Maturzystki, maturzyści czyli MATURA 2013 - przygotowania, problemy, wątpliwości III - Strona 70 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Szkoła i edukacja

Notka

Szkoła i edukacja Szkoła i edukacja, to forum dla osób, które chcą się uczyć. Tu dowiesz się wszystkiego o szkołach, uczelniach, kursach. Na forum NIE odrabiamy prac domowych!

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2013-05-11, 17:32   #2071
pffe
BAN stały

Dot.: Maturzystki, maturzyści czyli MATURA 2013 - przygotowania, problemy, wątpliwośc

Cytat:
Napisane przez Monka543 Pokaż wiadomość
Ja mam to samo, ale z geo. Przewertowałam vademecum Operona kilka razy, przerobiłam sporo arkuszy, a mimo wszystko dalej mam wrażenie, że niewiele umiem. Najgorsze jest to, że wszystko zależy od arkusza... Niektóre jestem w stanie zrobić na 85%, a inne na 55% Boję się wtorku... A wszystko od tego zależy
będę brutalnie szczera: vademecum operonu a geo jest nic nie warte.
rok temu pisała geo R i vedemecum znałam prawie całe na pamięć i wszystkie testy miałam też z tego zrobione i co? próbna 88% a właściwa 36%. lepiej napisałam zanim otworzyłam to całe vademecum.

---------- Dopisano o 17:31 ---------- Poprzedni post napisano o 17:30 ----------

Cytat:
Napisane przez kisiej25 Pokaż wiadomość
Będę studiować prawo

Nie wiem, czy miało mnie to pocieszyć, bo nie wiem, jaki wynik uzyskała :P
+ na maturze z WOSu R rzadko kiedy jest coś o województwach Polski
uzyskała 17% i dostała się na studia po znajomości taty :p

---------- Dopisano o 17:32 ---------- Poprzedni post napisano o 17:31 ----------

ale chodzi głównie o to, że na miesiąc przed maturą na fakultetach nawet takiej pierdoły nie wydukała a co dopiero coś więcej.
ogólnie to nie patrzyłam nigdy na matury z wos-u ale jakąś podstawową wiedzę chyba trzeba mieć?
pffe jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-05-11, 17:36   #2072
greensmile
Raczkowanie

Dot.: Maturzystki, maturzyści czyli MATURA 2013 - przygotowania, problemy, wątpliwośc

Cytat:
Napisane przez kasiak34 Pokaż wiadomość
a Ty tak duzo ich napisalas ze chcesz sie nimi podratowac czy masz takie dobre pióro ?
Hm.. napisałam trochę, ale przede wszystkim to na wosie i dodatkowych zajęciach z moim nauczycielem od wosu ćwiczyliśmy bardzooo dużo jak pisać do jakiego typu tematu (np. rozwa.z, scharakteryzyj, oceń) i ogólnie nauczyliśmy się pisać pod klucz i w sumie nauczyciel wytłumaczył nam też jak sobie go przewidzieć na maturze, z dwóch ostatnich próbnych dzięki temu napisałam na 18/20 a potem 20/20

Cytat:
Ucząc się WOSu widzę, że słabo to idzie i mogę mieć problem na maturze.
Rzuciłam się na głęboką wodę nie potrafiąc pływać...
Nie tylko Ty naprawdę, wiele osób chociażby u mnie z klasy żałuje teraz tego wyboru. Ja nie żałuję, ale wiem, że może mi pójść tragicznie jak nie trafię w działy, tematy...

Cytat:
Napisane przez betonfemale Pokaż wiadomość
ja spinam tyłek i dzisiaj jutro żyję tylko wosem. W poniedziałek damy z siebie wszystko i będzie okej, a przynajmniej nie będziemy sobie pluć w brodę, że mogłyśmy coś tam ogarnąć.
Ja robię dokładnie to samo, żeby potem sobie nie zarzucać, że 'mogłam to przez weekend ogarnąć, przecież to proste' itp.

Moja mama opowiedziała mi jak to kuzyn jej kolegi z pracy zdawał rok temu maturę i właśnie chciał się dostać na prawo na UW. Czuł, że tak tragicznie mu poszły, że nie chciał nawet składać tam paierów, uznał, że nie ma szans, był załamany itp. Dostał się i to na 10. miejscu Także nie załamywać się tym jak nam się wydaje, że nam poszło, szczególnie w przedmiotach, gdzie jest jakieś wypracowanie czy otwarte zadania bo to często nie jest adekwatne do późniejszego wyniku
iberystyka, prawo
Dbam o swoją sylwetkę!
greensmile jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-05-11, 17:46   #2073
Tak-a-nie-inaczej
Raczkowanie

uważam, że musimy się szczególnie uśmiechnąć do organizacji międzynarodowych i Konstytucji, wiadomo - te smaczki są zawsze

Ż jak życie (przewidywany start: 16.05)
Tak-a-nie-inaczej jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-05-11, 17:48   #2074
Olvnia
Zadomowienie

dziewczyny martwiące się wosem: mój tż w tamtym roku pisał R,w szkole miał tylko podstawę,na korki nie chodził,napisał wcześniej aż JEDNO wypracowanie,uczył się z operonu i co? 70%
Książki przeczytane od 07.2014: 40
Olvnia jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-05-11, 17:50   #2075
kisiej25
Tajka

Cytat:
Napisane przez pffe Pokaż wiadomość
będę brutalnie szczera: vademecum operonu a geo jest nic nie warte.
Zgadzam się. Dlatego odłożyłam i mam inne źródła wiedzy.

Cytat:
uzyskała 17% i dostała się na studia po znajomości taty :p
ale chodzi głównie o to, że na miesiąc przed maturą na fakultetach nawet takiej pierdoły nie wydukała a co dopiero coś więcej.
ogólnie to nie patrzyłam nigdy na matury z wos-u ale jakąś podstawową wiedzę chyba trzeba mieć?
Trzeba trzeba. Ja 17% to nie, ale obecnie wychodzi gdzieś 56 - 60 % i dlatego głowa w książkach i testach dzisiaj od 11.

Cytat:
Napisane przez greensmile Pokaż wiadomość
Nie tylko Ty naprawdę, wiele osób chociażby u mnie z klasy żałuje teraz tego wyboru. Ja nie żałuję, ale wiem, że może mi pójść tragicznie jak nie trafię w działy, tematy...
Nie, ja nie żałuję. Tylko mam obawy.

kisiej25 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-05-11, 17:57   #2076
mag-ia1
Raczkowanie

Dot.: Odp: Dot.: Maturzystki, maturzyści czyli MATURA 2013 - przygotowania, problemy,

Cytat:
Ja nie Piotrek, ale chyba o to chodziło. http://www.geografia.lo4.poznan.pl/pliki/mat.geo.pdf
A co do ustnych... To u mnie w życiu nie ma 100% zdawalności, co roku kilka osób obleje polski ustny

dzięki
nie wiedziałam, że aż tyle tego

---------- Dopisano o 17:57 ---------- Poprzedni post napisano o 17:55 ----------

nie wiedziałam, że dzisiaj też są matury
mag-ia1 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-05-11, 18:02   #2077
hairytale
Rozeznanie

Cytat:
Będę studiować prawo

Nie wiem, czy miało mnie to pocieszyć, bo nie wiem, jaki wynik uzyskała :P
+ na maturze z WOSu R rzadko kiedy jest coś o województwach Polski
Nadal planujesz mieć kancelarię prawną? Kiedyś mi to mówiłaś
hairytale jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-05-11, 18:02   #2078
paradise_city
Raczkowanie

Cytat:
ja się rok temu zastanawiałam nad ASP we Wrocławiu a na co składasz?
na Grafikę :P czemu zrezygnowałaś?
paradise_city jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-05-11, 18:03   #2079
kisiej25
Tajka

Cytat:
Napisane przez hairytale Pokaż wiadomość
Nadal planujesz mieć kancelarię prawną? Kiedyś mi to mówiłaś
Niee, jakoś nigdy tego nie planowałam oO

Stary 2013-05-11, 18:06   #2080
hairytale
Rozeznanie

Cytat:
Niee, jakoś nigdy tego nie planowałam oO
Planowałaś, planowałaś . Jak byłyśmy jeszcze w jednej klasie to rozmawiałyśmy z A. i O. (nie piszę po imionach, ale siedziałyśmy z nimi w ławkach) o tym czemu human. I wtedy powiedziałaś, że masz zamiar założyć kancelarię prawną, uznałam to wtedy za dobry plan, dlatego zapamiętałam
hairytale jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-05-11, 18:09   #2081
micraneska
Zadomowienie

chemia we wtorek a ja już panikuje
osoby zdajace : co robicie przez te ostatnie dwa dni?
micraneska jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-05-11, 18:12   #2082
pffe
BAN stały

Cytat:
Napisane przez paradise_city Pokaż wiadomość
na Grafikę :P czemu zrezygnowałaś?
ja też myślałam o grafice. nie widziałam siebie w historii sztuki na maturze.
Stary 2013-05-11, 18:13   #2083
paradise_city
Raczkowanie

Cytat:
ja też myślałam o grafice. nie widziałam siebie w historii sztuki na maturze.
Teraz nie trzeba było na szczęście. Masakrycznie boję się egzaminów. Bardziej niż matury jak nie asp to gdzie Cię wywiało ?
Stary 2013-05-11, 18:15   #2084
pffe
BAN stały

Cytat:
Teraz nie trzeba było na szczęście. Masakrycznie boję się egzaminów. Bardziej niż matury jak nie asp to gdzie Cię wywiało ?
po za tym no jednak po asp to nie wiedziałam co później mogłabym robić.
a co musiałaś zdawać na maturze?

wywiało mnie na politechnikę na AiR. w planach były też inne kierunki, głównie typowo idące pod informatykę, sztuczną inteligencję.
Stary 2013-05-11, 18:17   #2085
paradise_city
Raczkowanie

Cytat:
po za tym no jednak po asp to nie wiedziałam co później mogłabym robić.
a co musiałaś zdawać na maturze?

wywiało mnie na politechnikę na AiR. w planach były też inne kierunki, głównie typowo idące pod informatykę, sztuczną inteligencję.
Trzeba mieć po prostu zdaną. Egzaminy są przed wynikami z matur, nie są ważne. Wszystko opiera się na teczce i egzaminach wstępnych..
Stary 2013-05-11, 18:18   #2086
pffe
BAN stały

Cytat:
Trzeba mieć po prostu zdaną. Egzaminy są przed wynikami z matur, nie są ważne. Wszystko opiera się na teczce i egzaminach wstępnych..
uuuu no to będą wymagający na egzaminach wstępnych.
a jak Twoja teczka? jakieś kursy masz za sobą, typu kurs rysunku?
Stary 2013-05-11, 18:20   #2087
piotrek1994
Zadomowienie

ja tam wosu się nie boję, dzisiaj wyjeżdżam, wracam w poniedziałek rano, a o 9 maturka haha wypracowanie jak temat będzie normalny to raczej na maxa walnę, bo piszę pod klucz.

jak się przygotowywałem do olimpiady to dostałem taką kartkę, której uczniowie nie powinni w ogóle widzieć na oczy, tylko egzaminatorzy z wosu, na której jest dokładnie, co jest punktowane na maturze, jak zapisywać źródła (cke tego nie podaje w swoich kluczach, czyli niby nie ma, ale jest ;p) ale gdzieś to wpieprzyłem i nie wiem gdzie jest :|
nie obiecuję, że znajdę, ale jeżeli mi się uda, to jakoś prywatnie wyślę jak ktoś chętny jest. ale podkreślam, że nie obiecuję.
piotrek1994 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-05-11, 18:20   #2088
cinnamon_bar
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez micraneska Pokaż wiadomość
chemia we wtorek a ja już panikuje
osoby zdajace : co robicie przez te ostatnie dwa dni?
Staram się zapobiec zawałowi serca. I robię nadal matury
cinnamon_bar jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-05-11, 18:20   #2089
paradise_city
Raczkowanie

Cytat:
uuuu no to będą wymagający na egzaminach wstępnych.
a jak Twoja teczka? jakieś kursy masz za sobą, typu kurs rysunku?
Dokładnie, dlatego jestem przerażona teczka ciągle się robi, na kursy jako takie nie chodziłam, ale uczęszczałam na takie zajęcia bezpłatne do byłego wykładowcy właśnie z asp wrocławskiej, trochę prac zdążyłam nagromadzić
Stary 2013-05-11, 18:22   #2090
kisiej25
Tajka

Cytat:
Napisane przez hairytale Pokaż wiadomość
Planowałaś, planowałaś . Jak byłyśmy jeszcze w jednej klasie to rozmawiałyśmy z A. i O. (nie piszę po imionach, ale siedziałyśmy z nimi w ławkach) o tym czemu human. I wtedy powiedziałaś, że masz zamiar założyć kancelarię prawną, uznałam to wtedy za dobry plan, dlatego zapamiętałam
mhm. okej.
może myślałam o kancelarii adwokackiej...może tam kiedyś. Nie mówię, że tak i nie zaprzeczam również.

Teraz bardziej chyba nastawiam się może na Radce, albo wgl niezwiązane nic z prawem. Po prostu uważam, że po tym kierunku mam w sumie dużo możliwości.

---------- Dopisano o 18:22 ---------- Poprzedni post napisano o 18:21 ----------

Cytat:
Napisane przez piotrek1994 Pokaż wiadomość
jak się przygotowywałem do olimpiady to dostałem taką kartkę, której uczniowie nie powinni w ogóle widzieć na oczy, tylko egzaminatorzy z wosu, na której jest dokładnie, co jest punktowane na maturze, jak zapisywać źródła (cke tego nie podaje w swoich kluczach, czyli niby nie ma, ale jest ;p) ale gdzieś to wpieprzyłem i nie wiem gdzie jest :|
nie obiecuję, że znajdę, ale jeżeli mi się uda, to jakoś prywatnie wyślę jak ktoś chętny jest. ale podkreślam, że nie obiecuję.
no tak, olimpiada
Mi nie poszła najlepiej. Ale źle też nie było.
To jakbyś znalazł, to wiesz, co robić

Stary 2013-05-11, 18:23   #2091
Wiolkaa93
Wtajemniczenie

GG do Wiolkaa93

A jak to jest na ustnym angielskim w 1 zadaniu? Egzaminator będzie zadawał pytania a ja tylko odpowiadam? Jak mam zacząć tą rozmowę?
Wiolkaa93 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-05-11, 18:23   #2092
malajska
Raczkowanie

Cytat:
Ja mam to samo, ale z geo. Przewertowałam vademecum Operona kilka razy, przerobiłam sporo arkuszy, a mimo wszystko dalej mam wrażenie, że niewiele umiem. Najgorsze jest to, że wszystko zależy od arkusza... Niektóre jestem w stanie zrobić na 85%, a inne na 55% Boję się wtorku... A wszystko od tego zależy
mam to samo :/ a od geo wszystko zależy, potrzebuję 82% a arkusze robię w granicach 70 - 75 ;/
malajska jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-05-11, 18:24   #2093
pffe
BAN stały

Cytat:
Dokładnie, dlatego jestem przerażona teczka ciągle się robi, na kursy jako takie nie chodziłam, ale uczęszczałam na takie zajęcia bezpłatne do byłego wykładowcy właśnie z asp wrocławskiej, trochę prac zdążyłam nagromadzić
a na jaki wydział składasz?
spojrzałam na plan wydziału grafiki i sztuki mediów i mają całkiem fajny plan
jak uczą inventora i photoshopa tak jak powinni to sama bym chciała, my musimy sami ogarniać inventora.
a i podstawy fotografii mogą być fajne (też mnie zawsze fotografia interesowała).

cały czas mam jakąś taką sympatię do grafiki, fotografii, rysunku i w ogóle
Stary 2013-05-11, 18:25   #2094
micraneska
Zadomowienie

Po raz któryś tam przeglądam pobieżnie Witka i matury które mam zgromadzone w dwóch dużych segregatorach. Masz jakiś sposób na naukę chromu i manganu?
micraneska jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-05-11, 18:26   #2095
pffe
BAN stały

Cytat:
Napisane przez Wiolkaa93 Pokaż wiadomość
A jak to jest na ustnym angielskim w 1 zadaniu? Egzaminator będzie zadawał pytania a ja tylko odpowiadam? Jak mam zacząć tą rozmowę?
masz przy każdym zadaniu napisane kto zaczyna rozmowę.
a pierwsze zadanie to są chmurki? dobrze pamiętam?

---------- Dopisano o 18:26 ---------- Poprzedni post napisano o 18:25 ----------

Cytat:
Po raz któryś tam przeglądam pobieżnie Witka i matury które mam zgromadzone w dwóch dużych segregatorach. Masz jakiś sposób na naukę chromu i manganu?
i ja chętnie przyjmę sposób nauki tego świństwa bo mam to teraz na wytrzymałości materiałów
Stary 2013-05-11, 18:27   #2096
cinnamon_bar
Raczkowanie

Cytat:
Hm, chrom i mangan akurat, odpukać, nie sprawiają mi trudności. Po prostu zapamiętałam sobie środowiska i barwy, chyba nie ma innego sposobu za to czasem z doborem współczynników mam problem i potrafię nad tym siedzieć i siedzieć... I w końcu się poddać :P

Cytat:
masz przy każdym zadaniu napisane kto zaczyna rozmowę.
a pierwsze zadanie to są chmurki? dobrze pamiętam?

---------- Dopisano o 18:26 ---------- Poprzedni post napisano o 18:25 ----------

i ja chętnie przyjmę sposób nauki tego świństwa bo mam to teraz na wytrzymałości materiałów
o- poprawiasz matury?
cinnamon_bar jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-05-11, 18:30   #2097
Olvnia
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez Wiolkaa93 Pokaż wiadomość
będziesz miała podane kto zaczyna,zależy od tematu jak będziesz zaczynałajak np. coś w stylu macie kupić wspólnie prezent dla kolegi to się przywitasz,powiesz,że niedługo ma urodziny i trzeba się zastanowić co mu kupić. Pamiętaj,że do każdej chmurki musisz się odnieść i rozwinąć,czyli w praktyce coś wspomnieć,a w kolejnym zdaniu lub dwóch dodać jakieś szczegóły.
Książki przeczytane od 07.2014: 40
Olvnia jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-05-11, 18:31   #2098
Wiolkaa93
Wtajemniczenie

GG do Wiolkaa93

[QUOTE=pffe;40760759]masz przy każdym zadaniu napisane kto zaczyna rozmowę.
a pierwsze zadanie to są chmurki? dobrze pamiętam?[COLOR="Silver"][QUOTE]

Tak chmurki.
Jak ja zaczynam to muszę np zapytać czy możemy porozmawiać np. o nowym mieszkaniu i realizuje pierwszą chmurkę?
Wiolkaa93 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-05-11, 18:37   #2099
Monka543
Raczkowanie

Cytat:

Tak chmurki.
Jak ja zaczynam to muszę np zapytać czy możemy porozmawiać np. o nowym mieszkaniu i realizuje pierwszą chmurkę?
Jeśli powiesz cokolwiek o czym mowa w "chmurce" to egzaminator już zaznacza Ci "odniósł się" Żeby dostać max. musisz powiedzieć jeszcze coś na temat poruszony w chmurce i wtedy masz "odniósł się i rozwinął"
Monka543 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-05-11, 18:39   #2100
spea
Wtajemniczenie

GG do spea

polecam obejrzec ten filmik , jesli chodzi o ustna z ang http://www.youtube.com/watch?v=8Yub2cvBqBA
Naprawdę pomaga
spea jest offline Zgłoś do moderatora  
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Szkoła i edukacja

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości