|
|||||||
| Notka |
|
| Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#4801 | ||
|
Wtajemniczenie
|
Dot.: MAMUSIE MARZEC i KWIECIEŃ 2013 cz.VIII vel. Ciśnij dziołcha, ciśnij!
Cytat:
ja po prostu mialam szczescie ze nie stracilam pokarmu ---------- Dopisano o 11:55 ---------- Poprzedni post napisano o 11:54 ---------- Cytat:
---------- Dopisano o 12:01 ---------- Poprzedni post napisano o 11:55 ---------- co do tycia ja bym tez nie patrzyla sztywno na tabelki. dziecko to nie indyk ktorego utuczysz ma to byc harmonijny rozwoj a nie upasc. przypomina mi sie szpital wsadzanie mm i karmienie na sile byle dobic do 2 kg bo mozna wtedy do domu wypisac.
25.02.2010 25.04.2010. 25.10.2010. zaręczyny 15.10. 2011. ![]() 21.02.2013. Natalka 31 tc. 1190 g 40 cm http://www.suwaczki.com/tickers/km5sdf9hhaev4h7a.png http://www.suwaczki.com/tickers/bl9cdf9h7pw9dmdz.png http://s10.suwaczek.com/20111015650114.png |
||
|
|
|
|
#4802 | ||||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
jak na nią krzyczę ze nie przyszła sprzątać tylko na ploty to mówi ze nie lubi siedziec bezczynnie![]() duży chłopak ![]() Cytat:
Cytat:
Cytat:
![]() mojego męża babcia uważa ze do pół roku nie powinno sie brać dziecka na ręce jak pojechaliśmy z Julką 3 miesięczną i ją wyjeliśmy z fotelika to zaczeła lamentować ze zaraz połamiemy dziecko![]() -------------- jeśli chodzi o przerwy w jedzeniu to u nas różnie jak zje porządnie to tak 2,5 - 3 h jak pociumka tylko to i co godzine potrafi krzyczeć jedynie wieczory są jak narazie takie w miarę stabilne ok 19.30 kąpiel później wisi jeden cyc drugi znów pierwy ok 20- 30 min i ok 20.15-20.30 zasypia później pobudka ok 3 najczesciej i koło 6
|
|
|
#4803 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
chyba taki typ z Twojego Jakuba, że ciągle by u mamy na rękach wisiał i na cycu. A może pediatra właśnie coś podpowie? szkoda, że TŻ już zdezerterował i nie chce pomagać tak jak na początku. Biedna jesteś, nie masz nawet kiedy odpocząć.
|
|
|
|
#4804 |
|
Wtajemniczenie
|
to ja się teraz zastanawiam
czy nie za cienko ubieram Oliwie na dwór: bo właśnie wychodzimy i ma na sobie to co po domu czyli: body bawełniane z długim rękawkiem i półśpiochy. w razie W wzięłam cienki kocyk
|
|
#4805 | ||||||||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
![]() Cytat:
![]() ![]() [QUOTE=oldzinx;40819153 My w poniedziałek skończyliśmy 3 tyg. w dniu wypisu ważyliśmy 3100 a w pon położna ważyła i ma już 4235 ! Od porodu ponad kilogram przytył tylko na moim mleku. : [/QUOTE] ![]() Cytat:
za bioderka i za wagę Cytat:
Cytat:
![]() Cytat:
Cytat:
mój na spacerach na plecach też krótko śpi ale jak zaczyna marudzić to go kładę na brzuch i jedziemy dalej i on usypia. Teraz na balkonie też śpi na brzuchu już 2 h
|
|
|
#4806 | |
|
Wtajemniczenie
|
Monika strasznie się czyta to co piszesz, zwłaszcza że widzę że bez wsparcia jesteś. Słuchaj mam jeszcze jeden typ, dziewczyny na styczniowym wątku miały różne przeboje z dzieciakami i wiele dzieciaków miało tak przy nietolerancji laktozy - pomogło odciąganie pierwsze 5 minut pokarmu i lek o nazwie delicol - może warto by rzucić trop taki lekarzowi ?
Tu masz objawy: http://parenting.pl/portal/nietolera...zy-u-noworodka Zalegająca laktoza powoduje wzrost ciśnienia osmotycznego w jelitach, a wytworzone w procesie fermentacji gazy (dwutlenek węgla, wodór, metan) oraz kwasy tłuszczowe MCT (kwas mlekowy, masłowy, octowy, propionowy) drażnią błonę śluzową jelit. Występuje cuchnąca, wodnista biegunka. Wytworzone gazy są przyczyną wzdęcia brzuszka malucha, kolkioraz odgłosów przelewania się płynów w brzuszku. Ale dziewczyny na forum styczniówek nie miały tych biegunek..ponoć po podaniu leków zupełnie inne dziecko. Bo kolki jednak bywają niby bardziej wieczorami... odnośnie kolki znalazłam, takie naukowe podsumowanie metod które działają, a które nie http://www.mp.pl/artykuly/index.php?...75767E94D12B37 Zrobiłam skrót, bo pewnie nie masz czasu czytać całości: Podstawową sprawą jest upewnienie się, że płacz dziecka jest wyłącznie wynikiem dolegliwości związanych z kolką jelitową (jednakowy charakter płaczu pojawiającego się zwykle wieczorem, u niemowlęcia w wieku od 3 tygodni do 3 miesięcy, przy jednocześnie dobrym samopoczuciu w pozostałych porach dnia oraz prawidłowych przyrostach długości i masy ciała). Niekiedy, w przypadku wątpliwości, wykonanie prostych badań laboratoryjnych (morfologia krwi, badanie ogólne i bakteriologiczne moczu, USG jamy brzusznej) może rozwiać obawy lekarza i pomóc w uspokojeniu rodziców dziecka. U dzieci z lekkimi i umiarkowanymi objawami, podobnie jak w komentowanym artykule, zaleca się postępowanie behawioralne, podawanie herbatek ziołowych - mięty, koperku i innych (jedno badanie uwzględnione w omawianej analizie wykazało poprawę po tych preparatach) lub symetykonu (aczkolwiek skuteczności tego leku nie potwierdziły wyniki komentowanego badania). U dzieci z nasiloną kolką jelitową trzeba dodatkowo dołączyć postępowanie: a) farmakologiczne - leki rozkurczowe (trimebutyna, czasem dicykloweryna, choć - jak wykazało omawiane badanie - ten drugi lek powodował niepokojące skutki niepożądane u niemowląt); b) dietetyczne - u dzieci żywionych sztucznie polega ono na próbie zastąpienia mieszanek mlecznych preparatami sojowymi lub hydrolizatami białek. U niemowląt karmionych piersią nie powinno się dopuścić do zaniechania tego sposobu żywienia. Ograniczenia mogą dotyczyć wyłącznie diety matek karmiących (unikanie kawy, przypraw, a niekiedy także mleka krowiego) Może jednak spróbowałabyś z chustą, dałoby Ci to trochę luzu podczas codziennych czynności, może mogłabyś odzyskać trochę wolności, choć z młodym na sobie.. Cytat:
- nie hodujemy tutaj największego prosiaka na świnobicie tylko nasze dzieciaki, żeby zdrowe były, a jedne będą większe a drugie mniejsze i to jest piękne, o
|
|
|
#4807 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
ja nie rozumiem jak to sie znudzil? a co on myslal przepraszam ze dziecko to zabawka? probowalas smoczka ? moze on nie jest w kolko tak glodny tylko possac potrzebuje? czy na brzuszek lekarz cos zalecil? druga sprawa - nie chce byc odebrana bezdusznie - ale no jak marudzi to niech pomarudzi, moze trzeba go kilka dni przetrzymac na zasadzie poryczy bez wyciagania i zobaczy ze jestes i nic mu sie nie dzieje. gdzies czytalam ze sa takie techniki jestes obok wkladasz dziecko do lozeczka i mowisz mu ze ma polezec a ty zajmujesz sie swoimi sprawami jak marudzi to przychodzisz i mowisz ze mama jest, glaskasz po glowce itd. i zaczyna sie chyba od 2-3 min potem po 5 przychodzisz itd. wydaje mi sie ze im szybciej zaczniesz probowac (wiem ze bedzie to cholernie trudne) tym szybciej cos z tego bedzie. bo nie wiem moze sie myle ale mam wrazenie ze dziecko wyczuwa i nie oszukujmy sie wymusza na nas pewne rzeczy. skoro wie ze zawsze go wezmiesz itd to bedzie sie darl no a przeciez trzeba miec chociaz 10 min dla siebie. ja np. potrzebuje czas zeby sciagnac mleko i klade Mala do lozka i jak marudzi to jestem obok i mowie wlasnie mama jest glaskam itd. i probuje to przetrzymac. Marudzic moze z wielu powodow. czasem moja "placze" robiac kupe bo nie umie inaczej wycisnac tego z siebie - ktoras pisala jak sie to nazywa najlepszy dowod na to ze nic jej nie jest jak wycisnie i pada momentalnie i spi albo miedzy cisnieniciem usmiecha sie nie odbieraj mnie bron boze na zasadzie ze sie wymadrzam i uwazam ze to proste bo tak nie jest. bycie mama jest cholernie trudne kazdego dnia sie tego ucze ale po prostu czasem mam wrazenie ze my jako mamy po prostu jak dziecko placze od razu bysmy wziely i utulily a moze czasem trzeba wziasc 3 glebokie wdechy i zobaczyc w co to pojdzie? chociaz nie powiem ze staram sie zapobiegac placzom
25.02.2010 25.04.2010. 25.10.2010. zaręczyny 15.10. 2011. ![]() 21.02.2013. Natalka 31 tc. 1190 g 40 cm http://www.suwaczki.com/tickers/km5sdf9hhaev4h7a.png http://www.suwaczki.com/tickers/bl9cdf9h7pw9dmdz.png http://s10.suwaczek.com/20111015650114.png |
|
|
|
|
|
#4808 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
poprostu kojarzy sobie ciebie z cycem. a masz lezaczek nie da rady tam posiedziec? albo czyms go zajac?np polozyc na brzuch niech cwiczy? a smoczek? mowisz ze bylo dobrze i sie zepsul to moze ma skok rozwojowy? a co do tz
|
|
|
#4809 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
u nas tez nie bylo biegunek - natomiast to co pisalam strzelaly kupy. i nie bylo placzu tylko wieczorem, wygladalo to tak ze srednio pol godziny po karmieniu robila sie marudna czasem mocniej plakala (bardzo mocne ataki to miala naprawde moze 3-4 jak jest juz w domu prawie miesiac) calosc przechodzila do godziny. delicol mi lekarz kazal podawac do kazdego karmienia - stwierdzilam ze nie bede od razu tak agresywnie dzialac i daje co drugie karmienie a w nocy w ogole odpuszczam. tak jak pisalam Monika - podpytaj lekarza o te bole brzuszka.
|
|
|
|
|
#4810 |
|
Zakorzenienie
|
a my dzis z tz mamy 6 lat razem
|
|
#4811 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
woda moze byc nawet zywiec zdroj - one maja pozytywne opinie instytutu matki i dziecka. ---------- Dopisano o 12:56 ---------- Poprzedni post napisano o 12:52 ----------
|
|
|
|
|
#4812 |
|
Zakorzenienie
|
![]() przyszłam sie coś spytać i zapomniałam
|
|
#4813 |
|
Wtajemniczenie
|
|
|
#4814 |
|
Wtajemniczenie
|
My po szczepieniach! Misia troszkę płakała jak się wkłuwali w udko. Rota wypiła można rzec jednym duszkiem
waży 5930 i jest na 50 centylu czyli akurat a ja się bałam, że będzie na 20 może bo taki chudzinek z niej![]() ![]() nam stukneło jakos niedawno 9 ale nie wiem od kiedy liczyć
|
|
|
#4815 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
dla miski i dla was ![]() a ja uprzedzam ze my dzis na tydz jedziemy do tesciow wiec nie wiem jak bedzie z wizazem.moze juz na odchowalni bedziecie. w czwartek jade do katowic na egzamin prosze o mocne kciuki.
|
|
|
#4816 |
|
Zakorzenienie
|
|
|
|
|
|
#4817 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
kurcze Miska jakos nie lubi spac na brzuchu u Małpki to chyba rodzinne bo Julka chyba tez tak lubila spac z tego co kojarze?
|
|
|
|
#4818 |
|
Wtajemniczenie
|
Odp: MAMUSIE MARZEC i KWIECIEŃ 2013 cz.VIII vel. Ciśnij dziołcha, ciśnij!
Dzięki dziewczyny za porady. Spróbuje większe pieluchy choć nie wydaje mi sie, bo to taki maluszek jeszcze... Oliwka, co do przybierania ja też się obawiam, że Kubuś mało tyje, dziś idę do pediatry to się dowiem i napisze, mmiędzy naszymi dziećmi jest dzień różnicy. Powiem Ci że jak byłam w szpitalu to waga była ok pediatra mówiła, że 20g dziennie powinien tyc. Nie martw się na zapas!
Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum. |
|
|
|
|
#4819 |
|
Zakorzenienie
|
|
|
|
|
|
#4820 | ||||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
Cytat:
![]() Cytat:
dla dzielnej MisiDziewczyny a jak wasze dzieci śpią na pleckach to trzymają główkę w pionie czy na bok zwracają? Bo Mój zawsze odwraca główkę na prawo albo lewo ale rzadko na prosto
|
||||
|
|
|
|
#4821 |
|
Wtajemniczenie
|
Aha i ja też często karmię w ciągu dnia mały wisi na cycu ale wiem że tak ma być i daję mu kiedy tylko chce. W nocy śpi ale budze po 4h. Z czasem będzie lepiej, może uda mi sie w końcu do fryzjera i na henne isc.
Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum. |
|
|
|
|
#4822 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
|
|
|
|
#4823 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
U nas znów wycie przy cycu...possie 5 minut i potem wycie posscie 10sekund i wycie i szuka cyca nzow possie i znów ryk... Qrcze moze mój tez ma cos z ta laktozą? |
||
|
|
|
|
#4824 | ||||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
![]() ![]() Cytat:
![]() Cytat:
Roszek jesli chodzi o preferencje pozycji do spania to preferuje ....kazdą !!! zaśnie na każdym boku ,na plecach ,na brzuchu .... wstawiam fote z dzisiaj (w domu 21 stopni ) ,na dworze 23 ale wiatr jest (mieszkamy na otwartm terenie ) wiec na dwór zakładam cienkie spodnie i czapeczkę cieiuteńką
|
|
|
#4825 | |||||
|
Raczkowanie
|
Dot.: Odp: MAMUSIE MARZEC i KWIECIEŃ 2013 cz.VIII vel. Ciśnij dziołcha, ciśnij!
Cytat:
Po domu to zazwyczaj w samym body plus półśpiochy których bardzo nie lubi i tak kopie nóżkami że mu się zsuwają albo w pajacu czasami. Cytat:
![]() ![]() Cytat:
dla was i dla córy za szczepienia i za wagę ![]() Cytat:
![]() Co do spania na brzuchu to nie interesuje go ta wersja nie wiem może źle kładę. Rączki powinny być podgiete i tak blisko ciała?Cytat:
![]() Nestelle śliczny Roszek, czaderski ma uśmiech
Tomuś Edytowane przez oldzinx Czas edycji: 2013-05-15 o 16:39 |
|||||
|
|
|
|
#4826 |
|
Zakorzenienie
|
moni_ka g -
aby się poprawiło .Dziewczyny juz tyle mądrości ci przekazały ze ja nie będę powtarzac .a... i znalazłam fotę z poniedziałku -Roszek tak robi z mamą zakupy -na dworze 13 stopni i deszczyk czasami ....
J . N . R Edytowane przez nestelle Czas edycji: 2013-05-15 o 16:47 |
|
|
|
|
#4827 |
|
Zakorzenienie
|
Dzieki dziewczyny za rady. Przeczytalam wszystko na szybko. Pozniej dam Jakuba mezowi i przeczytam dokladnie bo duzo madrego napisalyscie.
My po szczepieniu. Rad za duzo nie dostalam pozniej opisze. Dostalismy delicol na kilka dni jak nie pomoze to recepte na debridat. Wazymy 4200 (najnizsza 3100) komentarz: no jeszcze nie trzeba dokarmiac... Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum. |
|
|
|
|
#4828 | ||||||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
ja robie tak jak zacznie plakac siadam kolo lozeczka i patrze .. czasm pomarudzi polacze sekund kilka - czasami minute dwie ... raz usnie - raz bedzie bardzej plakal - wtedy biore na rece. przytulam mowie, glaskam - wszak jak jest napisane - my tez cos musimy zrobic - obiad czy nawet glupie wyjscie do WC za potrzeba ... - raz dziecko placze bo cos go boli a raz bo '' ma taka ochote '' - wiadomo jak sie zanosi trzeba zareagowac ... ale w innym przypadku daje mojego na przetrzymanie - inaczej nic bym w domu nie zrobila. ja mam taki plus ze ciagle siedze w swoim pokoju gdzie jest jego lozeczko - no teraz sie zaopatrzylam w ten lezaczek to jak bd robila obiada to wtedy siup go do niego ![]() no bycie matka bywa trudne. ale pocieszam sie z biegiem dni miesiecy lat . coraz lepiej bedzie nam to wychodzilo no to co lejesz dobrego ... Cytat:
za szczepienia - wage i za Lata bycia razem Cytat:
i za egzamin Cytat:
Cytat:
slicznosci ciocia sle buzile Cytat:
a my juz w domku, mlody wlasnie marudzi w lozeczku no ale zaraz bedzie butle i spanie ... bo nie spi od 15 jak wychodzilam od kolezanki to sie mi wlasnie obudzil, a ze szlam jeszcze sie z kolega spotkac tom myslala ze usnie we wozku a tu Suprise nie ![]() wiec do pozniej... . |
||||||
|
|
|
|
#4829 | |||||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
za szczepienie i wgęu nas w lutym 8 lat razem a w lipcu 5 rocznica ślubu bedzie ![]() ![]() Cytat:
spanie na brzuchu jest bardzo fajne ![]() Cytat:
![]() Cytat:
![]() u nas dziś w domu 22,5 ale jak dla mnie mogłoby być cieplej ![]() Cytat:
za szczepiernie i wagę---------- Dopisano o 18:54 ---------- Poprzedni post napisano o 18:52 ---------- mąż z Julką pojechali na basen ![]() Nestelle od kiedy idziesz z Roszkiem na basen? zastanawiam się od kiedy mogę Karola zabrać
|
|
|
#4830 | |||
|
Zakorzenienie
|
czyli idealnie dla dzieciaczka
Cytat:
Torresowi zamatowalismy misie w niedzielę. Misie zlewa, ale projektor jest OK. Gapi się na ścianę i muzyczkę lubi ![]() ![]() a jakoś się "tłumaczy"? ma jakieś argumenty? luuudy, dlaczego tak?! Cytat:
![]() Cytat:
my podpieramy zrolowanym kocykiem strony. położna i neurolożka stwiedziły, że to rodzice mają decydować na którą dzieć 'patrzy' ![]() (eliminować napięcie i peferowaną przez Torresa lewą stronę) ![]() świetny chłopak!!!!moja babcia zawsze mówila, że to pozycja szczęśliwego niemowlaczka ![]() ![]() ![]() Nie dałam rady iść do kosmetyczki Młody po-szczepiennie przespał wczoraj cały dzień, no i noc była jego (pierwsza, więc mu wybaczę ) - wisiał na cycu, więc zdołałam odciągnąć tylko 20 ml... bałam się go zostawić bez mleka... heh. teraz spacerują z tatą
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 11:15.

ja mam body z krótkim i na to bluzeczka z długim lub odwrotnie i leginsy/spodnie i tak też na dwór wychodzimy ubrane plus czapka/opaska

jak na nią krzyczę ze nie przyszła sprzątać tylko na ploty to mówi ze nie lubi siedziec bezczynnie
05.07.2008
chyba taki typ z Twojego Jakuba, że ciągle by u mamy na rękach wisiał i na cycu. A może pediatra właśnie coś podpowie? szkoda, że TŻ już zdezerterował i nie chce pomagać tak jak na początku. Biedna jesteś, nie masz nawet kiedy odpocząć.
czy nie za cienko ubieram Oliwie na dwór: bo właśnie wychodzimy i ma na sobie to co po domu czyli: body bawełniane z długim rękawkiem i półśpiochy. w razie W wzięłam cienki kocyk
za bioderka i za wagę

?
co lejesz dobrego
...