|
|||||||
| Notka |
|
| Szkoła i edukacja Szkoła i edukacja, to forum dla osób, które chcą się uczyć. Tu dowiesz się wszystkiego o szkołach, uczelniach, kursach. Na forum NIE odrabiamy prac domowych! |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#3121 | |
|
Rozeznanie
|
Dot.: Maturzystki, maturzyści czyli MATURA 2013 - przygotowania, problemy, wątpliwośc
Cytat:
|
|
|
#3122 | |
|
Wtajemniczenie
|
Dot.: Maturzystki, maturzyści czyli MATURA 2013 - przygotowania, problemy, wątpliwośc
Cytat:
Jesli ktos wlozyl minimalny wysilek w prezentacje to mu gwarantuję, że zda! Powodzenia wszystkim
|
|
|
|
|
#3123 | ||
|
Tajka
|
Jak to jest ?
|
|
#3124 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Jesli ktos wlozyl minimalny wysilek w prezentacje to mu gwarantuję, że zda! Powodzenia wszystkim
|
|
|
|
|
#3125 |
|
Raczkowanie
|
Wszyscy niby wiedzą, bez spiny bla,bla,bla. Ale naturalnie większość w dniu egzaminu stresuje się. Już ja widzę poniedziałek w mojej odsłonie <3.hahaha
|
#3126 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() Ja się balam okropnie, ale jak weszłam do środka to już jakoś łatwiej było, tylko strasznie zasycha w gardle Nawet jestem zdziwiona ze się prawie nie zacinałam, a w szkole jak ćwiczyliśmy ustne to zapominałam takie banalne słówka, że wstyd powtarzać ![]() ![]() Dobrze jest chyba nie być dużo za wcześnie bo siedząc z innymi strasznie się człowiek nakręca... |
|
|
|
|
#3127 |
|
BAN stały
|
hej hej a ktoś w ogóle zdaje informatykę P lub R?
|
|
|
|
#3128 |
|
Raczkowanie
|
Czy znacie jakies strony, gdzie są przykładowe rozwiązane zestawy maturalne z ang?
|
|
|
|
#3129 |
|
Raczkowanie
|
Ludzika a wy jak uczyliście się swojej prezentacji? Właśnie ja mam ją napisaną w miare fajnie, pisałam sama i temat też mam bardzo przyjemny, ale jak mówie to jakoś nie potrafię ubrać to podobne słowa i gubię połowę najważniejszych faktów. Zaczynam już przez to panikować, jakaś masakra to jest.
|
|
#3130 |
|
Rozeznanie
|
Generalnie nie polecam uczyć się na pamięć tych prezenatcji, stres jednak robi swoje i jak staniecie przed komisją to czasem człowiek nie pamięta jak się nazywa
![]() Myślę, że kluczem do sukcesu jest dobrze przygotowany plan ramowy i poleganie na nim. Ja miałam dość zgrabnie napisaną swoją prezentację, ale zaczęłam się jej uczyć dzień przed i stwierdziłam, że i tak będzie to się mijać z celem. Przygotowałam się na podstawie prezentacji i wypadłam dużo lepiej, niż osoby które ją "ryły" ![]() Grunt, żeby mówić, trzymać się tematu, kontrolowac czas a wszystko będzie dobrze
|
|
|
|
#3131 |
|
Przyczajenie
|
kto zdaje jutro historie ?
|
|
|
|
#3132 |
|
Raczkowanie
|
Właśnie ja mam jutro prezentacje i dzisiaj zaczęłam się uczyć jej
Ba! Dzisiaj ją jeszcze poprawiałam! A zważając na fakt, że jest godzina 18:00, a ja mam wrażenie że w ogóle nie umiem tej prezentacji, zaczynam już panikować. I właśnie mam jeszcze dwa pytania do tych co mieli już prezentacje: - komisja przy wejściu sprawdza plan ramowy? jak bardzo szczegółowy on może być, bo nie wiem czy się za bardzo nie rozdrobniłam by sobie tym pomóc ![]() - miał ktoś z was prezentacje multimedialną dodatkowo? Ja mam temat o adaptacjach filmowych i chciałam jako tło do mojego mówienia puścić pokaz slajdów ze zdjęciami z filmów i właśnie nie wiem jak to będzie wyglądać. Dostane przy wejściu trochę czasu na przygotowanie sprzętu i takie tam?
|
|
#3133 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Everything will be okay in the end. If it's not okay, it's not the end. The cost of not following your heart is spending the rest of your life wishing you had. Bieganie i ćwiczenia moją nową miłością.
Książki przeczytane od 07.2014: 40 |
|
|
|
|
#3134 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Dostajesz go wraz z kartka z cytatami (jesli mialas wpisane w Materialach pomocniczych w Bibliografii kartkę z cytatami) i masz przed soba (ja siedzialam podczas prezentacji) na ławce. |
|
|
|
|
#3135 |
|
Zakorzenienie
|
Mogłabym iść na coś ultraciężkiego, jeśli tyko gwarantowałoby mi to stabilną sytuację finansową w przyszłości i możliwość swobodnego założenia rodziny
i wybudowania ślicznego domku z ogródkiem i posiadania auta z pazurem i auta rodzinnego i jeszcze żeby były fundusze na zwiedzanie i podróże... No , to by było na tyle
|
#3136 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() Jeśli nie musieliście oddawać załącznika z planem i z cytatami (tak jak w moim przypadku) to mogą się jemu przyjrzeć, jak wejdziesz do sali (na mój plan nawet nie zwrócili uwagi ) ![]() Tak jak mówiły dziewczyny uważaj, aby nie był zbyt szczegółowy, ja np. miałam do każdego akapitu (każdej omówionej książki) około 4. - 5. podpunktów, co by się w trakcie nie zgubić o czym mówię ![]() Tak, masz czas na przygotowanie, mój kumpel miał właśnie z wykorzystaniem multimediów i wszystko sobie przygotował, rozłożył jak wszedł na salę (tylko miej włączonego laptopa już, czy z czego tam korzystasz, jak komisja będzie ok to nie będą ponaglać i robić sztucznego napięcia) Powodzenia ! |
|
|
|
|
#3137 | |
|
...
|
Cytat:
Nie znalazłam takiego kierunku, który by mi to zapewnił niestety .
|
|
|
#3138 | ||
|
Raczkowanie
|
Cytat:
1. Określenie problemu: a) adaptacja jako proces przetwarzania utworu literackiego na film; b) adaptacja jako przeróbka twórcza dzieła, a nie mechaniczna; c) rola kina w dzisiejszych czasach – przejęcie rangi literatury popularnej; adaptacje filmowe i ich sukces w kinematografii; d) adaptacja i problem wierności filmu oryginałowi; pierwowzór literacki jako punkt odniesienia; e) adaptacja i problem z przekładam treści na ekran – inny język, forma i środki wyrazu; 2. Kolejność prezentowanych treści: a) „Zielona Mila” S. Kinga w reżyserii Franka Darabonta - adaptacja jako reżyserki sukces - nominacja do Oskara - F. Darabont o współpracy z S. Kingiem (cytat) - przybliżenie treści powieści - sukces adaptacji - nominacje do Oskara, Złotego Globu - cechy charakterystyczne filmu - klimat, scenografia, dźwięk, zdjęcia - „Zielona Mila” jako film który nie daje o sobie zapomnieć - gra aktorska w adaptacji - Tom Hanks, Michael Clarke Duncan - filmowe sztuczki zastosowane w adaptacji – ustawienie kątów pracy kamer - różnice między filmem, a książką - stroje więzienne, dodatkowe sceny, przeniesienia akcji z 1932 do 1935 - „Zielona Mila” jako wierne oddanie powieści poprzez dialogi i przekazywane emocje - „Zielona Mila” jako wstrząsająca historia ... i tak dalej z kolejnymi dwoma filmami/książkami. Myślicie że będzie okey? Martwie się bo bez planu ramowego to ja juz w ogole nie dam sobie rady i pozapominam wszystko co mam powiedzieć ;/ EDIT: Jeeej. Jak wstawiłam to się kapłam że chyba jednak za bardzo przesadziłam z tym. Masakra! Cytat:
Do godziny 15:00 dzisiejszego dnia siedziałam i jeszcze raz wszystko poprawiałam bo wydawało mi się za długo. Z 8 stron zeszłam 4 i pół tylko że niewiele z tego umiem i ciągle gubie najważniejsze rzeczy :/
![]() "Życie przypomina paczkę fasolek wszystkich smaków Bertiego Botta. Wyjmujesz którąś i masz nadzieję, że wreszcie jest to coś dobrego, a zazwyczaj okazuje się, że gorzej nie mogłeś trafić." Edytowane przez Izulkowa Czas edycji: 2013-05-16 o 18:31 |
||
|
|
|
#3139 | ||
|
Rozeznanie
|
Cytat:
Cytat:
|
|
|
#3140 |
|
Zadomowienie
|
znajoma po Politechnice Warszawskiej (budownictwo) od roku siedzi w Anglii bo nie mogła nic znaleźć. z budownictwem itp u kobiet jest problem,niechętnie są zatrudniane,bo wiąże się to z dodatkowymi kosztami np. musi być oddzielna szatnia i łazienka
![]() nie wiem jak ja mogłam chcieć na to iść,przecież to trzeba chyba być typem takiego "babochłopa". poza tym jak na dniach otwartych zobaczyłam towarzystwo studentów wyglądające dokładnie tak jak na demotywatorach to już się podłamałam chyba to prawo/ekonomia to nie jest zły pomysł...
Everything will be okay in the end. If it's not okay, it's not the end. The cost of not following your heart is spending the rest of your life wishing you had. Bieganie i ćwiczenia moją nową miłością.
Książki przeczytane od 07.2014: 40 Edytowane przez Olvnia Czas edycji: 2013-05-16 o 18:41 |
|
|
|
#3141 |
|
Przyczajenie
|
Ja się nauczyłem na pamięć, co najlepsze proszę o kartę cytatów a jej nie dostałem !!!!!!! To była masakra, jednak udało mi się ją wypowiedzieć, poległem na etapie pytań, ale udało mi się uzyskać 8/20 pkt!!!! Jestem przeszczesliwy, że udało mi się zdać tą maturę
. Dziewczyny bez spiny, zdacie na pewno .
|
|
|
|
#3142 | |
|
Zakorzenienie
|
Dobry pomysł, do łiszlisty dodaję motór
ale nie mam prawka na A ![]() Cytat:
![]() Mnie bardziej podłamuje fakt nieposiadania na sali minimum połowy facetów umarłabym.
|
|
#3143 | ||
|
Tajka
|
Podejście 3.
A można zmiany wprowadzić w swoim planie i mimo oddawania wcześniejszego, przynieść poprawione ?
|
|
#3144 | |
|
...
|
Cytat:
.Taaaaaak, facetów musi być więcej. Mam więcej kolegów niż koleżanek i to najczęściej z kolegami wychodzę. Jakbym miała jakąś żeńską grupę to bym chyba zwariowała, chyba że byłyby naprawdę spoko :P. Kuzynka była jedyną dziewczyną w grupie na politechnice, nie miała źle .
|
|
|
#3145 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
#3146 | ||
|
Tajka
|
Oddawaliśmy do polonistki dwa egzemplarze oO
|
|
#3147 |
|
Raczkowanie
|
Miałam dziś angielski ustny- 30/30
Jutro jeszcze historia i wieczorem na nowo rozpoczynam życie Juwenaliami
|
#3148 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Do głowy można dostać z tymi babami kłótliwe to strasznie, fałszywe Moja przyjaciółka jest fanem piłki nożnej, gra w nią, lubi męskie ubrania i jest humanistką ze straszną ilością kobiet w klasie Ja oglądam mecze czasami, ale prędzej wyjdę w sukience niż ona, nie trawię zbyt dużych ilości dziewczyn na raz w każdym razie z połączenia nas powstałby 1 typowy facet i 1 typowa kobieta pjona ![]() A jak jeszcze oceniacie słynną automatykę i robotykę ? Takie to popularne, że niby łatwa praca etc, ale czy przez kolejne 5 lat rynek się nimi nie przesyci ? ![]() ---------- Dopisano o 19:12 ---------- Poprzedni post napisano o 19:11 ---------- Poszukaj jej lub popytaj w sekretariacie
|
|
#3149 |
|
Konto usunięte
|
Polski 18/20
naprawde nie ma się czym stresować. Mój kolega zaczął pisać prezentację o 15 dzisiaj, a ma 15/20
|
|
|
|
#3150 |
|
Wtajemniczenie
|
Mam pytanie
Znajomy powiedział mi, że pytania, które zada nam egzaminator na ustnej maturze z polskiego są ukladane wczesniej przez naszą/naszego polonistkę/polonistę. To prawda?! Wie ktoś coś na ten temat?
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Szkoła i edukacja
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 20:02.

Co, ja nie dam rady?

umarłabym.