![]() |
#181 | |
Raczkowanie
|
Dot.: UAM - lingwistyka- rekrutacja
Cytat:
A mogłabyś mi podać link , bo ja patrzę na tą stronę , na pierwszą tabelę: https://rejestracja.amu.edu.pl/Stron.../Szczegoly/292 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#182 | |
Konto usunięte
|
Dot.: UAM - lingwistyka- rekrutacja
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#183 |
Rozeznanie
|
Dot.: UAM wpisywac sie wszyscy ktorzy studiuja lub bedą studiowac!
Może nieodpowiedni dział, no ale cóż...
Czy ktoś studiuje bezpieczeństwo wewnętrzne na UAM? Trudno się dostać? Co zdawałyście? Ja zdaje rozszerzenie z geografii, myślałam cały czas nad turystyką na UAM, ale niedawno zainteresowałam się bezpieczeństwem, ale nie wiem czy są w ogóle jakieś szanse. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#184 |
Władca Wizażu
|
Treść usunięta
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#185 |
Rozeznanie
|
dzięki, też to już przegladałam
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#186 |
Przyczajenie
|
Koreanistyka UAM ! :D
Cześć
![]() Chciałbym zapytać Was czy ktoś studiuje/ zna kogoś kto to studiuje? ![]() Interesuje mnie głównie UAM...co musiałabym zdawać i jak jest z dostaniem się tam?? Za wszelkie informacje będę bardzo wdzięczna! ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#187 |
Zadomowienie
|
Dot.: Koreanistyka UAM ! :D
hej, ja kończyłam Koreanistykę na UW, na UAM znajoma Koreanka prowadziła lektorat, a koleżanka z roku miała wykłady. Z tego co wiem, UAM kładzie nacisk na szeroko pojętą lingwistykę/językoznawstwo. Na UW studia były bardziej nastawione na
literaturę, historię i kulturę, oczywiście na naukę języka też : ) |
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#188 | |
Przyczajenie
|
Cytat:
![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#189 |
Przyczajenie
|
O! z nieba mi spadasz!
![]() a mogę wiedzieć co musiałaś zdawać i ile minimalnie mieć %?? i co robisz po koreanistyce ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#190 |
Zadomowienie
|
Kiedy zdawałam na studia obowiązywała jeszcze stara matura i egzaminy wstępne.
W Warszawie trzeba było zdać dwa jęz. obce (obowiązkowo angielski) na poziomie filologicznym, test z gramatyki jęz. polskiego (taki, jak na filologię polską), po pisemnych był egzamin ustny z wybranego "rejonu" (czyli np. Japonia, Korea, Egipt, Turcja - pytania od ogółu do szczegółu, ze wszystkiego ; ) Zawodowo z Koreą nie mam w tej chwili nic wspólnego (poza rokiem przepracowanym w firmie koreańskiej), ale same studia wspominam bardzo dobrze : ) |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#191 | |
Przyczajenie
|
Cytat:
![]() Ale dziękuję za odpowiedź ! ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#192 |
Przyczajenie
|
no właśnie ja nie wiem jak to teraz jest ;/
nie wiem czy mam wgl. szanse, a bardzo bym chciała studiować ten kierunek. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#193 |
Raczkowanie
|
https://rejestracja.amu.edu.pl/Stron.../_12_-WNeo.pdf str 72.
Naprawdę tak ciężko poszukać?;> Ze swojej strony mogę powiedzieć, że kierunki takie jak sinologia, japonistyka itp są teraz w cenie, dużo osób chce to studiować, czyli konkurencja jest duża. Jeśli jesteś dobra z języków to startuj ![]()
![]() |
#194 |
BAN stały
|
Studiowałem pół roku, może być?
Wszystkie progi punktowe z ostatnich kilku lat macie na stronie Amuland. Co do filologii - polecam, szczególnie orientalne, świetni wykładowcy, sam co prawda zrezygnowałem bo ciągnie mnie do FiRu, ale języków to oni tutaj umieją uczyć. PS: USOS to zło i dowód na to, że informatyka ( programowanie ) nie jest dla każdego. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#195 |
Przyczajenie
|
Filmoznawstwo na uam
Witam Was!
Jestem tegoroczną maturzystką i w październiku wybieram się na studia, jak wszystko dobrze pójdzie ![]() Z góry dzięki za odpowiedzi ![]() Edytowane przez mikim18 Czas edycji: 2013-04-21 o 15:22 |
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#196 |
Zadomowienie
|
Dot.: Filmoznawstwo na uam
A co chcesz robić po tym kierunku i w trakcie studiów?
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#197 |
Władca Wizażu
|
Dot.: Filmoznawstwo na uam
Treść usunięta
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#198 |
Rozeznanie
|
filologia rosyjska z językiem angielskim, filologie łączone
Witam Drogie Wizażanki
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#199 |
Zakorzenienie
|
Dot.: filologia rosyjska z językiem angielskim, filologie łączone
Jeśli jest to filologia rosyjska od podstaw z angielskim, to da się radę ze znajomością od zera, choć dobrze jest samemu chociaż alfabet czy podstawowe zwroty ogarnąć
![]() Wg mnie, skoro chcesz iść na łączoną, może lepiej byłoby wziąć filologię angielską z rosyjskim skoro zdajesz angielski? ![]() A co do trudności, to wszystkie filologie są ciężkie, przede wszystkim pod względem ilości materiału, który trzeba przyswoić. Filologia nie nauczy Cię praktycznego języka, do komunikacji. Będziesz się uczyła o prajęzykach, analizowała teksty literackie, uczyła się formułek na gramatykę - to wszystko zajmie Twój czas. Nie zniechęcam Cię, ale mnie nikt tak na prawdę nie przestrzegł ile pracy mnie czeka, także miej to na uwadze ![]() U nas bynajmniej jest tak, że fil. ros. + ang. realizuje tak na prawdę tylko fil. ros. Z angielskiego mają tylko 3 lata praktycznej nauki języka angielskiego, podczas gdy zwykła fil. ros. bez angielskiego ma 2 lata lektoratu z wybranego języka (a w 80% to angielski). |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#200 |
Zakorzenienie
|
Nie wiem jak to wygląda na tym konkretnie uniwersytecie, ale znajoma jest na (już prawie po
![]()
![]() |
#201 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() ![]() ---------- Dopisano o 10:20 ---------- Poprzedni post napisano o 10:18 ---------- na uam jest filologia rosyjska zwykla i od podstaw, i wlasnie laczona rus-ang, ktora mnie interesuje (mozna byc bez znajomosci jezyka, ale ciekawa jestem jak w praktyce to nadganianie materialu wyglada, czy sa jakies grupy dla poczatkujacych, itp.). |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#202 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#203 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#204 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
Moim zdaniem najlepsze wyjscie, to pojsc na cos innego, niz filologia, ew. na inny jezyk, z ktorego nie chcesz tlumaczyc (tak, dla samego rozwoju), a docelowego jezyka uczyc sie samemu. Bo tlumaczeniowka i tak jest dopiero na magisterce albo i dalej, wiec masz w sumie 3 lata w plecy. Ba! Zeby zostac tlumaczem przysieglym, potrzebne jest jakiekolwiek wyzsze wyksztalcenie + potwierdzenia znajomosci jezyka. Kto może przystąpić do egzaminu? [...] osoby, które spełniają wymogi zawarte w art. 2 ustawy o zawodzie tłumacza przysięgłego, tj, ci, którzy: 1) posiadają obywatelstwo polskiego albo obywatelstwo jednego z państw członkowskich Unii Europejskiej [...] 5) ukończyli wyższe studia i uzyskali tytuł magistra lub równorzędny w państwie, o którym mowa w pkt 1; Via strona Ministerstwa |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#205 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Aha, to w takim razie u nas jest inaczej, bo licencjat pisze się z języka, który w nazwie kierunky jest na pierwszym miejscu :P (chyba że na fil. ang. z ros. jest inaczej) I tak jak dziewczyny mówią - kończąc filologię nie zostaniesz tłumaczem, nawet będąc na specjalizacji z tego. Aby być przysięgłym zdaje się kosztowny państwowy egzamin, który ze studiami nie ma nic wspólnego. Aby dojść do sprawnego tłumaczenia trzeba mnóstwo czasu samemu poświęcać na kształcenie się w tym kierunku, a także znacznie poszerzyć swoją wiedzę z różnych dziedzin. Ja idąc na studia celowałam w speckę nauczycielską, także wiedza ze studiów mi się przyda, jeśli dalszą przyszłość powiążę z językiem. Ja zabieram głos w wątkach o filologiach obcych, dlatego aby przyszli studenci byli świadomi tego, co wybierają. Po 1 semestrze jest ogromny przesiew osób, które spodziewały się praktycznego użycia języka, a nie badania literatury czy kultury. Ale są osoby, które dzięki takim przedmiotom uważają kierunki filologiczne za rozwijające i fascynujące. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#206 |
Raczkowanie
|
A co mogłybyście powiedzieć o filologii rosyjskiej z lingwistyką stosowaną na UAMie?
Rozumiem, że główny nacisk kładziony jest na ruską, a dopiero potem na niemiecką i jeszcze (?) angielską? Rzeczywiście trzeba znać niemiecką już dość dobrze, czy znajomość taka ekhm... "ciut - ciut" wystarczy? ![]() Zgubiłam się w tych poznańskich filologiach; studiuję na UWr, ale teraz poczułam głód wiedzy po nudnym Wrocławiu i chyba doznałam zawrotu główy. ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#207 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
---------- Dopisano o 12:01 ---------- Poprzedni post napisano o 11:56 ---------- Bardzo dziękuję za wszystkie rady, trochę mi się oczy otworzyły ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#208 |
Raczkowanie
|
[QUOTE=Wespe;40739002]sprawdzalam ten kierunek i tam jest adnotacja, ze trzeba znac oba jezyki na poziomie b1[COLOR="Silver"]
Dzięki. ![]() Orientuje się któraś z Was jak ta część lingwistyczna kierunku wygląda w praktyce? Chciałabym zawalczyć, ale boję się, że będę nie dam rady i kolejny rok w plecy. Niby nic, ale zaczynanie trzeci raz od początku nie jest już takie zabawne... |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#209 |
Zakorzenienie
|
Kodeks etyki studenta na UAM-ie
Cześć dziewczyny!
Piszę na zaliczenie przedmiotu etyka prawnicza wniosek o ukaranie dyscyplinarne studenta, akcja kazusu dzieje się w Poznaniu na UAM-ie. Pytanie do studentek tego Uniwersytetu, a zwłaszcza medycyny i prawa/administracji: czy są jakieś kodeksy etyki studenckiej? Jakiekolwiek akty określające prawa i obowiązki studenta? Bo przekopałam google i znalazłam tylko Statut i Regulamin Studiowania, ale nie ma tam nic na temat obowiązków studenta... Dziękuję za pomoc.
![]() |
#210 |
Władca Wizażu
|
Dot.: Kodeks etyki studenta na UAM-ie
Treść usunięta
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 13:24.