Odstawienie tabletek antykoncepcyjnych - zbiorczy cz.2 - Strona 98 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Zdrowie i Medycyna > Ginekologia

Notka

Ginekologia Miejsce, w którym rozmawiamy o ginekologii. Tutaj znajdziesz pytania i odpowiedzi związane ze zdrowiem intymnym kobiety. Rozmawiamy np. o antykoncepcji.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2013-04-18, 08:00   #2911
Pamirka
Przyczajenie

Dot.: Odstawienie tabletek antykoncepcyjnych - zbiorczy cz.2

Cytat:
Napisane przez alarunka Pokaż wiadomość
I mówisz, że pomaga na wzdęty i napompowany brzuch?
Zdecydowanie!!!!!klaski :

Mleko i miód można zupełnie pominąć, lub zastąpić np. łyżeczką kawy rozpuszczalnej.
Stary 2013-04-18, 08:20   #2912
alarunka
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez Pamirka Pokaż wiadomość

Mleko i miód można zupełnie pominąć, lub zastąpić np. łyżeczką kawy rozpuszczalnej.
I jaka jest cena tego? Na pewno spróbuję!
alarunka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-04-18, 10:50   #2913
aga8603
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez Pamirka Pokaż wiadomość

a pijesz sam płyn czy te fusy z siemienia też?
Stary 2013-04-19, 08:29   #2914
Pamirka
Przyczajenie

około 8-12zł w aptece.
Po zalaniu mielonego lnu powstaje taki gęsty "glut" Trzeba oczywiście wypić wszystko. Naprawdę jest to smaczne i bardzo pomaga.
Śmieszne jest to, że ja piję to codziennie rano a 2 x w tygodniu robię podobną miksturę dla mojego czterokopytnego w stajni
Siemię lniane/mielony len działa zbawiennie na układ pokarmowy i dzięki temu pozbywamy się wzdęć!
Stary 2013-04-20, 10:28   #2915
Niewymierna
Rozeznanie

Jak duze zamieszanie w organizmie sie zrobi po odstawieniu tabletek po jednym opakowaniu? Zupelnie mi nie sluza, przeszkadzaja w codziennym funkcjonowaniu. Zdalam sobie sprawe ze to nie jest tego warte.
Stary 2013-04-20, 15:51   #2916
giovanna92
Wtajemniczenie

GG do giovanna92

Cytat:
Napisane przez Niewymierna Pokaż wiadomość
Jak duze zamieszanie w organizmie sie zrobi po odstawieniu tabletek po jednym opakowaniu? Zupelnie mi nie sluza, przeszkadzaja w codziennym funkcjonowaniu. Zdalam sobie sprawe ze to nie jest tego warte.
Ja bym radziła najpierw zmienić tabletki na jakieś inne. Jeśli i one nie będą Ci służyć wtedy odstaw .
Nie zawsze za pierwszym razem trafi się na odpowiednie tabletki dla siebie. To metoda prób i błędów. Ja już trzy razy zmieniałam i dopiero trafiłam na odpowiednie dla siebie
Stary 2013-04-20, 16:34   #2917
pink_pocket
Rozeznanie

Hej dziewczyny dołączam i ja do wątku

od prawie 4 lat biorę Mercilon i teraz zastanawiam się nad odstawieniem. Jednym z powodów jest wygląd moich nóg a szczególnie celluit strasznie mi już zaczął przeszkadzać szczególnie, że wiem, że to wina tabletek
Z drugiej strony jak czytam tu o problemach z cerą to nie wiem bo ja i tak mam ją okropną więc jakby się jeszcze pogorszył jej stan to już by była tragedia całkowita
pink_pocket jest offline Zgłoś do moderatora  

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2013-04-21, 12:56   #2918
kamila2006
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez sofciaa Pokaż wiadomość
Witajcie.

W tym cyklu zaczęłam brać tabletki - Microgynon. Biorę je 10-ty dzień i niestety nie służą mi - jestem cała opuchnięta, boli mnie podbrzusze, plamię cały czas na brązowo, wyskakują mi jakieś pryszcze. Wiem, że na początku może tak być, jednak z pewnych osobistych też względów chcę jednak zrezygnować z antykoncepcji hormonalnej. Chciałabym jak najszybciej się ich pozbyć - czy ktoś mógłby mi powiedzieć czy można przerwać branie po tych 10-11 dniach? Jakich skutków mogę się spodziewać? Czy pojawi się krwawienie i czy od neigo mam liczyć dalej cykl? Jest to pierwsze opakowanie, wcześniej nie brałam żadnych innych (kiedyś parę lat temu - yasmin - nic mi nie było po nim).
niektorym osobom sie bardzo dziwie. chyba na prade nie zdaja sobie spray czym sa tabletki antykoncepcyjne. To hormony. To nie antybiotyk czy witamina C. Zaczynajac barc tabletki warto to na prawde przemyslec!

Dziwia mnie osoby ktore zaczynaja brac tabeltki a po 10 dniach rezygnuja. to po co bylo zaczynac? Kazdy na forum trąbi ze pierwsze 3 misiace nie sa łatwe. Jest wiele skutkow ubocznych, organizm sie rpzestawia, dostosowuje, przyzyczaja do hormonow. A to ma swoje skutki. U innych lżejsze u innych ciezsze. Warto to wszystko przeanalizowac zanim zacznie brac sie tabletki!

Czy mozna przerwac? mozna jasne to tylko nasili skutki uboczne. Najlatwiej byloby dokonczyc opakowanie. ale biorac 1 opakowanie i tak namieszasz w organizmie. Czy od krawienia liczyc cykl? a skad wiesz ze krwawienei przyjdzie? jest duza szansa ze rozregulujesz cykl. Pierwsze krwawienei bedzie krwawieniem z ostawienia nie miesiaczką.

---------- Dopisano o 13:56 ---------- Poprzedni post napisano o 13:55 ----------

Cytat:
Napisane przez pink_pocket Pokaż wiadomość
Hej dziewczyny dołączam i ja do wątku

od prawie 4 lat biorę Mercilon i teraz zastanawiam się nad odstawieniem. Jednym z powodów jest wygląd moich nóg a szczególnie celluit strasznie mi już zaczął przeszkadzać szczególnie, że wiem, że to wina tabletek
Z drugiej strony jak czytam tu o problemach z cerą to nie wiem bo ja i tak mam ją okropną więc jakby się jeszcze pogorszył jej stan to już by była tragedia całkowita
ja po 4 latach tez ostawilam i cellulit zniknal po miesiacu (dolaozylam do tego sport + diete) jeszcze pol roku temu nie moglam patrzec na uda dzis... idealnie

Biegam tydz: 2/10
Motywacja 100%

http://s7.suwaczek.com/200804173235.png

kamila2006 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-04-23, 13:59   #2919
Kisame
Zakorzenienie

i ja dołączam do wątku
brałam tabletki jakieś 2,5 roku. Najpierw Novynette, później Vibin Mini- tylko jedno opakowanie.
W czwartek powinnam wziąć pierwszą tabletkę, ale rezygnuję
Chcę przecierpieć skutki uboczne teraz, żeby do lata stan mojej cery wrócił do normy Poza tym dzięki tabsom przytyłam 10kg przez te ponad 2 lata, teraz postanowiłam ten nadmiar tłuszczyku zrzucić I mam nadzieję, że odstawienie tabletek pomoże.
Dolegały mi też suchość pochwy (na tyle zaawansowana, że przy każdym stosunku pękałam!!) oraz totalny brak libido.
Także witam się jeszcze raz i będę relacjonować moje samopoczucie bez tabletek
i także od jutra próbuję siemię lniane pozdrawiam

---------- Dopisano o 14:59 ---------- Poprzedni post napisano o 14:58 ----------

kamila2006 powiesz coś więcej odnośnie sportu i diety? co dokładnie jadłaś/ćwiczyłaś? może być pw jeśli nie chcesz zaśmiecać wątku

Jeśli coś kochasz, puść to wolno
-jeśli wróci, jest Twoje,
-jeśli nie, nigdy Twoim nie było.
Paulo Coelho

UBRANIA I KOSMETYKI!!!

Kisame jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-04-23, 16:36   #2920
kamila2006
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Kisame Pokaż wiadomość

[/COLOR]kamila2006 powiesz coś więcej odnośnie sportu i diety? co dokładnie jadłaś/ćwiczyłaś? może być pw jeśli nie chcesz zaśmiecać wątku

zaczelam intensywnie cwiczyc jakies 8 miesiecy temu. Kupilam karnet na basen i chodze regularnie 2-3 razy w tygodniu po ok 1,5 h (uwielbiam plywać wiec wybralam sport taki jaki sprawial mi przyjemnosc) cellulit zniknał glownie od odstawienia tabletek (woda z organizmu zeszła) ale plywanie wysmukliło sylwetke umięsnilo. zaczelam tez biegac srednio 1-2 razy w tyg 5 km. teraz na wiosne jak najczesniej rezygnuje z auta na rzecz spacerow marszu truchtu.
co do diety nie jestem ekspertem odstawilam slodyczne slodzone fast foody napoje przekąski. staram sie jesc regularnie i nie tlusto i tyle

Motywacja 100%

Stary 2013-04-27, 01:26   #2921
Niewymierna
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez giovanna92 Pokaż wiadomość
Ja bym radziła najpierw zmienić tabletki na jakieś inne. Jeśli i one nie będą Ci służyć wtedy odstaw .
Nie zawsze za pierwszym razem trafi się na odpowiednie tabletki dla siebie. To metoda prób i błędów. Ja już trzy razy zmieniałam i dopiero trafiłam na odpowiednie dla siebie
zaczęła mnie boleć lewa noga, nie wiem czy jest to wynikiem urazu - ćwiczę na siłowni, czy wina tabletek. Nie dają mi komfortu psychicznego, bo wszędzie wyszukuję się skutków ubocznych, a ból nogi utrzymuje się od wtorku. Najpierw wydawało mi się, że to naciągnięty mięsień, a teraz to już sama nie wiem. Chyba jednak będę zmuszona odstawić te tabletki. Żeby było bezpiecznie przez ostatnie 7 tabletek aktywnych zabezpieczać się jeszcze dodatkowo, tak?

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2013-04-27, 06:15   #2922
kamila2006
Zakorzenienie

Cytat:
zaczęła mnie boleć lewa noga, nie wiem czy jest to wynikiem urazu - ćwiczę na siłowni, czy wina tabletek. Nie dają mi komfortu psychicznego, bo wszędzie wyszukuję się skutków ubocznych, a ból nogi utrzymuje się od wtorku. Najpierw wydawało mi się, że to naciągnięty mięsień, a teraz to już sama nie wiem. Chyba jednak będę zmuszona odstawić te tabletki. Żeby było bezpiecznie przez ostatnie 7 tabletek aktywnych zabezpieczać się jeszcze dodatkowo, tak?
a jak dlugo bierzesz tabletki? moze nawet jesli faktycznie wszystko co odczuwasz jest spowodowane tabletkami to poczatkowe 3 opakowania tak własnie słuza. warto odczekac ten czas.

Co do pogrubionego. Mniej czytaj watki na forum, im wiecej ludzie tu siedza i czytaja tym gorsze maja mysli

Motywacja 100%

Stary 2013-04-27, 11:17   #2923
Niewymierna
Rozeznanie

Czyli mam zignorować ten ból nogi? Nie jest on o tyle bolesny co denerwujący
Stary 2013-04-27, 18:29   #2924
Wulkaniczna
Raczkowanie

Skoro ćwiczysz na siłowni to równie dobrze może być jakaś kontuzja. Tak jak inni radzę Ci poczekać, możesz w tym czasie zrobić sobie parę dni przerwy od siłowni. Spróbuj zidentyfikować ból, czy boli stale, czy przy napinaniu mięśni, próbowałaś masować, rozgrzewać?
Przede wszystkim nie panikuj, nie szukaj skutków ubocznych, bo sama się napędzasz niepotrzebnie.

U mnie już 1,5 miesiąca od odstawienia i moje czarnowidztwo się nie sprawdziło. Pierwszy okres w 35 dniu cyklu więc w miarę poprawnie. Bałam się tego okresu bo przed tabletami miałam bardzo długie i obfite, a tu elegancko, 4 dni, tak jak przy tabletkach.Poza tym skutków ubocznych nie widzę, cera ok, waga też (niestety nie spada). Jest za to jednen ogromny plus. Wzrost libido, nareszcie.
Że bez marzeń, pragnień tych
Życie wtedy traci sens."
Wulkaniczna jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-04-28, 00:43   #2925
Niewymierna
Rozeznanie

Pod kolanem, dość kłujący, czuję jak chodzę i siedze, gdy noga jest wyprostowana to nic nie czuję.
Lekko drętwieje w udzie lub łydce, i tak to trochę wędruje.
Stary 2013-04-28, 09:13   #2926
kamila2006
Zakorzenienie

Cytat:
Pod kolanem, dość kłujący, czuję jak chodzę i siedze, gdy noga jest wyprostowana to nic nie czuję.
Lekko drętwieje w udzie lub łydce, i tak to trochę wędruje.
ja bym stwierdzila ze to raczej objawy zle wykonywanego cwiczenia na silowni.

edit: ja czekam na 4 naturalny okres. za tydzien powinien byc, skutkow ubocznych brak. wszystko cacy. cera cacy, wlosy cacy, schudlam troche bez zadnej diety - ok 4 kg tż mowi zebym przestala sie odchudzac kiedy ja sie nie odchudzam ;p po prostu kazda tkanka pozbyla sie nadmiaru wody sukcesywnie miesiac po miesiacu. nastroj w porzadku. chumorkow brak. bajka
aa i powrocil mi w koncu (!) sluz wiec teraz bardziej moge juz skupic sie na owulacji toteż w tym miesicu nie ryzykowalam i nie bylo juz stosunkow bez zabezpieczenia.

Motywacja 100%

Edytowane przez kamila2006
Czas edycji: 2013-04-28 o 09:16
Stary 2013-05-01, 10:01   #2927
afyra
Raczkowanie

A jezeli wypadaly Wam wlosy pod odstawieniu, to po jakim czasie przestaly wypadac?
Stary 2013-05-02, 15:00   #2928
anonimowa3
Przyczajenie

a mi w końcu po 5 miesiącach od odstawienia novynette przyszedł normalny okres
ciekawa jestem czy już będzie normalnie czy na następny też będę musiała sporo poczekać
anonimowa3 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-05-02, 16:09   #2929
alarunka
Wtajemniczenie

o matko, to dopiero pierwszy okres od odstawienia? ja to bym pewnie się już na porodówkę szykowała i wyprawkę robiła nie no.. ale strasznie Ci współczuję tego opóźnienia, mam nadzieję, że szybko Ci się wyreguluje

---------- Dopisano o 17:09 ---------- Poprzedni post napisano o 16:39 ----------

Pamirka, mam nadzieję, że jeszcze tu zaglądasz! Kupiłam to siemię lniane w ziarenkach, mam zamiar zaraz je zmielić, bo czytałam, że tak robione ma najwięcej wartości. Czy mogę te 2 czubate łyżki wsypać i zalać cały kubek? Czy konieczne jest tylko do połowy?
A tak w ogóle to któraś już zaczęła stosować i są jakieś małe efekty? Mam brzuchol jak w 4 miesiącu.. Pamirka powiedz, że to naprawdę Ci pomogło na ten ciążowy i wzdęty brzuch

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2013-05-03, 14:22   #2930
kamila2006
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez afyra Pokaż wiadomość
A jezeli wypadaly Wam wlosy pod odstawieniu, to po jakim czasie przestaly wypadac?
przy obecnym odstawieniu (styczen) wlosy mi nie wypadaly. ale kiedy odstwialam tabletki 6 lat temu (po 2 latach brania) wypadaly mi przed ok 4 miesiace nienawidzilam wtedy myc glowy ani sie czesac bo widzialam pelne garsci
balam sie teraz odstawic ale postanwoilam i... nie wypadaly w ogole a juz minely 4 miesiace [COLOR="Silver"]

---------- Dopisano o 15:22 ---------- Poprzedni post napisano o 15:19 ----------

edit: poza tym przyszedl mi regularnie w czasie 4 okres spodziwalam sie go dzis ale przyszeld po 24 dniach wiec w sumie calkiem ok, na szczescie bez zadnego bólu i skurczy ogolnie czuje ze moj organizm oczyscil sie juz z hormonow. woda mi calkowice zeszla, schudlam, piersi opadły przestaly byc jak sterczace kulki nabrzamile (w sumie szkoda:P) buzia mi schudla, brzuch płaski nawet po 2 daniowym obiedzie mniej sie denerwuje, w ogole nie wybucham placzem, pojwila sie owulacja sluz. teraz mam dylemat czy do nich wracac za jakis czas czy dac sobie spokoj :P

Motywacja 100%

Edytowane przez kamila2006
Czas edycji: 2013-05-03 o 14:23
Stary 2013-05-03, 18:19   #2931
Pamirka
Przyczajenie

Cytat:
Napisane przez alarunka Pokaż wiadomość

Pamirka, mam nadzieję, że jeszcze tu zaglądasz! Kupiłam to siemię lniane w ziarenkach, mam zamiar zaraz je zmielić, bo czytałam, że tak robione ma najwięcej wartości. Czy mogę te 2 czubate łyżki wsypać i zalać cały kubek? Czy konieczne jest tylko do połowy?
A tak w ogóle to któraś już zaczęła stosować i są jakieś małe efekty? Mam brzuchol jak w 4 miesiącu.. Pamirka powiedz, że to naprawdę Ci pomogło na ten ciążowy i wzdęty brzuch
Zaglądam zaglądam
Zobacz jaka konsysytencja ci wychodzi z tych 2 łyżeczek i całego kubka! Powinno być lekko gęste, ale takie do wypicia a nie do jedzenia łyżką.
Robię sobie siemie codziennie na śniadanie. Tylko w weekendy mam przerwę. Od miesiąca nie miałam ani razu wzdęć i wielkiego napompowanego brzucha! Systematycznie pij i zobaczysz efekt
Stary 2013-05-03, 18:41   #2932
alarunka
Wtajemniczenie

No właśnie dałam 2 lyżki stołowe na 250 ml wody i ziarenka osadzały się na dnie. I wygrzebywałam je łyżką. Nie mielę tego tylko rozgryzam, bo ponoć tak zdrowiej. Nie wiem czy tak przygotowane da efekt.
Stary 2013-05-04, 03:12   #2933
Niewymierna
Rozeznanie

A czy moglby mnie ktos uswiadomic jak to jest z dodatkowym zabezpieczaniem sie podczas odstawiania. Jesli biore tabletki 24+4 to jezeli w 21-22 dniu bylo ostatnie zblizenie to mozna odstawic? Czy liczy sie 7 dni bez placebo? Kompletnie sie w tym gubie a chcialabym wiedziec.

Edytowane przez Niewymierna
Czas edycji: 2013-05-04 o 03:34
Niewymierna jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-05-09, 11:25   #2934
Waniliova
Zakorzenienie

Witam dołączam do Waszego grona

W poniedziałek wzięłam ostatnią tabletkę z opakowania i odstawiam je... prawie 3 lata brałam Novynette, ale moje libido spadło do zera, więc postanowiłam zmienić, wzięłam teraz jedno opakowanie Sylvie 20, poprawy żadnej nie ma (wiem, to dopiero miesiąc, ale wątpie, że coś się zmieni). Planujemy teraz stosować gumki, ale boje się przede wszystkim ich skuteczności ciężko się tak przestawić...

A Wy jak tam dajecie radę?
Stary 2013-05-09, 19:00   #2935
Arya90
Zakorzenienie

My już tak przywykliśmy do gumek, że już nawet nie myślimy, że mogłoby być inaczej Będzie dobrze

6cs
Arya90 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-05-09, 20:32   #2936
alarunka
Wtajemniczenie

Arya90 ciekawa ta książka, którą teraz czytasz?
Stary 2013-05-09, 22:37   #2937
jelly_belly
Przyczajenie

Dot.: ile można najkrócej brać tabletki antykoncepcyjne???

Podbijam temat Chciałabym zacząć brać tabletki na okres ok. 5 msc,czy uważacie,że to mi rozreguluje organizm ? Czy po tym czasie brania moga wystąpić tzw. długotrwałe skutki uboczne tzn. zwiększona szansa na zakrzepicę, raka itp?
Z góry dziękuję za odpowiedzi
jelly_belly jest offline Zgłoś do moderatora  

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2013-05-10, 16:41   #2938
Waniliova
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Arya90 Pokaż wiadomość
My już tak przywykliśmy do gumek, że już nawet nie myślimy, że mogłoby być inaczej Będzie dobrze
Mam nadzieję, że u nas będzie tak samo ale pewnie tak, to kwestia przyzwyczajenia
Stary 2013-05-12, 20:46   #2939
niespokojna 1
Przyczajenie

hej Dziewczyny super forum!!!piszę do was ponieważ szukam porady w sprawie odstawienia tabletek. Tabletki odstawiłam w połowie grudnia, w stycznia 2 był później w lutym był 3 ,w marcu brak, w kwietniu 6 ,w maju jeszcze go nie ma!!robiłam sobie test ciążowy i ciąży nie ma czy to możliwe żeby tak długo czekać??wiem że w marcu nie było ponieważ luty był krótki i zawsze mi się przesuwał ale teraz dostaje paranoi!!tabletki odstawiłam bo libido mi spadło chyba do - jak się da.Używamy prezerwatywy ale chyba uważamy skoro wcześniej był??dzięki za jakąkolwiek podpowieź
niespokojna 1 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-05-13, 01:27   #2940
Panna Meg
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez niespokojna 1 Pokaż wiadomość
hej Dziewczyny super forum!!!piszę do was ponieważ szukam porady w sprawie odstawienia tabletek. Tabletki odstawiłam w połowie grudnia, w stycznia 2 był później w lutym był 3 ,w marcu brak, w kwietniu 6 ,w maju jeszcze go nie ma!!robiłam sobie test ciążowy i ciąży nie ma czy to możliwe żeby tak długo czekać??wiem że w marcu nie było ponieważ luty był krótki i zawsze mi się przesuwał ale teraz dostaje paranoi!!tabletki odstawiłam bo libido mi spadło chyba do - jak się da.Używamy prezerwatywy ale chyba uważamy skoro wcześniej był??dzięki za jakąkolwiek podpowieź
Skoro wcześniej było co? :/

Jak test negatywny to po co się martwić? Niektóre kobiety nie dostają nawet kilka miesięcy okresu...

Dziewczyno, pisz po polsku!!! Naprawdę niewiele można z tej wypowiedzi zrozumieć... Ja wiem, liczysz na szybką odpowiedź, ale wypada nadać jakąś logikę, sens i sklecić zdania przyzwoicie. Peace.
Panna Meg jest offline Zgłoś do moderatora  
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Ginekologia

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości