Diane 35 / Cyprest / OC 35 / Syndi 35 - wątek zbiorczy - Strona 90 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Zdrowie i Medycyna > Ginekologia

Notka

Ginekologia Miejsce, w którym rozmawiamy o ginekologii. Tutaj znajdziesz pytania i odpowiedzi związane ze zdrowiem intymnym kobiety. Rozmawiamy np. o antykoncepcji.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2013-03-06, 10:00   #2671
quleczka
Zakorzenienie

Dot.: Diane35 - wątek zbiorczy

A masz jakies wskazania do ich brania? Bo ich naprawde nie nalezy brac dlugo bez potrzeby.
quleczka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-03-08, 14:25   #2672
papiksia
Raczkowanie

Smile Dot.: Cyprest - nowe tabletki

Ja te tabletki biorę już 8 miesiąc. Ginekolog przepisując mi je stwierdził, że powinny mi przypasować, ponieważ po nich na pewno zmniejszą się problemy z moim trądzikiem oraz wypadaniem i przetłuszczeniem się włosów. Po pierwszych trzech miesiącach byłam u niego na kolejnej wizycie, pytał czy mi służą, czy nie ma żadnych efektów ubocznych no i powiedziałam prawdę - efektów ubocznych nie ma, nic mnie nie boli, libido nie spadło, wahania nastrojów się nie pojawiają, a stan mojej cery znacznie się poprawił (tabletki sprawiły, że nawet jeśli coś wyjdzie to szybko się goi i nie ma tego tyle ile było, choć wiadomo, że na trądzik nie stosuję tylko tych o to tabletek), więc kiedy lekarz usłyszał moją opinię przepisał mi tabletki na kolejne pół roku. Nie wspominał nic o tym, że po tym czasie je odstawię albo będę musiała zmienić na inne. A wy co o tym myślicie? Zostało mi do dokończenia 7 tabletek, miesiączka i kolejny blister. Czy powinnam odstawić te tabletki, jeśli czuję się naprawdę całkowicie okej?
papiksia jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-03-19, 17:47   #2673
klaudynn04
Przyczajenie

kupno/sprzedaż

Edytowane przez Frutti
Czas edycji: 2013-03-19 o 18:57
klaudynn04 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-04-08, 11:58   #2674
forumowiczka95
Raczkowanie

Witajcie Biorę już diane ponad 5 miesięcy, a efektów nie ma żadnych. Myślicie, że gdy gdybym zmieniła diane 35 na np. syndi lub jakiś inny lek antykoncepcyjny to jest szansa aby mi pomógł na trądzik? Pozdrawiam
forumowiczka95 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-04-08, 12:31   #2675
quleczka
Zakorzenienie

syndi to to samo co diane, wiec raczej nie

co do innych lekow to nikt tu nie jest "wrozka" i bez badan hormonalnych nie da sie powiedziec co u ciebie powoduje tradzik i co mogloby pomoc
Stary 2013-04-08, 13:49   #2676
forumowiczka95
Raczkowanie

miałam robione wszystkie badania hormonalne itd, endokrynolog i ginekolog powiedzieli, że biorąc diane 35 zniknie mi trądzik. a tak się nie stało.
Stary 2013-04-08, 14:02   #2677
jasne_jasne
Zadomowienie

Skoro po 5 miesiącach nie zauważyłaś poprawy, to wątpię, żeby ci to jeszcze pomogło. Sama brałam Diane na trądzik i powiem szczerze, że po 3 miesiącach nie wiedziałam, co to znaczy pryszcz.
Powinnaś zastanowić się nad innym leczeniem.

jasne_jasne jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-04-11, 20:17   #2678
Ramona_85
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez forumowiczka95 Pokaż wiadomość
mam PCOS, zapalenie i niedoczynność tarczycy typu hashimoto. Przez to mam trądzik na całym ciele i lekki hirsutyzmu, nie wiem jakim cudem Diane 35 na mnie nie działa, za parę dni skończę 4 listek i żadnych zmian. Szkoda, już chyba w takim razie żaden lek mi nie pomoże ;( (biorę dodatkowo z rana na czczo eutyrox n50)
też mam Hashi, brałam Syndi-35, poprawa była po ponad pół roku, także poczekaj jeszcze trochę

---------- Dopisano o 21:09 ---------- Poprzedni post napisano o 21:07 ----------

Cytat:
Napisane przez aga0105 Pokaż wiadomość
Tabletki hormonalne Diane35 (skład: Cyproteron, Etynyloestradiol) wycofane z Francji z powodu zgonów, w wyniku powikłań sercowo naczyniowych, związanych z przyjmowaniem tego leku. Śmierć nastąpiła na skutek zakrzepów krwi albo w obrębie płuc, albo w mózgu. Ogłoszony Raport Narodowej Agencji Bezpieczeństwa Leków i Produktów Medycznych wskazuje na 125 innych przypadków wystąpienia zakrzepów i związanych z nimi powikłań u kobiet stosujących tabletkę Diane 35.
no tak, bo jak tabletki łykają kobiety, u których jest duże ryzyko zakrzepicy i to ignorują, to nie dziwię się takim doniesieniom

---------- Dopisano o 21:15 ---------- Poprzedni post napisano o 21:09 ----------

Cytat:
Napisane przez _Tinkerbell Pokaż wiadomość
U mnie wycofali i OC-35 i Syndi 35... Pani po 3 latach przepisywania oznajmiła mi, że można je brać max 6 miesięcy zmieniłam ginekologa.
Cytat:
Napisane przez quleczka Pokaż wiadomość
A masz jakies wskazania do ich brania? Bo ich naprawde nie nalezy brac dlugo bez potrzeby.
super, ja brałam ponad 2 lata

wskazania - antykoncepcja, bo trądzik wyleczony po roku

przeciwwskazania - ryzyko zakrzepicy, o którą miał podejrzenie po wywiadzie ze mną następny lekarz, poprzedni nie pytał nawet o to, tylko rąbał receptami na prawo i lewo

---------- Dopisano o 21:17 ---------- Poprzedni post napisano o 21:15 ----------

Cytat:
Witajcie Biorę już diane ponad 5 miesięcy, a efektów nie ma żadnych. Myślicie, że gdy gdybym zmieniła diane 35 na np. syndi lub jakiś inny lek antykoncepcyjny to jest szansa aby mi pomógł na trądzik? Pozdrawiam
wiesz, może przy Hashi ten proces drwa troche dłużej u mnie też to troche trwało
Ramona_85 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-04-11, 21:52   #2679
forumowiczka95
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez Ramona_85 Pokaż wiadomość
też mam Hashi, brałam Syndi-35, poprawa była po ponad pół roku, także poczekaj jeszcze trochę

wiesz, może przy Hashi ten proces drwa troche dłużej u mnie też to troche trwało
Mam nadzieję Łykam już prawie 6 miesięcy, ale dzięki Tobie zaś mam jakąś nadzieję ;D ale w sumie to ciekawe, że włoski na twarzy mi odrastają wolniej. Na początku myślałam, że szybciej pozbędę się trądziku niż włosków xD
Stary 2013-04-12, 08:35   #2680
quleczka
Zakorzenienie

Cytat:
super, ja brałam ponad 2 lata

wskazania - antykoncepcja, bo trądzik wyleczony po roku
na ja tez bralam tyle bo nikt mi wtedy nie powiedzial, ze nalezy jak najkrocej i w ogole o tym jakie sa ryzyka...

a tak swoja droga, juz rozumiem, ze nie bierzesz? tradzik udalo sie na dobre wyleczyc?

bo u mnie go nie bylo tylko jak bralam..ale w sumie wiem czemu niestety
Stary 2013-04-12, 08:53   #2681
Ramona_85
Zakorzenienie

Cytat:
Mam nadzieję Łykam już prawie 6 miesięcy, ale dzięki Tobie zaś mam jakąś nadzieję ;D ale w sumie to ciekawe, że włoski na twarzy mi odrastają wolniej. Na początku myślałam, że szybciej pozbędę się trądziku niż włosków xD
a jaka masz dawkę L-tyroksyny??
mnie odrastają nowe włoski po terapii tym hormonem, już wypada ich coraz mniej, PCOS wyeliminowane, trądzik też a może Twoja dieta sprzyja trądzikowi, kakao, czekolada, tłuste rzeczy, chipsy i td.?? Mnie wysypie nie raz po czekoladzie i przed @.
Stary 2013-04-12, 10:00   #2682
quleczka
Zakorzenienie

PCOS wyelimionowane przez hormon tarczycy?

Czekaj, a jakim cudem? Przeciez PCOS jest problemem jajnikow...

p.s. chyba, ze mowimy o tym, ze po diane tak sie dzieje...ale zdajesz sobie sprawe, ze "weliminowane" to zle slowo? bo hormony PCOS nie wylecza, tylko objawy zmniejszaja

Edytowane przez quleczka
Czas edycji: 2013-04-12 o 10:01
Stary 2013-04-12, 19:05   #2683
forumowiczka95
Raczkowanie

no z tym PCOS to przerąbane, bo jest problem z zajściem w ciąże ;( a ten problem za pare lat może mnie dotyczyć. No i tego się raczej nie wylecza

---------- Dopisano o 20:05 ---------- Poprzedni post napisano o 20:02 ----------

Cytat:
a jaka masz dawkę L-tyroksyny??
mnie odrastają nowe włoski po terapii tym hormonem, już wypada ich coraz mniej, PCOS wyeliminowane, trądzik też a może Twoja dieta sprzyja trądzikowi, kakao, czekolada, tłuste rzeczy, chipsy i td.?? Mnie wysypie nie raz po czekoladzie i przed @.
Z tą czekoladą to jest mit, że sprzyja trądzikowi, czytałam wiele artykułów na ten temat. Trądzik jak już to jest od fast-foodów, a te jadam od święta. No tyroksyny czyli eutyrox (?) łykam N50 xD jedną na dzień na czczo, a to dobrze czy nie?xD teraz 25 kwietnia jadę do Katowic to zobaczę co mi powiedzą ;D
Stary 2013-04-13, 09:33   #2684
Ramona_85
Zakorzenienie

Cytat:
PCOS wyelimionowane przez hormon tarczycy?

Czekaj, a jakim cudem? Przeciez PCOS jest problemem jajnikow...

p.s. chyba, ze mowimy o tym, ze po diane tak sie dzieje...ale zdajesz sobie sprawe, ze "weliminowane" to zle slowo? bo hormony PCOS nie wylecza, tylko objawy zmniejszaja
wyeliminowane, czyli nie stwierdzone Czy ja pisałam wczesniej, że miałam PCOS, pisałam, że brałam anty, to nie znaczy, że powodem było PCOS, w moim przypadku był trądzik

---------- Dopisano o 10:27 ---------- Poprzedni post napisano o 10:26 ----------

Cytat:
na ja tez bralam tyle bo nikt mi wtedy nie powiedzial, ze nalezy jak najkrocej i w ogole o tym jakie sa ryzyka...

a tak swoja droga, juz rozumiem, ze nie bierzesz? tradzik udalo sie na dobre wyleczyc?

bo u mnie go nie bylo tylko jak bralam..ale w sumie wiem czemu niestety
tak, juz nie biorę, bo:
- trądzik zaleczony,
- 2 lata do według drugiego lekarza za długo i zastosował plastry Evra
- trądzik pojawia sie tylko czasami (dosłownie 2-3 krostki) przed @.

---------- Dopisano o 10:33 ---------- Poprzedni post napisano o 10:27 ----------

Cytat:
no z tym PCOS to przerąbane, bo jest problem z zajściem w ciąże ;( a ten problem za pare lat może mnie dotyczyć. No i tego się raczej nie wylecza

Z tą czekoladą to jest mit, że sprzyja trądzikowi, czytałam wiele artykułów na ten temat. Trądzik jak już to jest od fast-foodów, a te jadam od święta. No tyroksyny czyli eutyrox (?) łykam N50 xD jedną na dzień na czczo, a to dobrze czy nie?xD teraz 25 kwietnia jadę do Katowic to zobaczę co mi powiedzą ;D
wiesz, akurat ja fast-food'ów nie jadam, nie jadłam nigdy, bo przy moim schorzeniu trzeba wyeliminować gluten, więc wszelkie hamburgery i inne burgery odpadają, tudzież frytki, w których pełno tłuszczy trans przenikających z frytury

z PCOS można zajść w ciążę, o czym jest przekonany mój ginekolog, tylko trzeba być świadom pewnych rzeczy, tak jak w przypadku Hashimoto

Euthyrox to lek, który zawiera L-tyroksynę, czyli sztuczny hormon tyroksyny, dawkę masz, czyli leczenie prowadzisz, to teraz przed wizytą dobrze by było zbadać TSH i ft4
Stary 2013-04-24, 17:28   #2685
forumowiczka95
Raczkowanie

Byłam dziś u swojego endokrynologa w Katowicach, biorę diane już hm... prawie 6 miesięcy ( trądzik taki jaki był, mama uważa, ze jest trochę lepiej, za to sama obserwuję, że mniej mi włosków odrasta na twarzy, szyi itp) Moja lekarka, chciała koniecznie mi przepisać syndi, ja się jednak wstawiłam za dianą 35(w sumie nie wiem dlaczego xD) więc mam brac diane jeszcze 3 miesiące(to będzie łącznie 9miesięcy) pózniej 3 miesiące mam nic nie brac a potem przejść na syndi... i ogólnie to mam takie pytanie, jakie polecacie tabletki(antybiotyki) na trądziki, które mógłby mi przepisać dermatolog aby wspomóc leczenie dianą lub pózniej syni, lub jakie leki odradzacie. Pozdrawiam ps. syndi to tak samo silny lek na trądzik? czym się różni od diane 35? bo słyszałam, że diane 35 jest najmocniejszy na trądzik, i dopiero gdy diane pomoże na trądzik, dopiero wtedy sie przechodzi na "słabsze" hormony.
Stary 2013-04-25, 09:14   #2686
Ramona_85
Zakorzenienie

Cytat:
i ogólnie to mam takie pytanie, jakie polecacie tabletki(antybiotyki) na trądziki, które mógłby mi przepisać dermatolog aby wspomóc leczenie dianą lub pózniej syni, lub jakie leki odradzacie. Pozdrawiam ps. syndi to tak samo silny lek na trądzik? czym się różni od diane 35? bo słyszałam, że diane 35 jest najmocniejszy na trądzik, i dopiero gdy diane pomoże na trądzik, dopiero wtedy sie przechodzi na "słabsze" hormony.
Mnie ginekolog kiedyś napisał na kartce spis ziół, które mam pić na trądzik, ale między innymi był dziurawiec (bardzo dobry w leczeniu trądzika), który osłabia działanie antykoncepcji.
Nie polecam za to żadnych preparatów typu CeraNova, w ogóle nie działały na mnie

Diane i Syndi to jest to samo, tylko inny producent, coś na zasadzie Ibuprom i Ibum
Ja brałam Syndi i mnie pomogła, moja koleżanka brała Diane i też jej pomogła, rezultat identyczny, z tym, że ona miała już blizny na twarzy i wszystko pięknie jej zeszło, buźka jak u niemowlaczka
Stary 2013-04-25, 09:39   #2687
quleczka
Zakorzenienie

Cytat:
Mnie ginekolog kiedyś napisał na kartce spis ziół, które mam pić na trądzik, ale między innymi był dziurawiec (bardzo dobry w leczeniu trądzika), który osłabia działanie antykoncepcji.
I przede wszystkim jest fotouczulajacy...wiec srednia pora na jego picie teraz
Stary 2013-04-26, 21:01   #2688
tenebris
Zakorzenienie

GG do tenebris

Dziewczyny, czy jakbym chciała wywołać okres tydzień wcześniej, to wystarczy że wezmę o 7 tabletek mniej? Mozna tak? Wolałabym nie brać 2 opak pod rząd, bo jednak powinnam ten okres mieć.

tenebris jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-04-26, 21:15   #2689
quleczka
Zakorzenienie

Lekarze, zawsze polecali przynajmniej mnie ta druga metode to po co kombinowac?

Co Ci zmieni jak bedziesz go miale te pare tygodni pozniej?

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2013-04-26, 22:29   #2690
tenebris
Zakorzenienie

GG do tenebris

Cytat:
Lekarze, zawsze polecali przynajmniej mnie ta druga metode to po co kombinowac?

Co Ci zmieni jak bedziesz go miale te pare tygodni pozniej?
Ponieważ mam wizytę u ginekologa wyznaczoną na dzień w którym chyba będę miała końcówkę okresu, jak się przepiszę to będe czekała strasznie długo a jestem w trakcie leczenia (a raczej diagnozowania, bo od 3 miesięcy ginekolodzy probują się ze mną uporać - bezskutecznie ) i nie moge i nie chcę też czekać za długo. I tak myślę że w związku z tym niezidentyfikowanym problemem chyba byłoby lepiej żeby okres wystapił. No i się tak waham.

tenebris jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-04-27, 08:01   #2691
quleczka
Zakorzenienie

A czemu koncowka okresu jest problemem u gina?

Ja przyklad czesc badan usg robi sie zawsze w 3-5 dniu cyklu i jakos to gin przezywa

Swoja droga nie wiem jaki masz problem...ale jak zaczniesz mieszac z hormonami to moze byc trudniej go znalezc.
Stary 2013-05-11, 13:35   #2692
forumowiczka95
Raczkowanie

słuchajcie dziewcyzny mam problem biorę już diane 35 ponad pół roku, w ostatnich dniach słońce wyszło, no a ja sobie tak spacerowałam, trochę. Z dnia na dzień wyszły mi takie dziwne czerwone kropeczki pod brwiami i pod oczami( jak przejeżdżam palcem bo po tej skórze to nic nie czuję). Czy to są własnie objawy tego, że nie można się opalać? bo jestem przerażona, że od paru godzin na słońcu coś takiego mi się zrobiło, a niedługo wyjeżdzam na wakacje za granice i boję się co wtedy będzie ;D
Stary 2013-05-11, 17:20   #2693
quleczka
Zakorzenienie

szczerze, w zyciu nie slyszalam, ze przy diane nie wolno sie opalac
Stary 2013-05-11, 17:32   #2694
jasne_jasne
Zadomowienie

Z tego co wiem, to niewskazane jest korzystanie z solarium przy tabletkach.

jasne_jasne jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-05-11, 17:49   #2695
quleczka
Zakorzenienie

Ono w ogole jest niewskazane

A te kropeczki opisane to mi przypominaja uczulenie na slonce, ktore u mnie sie pojawia na dloniach i stopach na wiosne przy pierwszym sloncu...ale potem znika. Z tym, ze u mnie to sa jednak wyczuwalne leciutko grudki, nie tylko zaczerwieniania.
Stary 2013-05-11, 23:09   #2696
winklepicker
Wtajemniczenie

Najlepiej stosować filtr do twarzy, są specjalne do cer problematycznych. Nie mam ulotki przy sobie, ale wydaje mi się, że było napisane o promieniowaniu UV i nadmiernej ekspozycji, coś w tym stylu, żeby unikać, bo może wystąpić ostuda.

Wierzę w Sekret.
16.06 ćwiczę 2/100
winklepicker jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-05-12, 10:36   #2697
Ramona_85
Zakorzenienie

Cytat:
szczerze, w zyciu nie slyszalam, ze przy diane nie wolno sie opalac
Cytat:
Napisane przez jasne_jasne Pokaż wiadomość
Z tego co wiem, to niewskazane jest korzystanie z solarium przy tabletkach.
nie wiem czy nie wolno, wiem na pewno, że przy tabletkach na skórze powstaja przebarwienia od słońca, takie jasne placki, ja tego nie miałam, mimo iż w pewnym okresie czasu intensywnie chodziłam na solarium, u mojej koleżanki wyszły takie placki latem po solarium, po półrocznej kuracji Dianą. Ja brałam Syndi, może to kwestia innych substancji w składzie

---------- Dopisano o 11:36 ---------- Poprzedni post napisano o 11:35 ----------

Cytat:
Napisane przez winklepicker Pokaż wiadomość
Najlepiej stosować filtr do twarzy, są specjalne do cer problematycznych. Nie mam ulotki przy sobie, ale wydaje mi się, że było napisane o promieniowaniu UV i nadmiernej ekspozycji, coś w tym stylu, żeby unikać, bo może wystąpić ostuda.
tak chyba pisza na każdej ulotce z preparatem hormonalnym
na mojej L-tyroksynie też
Stary 2013-05-12, 16:05   #2698
quleczka
Zakorzenienie

wiesz, a te jasne placki to mogly byc zupelnie od czego innego

pierwsze co mi do glowy przychodzi to lupiez pstry

bo raczej nie ma takiej opcji by diane dzialala inaczej niz syndi w tym wzledzie
Stary 2013-05-13, 08:15   #2699
Ramona_85
Zakorzenienie

Cytat:
wiesz, a te jasne placki to mogly byc zupelnie od czego innego

pierwsze co mi do glowy przychodzi to lupiez pstry

bo raczej nie ma takiej opcji by diane dzialala inaczej niz syndi w tym wzledzie
to takie placki się robiły na rękach i nogach, w sumie w tych miejscach wystawionych na słońce, łupież kojarzy mi się ze skórą głowy i łuszczeniem, a to wyglądało jakby odbarwienie
Stary 2013-05-13, 08:23   #2700
quleczka
Zakorzenienie

Cytat:
to takie placki się robiły na rękach i nogach, w sumie w tych miejscach wystawionych na słońce, łupież kojarzy mi się ze skórą głowy i łuszczeniem, a to wyglądało jakby odbarwienie
lupiez pstry nie ma wiele wspolnego ze zwyklym

nie dotyczy skory glowy tylko najczesciej ciala, nie ma luszcznia sie... sa to wlasnie takie odbarwienia bo skora sie w tych miejscach nie opala

poszukaj info w necie, jest sporo
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Ginekologia

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości