|
|||||||
| Notka |
|
| Odchowalnia - jestem mamą Forum dla rodziców. Tutaj porozmawiasz o połogu, karmieniu, wychowaniu dziecka. Wejdź i podziel się swoją wiedzą i doświadczeniem. |
| Pokaż wyniki sondy: Zapraszam do glosowania na kolejny tytuł wątku! | |||
| W majteczkach biegam, plecak noszę-przedszkolak będę za rok o tej porze |
|
3 | 10,71% |
| Drugie lato już na nami, na zimę i sanki teraz czekamy |
|
4 | 14,29% |
| Bunt dwulatka w pełnej krasie, żyć się jednak z tym jakoś da się |
|
6 | 21,43% |
| Super mamy, super dzieci, drugi roczek szybko zleci |
|
5 | 17,86% |
| Dzieciaki nasz maja 2 lata, a my w komplecie nadal "tratatata" |
|
1 | 3,57% |
| Sikamy po kątach, psocimy że strach, a nasze mamy tylko "och" i "ach" |
|
9 | 32,14% |
| Głosujący: 28. Nie możesz głosować w tej sondzie | |||
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#1141 | |||||
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Magnesy lepimy, czapeczki dziergamy, bunt naszych dzieci jakoś przetrwamy. 07-0
Cytat:
![]() Cytat:
Cytat:
Cytat:
![]() Cytat:
tyle ze ja do zoo mam daleko, krakow chyba mam najblizejPochwale sie Marysia, bo chyba jej dawno nie wstawialam. Dobranoc dziewczynki
Nigdy nie odbieraj nikomu nadziei ! Może to jedyne co mu pozostało ! 12.06.2010![]() Edytowane przez eveewe Czas edycji: 2013-06-03 o 22:47 |
|||||
|
|
|
#1142 | |
|
Zadomowienie
|
Dot.: Magnesy lepimy, czapeczki dziergamy, bunt naszych dzieci jakoś przetrwamy. 07-0
Cytat:
![]() Ida aż tyle nie je co wasze dzieciaki, ale z głodu to ona nie umrze. Ostatnio przystawiła sobie stołek do kuchenki (wszystko było zimne, dlatego spokojnie oglądałam rozwój sytuacji) i zaglądnęła pod pokrywkę. Zimaki krzyknęła (ziemniaki) i zaczęła wyjadać zimne z garnka. Później przestawiła sobie taboret i złapała za mięcho. To był obiad tż-ta który tego dnia nie miał czasu nic zjeść w domu. |
|
|
|
|
#1143 |
|
Zakorzenienie
|
Lili
Eveewe mój egzemlarz tez bardzo zywy jest, w domu go pełno. Po prostu chyba wystraszył się takiej ilości ludzi w jednym miejscu. I ciekawiło go samo pomieszczenie, wiec sie przyglądał ![]() następnym razem pewnie tak super nie będzie. Za to starszy w jego wieku ![]() krzyczał głośniej niż wszyscy ludzie śpiewający razem. |
|
|
|
#1144 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
|
|
#1145 |
|
Zakorzenienie
|
Eve my się wybieramy do W-wy. Byliśmy w tamtym roku i w tym też pojedziemy. Tylko się zastanawiamy kiedy. Ogólnie daleko nie jest. Tylko miejsc parkongowych koło zoo jak na lekarstwo. Ale my po W-wie to tylko komunikacją publiczną
|
|
|
|
#1146 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
#1147 | |||||||||
|
Zakorzenienie
|
Cześć
![]() Jednak znowu pojechaliśmy na działkę. Zaraz po śniadaniu, bo pogoda się zrobiła taka piękna, że aż serce ściskało na myśl o siedzeniu w mieście... Cytat:
Cały Telik ![]() Cytat:
![]() Cytat:
![]() Cytat:
![]() A Ty nie oszukuj, że dziecko tydzień temu rodziłaś ![]() Cytat:
![]() Cytat:
![]() Cytat:
Przy czym wstał o 7.30, a poszedł spać o 21.20. twardziel ![]() Cytat:
Może jakiś etap intensywnego wzrostu ma, czy coś i dlatego tak wcina... Cytat:
|
|
#1148 |
|
Zakorzenienie
|
Agni mój przez tydzień tyle nie zje co Emil co opisywałaś
serio ![]() Kurka, a mój uwielbia takie soki przecierowe typu Kubuś, Pysio. No ale podaje mu z głową, nie poję go cały czas tylko nimi.
"...- Taki jest los kobiety. Musisz ugotować obiad z tego, co masz w kuchni. Musisz nauczyć się udawać podniecenie. To akt, pozwól, że Ci powiem, samczy akt. A gdy dojdziesz do perfekcji jesteś już stara. Młodość wyparowuje jak rosa, która rodzi się rano, a ginie po południu."
|
|
|
|
#1149 |
|
Zakorzenienie
|
Agni super, że Emil ma taki apetyt
![]() z Alą ogólnie narzekać nie mogę na jedzenie. jakieś pojedyncze dni są, że nie za bardzo chce jeść, ale że ona wygląda aż za dobrze to kompletnie chwilowym brakiem apetytu się nie przejmuje. no i też ma takie dni, że non stop by coś w buzi mieliła ![]() Pieleszko alluja musiało super brzmieć ![]() Eve super Marysia ma włoski! Marina wiesz Hania była swego czasu mega niejadkiem. i niestety jak nie jadła to ja jej tego typu soków jak Kubuś etc nie dawałam w ogóle. one zapychają żołądek na maxa - jak już dawałam to po posiłku i to z wodą rozcieńczone i to pół na pół. zresztą sama jak wypiję szklankę jakiegoś przecierowego "soku" to jeść mi się już nie chce. jak już to ja wolę dać dziecku kawałek czekolady (chyba ze słodyczy to najzdrowsze) i herbatę niż takiego Kubusia :/ ale to oczywiście tylko moje zdanie
|
#1150 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
---------- Dopisano o 09:52 ---------- Poprzedni post napisano o 09:39 ---------- Cytat:
) ale wg mnie dobrze jak dziecko pije wsysztko co sie poda - bo znam takie rpzypadki co w rpzedszkolu pic herbaty nie chca, soku nie chca, mleka nie chca, tylko woda... no i wez tu dogadzaj jednemu. wiec umiar w kazdym wzgledziekinga duzo je ale nie az tyle
|
||
|
|
|
#1151 |
|
Zakorzenienie
|
Hej babeczki
![]() EWE faktycznie historia jak z filmu. Mam nadzieję, że wszystko się wyjaśni i będzie bez problemów a zdjęcie Marysi elegancja-francja MARINA moja też takie pije i pije soki normalne, tylko tak jak piszesz z umiarem. No i dla mnie jest ważne, aby była woda przed snem i ewentualnie w nocy jak chce jej się pić. Gdzie zdjęcia remontu ? ANIA to starszy brat widzę opiekun na cały etat pięknie wyglądasz ![]() U mnie pogoda do du.py, niby słońce jest,ale go nie ma. Basiorek mi rośnie i nogi mi puchną ![]() JAKIE POLECACIE LODÓWKI ?! i PIEKARNIKI ?! |
|
|
|
#1152 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
i lodówke z zamrażarką, i piekarnik i płytę gazową. póki co, przez trochę wiecej jak rok, lodówki nie musiałam rozmrażać myję ją na włączonej, wycieram do sucha, w końcu na minusie tam nie jest, a szuflady z zamrażarki wyciągam.Piekarnik jest cichutki, ma wszystkie fajne funcje, łatwo się czyści, a co najwazniejsze - płyta się nie nagrzewa, i Karol sam go nie włączy - za dużo przycisków i kombinacji. Nawet jak wybierze temperature i rodzaj pieczenia to dopóki nie ustawi czasu i nie zaakcepyuje to nic nie ruszy. póki co wszystko działa ( pfu pfu) bez zarzutu, takze polecam. Tutaj masz ogromny wybór modeli, wszystkie te z nowych są podobne nie wiele się w nich różni. Często dopłacasz za klasę, czy to A czy A+++ Edytowane przez Gomra Czas edycji: 2013-05-06 o 11:59 |
|
|
|
|
#1153 |
|
Zakorzenienie
|
Gomra możesz pokazać mi ten piekarnik.
Dopłacasz do klasy,ale za tym idzie potem oszczędność prądu czy wody i dla Nas to też ważne. |
|
|
|
#1154 |
|
Zakorzenienie
|
Żaneta ja mam piekarnik electroluxa
ale w sumie do mojego modelu dołożyłabym jakieś lepsze zabezpieczenie przed dziećmi więc nie wiem czy Ci polecać ![]() jeżeli chodzi o pieczenie to super hiper ![]() co do lodówki to mamy Amicę bo tylko ta i Beko rozmiarowo nam odpowiadała bo rok temu tylko one z tych wyższych chłodziarko-zamrażarek było i wysokie i głębokie tylko na 60 bo inne już na 65 i by nam lodówka wystawała mam z No Frostem i jak kupiliśmy w tamte wakacje też ani razu nie rozmrażałam, szronu żadnego nie ma. wyczytałam przy zakupie, że przy tym No Frost to lubi wysuszać i lepiej żywność do pojemników przekładać i tak trzymać, ale ja i tak zazwyczaj tak przechowuję sery czy wędliny i mięso więc nie wiem czy to coś zmienia czy nie
|
#1155 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
ja mam coś takiego podobnego, ale to nie jest jeszcze dokładnie ten model (wygląda ciut inaczej, ma inny uchwyt na drzwiczkach) ale funkcje te same. i cenowo podobny http://allegro.pl/piekarnik-whirlpoo...194881462.html musiałabym dostac się do instrukcji, żeby dokładny model zobaczyć, ale Karol spi więc nie będę mu teraz przeszkadzac. ---------- Dopisano o 12:40 ---------- Poprzedni post napisano o 12:37 ---------- o o znalazłam ![]() http://allegro.pl/piekarnik-whirlpoo...197607040.html dokładnie taki mam. |
|
|
|
|
#1156 |
|
Zadomowienie
|
Witam sie długim weekendzie. Wyjechalismy z Krakowa i od srody nie miałam dostepu do neta. Bylismy w świętokrzyskim u rodziny teściowej. Przezyłam ![]() W piatek Patryk spał w dzień z 5 minut - zasnął w samochodzie i jak go wynosiłam, to się obudził. Do wieczora myslałam, że wyjdę z siebie i stanę obok ![]() Dzisiaj mój synek zrobił mi prezent i jak zasnął przed 21., to obudził się dopiero po 4. Ja po 3. sprawdzałam, co jest grane ![]() Czy ja jestem jedyną mamą na wątku, której dziecko od urodzenia nie przespało bez pobudki ani jednej nocy? A okresu od porodu tez jeszcze nie mam
|
#1157 |
|
Wtajemniczenie
|
A u nas do picia tylko soki
albo bobofruty albo własnie Kubusie tylko ze ja je rozcieńczam. Wody od urodzenia nei chce pic. Herbata tez jest na nie.MAMAD ja jeszcze nie przespalam ani jednej nocki ciurkiem. I mialam tylko jedna @ od urodzenia Martyny. tyle ze ja jestem w ciazy hehe ---------- Dopisano o 13:00 ---------- Poprzedni post napisano o 12:57 ---------- EVE Mery wyglada jak aniołek w tych blond loczkach |
|
|
|
#1158 |
|
Wtajemniczenie
|
hej ho
witam się z pracy. jakoś przetrwałam hałas, pełno kurzu, a na dworze słońce. jak tu pracować?? czekam na weekend. tym bardziej, że na jednodniowy spływ kajakowy z mężem się wybieramy Eweeve Marysia śliczna mam podobnego "aniołka" w domu. wrzucam w załączniku na dowód ![]() Mamad odkąd przestałam karmić piersią śpię znacznie lepiej. i czuję, że żyję u nas do picia tylko woda. czasem dostanie ode mnie herbatę, lub jej robię jakąś owocówkę lub ziołówkę (ale to głównie zimą, jak chłodniej było). soków nie daję, bo wiem, że dziecko potrafi przestać pić wodę żądając tylko soku (tak miała właśnie koleżanka moja). czasem dostanie do obiadu kompot babciny. |
|
|
|
#1159 | |||||||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
Tak, oczywiście mierzyła ![]() A jak będziesz miała drugie dziecko, to już wogóle pełnia szczęścia, więc pomyśl o tym Cytat:
![]() Cytat:
Cytat:
[QUOTE=Lili 83;40655872 Jeszcze chciałam Wam napisać, że pewna moja znajoma podaje swojemu ośmiomiesięcznemu synkowi kubusie do picia żeby miał ładną karnację [/QUOTE]Ja Julci daję rzadko, ale żeby 8 miesięcznemu, to przesada. [QUOTE=agni82;40656446 ale numer słuchajcie- Emil wbiegł mi dzisiaj do restauracyjki, do której często chodzimy albo na śniadania, albo na lunch. i za nic nie chciał wyjść.podbiegł do stolika przy którym przeważnie siadamy i próbował się usadowić na krześle. potem zaczął szukać tych krzesełek dla dzieci. i każda moja prośby by wyszedł kończyła się krzykiem. mąż był niedaleko. czekał na nas w sklepie- miesliśmy zrobić zakupy. zadzwoniłam więc po niego by dołączył. Emil oczywiście krzykiem poganiał panie, bo mu się jeść chciało. ale... w domu jakieś półtorej godziny wcześniej zjadł ponad połowę kawałka lazanii(gdzie my z mężem po jednym takim czuliśmy się najedzeni). tak więc w restauracji zjadł miskę makaronu z sosem pomidorowym, posypanym żółtym serem. jak zjadł to wyk, bo chciał jeszcze,. szczęście miałam w plecaku kanapkę z szynką z domu, to zjadł tą kanapkę. W między czasie dostałąm swoje jedzenko, a tam były tęz i frytki. Emil wesz mała wyjadł mi wszystkie i na koniec w sklepie wział swojąulubioną bułkę- serowo cebulową i zjadł połowę jej. a w domu budyń Czy wasze dzieci też tyle jedzą? [/QUOTE]Tyle widać potrzebuje Jula w gościach lubi podjeść, ale w domu niekoniecznie Cytat:
po wakacjach.Cytat:
![]() Hej. Stronczku spóźnione życzenia )Wczorajszy wyjazd baardzo udany, odwiedziliśmy prababcię(już ma 95lat), wujków i ciotki, caluteńki dzień na dworze, przy lesie-bajka trochę popadało, ale ciepły deszcz i krótko, ale byliśmy wtedy pod zadaszeniem. Wszyscy mówili, że nawet nie wiedzą jak Mateusz płacze taki grzeczniuch.Niestety wyjazd nie przełożył się na dobre spanie dzieci ![]() Jula niestety już od paru nocy tak źle śpi ![]() Byłam dzisiaj z Matim u chirurga i wszystko ok-wodniaki zniknęły, ale na wszelki wypadek za 2 miesiące mamy się pokazać(czy przypadkiem przepuklina się nie robi) A ze sobą byłam na usg tarczycy i wszystko ok-wygląda na niedoczynność i tak już zostanie. ---------- Dopisano o 16:19 ---------- Poprzedni post napisano o 16:03 ---------- Brumek a jak Twój kręgosłup? Chodziłaś na rehabilitację? Patik- teraz cieplej się zrobiło, dziecko potrzebuję więcej picia i może dlatego mniej wydala? A może wogóle mało pije? |
|||||||
|
|
|
#1160 |
|
Zakorzenienie
|
PIELESZKA moze i cos w tym jest ze przestanie pic wody, ale wydaje mi sie ze to tylko od nad rodziców zalezy, ja przycisniesz dzieciaka to po jakimś czasie bedzie pił wode jak pił tylko soki, wg mnie wystarczy nie podawać ich przez jakis czas i ich nie pokazywać. Emilie pije wode i pije soki i herbatniki i kompoty, na wszystko co pije mowi ze pyszne nie wazne czy woda czy sok. Teraz kiedy jej pokazałas ze wode mozna pic z cytrynka i mięta( mamy juz w ogrodku) to jak tylko ja zobaczy to mowie pysna woda.
|
|
|
|
#1161 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
I uwaga, ja nie chcę nikogo krytykować za podawanie dziecku soku, czy herbatki,Absolutnie ![]() Każdy podaje co uważa, u nas Emil nie pija soków, ani herbatek, bo ich nie lubi. kilka razy próbowałam mu podac, ale nie chciał. i w sumie dobrze, bo woda jest najzdrowsza. a w żłobku dostają tylko wodę i mleko. w sumie ja jak pamiętam to u nas w przedszkolach jak ja byłam mała to podawano kompoty, albo takie kisiele w proszku rozrobione z wodą. tylko nie gęste, a takie wodniste właśnie. ![]() jestem po Spa.zaległy prezent na dzień matki ale było mi dobrze. pani zrobiła mi scrub w mokrej saunie i potem relaks i 25 minut masażu (i to dzięowałam w myślach chłopakom, że sie nie szarpneli na 45 minut, bo bym nie wytrzymała). Pani strzykały palce, tzn kości, i aż sie napinałam, przy każdym takim odgłosie![]() aaaa i się wam pochwalę- teściowa puściła focha na mnie
|
|
|
|
|
#1162 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() No nie mogłam się nie odezwać
|
|
|
#1163 |
|
Zadomowienie
|
Stronczek spóźnine zyczonka!
Mi też możesz w zasadzie już zmienić wiek Patryk chetnie pije wodę, ale kubusia czasem też dostanie. Herbatka to zwykle melisa bez cukru - też pije. Czasem mam wrażenie, że jego bardziej zachęca forma podania picia niż sam fakt, co to jest (z kubka, prosto z butelki jest chyba najbardziej atrakcyjne) ![]() I tak ciagle muszę się tłumaczyć, czemu nie chcę mu dawać czekolady, cukierków, lizaków, ciasta na śniadanie, słodkich herbatek
|
#1164 |
|
Zadomowienie
|
Justyna- podczas jej ostatniej wizyty, wiele tematów zostało poruszonych. i wiele uwag poczynonych zarówno z jej strony jak i z mojej. i w sumie nie wiem, co ją dotknęło, ale wiem że coś dotknęło. bo ostatnio na skypie to nawet się nie przywitała ze mną a jak coś mówiłam to mnie zignorowała.
![]() Próbowałam podpytac męża czy jest zła, ale on dyplomatyczny, wiec nic mi nie powie . Powiedział tylko, że może być. ale ja wiem, że jest.wymiana zdań na temat pianek, którymi ona chciała czestowac Emila, czekoladowych jajeczek, niezgadzanie sie z panią w żłobku w sprawie rozwoju Emila. Bo przecież on nie musi jeszcze umieć tych rzeczy które pani próbuje go nauczyc. Pewnie wkurzyła sie też, ze nie przyjedziemy na święta bożego narodzenia, o czym z przyjemnością ją poinformowałam . Powiedziałąm, że w zamian zapraszam do nas jeśli mają chęć na polską wigilię (ona w dniu przyjazdu, czyli przeddzień wigilii poinformowała mnie, że nie ma dla mnie karpia, a przecież mogła dac mi znac wcześniej i coś by sie wykombinowało). wiem, że jej się to nie bardzo spodobało, ale ja nie będe układać mego życia by podpasować teściowej. Oczywiście przez cały pobyt nic nie robiła i jeszcze kupiła lusterko, które mi zostawiła (więc dodatkowy grat w mieszkaniu, który nam nie jest potrzebny).oglądanie w telewizji jakiś starych seriali z lat 70 tych i za każdym moim wyjściem z pokoju, zmienianie kanałów na ów seriale bądź nudne programy. ja u nich tak sie nie zachowywałam. aż wieczorem wkurzyłąm sie , poweidziałam, że jestem zmęczona i poszłam spać![]() ogółem dużo takich dupereli, ale pewnie czara sie przelała. mnie tam to wisi, mężowi też. najgorsze że znów mnie czeka wizyta jej za dwa tygodnie. razem z jej siostrami i cholera wie, co ona im naopowiadała . na szczęście z nimi to będzie tylko jedne popołudnie, bo będą na wykupionej wycieczce, ale sam fakt że znowu ją będę widziec wkurza mnie. muszę opracować jakiś plan działania. .Pomy sły mile widziane.
|
|
|
|
#1165 |
|
Zakorzenienie
|
Padam na twarz.
Agata czasem dostaje kubusia, ale w sklepie najchętniej wybiera ten w kartoniku (z kubusiem puchatkiem oczywiście ) wode pije chętni, herbate, jak leci ![]() No i dziś pierwszy raz poszłyśmy na spacer bez pieluchy. Nie było wpadki, na placu zabaw zawołała i zrobiła siku pod krzaczek ![]() Poczytałam a i tak nic nie wiem
|
|
|
|
#1166 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Ja uważam, że wszystko jest dla ludzi ale z umiarem i z rozsądkiem ![]() Cytat:
|
||
|
|
|
#1167 |
|
Zakorzenienie
|
hmm z tym piciem to jednak smaki dziecka robią swoje
![]() Hania od małego najchętniej pije wodę, sokami nie pogardzi, gazowanego się nie tknie, herbatę zwykłą wypije, ale troszkę, natomiast owocową odrobinę posłodzoną lubi bardzo. Ala od początku wody pić nie chciała. ona w sumie odkąd pamiętam lubiła się w smakach zdecydowanych. teraz wodę wypije, ale jak ją zainteresuje butelka, kubek no i w sumie jak bardzo jej się pić chce to wypije a tak to woli herbatę owocową ![]() kompoty i soki domowej roboty dziewczyny też lubią
|
#1168 |
|
Zakorzenienie
|
|
|
|
|
#1169 |
|
Wtajemniczenie
|
|
|
#1170 |
|
Zakorzenienie
|
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Odchowalnia - jestem mamą
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 08:43.

a było tak fajnie. jeździliśmy na rowerach, grilowaliśmy, przesiadywaliśmy na dworze. ech... dzisiaj byliśmy pod Gorzowem na obiadku (Hanka pochłonęła tyle, że nie pytajcie
) i od razu zaliczyliśmy minizoo. taką farmę tam mają, ze zwierzakami. dziecko w raju. do wszystkich zwierząt wołała, rączki wyciągała. na lamę mówiła "mama" zamiast lama
12.06.2010

a zdjęcie Marysi elegancja-francja ![:]](http://static.wizaz.pl/forum/images/smilies/krzywy.gif)

myję ją na włączonej, wycieram do sucha, w końcu na minusie tam nie jest, a szuflady z zamrażarki wyciągam.