Trampolina dla dzieci hit czy kit? - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Forum plotkowe

Notka

Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2013-05-15, 07:07   #1
pavett
Zadomowienie

GG do pavett
Question

Trampolina dla dzieci hit czy kit?

Witajcie. Zastanawiamy się z mężem nad kupnem dla naszych dziewczyn trampoliny,i o ile mój Pan Mąż jest zdecydowany to ja jednak mam dużo wątpliwości....
Macie doświadczenia z tym "ustrojstwem", czy uważacie że warto dzieciakom kupić taką trampolinę?
A może macie jakieś rady? Wiem na pewno,że musiałaby być z siatką ochronną dla bezpieczeństwa ale jaki rozmiar? Na co jeszcze zwrócić uwagę?
Kupić czy może sobie darować i pomyśleć o czymś innym ewentualnie, bo wiadomo to wydatek nie mały?
Stary 2013-05-15, 07:11   #2
dacn
Zakorzenienie

Dot.: Trampolina dla dzieci hit czy kit?

Dla dzieci hit, zabawa świetna, niestety do pierwszego złamania.
Trampolina to niestety nie jest bezpieczna zabawka.
dacn jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-05-15, 07:34   #3
Ramona_85
Zakorzenienie

Jesli juz zdecydujecie się kupić trampolinę, to warto zainwestować w solidniejszą, taka za 700-800zł dobrej firmy, nam taka marketowa za 300 zł roku nie wytrzymała, wszystko się porozrywało, stelaż się chwiał, siatka podarła.
Dzieciaki fajną miały zabawę, u TŻ kuzynki stoi już 3 rok i chyba już się milusińskim znudziła, bo ostatniego lata rzadko do niej wchodzili, mimo że stała na zewnątrz całą wiosnę i lato
Ramona_85 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-05-15, 07:39   #4
Harakiri
Rozeznanie

Znajoma kupiła dzieciom to i ja sama trochę poskakałam dobre to nie tylko dla dzieci ale i dorosłych, bo trochę męczące to jest więc jeśli będziesz chciała zrzucić pare kg to jest to dobry sposób na pozbycie się ich w przyjemny sposób. Ale czy się znudzi to nie wiem. Myślę że jak każda "zabawka" - po jakimś czasie tak.
Harakiri jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-05-15, 07:48   #5
ivonkapiwonka
Raczkowanie

Właśnie naszą odwiozłam na działkę. Było super. Pierwszy rok.Najpierw w domu, potem w lecie na tarasie, bo miejsca zabierała sporo (chyba 120 cm średnicy więc z tych mniejszych, bez siatki). W zeszłym roku już nikt z niej nie korzystał. Przezimowała pod tarasem i pojechała na działkę. Rzeczywiście porwał mi się tez materiał przykrywający sprężyny i obszywałam polarowymi szalikami; do dziś trzymają. Stelaż ok. a już chyba 8 lat ma. Kupowana przez internet, jakość jak z Go sportu.
Stary 2013-05-15, 07:50   #6
pavett
Zadomowienie

GG do pavett

Oj o znudzenie to nawet nie chodzi bo wiadomo że nie będzie tak samo atrakcyjna za jakiś czas jak na początku.
Mi głownie chodzi o kwestię bezpieczeństwa, choć nie powiem sama mam ochotę pobrykać
Stary 2013-05-15, 07:56   #7
charsi
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez dacn Pokaż wiadomość
Dla dzieci hit, zabawa świetna, niestety do pierwszego złamania.
Trampolina to niestety nie jest bezpieczna zabawka.
Tak samo może być z rolkami, deskorolką, rowerem i graniem w piłkę

W mojej rodzinie są dzieci i mniejsze i większe - na razie nic się złego nie stało, a bawią się na trampolinie co chwilę. Oczywiście nie można wykluczyć żadnego urazu, zdarza się w różnych sytuacjach. Lepiej zainwestować w sprzęt dobrej jakości. Myślałam, że dzieciakom znudzi się ta trampolina po pierwszych dziesięciu użyciach, a jest wręcz przeciwnie.
charsi jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-05-15, 07:59   #8
ivonkapiwonka
Raczkowanie

Małe dzieci trzeba pilnować, zwłaszcza że na początku to niezłe szaleństwo się odbywa. Jeden skacze po drugim i wszyscy się spychają. Przy mojej małej trampolinie to w ogóle nie lubiłam jak 2 osoby próbowały z niej korzystać.
No, na te bąble małe: do 5-6 lat to trzeba mieć oko, bo się wdrapują i spadają albo są spychane właśnie a stelaż jest metalowy i to dość gruba rama. Nie wiem jak z siatka , bo takiej nie miałam.... U znajomej z dziećmi: 8,6,4 lata w ciągłym użyciu; taka przed domem, z siatką. Ale to jej 2 rok.
Stary 2013-05-15, 08:06   #9
Harakiri
Rozeznanie

Na pewno te droższe będą lepsze bo wykonane z solidniejszych materiałów. U znajomych przestała całą zimę na dworze niczym nie zakryta i nic się nie rozpada. Swoją drogą dziwię się że jej nie schowali no ale na szczęście zima nie była jej straszna.
Harakiri jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-05-15, 08:39   #10
dacn
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez charsi Pokaż wiadomość
Tak samo może być z rolkami, deskorolką, rowerem i graniem w piłkę

W mojej rodzinie są dzieci i mniejsze i większe - na razie nic się złego nie stało, a bawią się na trampolinie co chwilę. Oczywiście nie można wykluczyć żadnego urazu, zdarza się w różnych sytuacjach. .
Niekoniecznie.
Jazda na rolkach w ochraniaczach jest w miarę bezpieczna, na deskorolce podobnie. Rower jest super bezpieczny- żeby sie połamać na rowerze trzeba mieć na prawdę pecha.
Na trampolinie niestety dzieci łamią się brzydko. Ryzyko poważnych urazów jest znacznie większe niż przy innych dziecięcych sportach.
Stary 2013-05-15, 09:06   #11
0096a1e2f6245c4e98bc18de9b0ed84c369ef137_632f8bf2adc0b
Konto usunięte

A wg mnie dla dzieciaków trampolina będzie większą frajdą od czasu do czasu, niż na co dzień. Dziecko naprawdę nie musi mieć w domu/na działce każdej zabawki.
0096a1e2f6245c4e98bc18de9b0ed84c369ef137_632f8bf2adc0b jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-05-15, 09:30   #12
bzyczka1
Zakorzenienie

Jak dla mnie trampolina jest fajną zabawką dla dzieci. Ważne żeby miala siatkę wtedy o złamanie bardzo ciężko! Bo niby na czym miało by sobie coś złamać???

Nasz skarb
bzyczka1 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-05-15, 09:31   #13
charsi
Zadomowienie

Cytat:
Niekoniecznie.
Jazda na rolkach w ochraniaczach jest w miarę bezpieczna, na deskorolce podobnie. Rower jest super bezpieczny- żeby sie połamać na rowerze trzeba mieć na prawdę pecha.
Na trampolinie niestety dzieci łamią się brzydko. Ryzyko poważnych urazów jest znacznie większe niż przy innych dziecięcych sportach.
Znam dzieci, które doznały uszczerbku na zdrowiu, w każdym z powyższych sportów, natomiast na trampolinie - nie. Co oczywiście nie znaczy, że tak nie może się stać, mówię tylko z własnego doświadczenia. Na pewno trzeba dzieciaki pilnować przy zabawie, bo jak się "rozskaczą" to zaczyna się popychanie i dzikie wyskoki, a tu już niedaleko do wypadku.

Edit: Teraz przypomniało mi się o synku znajomych, który skręcił rączkę na trampolinie, zwracam honor. Z tym, że tam wlazło na raz z 10 dzieci na to urządzenie, to też się trochę zakotłowało, rodzice nie upilnowali i stało się.

Edytowane przez charsi
Czas edycji: 2013-05-15 o 09:36
Stary 2013-05-15, 11:36   #14
dacn
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez charsi Pokaż wiadomość
Znam dzieci, które doznały uszczerbku na zdrowiu, w każdym z powyższych sportów, natomiast na trampolinie - nie. Co oczywiście nie znaczy, że tak nie może się stać, mówię tylko z własnego doświadczenia. Na pewno trzeba dzieciaki pilnować przy zabawie, bo jak się "rozskaczą" to zaczyna się popychanie i dzikie wyskoki, a tu już niedaleko do wypadku.

Edit: Teraz przypomniało mi się o synku znajomych, który skręcił rączkę na trampolinie, zwracam honor. Z tym, że tam wlazło na raz z 10 dzieci na to urządzenie, to też się trochę zakotłowało, rodzice nie upilnowali i stało się.
Mam trochę inne dane, dotyczące nie tego ile dzieci sie bawi jest szczęśliwych ale ile dzieci się uszkodzi i jak podczas sportu i tu trampolina zdecydowanie jest gorsza dla dziecka niż rolki, rower cz bieganie za piłką.
Swojemu nie kupię a innym kupować nie zabronię, ale nie zgodzę się z twierdzeniem że jest to bezpieczna zabawa.
Stary 2013-05-15, 11:48   #15
pavett
Zadomowienie

GG do pavett

Poczytałam na pewnej stronie trochę o tych trampolinach i to chyba nie jest takie straszne ,przynajmniej trochę się uspokoiłam i napisali tam aby zminimalizować ryzyko wypadków z trampoliny moze korzystać max. 1 osoba.A co do złamań to może się to stać wszędzie. Zaczynam się skłaniać ku tej trampolinie.
Nawet znalazlam chyba odpowiednią dla nas:
http://allegro.pl/trampolina-ogrodow...212362382.html

Edytowane przez pavett
Czas edycji: 2013-05-16 o 20:26
pavett jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-05-15, 11:52   #16
6610e975c85461a73511d7b83bf3e01cd5d91d24_6487a38504e0b
Konto usunięte

Fajna zabawa.

Myślę, że warto zainwestować w porządną (bo obciążenia są spore) i większą niż takie byle co o średnicy metra. Do tego oczywiście siatka.

To fajna zabawa, dla starszych i młodszych, tylko istotne jest, żeby skakała jednocześnie tylko jedna osoba! Nawet w instrukcji można znaleźć taki zapis, przy wielu osobach po prostu się zderzą - tak działa fizyka.

Męczące jest to strasznie, ale fajne, dzieciaki się wymęczą
6610e975c85461a73511d7b83bf3e01cd5d91d24_6487a38504e0b jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-05-15, 11:57   #17
charsi
Zadomowienie

Cytat:
Mam trochę inne dane, dotyczące nie tego ile dzieci sie bawi jest szczęśliwych ale ile dzieci się uszkodzi i jak podczas sportu i tu trampolina zdecydowanie jest gorsza dla dziecka niż rolki, rower cz bieganie za piłką.
Swojemu nie kupię a innym kupować nie zabronię, ale nie zgodzę się z twierdzeniem że jest to bezpieczna zabawa.
To też nikogo nie namawiam. Tak jak mówiłam, dla mnie nie jest to niebezpieczniejsze niż np. jazda na rolkach - przecież jak niefortunnie upadnie to ochraniacze nie uchronią przed złamaniem. Mam wrażenie, że liczba bezpiecznych sportów dla dzieci jest na prawdę niewielka
Stary 2013-05-15, 12:01   #18
żurawinka
Zakorzenienie

Myślę że dla jednego dziecka hit tylko na początku, z moich obserwacji wynika że im więcej dzieci tym częściej się na nich bawią i dłużej się nie nudzi.
Ważne żeby z takich okrągłych korzystała jedna osoba, z kwadratowych miejskich z tego co wiem trzy ( w okrągłej bez obuwia)
Po swojej dwulatce zauważyłam że im więcej trampolin zrobili na podwórkach tym mniejsze budzą zaciekawienie, 5 min i szuka czegoś nowego.

Dla siebie tylko i jednego dziecka bym nie inwestowała, dla "znajomych królika" dzieciaków i dla kogoś kto często urządza przyjęcia na dworze fajna alternatywa.
żurawinka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-05-15, 12:04   #19
sunny_eyes
Zakorzenienie

U mnie w sąsiedztwie stoją 2 trampoliny - może i fajne, ale z mojej perspektywy jak wszystkie dzieciaki się zbiegną (wspólne podwórko mają) to hałas niesamowity, kto teraz wchodzi, a kogo kolej, a to się stukną w czasie skakania i w ryk.
Ostatnio właśnie dwie mamy się kłóciły, jedna, że tamta nie pilnowała dziecka, a druga, że jak postawia się takie coś to trzeba pilnować tego.
Wszystko ma swoje plusy i minusy, ale jeśli już kupić to z porządną siatką i zwrócić uwagę na maksymalny udźwig, oraz czy "nogi" są stabilne.
sunny_eyes jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-05-15, 12:06   #20
asos_
Zakorzenienie

identyczną trampolinę miały na podwórku dzieci, którymi się opiekowałam. Była bezpieczna, jednak ten materiał przykrywający sprężyny czasami się zsuwał i trzeba było bardzo uważać żeby nie utknęła tam nóżka dziecka.

nigdy nic się nie stało, a skakaliśmy praktycznie zawsze ja, 6-latek i 2-latek

najważniejsza jest ta siatka, oraz to żeby stabilnie ustawić drabinkę bo lubi się chwiać.
asos_ jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-05-15, 12:14   #21
pavett
Zadomowienie

GG do pavett

Cytat:
Napisane przez asos_ Pokaż wiadomość
identyczną trampolinę miały na podwórku dzieci, którymi się opiekowałam. Była bezpieczna, jednak ten materiał przykrywający sprężyny czasami się zsuwał i trzeba było bardzo uważać żeby nie utknęła tam nóżka dziecka.

nigdy nic się nie stało, a skakaliśmy praktycznie zawsze ja, 6-latek i 2-latek

najważniejsza jest ta siatka, oraz to żeby stabilnie ustawić drabinkę bo lubi się chwiać.
Dlatego wyszukałam tem model z siatką ochronną wewnętrzną żeby te sprężyny były poza polem do skakania, będzie chyba bezpieczniejsza prawda?
Stary 2013-05-15, 12:54   #22
ivonkapiwonka
Raczkowanie

Myślę, ze to rozwiązanie wyklucza właśnie te podstawowe wypadki na trampolinie; skakanie po sprężynach i uwięźniecie nogi gdzieś pomiędzy( siatka na zewnątrz) i obicie boków tudzież głowy na głównej konstrukcji czy przy spadaniu (bez siatki w ogóle: choć wtedy trampolina ma ok. 20 cm wysokości więc to też nie jest b.wysoko).
Zdziwiona jestem stosunkowo małą nośnością, ale w przypadku małych dzieci to nie ma chyba znaczenia. To zapewne wynik takiej a nie innej konstrukcji stojaka i wysokości trampoliny.
Stary 2013-05-15, 14:00   #23
asos_
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez pavett Pokaż wiadomość
Dlatego wyszukałam tem model z siatką ochronną wewnętrzną żeby te sprężyny były poza polem do skakania, będzie chyba bezpieczniejsza prawda?
tamta też tak miała. Trzeba na to bardzo uważać siatka jest na tyle elastyczna, że dziecko może razem z nią wsadzić nogę między sprężyny. Jak dla mnie to+drabinka, którą ciężko ustawić stabilnie to największe wady tego typu produktów. zwróć na to uwagę jak Twoje szkraby będą skakać
asos_ jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-05-15, 15:14   #24
evyylongue
Raczkowanie

Moim zdaniem absolutnie nie jest to cos, co sie blyskawicznie znudzi, bo to taka alternatywa hustawki na dzialce.
Przez pare lat (bedac w podstawowce) jezdzilam do babci mojej przyjaciolki i poki nie bylo kablowki :p trampolina stanowila najwieksza atrakcje na cale dnie.
U nich byla wielka, rozkladana na wiosne, i wydaje mi sie ze sporo kosztowala, poniewaz po tylu latach nic sie z nia nie stalo. Dodam, ze byla bez siatki i nigdy nikomu nie stala sie wieksza krzywda. Brykali starsi i mlodsi. Wada - na sloncu niesamowicie sie nagrzewa.

Naprawde nie przejmowalabym sie tak bardzo kwestia bezpieczenstwa, uwazam ze trampolina z siatka nie ma nawet porownania dla metalowych hustawek, ktore sa takie popularne.

Edytowane przez evyylongue
Czas edycji: 2013-05-15 o 15:16
evyylongue jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-05-15, 15:36   #25
WhiteCherry
Zakorzenienie

Cytat:
Niekoniecznie.
niekoniecznie, w dzieciństwie rękaw od bluzy wkręcił mi się do koła roweru i przeleciałam przez niego, innym razem po prostu biegłam po mokrej trawie, wywróciłam się i zwichnęłam rękę nie wspominając o chodzeniu po drzewach... tak więc w każdej sytuacji dzieciom mogłoby się coś stać, a chyba nikt nie zamknie ich w domu 'w razie czego' wg mnie trampolina to fajna rozrywka, przynajmniej można się wyszaleć, sama też zawsze chciałam mieć :P

i zgadzam się z wypowiedzią powyżej - jakoś nikt nie demonizuje huśtawek, a obecne są od pokoleń i te prowizoryczne, robione z deski zawieszonej na drzewie i te metalowe... prędzej bym się takiej huśtawki obawiała, chociaż w dzieciństwie korzystałam nałogowo :P

Edytowane przez WhiteCherry
Czas edycji: 2013-05-15 o 15:47
WhiteCherry jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-05-15, 15:49   #26
lza_slonca
Zakorzenienie

Cytat:
Niekoniecznie.
jazda na rolkach w ochraniaczach: nie wyhamowałam i mam bliznę na ręku
deskorolka: woda w kolanie i blizna na 2
rower: oj tu baaaardzo dużo. Począwszy od kilku siniaków, a skończywszy na wstrząsie mózgu jak mnie pan pierdykł na środku skrzyżowania

Moje dziecię to takie ADHD, diabeł, szatan itp itd. Od 2 lat ma trampolinę i..jak się na niej wyskacze to spokój, cisza, łóżka się nie łamią. Nic mu się nigdy nie stało. Ostatnio na hulajnodze jechał i ot psiunia mu weszła pod koła i się bidny otarł o chodnik.

Dukam po raz 2

start: 97kg
faza I od 16.11. do 24.11
koniec: 91,9kg

start II faza: 92,7 kg
faza II 25.11
lza_slonca jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-05-15, 15:51   #27
ewcia1980
Raczkowanie

Moje dzieci mają już trzy lata trampolinę. Ma 305 cm jest z siatką. Bardzo lubią na niej skakac- dalismy 599 zl za nią. W ubiegłym roku na początku lata córka miała zapalenie oskrzeli i pani doktor zasugerowała aby córka poskakała trochę na trampolinie aby jej się flegma poodrywała. Podobno przy skakaniu na trampolinie płuca się bardziej dotleniają. Ale ile w tym prawdy. Na zimę siatkę ściągamy a trampolinę przykrywamy dokładnie i zostawiamy na podwórku.
ewcia1980 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-05-15, 16:45   #28
adka0401
Zadomowienie

Send a message via Skype™ to adka0401

Ja jak bylam au pair to moi hosci tez mieli taka duza trampoline z siatka. najgorsze bylo jak 6 latka i 9latek skakali i najmlodsza 2 letnia tez chciala :P To musialam skakac z nia, a ze kazdy skakal w innym tempie to byla masakra :P Ale ogolnie trampoline uwielbiam i napewno bym kupila gdybym miala dzieci :P

stylishtravlr
adka0401 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-05-15, 18:28   #29
ja i moj kot
Raczkowanie

Trampolina fajna sprawa. Sama bym chętnie poskakała mimo wieku Myślę, że dla dzieciaków to byłaby frajda.
ja i moj kot jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-05-15, 20:28   #30
pavett
Zadomowienie

GG do pavett

Cytat:
Napisane przez asos_ Pokaż wiadomość
tamta też tak miała. Trzeba na to bardzo uważać siatka jest na tyle elastyczna, że dziecko może razem z nią wsadzić nogę między sprężyny. Jak dla mnie to+drabinka, którą ciężko ustawić stabilnie to największe wady tego typu produktów. zwróć na to uwagę jak Twoje szkraby będą skakać

Dzięki za rady, trampolina ostatecznie zamówiona
A na szkraby będę uważać, choć to trochę starsze szkraby 13 i 5,5 lat. Choć już wiem, że bardziej trzeba będzie uważać na tę starszą bo to wariat niesamowity
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Forum plotkowe

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości