![]() |
#31 |
and cigarettes
|
Dot.: Angelina Jolie usunęła obie piersi!
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#32 | |
ma zielone pojęcie
|
Cytat:
Masz do polecenia jakieś konkretne galerie zdjęć? Głównie chodzi mi o zdjęcia biustu zrekonstruowanego tkanką własną, bez zastosowania implantu.
![]() |
![]() |
#33 |
Zakorzenienie
|
Jeśli masz gen BRCA1 lub BRCA2, to operacja jest refundowana. Co do rekonstrukcji może być różnie.
![]() Edytowane przez mpt Czas edycji: 2013-05-14 o 10:35 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#34 | ||
Rozeznanie
|
Cytat:
Cytat:
niestety. osobiście mnie to dotyczy, ale bardzo boję się, że uzyskam wynik pozyt. na obecność genu, stad długo już zwlekam z badaniem genet., ale chyba trzeba stawić czoło lękowi. skoro może nawet życie uratować...sama nie wiem... |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#35 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Wyniku sie nie boj, bo przeciez nie oznacza, ze masz raka. Rob, rob. Lepiej zapobiegac niz leczyc. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#36 |
Rozeznanie
|
byłabym wdzięczna
![]() masz rację, najlepiej chyba zapytac lekarke rodzinną, z tego , co przeglądam u mnie w mieście mozna zrobic takie bad. odpłatnie, wolałabym oczywiście na nfz |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#37 |
Zakorzenienie
|
"Test na obecność mutacji genu BRCA1 może wykonać każda kobieta. Dla tych, u których w rodzinie występował rak piersi i jajnika jest on bezpłatny, dla pozostałych kosztuje ok. 260 zł"
"Aby zakwalifikować się na test, potrzebne jest skierowanie od lekarza rodzinnego, ale może również przebadać się bez skierowania w ośrodkach, gdzie prowadzone są ministerialne programy profilaktyczne. Kryterium jest także występowanie raka piersi lub jajnika w rodzinie" Edytowane przez ellish Czas edycji: 2013-05-14 o 11:00 |
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#38 |
Marszałkini II RP
|
Forssiczka nie zwlekaj z tym dłużej!
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#39 |
Zakorzeniona
|
Mnie dziwi takie podejście i to bardzo. Na raka nie umiera się w 5 minut, to są długie miesiące cierpienia i właśnie leżenia w szpitalach, czego niby chciałabyś uniknąć. Miałam w rodzinie dwie osoby, które zmarły na raka, i ta choroba wyniszczała ich latami. Dla mnie ktoś, kto ma tak wysokie ryzyko zachorowania i nie decyduje się na usunięcie piersi, bo "mam 13%, że nie zachoruję, a jeśli tak, to umrę piękna, bo z cyckami" jest przypadkiem po prostu niezrozumiałym.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#40 |
Przyjaciel wizaz.pl
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#41 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Ale osoby, ktorzy znaja tylko ta chorobe z nazwy tak wlasnie mysla. " umre nagle, piekna i mloda i po sprawie". A tak naprawde to sie umiera w wielkim bolu, z lysa glowa, z wykrzywionym grymasem na twarzy, same kosci i skora" Na pewno wtedy sie nie jest pieknym. Edytowane przez ellish Czas edycji: 2013-05-14 o 11:35 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#42 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() Badanie na tego rodzaju mutacje genów można wykonać w poradni genetycznej, robią wywiad rodzinny i pobierają krew. Tak jak ktoś wcześniej wspominał, dla osób z rodzinną historią nowotworową badanie jest bezpłatne, a osoby ze stwierdzonymi mutacjami dzięki temu mogą pozostawać pod kontrolą. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#43 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
Nie wiedziałam również, że można wykonać badanie genetycznie za niecałe 300zł by dowiedzieć się o ryzyku. I właśnie jestem w trakcie namawiania mamy, babci oraz ciotki na wykonanie takiego badania, sama też to zrobię. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#44 |
Zakorzenienie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#45 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#46 |
Zakorzenienie
|
A w PL idz i doproś się o skierowanie na morfologię od lekarza rodzinnego- bo przeciez pani młoda jest .
Gin- po co badania -pani młoda jest W PL lezy i kwiczy profilaktyka w której widać nikt oprócz zwykłego czlowieka nie ma interesu. Tylko w TV mądre głowy bez przerwy zrzucają odpowidzialnośc za brak wykrywalności na Kowalskiego a nawet jesli on chce sie przebadac to lekarz rodzinny broni skierowania jak złota. Decyzja odważna, logiczna i mądra. Edytowane przez paula78 Czas edycji: 2013-05-14 o 12:37 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#47 | |
and cigarettes
|
Cytat:
Jednak myliłam się. Dobrze w takim razie, że mówią w tv przy okazji znanej aktorki. Skoro przez to kobiety dowiedzą się czegoś nowego - bardzo dobrze się stało, że Jolie zdecydowała się w końcu przyznać do operacji. Powodzenia i oby nic Wam nie wyszło. ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#48 |
Marszałkini II RP
|
Oglądałam teraz tv i TVP INFO, POLSAT NEWS i TVN24 zgodnie podają informację o Angelinie jako pierwszą.
Wspaniale, że zdobyła się na odwagę i tylu kobietom może pomóc ta informacja. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#49 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
A co do Angeliny, słuszna decyzja. Przy tak dużym ryzyku zachorowania chyba jedyna rozsądna decyzja, jaką mogła podjąć. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#50 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
A o samej sprawie powinno się mówić jak najwięcej - już na pierwszej stronie TVN 24 mówią o genie BRCA1 i badaniach w tym kierunku. Dla mnie to nowa wiedza. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#51 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#52 |
Marszałkini II RP
|
Angelina Jolie dziś właśnie przeprowadziła bardziej skuteczną kampanię dotycząca wczesnego wykrywania raka piersi niż chyba wszystkie inne razem wzięte do tej pory.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#53 |
Zakorzenienie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#54 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#55 |
Zadomowienie
|
To musiałaś mieć niebywałe szczęście. Muszę pokusić się o stwierdzenie, że raczej jesteś wyjątkiem.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#56 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Osobiście uważam, że zabieranie nam składki na "służbe zdrowia" jest zwyczajnym złodziejstwem bo o ile ratuje nas w sytuacjach powaznych operacji o tyle profilaktyka jest nam wrecz zabraniania i blokowana z każdej strony. Pewnie gdyby była profilaktyka do tych poważnych operacji nie musiałoby by dochodzić tak często i przede wszystkim tak PÓŻNO. Czasami mam wrażenie, że ci wspaniali, mądrzy lekarze są gdzieś tam w szpitalach- gdy maja kontakt z pacjentem już poważnie chorym, a lekarze pierwszego kontaktu, rodzinni to jakieś niedouczone tumoki, którym się nie chciało uczyć lub nie byli na tyle mądrzy- wiem niesprawiedliwe ale takie mam wrażenie. Z góry przepraszam wszystkim rodzinnych z prawdziwego powołania. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#57 |
Zakorzenienie
|
tylko, ze morfologia podstawowa kosztuje okolo 10zl, cytologia okolo 40zl Czy to duzo, raz na rok?
USG- mi ginekolog zawsze daje skierowanie przy wizycie. Nie ma problemu. (tzn chce dac, bo ja i tak zawsze robie prywatnie. 70zl raz na rok- nie jest duzo. Wiecej ludzie wydaja na uzywki, a nawet slodycze-sama widze po sobie.) Ostatnio babka sama mi wypisala skierowanie na USG piersi, bez proszenia. Powiedziala, ze u niej kazda klientka dostaje skierowanie, u niej to podstawa. ---------- Dopisano o 14:00 ---------- Poprzedni post napisano o 14:00 ---------- sa tacy? ![]() Edytowane przez ellish Czas edycji: 2013-05-14 o 13:08 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#58 |
Konto usunięte
|
Nie miałam też pojęcia że można tak zrobić - no nie miałam, jestem zwykłym studentem w otoczeniu którego nikt nigdy na raka piersi nie chorował, a z pasji nie czytam sobie na ten temat. Świetnie że mówi o tym głośno bo np ja czy moja mama byłyśmy w lekkim szoku, bardzo dobra decyzja, szkoda tylko że w Polsce niektórzy postrzegają to jako fanaberię bo u nas to się wycina ale jak już prawie nie ma czego ratować
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#59 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#60 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
rozne sa ceny. Ja na poczatku chodzilam do enel med za 100zl. Pozniej sobie znalazlam za 70zl, wykonuje ginekolog-onkolog, wiec mu ufam. Ale sa nawet za 150zl. Raz na pol roku chodze na wizyte do wspomnianego ginekologa za 150zl- w tym mam badanie + cytologie + USG dopochwowe+ badanie piersi palpacyjne. Powiedzialam mu, ze ma niskie ceny- odpowiedzial, ze jakby mial wysokie to by mial mniej klientek. A tak to przynajmniej sie badaja chetniej. Edytowane przez ellish Czas edycji: 2013-05-14 o 13:21 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 01:36.