|
|||||||
| Notka |
|
| Odchowalnia - jestem mamą Forum dla rodziców. Tutaj porozmawiasz o połogu, karmieniu, wychowaniu dziecka. Wejdź i podziel się swoją wiedzą i doświadczeniem. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#1051 |
|
Przyczajenie
|
Dot.: Pod serduszkiem się chowały, teraz roczek będą miały. Mamy V-VI 2012 cz. III
Hej mamusie, można się przyłączyć? Moje maleństwo (już prawie roczne) przyszło na świat 22 maja 2012
|
|
|
|
|
#1052 | ||||||||
|
Zadomowienie
|
Dot.: Pod serduszkiem się chowały, teraz roczek będą miały. Mamy V-VI 2012 cz. III
Cytat:
Cytat:
Powiem Ci, że jak u nas byli goście w "weekend" majowy to Tosia też strasznie to przeżywała, budziła się w nocy i patrzyła, czy jest obok mama i tata ojej jaka ślicznotka!!! i tort też superowy Cytat:
Cytat:
Cytat:
nie wiem jak długo tak pociągniemy, szukamy oboje ale na razie skutek jest marny...mogę spytać czemu nie możesz zobaczyć bratanka? Wszystkiego dobrego Wam życzę Cytat:
Cytat:
aa nocnikowanie no cóż nie raz jest tak, że mała siedzi i siedzi na nocniku i nic nie wydusi, jak ją tylko przeniosę na przewijak to ta się zsiusia czasem uda jej się zrobić kawałek kupki razem z siuśkami i wtedy są takie glony ![]() Cytat:
![]() Dla wszystkich roczniaków najlepsze życzenia urodzinowe, samych radości, dużo zdrówka!!! Przesyłamy moc buziaków Odnośnie mszy roczkowych to u nas są w każdą sobotę o godz. 17:00 razem ze chrztami ( co tydzień można ochrzcić dziecko). Tosi roczek akurat wypada w sobotę ![]() niunia ale Malwisia będzie miała piękną kreację, mała księżniczka |
||||||||
|
|
|
|
#1053 |
|
Wtajemniczenie
|
Odp: Pod serduszkiem się chowały, teraz roczek będą miały. Mamy V-VI 2012 cz. III
begie, toteż ja składam życzenia Malwince, która jest z 11 maja, córeczce libretki
![]() O bratowej pisałam jeszcze później, pewnie nie doczytałaś jeszcze wszystkiego
|
|
|
|
|
#1054 | ||
|
Wtajemniczenie
|
Bry
Ja się pochorowałam, myślałam, że to grypa jelitowa, ale chyba zatrułam się sałatką śledziową Cytat:
Cytat:
i wszystkiego najlepszego Ślicznie wygląda DOBRANOC
Nasz skarb: http://www.suwaczki.com/tickers/klz9mg7ydcco6bvx.png Nasz ślub: http://s3.suwaczek.com/20100922640113.png Jesteśmy razem od: http://s1.suwaczek.com/200706022338.png "Jest bowiem kilka odmian ciszy; najlepsza jest ta, która zapada z wyboru człowieka, a nie przeciw niemu" |
||
|
|
|
|
#1055 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
---------- Dopisano o 21:24 ---------- Poprzedni post napisano o 21:21 ---------- Dziewczyny, ma któraś może sprawdzony przepis na faszerowane zapiekane papryki? Albo pomidory? Chciałam coś takiego zrobić na urodziny Seby
|
|
|
|
|
|
#1056 | ||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() Jak uczycie swoje pociechy korzystania z nocnika??? Mi się wydaje, że jeszcze czas na to, ale mozna spróbować ![]() Co myślicie o tych spiewających, świecących itp nocnikach? Lepiej zwykły nocniczek? Cytat:
Martula007, dziękuje za rady Efijy, moja też chyba przy ząbkowaniu to mleko uspokaja. Dzisiaj miałyśmy w końcu przespaną całą noc więc Mała ani nie głodowała, ani nie przyzywczaiła się przez ten krótki czas do nocnego karmienia, na szczęście! Agatka, super torcik i ciekawe jak tam impreza... ![]() Dziewczyny, ja oszaleje przez ten brzuszek mojej Niunci. Ja jej daje słoiczki hippa albo dostaje zupki od sąsiadki (mamy dzieci w tym samym wieku) i jest ok. Postanowiłam po raz drugi zrobić sama zupkę. Po pierwszej efekt był taki, że Mała nie robiła kupki 3 dni (dałam za dużo kaszy), ale teraz to ja juz nie wiem. Zrobiłam najłatwiejszą zupkę jaką można czyli cielecinka, marchewka, pietruszka, seler, troche pora i tyle. Efekt taki, że kupki brak |
||
|
|
|
|
#1057 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
|
|
|
#1058 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() Moja bratanica miała nocnik grający, ale bała się tej muzyczki i wcale nie chciała do niego sikać. Bratowa musiała jej zamalować ten czujnik lakierem do paznokci ![]() A z tym brakiem kupy to może przejdź się z nią do lekarza, tak na wszelki wypadek? Edytowane przez rinco Czas edycji: 2013-05-11 o 21:59 |
|
|
|
|
|
#1059 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
a może za gęste te Twoje obiadki dostaje? zasada jest prosta - dużo wody, rzadsze jedzenie (jeżeli są problemy) no i odpowiednia ilość tego jedzenia, bo jelita muszą się treścią pokarmową zapełnić, żeby coś wyprodukować może za mało zjadła Twojego obiadu?
Edytowane przez _Maya_ Czas edycji: 2013-05-11 o 23:00 |
|
|
|
|
|
#1060 | |||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() Więc i ja dołączam się do życzeń! hmm... przeczytałam, że nie pozwala Ci się zobaczyć z bratankiem ale dlaczego? szukam i szukam i nie mogę znaleźć... Cytat:
napisz coś o Was jak ma maluszek na imię?Cytat:
nocnik mamy zwykły zakupiony w Lidlu i innych nie uznaję, nocnik ma służyć do załatwiania się a nie do zabawy. Nie raz słyszałam, że te nocniki grają i grają i wyłączyć się nie chcą, bo gdzieś mała kropelka została itp. A jak się dziecko przeniesie już na sedes to tam mu melodyjka nie będzie grała jak zrobi kupę ![]() Takie jest moje zdanie. Co do jedzenia Twojej małej to dziwna sprawa ;/ może faktycznie za gęste, może za dużo marchewki, może za krótko gotowałaś.... może dałaś jej za dużo jak na pierwszy raz? A jakie zupki gotuje sąsiadka? Mnie również ciekawi, dlaczego nie rozszerzacie diety? ![]() U nas pogoda od wczoraj fatalna noc też była nieprzespana, Tosia cały czas się budziła i krzyczała, nie mogła usnąć... ale widzę, że 4 ząbek już prawie na wierzchu, prawa górna jedynka. Chyba będzie przerwa między górnymi jedynkami :/ mój mąż taką maaaa jeszcze wczoraj chciałam coś napisać: _agata ale Maciek jest do Ciebie podobny!!! I jak fajnie rozwala ten tort |
|||
|
|
|
|
#1061 | ||
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() https://wizaz.pl/forum/showthread.ph...8#post40706448 Cytat:
Napisz coś o Was Ewunia, rozumiem, że miałaś na myśli, że tak Wam kiepsko idzie rozszerzanie diety, bo małą często boli brzuszek i ma problemy z kupką po nowym jedzeniu, tak? A w jakiej ilości na pierwszy raz podajesz nowy składnik? Może jakby dać minimalnie przez 2-3 dni, tak po poł łyżeczki np., potem po łyżeczce znowu 2-3 dni czy tam co drugi dzień, to jakoś łagodniej by to przebiegało? Ja Kajowi żółtko tak musiałam wprowadzać po raz drugi - najpierw odrobina, tyle dosłownie co na końcu łyżeczki kilka razy, potem dawałam 1/8 co drugi dzień, potem ćwiartkę przez dłuższy czas i ostatnio odważyłam się dać połówkę. Nareszcie nie ma żadnej reakcji, więc niedługo pewnie wreszcie całe jajo spróbujemy ![]() Albo jeszcze przy zmianie ze słoiczków na domowe jedzenie też warto by mieszać jedno z drugim, skoro ma taki wrażliwy brzuszek - najpierw dać tylko trochę domowej zupy, a większość słoiczka i co kilka dni zwiększać ilość domowej zupy, a zmiejszać ilość słoiczka Sto lat, zdrowia i radości dla Oliwki! |
||
|
|
|
|
#1062 |
|
Przyczajenie
|
Dziękuje
Mój skarb to synek, Janusz. Szalony, wiecznie ciekawy świata rozrabiaka. Przed urodzeniem przeprowadziłam się do TŻ na wieś z miasta i nadal nie mogę się przyzwyczaić Jestem pedagożką zajmującą się dietetyką ale teraz siedzę na urlopie wychowawczym. Synek całkowicie mnie oczarował,(i robi to codziennie!) teraz wiem co to znaczy kochać bezgranicznie. Pod moim sercem rozwija się kolejne maleństwo. Więc naszym prezentem na roczek Januszka będzie wiadomość o jego rodzeństwie Może są tu mamy również w ciąży? Lub z więcej niż jednym dzidziusiem?to chyba tyle o nas, mam nadzieje, że więcej wyjdzie w praniu ![]() do Ewunia_1984 - przepraszam, że się wtrącę. Może dodawaj do zupki mniej marchwi? I poleciłabym gotować ją osobno, woda z gotującej się marchewki (marchwianka) jest świetnym lekiem na biegunkę i może utrudniać się wypróżnianie u dzieci skłonnych do zatwardzeń. Dodałabym również ziemniaczka (ułatwia wypróżnianie) i postawiłabym na razie na zupki na indyku. Możesz też dodać do nie gorącej zupki trochę jogurtu naturalnego. Też wspomaga prace jelit. I masaże brzuszka są niezastąpione. Powodzenia! |
|
|
|
|
#1063 |
|
Zadomowienie
|
sto lat dla oliwki
![]() ![]() ![]()
|
|
#1064 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Wraz z Malwinką składamy życzenia wszystkim roczniakom !!! Sto lat, sto lat. |
|
|
|
|
|
#1065 | ||
|
Wtajemniczenie
|
Odp: Dot.: Pod serduszkiem się chowały, teraz roczek będą miały. Mamy V-VI 2012 cz. I
Cytat:
![]() To pewnie będziemy Cię tu wykorzystywać pod tym dietetycznym względem ![]() A są i mamy w ciąży juz, z dwoma dzidziusiami to nie ma, ale jest trochę starszego rodzeństwa, u nas np. jest już duży 7-letni braciszek, bardzo zżyty z młodszym i czujący odpowiedzialność za niego ![]() Cytat:
Proszę Zdrówka i spokojnie ze szczepieniami, co się odwlecze, to nie uciecze My też byliśmy przez cały pierwszy rok "opóźnieni"
|
||
|
|
|
|
#1066 | |
|
Rozeznanie
|
[QUOTE=begie13;40758440]i
Witam! Ale mały elegant! i prezent wypasiony Dzięki wielkie ---------- Dopisano o 15:27 ---------- Poprzedni post napisano o 15:25 ---------- Cytat:
|
|
|
|
|
|
#1067 |
|
Zakorzenienie
|
hej
![]() siedzimy u moich rodziców, deszcze leje od wczoraj nieprzerwanie, ale nuda juz sie w deszczu i tak wypaćkałysmy ![]() Witam nową mamusie i gratuluje juz dwójki dzieciaczków
|
|
#1068 |
|
Rozeznanie
|
[QUOTE=minini;40751487]
mam Nune http://www.nuna.com.pl/produkt/opis/..._kol_wineberry i naprawdę jestem zadowolona, też obawiałam sie plastikowych kółek, ale zobaczyłam przed zakupem w sklepie i są OK. ale zależy gdzie będziesz używac wozka, ja głownie w miescie i po asfalcie wiec mimo plastiku wozek jezdzi b.cicho. Dzięki wielkie za informacje
|
|
|
|
|
#1069 |
|
Rozeznanie
|
Widzę że nie tylko u nas leje deszcz a jeszcze kilka dni temu było jak lato
Wrzucę Wam kila zdjęć jakie zrobiliśmy Staśkowi. Chciałam żeby miał z okresu roczku jakieś a że była super pogoda to korzystaliśmy ![]() Ja chcę już latooooo! |
|
|
|
|
#1070 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
#1071 | |||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
![]() W którym tc jesteś? Cytat:
|
|||
|
|
|
|
#1072 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
#1073 |
|
Przyczajenie
|
A dziękuje bardzo
)) Termin mam na 1 stycznia więc będzie ciekawy sylwester ![]() Jak tylko będę mogła to oczywiście służę dietetyczną pomocą ![]() Kism- a to duży już braciszek, super Właśnie trochę się obawiam jak będzie z Januszkiem. Mała różnica wieku,ale wierzę,że będzie dobrze )begie13 tydzień 7,ale niestety ciążowe początki zupełnie inne niż przy synku. Spanie,nudności etc a przy Januszku ciężko na odpoczynek. Efijy super zdjęcia!Pozdrawiam |
|
|
|
|
#1074 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
|
|
|
#1075 | ||
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Cytat:
![]() ---------- Dopisano o 21:39 ---------- Poprzedni post napisano o 21:37 ---------- Wiecie co, Seba chyba będzie leworęczny. Jak go obserwuję to wszystkie ważniejsze czynności robi lewą ręką. Jak mu podaję coś do rączki to wyciąga lewą. Papa robi lewą. Jak się bawi dwoma zabawkami na raz to ta ważniejsza jest w lewej, itd.
|
||
|
|
|
|
#1076 | |||
|
Raczkowanie
|
agatka- sliczny tort!!!! ![]() Cytat:
JA mam zwykly i mysle, ze to najlepsze rozwiazanie![]() Co do jedzenia Moze zamiast cielecinki daj drob( kurak, indyk). Slyszalam, ze cielecina jest wiekszym alergenem, moze to ma jakis wplyw. Moze podawaj tez mniej marchewki, ma ona dzialanie zapierajace. Do zupek mozesz dac jogurtu, dla jelit dobrze ![]() Jak gotujesz zupke, to jak gotujesz mieso? Osobno czy wszystko razem?Jak dziecko ma problemy brzszkowe to lepeij mieso gotowac osobno ![]() Cytat:
Cytat:
![]() No i nadszedl ten dzien... moja niunia skonczyla dzis roczek Kism, rozowa- dziekuje za zyczenia w imieniu Oliwki Ehhh.. pojawienie sie Oliwy wywrocilo moje zycie do gory nogami. Pozytywnie rzecz jasna. Wiele rzeczy na nowo przewartosciowalam, zaczelam inaczej patrzec na swiat Jednak nie od samego poczatku bylo tak slodko. Bylo ciezko, nawet bardzo. Po bardzo ciezkim porodzie nie moglam dojsc do siebie i nie lubie wspominac tamtego dnia, gdyz do dnia dzisiejszego mam traume i jest to jeden z powodow dla ktorego nie wiem czy zdecyduje sie na drugie dziecko, mimo ze zarowno bycie w ciazy jak i chec posiadania drugiego dziecka jest. Dla wielu z Was porod byl niesamowitym przezyciem, najpiekniejszym dniem w zyciu. Dla mnie ten dzien byl pelen bolu, placzu i bezradnosci wobec okrutnej natury. Z drugiej storny jak pomysle, ze to cierpienie dalo mi Oliwke.. to jestem szczesciwa. Po wielu rozmowach z moim mezem i mama, doszlam do siebie.. i wtedy zalala mnie przeogromna fala milosci i spelnienia. Oliwka jest moim swiatem. Niesamowite jest to, jak taka mala istota, kochajaca nas bezgranicznie i bezwarunkowo, zmienia nasz swiat Nie wyobrazam i nie chce nawet sobie wyobrazac zycia bez niej! A Oliwka... jest cudowna. Tyle juz umie, tylko w ciagu tego roku sie nauczyla, codziennie mnie czyms zaskakuje. Jest bardzo zainteresowana otaczajacym ja swiatem. Jak na kobiete przystalo ma swoje zdanie, wie czego chce. Jest to charakterna dziewczynka, ale mnie to akurat cieszy, nie da sobie w kasze dmuchac, hehe Wszedzie jej pelno, wszystkich dookola zaczepia, rozmawia, wywoluje usmiech na twarzy innych ludzi. Czasami bedac z nia sama na miescia smieje sie na glos jak jakas wariatka, ale nie potrafie sie powstrzymac. Np. ostatnio musialam obnizyc raczke od jej prawdziwego wozka i sama go pchala po miescie. Z przodu wygladalo to jak wozek widmo... jedzie, ale nikt nie prowadzi Dopiero pozniej ukazywala sie Oliwka. Ale co tam bede opowiadala... kazde dziecko, szczegolnie dla matki, jest wyjatkowe Kazde czyms innym zaskakuje i wywoluje usmiech na naszych twarzach
|
|||
|
|
|
|
#1077 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
|
|
|
#1078 |
|
Zadomowienie
|
Kochane, tyle rad, że aż ich wszystkich nie cytuje. Jesteście cudne! Zrobię tak jak napisałyście. Będę gotowac mięso osobno i warzywa osobno i rozumiem, że do wywaru z mięsa dodawac warzywa? Będę dodawała jogurt i robiła te zupki rzadsze.
Ktoś pytał o co chodzi z tym naszym nie rozszerzaniem diety. Mała źle reaguje na nowości, nie wszystkie, ale większość, np. groszek, kalafior, chyba flipsy, chyba awokado, więcej niż 4 łyżeczki jogurtu, brokuły, moje zupki. Ech...od urodzenia ciężko było z tym jej brzuszkiem...W życiu nie zapomne naszych wspólnych 3 miesięcy. W kółko płakała bo miała kolki, potem płakałyśmy razem, a potem na zmianę. Czasami jak mi sie włączał instynkt macierzyński to płakałam, ze ją boli, czasami chciałam ja udusić. Boże, ale ona się męczyła, a ja jaką miałam depresje!!! Ech...dobrze, że mamy to za nami. Martula, wszystkiego najlepszego dla Twojego cukiereczka Rinco, jeśli bedzie leworęczny to będzie z niego mądry chłopak! Mój mąż jest leworęczny i jest naprawdę mądry Też wypatruje czy Nati będzie leworęczna po tatusiu i jednak nie![]() Caffelattee, gratuluje drugiego cudu pod serduszkiem!!!! Chyba mi spadłaś z nieba! Pewnie jak w końcu mi się uda zrobić dobrą zupkę dla Nataszki to będę Cię męczyła o dalsze poszerzanie diety Tak tylko pytam, ale może masz jakieś przepisy dla takich skomplikowanych maluszków? Efijy, piękne zdjęcia! Moja Myszka sama wyprowadza już psa na smyczy Uśmiałam sie dzisiaj jak taka dumna szła z ta smyczą i prowadziła psa! Kupiłam jej tez wiadereczko z zabawkami do piaskownicy. Ciągle pada więc nie ma jak iść, ale ona dzielnie chodzi po mieszkaniu z wiaderkiem i chyba daje znaki, ze mamy iśc do piasku. Moja cudna dziewczynka....Co do nocnika to kupie zwykły. Lubie takie różne bajerki, ale w tym przypadku chyba się pohamuje i kupie zwykly ![]() Dziewczyny, które już mają rowerki, jeżdzą chętnie w nich Wasze dzieciaczki???? Nie wiem czy juz kupować czy się jeszcze wstrzymać. Agatka, jak tort i impreza???? Edytowane przez Ewunia_1984 Czas edycji: 2013-05-12 o 22:38 |
|
|
|
|
#1079 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Nie, nie, nie O to chodzi, ze wywar z miesa jest ciezkostrawny, dlatego miesko osobno i dodac do warzyw Tez na poczatku mialam problem, bo czesto brzuch ja bolal.. szczegolnie po groszku. Ale po jakims czasie znowu sprobowalam i znowu.. i teraz je bez problemu Oczywiscie to na co nie jest uczulona:P
|
|
|
|
|
|
#1080 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
---------- Dopisano o 06:16 ---------- Poprzedni post napisano o 06:13 ---------- W biedronce będą teraz bodajże nocniczki my mamy właśnie tego typu i się super sprawdza.
|
![]() |
Nowe wątki na forum Odchowalnia - jestem mamą
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 23:03.

Skończyłam karmić Kaja. Z tym pożaleniem to tak oczywiście pół żartem, pół serio piszę. Decyzja przemyślana i zaplanowana, choć jest nutka żalu, że to koniec, że już nie będę całym światem dla mojego maleństwa Ale jednak tak uważam i tak czuję, że to dobry czas na koniec karmienia dla nas.
:br zydal:

albo do ŚWIEZEGO pampersa, bo do przemoczonego nie chce.

za znalezienie pracy
i wszystkiego najlepszego 

noc też była nieprzespana, Tosia cały czas się budziła i krzyczała, nie mogła usnąć... ale widzę, że 4 ząbek już prawie na wierzchu, prawa górna jedynka. Chyba będzie przerwa między górnymi jedynkami :/ mój mąż taką ma

![:]](http://static.wizaz.pl/forum/images/smilies/krzywy.gif)