![]() |
#31 |
Rozeznanie
|
Dot.: ciąża i masa problemów
Autorko, ponawiam pytanie, o jakich studiach myślisz? Pytam z prozaicznej przyczyny - obecnie każdy myśli studia, studia, będę kimś, ale nie wiem czy wiesz - można się zawieść, bo magistrów i licencjatów to jest na pęczki, a jak to się mówi - robić nie ma komu. Jeśli masz iść na byle co, aby mieć wyższe, żeby teraz mama nie marudziła, to odpuść, bo tylko zmarnujesz czas, nerwy.
Może udałoby Ci się złapać teraz pracę na 1/2 czy 3/4 etatu? A studia za rok, aby móc też się im jakoś poświęcić? ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#32 | ||||
Raczkowanie
|
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Edytowane przez Palpi Czas edycji: 2013-05-07 o 19:42 |
||||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#33 |
Raczkowanie
|
A kto tu gada o aborcji ? Skoro myślałaś o studiach i przyszłości to trzeba było się.....(znasz odpowiedź). Jak sobie pościelisz, tak się wyśpisz a nie potem z żalami na forum - seks to odpowiedzialność. Pomijam w tym momencie sytuacje, gdy jest ciąża z gwału. Sory, ale mnie osobiście irytuje to, że ktoś sobie dziecko robi, o finansach nie pomyśli i my podatnicy musimy na takie osoby łożyć.
Edytowane przez juritka_94 Czas edycji: 2013-05-07 o 19:40 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#34 |
Zadomowienie
|
Ja ma wykształcenie średnie i pracuje,ba zarabiam więcej niż moje koleżanki po studiach.Nie rozumiem dlaczego czas na szkołę jest łatwiej zorganizować niż czas na pracę?I nie rozumiem skąd przekonanie ,że ze średnim można tylko sprzątać?Ja pracowałam w banku na stanowisku kierowniczym , w sądzie(nie jako pani sprzatająca),obecnie organizuję wesela-żadna z tych prac nie była nisko płatna.Więc nie przejmuj się opowieściami z liceum-jaka to świetana przyszłość cię po studiach czeka. Bo to niestety nie jest prawda,większość moich znajomych albo jest bezrobotna,albo pracuje na stanowisku które nie wymaga wyższego wykształcenia.I oczywiście milionów nie zarabiają. A tu mas zwiększe ryzyko-a jeśli nie dostaniesz stypendium?Albo nie zdasz bo nie uda połączyć opieki nad dzieckiem ze szkołą?
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#35 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#36 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
A Ty w ogóle wiesz czego chcesz? Bo mam wrażenie, że ani o sobie nie myślisz, ani o dziecku tylko słuchasz się dalej jak mała dziewczynka rodziców bez choćby próby dogadania się - powiedziałaś im kiedyś "bardzo chcę wnieść wkład finansowy i was odciążyć, chciałabym jak najszybciej iść do pracy"? Bzdur Ci do głowy nakładli, że bez studiów nie zarobisz; realizują swoje pragnienia dziecka z tytułem magistra po trupach. Przykre. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#37 |
Zadomowienie
|
No i oczywiście najważniejsze-nie stypendium socjalne,ale ALIMENTY. Bo ze stypendium może być różnie,a alimenty Ci się należą bez względu na to czy ojciec dziecka jest z tobą czy nie.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#38 |
.
|
po pierwsze idź do pracy! wtedy nie będziesz siedzieć i "nicnierobić".
po drugie - żłobek trzeba z czegoś opłacić. po trzecie - nie każdy dostaje miejsce w żłobku od ręki. jak sobie wyobrażasz takie studiowanie?
![]() |
#39 |
Konto usunięte
|
Robi. Właśnie chodzi o to, że robi. Ale czasem jest tak, że trzeba iść do pracy i już - albo matka już świra dostaje w domu i lepiej żeby dała dziecko do żłoba niż razem z nim wariowała w 4 ścianach bo to też niezdrowo. A tu dziewczyna zaszczuta przez rodziców wierzy, że tylko dzięki studiom ma w życiu jakieś szanse + chce żeby jej głupotę sposnorowało państwo poprzez zasiłki (to chyba główna motywacja) - więc osobiście uznaję żłobek w takim wypadku za niezdrową fanaberię. Zrobi jak uważa.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#40 |
Konto usunięte
|
Mnie tylko ciekawi, która metoda zawiodła autorkę, tak o, ku przestrodze, mogłabyś powiedzieć?
Jestem w mniejszości w tym temacie, ale uważam, że nie powinnaś rezygnować ze studiów, chcesz zdobyć wykształcenie i dobrą pracę, zapewnić dziecku przyszłość i jak najbardziej to rozumiem, moja własna mama była w podobnej sytuacji (tylko, że ona urodziła dziecko po I roku studiów), nie odpuściła i wróciła na studia, zrobiła do końca magistra i dodatkowe studia podyplomowe i była to najlepsza decyzja, jaką tylko mogła podjąć, a jakieś gadanie, że dziecko będzie się czuło niekochane, opuszczone, że to egoizm - takich głupot dawno nie czytałam, naprawdę. Tak więc w przyszłym roku spróbuj z tymi studiami, nie w tym, daj sobie i dziecku trochę czasu. Chyba, że wcześniej znajdzie się jakaś w miarę dobrze płatna praca, ale to mało prawdopodobne. Nie przejmuj się więc dziewczyno i działaj! Życzę powodzenia ![]() Edytowane przez daf502bc9430c04b8cbdbd94f51a8624bed02f84_61e0bd2ac4d4e Czas edycji: 2013-05-07 o 19:49 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#41 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#42 | ||
Raczkowanie
|
Cytat:
Cytat:
|
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#43 |
Zadomowienie
|
Ale są tu też tacy co już od dość dawna pracują.I nie mi też nie uśmiecha się dokładanie do każdego.
Ale nadal podstawą są alimenty,nie socjal. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#44 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
Pozatym zabezpieczenie to nie tylko kondomy i tabletki - to też mózg... Edytowane przez juritka_94 Czas edycji: 2013-05-07 o 19:54 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#45 |
.
|
a jaki masz dochód w rodzinie? bo socjalnego możesz dostać mniej niż byś zarobiła na promocjach
![]()
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#46 |
Konto usunięte
|
[1=daf502bc9430c04b8cbdbd9 4f51a8624bed02f84_61e0bd2 ac4d4e;40693912]gadanie, że dziecko będzie się czuło niekochane, opuszczone, że to egoizm - takich głupot dawno nie czytałam, naprawdę. [/QUOTE]
odsyłam do książek. Sama poszłam na studia zaoczne (zaoczne!) gdy dziecko miało w okolicach roczku, to już było do pogodzenia i bez strat dla dziecka, którym w tym czasie zajmował się tata na przemian z babcią. Ale dzienne dla socjalnego przy dziecku 5 miesięcznym? jak by sobie nie mogła jednego roku odpuścić, naprawdę, tragedia ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#47 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#48 |
Konto usunięte
|
problem w tym, że Ty nie myślisz, myślą za Ciebie rodzice. To oni dyktują warunki.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#49 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#50 |
Konto usunięte
|
ja się nie uczepiłam, to pierwsze z brzegu, najprostsze prace - od czegoś się w końcu zaczyna, w banku od razu ciepłej posadki nie dostanie. W ogóle co do banku, to ja poszłam pracować do jednego dorywczo, 2 dni w tygodniu aby dzwonić po klientach, po pół roku zaproponowano mi etat. Byłam jeszcze na studiach, kompletnie bez wykształcenia w tym kierunku, więc oczywiście masz rację - wszystko się da jak człowiek nie ma w głowie siana.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#51 |
Konto usunięte
|
W pierwszej kolejności zanim pomyślisz o pieniądzach od państwa (stypendium socjalne), skup się na pociągnięciu do odpowiedzialności finansowej ojca dziecka - tu trzeba działać jak najszybciej. Co z tego, że chłopak nie zdaje sobie sprawy ile kosztuje dziecko - wyrok sądu i komornik na pewno szybko mu to uświadomią ;] A jeżeli nawet egzekucja będzie nieskuteczna, to można pozwać dziadków albo wystąpić do Funduszu Alimentacyjnego - tu należy najpierw szukać rozwiązania ew. problemów finansowych.
Zobacz np. tu http://blogprawnika.pl/2012/11/alime...go-urodzeniem/ (chodzi tylko o kierunek działań) |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#52 |
Konto usunięte
|
[1=daf502bc9430c04b8cbdbd9 4f51a8624bed02f84_61e0bd2 ac4d4e;40694075]Toteż powiedziałam, żeby zaczekała rok, a potem poszła na studia. Nikomu wtedy raczej krzywda się nie stanie.[/QUOTE]
no a ja to pisałam w kontekście niemowlaka ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#53 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#54 |
DAMAYANTI TROLLING INC.
|
ja również uważam, że powinnaś poczekać ze studiami. rok to naprawdę niewiele, są ludzie, którzy zmieniają kierunki i zaczynają od nowa, są tacy, którzy próbują kilka razy się dostać na wymarzony kierunek i udaje się dopiero za którymś razem, nikt nie powiedział, że masz iść na studia zaraz po liceum.
i przede wszystkim, pozwij chłopa o alimenty! to nie jest kwestia Twojego honoru, tylko kwestia godnego życia, przede wszystkim dla dziecka! socjalne ok, ale dziewczyny dobrze piszą, to jest kwota rzędu 500 zł max (na mojej uczelni), często dostaje się je dopiero w grudniu, oczywiście z wyrównaniem. jak się postarasz, to znajdziesz pracę, tylko nie możesz pozwolić sobie na wybrzydzanie. głowa do góry, na razie ważne jest, żeby dziecko było zdrowe, a kasę zawsze jakoś się zorganizuje. ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#55 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#56 |
Raczkowanie
|
Popieram pomysł z alimentami. Można naprawdę duże kwoty wyciągnąć(wbrew pozorom).
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#57 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#58 |
Konto usunięte
|
Kle oo dobrze mówi, naprawdę - autorko nie wiem ile masz lat, ale chyba mało skoro tak sobie lekko fantazjujesz o świecie.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#59 |
damn good coffee
|
Ja nie wiem jak Ty sobie wyobrażasz utrzymanie siebie i dziecka ze stypendium socjalnego. Co będzie jeżeli przyznają Ci go 100-200zł?
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#60 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
A co do doświadczenia, ja zaczynałam od bardzo prostych prac, każda z nich mi coś dała, nawet głupie ulotki. I wpoiła szacunek dla pracy, wartości pieniądza - zamiast postawy "alimenty to nie, lepiej niech mi państwo da, ja się wolę pouczyć do sesji". Szybko przestawiłam się z ulotek na pracę, za którą niejeden student by zabił. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 13:51.