Angelina Jolie usunęła obie piersi! - Strona 2 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Forum plotkowe

Notka

Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2013-05-14, 10:28   #31
coffee
and cigarettes

Dot.: Angelina Jolie usunęła obie piersi!

Cytat:
Napisane przez mpt Pokaż wiadomość
To jest usługa finansowana przez NFZ.
Ale mówisz o rekonstrukcji po mastektomii prewencyjnej?
Coś mi świta, że zarówno mastektomia zdrowych piersi, jak i ich rekonstrukcja nie jest finansowana z NFZ.
coffee jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-05-14, 10:30   #32
Chatul
ma zielone pojęcie

Cytat:
Napisane przez coffee Pokaż wiadomość
Mnie bardziej zdziwiło zdziwienie. Serio nie wiedziałaś, że kobiety się na to decydują?
Ja nie wiedziałam.

Cytat:
Napisane przez Ilsa Lund Pokaż wiadomość
Nie sądzę że powinnam wklejać takie linki ale tak - widziałam. Można sobie wyszukać po haśle rekonstrukcja piersi. Być może była to taka najtańsza opcja ale pewnie jest najczęstsza
Masz do polecenia jakieś konkretne galerie zdjęć? Głównie chodzi mi o zdjęcia biustu zrekonstruowanego tkanką własną, bez zastosowania implantu.
Stary 2013-05-14, 10:34   #33
mpt
Zakorzenienie

Cytat:
Ale mówisz o rekonstrukcji po mastektomii prewencyjnej?
Coś mi świta, że zarówno mastektomia zdrowych piersi, jak i ich rekonstrukcja nie jest finansowana z NFZ.
Jeśli masz gen BRCA1 lub BRCA2, to operacja jest refundowana. Co do rekonstrukcji może być różnie.

Edytowane przez mpt
Czas edycji: 2013-05-14 o 10:35
mpt jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-05-14, 10:39   #34
forssiczka
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez ellish Pokaż wiadomość
Pracuje w instytucie urody, gdzie rowniez ma gabinet lekarz medycyny estetycznej i rownoczesnie jest onkologiem. I powiedzial, ze duzo kobiet sobie robi wlasnie test na prawdopodobienstwo zachorowania na nowotwora,i sporo rowniez decyduje sie na usuniecie piersi
Cytat:
Napisane przez mpt Pokaż wiadomość
Jeśli masz gen BRC1 lub BRC2, to operacja jest refundowana. Co do rekonstrukcji może być różnie.
dziewczyny, macie więcej info nt. tego jaka jest procedura i gdzie się poddać takiemu badaniu? to jest refundowane przez nfz?
niestety. osobiście mnie to dotyczy, ale bardzo boję się, że uzyskam wynik pozyt. na obecność genu, stad długo już zwlekam z badaniem genet., ale chyba trzeba stawić czoło lękowi. skoro może nawet życie uratować...sama nie wiem...

forssiczka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-05-14, 10:42   #35
ellish
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez forssiczka Pokaż wiadomość
dziewczyny, macie więcej info nt. tego jaka jest procedura i gdzie się poddać takiemu badaniu? to jest refundowane przez nfz?
niestety. osobiście mnie to dotyczy, ale bardzo boję się, że uzyskam wynik pozyt. na obecność genu, stad długo już zwlekam z badaniem genet., ale chyba trzeba stawić czoło lękowi. skoro może nawet życie uratować...sama nie wiem...
kurcze, nie wiem jak to wyglada, zapytam sie lekarza w pracy.

Wyniku sie nie boj, bo przeciez nie oznacza, ze masz raka. Rob, rob. Lepiej zapobiegac niz leczyc.
ellish jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-05-14, 10:53   #36
forssiczka
Rozeznanie

Cytat:
kurcze, nie wiem jak to wyglada, zapytam sie lekarza w pracy.
byłabym wdzięczna
masz rację, najlepiej chyba zapytac lekarke rodzinną, z tego , co przeglądam u mnie w mieście mozna zrobic takie bad. odpłatnie, wolałabym oczywiście na nfz

forssiczka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-05-14, 10:58   #37
ellish
Zakorzenienie

"Test na obecność mutacji genu BRCA1 może wykonać każda kobieta. Dla tych, u których w rodzinie występował rak piersi i jajnika jest on bezpłatny, dla pozostałych kosztuje ok. 260 zł"

"Aby zakwalifikować się na test, potrzebne jest skierowanie od lekarza rodzinnego, ale może również przebadać się bez skierowania w ośrodkach, gdzie prowadzone są ministerialne programy profilaktyczne. Kryterium jest także występowanie raka piersi lub jajnika w rodzinie"

Edytowane przez ellish
Czas edycji: 2013-05-14 o 11:00

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2013-05-14, 11:09   #38
Niebieskooka arystokratka
Marszałkini II RP

Avatar Niebieskooka arystokratka

Forssiczka nie zwlekaj z tym dłużej!
Niebieskooka arystokratka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-05-14, 11:22   #39
invisible_01
Zakorzeniona

Cytat:
Napisane przez kobietasukcesu Pokaż wiadomość
Ja bym liczyła na te 13% szansy na niezachorowanie pewnie :P

A po 2 jestem w tej kwestii nieświadomym, stereotypowym Polakiem- lepiej umrzeć młodo niż rezygnować z tego i owego w celu zapobiegania albo spędzać życie w szpitalach.
Mnie dziwi takie podejście i to bardzo. Na raka nie umiera się w 5 minut, to są długie miesiące cierpienia i właśnie leżenia w szpitalach, czego niby chciałabyś uniknąć. Miałam w rodzinie dwie osoby, które zmarły na raka, i ta choroba wyniszczała ich latami. Dla mnie ktoś, kto ma tak wysokie ryzyko zachorowania i nie decyduje się na usunięcie piersi, bo "mam 13%, że nie zachoruję, a jeśli tak, to umrę piękna, bo z cyckami" jest przypadkiem po prostu niezrozumiałym.
invisible_01 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-05-14, 11:24   #40
Lexie
Przyjaciel wizaz.pl

Cytat:
Napisane przez anekania Pokaż wiadomość
Ja tego jakoś nie przeżywam?! Chciała, czuła taką potrzebę to usunęła, nie rozumiem tego poruszenia wokół jej osoby. Teraz wszystkie portale o tym piszą.
Drażni mnie to.
Chyba lepiej by pisali o tym, zamiast o najnowszych wyczynach grycanek czy kogoś tam.
Lexie jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-05-14, 11:28   #41
ellish
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez invisible_01 Pokaż wiadomość
Mnie dziwi takie podejście i to bardzo. Na raka nie umiera się w 5 minut, to są długie miesiące cierpienia i właśnie leżenia w szpitalach, czego niby chciałabyś uniknąć..
Niestety, tak mysla ludzie, ktorzy nigdy nie mieli do czynienia z ta choroba. Sama sie wlasnie z nia zmagam, walcze o zycie kazdego dnia.
Ale osoby, ktorzy znaja tylko ta chorobe z nazwy tak wlasnie mysla.
" umre nagle, piekna i mloda i po sprawie". A tak naprawde to sie umiera w wielkim bolu, z lysa glowa, z wykrzywionym grymasem na twarzy, same kosci i skora" Na pewno wtedy sie nie jest pieknym.

Edytowane przez ellish
Czas edycji: 2013-05-14 o 11:35

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2013-05-14, 11:50   #42
Majowa Rosa
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez Ilsa Lund Pokaż wiadomość
ale w Polsce rekonstruuje się własnym tłuszczem a nie silikonami więc piersi po rekonstrukcji również wyglądają źle ale odznaczają się przynajmniej pod bluzką tak jak kiedyś. I na pewno usuwa się sutek ponieważ rak sutka również istnieje - nie sądzę że Angelina usunęła sam gruczoł
Bardzo proszę o nie wypowiadanie się w takich kwestiach przez osoby, które nie mają o tym pojęcia i tylko wprowadzają innych w błąd Owszem, wkładki silikonowe mogę być stosowane w Polsce i w całości refundowane przez NFZ, sutek także jest rekonstruowany i może do złudzenia przypominać ten "oryginalny". W zależności od metody i czasu leczenia efekty tego są różne, ale są przypadki, gdzie piersi wyglądają doskonale.

Badanie na tego rodzaju mutacje genów można wykonać w poradni genetycznej, robią wywiad rodzinny i pobierają krew. Tak jak ktoś wcześniej wspominał, dla osób z rodzinną historią nowotworową badanie jest bezpłatne, a osoby ze stwierdzonymi mutacjami dzięki temu mogą pozostawać pod kontrolą.

Majowa galeria z różą w tle

Majowa Rosa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-05-14, 11:58   #43
201604190949
Konto usunięte

Cytat:
Mnie bardziej zdziwiło zdziwienie. Serio nie wiedziałaś, że kobiety się na to decydują? To nie jest pierwszy przypadek prewencyjnej mastektomii. Sama poznałam młodą kobitkę, która usunęła piersi. Wcześniej jej babcia zmarła na raka piersi, jej mama była po usunięciu, ale raka już miała.
Poza tym... sorry, ale już widzę, jak teraz kobiety lecą do lekarza i usuwają piersi, bo NAWET Jolie to zrobiła. Podejrzewam, że jak kobieta się nie bada, to aktoreczka z USA jej do tego nie przekona.

Brawa dla niej, bo to na pewno niełatwa decyzja, ale jakiegoś precedensowego zachowania i niesamowitego wpływu na społeczeństwo bym się nie doszukiwała.
A na mnie wpłynęła. Ja nie miałam pojęcia, że można piersi usunąć prewencyjnie, byłam przekonana, że robi się to tylko kiedy nowotwór już się rozwinie i jest to niezbędne.
Nie wiedziałam również, że można wykonać badanie genetycznie za niecałe 300zł by dowiedzieć się o ryzyku.
I właśnie jestem w trakcie namawiania mamy, babci oraz ciotki na wykonanie takiego badania, sama też to zrobię.
201604190949 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-05-14, 11:59   #44
ellish
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez 1000days Pokaż wiadomość
I właśnie jestem w trakcie namawiania mamy, babci oraz ciotki na wykonanie takiego badania, sama też to zrobię.
Stary 2013-05-14, 12:34   #45
mpt
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Majowa Rosa Pokaż wiadomość
[...]Owszem, wkładki silikonowe mogę być stosowane w Polsce i w całości refundowane przez NFZ, sutek także jest rekonstruowany i może do złudzenia przypominać ten "oryginalny". W zależności od metody i czasu leczenia efekty tego są różne, ale są przypadki, gdzie piersi wyglądają doskonale.[...]
Dziękuję Ci za tę informację Też mi się tak wydawało.

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2013-05-14, 12:35   #46
paula78
Zakorzenienie

A w PL idz i doproś się o skierowanie na morfologię od lekarza rodzinnego- bo przeciez pani młoda jest .
Gin- po co badania -pani młoda jest

W PL lezy i kwiczy profilaktyka w której widać nikt oprócz zwykłego czlowieka nie ma interesu.
Tylko w TV mądre głowy bez przerwy zrzucają odpowidzialnośc za brak wykrywalności na Kowalskiego a nawet jesli on chce sie przebadac to lekarz rodzinny broni skierowania jak złota.

Decyzja odważna, logiczna i mądra.

Edytowane przez paula78
Czas edycji: 2013-05-14 o 12:37
paula78 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-05-14, 12:39   #47
coffee
and cigarettes

Cytat:
A na mnie wpłynęła. Ja nie miałam pojęcia, że można piersi usunąć prewencyjnie, byłam przekonana, że robi się to tylko kiedy nowotwór już się rozwinie i jest to niezbędne.
Nie wiedziałam również, że można wykonać badanie genetycznie za niecałe 300zł by dowiedzieć się o ryzyku.
Cóż... Myślałam, że wiedza o raku piersi jest tak rozpowszechniana, że nie da się takich rzeczy nie wiedzieć.
Jednak myliłam się. Dobrze w takim razie, że mówią w tv przy okazji znanej aktorki. Skoro przez to kobiety dowiedzą się czegoś nowego - bardzo dobrze się stało, że Jolie zdecydowała się w końcu przyznać do operacji.
Powodzenia i oby nic Wam nie wyszło.
coffee jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-05-14, 12:42   #48
Marszałkini II RP

Oglądałam teraz tv i TVP INFO, POLSAT NEWS i TVN24 zgodnie podają informację o Angelinie jako pierwszą.
Wspaniale, że zdobyła się na odwagę i tylu kobietom może pomóc ta informacja.
Stary 2013-05-14, 12:43   #49
ladymln
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez paula78 Pokaż wiadomość
A w PL idz i doproś się o skierowanie na morfologię od lekarza rodzinnego- bo przeciez pani młoda jest .

W PL lezy i kwiczy profilaktyka w której widać nikt oprócz zwykłego czlowieka nie ma interesu.
Tylko w TV mądre głowy bez przerwy zrzucają odpowidzialnośc za brak wykrywalności na Kowalskiego a nawet jesli on chce sie przebadac to lekarz rodzinny broni skierowania jak złota.

Decyzja odważna, logiczna i mądra.
Nareszcie ktoś to zauważył. Robią tyle kampanii społecznych pt.: zrób cytologię, przebadaj prostatę, zrób morfologię itd. Moim zdaniem powinni zrobić kampanię: Lekarzu kieruj swojego pacjenta na badania profilaktyczne, nawet jeśli wygląda i czuje się, jak zdrowy.

A co do Angeliny, słuszna decyzja. Przy tak dużym ryzyku zachorowania chyba jedyna rozsądna decyzja, jaką mogła podjąć.
I tak, zaraz odezwą się głosy, że "ja odkąd skończyłam 8 miesięcy i nauczyłam się sprawnego chwytania pracuję w chińskiej fabryce tekstyliów, żeby zarobić na swoje zachcianki" - ale nie każdy musi pracować w takim wieku, sorry.
ladymln jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-05-14, 12:44   #50
Marbella85
Zakorzenienie

Cytat:
.
Serio? Ja akurat mam prywatna opiekę medyczną od pracodawcy i morfologia jest bez skierowania. Cytologia tak samo - wchodzę do gabinetu, mówię i lekarz wykonuje. Tak samo usg piersi, usg dopochwowe - lekarz wypisuje mi skierowanie. Także może to kwestia podejścia danego lekarza.

A o samej sprawie powinno się mówić jak najwięcej - już na pierwszej stronie TVN 24 mówią o genie BRCA1 i badaniach w tym kierunku. Dla mnie to nowa wiedza.
Marbella85 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-05-14, 12:45   #51
ladymln
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez Marbella85 Pokaż wiadomość
Serio? Ja akurat mam prywatna opiekę medyczną od pracodawcy i morfologia jest bez skierowania. Cytologia tak samo - wchodzę do gabinetu, mówię i lekarz wykonuje. Tak samo usg piersi, usg dopochwowe - lekarz wypisuje mi skierowanie. Także może to kwestia podejścia danego lekarza.

A o samej sprawie powinno się mówić jak najwięcej - już na pierwszej stronie TVN 24 mówią o genie BRCA1 i badaniach w tym kierunku. Dla mnie to nowa wiedza.
Prywatna to słowo klucz.
I tak, zaraz odezwą się głosy, że "ja odkąd skończyłam 8 miesięcy i nauczyłam się sprawnego chwytania pracuję w chińskiej fabryce tekstyliów, żeby zarobić na swoje zachcianki" - ale nie każdy musi pracować w takim wieku, sorry.
Stary 2013-05-14, 12:47   #52
Marszałkini II RP

Angelina Jolie dziś właśnie przeprowadziła bardziej skuteczną kampanię dotycząca wczesnego wykrywania raka piersi niż chyba wszystkie inne razem wzięte do tej pory.
Stary 2013-05-14, 12:48   #53
Marbella85
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez ladymln Pokaż wiadomość
Prywatna to słowo klucz.
na NFZ jak się leczyłam to tez be problemu mnie badali, ale tak jak pisałam to kwestia podejścia lekarza
Marbella85 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-05-14, 12:48   #54
201604190949
Konto usunięte

Cytat:
Cóż... Myślałam, że wiedza o raku piersi jest tak rozpowszechniana, że nie da się takich rzeczy nie wiedzieć.
Jednak myliłam się. Dobrze w takim razie, że mówią w tv przy okazji znanej aktorki. Skoro przez to kobiety dowiedzą się czegoś nowego - bardzo dobrze się stało, że Jolie zdecydowała się w końcu przyznać do operacji.
Powodzenia i oby nic Wam nie wyszło.
Się w końcu? Przyznać?
Stary 2013-05-14, 12:49   #55
ladymln
Zadomowienie

Cytat:
na NFZ jak się leczyłam to tez be problemu mnie badali, ale tak jak pisałam to kwestia podejścia lekarza
To musiałaś mieć niebywałe szczęście. Muszę pokusić się o stwierdzenie, że raczej jesteś wyjątkiem.
Stary 2013-05-14, 12:57   #56
paula78
Zakorzenienie

Cytat:

.
Gratuluje.

Osobiście uważam, że zabieranie nam składki na "służbe zdrowia" jest zwyczajnym złodziejstwem bo o ile ratuje nas w sytuacjach powaznych operacji o tyle profilaktyka jest nam wrecz zabraniania i blokowana z każdej strony.
Pewnie gdyby była profilaktyka do tych poważnych operacji nie musiałoby by dochodzić tak często i przede wszystkim tak PÓŻNO.

Czasami mam wrażenie, że ci wspaniali, mądrzy lekarze są gdzieś tam w szpitalach- gdy maja kontakt z pacjentem już poważnie chorym, a lekarze pierwszego kontaktu, rodzinni to jakieś niedouczone tumoki, którym się nie chciało uczyć lub nie byli na tyle mądrzy- wiem niesprawiedliwe ale takie mam wrażenie. Z góry przepraszam wszystkim rodzinnych z prawdziwego powołania.

paula78 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-05-14, 13:00   #57
ellish
Zakorzenienie

tylko, ze morfologia podstawowa kosztuje okolo 10zl, cytologia okolo 40zl Czy to duzo, raz na rok?

USG- mi ginekolog zawsze daje skierowanie przy wizycie. Nie ma problemu. (tzn chce dac, bo ja i tak zawsze robie prywatnie. 70zl raz na rok- nie jest duzo. Wiecej ludzie wydaja na uzywki, a nawet slodycze-sama widze po sobie.)

Ostatnio babka sama mi wypisala skierowanie na USG piersi, bez proszenia. Powiedziala, ze u niej kazda klientka dostaje skierowanie, u niej to podstawa.

---------- Dopisano o 14:00 ---------- Poprzedni post napisano o 14:00 ----------

Cytat:
góry przepraszam wszystkim rodzinnych z prawdziwego powołania.
sa tacy?

Edytowane przez ellish
Czas edycji: 2013-05-14 o 13:08

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2013-05-14, 13:12   #58
201604181004
Konto usunięte

Nie miałam też pojęcia że można tak zrobić - no nie miałam, jestem zwykłym studentem w otoczeniu którego nikt nigdy na raka piersi nie chorował, a z pasji nie czytam sobie na ten temat. Świetnie że mówi o tym głośno bo np ja czy moja mama byłyśmy w lekkim szoku, bardzo dobra decyzja, szkoda tylko że w Polsce niektórzy postrzegają to jako fanaberię bo u nas to się wycina ale jak już prawie nie ma czego ratować
201604181004 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-05-14, 13:13   #59
201604190949
Konto usunięte

Cytat:
tylko, ze morfologia podstawowa kosztuje okolo 10zl, cytologia okolo 40zl Czy to duzo, raz na rok?

USG- mi ginekolog zawsze daje skierowanie przy wizycie. Nie ma problemu. (tzn chce dac, bo ja i tak zawsze robie prywatnie. 70zl raz na rok- nie jest duzo. Wiecej ludzie wydaja na uzywki, a nawet slodycze-sama widze po sobie.)

Ostatnio babka sama mi wypisala skierowanie na USG piersi, bez proszenia. Powiedziala, ze u niej kazda klientka dostaje skierowanie, u niej to podstawa.
Usg czego to jest, za te 70zł? Bo ja za dowcipne usg płacę 120 i zastanawiam się czy to różnica w części ciała, w mieście czy może zwyczajnie przepłacam.
Stary 2013-05-14, 13:17   #60
ellish
Zakorzenienie

Cytat:
Usg czego to jest, za te 70zł? Bo ja za dowcipne usg płacę 120 i zastanawiam się czy to różnica w części ciała, w mieście czy może zwyczajnie przepłacam.
USG dopochwowe.

rozne sa ceny. Ja na poczatku chodzilam do enel med za 100zl. Pozniej sobie znalazlam za 70zl, wykonuje ginekolog-onkolog, wiec mu ufam. Ale sa nawet za 150zl.

Raz na pol roku chodze na wizyte do wspomnianego ginekologa za 150zl- w tym mam badanie + cytologie + USG dopochwowe+ badanie piersi palpacyjne.

Powiedzialam mu, ze ma niskie ceny- odpowiedzial, ze jakby mial wysokie to by mial mniej klientek.
A tak to przynajmniej sie badaja chetniej.

Edytowane przez ellish
Czas edycji: 2013-05-14 o 13:21
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Forum plotkowe

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości