|
|
#2221 |
|
Wtajemniczenie
|
Dot.: Koty - część VI
Myślę, że to zależy od kota. I tu nie ma co generalizować.
Tak samo jak ludzie są inni, tak samo koty. Kwestia charakteru i wychowania. Gdy jeszcze miałam moje kocie stadko, to czasem zdarzały się kłótnie, najczęściej było spokojnie, ale gdy zdarzyło się, że jakiś obcy kot zabłąkał się na "nasze" terytorium i np. spotkał jednego z kotów to zaraz zlatywała się reszta, a tamten biedak uciekał, aż się kurzyło. Były chwile kiedy widziałam, że mają ochotę pobyć same (w sensie bez kociego towarzystwa, na całodzienne wyprawy chodziły osobno), a czasem wręcz szukały się nawzajem (po powrocie do domu było wzajemne mycie i spanie razem). Są koty, które będą szczęśliwe same, bez kocich współlokatorów, zadowolone, że są jedynakami. A są koty, które muszą mieć towarzystwo, może nie cały czas, ale lubią się przytulić, potarmosić z innym futrem. U mnie Grubcio, gdy został sam wpadł w depresję (ale od małego miał towarzystwo kocie). Mała na początku fuczała i nie bardzo go akceptowała. Teraz widzę, że nie mogą być osobno. Mimo chwil samotności, prędzej czy później szukają się wzajemnie.
Edytowane przez daktylek1987 Czas edycji: 2013-05-11 o 22:18 |
|
|
|
#2222 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
A jesli chodzi o domowe koty to moze to wynika tez czesciowo z wychowania, moje koty sa zdecydowanie zadowolone z bycia razem, smieje sie ze mam takie male stadko, zawsze sa tam gdzie ja, jak rano szykuje sie do pracy wszystkie za mna chodza. W ogole to Rusia do nas trafila wlasnie dlatego ze mamy koty, wlasciciele hodowli chcieli dla niej nie tylko odpowiedzialnych opiekunow ale jeszcze z innymi kotami. Ona nawet spac za bardzo nie lubi sama. Fotki z ostatniego tygodnia 1. Rusia z Cyckiem 2. Rusia ze Skuterem
|
|
#2223 |
|
Wtajemniczenie
|
To zalezy od kota, kotów. Czytam, słucham historii kotów koleżanek które prowadzą dosyć duże domy tymczasowe, kilkanascie do kilkudziesięciu kotów naraz bywa u nich. Koty nawiązują przyjaźnie i moga równie nienawidzieć inne osobniki kocie, czasem nawiązują się przyjaźnie b głębokie a czasem nienawiść tak wielka że aż strach
Ogólnie uważam że dobrze zsocjalizowany kot wychowany wsród innych kotów, potrzebuje towarzystwa kociego z małymi wyjątkami. Towarzystwo kota dla kota to zupełnie coś innego niż towarzystwo człowieka. Shilka nigdy mnie nie liże, jak niektóre koty mają w zwyczaju ciumkać właścicieli, a Moja liże przy każdej okazji gdy jej tylko pozwoli. Tłuką się i kochają na zmianę ![]() Jestem zadowolona z posiadania dwóch kotów
|
|
|
|
#2224 |
|
Wtajemniczenie
|
|
|
#2225 |
|
Zakorzenienie
|
Ja z trzech i tylko brak miejsca blokuje mnie zeby miec moja wymarzona koteczke rosyjska niebieska
|
#2226 | ||
|
Nie depcze krokusów
|
Cytat:
a druga to 2 czarne kocury piwniczne (możliwe, że rodzeństwo), 2 bure koty sąsiadki (możliwe, że spokrewnione), biało-bury kocur studentów i biało-bura kotka sąsiadów. Wylegują się razem na balkonach w różnych konfiguracjach, tworzą mieszane (wysterylizowane) pary spacerowe. Jak dzieciaki z sąsiedztwa Akceptują Danielsa.Cytat:
Pasowała mi teoria kota-samotnika, póki nie zobaczyłam, że do mojego niezbyt pasuje. A na razie dokocenie mi się przesunęło, bo mam problemy w pracy (zwolnienie albo wyprowadzka do innego miasta).
|
|
|
#2227 |
|
Wtajemniczenie
|
Mogłabym mieć 3 koty
ale TZ nie przeżyłby i tak przy dwóch sprzątania jest sporo, żwiru się wala po podłodze no i to jednak więcej wydatków, obowiązków, na obecnym etapie życia nie powinnam mieć więcej.Jak miałam tymczasowo Antka 1,5 roku temu było super, zakumplowali się z Mojo, ganiali, przytulali, nigdy nie widziałam by z Shilą miał podobne relacje i by bawił się w taki sposób więc to naprawdę było niesamowite przeżycie zobaczyć że inny zupełnie kot o innym charakterze nawiązuje odmienną relację z Twoim kotem ... Myślę że przypadki kotów samotników które nie są w stanie żyć z innymi kotami nie są aż tak częste, ale w takim przypadku nie powinno się na siłę próbować tego zmieniać jeśli to powoduje b duże obniżenie jakości życia tego kota i ogromny stres. Sama miałam taką kotkę w dzieciństwie, była u nas od malenkości, znaleziona gdzieś na ulicy, psy tolerowała, inne koty absolutnie nie, atakowała, zastraszała. |
|
|
|
#2228 |
|
Zakorzenienie
|
Kot z psem a kot z człowiekiem czy kot z kotem to trzy zupełnie inne sprawy, wydaje mi się, że paradoksalnie najtrudniej właśnie o przyjaźń między dwoma kotami, bo człowieka czy psa kot raczej szybko zaakceptuje, jako nowy rodzaj służącego
a kot to jednak co innego
|
|
|
|
#2229 | |
|
KOTerator
|
Cytat:
![]() Dobrze napisane .
|
|
|
|
|
#2230 |
|
Nie depcze krokusów
|
Esfira - dlatego mój kot za mną tęskni... Nie ma kto koło niego skakać
![]() Ofiara okna uchylnego: https://www.facebook.com/events/615388075138793/?ref=3
Geralt solennie obiecał sobie nie turbować się. Edytowane przez Malla Czas edycji: 2013-05-12 o 22:02 |
|
|
|
#2231 |
|
KOTerator
|
Malla takie wiadomości to nie na moje nerwy
, to straszne jak ludzi są bezmyślni...
|
|
|
|
#2232 |
|
Zakorzenienie
|
no ale to był chyba bezdomny kot? Ich niestety nie da się uchronić przed wszystkimi zagrożeniami, przecież nie zamknie się wszystkich uchylnych okiem na mieście...
|
|
|
|
#2233 |
|
Nie depcze krokusów
|
Równie dobrze mógł to być domowy kot i wisieć, jak ktoś jest w pracy.
|
|
#2234 |
|
Gang Iren
|
Jutro idę z Lilly do weta. Rozmawiałam dziś z kobitką,bardzo sympatyczna się wydaję. Myślę,że będziemy zadowoleni.
|
#2235 |
|
Zakorzenienie
|
Hej dziewczyny, wlasnie dzis zostalam zakocona. Poznajcie Beatels-a.
Maluch niestety caly dzien placze, boi sie wszystkiego...
|
#2236 |
|
Nie depcze krokusów
|
ojej, czemu taki malutki, gdzie jego mama?
|
|
#2237 |
|
Zakorzenienie
|
Niestety nieodpowiedzialni wlasciciele... pozbyc sie juz albo schron....
Dziewczyny jak czesto sie powinien zalatwiac taki kociak? Noc cieżka, dużo miałków. Generalnie gdy kot mnie widzi to pól biedy ale jak wyjde z pokoju to drze sie w niebogłosy
cosmetologist make up artist lash stylist kociara kosmetyko&świecoholiczka insta Jesteś odpowiedzialny za to co oswoiłeś.. Edytowane przez mycha9393 Czas edycji: 2013-05-14 o 06:33 |
|
|
|
#2238 | |
|
Gang Iren
|
Cytat:
Moja kotka ma 10 tygodni,siku robi z 4-5 razy dziennie,kupke 1-2 razy dziennie.
|
|
#2239 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Wlasnie zaliczylismy pierwsza qpke:p az w szoku jestem ze sam ogarnia o co chodzi z kuweta mimo ze jej na oczy wczesniej nie widzial..
|
|
#2240 | |
|
Nie depcze krokusów
|
Cytat:
|
|
|
#2241 | ||
|
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() Cytat:
Dziewczyny mam pytanie odnosnie fontanny/poidełka. Która z Was ma i jaki model i czy polecacie? bo ja sie właśnie przymierzam do zakupu, ale dużo ich na zooplus i nie wiem którą wybrać |
||
|
|
|
#2242 |
|
KOTerator
|
Ja mam ceramiczną niewymagającą filtrów Lucky Kitty, 2 Watt - koty są zadowolone, piją tylko z fontanny.
|
|
|
|
#2243 |
|
Gang Iren
|
Wiecie co,bylismy u weta i... nasza koteczka jest kocurkiem
![]() Trzeba mu jakies imie wymyslec,a ja mam pustke w glowie
|
#2244 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
i tak Cycek zostal Cyckiem bo byl ochrzczony przez meza Cycolina
|
|
#2245 |
|
Wtajemniczenie
|
U mnie moja nieżyjąca już Kicia miała być kocurkiem, aż dostała rujki i dopiero dziadek mnie oświecił
![]() Za to Grubcio miał być kotką (koleżanką dla Kici, wszyscy twierdzili, że to kotka)
Edytowane przez daktylek1987 Czas edycji: 2013-05-14 o 22:36 |
|
|
|
#2246 |
|
Gang Iren
|
O to nie jestem sama
|
#2247 |
|
Wtajemniczenie
|
ja do okreslenia plci podeszlam fachowo
wyszukalam zdjecia pogladowe na innym forum jak odroznic kotke od kocurka, i analizowalam mlodego porownujac z tymi zdjeciami. Jak TZ wrocil od fryzjera to mu oznajmilam, ze mamy kocurka weterynarz potwierdzil wszyscy podejrzewali, ze to kotka, bo taki malutki i gapowaty, ale nie
|
#2248 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() I dokładnie też na zasadzie charakteru oceniali. Kicia była łobuziakiem to orzekli, że kocurek. Grubcio spokojny to miała być kotka. A tak wyszła kocica z charakterem i misiowaty kocurek
Edytowane przez daktylek1987 Czas edycji: 2013-05-14 o 23:49 |
|
|
|
|
#2249 |
|
Gang Iren
|
U nas pani weterynarz powiedziala,ze to wcale nie jest proste stwierdzic plec i na oko to nie bardzo,musiala wymacac jaderka
![]() A w ogole kocurek byl bardzo dzielny,w nagrode dostal zabaweczke,a po szczepieniu czuje sie dobrze. Jeszcze tabletke na odrobaczenie musze podac,potraktowac go fiolka na pchly (chociaz nie ma,ale powiedziala,ze tak profilaktycznie) i za 3 tyg znow szczepienie i czip. Mowila,ze w wieku 4-5 miesiecy dobrze jest wykastrowac.
|
#2250 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() ale widać, że maleństwo, pewnie jeszcze nieporadne i tak jak piszesz boi się wszystkiego... Będzie dobrze! Tylko będą potrzebne duże pokłady cierpliwości. ![]() Czym karmisz kociaka?
|
![]() |
Nowe wątki na forum Zwierzęta domowe - wiZOOż
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 23:35.

no i to jednak więcej wydatków, obowiązków, na obecnym etapie życia nie powinnam mieć więcej.

a kot to jednak co innego

, to straszne jak ludzi są bezmyślni...