UAM Poznań - WĄTEK ZBIORCZY - Strona 7 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Szkoła i edukacja > Studia

Notka

Studia Miejsce dla osób, które są zainteresowane studiami. Chcesz dowiedzieć się jak wygląda życie studenckie? Dołącz do nas, podziel się doświadczeniem.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2012-12-08, 21:58   #181
evvve01
Raczkowanie

Dot.: UAM - lingwistyka- rekrutacja

Cytat:
Napisane przez Czocherovsky Pokaż wiadomość
ja tam na stronie UAMu widzę jak byk język polski na lingwistyce stosowanej...

A mogłabyś mi podać link , bo ja patrzę na tą stronę , na pierwszą tabelę:

https://rejestracja.amu.edu.pl/Stron.../Szczegoly/292
evvve01 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-12-09, 09:18   #182
201605301111
Konto usunięte

Dot.: UAM - lingwistyka- rekrutacja

Cytat:
Napisane przez evvve01 Pokaż wiadomość
A mogłabyś mi podać link , bo ja patrzę na tą stronę , na pierwszą tabelę:

https://rejestracja.amu.edu.pl/Stron.../Szczegoly/292
https://rejestracja.amu.edu.pl/Stron.../_12_-WNeo.pdf
201605301111 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-01-01, 20:40   #183
martag144
Rozeznanie

Dot.: UAM wpisywac sie wszyscy ktorzy studiuja lub bedą studiowac!

Może nieodpowiedni dział, no ale cóż...
Czy ktoś studiuje bezpieczeństwo wewnętrzne na UAM? Trudno się dostać?
Co zdawałyście?
Ja zdaje rozszerzenie z geografii, myślałam cały czas nad turystyką na UAM, ale niedawno zainteresowałam się bezpieczeństwem, ale nie wiem czy są w ogóle jakieś szanse.
martag144 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-01-02, 08:22   #184
mm444
Władca Wizażu

Treść usunięta
mm444 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-01-02, 17:43   #185
martag144
Rozeznanie

dzięki, też to już przegladałam
martag144 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-01-09, 19:02   #186
KuromiKitty
Przyczajenie

Koreanistyka UAM ! :D

Cześć
Chciałbym zapytać Was czy ktoś studiuje/ zna kogoś kto to studiuje?
Interesuje mnie głównie UAM...co musiałabym zdawać i jak jest z dostaniem się tam?? Za wszelkie informacje będę bardzo wdzięczna!
KuromiKitty jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-01-09, 19:35   #187
melagu
Zadomowienie

Dot.: Koreanistyka UAM ! :D

hej, ja kończyłam Koreanistykę na UW, na UAM znajoma Koreanka prowadziła lektorat, a koleżanka z roku miała wykłady. Z tego co wiem, UAM kładzie nacisk na szeroko pojętą lingwistykę/językoznawstwo. Na UW studia były bardziej nastawione na
literaturę, historię i kulturę, oczywiście na naukę języka też : )
melagu jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-01-09, 19:38   #188
KuromiKitty
Przyczajenie

Cytat:
Napisane przez melagu Pokaż wiadomość
hej, ja kończyłam Koreanistykę na UW, na UAM znajoma Koreanka prowadziła lektorat, a koleżanka z roku miała wykłady. Z tego co wiem, UAM kładzie nacisk na szeroko pojętą lingwistykę/językoznawstwo. Na UW studia były bardziej nastawione na
literaturę, historię i kulturę, oczywiście na naukę języka też : )
O ! z nieba mi spadasz mogę zapytać Cię czy ciężko się dostać?? i co po koreanistyce robisz, jeśli mogę zapytać ??
Stary 2013-01-09, 19:58   #189
KuromiKitty
Przyczajenie

O! z nieba mi spadasz!
a mogę wiedzieć co musiałaś zdawać i ile minimalnie mieć %?? i co robisz po koreanistyce ??
Stary 2013-01-09, 20:12   #190
melagu
Zadomowienie

Kiedy zdawałam na studia obowiązywała jeszcze stara matura i egzaminy wstępne.
W Warszawie trzeba było zdać dwa jęz. obce (obowiązkowo angielski) na poziomie filologicznym, test z gramatyki jęz. polskiego (taki, jak na filologię polską), po pisemnych był egzamin ustny z wybranego "rejonu" (czyli np. Japonia, Korea, Egipt, Turcja - pytania od ogółu do szczegółu, ze wszystkiego ; )
Zawodowo z Koreą nie mam w tej chwili nic wspólnego (poza rokiem przepracowanym w firmie koreańskiej), ale same studia wspominam bardzo dobrze
: )
melagu jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-01-09, 20:18   #191
KuromiKitty
Przyczajenie

Cytat:
Napisane przez melagu Pokaż wiadomość
Kiedy zdawałam na studia obowiązywała jeszcze stara matura i egzaminy wstępne.
W Warszawie trzeba było zdać dwa jęz. obce (obowiązkowo angielski) na poziomie filologicznym, test z gramatyki jęz. polskiego (taki, jak na filologię polską), po pisemnych był egzamin ustny z wybranego "rejonu" (czyli np. Japonia, Korea, Egipt, Turcja - pytania od ogółu do szczegółu, ze wszystkiego ; )
Zawodowo z Koreą nie mam w tej chwili nic wspólnego (poza rokiem przepracowanym w firmie koreańskiej), ale same studia wspominam bardzo dobrze
: )
Ah, na starej no ja właśnie nie wiem jak to teraz jest...;/ nie wiem czy mam wgl. jakieś szanse i co zdawać. A z tego co widzę, to nikt nic nie wie...
Ale dziękuję za odpowiedź !
Stary 2013-01-09, 20:24   #192
KuromiKitty
Przyczajenie

no właśnie ja nie wiem jak to teraz jest ;/
nie wiem czy mam wgl. szanse, a bardzo bym chciała studiować ten kierunek.
Stary 2013-01-10, 13:05   #193
magdalenka101
Raczkowanie

https://rejestracja.amu.edu.pl/Stron.../_12_-WNeo.pdf str 72.
Naprawdę tak ciężko poszukać?;>
Ze swojej strony mogę powiedzieć, że kierunki takie jak sinologia, japonistyka itp są teraz w cenie, dużo osób chce to studiować, czyli konkurencja jest duża. Jeśli jesteś dobra z języków to startuj

Studentka FRiU UW
magdalenka101 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-01-24, 00:44   #194
Double Time
BAN stały

Studiowałem pół roku, może być?
Wszystkie progi punktowe z ostatnich kilku lat macie na stronie Amuland.

Co do filologii - polecam, szczególnie orientalne, świetni wykładowcy, sam co prawda zrezygnowałem bo ciągnie mnie do FiRu, ale języków to oni tutaj umieją uczyć.

PS: USOS to zło i dowód na to, że informatyka ( programowanie ) nie jest dla każdego.
Double Time jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-04-21, 14:31   #195
mikim18
Przyczajenie

Filmoznawstwo na uam

Witam Was!
Jestem tegoroczną maturzystką i w październiku wybieram się na studia, jak wszystko dobrze pójdzie w związku z tym mam do Was pytanie, interesuje mnie taki kierunek- Filmoznawstwo i kultura mediów, ale z tego co patrzę to w tamtym roku próg punktowy był 66,20, a ja nawet jakbym zdała wszystko na 100% to miałabym zaledwie 50 punktów. To wszystko przez to, że dodatkowo zdaję tylko rozszerzony wos. Jak myślicie, czy jest sens zdawać na ten kierunek, czy nie? A może zdarzy się jakiś cud i się dostanę?
Z góry dzięki za odpowiedzi

Edytowane przez mikim18
Czas edycji: 2013-04-21 o 15:22
mikim18 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2013-04-21, 16:42   #196
bentkuff
Zadomowienie

Dot.: Filmoznawstwo na uam

A co chcesz robić po tym kierunku i w trakcie studiów?
bentkuff jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-04-21, 17:01   #197
mm444
Władca Wizażu

Dot.: Filmoznawstwo na uam

Treść usunięta
Stary 2013-05-08, 19:29   #198
Wespe
Rozeznanie

filologia rosyjska z językiem angielskim, filologie łączone

Witam Drogie Wizażanki Czy któraś z was wie może jak wygląda filologia rosyjska z językiem angielskim na UAM? Czy da się radę z zerową znajomością rosyjskiego? Jak ciężki jest ten kierunek, czy w ogóle warto o nim myśleć? Poza tym jakie macie opinie o innych filologiach łączonych? Moja matura to będzie najprawdopodobniej rozszerzony polski i angielski, a dodam, że docelowo chciałabym zostać tłumaczem.
Wespe jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-05-08, 20:02   #199
seductivee
Zakorzenienie

Dot.: filologia rosyjska z językiem angielskim, filologie łączone

Jeśli jest to filologia rosyjska od podstaw z angielskim, to da się radę ze znajomością od zera, choć dobrze jest samemu chociaż alfabet czy podstawowe zwroty ogarnąć
Wg mnie, skoro chcesz iść na łączoną, może lepiej byłoby wziąć filologię angielską z rosyjskim skoro zdajesz angielski? A skoro chcesz być tłumaczem, to może jakiś kierunek ze specjalizacją translatoryczną?
A co do trudności, to wszystkie filologie są ciężkie, przede wszystkim pod względem ilości materiału, który trzeba przyswoić. Filologia nie nauczy Cię praktycznego języka, do komunikacji. Będziesz się uczyła o prajęzykach, analizowała teksty literackie, uczyła się formułek na gramatykę - to wszystko zajmie Twój czas. Nie zniechęcam Cię, ale mnie nikt tak na prawdę nie przestrzegł ile pracy mnie czeka, także miej to na uwadze
U nas bynajmniej jest tak, że fil. ros. + ang. realizuje tak na prawdę tylko fil. ros. Z angielskiego mają tylko 3 lata praktycznej nauki języka angielskiego, podczas gdy zwykła fil. ros. bez angielskiego ma 2 lata lektoratu z wybranego języka (a w 80% to angielski).

02.08.2008 - 12.11.2012 - 12.09.2015

seductivee jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-05-08, 20:35   #200
wild_horse
Zakorzenienie

Nie wiem jak to wygląda na tym konkretnie uniwersytecie, ale znajoma jest na (już prawie po ) filologii rosyjskiej na UŚ i ona nie musiała znać języka. Ale zorientuj się, bo na niektórych uczelniach jednym z wymogów jest test kompetencji.
Stary 2013-05-09, 09:20   #201
Wespe
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez seductivee Pokaż wiadomość
Jeśli jest to filologia rosyjska od podstaw z angielskim, to da się radę ze znajomością od zera, choć dobrze jest samemu chociaż alfabet czy podstawowe zwroty ogarnąć
Wg mnie, skoro chcesz iść na łączoną, może lepiej byłoby wziąć filologię angielską z rosyjskim skoro zdajesz angielski? A skoro chcesz być tłumaczem, to może jakiś kierunek ze specjalizacją translatoryczną?
A co do trudności, to wszystkie filologie są ciężkie, przede wszystkim pod względem ilości materiału, który trzeba przyswoić. Filologia nie nauczy Cię praktycznego języka, do komunikacji. Będziesz się uczyła o prajęzykach, analizowała teksty literackie, uczyła się formułek na gramatykę - to wszystko zajmie Twój czas. Nie zniechęcam Cię, ale mnie nikt tak na prawdę nie przestrzegł ile pracy mnie czeka, także miej to na uwadze
U nas bynajmniej jest tak, że fil. ros. + ang. realizuje tak na prawdę tylko fil. ros. Z angielskiego mają tylko 3 lata praktycznej nauki języka angielskiego, podczas gdy zwykła fil. ros. bez angielskiego ma 2 lata lektoratu z wybranego języka (a w 80% to angielski).
a gdzie studiujesz? i jaki kierunek? na uam jest tylko filologia rosyjska z angielskim, na odwrot juz chyba nie ma i po tym sie pisze licencjat z obu jezykow. wlasnie nie wiem jak to do konca wyglada, dlatego pytam lingwistyka stosowana tez wydaje sie byc czyms ciekawym, ale do tego trzeba znac oba jezyki, a na uam jeszcze jest realizowana pod katem niemieckiego

---------- Dopisano o 10:20 ---------- Poprzedni post napisano o 10:18 ----------

Cytat:
Napisane przez wild_horse Pokaż wiadomość
Nie wiem jak to wygląda na tym konkretnie uniwersytecie, ale znajoma jest na (już prawie po ) filologii rosyjskiej na UŚ i ona nie musiała znać języka. Ale zorientuj się, bo na niektórych uczelniach jednym z wymogów jest test kompetencji.
na uam jest filologia rosyjska zwykla i od podstaw, i wlasnie laczona rus-ang, ktora mnie interesuje (mozna byc bez znajomosci jezyka, ale ciekawa jestem jak w praktyce to nadganianie materialu wyglada, czy sa jakies grupy dla poczatkujacych, itp.).
Stary 2013-05-09, 12:58   #202
Zielony24
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez Wespe Pokaż wiadomość
Moja matura to będzie najprawdopodobniej rozszerzony polski i angielski, a dodam, że docelowo chciałabym zostać tłumaczem.
W takim razie filologia, to najgorszy mozliwy pomysl http://translators.org.pl/blog/index...byc-tlumaczem/
Zielony24 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-05-09, 13:22   #203
Wespe
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez Zielony24 Pokaż wiadomość
W takim razie filologia, to najgorszy mozliwy pomysl http://translators.org.pl/blog/index...byc-tlumaczem/
teraz to zglupialam.. pocieszyla mnie jedynie notatka o roli jezyka polskiego i 'lekkiego piora'.
Stary 2013-05-09, 13:39   #204
Zielony24
Raczkowanie

Cytat:
teraz to zglupialam.. pocieszyla mnie jedynie notatka o roli jezyka polskiego i 'lekkiego piora'.
To jeszcze kilka linkow na temat.

Moim zdaniem najlepsze wyjscie, to pojsc na cos innego, niz filologia, ew. na inny jezyk, z ktorego nie chcesz tlumaczyc (tak, dla samego rozwoju), a docelowego jezyka uczyc sie samemu. Bo tlumaczeniowka i tak jest dopiero na magisterce albo i dalej, wiec masz w sumie 3 lata w plecy.
Ba! Zeby zostac tlumaczem przysieglym, potrzebne jest jakiekolwiek wyzsze wyksztalcenie + potwierdzenia znajomosci jezyka.

Kto może przystąpić do egzaminu?
[...] osoby, które spełniają wymogi zawarte w art. 2 ustawy o zawodzie tłumacza przysięgłego, tj, ci, którzy:
1) posiadają obywatelstwo polskiego albo obywatelstwo jednego z państw członkowskich Unii Europejskiej [...]
5) ukończyli wyższe studia i uzyskali tytuł magistra lub równorzędny w państwie, o którym mowa w pkt 1;

Via strona Ministerstwa
Zielony24 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-05-09, 16:07   #205
seductivee
Zakorzenienie

Cytat:
a gdzie studiujesz? i jaki kierunek? na uam jest tylko filologia rosyjska z angielskim, na odwrot juz chyba nie ma i po tym sie pisze licencjat z obu jezykow. wlasnie nie wiem jak to do konca wyglada, dlatego pytam lingwistyka stosowana tez wydaje sie byc czyms ciekawym, ale do tego trzeba znac oba jezyki, a na uam jeszcze jest realizowana pod katem niemieckiego[COLOR="Silver"]
UwB filologia rosyjska poziom zaawansowany
Aha, to w takim razie u nas jest inaczej, bo licencjat pisze się z języka, który w nazwie kierunky jest na pierwszym miejscu :P (chyba że na fil. ang. z ros. jest inaczej)

I tak jak dziewczyny mówią - kończąc filologię nie zostaniesz tłumaczem, nawet będąc na specjalizacji z tego. Aby być przysięgłym zdaje się kosztowny państwowy egzamin, który ze studiami nie ma nic wspólnego. Aby dojść do sprawnego tłumaczenia trzeba mnóstwo czasu samemu poświęcać na kształcenie się w tym kierunku, a także znacznie poszerzyć swoją wiedzę z różnych dziedzin.

Ja idąc na studia celowałam w speckę nauczycielską, także wiedza ze studiów mi się przyda, jeśli dalszą przyszłość powiążę z językiem.

Ja zabieram głos w wątkach o filologiach obcych, dlatego aby przyszli studenci byli świadomi tego, co wybierają. Po 1 semestrze jest ogromny przesiew osób, które spodziewały się praktycznego użycia języka, a nie badania literatury czy kultury. Ale są osoby, które dzięki takim przedmiotom uważają kierunki filologiczne za rozwijające i fascynujące.

02.08.2008 - 12.11.2012 - 12.09.2015

seductivee jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-05-09, 21:41   #206
carolinja
Raczkowanie

A co mogłybyście powiedzieć o filologii rosyjskiej z lingwistyką stosowaną na UAMie?
Rozumiem, że główny nacisk kładziony jest na ruską, a dopiero potem na niemiecką i jeszcze (?) angielską? Rzeczywiście trzeba znać niemiecką już dość dobrze, czy znajomość taka ekhm... "ciut - ciut" wystarczy? Wiem, że i tak ten kierunek, jak każda filologia, wymaga MASĘ pracy.
Zgubiłam się w tych poznańskich filologiach; studiuję na UWr, ale teraz poczułam głód wiedzy po nudnym Wrocławiu i chyba doznałam zawrotu główy.
carolinja jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-05-10, 11:01   #207
Wespe
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez carolinja Pokaż wiadomość
A co mogłybyście powiedzieć o filologii rosyjskiej z lingwistyką stosowaną na UAMie?
Rozumiem, że główny nacisk kładziony jest na ruską, a dopiero potem na niemiecką i jeszcze (?) angielską? Rzeczywiście trzeba znać niemiecką już dość dobrze, czy znajomość taka ekhm... "ciut - ciut" wystarczy? Wiem, że i tak ten kierunek, jak każda filologia, wymaga MASĘ pracy.
Zgubiłam się w tych poznańskich filologiach; studiuję na UWr, ale teraz poczułam głód wiedzy po nudnym Wrocławiu i chyba doznałam zawrotu główy.
sprawdzalam ten kierunek i tam jest adnotacja, ze trzeba znac oba jezyki na poziomie b1

---------- Dopisano o 12:01 ---------- Poprzedni post napisano o 11:56 ----------

Bardzo dziękuję za wszystkie rady, trochę mi się oczy otworzyły żałuję strasznie, że nie mam możliwości studiować lingwistyki gdzieś poza poznaniem, ale widzę teraz, że same studia nie są aż tak ważne w zawodzie tłumacza
Stary 2013-05-10, 19:26   #208
carolinja
Raczkowanie

[QUOTE=Wespe;40739002]sprawdzalam ten kierunek i tam jest adnotacja, ze trzeba znac oba jezyki na poziomie b1[COLOR="Silver"]

Dzięki. Też przed chwilą dojrzałam ten dopisek na stronie. Kurczę, trochę szkoda, bo mój niemiecki długo traktowałam po macoszemu i umieściłabym się na poziomie a2.

Orientuje się któraś z Was jak ta część lingwistyczna kierunku wygląda w praktyce? Chciałabym zawalczyć, ale boję się, że będę nie dam rady i kolejny rok w plecy. Niby nic, ale zaczynanie trzeci raz od początku nie jest już takie zabawne...
carolinja jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-05-11, 18:37   #209
deszczowypies
Zakorzenienie

Kodeks etyki studenta na UAM-ie

Cześć dziewczyny!

Piszę na zaliczenie przedmiotu etyka prawnicza wniosek o ukaranie dyscyplinarne studenta, akcja kazusu dzieje się w Poznaniu na UAM-ie. Pytanie do studentek tego Uniwersytetu, a zwłaszcza medycyny i prawa/administracji: czy są jakieś kodeksy etyki studenckiej? Jakiekolwiek akty określające prawa i obowiązki studenta? Bo przekopałam google i znalazłam tylko Statut i Regulamin Studiowania, ale nie ma tam nic na temat obowiązków studenta...

Dziękuję za pomoc.

deszczowypies jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-05-11, 18:51   #210
mm444
Władca Wizażu

Dot.: Kodeks etyki studenta na UAM-ie

Treść usunięta
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Studia

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości