|
Notka |
|
Intymnie Forum intymnie, to wyjątkowe miejsce, w którym podzielisz się emocjami, uczuciami, związkami oraz uzyskasz wsparcie i porady społeczności. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Raczkowanie
|
nie wiem co dalej
nie wiem czy to odpowiednie miejsce ale wydaje mi sie ze tutaj pasuje najlepiej, mam taki problem, studiuje socjologie, jestem w trakcie pisania pracy licencjackiej co kompletnie mi nie idzie ale juz wiem ze to byl blad studiowac taki kierunek i teraz pojawia sie problem poniewaz chce zrobic magistra ale z zupelnie czegos innego tylko nie wiem na co moge zmienic specjalnosc, doluje mnie to strasznie i ciagle o tym mysle, czy moze ktos byl w podobnej sytuacji i zmienial kierunek? jak to wyglada? czy ma wplyw na to co bede studiowac poniej? marzy mi sie studiowac dietetyke lub fizykoterapie ale nie wiem czy jest to realne a nie chce zaczynac od poczatku studiow
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Rozeznanie
|
Dot.: nie wiem co dalej
Wiele osób przechodzi kryzys podczas pisania prac. To duży stres. Na każdym kierunku znajdziesz coś, co Cię bardzo zainteresuje i coś co znienawidzisz. Socjologia to tak rozległy kierunek, że prawie każdy może wybrać coś co go szczerze zainteresuje. Ale nie wiem jak wygląda sprawy zmiany kierunku po licencjacie w Polsce.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 | |
sissy that walk
|
Z tego co mi wiadomo magister z dietetyki czy fizykoterapii po licencjacie z socjologii jest nie do przejścia - to przecież zupełnie inne dziedziny. Może być inny kierunek na magisterkę, ale musi być pokrewny, a te nie są. Jak składałam papiery na studia to nawet osoby z bardzo pokrewnych kierunków miały problem, bo nie wyrobiły potrzebnej ilości godzin z potrzebnych przedmiotów. Mam nadzieję, że nie gadam głupot, ale nie sądzę - niektóre uczelnie nawet na swoich stronach podają wykazy kierunków pokrewnych, po których przyjmują na dany kierunek studiów magisterskich. A socjologia z fizykoterapią jednak nie ma zbyt wiele wspólnego...
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Zakorzenienie
|
Ja znam osobę, która poszła w drugą stronę - po licencjacie z turystyki poszła na magistra na socjologię. Natomiast nie mam pojęcia jak to wygląda w odwrotnym kierunku.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Raczkowanie
|
To na pewno zależy od uczelni, musisz popytać bezpośrednio na uczelniach, które cię interesują. Wydaje mi się, że na uczelnię prywatną powinni cię przyjąć, teraz jest niż demograficzny, mało kandydatów na studia, więc coraz łatwiej się dostać. Zapytaj na konkretnej uczelni.
Albo pomyśl o studiach podyplomowych - one już na pewno nie muszą być z pokrewnej dziedziny. Ale musiałabyś chyba najpierw zrobić magisterkę, a nie licencjat, z socjologii. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Władca Wizażu
|
Treść usunięta
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#8 |
Raczkowanie
|
Również napiszę coś na pocieszenie
![]() Moja koleżanka po licencjacie z socjologii na magistra poszła na zarządzanie, nie musiała pisać egzaminów wstępnych. U nas dla takich osób były zajęcia wyrównawcze, oczywiście obowiązkowe w takich przypadkach ![]() Jakby coś to mówie o Uniwersytecie Szczecińskim ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
and cigarettes
|
Zobacz na strony rekrutacyjne na studia. Na pewno są wypisane wymagania, bez problemu znajdziesz potrzebne informacje. Na niektóre kierunki na II stopień można iść jedynie po skończeniu tego samego kierunku, na inne po skończeniu pokrewnych (np. po skończeniu kierunku humanistycznego, społecznego...), na jeszcze inne po dowolnym.
Czasem trzeba wyrównywać różnice dodatkowymi zajęciami, czasem nie. Podobnie z rekruracjami - inne rzeczy są ważne. Czasem ocena z dyplomu, czasem średnia ocen ze studiów, czasem egzmain wstępny, czasem rozmowa kwalifikacyjna. Wszystko zależy od kierunku i od uczelni. Sama musisz się rozeznać. Na pewno możesz iść na inny kierunek na magisterkę. Ale nie wiem czy na te Twoje. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#10 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
To tak jakbyś po licencjacie z filologii klasycznej stwierdziła że chcesz zrobić magistra z budowy maszyn. Nie da rady. Dlatego uważam że jeśli po pierwszym roku studia się komuś nie podobają, czuje się zupełnie nie na miejscu to powinien je rzucić, bo potem są takie problemy.
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 05:31.