|
|
#1 |
|
Zadomowienie
|
Trampolina dla dzieci hit czy kit?
Witajcie. Zastanawiamy się z mężem nad kupnem dla naszych dziewczyn trampoliny,i o ile mój Pan Mąż jest zdecydowany to ja jednak mam dużo wątpliwości....
Macie doświadczenia z tym "ustrojstwem", czy uważacie że warto dzieciakom kupić taką trampolinę? A może macie jakieś rady? Wiem na pewno,że musiałaby być z siatką ochronną dla bezpieczeństwa ale jaki rozmiar? Na co jeszcze zwrócić uwagę? Kupić czy może sobie darować i pomyśleć o czymś innym ewentualnie, bo wiadomo to wydatek nie mały?
|
|
#2 |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Trampolina dla dzieci hit czy kit?
Dla dzieci hit, zabawa świetna, niestety do pierwszego złamania.
Trampolina to niestety nie jest bezpieczna zabawka. |
|
|
|
|
#3 |
|
Zakorzenienie
|
Jesli juz zdecydujecie się kupić trampolinę, to warto zainwestować w solidniejszą, taka za 700-800zł dobrej firmy, nam taka marketowa za 300 zł roku nie wytrzymała, wszystko się porozrywało, stelaż się chwiał, siatka podarła.
Dzieciaki fajną miały zabawę, u TŻ kuzynki stoi już 3 rok i chyba już się milusińskim znudziła, bo ostatniego lata rzadko do niej wchodzili, mimo że stała na zewnątrz całą wiosnę i lato
|
|
|
|
|
#4 |
|
Rozeznanie
|
Znajoma kupiła dzieciom to i ja sama trochę poskakałam
dobre to nie tylko dla dzieci ale i dorosłych, bo trochę męczące to jest więc jeśli będziesz chciała zrzucić pare kg to jest to dobry sposób na pozbycie się ich w przyjemny sposób. Ale czy się znudzi to nie wiem. Myślę że jak każda "zabawka" - po jakimś czasie tak.
|
|
|
|
|
#5 |
|
Raczkowanie
|
Właśnie naszą odwiozłam na działkę. Było super. Pierwszy rok.Najpierw w domu, potem w lecie na tarasie, bo miejsca zabierała sporo (chyba 120 cm średnicy więc z tych mniejszych, bez siatki). W zeszłym roku już nikt z niej nie korzystał. Przezimowała pod tarasem i pojechała na działkę. Rzeczywiście porwał mi się tez materiał przykrywający sprężyny i obszywałam polarowymi szalikami; do dziś trzymają
. Stelaż ok. a już chyba 8 lat ma. Kupowana przez internet, jakość jak z Go sportu.
|
|
#6 |
|
Zadomowienie
|
Oj o znudzenie to nawet nie chodzi bo wiadomo że nie będzie tak samo atrakcyjna za jakiś czas jak na początku.
Mi głownie chodzi o kwestię bezpieczeństwa, choć nie powiem sama mam ochotę pobrykać
|
|
#7 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() W mojej rodzinie są dzieci i mniejsze i większe - na razie nic się złego nie stało, a bawią się na trampolinie co chwilę. Oczywiście nie można wykluczyć żadnego urazu, zdarza się w różnych sytuacjach. Lepiej zainwestować w sprzęt dobrej jakości. Myślałam, że dzieciakom znudzi się ta trampolina po pierwszych dziesięciu użyciach, a jest wręcz przeciwnie .
|
|
|
|
|
|
#8 |
|
Raczkowanie
|
Małe dzieci trzeba pilnować, zwłaszcza że na początku to niezłe szaleństwo się odbywa. Jeden skacze po drugim i wszyscy się spychają. Przy mojej małej trampolinie to w ogóle nie lubiłam jak 2 osoby próbowały z niej korzystać.
No, na te bąble małe: do 5-6 lat to trzeba mieć oko, bo się wdrapują i spadają albo są spychane właśnie a stelaż jest metalowy i to dość gruba rama. Nie wiem jak z siatka , bo takiej nie miałam.... U znajomej z dziećmi: 8,6,4 lata w ciągłym użyciu; taka przed domem, z siatką. Ale to jej 2 rok.
|
|
#9 |
|
Rozeznanie
|
Na pewno te droższe będą lepsze bo wykonane z solidniejszych materiałów. U znajomych przestała całą zimę na dworze niczym nie zakryta i nic się nie rozpada. Swoją drogą dziwię się że jej nie schowali no ale na szczęście zima nie była jej straszna.
|
|
|
|
|
#10 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Jazda na rolkach w ochraniaczach jest w miarę bezpieczna, na deskorolce podobnie. Rower jest super bezpieczny- żeby sie połamać na rowerze trzeba mieć na prawdę pecha. Na trampolinie niestety dzieci łamią się brzydko. Ryzyko poważnych urazów jest znacznie większe niż przy innych dziecięcych sportach. |
|
|
|
|
|
#11 |
|
Konto usunięte
|
A wg mnie dla dzieciaków trampolina będzie większą frajdą od czasu do czasu, niż na co dzień. Dziecko naprawdę nie musi mieć w domu/na działce każdej zabawki.
|
|
|
|
|
#12 |
|
Zakorzenienie
|
Jak dla mnie trampolina jest fajną zabawką dla dzieci. Ważne żeby miala siatkę wtedy o złamanie bardzo ciężko! Bo niby na czym miało by sobie coś złamać???
|
|
|
#13 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
. Na pewno trzeba dzieciaki pilnować przy zabawie, bo jak się "rozskaczą" to zaczyna się popychanie i dzikie wyskoki, a tu już niedaleko do wypadku.Edit: Teraz przypomniało mi się o synku znajomych, który skręcił rączkę na trampolinie, zwracam honor . Z tym, że tam wlazło na raz z 10 dzieci na to urządzenie, to też się trochę zakotłowało, rodzice nie upilnowali i stało się.
Edytowane przez charsi Czas edycji: 2013-05-15 o 09:36 |
|
|
|
|
|
#14 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Swojemu nie kupię a innym kupować nie zabronię, ale nie zgodzę się z twierdzeniem że jest to bezpieczna zabawa. |
|
|
|
|
|
#15 |
|
Zadomowienie
|
Poczytałam na pewnej stronie trochę o tych trampolinach i to chyba nie jest takie straszne ,przynajmniej trochę się uspokoiłam i napisali tam aby zminimalizować ryzyko wypadków z trampoliny moze korzystać max. 1 osoba.A co do złamań to może się to stać wszędzie. Zaczynam się skłaniać ku tej trampolinie.
Nawet znalazlam chyba odpowiednią dla nas: http://allegro.pl/trampolina-ogrodow...212362382.html
Każdemu zdarza się być głupcem Przynajmniej przez pięć minut dziennie.Mądrość polega na tym, by nie przekroczyć tego limitu. Edytowane przez pavett Czas edycji: 2013-05-16 o 20:26 |
|
|
|
|
#16 |
|
Konto usunięte
|
Fajna zabawa.
Myślę, że warto zainwestować w porządną (bo obciążenia są spore) i większą niż takie byle co o średnicy metra. Do tego oczywiście siatka. To fajna zabawa, dla starszych i młodszych, tylko istotne jest, żeby skakała jednocześnie tylko jedna osoba! Nawet w instrukcji można znaleźć taki zapis, przy wielu osobach po prostu się zderzą - tak działa fizyka. Męczące jest to strasznie, ale fajne, dzieciaki się wymęczą
|
|
|
|
|
#17 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
. Tak jak mówiłam, dla mnie nie jest to niebezpieczniejsze niż np. jazda na rolkach - przecież jak niefortunnie upadnie to ochraniacze nie uchronią przed złamaniem. Mam wrażenie, że liczba bezpiecznych sportów dla dzieci jest na prawdę niewielka
|
|
|
|
|
|
#18 |
|
Zakorzenienie
|
Myślę że dla jednego dziecka hit tylko na początku, z moich obserwacji wynika że im więcej dzieci tym częściej się na nich bawią i dłużej się nie nudzi.
Ważne żeby z takich okrągłych korzystała jedna osoba, z kwadratowych miejskich z tego co wiem trzy ( w okrągłej bez obuwia) Po swojej dwulatce zauważyłam że im więcej trampolin zrobili na podwórkach tym mniejsze budzą zaciekawienie, 5 min i szuka czegoś nowego. Dla siebie tylko i jednego dziecka bym nie inwestowała, dla "znajomych królika" dzieciaków i dla kogoś kto często urządza przyjęcia na dworze fajna alternatywa.
|
|
|
|
|
#19 |
|
Zakorzenienie
|
U mnie w sąsiedztwie stoją 2 trampoliny - może i fajne, ale z mojej perspektywy jak wszystkie dzieciaki się zbiegną (wspólne podwórko mają) to hałas niesamowity, kto teraz wchodzi, a kogo kolej, a to się stukną w czasie skakania i w ryk.
Ostatnio właśnie dwie mamy się kłóciły, jedna, że tamta nie pilnowała dziecka, a druga, że jak postawia się takie coś to trzeba pilnować tego. Wszystko ma swoje plusy i minusy, ale jeśli już kupić to z porządną siatką i zwrócić uwagę na maksymalny udźwig, oraz czy "nogi" są stabilne. |
|
|
|
|
#20 |
|
Zakorzenienie
|
identyczną trampolinę miały na podwórku dzieci, którymi się opiekowałam. Była bezpieczna, jednak ten materiał przykrywający sprężyny czasami się zsuwał i trzeba było bardzo uważać żeby nie utknęła tam nóżka dziecka.
nigdy nic się nie stało, a skakaliśmy praktycznie zawsze ja, 6-latek i 2-latek najważniejsza jest ta siatka, oraz to żeby stabilnie ustawić drabinkę bo lubi się chwiać. |
|
|
|
|
#21 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
|
|
|
#22 |
|
Raczkowanie
|
Myślę, ze to rozwiązanie wyklucza właśnie te podstawowe wypadki na trampolinie; skakanie po sprężynach i uwięźniecie nogi gdzieś pomiędzy( siatka na zewnątrz) i obicie boków tudzież głowy na głównej konstrukcji czy przy spadaniu (bez siatki w ogóle: choć wtedy trampolina ma ok. 20 cm wysokości więc to też nie jest b.wysoko).
Zdziwiona jestem stosunkowo małą nośnością, ale w przypadku małych dzieci to nie ma chyba znaczenia. To zapewne wynik takiej a nie innej konstrukcji stojaka i wysokości trampoliny.
|
|
#23 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#24 |
|
Raczkowanie
|
Moim zdaniem absolutnie nie jest to cos, co sie blyskawicznie znudzi, bo to taka alternatywa hustawki na dzialce.
![]() Przez pare lat (bedac w podstawowce) jezdzilam do babci mojej przyjaciolki i poki nie bylo kablowki :p trampolina stanowila najwieksza atrakcje na cale dnie. U nich byla wielka, rozkladana na wiosne, i wydaje mi sie ze sporo kosztowala, poniewaz po tylu latach nic sie z nia nie stalo. Dodam, ze byla bez siatki i nigdy nikomu nie stala sie wieksza krzywda. Brykali starsi i mlodsi. Wada - na sloncu niesamowicie sie nagrzewa. Naprawde nie przejmowalabym sie tak bardzo kwestia bezpieczenstwa, uwazam ze trampolina z siatka nie ma nawet porownania dla metalowych hustawek, ktore sa takie popularne. Edytowane przez evyylongue Czas edycji: 2013-05-15 o 15:16 |
|
|
|
|
#25 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
nie wspominając o chodzeniu po drzewach... tak więc w każdej sytuacji dzieciom mogłoby się coś stać, a chyba nikt nie zamknie ich w domu 'w razie czego' wg mnie trampolina to fajna rozrywka, przynajmniej można się wyszaleć, sama też zawsze chciałam mieć :Pi zgadzam się z wypowiedzią powyżej - jakoś nikt nie demonizuje huśtawek, a obecne są od pokoleń i te prowizoryczne, robione z deski zawieszonej na drzewie i te metalowe... prędzej bym się takiej huśtawki obawiała, chociaż w dzieciństwie korzystałam nałogowo :P
sun goes down Edytowane przez WhiteCherry Czas edycji: 2013-05-15 o 15:47 |
|
|
|
|
|
#26 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() deskorolka: woda w kolanie i blizna na 2 ![]() rower: oj tu baaaardzo dużo. Począwszy od kilku siniaków, a skończywszy na wstrząsie mózgu jak mnie pan pierdykł na środku skrzyżowania ![]() Moje dziecię to takie ADHD, diabeł, szatan itp itd. Od 2 lat ma trampolinę i..jak się na niej wyskacze to spokój, cisza, łóżka się nie łamią. Nic mu się nigdy nie stało. Ostatnio na hulajnodze jechał i ot psiunia mu weszła pod koła i się bidny otarł o chodnik.
|
|
|
#27 |
|
Raczkowanie
|
Moje dzieci mają już trzy lata trampolinę. Ma 305 cm jest z siatką. Bardzo lubią na niej skakac- dalismy 599 zl za nią. W ubiegłym roku na początku lata córka miała zapalenie oskrzeli i pani doktor zasugerowała aby córka poskakała trochę na trampolinie aby jej się flegma poodrywała. Podobno przy skakaniu na trampolinie płuca się bardziej dotleniają. Ale ile w tym prawdy. Na zimę siatkę ściągamy a trampolinę przykrywamy dokładnie i zostawiamy na podwórku.
|
|
|
|
|
#28 |
|
Zadomowienie
|
Ja jak bylam au pair to moi hosci tez mieli taka duza trampoline z siatka. najgorsze bylo jak 6 latka i 9latek skakali i najmlodsza 2 letnia tez chciala :P To musialam skakac z nia, a ze kazdy skakal w innym tempie to byla masakra :P Ale ogolnie trampoline uwielbiam i napewno bym kupila gdybym miala dzieci :P
|
|
|
|
|
#29 |
|
Raczkowanie
|
Trampolina fajna sprawa. Sama bym chętnie poskakała mimo wieku
Myślę, że dla dzieciaków to byłaby frajda.
|
|
|
|
|
#30 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Dzięki za rady, trampolina ostatecznie zamówiona ![]() A na szkraby będę uważać, choć to trochę starsze szkraby 13 i 5,5 lat bo to wariat niesamowity
|
![]() |
Nowe wątki na forum Forum plotkowe
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 00:40.

dobre to nie tylko dla dzieci ale i dorosłych, bo trochę męczące to jest więc jeśli będziesz chciała zrzucić pare kg to jest to dobry sposób na pozbycie się ich w przyjemny sposób. Ale czy się znudzi to nie wiem. Myślę że jak każda "zabawka" - po jakimś czasie tak.

.

wg mnie trampolina to fajna rozrywka, przynajmniej można się wyszaleć, sama też zawsze chciałam mieć :P