|
Notka |
|
Rękodzieło: szydełkowanie, biżuteria DIY, makramy i inne Forum dla osób, które lubią tworzyć coś własnymi rękami. Miejsce dla początkujących oraz zaawansowanych. Rozmawiamy o rękodziele i DIY. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1291 |
Przyczajenie
|
Dot.: ozdoby wielkanocne
Czesc
![]() Niestety nie posiadam zadnych szablonow, bo sama znalazlam to w necie, ale aby was nie zasmucac rzucam jeszcze tych pieknosci ![]() Edytowane przez julcia@ Czas edycji: 2007-04-12 o 20:57 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1292 |
Przyczajenie
|
I jeszcze
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1293 |
Przyczajenie
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1294 |
Zakorzenienie
|
pta1sia piekne te sroiki, normalnie az mi zal, ale juz nie dam rady...zostaje mi na następny rok
![]() zdolniachy jestescie, swietne ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1295 |
Raczkowanie
|
Malinka - trzymaj bolon i trzymaj nitkę! Naciągaj nitkę... Ja miałam między nogami miskę z krochmalem i co jakiś czas maczałam w nim nitkę przy nawijaniu , bo to ułatwia przyczepność (nitka leżała na podłodze suchej!). Jak się jedna czy dwie obsuną, to nie dramat, wtedy nadrobisz resztą, nie ma nitek idealnych. Spuszczasz powietrze jak to wyschnie i bardzo powoli
Moje pierwsze tez ratowałam(na drugi dzien) i teraz już MĄDRA JESTEM.http://www.wizaz.pl/forum/showthread.php?t=182380 - tu próbuję tłumaczyć jak to się robi, mam nadzieją, że przystępnie. Powodzenia!! |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1296 |
Przyczajenie
|
Hej! Przyglądam się z podziwem na wasze fantastyczne prace, wszystkie są piękne ale mam pytanie do pta1si czy mogłabyś podać "przepis" na twoje kwiatuszki ze stroika? Bardzo mi się podobają a nie mam pojęcia jak się je robi? Byłabym bardzoooooooooo wdzięczna!
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1297 |
Zadomowienie
|
Ja jak robiłam abażur - taką metodą jak Wy jajka, to wogóle nie moczyłam nici tylko suchą nawijałam i wcale nie było tak źle. Na początek posmarowałam tylko balon oliwką dla dzieci. Bardzo ładnie mi odchodził potem balon.
Na koniec jak już go odczepilam zrobilam tylko głupotę bo spryskałam całość (jeszcze z balonem) lakierem w sprayu i przy tej czynności balon pękł ... na szczęście nic się nie popsuło ![]() Śliczne są te Wasze ozdoby. Ja za malowanie i ozdabianie jajek wezmę się pewnie dziś wieczorem i skończę jutro. "pytanie do pta1si czy mogłabyś podać "przepis" na twoje kwiatuszki ze stroika? Bardzo mi się podobają a nie mam pojęcia jak się je robi? Byłabym bardzoooooooooo wdzięczna! Ja również chetnie bym dowiedziała się jak zrobiłaś te kwiatuszki, bo są śliczne ![]() edit: zajrzałam na wątek resztkowo-odpadkowy Damurka i zobaczcie co znalazłam w linku podanym przez Aga267 http://www.hitentertainment.com/arta...rtattacks.html Trochę inna metoda, i to ozdoba na Boże Narodzenie, ale jajko też z tą metodą można zrobić ![]() Mam nadzieję, że któraś z Was skorzysta. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1298 |
Raczkowanie
|
ja swoje jajka robiłam na zwykłym balonie ( kupiłam jakieś z TiP w Realu) posmarowanym kremem bambino; niezależnie od tego czy nawijałam na nie kordonek, czy różnej grubości wełnę nitki się bardzo dobrze trzymały i nie było problemu z kierunkiem nawijania, acha nitki byly suche, dopiero po nawinięciu smarowałam je rozcieńczonym wikolem; dodam że balon odchodził za każdym razem bezproblemowo i nie zdażyło mi się żeby jakiś pękł
a co do krokusików to instrukcje miałam z Weny, z tą różnicą że ja nie robię ich na patyku tylko na drucikach, można je wtedy łatwiej kształtować i nie trzymam się już dokładnie wymiarów i jeszcze podpowiedź: zdecydowanie polecam krepę, nie zwykłą bibułę ani krepinę, krepa jest mocna karbowana, i rewelacyjna przy modelowaniu, daje się łatwo rozciągać, przez co z wąskiego kawałka w ostateczności wychodzi całkiem przyzwoity kwiatek ![]() poniżej link do postu mamuty ![]() ![]() http://www.wizaz.pl/forum/showpost.p...&postcount=802 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1299 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Stroiki bardzo piękne i pomysłowe ![]() ja przez serwetki prawie nic nie zrobiłam, dekoracje z tamtego roku odświeżę krokusikami i dwoma świeczkami które ustroiłam oraz obdzierganymi dyngusówkami ![]()
![]() |
![]() |
#1300 |
Przyczajenie
|
heh, juz wiem jak robić te jaja xD dziękuję wam za wszytskie rady
![]() 1. Biore balon, i go nadmuchuje..ale nie za mocno. 2. Kupiłam takie małe gumeczki w sklepie (55 groszy 25 sztuk) i nią zakręcam żeby powietrze nie uchodziło z balonu. 3. Smaruje go (balon) maścią z witaminą A (tłusta) 4. Robie krochmal (woda+mąka ziemniaczana zalewam wrzątkiem tj. kisiel) 5. na kłębku mam wełnę, i ją otwijam i maczam w krochmalu i nawijam byle jak na balon. 6. Czekałam 12 godzin aż do całkowitego wyschnięcia. 7. W miejscach gdzie są szpary, odklejałam wełnę od balona..żeby nie był;a przyklejona.8. Odwiązuję gumeczkę, i trzymam w miejscu uchodzenia powietrza (powietrze uchodzi powoli i patrze gdzie jest przyklejone do balonu zeby sie nie zassało) 9. Wyciagam balona prze dużą szpare. 10. Ozdabiam jajo piórkami i kwiatuszkami. Niestety nie wstawię zdjęcia ;( Ale efekt wyszedł tj. oczekiwałam ![]() Pozdrawiam, i zyczę wesołych świąt. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1301 |
Zakorzenienie
|
![]() ![]() ![]() ![]() Spokojnych Świąt ![]() Edytowane przez Malinka_5 Czas edycji: 2007-04-06 o 23:41 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1302 |
Zakorzenienie
|
![]() ![]() ![]() Składam Wam życzenia świąteczne. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1303 |
Przyczajenie
|
Pta1sia dziękuję za opis! jestem baaaaarrrrrrddddddzzzzzzo ooooo wdzięczna! Życzę wszystkim Zdrowych, Radosnych Świąt oraz dalszych wspaniałych pomysłów!
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1304 |
Zakorzenienie
|
Moje kochane przyjmijcie kilka mych słów:
Pogody, słońca, radości, W niedzielę dużo gości, W poniedziałek dużo wody - to dla zdrowia i urody. Dużo jajek kolorowych, Świąt wesołych, oraz zdrowych! |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1305 |
Zakorzenienie
|
I odemnie z całego serca
Samych radości, Kolorowych jajeczek, Białych owieczek, Uśmiechu bez liku I bakalii w serniku Kiełbaski tłuściutkiej I atmosfery milutkiej
![]() |
#1306 |
Przyczajenie
|
Aby mazurki na Waszym świątecznym stole
koncertowały tak słodko jak co roku, aby zajączki wielkanocne nie skąpiły Wam podarków, a dobry Bóg swojej łaski. Wesołego Alleluja!!! |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1307 |
Przyczajenie
|
Dzięki Waszym wskazówkom udało mi się zrobić jajeczko z balonika, muszę jeszcze tylko oczyścić je z krochmalu. Nie wygląda tak pięknie jak Wasze prace, ale i tak jestem zadowolona, że mi wyszło za pierwszym razem. Niestety nie mogę dodać zdjęcia, bo zajmuje za dużo miejsca, jak wróci mąż to musi mi je zmniejszyć.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1308 |
Zakorzenienie
|
Ja też jeszcze zdążyłam zrobić ostatnie dekoracyjne jaja
![]()
![]() |
#1309 |
Przyczajenie
|
Wszystkim "szydełkowiczkom" miłych spokojnych Świąt Wielkiej Nocy spędzonych w gronie rodziny i przyjaciół Ciepłego i mokrego Dyngusa
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1310 |
Zakorzenienie
|
Glinka super jaja
![]() Ja pochwale sie za rok ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1311 |
Zakorzenienie
|
![]() |
#1312 |
Zakorzenienie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1313 |
Wtajemniczenie
|
Glinko
![]() ![]() Malinka ![]() ![]() Dla wszystkich przemiłych i kochanych Wizażanek ![]() Malutki baranek ma złote różki, pilnuje pisanek na trawce z rzeżuszki. Gdy nikt nie widzi chorągiewką buja i beczy cichutko Wesołego Alleluja |
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#1314 |
Wtajemniczenie
|
śliczne te ozdoby
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1315 |
Zadomowienie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1316 |
Raczkowanie
|
Zdrowia,uśmiechu ,pogody.
W poniedziałek dużo wody .Niech zające i barany pospełniają Twoje plany. Święta to jest czas uroczy,życzę miłej wielkanocy. I moje stroiki Edytowane przez amazonka Czas edycji: 2010-01-01 o 21:55 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1317 |
Zakorzenienie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#1318 |
Rozeznanie
|
Kochaniutkie
![]() ![]() ![]() Niech Wam uśmiech z pyszczków nie schodzi ![]() ![]() ![]() Uściski wielkie!!!!
Kramik "kupujesz - ratujesz" Kliknij Szydełkujesz, wyszywasz, tworzysz scrapki lub inne rękodzieło? Masz w domu niepotrzebne drobiazgi? Możesz je nam przekazać, a my wystawimy je do sprzedaży, z której dochód pójdzie na ratowanie życia zwierząt. Wyślijdo mnie pw lub mail. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1319 |
Zakorzenienie
|
Glinko Piękne jajka ozdobne
![]() Malinko Piękne kurki ![]() Amazonko Śliczne stroiki ![]()
![]() |
#1320 |
Rozeznanie
|
Ostatnie tegoroczne jajo
![]()
Kramik "kupujesz - ratujesz" Kliknij Szydełkujesz, wyszywasz, tworzysz scrapki lub inne rękodzieło? Masz w domu niepotrzebne drobiazgi? Możesz je nam przekazać, a my wystawimy je do sprzedaży, z której dochód pójdzie na ratowanie życia zwierząt. Wyślijdo mnie pw lub mail. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 00:29.