|
|||||||
| Notka |
|
| Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#1531 | |
|
Ha ha ha ha ha
|
Dot.: Ludzkie zachowania i poglądy, które dziwią. Część 9
Cytat:
|
|
|
#1532 |
|
Zakorzenienie
|
|
|
|
|
#1533 |
|
Zakorzenienie
|
powinni odrzucać jak to jest w innych krajach, najtańszą i najdroższą opcję.
|
#1534 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
dwa razy zmieniałam LO, bo się przeprowadzaliśmy i ostatecznie w każdej szkole moje klasy humanistyczne szły tym samym programem, ALE taki wos był przerabiany w różnym czasie. I koniec końców wos-u w LO to ja miałam ze 4 pełne miesiące (trzecia klasa, zaczęłam te szkołę od października, a drugiego półrocza właściwie nie mieliśmy już lekcji).Arkusze maturalne są w necie, nie są tajemnicą państwową, klucze też są w necie, poradników "jak się wbić w co i kiedy" jest trylion. Mnie tam na prawie maxa z rozszerzenia nauczyciel nie był potrzebny.
|
|
#1535 |
|
Konto usunięte
|
[1=05872c226b72f809f533e1b e5bdf48ff33b7c1f2_5d4611f 2b5f9d;40734467]Raczej jakiś demon
Wieeesz, on też ma w sobie cechy egzaltowanego emo ![]() Ale w zestawieniu z tym postem wyszło, no... wiadomo ![]() Idę wzywać Razjela, aby oczyścił wizaż z głupoty! |
|
|
|
#1536 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
#1537 |
|
Zakorzenienie
|
Prawda jest taka, że jeżeli ktoś się uczy, a nie kuje to maturę zda bardzo dobrze z palcem w d. Narzekanie na nauczyciela (zachowanie nauczyciela to osobna kwestia)to przerzucanie odpowiedzialności i usprawiedliwianie swojego lenistwa. Mądre dziecko będzie uczyć się samo i czerpać wiedzę z innego źródła, leniwe - to co robi wspomniana dziewczyna.
|
#1538 |
|
Konto usunięte
|
Często zdać maturę można nawet z dodupnym nauczycielem, jeśli się ma odpowiednią wiedzę (nie tylko z podręczników, ale z różnych źródeł) i umie myśleć.
|
|
|
|
#1539 |
|
Zakorzenienie
|
w przypadku przedmiotów humanistycznych to naprawdę, wg mnie pomoc nauczyciela nie jest niezbędna. no ok, jeśli chodzi o polski to może być większa, bo nauczyciel powinien np. wytknąć błędy w wypracowaniach, których samemu w domu by się nie wyłapało itp. Ale historia, wos - bierzesz książkę i się uczysz, bierzesz arkusze i jedziesz, potem porównujesz z kluczem odpowiedzi i tyle.
co innego przedmioty ścisłe, gdy np. złe wytłumaczenie matmy/fizyki może skutkować niezrozumieniem materiału, potem w domu nie zawsze się do tego dojdzie (co, jak i dlaczego), a na korki nie każdego stać.
|
#1540 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#1541 |
|
Konto usunięte
|
Też uważam że historia i wos są na tyle specyficznymi przedmiotami że nauczyciel nie jest niezbędny. Ja sama miałam wos tylko w trzeciej klasie czyli wrzesień - marzec. I maturę zdalam o własncyh siłach, nauczyciel był super, pomógł, ale i tak większość rzeczy trzeba zrobić w domu. Polski czy języki obce to coś innego.
|
|
|
|
#1542 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
i nie będzie "zawaliłam sesje bo wykładowcy są do kitu i nie umieją uczyć". Ale przecież jako osoba zdająca historię to ona powinna wiedzieć, że nawet najlepszy nauczyciel nie zdoła przekazać całej potrzebnej wiedzy i trzeba ogarnąć trochę materiału na własną rękę.
Edytowane przez 05872c226b72f809f533e1be5bdf48ff33b7c1f2_5d4611f2b5f9d Czas edycji: 2013-05-10 o 17:03 |
|
|
|
|
#1543 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#1544 |
|
Konto usunięte
|
|
|
|
|
#1545 |
|
Konto usunięte
|
Uważam, że nauczyciel powinien brać pewną odpowiedzialność za podrecznik i program jaki organizuje, on musi pasować do matury. Moja babka od matmy w trzeciej klasie nas raczyla poinformowac, ze ma wlasna wizje. Jak sie okazalo oderwana od matury kompletnie a zajmowalo nam to wiekszosc naszego czasu.
Nie wiem jak humanistyczne bo tylko polski i ang zdawalam z takich, ich się faktycznie sama uczylam. Ale jak się analizuje literaturę to mnie nauczyla nauczycielka, bez niej bym tego nie umiała w takim stopniu jak dzisiaj. Nauczyciel lepiej wie, co jest maturalne a co nie. A przynajmniej powinien, i uczeń ma prawo ufać, że go będzie przygotowywał do matury. A w domu powinien pogłębiać wiedzę a nie zupełnie wszystko od zera własnym tokiem bo to może nie wyjść. Z matmy i fizy własny tok to raczej tylko z korepetytorem, czyli płać fortunę. Mi sie bardzo podoba to jak niektóre licea nie mają zajęć na ostatnim semestrze, tylko przedmioty maturalne, tak powinno być. Ja na ostatnim semestrze miałam chyba najgorszy za...prz. |
|
|
|
#1546 |
|
damn good coffee
|
|
|
|
|
#1547 |
|
Konto usunięte
|
Ja miałam w drugim semestrze tylko maturalne no i we własnym zakresie moja cudowna babka od biologii mnie przygotowała do zdania z tego przedmiotu matury (Boże, kocham ją za to, ledwo usłyszała, że chciałabym i zaczęła kibicować).
|
|
|
|
#1548 |
|
Zakorzenienie
|
Kończę studia teraz, ale.... <włącza jasnowidzenie> Czyyyżby chodziło o Niesamowicie Trudną Maturę Z Tamtego Roku, z którą wcześniejsze matury nie mogą się równać? A, tak tylko strzelam![]() Bo moi znajomi pocisnęli ją bardzo, bardzo ładnie. I na pewno nie mogą powiedzieć, żeby to zasługa nauczyciela była, raczej ich generalnie dużej wiedzy. Niekoniecznie z książek, ale wos to taki przedmiot. Trza "się orientować" i tę orientację można (trzeba?) zdobyć głównie we własnym zakresie
|
#1549 |
|
Konto usunięte
|
|
|
|
|
#1550 | |
|
Zakorzenienie
|
[1=05872c226b72f809f533e1b e5bdf48ff33b7c1f2_5d4611f 2b5f9d;40744636]A czy kuzynka idzie na studia? Bo jeśli tak to czeka ją niemiła niespodzianka
i nie będzie "zawaliłam sesje bo wykładowcy są do kitu i nie umieją uczyć". Ale przecież jako osoba zdająca historię to ona powinna wiedzieć, że nawet najlepszy nauczyciel nie zdoła przekazać całej potrzebnej wiedzy i trzeba ogarnąć trochę materiału na własną rękę.[/QUOTE]A, pewnie że idzie. Innych wytłumaczeń się nie spodziewam, od przedszkola ma takie teksty, na każde niepowodzenie. Prawko ostatnio zdawała i nie wyszło, bo wszyscy się tam na bidulę uwzięli. No co za świat ![]() ---------- Dopisano o 19:39 ---------- Poprzedni post napisano o 19:36 ---------- Cytat:
(Ale i tak wiem, ze Ci się tylko jakimś cudem udało Twoją opchnąć, nie mydl mi tu oczu)
|
|
#1551 |
|
Konto usunięte
|
|
|
|
|
#1552 |
|
Zakorzenienie
|
Tylko meduzy zdają matmę
także tego
|
#1553 | ||
|
sissy that walk
|
Cytat:
|
|
|
#1554 |
|
Konto usunięte
|
50-60, coś takiego, nie pamiętam dokładnie, wolałam matmę wyprzeć z pamięci
Ale z racji tego, że jestem NAPRAWDĘ głabem matematycznym i tak jestem dumna ![]() ---------- Dopisano o 17:55 ---------- Poprzedni post napisano o 17:53 ---------- Podstawa jest obowiązkowa |
|
|
|
#1555 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
nie zawsze jest tak, że nauczyciel sam wybiera sobie podręcznik, który odpowiadałby jego wizji. najczęściej jest to narzucone z góry i każdy musi się dostosować.
|
|
#1556 |
|
Konto usunięte
|
Ja na ostatnim semestrze miałam zajęcia od 8 do 18, i nie było zmiłuj. Na każdej lekcji wejściówka, kobyły do przeczytania, referaty. Cisnęli mocno ;/
|
|
|
|
#1557 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Matka może mieć większe doświadczenie w organizowaniu imprez- i tego nikt jej nie broni, imprezki dla swoich znajomych może organizować co tydzień i dzieciom nic do tego. Ślub młodych jest imprezą pary młodej a nie spełnianiem niespełnionych ambicji matki. [1=150f22149d232a15625e38a 732d46b6c6e220cbb_63e0430 22f3b0;40743952]Ja z kolei uważam, że dobry nauczyciel z przedmiotów humanistycznych jest w stanie właściwie nakierować i dzięki temu uczeń może zaoszczędzić masę czasu, którego na ogół przed maturą mu brakuje. Bo co innego samemu szukać, dociekać jakichś wzorców postępowania, a co innego jak ktoś Ci wskaże jak iść. Ale generalnie prawda z humanistycznymi przedmiotami. Trzeba siąść i się nauczyć, i tego nie zrobi nauczyciel za ucznia [/QUOTE]Dokładnie. a do przedmiotów gdzie dobra książka ważniejsza od dobrego nauczyciela dodam biologię, wystarczy czytać i odrobinę myśleć. |
|
|
|
|
#1558 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() |
|
|
|
|
#1559 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#1560 | |
|
Ekspert od Dupy Strony
|
Cytat:
. Moja nie.
![]() |
Nowe wątki na forum Forum plotkowe
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 00:35.

dwa razy zmieniałam LO, bo się przeprowadzaliśmy i ostatecznie w każdej szkole moje klasy humanistyczne szły tym samym programem, ALE taki wos był przerabiany w różnym czasie. I koniec końców wos-u w LO to ja miałam ze 4 pełne miesiące (trzecia klasa, zaczęłam te szkołę od października, a drugiego półrocza właściwie nie mieliśmy już lekcji).

i nie będzie "zawaliłam sesje bo wykładowcy są do kitu i nie umieją uczyć". Ale przecież jako osoba zdająca historię to ona powinna wiedzieć, że nawet najlepszy nauczyciel nie zdoła przekazać całej potrzebnej wiedzy i trzeba ogarnąć trochę materiału na własną rękę.

także tego