
![]() |
#859 | ||||
Zakorzenienie
|
Dziękuję wszystkim dziewczynom które się odezwały
![]() ![]() Naciulatko trafiła w samo sedno: Cytat:
Lubię spędzać czas z rodzicami lub babcią gdy wspólnie gotujemy obiad i go później zjadamy ![]() Cytat:
![]() Cytat:
---------- Dopisano o 12:28 ---------- Poprzedni post napisano o 12:21 ---------- Cytat:
Zastanowię się jakie konkretne zmiany wprowadzić w sposobie spędzania czasu, ale wiem że będzie baaaaaardzo ciężko. |
||||
![]() ![]() |
![]() |
#860 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#861 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#862 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#863 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#864 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Przeczytałam wszystkie Twoje wypowiedzi i nasuwa mi się jedno. Rób to co uważasz, że w danej chwili Ci pasuje. Chcesz się rozwijać - rozwijaj się. Masz ochotę na basen - idź. Chcesz z koleżanką poplotkować - rób to. Z mojego doświadczenia wynika - nic na siłę ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Pamiętaj to Twoje życie. I wedle wszystkich wiarygodnych źródeł żyjemy tylko raz ![]() ![]() Co do pracy... też ciągle słyszałam swego czasu wyrzuty oto. Ale ja kocham co robię i przynosi mi to korzyści oraz satysfakcję ![]() Rób to co kochasz i żyj tak jak tego pragniesz ![]() Edytowane przez OnaZakupoholik Czas edycji: 2013-05-05 o 12:05 |
|
![]() ![]() |
![]() |
#865 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() Jeszcze co do pracy i rodziny, to często spotykam się z taimi historiami, że kobieta porzuciała karierę, plany zawodowe na rzecz rodziny (bo mąż tak chcciał) i potem żałowała na starość swojej decyzji. Różnie może być, ktoś może żałować, że nie poświęcił się rodzinie, inny, że pracy. Trzeba chyba znaleźć złoty środek, ale nie jestem zwolenniczką modelu superkobiety (zajmuje się domem, dziećmi, pasjami, świetnie radzi sobie w pracy, rozwija się). Kobiety to nie maszyny, nie we wszystkim muszą być doskonałe!
|
![]() ![]() |
![]() |
#866 |
Zakorzenienie
|
Błękitne_niebo, a mogę tak z czystej ciekawości zapytać jakich języków się uczysz i czy uczęszczasz do szkoły/na prywatne lekcje czy stawiasz na samodzielną naukę
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#867 |
Zakorzenienie
|
Dzięki dziewczyny za rady i wsparcie
![]() Hiszpański, włoski, szwedzki. Włoskiego uczę się samodzielnie, szwedzkiego i hiszpańskiego w szkole językowej. |
![]() ![]() |
![]() |
#868 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Nie zadręczaj się myślą o imprezach, na których są osoby męczące Cię swoim zachowaniem. Planuj spotkania z rodzicami i przyjaciółmi. Może wspólne gotowanie z przyjaciółkami albo domowe SPA? Przyjemne z pożytecznym ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#869 |
Raczkowanie
|
blekitne_niebo rozumiem dobrze Twoje rozterki, bo sama jestem osobą mało towarzyską-niewielu przyjaciół, w miarę regularny kontakt tylko z najbliższą rodziną (moja mama, teść), rodzeństwa nie posiadam. Kiedy byłam w Twoim wieku (ale się teraz staro poczułam
![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#870 |
Wtajemniczenie
|
Błękitne Niebo, Carpaibex, Naciulatko, Paulina Migotka
Ja uważam, że każda z Was na po części rację. Relacje z ludźmi są bardzo ważne. Sama się trochę zatraciłam "w robocie" i nagle zorientowałam się, że większość znajomości i kontaktów kuleje. Pracuję nad tym. Staram się nadrobić stracony czas, ale pielęgnuję tylko te wartościowe znajomości z osobami, które chcą mieć ze mną kontakt i z którymi ja czuję to samo. Jak było wspomniane - nic na siłę. Kariera jednak jest bardzo ważna. Jeśli teraz sobie pofolgujemy, nie będziemy miały kolorowej przyszłości, w której jesteśmy spełnione, ambitne, w której stać nas na godne utrzymanie rodziny, dlatego teraz potocznie mówiąc trzeba "zaiwaniać", żeby później było lżej. Zdaję sobie sprawę, że nic nie jest wieczne a ludzie nie są nieśmiertelni, ale na siedzenie na tyłku z gromadką przyjaciół i rodziny chyba przyjdzie czas później. Przynajmniej ja to tak widzę. Miłej resztki weekendu dziewczyny ![]()
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 13:03.