Jaką książkę teraz czytacie? - cz. VIII - Strona 101 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Kultura(lnie)

Notka

Kultura(lnie) Kultura(lnie) to forum dla osób, które interesują się kulturą, sztuką, filmem, literaturą, polityką itd. Zapraszamy do dyskusji.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2013-05-05, 20:12   #3001
Ojoanna29
Zakorzenienie

Dot.: Jaką książkę teraz czytacie? - cz. VIII

"Złudzenie" T Erikson - kolejny skandynawski thriller
41/2018
Ojoanna29 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-05-05, 20:27   #3002
Deserted
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez szakal165 Pokaż wiadomość
"Metro strachu"
Czytałam parę lat temu. Dobra jest

"Ojciec Chrzestny" przeczytane ostatnio.
Deserted jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-05-05, 22:05   #3003
Ata77
Zakorzenienie

Królowa deszczu - K. Scholes

Ata77 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-05-06, 08:53   #3004
adziorek1990
Idiotka

Zaczynam Pocałunek Saddama Michelle McDonald

Bynajmniej ≠ Przynajmniej!
adziorek1990 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-05-06, 09:31   #3005
tola3804
Zakorzenienie

"Szósta klepka" Małgorzaty Musierowicz
Stary 2013-05-06, 11:42   #3006
malootka
Zakorzenienie

Skończyłam "Misery" Stephena Kinga, moja ocena - 8/10, jedna z najlepszych pozycji tego autora, polecam każdemu lubiącemu thrillery.

Zaczęłam "Zabić drozda" Harper Lee, coś czuję, że gdybym nie musiała się uczyć, czytałabym ją dzisiaj cały dzień. Miałam już kiedyś pierwsze podejście do tej książki, ale chyba byłam wtedy za młoda bo mimo, że mnie wciągnęła, to jej nie skończyłam.
malootka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-05-06, 11:47   #3007
zoila
Klientka w krawacie

Dawno mnie tu nie było
Ostatnio przeczytałam Poradnik pozytywnego myślenia - nie polecam, dość słaba powieść. Dużo futbolu, biegania, pakowania na domowej siłce. Średnio mi się podobało też to, że autor streścił kilka innych książek, zdradzając ich zakończenia. To bryk jakiś, czy co ?

Teraz zabrałam się za Święto Kozła Llosy. Wciąga .

WYMIANA KSIĄŻKOWA

zoila jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-05-06, 12:03   #3008
Callitus
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez zoila Pokaż wiadomość
Dawno mnie tu nie było
Ostatnio przeczytałam Poradnik pozytywnego myślenia - nie polecam, dość słaba powieść. Dużo futbolu, biegania, pakowania na domowej siłce. Średnio mi się podobało też to, że autor streścił kilka innych książek, zdradzając ich zakończenia. To bryk jakiś, czy co ?

Teraz zabrałam się za Święto Kozła Llosy. Wciąga .
Ja oglądałam tylko film, tam był tylko streszczony Hemingway
Dużo ludzi zachwyca się tą książką, ale jeśli widziałam już film, to za książkę zazwyczaj się nie zabieram i tutaj chyba nie mam czego żałować

"Labirynt nad morzem" Z. Herbert
Sooner or later you have to stop being a victim and be a victor. You have to stop being a whiner and start being a winner. Take control of your shit, regardless of your circumstances. If it’s more difficult for you that's good, cause that makes your story better.
Callitus jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-05-06, 12:39   #3009
syklamen
Zakorzenienie

Lokalizacja: Magiczna kraina Narnia, gdzieś na Latarnianym Pustkowiu...:)

Skończyłam 'Delirium' L. Olivier

Rzeczywiście jak dla mnie książka, podobna do 'Igrzysk śmierci', z tym, że 'Igrzyska...' bardziej mi się podobały. 'Delirium' czyta się szybko, na pewno się nie zanudziłam, ale też i mnie ta książka nie powaliła, bo napaliłam się na nią i myślałam, że to będzie coś naprawdę super. Książka raczej dla nastolatek: myślę, że dziewczęta w wieku głównej bohaterki będą zachwycone, bo język jakim pisze autorka na pewno im podpasuje. Co nie znaczy, że uważam, że nie ma co się za nią brac. Ale czytałam wiele lepszych książek.
A tu mamy taką fajną historię o miłości nastolatki w mieście, gdzie panuje reżim totalitarny. W sumie podobny schemat do wielu innych historii miłosnych, bo historia pamięta wiele przypadków ludzi rozdzielonych przez system i wojnę - tak mi się jakoś skojarzyło.

Tu niby chodzi o to, że zakazana jest miłośc, ale mechanizm jest taki sam i aparat przymusu też jest podobny.
Zresztą żeby ocenic, to trzeba przeczytac, bo każdy musi swoją opinię wyrobic

Teraz 'Ciemne sekrety' Hjorth, Rosenfeldt
Stary 2013-05-06, 12:40   #3010
zoila
Klientka w krawacie

Cytat:
Napisane przez Callitus Pokaż wiadomość
Ja oglądałam tylko film, tam był tylko streszczony Hemingway
Dużo ludzi zachwyca się tą książką, ale jeśli widziałam już film, to za książkę zazwyczaj się nie zabieram i tutaj chyba nie mam czego żałować

"Labirynt nad morzem" Z. Herbert
Zdecydowanie, nie masz czego żałować. Ubolewam nad tym, że kupiłam tę książkę, dobrze, że kosztowała mnie niecałe 18 zł.
Oprócz Pożegnania z bronią jest jeszcze streszczenie Wielkiego Gatsby'ego (dokładne) oraz wzmianki na temat Buszującego w zbożu. Więcej nie pamiętam. Film mam w planach.

WYMIANA KSIĄŻKOWA

zoila jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-05-06, 12:54   #3011
Callitus
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez syklamen Pokaż wiadomość

Rzeczywiście jak dla mnie książka, podobna do 'Igrzysk śmierci', z tym, że 'Igrzyska...' bardziej mi się podobały. 'Delirium' czyta się szybko, na pewno się nie zanudziłam, ale też i mnie ta książka nie powaliła, bo napaliłam się na nią i myślałam, że to będzie coś naprawdę super. Książka raczej dla nastolatek: myślę, że dziewczęta w wieku głównej bohaterki będą zachwycone, bo język jakim pisze autorka na pewno im podpasuje. Co nie znaczy, że uważam, że nie ma co się za nią brac. Ale czytałam wiele lepszych książek.
A tu mamy taką fajną historię o miłości nastolatki w mieście, gdzie panuje reżim totalitarny. W sumie podobny schemat do wielu innych historii miłosnych, bo historia pamięta wiele przypadków ludzi rozdzielonych przez system i wojnę - tak mi się jakoś skojarzyło.

Tu niby chodzi o to, że zakazana jest miłośc, ale mechanizm jest taki sam i aparat przymusu też jest podobny.
Ja jestem gdzieś mniej więcej za 3/4 książki i mam podobne zdanie.
Sam motyw - świat, w którym lobotomia jest przymusowa i ludzie są chodzącymi robotami bez uczuć - miał potencjał. Potem jednak zrobił się z tego naiwny romans, a tego nie trawię

Ksiażkę oceniam jako połączenie "Zmierzchu" i "Igrzysk..."
Igrzyska, bo wiadomo, dystopia
Zmierzch, bo główna bohaterka, podobnie jak Bella, jest niepewną siebie nastolatką, która rozkwita przy boku swego księcia. Alex, jak Edward, bohater bez skazy, szarmancki i do bólu nudny.
Dokończę, bo czyta się przyjemnie, ale po kontynuacje pewnie nie sięgnę...
Sooner or later you have to stop being a victim and be a victor. You have to stop being a whiner and start being a winner. Take control of your shit, regardless of your circumstances. If it’s more difficult for you that's good, cause that makes your story better.
Callitus jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-05-06, 13:41   #3012
Kolczatkowa
Raczkowanie

Skonczylam cala serie o Panu Lodowego Ogrodu i moge spokojnie polecic. Jest to kawal dobrej fantastyki z elementami sf, ciekawie wykreowany swiat, ciekawe przygody. Jedyne czego mi zabraklo, to porzadniejszego rozbudowania jednej z glownych postaci (lubie znac przeszlosc, lubie znac dokladne motywy postepowania, tesknoty, bo wtedy mozna sie z postacia zzyc).

W weekend majowy udalo mi sie tez przerobic "Brzemie" Christie i mam bardzo mieszane uczucia. Bo ksiazka nie jest ani dobrze napisana, ani historia nie jest jakas wciagajaca, bohaterowie sa jacys plastikowi, ale... czasem tak jest, ze ksiazka porusza pewien aspekt bliski nam akurat w tym konkretnym momencie zycia i cos tam w czlowieku drgnie (skloni do zadumy). A z takich ostatnich uwag, to zaklasyfikowanie tego jako romans nie do konca mi pasuje

Pochlonelam tez "Lew, czarownica i stara szafa"- byla to podroz sentymentalna do dziecinstwa. Jako, ze czyta sie szybciutko i nie znam pozostalych opowiesci z Narnii, to ide za ciosem i za chwile zaczynam kolejna czesc czyli "Książę Kaspian".

Jestem tez na pierwszym tomie "Kronik Amberu" i poki co nie wyrobilam sobie jeszcze zdania. Niby pierwsza ksiega juz za mna, ale poczekam jeszcze na rozwoj wypadkow. Jedno co musze przyznac, to ze akcja pedzi jak szalona.

Edytowane przez Kolczatkowa
Czas edycji: 2013-05-06 o 13:42
Kolczatkowa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-05-06, 16:47   #3013
talkative2
Zakorzenienie

Ja na chwilę przerwałam Upadek Gigantów, bo zakupiłam książkę Pawlikoskiej "W dżungli Podświadomości" Ale już ją kończę, więc za chwilę wracam do lektury poprzedniej A czy DŻUNGLA fajna? hmm zależy dla kogo. Mnie tego trzeba było, więc dla mnie super! ale ktoś, kto nie potrzebuje kopa do działania, może się czuć znużony i stwierdzić, ze książką mało odkrywcza Można mieć wrażanie, że autorka się często powtarza, ale mnie to w tym wypadku nie przeszkadza.

talkative2 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-05-06, 20:48   #3014
adziorek1990
Idiotka

Cytat:
Napisane przez syklamen Pokaż wiadomość

Teraz 'Ciemne sekrety' Hjorth, Rosenfeldt
Cytat:
Napisane przez Callitus Pokaż wiadomość
Ja jestem gdzieś mniej więcej za 3/4 książki i mam podobne zdanie.
Sam motyw - świat, w którym lobotomia jest przymusowa i ludzie są chodzącymi robotami bez uczuć - miał potencjał. Potem jednak zrobił się z tego naiwny romans, a tego nie trawię

Ksiażkę oceniam jako połączenie "Zmierzchu" i "Igrzysk..."
Igrzyska, bo wiadomo, dystopia
Zmierzch, bo główna bohaterka, podobnie jak Bella, jest niepewną siebie nastolatką, która rozkwita przy boku swego księcia. Alex, jak Edward, bohater bez skazy, szarmancki i do bólu nudny.
Dokończę, bo czyta się przyjemnie, ale po kontynuacje pewnie nie sięgnę...
Kurcze i zaczęłam mieć wątpliwości czy brać się za tę książkę czy nie

Bynajmniej ≠ Przynajmniej!
adziorek1990 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-05-06, 23:44   #3015
Candy_lips
Zakorzenienie

Teraz czytam "Echo winy"Charlotte Link. Wciąga, świetny klimat, psychologia postaci, podoba mi się, choć jeszcze nie przeczytałam, to na pewno niedługo dokończę Świetne, nietuzinkowe postaci, moim zdaniem To naprawdę zachęca do czytania. Dodatkowo fabuła, która według mnie jest bardzo ciekawa.
Wcześniej przeczytałam "Ostatni ślad" tej autorki, ale ta książka jakoś na razie bardziej mi się podoba, może po prostu losy dzieci bardziej mnie wzruszają.
Candy_lips jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-05-06, 23:53   #3016
petenera
Raczkowanie

Ken Kesey "Lot nad kukułczym gniazdem"
A następną będzie "Milczenie owiec" (kocham wszystkie części filmu o Hannibalu Lecterze <3)
petenera jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-05-07, 00:13   #3017
Mahdab
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez sowaaaaa Pokaż wiadomość
Mam mieszane uczucia do książki 'Gnój''. Z jednej strony poruszająca historia o trudnym dzieciństwie, z drugiej napisana w sposób,który nie przypadł mi do gustu...

pozwolę sobie zacytować Karolinę z lubimyczytac ;

''Spodziewałam się naprawdę trudnego tematu, dramatu rodzinnego osadzonego w realiach śląskich, a dostałam... no właśnie, co takiego?

Najzwyklejszą w świecie książkę, o dorastaniu w dysfunkcyjnej rodzinie.....
Książka nie zmusiła mnie do głębszych refleksji, nie czułam sympatii czy współczucia dla którejkolwiek z postaci. Nie... ''

lepiej bym tego nie ujęła;]

ja chwilowo trzymam się z daleka od książek i od kilku dni nie czytam nic

zapewniam,że autor zna zasady ortografii, tytuł jest celowy więc powinno się go szanować a nie wymyślać własny.........
W sumie to się cieszę, że nie tylko mnie ta pozycja nie zachwyciła
Trafne spostrzeżenie - nie polubiłam jakoś specjalnie żadnego z bohaterów, nie wczułam się.

Teraz jadę dalej "Samotność w sieci".
Początek się troche zdezaktualizował...

Mahdab jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-05-07, 00:21   #3018
mariolasl
Zakorzenienie

Jaką książkę teraz czytacie? - cz. VIII

"I wiecej nic nie pamietam" Adina Blady-Szwajger

Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum.
Stary 2013-05-07, 02:42   #3019
traicionera
Zakorzenienie

Skończyłam czytać biografię Coco Chanel autorstwa Lisy Chaney- ciekawa pozycja, chociaż czasem miałam wrażenie, że autorka ma problem z selekcja materiału, przez co czasem zdarzały się niemal całe rozdziały bez Coco, co mnie trochę irytowalo i dekoncentrowalo.

Teraz poczytam chyba W naszym domu Jodie Picoult, tematyka interesująca (zespol Aspergera), wykonanie pewnie gorsze, jak to u Jodie bywa, ale ze względu na temat dam jej szansę.
2016 rok -100
2015 rok -105
2014 rok-61
2013 rok-58
2012 rok-35

Komu komu, czyli książki do oddania
traicionera jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-05-07, 07:56   #3020
ejni_mazurek
Raczkowanie

Odp: Jaką książkę teraz czytacie? - cz. VIII

Uwaga Czarny Parasol - A. Bahdaj

Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum.
ejni_mazurek jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-05-07, 10:11   #3021
granatowyprawieczarny
Rozeznanie

Jestem własciwie na początku książki ,,Trociny" Vargi i już mnie urzekła. Wciągająca, bardzo podoba mi się styl autora i to, że często zamieszcza mało uzywane słowa, nie są specjalnie trudne, ale niektórych dawno już nie czytałam ani nie słyszałam. Nie moge teraz podać przykładu, bo zapomniałam...: D

Wypożyczyłam z biblio:

,,Szukając Noel" Evans - nic nie czytałam jeszcze tego autora, ale o ksi a zce coś tam czytałam;
S. Kinsella ,,Pamiętasz mnie?" -dlatego, że czytałam ,,Pani Mecenas ucieka", podobała mi się, dużo się przy niej pośmiałam, był to dla mnie czysty relaks. Natomiast ,,Wyznania zakupoholiczki" oglądałam i też mi się podobało
S. Beckett ,,Wołanie grobu" - czytałam poprzednie części, były całkiem niezłe, ale mam nadzeję, że ta nie baradzo się łączy z poprzednimi, ponieważ właściwie ich nie pamietam
J. Gregory ,,Mama kazała mi chorować" - wzięłam, ale nie wiem czy zniosę tę książkę;
K. Michalak ,,Sklepik z niespodzianką. Lidka" - czytałam pozostałe sklepiki, wię siła rzeczy. A poza tym lubię twórczość pani Michalak

Przymierzam się też do ,,Houston, mamy problem" Grocholi.

Czytał ktoś, którą z wymienionych książek i jak? ( To znaczy pamiętam, ze niektóre czytałyście, ale prosze o opinię jeszcze raz)
granatowyprawieczarny jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-05-07, 10:18   #3022
Ojoanna29
Zakorzenienie

odłożyłam chwilowo "Złudzenie" i wzięłam się za nowy erotyk "Naga"
41/2018
Ojoanna29 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-05-07, 12:13   #3023
marza_mr
Zakorzenienie

A u mnie 8 tom cyklu "Harry Hole" "Pancerne serce". Mam nadzieję, że będzie tak wciągająca jak poprzednie części, w każdym razie zapowiada się świetnie.
marza_mr jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-05-07, 12:47   #3024
linaya
astro-loszka

"Osiemdziesiąt dni czerwonych" Vina Jackson
Stary 2013-05-07, 16:09   #3025
Venitte
Przyczajenie

Dan Brown - Cyfrowa Twierdza
Venitte jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-05-07, 18:07   #3026
Candy_lips
Zakorzenienie

Skończyłam "Echo winy" Ch. Link i wciągnęła bez reszty Ciekawe postaci, fabuła, niezmiernie interesująca, bardzo fajnie połączony wątek kryminalny z psychologicznym, skłania do refleksji i bardzo dobrze się czyta. A zakończenie nawet mnie zaskoczyło
Candy_lips jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-05-07, 18:27   #3027
MissChievousTess
Zakorzenienie

Przeczytałam "Wielki Gatsby". warto przeczytać przed obejrzeniem najnowszej ekranizacji.
Teraz czytam kryminał "Lewiatan" Boris Akunina.
MissChievousTess jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-05-07, 19:00   #3028
Mariatta
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez MissChievousTess Pokaż wiadomość
Przeczytałam "Wielki Gatsby". warto przeczytać przed obejrzeniem najnowszej ekranizacji.
Mnie akurat ta książka rozczarowała. Spodziewałam się po niej czegoś więcej.

Józef Czechowicz
Mariatta jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-05-08, 09:21   #3029
kurczak684
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez Starlett Pokaż wiadomość
Czytam "Historię miłości" Nicole Krauss.
Pomimo wielu pozytywnych opinii, nie mogłam przez nią przebrnąć Czekam na Twoją opinię

Cytat:
Napisane przez granatowyprawieczarny Pokaż wiadomość
Przymierzam się też do ,,Houston, mamy problem" Grocholi.

Czytał ktoś, którą z wymienionych książek i jak? ( To znaczy pamiętam, ze niektóre czytałyście, ale prosze o opinię jeszcze raz)
Nie jestem fanką twórczości Grocholi, ale ta pozycja podoba mi się. Lekka i przyjemna, napisana z humorem. Polecam

Ostatnio przeczytałam "Ofiarę losu" Lackberg i "Zamieć śnieżna i woń migdałów" tej samej autorki.
Aktualnie "Opowieść żony" Lansen Lori.
kurczak684 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-05-08, 09:55   #3030
tajemny
Przyczajenie

Aktualnie czytam "Czerwona gorączkę" Andrzeja Pilipiuka. Zbiór kilku opowiadań krążących wokół okresu komunizmu. Fajnie się czyta, ale ostatnio nie mogę znaleźć czasu, żeby ją skończyć.
tajemny jest offline Zgłoś do moderatora  
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Kultura(lnie)

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości