Leniwe kucharki oceniają - sosy - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Forum plotkowe

Notka

Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia.

Pokaż wyniki sondy: Gotowe sosy jem
Bardzo często (kilka razy w tygodniu) 7 7,69%
Rzadko (kilka razy w miesiącu) 31 34,07%
Prawie wcale (okazyjnie gdy mam lenia) 41 45,05%
Nigdy 12 13,19%
Głosujący: 91. Nie możesz głosować w tej sondzie

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2013-05-06, 16:06   #1
201604181004
Konto usunięte

Leniwe kucharki oceniają - sosy

W związku z tym że makaron z sosem to danie niezwykle popularne wśród studentów, zdecydowałam się założyć ten wątek. Danie to stanowi niemal podstawę żywienia wielu leniwych osób, włączając w to mnie. Na naszym rynku znajdziemy masę przeróżnych specyfików bardziej lub mniej udanych. Chciałabym żebyśmy dzieliły się informacjami co warto kupić - bo powiem szczerze czasami najtańsza rzecz smakuje równie dobrze co ta z górnej półki. Zachęcam do wydawania opinii na temat sosów wszelakich - ze słoika, z proszku. Jeśli jesteś takim samym leniem jak ja i lubisz iść na łatwiznę, proszę dodaj swoje opinie i zachęć bądź zniechęć do zakupu danej rzeczy.

Może zacznę od faworytów

Jedna z moich ulubionych marek - Barilla.
Cena: od 6 do 12 zł
Dostępność: Alma, Kaufland, Makro, Bomi
Ocena: 9,5/10
Skład: nie znam się, to się nie wypowiem
Sos: arrabiata
http://www.pagonykozert.hu/resources...0000003736.png
Opis: zwykle kupuję go w makro w cenie 7,90 zł. Jeden słoik starcza mniej więcej na cztery porcje. Jest to sos ostry, więc nie każdemu będzie smakował. Pierwszy raz spróbowałam go na wakacjach we Włoszech kilka lat temu, później przywędrował do polski. Cena w oryginale jest zbliżona, nico niższa. Sos jest moim ulubionym - naprawdę czuć smak pomidora ale odejmuję pół gwiazdki bo jak na mój gust czasami jest zbyt ostry. Polecam fanom pikantnego jedzenia. Konsystencja jest bardzo fajna, nie jest to lepka maź, bardziej pasta. Jest bardzo wygodny w przygotowaniu - właściwie otwiera się słoik i dorzuca do makaronu (nawet go nie podgrzewam, po prostu mieszam z gorącym makaronem). Faktycznie jest to sos pomidorowy z prawdziwego zdarzenia

Marka: k-classic
Cena: ok 2-3 zł
Dostępność: Kaufland
Ocena: 8,5/10
Sos: arrabiata
http://www.opinie.senior.pl/zdjecia/...-70329-big.jpg
Opis: Powiem szczerze - zdecydowanie dorównuje swojemu poprzednikowi. Musiałabym powtarzać opinię z góry, odejmuję gwiazdkę za konsystencję - jest nieco bardziej wodnista. Dla osób z mniejszymi wymaganiami, ale warty polecenia.

Marka: Uncle bens
Cena: 6-9 zł
Dostępność: Lidl, Kaufland, Tesco, Makro... wszystkie sklepy
Ocena: 9/10
Sos: Seczuański
https://encrypted-tbn1.gstatic.com/i..._gTAz_FTmSwcjA
Opis: Sos dodajemy do kurczaka i podajemy z ryżem - mój ulubiony Uncle Bens. Jest również pikantny jak jego poprzednicy ale nie aż tak bardzo. Na nieco delikatniejsze podniebienie jest idealny. Nie podoba mi się w nim jedynie konsystencja, przypomina nieco pudding, natomiast w sosie znajdziemy również warzywa co obiecuje nam producent. Sos jest nieco bardziej problematyczny ponieważ najpierw trzeba podsmażyć kurczaka a potem dolać sosu żeby razem się dusiło - niestety zazwyczaj muszę dodawać wody bo sos trochę wysycha. Ale smak - to jest to.

Marka: Dawtona
Cena: 2-5 zł
Ocena: 2/10
Sos: Spaghetti
http://maxfresh.pl/48517-1595-large/...ml-dawtona.jpg
Tutaj z kolei coś co mi nie podeszło. Kiedyś zaaferowana cena wrzuciłam do koszyka trzy słoiki - dwa napoczęte wyrzuciłam, a trzeci stoi i się na mnie patrzy. Niestety ani wizualnie ani smakiem sos nie zachęca do jedzenia - wygląda jak gerber w słoiczkach dla dzieci a smak ma zdecydowanie mdły. Jest zbyt kremowy żeby nazwać go sosem spaghetti z prawdziwego zdarzenia, prędzej krem pomidorowy z dodatkiem śmietany. Mało przyprawiony, trochę jak rozrobiony koncentrat z mlekiem. Jestem zdecydowanie na nie i odradzam zakup. Owszem, na opakowaniu jest napisane: pomidorowo-śmietanowy - jak wół, ale nadal spaghetti mi to wcale nie pachnie.

Marka: Knorr
Ocena: 7/10
Sos: Spaghetti bolognese
http://przegladhandlowy.pl/wp-conten...1-w-Polsce.jpg
Opis: sos dodajemy rozrobiony z wodą do mięsa - i tutaj powiem szczerze zastanowiłam się chwilę nad wydajnością. Jedna saszetka to około 4 zł, taką saszetkę mam na dwie porcje. A słoik lepszego sosu wychodzi właśnie około 8 zł. Mimo to nie mam zastrzeżeń, zastępuje mi prawie maminy sos bolognese, odejmuję punktów za przygotowanie: trzeba mieć pod ręką olej, trzeba to wymieszać, rozbić grudki, a potem mieszać i mieszać aż zgęstnieje. Sam w sobie jest smaczny ale jako leń wolę wyjąć ze słoika i wylać na patelnie nie stojąc nad tym.

Cena: 4-8 zł
Ocena: 3/10
Sos: śmietanowo-grzybowy
http://2-mmedia.☠☠☠☠☠☠.pl/id,61621/h,360/w,360/
I tutaj niestety jak Knorra lubię to jestem na nie. Sos jest nieco mdły, bardzo szybko gęstnieje i trzeba go doprawiać. Wydajność tez nie jest zadowalająca bo nie starczy nam na 4 porcje tak jak obiecuje to producent. Próbowałam wszelkich wariantów mięsnych, niestety nadal pierś z kurczaka smakuje jak nieudana potrawka z dodatkiem aromatu pieczarki. Jakieś tam punkty daje bo przez gardło jak jestem głodna przejdzie...

Resztę bym dopisała potem, czekam na wasze pomysły
201604181004 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-05-06, 16:16   #2
kasztanka3
Pani Mizantrop

Dot.: Leniwe kucharki oceniają - sosy

Tego typu sosy używam jako "bazę" do dalszego działania, doprawiam je i często zabielam śmietanką.
Również lubię sos K-Classic, jest naprawdę smaczny.
Z Knorra polecam Spaghetti Toscana.
Również z Knorra kupiłam dawno temu jakiś sos francuski z marchewką, tragedia, można było to dusić i dusić, a plastry marchewki dalej były twarde.
Nie polecam sosów pomidorowych z tygodnia włoskiego w Lidlu ani sosu "Spaghetti" z Biedronki, ocet jest w nich mocno wyczuwalny.
Na kiepsko doprawione sosy pomidorowe mam metodę: szczypta chili, większa szczypta słodkiej papryki, szczypta czosnku, łyżeczka ziół prowansalskich, trochę kurkumy i voila!
Czasami dodaję do sosów starty na tarce o dużych oczkach camembert, o dziwo nawet pasuje.

---------- Dopisano o 16:16 ---------- Poprzedni post napisano o 16:15 ----------

A, i z Dawtony od sosu Spaghetti smaczniejsze są Bolognese, Węgierski i Mediolański.
Stary 2013-05-06, 16:18   #3
201604181004
Konto usunięte

Widzę że kolejna osoba lubi k-classic ^^
Co do sosów z tygodnia włoskiego lidl - carbonara poleciała do kosza, natomiast ten z boczkiem... olaaaboga
http://fanlidla.pl/files/g/1_Sos_pomidorowy_22145_3.jpg
1000/10 mistrzostwo świata dla mnie.
Stary 2013-05-06, 16:18   #4
201604250941
Konto usunięte

ą lę student to proponuję
masło roztopić w garnku, do tego dorzucasz trochę mąki, następnie mleka i masz beszamel, doprawiasz go pieprzem, solą, ewentualnie vegeta czy kawalek kostki
no i z takiej podstawy możesz zrobić pieczarkowy wrzucając cebulkę i duszone pieczarki
albo możesz zrobić sos serowy dorzucając pokrojony ser typu Brie z lidla albo gorgonzola (brie tanszy)

albo, skrojonee pieczarki i nieco soku z cytryny, oliwy z oliwek oraz wody, w której gotował się makaron, dziwny przepis ale było smaczne, ja bym tam jeszcze swiezej pietruszki albo rucoli dorzucila
201604250941 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-05-06, 16:26   #5
Heledore
Zakorzenienie

ja najczęściej jadam sosy Łowicz
http://www.☠☠☠☠☠☠.pl/pid,48/n,LOWICZ...ti/stn,product

smakuje mi zwykły spaghetti, meksykański i boloński.
Pozostałe smaki nie podeszły mi. Słoko kwaśny i chiński są po prostu słodkie że aż mdli. A pieczarkowy tak naprawdę jest pomidorowy ze śladową ilościa pieczarek

Heledore jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-05-06, 16:27   #6
szprotka_
Zakorzenienie

Marka: Patak's Original
Cena: ok. 10 zł
Dostępność: Alma, Piotr i Paweł, Bomi, Real, itd.
Skład: jak wyżej :P
Sos: korma
http://www.pataks.co.uk/image.aspx?I...448b8&mode=big
jeżeli ktoś nie próbował jeszcze cudów z kuchni indyjskiej, to ten sos jest dobrym pomysłem na początek kulinarnej przygody. nie za ostry, nie za delikatny. taki w sam raz dla polskich kubków smakowych. my go wykorzystujemy do kasz, ryżów, a przede wszystkim do kofty. sosu wystarcza na 2 dorosłych chłopów, dziewoje i jeszcze sporo zostaje (taka mała dygresja: kuchnia indyjska specjalizuje się w nawalaniu przypraw do potraw. czasami mam wrażenie, że w hurtowych ilościach. także trzeba brać poprawkę na to, że reszta sosów może nie być taka delikatna)
szprotka_ jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-05-06, 16:38   #7
201604181004
Konto usunięte

Dołączam się do opinii Heledore na temat łowicza - słodko kwasny u mnie lądował w koszu, podobnie jak chiński. Konsystencja: lepka maź, prawie jak płynny miód... Totalne obrzydlistwo.

---------- Dopisano o 16:31 ---------- Poprzedni post napisano o 16:27 ----------

Cytat:
Napisane przez szprotka_ Pokaż wiadomość
Marka: Patak's Original
Dostępność: Alma, Piotr i Paweł, Bomi, Real, itd.
Skład: jak wyżej :P
Sos: korma
http://www.pataks.co.uk/image.aspx?I...448b8&mode=big
jeżeli ktoś nie próbował jeszcze cudów z kuchni indyjskiej, to ten sos jest dobrym pomysłem na początek kulinarnej przygody. nie za ostry, nie za delikatny. taki w sam raz dla polskich kubków smakowych. my go wykorzystujemy do kasz, ryżów, a przede wszystkim do kofty. sosu wystarcza na 2 dorosłych chłopów, dziewoje i jeszcze sporo zostaje (taka mała dygresja: kuchnia indyjska specjalizuje się w nawalaniu przypraw do potraw. czasami mam wrażenie, że w hurtowych ilościach. także trzeba brać poprawkę na to, że reszta sosów może nie być taka delikatna)
Oooo szprotka, kupiłam go w makro za 8 zł ostatnio dołączam się do twojej opinii i również daję ok 9/10 - jest to zdecydowanie warte swojej ceny, nie zasmakuje każdemu ponieważ tak jak mówisz - to jest miks przypraw które aż czuć . Najczęściej dodaję go do suchego ryżu po prostu, ewentualnie z kurczakiem ale dobrze mi smakuje z samym ryżem. Jak się zabiorę to dam resztę recenzji Pataks (korma i tikka masala najlepsze). Przy tym łowicz indyjski to jakiś żart producenta.

Od razu dorzucę

Marka: Blue Dragon
Dostępność: Alma, Piotr i Paweł, Bomi, Real, na pewno Kaufland i makro
Skład: nie wypowiem się
Sos: curry
http://4.bp.blogspot.com/-jAPfkg6Xlo...e%2Bdragon.jpg
Opis: Tutaj jestem trochę na tak, trochę na nie. Na tak, bo smakuje dobrze i właściwie tyle do powiedzenia mam w tej sprawie, jednak jeśli już stoisz przed wyborem sosu curry lepiej sięgać po oryginalne sosy. Tutaj mam wątpliwości co do producenta, to nie jest sos indyjski jak samo opakowanie mówi, więc jest przystosowany bardziej do europejskich standardów - ot sos na bazie przyprawy curry, nie ma tej mocy przypraw co pataks ale również jest dobry.

---------- Dopisano o 16:33 ---------- Poprzedni post napisano o 16:31 ----------

Dodam że dzisiaj na obiad rzucam Pesto Agnesi
http://www.bdsklep.pl/gfx/600x600/80525493.jpg
Wiele sobie po nim obiecuje bo lubię tę markę

---------- Dopisano o 16:38 ---------- Poprzedni post napisano o 16:33 ----------

Do wypróbowania w kolejce stoją: to pesto agnesi, barilla basilico http://winotoskanii.pl/media/catalog..._z_bazyli_.jpg
i uncle bens słodko kwaśny (klasyczny, poprzednio miałam z ananasem)
Stary 2013-05-06, 17:08   #8
ivonkapiwonka
Raczkowanie

Mój absolutny hicior;
Sacla Arrabiata z chili
http://www.maltasupermarket.com/sacl...uce-190gr.html
Z tego słoiczka do niedawna robiłam 2 obiady dla 6 osób (w tym 4 dzieci), ekonomiczny znaczy się. Nic nie trzeba dodawać, tylko pomieszać z penne.
marka; Sacla
cena:???
dostępny: Tesco
ocena: 10/10

inny
Barilla ragu, całkiem ok;
marka; Barilla
cena:???
dostępny: Tesco
ocena: 8-9/10
http://www.kmdelikatesy.pl/node/52957
To już raczej 1,5 słoika schodziło. Do podgrzania i siup na spaghetti.
ivonkapiwonka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-05-06, 17:14   #9
Djoeke
Raczkowanie

Jedyny sos jaki jem z puszki to sos do spaghetti Pudliszki. Innych nie jadam to i się nie wypowiem.
Smaczne są sosy z torebek 'Pomysłów Na', np. śmietanowy z koperkiem do ryby.
A, jeszcze używam sos z torebki Winiary 'Do pieczeni' ciemny, jako bazę do sosu mięsnego.
Djoeke jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-05-06, 17:16   #10
201604181004
Konto usunięte

Ale... do śmietanowego z koperkiem naprawdę dostajesz rybę?
Stary 2013-05-06, 17:18   #11
Djoeke
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez drabineczka Pokaż wiadomość
Ale... do śmietanowego z koperkiem naprawdę dostajesz rybę?
Nom. Pyszota
Znaczy zapiekam tę rybę w sosie i szamię.
Ale bez makaronu^^
Djoeke jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-05-06, 17:20   #12
201604181004
Konto usunięte

Marka:
Knorr
Cena: ok. 3
Dostępność: wszędzie
Ocena: 8/10
Sos: cztery sery z brokułami
http://kaczuszka.co.uk/thumb/fix-spa...0300512294.jpg
Opis: Tutaj biję się z myślami bo... bardzo lubię ten sos ale on jest wręcz "chamski" . Po prostu chemia bije po oczach i nie tylko, ale ma taki swój specyficzny smak od którego nie mogę się uwolnić. Odejmuję gwiazdki za to że trzeba dodawać śmietany ((. I trzeba po nią specjalnie biegać. Oraz za brokułki które są twarde i wcale nie są smaczne. Nie polecam każdemu, ma swój specyficzny smak, fast foodowy, ale jakoś mi podchodzi

---------- Dopisano o 17:20 ---------- Poprzedni post napisano o 17:20 ----------

o matko nie ryba
Stary 2013-05-06, 17:43   #13
magyarparaszt
Ha ha ha ha ha

Cytat:
Napisane przez Djoeke Pokaż wiadomość
Jedyny sos jaki jem z puszki to sos do spaghetti Pudliszki. Innych nie jadam to i się nie wypowiem.
Smaczne są sosy z torebek 'Pomysłów Na', np. śmietanowy z koperkiem do ryby.
Też ostatnio na niego trafiłam i mi przypasował

Nie używam sosów w słoikach

magyarparaszt jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-05-06, 17:59   #14
201703160948
Konto usunięte

Wprawdzie nie do makaronu, ale bardzo często jadam:

Sos pieczeniowy ciemny Winiary - ot rozpuszcza się w gorącej wodzie i gotuje 3 minuty, ale dla mnie - 100% lenia jest w porządku. Gotuję sobie do niego kluski śląskie z torebki i pyszny obiad gotowy w 20 min

Marka: Winiary
Cena: ok. 2 zł
Skład: nie patrzyłam nigdy, pewnie sama chemia
Sos: typowy pieczeniowy

Edytowane przez 201703160948
Czas edycji: 2013-05-06 o 18:01
201703160948 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-05-06, 18:01   #15
Pilar1899
keep calm and contour on

Cytat:

Marka:
Knorr
Cena: ok. 3
Sos: cztery sery z brokułami
http://kaczuszka.co.uk/thumb/fix-spa...0300512294.jpg
Opis: Tutaj biję się z myślami bo... bardzo lubię ten sos ale on jest wręcz "chamski" . Po prostu chemia bije po oczach i nie tylko, ale ma taki swój specyficzny smak od którego nie mogę się uwolnić. Odejmuję gwiazdki za to że trzeba dodawać śmietany ((. I trzeba po nią specjalnie biegać. Oraz za brokułki które są twarde i wcale nie są smaczne. Nie polecam każdemu, ma swój specyficzny smak, fast foodowy, ale jakoś mi podchodzi

---------- Dopisano o 17:20 ---------- Poprzedni post napisano o 17:20 ----------

o matko nie ryba
uwielbiam go kluski z tym sosem to jedno z moich ulubionych dań obiadowych ale zgadzam się,że śmietana jest wadą, bo z racji krótkiej daty ważności nie jest to coś,co zawsze mam w domu.

Bardzo lubię też Carbonarę Knorra z torebki.

Oh, screw beautiful. I'm brilliant.
If you want to appease me, compliment my brain.
Pilar1899 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-05-06, 18:03   #16
201604250941
Konto usunięte

bo to trzeba samemu a nie ze słoika narobić i zawekować
chińskie to się po prostu gotuje warzywa w sosie sojowym z odrobina cukru i fajnie wychodzą, tak ze słoika to mi jeszcze żaden nie smakował
201604250941 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-05-06, 18:08   #17
magyarparaszt
Ha ha ha ha ha

Cytat:
Napisane przez candycotton Pokaż wiadomość
bo to trzeba samemu a nie ze słoika narobić i zawekować
chińskie to się po prostu gotuje warzywa w sosie sojowym z odrobina cukru i fajnie wychodzą, tak ze słoika to mi jeszcze żaden nie smakował
Ten temat jest o sosach ze słoika (lub torebki).

magyarparaszt jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-05-06, 18:20   #18
201604181004
Konto usunięte

Fajnie candycotton, fajnie .

Też lubię ciemny pieczeniowy mmm i też do klusek śląskich albo do kopytek ^-^ albo do pyz drożdżowych.

---------- Dopisano o 18:14 ---------- Poprzedni post napisano o 18:08 ----------

Marka: Agnesi
Cena: 8-13 zł
Dostępność: makro, bomi, alma, raczej delikatesy lub duże sklepy
Sos: pomidorowy (rosso)
https://1-mmedia.☠☠☠☠☠☠.pl/id,146492/
Opis: mhmhm jestem na tak przepyszne pesto, nie jadłam co prawda na zimno ale na ciepło z makaronem, bardzo w moim guście. Konsystencja dobra, lekko tłusta zwłaszcza że dodałam oliwy z oliwek, przygotowanie to bajka - nie dość że wyjmujesz ze słoika to tylko mieszasz z makaronem bo nie wolno podgrzewać bardzo polceam, jeden taki słoiczek to wg producenta ok 5-7 porcji, na moje to jest właśnie 5. Koniecznie muszę spróbować alla genovese. Bardzo mi smakował, dokładnie taki jaki powinien być.

---------- Dopisano o 18:20 ---------- Poprzedni post napisano o 18:14 ----------

Pilar a jak przygotowuje się carbonarę z fixu? Bo ja znam przepis który jest bardzo prosty i nigdy fixu nie kupowałam. Co tam trzeba mieć? Śmietanę? Co dalej? Jajko?
Stary 2013-05-06, 18:37   #19
iguanaiguana
Zadomowienie

GG do iguanaiguana

To ja od siebie polecam pesto zielone z lidla
http://fanlidla.pl/gazetka/2012.11.26.deluxe/8091,Pesto
jest smaczniejsze niż te ze słoika.
iguanaiguana jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-05-06, 18:43   #20
Gofrzyca
Zakorzenienie

Cytat:
Sos: Spaghetti bolognese
http://przegladhandlowy.pl/wp-conten...1-w-Polsce.jpg
Opis: sos dodajemy rozrobiony z wodą do mięsa - i tutaj powiem szczerze zastanowiłam się chwilę nad wydajnością. Jedna saszetka to około 4 zł, taką saszetkę mam na dwie porcje. A słoik lepszego sosu wychodzi właśnie około 8 zł. Mimo to nie mam zastrzeżeń, zastępuje mi prawie maminy sos bolognese, odejmuję punktów za przygotowanie: trzeba mieć pod ręką olej, trzeba to wymieszać, rozbić grudki, a potem mieszać i mieszać aż zgęstnieje. Sam w sobie jest smaczny ale jako leń wolę wyjąć ze słoika i wylać na patelnie nie stojąc nad tym.
ulubiony, ukochany, ożenię się z nim kiedyś mogłabym go z samym mięsem mielonym jeść
tylko właśnie ten minus że mało z jednej torebki wychodzi a dość drogi jest. Próbowałam kiedyś odtworzyć ten smak, ale ni cholery nie wyszło.
Aaaa i drabinauuuu jakoś na dniach będzie w biedro, 2 paczuszki plus jakiś winegret czy coś za 3.99

Innych sosów nie znam jestem wierna fixowi
Zatrzasnęłaś je na klucz, wystawiłaś mnie na bruk.
Choć rację masz, że nie znasz mnie,
jak mogłaś tak dać wkręcić się.
Gofrzyca jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-05-06, 18:54   #21
pitu pitu
Rozeznanie

wielbię z ryżem i kurczakiem
https://encrypted-tbn2.gstatic.com/i...IKn7xlk8iYed_Q Knorr śmietanowo pomidorowy
mój absolutny hit i nigdy mi się nie przeje

jeśli chodzi o bolognese to tylko z Lubelli
pitu pitu jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-05-06, 18:55   #22
Ruby Invicta
Zadomowienie

Marka: Vitasia
Cena: nie pamiętam z 6-7zł?
Dostępność: Lidl, ale u mnie nie zawsze jest bo to z oferty tygodnia azjatyckiego chyba
Ocena: 8,5/10
Sos: Curry
http://www.opinie.senior.pl/zdjecia/...-69055-big.jpg
Opis: Coś na szybko, jak się jest w Lidlu to można zgarnąć do tego taką mieszankę warzyw orientalną (zdjęcie znalazłam tylko włoskiej niestety, ale opakowanie takie samo - http://ph1.bangla.com.pl/0010/d/883_01_5369.jpg ) plus kurczak i ryż (u mnie brązowy) i po wrzuceniu wszystkiego do woka (można dodać jakieś grzyby mun czy inne pędy bambusa) i ugotowaniu ryżu jest obiad Sos jest spoko, tylko trzeba uważać z porcjowaniem bo można przesadzić

Ostatni notek: Pięć kątów i jeden róg
Ruby Invicta jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-05-06, 18:58   #23
201703160948
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez pitu pitu Pokaż wiadomość
wielbię z ryżem i kurczakiem
https://encrypted-tbn2.gstatic.com/i...IKn7xlk8iYed_Q Knorr śmietanowo pomidorowy
mój absolutny hit i nigdy mi się nie przeje
o tak, pyszotaa
201703160948 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-05-06, 19:08   #24
Pilar1899
keep calm and contour on

Cytat:
[/COLOR]Pilar a jak przygotowuje się carbonarę z fixu? Bo ja znam przepis który jest bardzo prosty i nigdy fixu nie kupowałam. Co tam trzeba mieć? Śmietanę? Co dalej? Jajko?
no przepis jest prosty, ale ja lubię mieszać- ten home made -śmietana, jajko z tym zrobionym z proszku, bo ten domowy czasem jest trochę mdły, a ta mieszanka jest pyszna. Z fixu się robi tak jak ten 4 sery z twardymi brokułami

Stary 2013-05-06, 19:13   #25
_Suavis
Raczkowanie

Cena: ok. 3 zł
Dostępność: chyba we wszystkich marketach
Ocena: 10
Skład: najlepszy jaki może być
Sos: Napoli
http://images.przepisy.pl/images/600...tti_napoli.png
Opis: po prostu przepyszny!!! czuć bazylię, oregano, smakuje bardzo "włosko". moim zdaniem jest wyśmienity najlepiej dodać do niego jeszcze mozarellę taka roztopiona, smakuje z tym sosem (i oczywiście makaronem) obłędnie
największa zaleta oprócz znakomitego smaku jest taka że sos nie ma żadnych konserwantów, wypełniaczy, barwników, polepszaczy smaku. no i jest bez tłuszczów trans

Cena: ok. 3 zł
Dostępność: jw.
Ocena: 10
Skład: jw.
Sos: Bolognese
http://dodomku.pl/images/products/40...tti_napoli.png
Opis: idealnie pasuje do mięsa mielonego. najlepszy z sosów bolońskich jakie jadłam. też bez konserwantów i innych niepotrzebnych i niezdrowych dupereli.

aha! dziewczynki, nigdy przenigdy nie kupujcie sosów (i innych produktów) które zawierają utwardzone/uwodornione tłuszcze (trans) !!! kto jeszcze nie wie, niech sprawdza zawsze skład, bo naprawdę nie warto kupować produktów które mają w składzie substancje psujące nam zdrowie, bo producentowi tak wychodzi taniej,to taka dygresja, mam nadzieję ze wybaczycie
_Suavis jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-05-06, 19:19   #26
201604181004
Konto usunięte

W końcu ktoś kto się zna na składach zgadzam się co do Napoli, ja daję mimo wszystko 9 odejmując 1 pkt za to że znowu - olej, mieszanie, paćkanie, monotonne rozbijanie grudek i mieszanie a potem trzeba sterczeć nad garnkiem ale smak - ommm nomonmomnomonmon )) ale ogromną zaletą jest to że mimo wszystko nie wymaga żadnej śmietany i cudów na kiju typu cebula (jak widzę fix sos do którego mam dorzucić cebulę pomidora kukurydzę marchewkę i śmietanę to go omijam, co to za fix skoro i tak wszystko muszę dokupić i dodawać xD)
Stary 2013-05-06, 19:24   #27
Pilar1899
keep calm and contour on

Cytat:
W końcu ktoś kto się zna na składach zgadzam się co do Napoli, ja daję mimo wszystko 9 odejmując 1 pkt za to że znowu - olej, mieszanie, paćkanie, monotonne rozbijanie grudek i mieszanie a potem trzeba sterczeć nad garnkiem ale smak - ommm nomonmomnomonmon )) ale ogromną zaletą jest to że mimo wszystko nie wymaga żadnej śmietany i cudów na kiju typu cebula (jak widzę fix sos do którego mam dorzucić cebulę pomidora kukurydzę marchewkę i śmietanę to go omijam, co to za fix skoro i tak wszystko muszę dokupić i dodawać xD)
ta, to jest bez sensu. Kiedyś kupiłam jakąś zupę w proszku a tam: ugotuj mięso, dodaj warzywa, jak już zrobisz zupę to wrzuć nasz proszek

Stary 2013-05-06, 19:26   #28
201604181004
Konto usunięte

No nie po to jestem leniem żeby gotować .
Stary 2013-05-06, 19:30   #29
chwast
Zakorzenienie

Nigdy nie jem bo są niezdrowe i dla mnie niesmaczne, wolę sama zrobić. Z resztą u mnie to każdy sam robi może to dlatego
chwast jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-05-06, 19:35   #30
_Suavis
Raczkowanie

Cytat:
to właśnie jest marketing, wymyślają sobie 'fix' który dzięki swojej jakże adekwatnej nazwie przyciągnie klientów...
ja już osobiście się nie czepiam, że trzeba dolać łyżkę oleju, bo niestety ale nie od razu rzym zbudowano więc ja od posiłków tego tym bardziej nie wymagam
_Suavis jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Forum plotkowe

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości