|
|
#3001 |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Jaką książkę teraz czytacie? - cz. VIII
"Złudzenie" T Erikson - kolejny skandynawski thriller
|
|
#3002 |
|
Raczkowanie
|
|
|
|
|
#3003 |
|
Zakorzenienie
|
Królowa deszczu - K. Scholes
|
|
|
|
#3004 |
|
Idiotka
|
Zaczynam Pocałunek Saddama Michelle McDonald
|
#3005 |
|
Zakorzenienie
|
"Szósta klepka" Małgorzaty Musierowicz
|
#3006 |
|
Zakorzenienie
|
Skończyłam "Misery" Stephena Kinga, moja ocena - 8/10, jedna z najlepszych pozycji tego autora, polecam każdemu lubiącemu thrillery.
Zaczęłam "Zabić drozda" Harper Lee, coś czuję, że gdybym nie musiała się uczyć, czytałabym ją dzisiaj cały dzień. Miałam już kiedyś pierwsze podejście do tej książki, ale chyba byłam wtedy za młoda bo mimo, że mnie wciągnęła, to jej nie skończyłam. |
|
|
|
#3007 |
|
Klientka w krawacie
|
Dawno mnie tu nie było
Ostatnio przeczytałam Poradnik pozytywnego myślenia - nie polecam, dość słaba powieść. Dużo futbolu, biegania, pakowania na domowej siłce. Średnio mi się podobało też to, że autor streścił kilka innych książek, zdradzając ich zakończenia. To bryk jakiś, czy co ?Teraz zabrałam się za Święto Kozła Llosy. Wciąga .
|
#3008 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Dużo ludzi zachwyca się tą książką, ale jeśli widziałam już film, to za książkę zazwyczaj się nie zabieram i tutaj chyba nie mam czego żałować ![]() "Labirynt nad morzem" Z. Herbert
Sooner or later you have to stop being a victim and be a victor. You have to stop being a whiner and start being a winner. Take control of your shit, regardless of your circumstances. If it’s more difficult for you that's good, cause that makes your story better.
|
|
|
|
|
#3009 |
|
Zakorzenienie
Lokalizacja: Magiczna kraina Narnia, gdzieś na Latarnianym Pustkowiu...:)
|
Skończyłam 'Delirium' L. Olivier
Rzeczywiście jak dla mnie książka, podobna do 'Igrzysk śmierci', z tym, że 'Igrzyska...' bardziej mi się podobały. 'Delirium' czyta się szybko, na pewno się nie zanudziłam, ale też i mnie ta książka nie powaliła, bo napaliłam się na nią i myślałam, że to będzie coś naprawdę super. Książka raczej dla nastolatek: myślę, że dziewczęta w wieku głównej bohaterki będą zachwycone, bo język jakim pisze autorka na pewno im podpasuje. Co nie znaczy, że uważam, że nie ma co się za nią brac. Ale czytałam wiele lepszych książek. ![]() A tu mamy taką fajną historię o miłości nastolatki w mieście, gdzie panuje reżim totalitarny. W sumie podobny schemat do wielu innych historii miłosnych, bo historia pamięta wiele przypadków ludzi rozdzielonych przez system i wojnę - tak mi się jakoś skojarzyło. ![]() Tu niby chodzi o to, że zakazana jest miłośc, ale mechanizm jest taki sam i aparat przymusu też jest podobny. Zresztą żeby ocenic, to trzeba przeczytac, bo każdy musi swoją opinię wyrobic ![]() Teraz 'Ciemne sekrety' Hjorth, Rosenfeldt
|
#3010 | |
|
Klientka w krawacie
|
Cytat:
Oprócz Pożegnania z bronią jest jeszcze streszczenie Wielkiego Gatsby'ego (dokładne) oraz wzmianki na temat Buszującego w zbożu. Więcej nie pamiętam. Film mam w planach.
|
|
#3011 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Sam motyw - świat, w którym lobotomia jest przymusowa i ludzie są chodzącymi robotami bez uczuć - miał potencjał. Potem jednak zrobił się z tego naiwny romans, a tego nie trawię ![]() Ksiażkę oceniam jako połączenie "Zmierzchu" i "Igrzysk..." Igrzyska, bo wiadomo, dystopia ![]() Zmierzch, bo główna bohaterka, podobnie jak Bella, jest niepewną siebie nastolatką, która rozkwita przy boku swego księcia. Alex, jak Edward, bohater bez skazy, szarmancki i do bólu nudny. Dokończę, bo czyta się przyjemnie, ale po kontynuacje pewnie nie sięgnę...
Sooner or later you have to stop being a victim and be a victor. You have to stop being a whiner and start being a winner. Take control of your shit, regardless of your circumstances. If it’s more difficult for you that's good, cause that makes your story better.
|
|
|
|
|
#3012 |
|
Raczkowanie
|
Skonczylam cala serie o Panu Lodowego Ogrodu i moge spokojnie polecic. Jest to kawal dobrej fantastyki z elementami sf, ciekawie wykreowany swiat, ciekawe przygody. Jedyne czego mi zabraklo, to porzadniejszego rozbudowania jednej z glownych postaci (lubie znac przeszlosc, lubie znac dokladne motywy postepowania, tesknoty, bo wtedy mozna sie z postacia zzyc).
W weekend majowy udalo mi sie tez przerobic "Brzemie" Christie i mam bardzo mieszane uczucia. Bo ksiazka nie jest ani dobrze napisana, ani historia nie jest jakas wciagajaca, bohaterowie sa jacys plastikowi, ale... czasem tak jest, ze ksiazka porusza pewien aspekt bliski nam akurat w tym konkretnym momencie zycia i cos tam w czlowieku drgnie (skloni do zadumy). A z takich ostatnich uwag, to zaklasyfikowanie tego jako romans nie do konca mi pasuje ![]() Pochlonelam tez "Lew, czarownica i stara szafa"- byla to podroz sentymentalna do dziecinstwa. Jako, ze czyta sie szybciutko i nie znam pozostalych opowiesci z Narnii, to ide za ciosem i za chwile zaczynam kolejna czesc czyli "Książę Kaspian". Jestem tez na pierwszym tomie "Kronik Amberu" i poki co nie wyrobilam sobie jeszcze zdania. Niby pierwsza ksiega juz za mna, ale poczekam jeszcze na rozwoj wypadkow. Jedno co musze przyznac, to ze akcja pedzi jak szalona. Edytowane przez Kolczatkowa Czas edycji: 2013-05-06 o 13:42 |
|
|
|
#3013 |
|
Zakorzenienie
|
Ja na chwilę przerwałam Upadek Gigantów, bo zakupiłam książkę Pawlikoskiej "W dżungli Podświadomości"
Ale już ją kończę, więc za chwilę wracam do lektury poprzedniej A czy DŻUNGLA fajna? hmm zależy dla kogo. Mnie tego trzeba było, więc dla mnie super! ale ktoś, kto nie potrzebuje kopa do działania, może się czuć znużony i stwierdzić, ze książką mało odkrywcza Można mieć wrażanie, że autorka się często powtarza, ale mnie to w tym wypadku nie przeszkadza.
|
#3014 | ||
|
Idiotka
|
Cytat:
Cytat:
|
|
#3015 |
|
Zakorzenienie
|
Teraz czytam "Echo winy"Charlotte Link. Wciąga, świetny klimat, psychologia postaci, podoba mi się, choć jeszcze nie przeczytałam, to na pewno niedługo dokończę
Świetne, nietuzinkowe postaci, moim zdaniem To naprawdę zachęca do czytania. Dodatkowo fabuła, która według mnie jest bardzo ciekawa.Wcześniej przeczytałam "Ostatni ślad" tej autorki, ale ta książka jakoś na razie bardziej mi się podoba, może po prostu losy dzieci bardziej mnie wzruszają. |
|
|
|
#3016 |
|
Raczkowanie
|
Ken Kesey "Lot nad kukułczym gniazdem"
A następną będzie "Milczenie owiec" (kocham wszystkie części filmu o Hannibalu Lecterze <3) |
|
|
|
#3017 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Trafne spostrzeżenie - nie polubiłam jakoś specjalnie żadnego z bohaterów, nie wczułam się. Teraz jadę dalej "Samotność w sieci". Początek się troche zdezaktualizował...
|
|
|
|
|
#3018 |
|
Zakorzenienie
|
Jaką książkę teraz czytacie? - cz. VIII
"I wiecej nic nie pamietam" Adina Blady-Szwajger
Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum.
|
#3019 |
|
Zakorzenienie
|
Skończyłam czytać biografię Coco Chanel autorstwa Lisy Chaney- ciekawa pozycja, chociaż czasem miałam wrażenie, że autorka ma problem z selekcja materiału, przez co czasem zdarzały się niemal całe rozdziały bez Coco, co mnie trochę irytowalo i dekoncentrowalo.
Teraz poczytam chyba W naszym domu Jodie Picoult, tematyka interesująca (zespol Aspergera), wykonanie pewnie gorsze, jak to u Jodie bywa, ale ze względu na temat dam jej szansę.
|
#3020 |
|
Raczkowanie
|
Odp: Jaką książkę teraz czytacie? - cz. VIII
Uwaga Czarny Parasol - A. Bahdaj
Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum. |
|
|
|
#3021 |
|
Rozeznanie
|
Jestem własciwie na początku książki ,,Trociny" Vargi i już mnie urzekła. Wciągająca, bardzo podoba mi się styl autora i to, że często zamieszcza mało uzywane słowa, nie są specjalnie trudne, ale niektórych dawno już nie czytałam ani nie słyszałam. Nie moge teraz podać przykładu, bo zapomniałam... : D Wypożyczyłam z biblio: ,,Szukając Noel" Evans - nic nie czytałam jeszcze tego autora, ale o ksi a zce coś tam czytałam; S. Kinsella ,,Pamiętasz mnie?" -dlatego, że czytałam ,,Pani Mecenas ucieka", podobała mi się, dużo się przy niej pośmiałam, był to dla mnie czysty relaks. Natomiast ,,Wyznania zakupoholiczki" oglądałam i też mi się podobało ![]() S. Beckett ,,Wołanie grobu" - czytałam poprzednie części, były całkiem niezłe, ale mam nadzeję, że ta nie baradzo się łączy z poprzednimi, ponieważ właściwie ich nie pamietam ![]() J. Gregory ,,Mama kazała mi chorować" - wzięłam, ale nie wiem czy zniosę tę książkę; K. Michalak ,,Sklepik z niespodzianką. Lidka" - czytałam pozostałe sklepiki, wię siła rzeczy. A poza tym lubię twórczość pani Michalak Przymierzam się też do ,,Houston, mamy problem" Grocholi. Czytał ktoś, którą z wymienionych książek i jak? ( To znaczy pamiętam, ze niektóre czytałyście, ale prosze o opinię jeszcze raz )
|
|
|
|
#3022 |
|
Zakorzenienie
|
odłożyłam chwilowo "Złudzenie" i wzięłam się za nowy erotyk "Naga"
|
|
#3023 |
|
Zakorzenienie
|
A u mnie 8 tom cyklu "Harry Hole" "Pancerne serce". Mam nadzieję, że będzie tak wciągająca jak poprzednie części, w każdym razie zapowiada się świetnie.
|
|
|
|
#3024 |
|
astro-loszka
|
"Osiemdziesiąt dni czerwonych" Vina Jackson
|
#3025 |
|
Przyczajenie
|
Dan Brown - Cyfrowa Twierdza
|
|
|
|
#3026 |
|
Zakorzenienie
|
Skończyłam "Echo winy" Ch. Link i wciągnęła bez reszty
Ciekawe postaci, fabuła, niezmiernie interesująca, bardzo fajnie połączony wątek kryminalny z psychologicznym, skłania do refleksji i bardzo dobrze się czyta. A zakończenie nawet mnie zaskoczyło
|
|
|
|
#3027 |
|
Zakorzenienie
|
Przeczytałam "Wielki Gatsby". warto przeczytać przed obejrzeniem najnowszej ekranizacji.
Teraz czytam kryminał "Lewiatan" Boris Akunina. |
|
|
|
#3028 |
|
Zakorzenienie
|
Mnie akurat ta książka rozczarowała. Spodziewałam się po niej czegoś więcej.
|
#3029 | |
|
Rozeznanie
|
Pomimo wielu pozytywnych opinii, nie mogłam przez nią przebrnąć
Czekam na Twoją opinię ![]() Cytat:
![]() Ostatnio przeczytałam "Ofiarę losu" Lackberg i "Zamieć śnieżna i woń migdałów" tej samej autorki. Aktualnie "Opowieść żony" Lansen Lori. |
|
|
|
|
#3030 |
|
Przyczajenie
|
Aktualnie czytam "Czerwona gorączkę" Andrzeja Pilipiuka. Zbiór kilku opowiadań krążących wokół okresu komunizmu. Fajnie się czyta, ale ostatnio nie mogę znaleźć czasu, żeby ją skończyć.
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Kultura(lnie)
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 00:16.

?