Maturzystki, maturzyści czyli MATURA 2013 - przygotowania, problemy, wątpliwości III - Strona 9 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Szkoła i edukacja

Notka

Szkoła i edukacja Szkoła i edukacja, to forum dla osób, które chcą się uczyć. Tu dowiesz się wszystkiego o szkołach, uczelniach, kursach. Na forum NIE odrabiamy prac domowych!

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2013-05-07, 17:03   #241
mandy20
Raczkowanie

Dot.: Maturzystki, maturzyści czyli MATURA 2013 - przygotowania, problemy, wątpliwośc

Cytat:
Napisane przez Lionnee Pokaż wiadomość
Będą, będą.
Nie ma co się tak stresować.^^
No oby , ale nawet jeśli to dużo tego nie będzie

Cytat:
Napisane przez kisiej25 Pokaż wiadomość
Mówi się, że gorąca czekolada wspomaga logiczne myślenie i rozwiązywanie zadań matematycznych. Tak na próbę przed jutrem spróbowałam i cieszę się, że dzisiaj. Bo jakbym jutro przed maturą wypiła, to bym padła. Tak mi się spać teraz chce, że chyba pójdę poskakać, żeby się rozbudzić...
Też to gdzieś wyczytałam i sie już obkupiłam , ale jak tak piszesz to chyba nie bede próbować

Christel Alsos - Found
mandy20 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-05-07, 17:04   #242
_Suavis
Raczkowanie

Dot.: Maturzystki, maturzyści czyli MATURA 2013 - przygotowania, problemy, wątpliwośc

Cytat:
Napisane przez Inka_ Pokaż wiadomość
Sprawdziłam sobie zadania zamknięte, jakoś dziwnie
*określ cechy stylu jakim posłużył sie autor
* wyjaśnij 'świat rozwija się szybciej niż refleksja nad nim'
*sens do człowieka i dla człowieka
*drugi zabieg jezykowy

to mam jakoś inaczej
ja sobie pluję w brodę, że mój mózg działał na zasadzie: nie no, przecież jesteś taka genialna, że takiego prostego pytania nie warto czytać drugi raz, już pisz odpowiedź nad czym tu kontemplować.. i co? i zamiast wymienić współczesne technologie, wymieniłam te które będą możliwe w przyszłości-.-
nie cierpię, gdy moje gapiostwo się uaktywnia...
_Suavis jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-05-07, 17:08   #243
mandy20
Raczkowanie

A co do tego czy mieliśmy oprzeć sie na fragmencie , czy na całym Przedwiośniu to wydaje mi się ,że tylko na fragmencie , bo w temacie z innego roku jest zaznaczone ze na podstawie całego utworu , a w tym nie było .
http://www.cke.edu.pl/images/stories...p_pol_ocen.pdf

Christel Alsos - Found
Stary 2013-05-07, 17:12   #244
_Suavis
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez mandy20 Pokaż wiadomość
A co do tego czy mieliśmy oprzeć sie na fragmencie , czy na całym Przedwiośniu to wydaje mi się ,że tylko na fragmencie , bo w temacie z innego roku jest zaznaczone ze na podstawie całego utworu , a w tym nie było .
http://www.cke.edu.pl/images/stories...p_pol_ocen.pdf
ale w temacie było co żeromski pisał w 'przedwiośniu' .... czyli chodzi o to, że ogólnie w książce. a że dalej jest wzmianka o fragmencie, to tylko po to, żeby podkreślić, że w analizie tego fragmentu należy zwrócić uwagę na stosunek bohaterów do autorytetów. ale trzeba się moim zdaniem do całości też odwołać
Stary 2013-05-07, 17:14   #245
azaina
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez Starlight1804 Pokaż wiadomość
tez wzielam 1 temat i boje sie ze za bardzo tam wode lałam wgl ktos wczesniej napisal ze w wierszu baczynskiego przyroda pamieta te wydarzenia itd a ja wlasnie napisalam odwrotnie...ze nie pamieta bo tam bylo o tym zabliznionym lesie i zrozumialam to tak, ze rosliny i bla bla sobie odrosna i nie bedzie sladu po wojnie.
i wgl napisalam ze chodzilo o powstanie listopadowe ale o styczniowe chyba chodzilo tez no nie?

a te sugerowane odpowiedzi sa chyba jakies nie takie...

Cytat:
Napisane przez Monka543 Pokaż wiadomość
Ja napisałam OIO...
A co do wypracowania to wzięłam 1 temat. I jestem ciekawa, bo ja napisałam, że u Baczyńskiego ta przyroda zapomniała... Dlatego on ciągle zwraca się do nich "pamiętasz?" , starając się przypomnieć ich o tym wszystkich. Podmiot liryczny utożsamiłam z nim.. Ehh... Powiem Wam, że kompletnie nie wiem ile będę miała %. Mam nadzieję, że 30% będzie...

podniosłyście mnie na duchu, że nie jestem sama z taką interpretacją tego wiersza
azaina jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-05-07, 17:16   #246
mandy20
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez _Suavis Pokaż wiadomość
ale w temacie było co żeromski pisał w 'przedwiośniu' .... czyli chodzi o to, że ogólnie w książce. a że dalej jest wzmianka o fragmencie, to tylko po to, żeby podkreślić, że w analizie tego fragmentu należy zwrócić uwagę na stosunek bohaterów do autorytetów. ale trzeba się moim zdaniem do całości też odwołać
Ja juz sama nie wiem o co im chodziło . Jak będzie klucz to się wszystko okaze , oby na pozytyw dla nas

Christel Alsos - Found
Stary 2013-05-07, 17:18   #247
Inka_
Zadomowienie

Cytat:
To tak jest ze mną
O, właśnie sprawdziłam odpowiedzi na gazecie. Korzystniejsze Tamci znają się na rzeczy.
I na tym zakończę swoje rozważania na temat tej matury.
Matma teraz
Stary 2013-05-07, 17:18   #248
Olvnia
Zadomowienie

za te odwołanie są najczęściej max 4-5 pkt,więc nawet jeżeli trzeba było( a wątpie w to) odwołać się do całości to nie jest to ogromna strata,zawsze najwięcej punktów jest za analizę fragmentu.
Książki przeczytane od 07.2014: 40
Olvnia jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-05-07, 17:19   #249
_Suavis
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez azaina Pokaż wiadomość
podniosłyście mnie na duchu, że nie jestem sama z taką interpretacją tego wiersza
a jak napisałam najpierw że ten las się zabliźnił a pozniej ze rany zostają rozdrapane na nowo bo przychodzi wojna i wszystko zaczyna się od początku to będzie ok? bo w wierszu jest że las sie zabliznil, cos tam o pługach że zapomniały, a następnie jest: a potem kraju runęło niebo tlumy obdarte z serca i ciala.... i śmierć się stała. czyli najpierw bylo powstanie, potem natura zdążyla o wszystkim zapomniec a pozniej znowu dzieje sie zagłada i ludzie walczą i umierają?
Stary 2013-05-07, 17:20   #250
sweetcorn59
Raczkowanie

Cytat:
napisałam, że ten z wiersza chce zostać zapamiętany, ale już pod koniec.

wcześniej coś tam pisałam, że w przyrodzie już nie ma śladów po tych wydarzeniach z przeszłości, a niby jest odwrotnie.. -.- no ale może nie będzie tak źle. chcę tylko zdać
No ja tez napisałam, że przyroda zapomina w wierszu Baczyńskiego, bo przysypuje to wszystko, "zamazuje ślady". Boże teraz to się wystraszyłam.

Wgl żaden temat mi nie przypasował, mimo że byłam przygotowana tak ogólnie. Nie wiem co z tego wyjdzie, nie przypuszczałam, że będę miała jakikolwiek problem z polskim.
sweetcorn59 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-05-07, 17:20   #251
wild_horse
Zakorzenienie

Cytat:
Tylko że w poleceniu nie było konkretnie napisane, żeby odwołać się do całości utworu. Ja mniej więcej akapit napisałam ogólnie o książce (że Gajowiec był zwolennikiem reform, a to z kolei nie podobało się Cezaremu, bo reformy były dla niego zbyt powolne itd.). Zaraz po maturze rozmawiałam z polonistką i powiedziałam jej, że nie było napisane żeby się odwołać a ja się odwołałam, a ona na to, że dobrze .

Ogólnie wydaje mi się (na razie ), że matura nie była za trudna. Ucieszyłam się, kiedy zobaczyłam tego Żeromskiego . Teraz jeszcze 'tylko' rozszerzenie trzeba napisać w miarę dobrze

Dziewczyny, a co napisałyście w zadaniu o tym cyber coś tam?
Stary 2013-05-07, 17:24   #252
azaina
Rozeznanie

Cytat:
a jak napisałam najpierw że ten las się zabliźnił a pozniej ze rany zostają rozdrapane na nowo bo przychodzi wojna i wszystko zaczyna się od początku to będzie ok? bo w wierszu jest że las sie zabliznil, cos tam o pługach że zapomniały, a następnie jest: a potem kraju runęło niebo tlumy obdarte z serca i ciala.... i śmierć się stała. czyli najpierw bylo powstanie, potem natura zdążyla o wszystkim zapomniec a pozniej znowu dzieje sie zagłada i ludzie walczą i umierają?
chyba dobrze napisałaś
tu jest jakaś interpretacja http://lekcjapolskiego.pl/analiza-i-...ynski-mazowsze

---------- Dopisano o 17:24 ---------- Poprzedni post napisano o 17:22 ----------

Cytat:
Napisane przez sweetcorn59 Pokaż wiadomość
No ja tez napisałam, że przyroda zapomina w wierszu Baczyńskiego, bo przysypuje to wszystko, "zamazuje ślady". Boże teraz to się wystraszyłam.
też się na początku trochę przeraziłam, ale tutaj już są conajmniej 4 osoby, które tak napisały to ile ich będzie na całą Polskę. myślę, że raczej nie będą odejmować za to bardzo dużo punktów..
Stary 2013-05-07, 17:24   #253
_Suavis
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez wild_horse Pokaż wiadomość
Tylko że w poleceniu nie było konkretnie napisane, żeby odwołać się do całości utworu. Ja mniej więcej akapit napisałam ogólnie o książce (że Gajowiec był zwolennikiem reform, a to z kolei nie podobało się Cezaremu, bo reformy były dla niego zbyt powolne itd.). Zaraz po maturze rozmawiałam z polonistką i powiedziałam jej, że nie było napisane żeby się odwołać a ja się odwołałam, a ona na to, że dobrze .

Ogólnie wydaje mi się (na razie ), że matura nie była za trudna. Ucieszyłam się, kiedy zobaczyłam tego Żeromskiego . Teraz jeszcze 'tylko' rozszerzenie trzeba napisać w miarę dobrze

Dziewczyny, a co napisałyście w zadaniu o tym cyber coś tam?
cybernetyk i cyberprzestrzeń. najpierw myślałam ze 2 slowo to bd cybersieć ale to przecież mialo mieć związek z przestrzenią KOCHAM PYTANIA O JAKĄKOLWIEK GRAMATYKĘ, POPRAWNOŚĆ I ORTOGRAFIĘ<3 ^^

Edytowane przez _Suavis
Czas edycji: 2013-05-07 o 17:25
Stary 2013-05-07, 17:26   #254
kisiej25
Tajka

Zrobiłam z kilkadziesiąt zadań z matmy. Ale ciągle czuję takie "mogę więcej". Idę się rozruszać nieco i wracam do nauki. Chciałabym mieć tak min. 65% z matematyki. Wówczas będę z siebie zadowolona.
Właściwie chciałabym mieć tak z 80%, ale 65% mnie satysfakcjonuje.

kisiej25 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-05-07, 17:27   #255
Olvnia
Zadomowienie

ja tego cybernetyka napisałam tak na chama ,bo nie wiedziałam o co chodzi za bardzo

wylosowałam sobie jakieś "trudne" arkusz więc coś porobię ;d
Książki przeczytane od 07.2014: 40

Edytowane przez Olvnia
Czas edycji: 2013-05-07 o 17:28
Olvnia jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-05-07, 17:27   #256
azaina
Rozeznanie

w ogóle jakby mnie ktoś zapytał 3 lata temu to nawet by mi przez myśl nie przeszło, że bardziej będę się denerwować polskim niż matmą, a tu proszę..

mam nadzieję, że dadzą jutro łatwe dowody..
Stary 2013-05-07, 17:29   #257
P0m
Rozeznanie

Cytat:
chyba dobrze napisałaś
tu jest jakaś interpretacja http://lekcjapolskiego.pl/analiza-i-...ynski-mazowsze

O matko, wg tego to ja chyba odkryłam jakieś inne dno tego wiersza

"Znowu odetchniesz, grzywo zieleni," zinterpretowałam, że na bitwach nie cierpią jedynie ludzie ale i przyroda Raczej nie będę sobie sprawdzać dalej bo się podłamię.
P0m jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-05-07, 17:29   #258
sweetcorn59
Raczkowanie

Cytat:
chyba dobrze napisałaś

---------- Dopisano o 17:24 ---------- Poprzedni post napisano o 17:22 ----------

też się na początku trochę przeraziłam, ale tutaj już są conajmniej 4 osoby, które tak napisały to ile ich będzie na całą Polskę. myślę, że raczej nie będą odejmować za to bardzo dużo punktów..
Wiesz co, ja się jakichś kardynalnych boje chociaż chyba nie można dostać kardynalnego za trochę inną interpretację? Po prostu już zaczynam panikować, 1. raz trafiły mi się takie tematy, że i z jednym, i z drugim miałabym problem.
Stary 2013-05-07, 17:31   #259
siwy24
Raczkowanie

Ja w Orzeszkowej i Baczyńskim poszedłem bardziej w stronę ludzi. Fakt, faktem, opisywana jest przyroda, ale imho tak naprawdę chodziło o ludzi. Przecież nie można zarzucić naturze, że zapomniała o bohaterach, ale ludziom, którzy na nich są obojętni (ludzie nie odwiedzili mogiły od blisko 50 lat i tylko róża czci powstańców, czy ziemia się bliźni, ale powstają nowe drogi i realizowane nowe inwestycje), a to wszystko przemycane pod postacią matury.
siwy24 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-05-07, 17:32   #260
frayed
Przyczajenie

Noo, wreszcie w domu

Co do matury, to moim zdaniem była średnia. Temat wybrałam 2 i nawet w miarę mi się pisało, no ale zobaczymy wyniki

W każdym razie zdać, zdam, bo Gajowiec miał na imię Szymon (uff)

Mam dosyć polskiego, dobrze, że jutro matma ale już się nie uczę dzisiaj niczego (oprócz prezentacji maturalnej).

Matematyka R
Geografia R
Angielski R
frayed jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-05-07, 17:33   #261
_Suavis
Raczkowanie

Cytat:
chyba dobrze napisałaś
wow! jestem pod wrażeniem. taka noga ze mnie z historii, polski zawsze działał mi na nerwy a tu takie objawienie na maturze!!! az nie wierzę.. dobra, bo zaraz wpadnę w samouwielbienie a w czerwcu się okaże że mam 40%

mogłam tylko więcej napisać że w 7 zwrotce jest o II wojnie, a nie tylko ze wszystko dzieje się od nowa, bo nie wiem czy będą wiedzieli co mialam na myśli.
Stary 2013-05-07, 17:34   #262
azaina
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez sweetcorn59 Pokaż wiadomość
Wiesz co, ja się jakichś kardynalnych boje chociaż chyba nie można dostać kardynalnego za trochę inną interpretację? Po prostu już zaczynam panikować, 1. raz trafiły mi się takie tematy, że i z jednym, i z drugim miałabym problem.
kardynalnego za to nie będzie na pewno, spoko!
Stary 2013-05-07, 17:35   #263
eyeonfire
Raczkowanie

aporpo's Gajowca.. co jak pomyli się imię? rzeczowy i odpada punkt czy więcej?
eyeonfire jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-05-07, 17:36   #264
azaina
Rozeznanie

Cytat:
wow! jestem pod wrażeniem. taka noga ze mnie z historii, polski zawsze działał mi na nerwy a tu takie objawienie na maturze!!! az nie wierzę.. dobra, bo zaraz wpadnę w samouwielbienie a w czerwcu się okaże że mam 40%

mogłam tylko więcej napisać że w 7 zwrotce jest o II wojnie, a nie tylko ze wszystko dzieje się od nowa, bo nie wiem czy będą wiedzieli co mialam na myśli.

kurczę jak wy tak to interpretujecie zwrotka po zwrotce? ja napisałam raczej ogólnie i zajęłam całe miejsce jakie było.. jakbym miała tak dokładnie pisać to bym nie zmieściła
Stary 2013-05-07, 17:39   #265
_Suavis
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez siwy24 Pokaż wiadomość
Ja w Orzeszkowej i Baczyńskim poszedłem bardziej w stronę ludzi. Fakt, faktem, opisywana jest przyroda, ale imho tak naprawdę chodziło o ludzi. Przecież nie można zarzucić naturze, że zapomniała o bohaterach, ale ludziom, którzy na nich są obojętni (ludzie nie odwiedzili mogiły od blisko 50 lat i tylko róża czci powstańców, czy ziemia się bliźni, ale powstają nowe drogi i realizowane nowe inwestycje), a to wszystko przemycane pod postacią matury.
ja wlasnie bardziej opisywalam stosunek ludzki do pamięci o poległych a nie natury. w sumie nie pamiętam czy wyraźnie wspomniałam o tym, że u baczyńskiego natura niczego już nie pamięta... tylko ze podmiot zadaje pytanie naturze o to czy pamieta dawne wydarzenia. napisałam że ludzie nie przychodza na mogile nie przynoszą kwiatow i zniczy, ze pamiec o bohaterach zgasła.

Cytat:
kurczę jak wy tak to interpretujecie zwrotka po zwrotce? ja napisałam raczej ogólnie i zajęłam całe miejsce jakie było.. jakbym miała tak dokładnie pisać to bym nie zmieściła
ja się starałam ogólnie, ale musialam przytoczyc pewne fragmenty, bo czasem w kluczu są w nawiasie np. jakieś cytaty, jednakże bardzo ostrożnie, coby nie streszczać. czyli tak pol na pol w kazdym razie nie po kolei zwrotka po zwrotce. mam nadzieje że będzie dobrze bo dość łatwo mi się napisalo

Edytowane przez _Suavis
Czas edycji: 2013-05-07 o 17:41
Stary 2013-05-07, 17:47   #266
kisiej25
Tajka

Cytat:
Napisane przez eyeonfire Pokaż wiadomość
aporpo's Gajowca.. co jak pomyli się imię? rzeczowy i odpada punkt czy więcej?
Imię to błąd rzeczowy.
Chyba tylko 1 odpada.

kisiej25 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-05-07, 17:48   #267
Monka543
Raczkowanie

Cytat:
ja wlasnie bardziej opisywalam stosunek ludzki do pamięci o poległych a nie natury. w sumie nie pamiętam czy wyraźnie wspomniałam o tym, że u baczyńskiego natura niczego już nie pamięta... tylko ze podmiot zadaje pytanie naturze o to czy pamieta dawne wydarzenia. napisałam że ludzie nie przychodza na mogile nie przynoszą kwiatow i zniczy, ze pamiec o bohaterach zgasła.
Pisałam dokładnie tak samo Tylko boję się, że u Baczyńskiego było zbyt ogólnikowo... W sumie to niewiele tam napisałam. Napisałam, że wspomina to jakby było wczoraj, że miejscem zdarzeń jest Mazowsze, które on określa jako "swoje", że wspomina powstania, że jest świadomy swojej śmierci, że nie chce być bezimienny... Więcej uwagi poświęciłam Orzeszkowej niż Baczyńskiemu.. Zobaczymy... Nie wiem jak ja wytrzymam do tego czerwca...
Monka543 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-05-07, 17:49   #268
sweetcorn59
Raczkowanie

Cytat:
Ja też pisałam dziś bardziej ogólnie, bo nie chciało mi się jakoś szczególnie na tym skupiać tylko wydobyć ogólną myśl.:p aczkolwiek napisałam tylko 3,5 str i myślę, że powinno wystarczyć.
Stary 2013-05-07, 17:50   #269
eyeonfire
Raczkowanie

Cytat:
Imię to błąd rzeczowy.
Chyba tylko 1 odpada.
dziękuję
eyeonfire jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-05-07, 17:54   #270
siwy24
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez Monka543 Pokaż wiadomość
Pisałam dokładnie tak samo Tylko boję się, że u Baczyńskiego było zbyt ogólnikowo... W sumie to niewiele tam napisałam. Napisałam, że wspomina to jakby było wczoraj, że miejscem zdarzeń jest Mazowsze, które on określa jako "swoje", że wspomina powstania, że jest świadomy swojej śmierci, że nie chce być bezimienny... Więcej uwagi poświęciłam Orzeszkowej niż Baczyńskiemu.. Zobaczymy... Nie wiem jak ja wytrzymam do tego czerwca...
Podobnie. Zapodałem tekst, że jest erudytą, zarzuca Polakom, że rozwój gospodarczy jest ważniejszy niż wzmocnienie suwerenności. Jest patriotą z pokolenia Kolumbów, zwraca uwagę na cykliczność wydarzeń zw. z walką o niepodległość. Wyraża przywiązanie do ziemi. Rzuciłem jeszcze kontekst zaangażowania w sprawę narodową bezpośrednio - podmiot liryczny utożsamiany z autorem był żołnierzem AK.
siwy24 jest offline Zgłoś do moderatora  
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Szkoła i edukacja

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości