|
|||||||
| Notka |
|
| Praca i biznes W tym miejscu rozmawiamy o pracy i biznesie. Jeśli szukasz pracy, planujesz ją zmienić lub prowadzisz własny biznes, to miejsce jest dla ciebie. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#3541 | |
|
Rozeznanie
|
Dot.: Pracy szukamy - ciągle się wspieramy i nigdy nie poddamy! cz.5
Cytat:
Ludzie inni nie mają wyboru chcieliby wyjechać, coś zmienić ale nie mają możłiwości i jakoś sobie radzą, przykre to owszem, bo człowieka to cholrenie poniża, ale przecież do cholery nie siądzie i nie zacznie płakać do końca życia...
|
|
|
#3542 |
|
Wtajemniczenie
|
Sympatycznie
miałam pokonać ponad 500os, które były zaproszone na test ja ubiegałam się na stanowisko w kancelarii, także miałam test teoretyczny i praktyczny, a dokładniej z instrukcji kancelaryjnej, próbki pracy kancelaryjnej,ustawy o służbie cywilnej i wiedzy ogólnej. i
|
|
|
#3543 |
|
Rozeznanie
|
Jest to sklep z konkretnymi kosmetykami więc to normalne, że mają wymagania co do postawy etc - taka branża. Nie masz co się stresować, wiedzy do nauczenia sporo ale tak jest w wielu miejscach pracy.
|
|
|
|
|
#3544 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
A czułaś że konkurs obstawiony czy wzięli kogoś z ulicy? A z tych ustaw bardzo szczegółowe pytania? Ja liczę na dobre strzały hehe ![]() ---------- Dopisano o 13:34 ---------- Poprzedni post napisano o 13:11 ---------- Właśnie zadzwoniła do mnie kobieta z Urzędu Pracy czy byłabym zainteresowana stażem w MOPS na stanowisku asystenta rodziny/wychowawcy. Pytałam, że jest z gwarancją zatrudnienia czy nie mają takiej informacji, to mi powiedziała, że nie wiedzą, ale że ostatnio MOPS dużo osób zatrudniał, więc gwarancji nie ma ale tez nie jest to wykluczone. Staż gdzieś na 5 miesięcy. Mam w poniedziałek przyjechać po skierowanie i iść z nim do MOPSu. Zobaczymy co mi tam zaproponują
|
|
|
|
|
|
#3545 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
gwiazdeczka widać, że ruszyło się u Ciebie ![]()
Edytowane przez mikados Czas edycji: 2013-05-17 o 14:08 |
|
|
|
|
|
#3546 | |
|
Zakorzenienie
|
Heeeej
![]() Cytat:
|
|
|
#3547 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
No i teraz druga sytuacja z dzisiaj, byłam mile zaskoczona Pojadę i dowiem się co i jak. Tak sobie myślę, że problemem może byc to, że nie mam swojego auta, no bo czymś trzeba będzie do tych rodzin dojeżdżac, a oni pewnie zwracają koszty. A z drugiej str myślę sobie czy oni by puścili stażystę od razu do rodzin samego? Myślę, że może na stażu to by się jeździło z pracownikiem socjalnym, a już na ewentualnym zatrudnieniu samodzielnie? No nie ważne, nie ma co rozmyślac, pojadę, pogadam i się dowiem z czym to się je ---------- Dopisano o 14:56 ---------- Poprzedni post napisano o 14:54 ---------- Nie dziękuję To teraz mam chociaż 3 dni zaplanowane w przyszłym tyg - w pon do UP i do MOPSu, we wt na test, a w środę do WTZ na Wojewódzki Konkurs Twórczości Osób Niepełnosprawnych - przynajmniej nie będę się nudzic
|
|
|
|
|
|
#3548 |
|
Raczkowanie
|
bordowa nie lepiej byłoby dla Ciebie iść do jakiejś sieciówki odzieżowej w CH, dostałabyć m.in. 7 zł/h, a przy ciuchach, nawet jeżeli wymagana jest obsługa klienta, to improwizuje się, mówi się, widząc produkt.
gwiazdeczka fajnie, że UP coś Ci zaproponowało, nawet jeżeli bez gwarancji zatrudnienia to cenny wpis w doświadczeniu dla Ciebie, a nie chciałabyś stażu w przedszkolu? A właśnie: 1. jak to jest z zarejestrowaniem się w UP jako bezrobotny, w czerwcu skończę studia mgr, pracę bronię we wrześniu, kiedy mogę się zarejestrować w UP? Z tego co się orientuję to zasiłek przysługuje, jeżeli w ciągu 18 miesięcy poprzedzających zarejestrowanie się pracowało się przez 12 miesięcy, jeżeli będę mogła zarejestrować się we wrześniu to obawiam się, że od zakończenia pracy minie więcej niż 6 miesięcy. 2. Czy można iść na staż z UP niezwiązany ze studiowanym kierunkiem? Czy studiując nauki przyrodnicze mogłabym dostać skierowanie na staż HR? Mam taki kryzys życiowy, jakiego jeszcze nigdy nie miałam. Nie mam powodu, by rano wstać z łóżka. Czuję, że jestem o krok od depresji i jeżeli w najbliższym czasie coś się nie wydarzy, wpadnę w nią. |
|
|
|
|
#3549 | ||
|
Zakorzenienie
|
Dziewczyny obeznane w różnych konkursach na stanowiska urzędnicze.
Chodzi o to, czy któraś z Was przeszła testy i została zaproszona po nich na rozmowę kwalifikacyjną (w innym dniu)? I czy jeśli konkurs jest ustawiony, to mimo wszystko najlepsze osoby z testu dostają zaproszenia na rozmowy (łącznie z tą ustawioną osobą)? A może darują już sobie takie rozmowy, skoro i tak jest wszystko ustawione? Jak to wygląda? ---------- Dopisano o 15:20 ---------- Poprzedni post napisano o 15:18 ---------- Cytat:
---------- Dopisano o 15:22 ---------- Poprzedni post napisano o 15:20 ---------- Cytat:
Jednak nie miałam trefnych badań, tylko normalne. :P ![]() ---------- Dopisano o 15:27 ---------- Poprzedni post napisano o 15:22 ---------- Geodezja najmniej opłacalna? Z tym się nie zgodzę. Jak ma się własną firmę, to ma się bardzo dobre zarobki. No ale najważniejsze to zrobić uprawnienia, bez nich ani rusz.
|
|
|
#3550 |
|
Raczkowanie
|
[QUOTE=sideritis;40848056]Bingo
!To powodzenia Ja szukam już wiele wiele miesięcy w zawodzie i nic, mam wrażenie, że w tym zawodzie kobiety są dyskryminowane Gdzie studiujesz UR czy AGH? Ja skończyłam UR
|
|
|
|
|
#3551 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
#3552 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
To ja musiałam wychodzić u nich staż, i studia podyplomowe, które mi sfinansowali musiałam się nieźle nagimnastykować, żeby udało mi się coś u nich załatwić |
|
|
|
|
|
#3553 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Nie wiem jak to jest u Ciebie w UP. Ja się rejestrowałam po obronie licencjatu chyba, nie pamiętam dokładnie, hmmm... Jeśli chodzi o staże to też zależy od UP, mi się jednak wydaje, że chyba jest większa szansa dostac staż w miejscu związanym z wykształceniem |
|
|
|
|
|
#3554 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#3555 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Aby dostać zasiłek, to po pierwsze musiałaś zarabiać minimum minimalną krajową (nawet jeśli to było np. 3/4 etatu to musiała to być wypłata minimum te 1600 zł brutto czy 1500 zł brutto w ubiegłym roku). Aby dostać zasiłek, to przez ostatnie 1,5 roku trzeba było przepracować minimum 1 rok. 2) Z urzędu Ci takiego stażu nie dadzą. Co najwyżej sama możesz sobie znaleźć pracodawcę, który weźmie Cię na staż i po nim zagwarantuje minimum 3-miesięczne zatrudnienie. Ale i tak wątpię, że przejdzie staż kompletnie niepowiązany z kierunkiem studiów.
|
|
|
#3556 | ||
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Byłam naprawdę wiele razy na konkursach, niestety chyba wszystkie były obstawione np. jakąś dziewczyną po stażu itp. Rozmowy kwalifikacyjne zawsze były w tym samym dniu po ogłoszeniu wyników testu zapraszali 3-5 najlepszych osób na rozmowy (mimo iż były obstawione). Mi udało się kilka razy dostać na rozmowę, ale wiadomo kto wygrał![]() ---------- Dopisano o 16:00 ---------- Poprzedni post napisano o 15:58 ---------- Cytat:
|
||
|
|
|
|
#3557 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#3558 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
#3559 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
nie powiedziałabym, że są dyskryminowane - natomiast spotkałam się z podziałem obowiązków na zasadzie: faceci w teren, kobiety do biura.
|
|
|
#3560 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#3561 | |
|
maszyna, nie człowiek
|
Cytat:
Niepełne byłoby gdybyś zdała wszystkie egzaminy ale się nie obroniła. Masz wykształcenie wyższe licencjackie.
Rosyjski A1-A2-B1-B2-C1 Francuski A1-A2-B1-B2-C1 Edytowane przez nicRu Czas edycji: 2013-05-17 o 17:16 |
|
|
|
|
|
#3562 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Można się zarejestrować do PUP mając status studenta? Myślałam, że nie można. |
|
|
|
|
|
#3563 |
|
maszyna, nie człowiek
|
Można chyba jeśli się studiuje zaocznie, ale nie jestem tego pewna.
|
|
#3564 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
.---------- Dopisano o 17:20 ---------- Poprzedni post napisano o 17:19 ---------- No tak, ale littleedevill pisze, że studiuje dziennie. |
|
|
|
|
|
#3565 | |
|
maszyna, nie człowiek
|
Cytat:
|
|
|
#3566 | |
|
BAN stały
|
Cytat:
Będąc studentem dziennym nie można zarejestrować się w up. dopiero jak skończysz studia i nie będziesz miała ubezpieczenia, to możesz sie zarejestrować. Zaoczni mogą się zarejestrować. Edytowane przez tajkuna Czas edycji: 2013-05-17 o 17:34 |
|
|
|
|
|
#3567 |
|
Raczkowanie
|
oj, ale gafa, oczywiście, że dyplom lic. to wykształcenie wyższe, pisałam szybko na odpowiedź Melissy, która zasugerowała mi, że przed obroną zostałabym w UP zarejestrowana ze statusem: wykształcenie średnie.
Ale ja nie pytałam, czy można zarejestrować się w UP będąc studentem dziennym, wiem że nie można. Gdyby można było to zarejestrowałabym się w marcu. Mamy maj, a moje pytanie brzmiało kiedy mogę zarejestrować się w UP, w czerwcu po zdaniu wszystkich egzaminów czy we wrześniu po obronie pracy mgr? Skoro obrona pracy nie jest obowiązkiem, można zdać egzaminy i nie złożyć pracy wydawało mi się, że mogłabym w czerwcu. Zadzwoniłabym do UP, ale jest weekend. Kwestia czerwiec - wrzesień to dla mnie zasadnicza różnica jeżeli chodzi do kwalifikowanie się do zasiłku. Oczywiście to najczarniejszy scenariusz, chciałabym iść do pracy. |
|
|
|
|
#3568 |
|
BAN stały
|
U nas w czasie pomiędzy zdaniem ostatnich egz a obroną nadal figurowało się jako student, mieliśmy dostęp do uczelni "wirtualnej", poczty uczelnianej itp. Legitymacje chyba oddawało się razem z pracą do dziekanatu. Pamiętam że przed obroną wypełniało się karte obiegową, czyli np szło się do biblioteki, oni sprawdzali tam czy się nie wisi z jakąś książką i wtedy tam ją podbijali. Ta kartę obiegową się oddawało wraz z pracą.
Popatrz na legitymacje studencką do kiedy masz ważną. Pamiętam, że legitymacje licencjacką miałam ważna do października, mimo, że w lipcu były ostatnie egzaminy. Obronę też miałam jesienią i do października byłam nadal studentem. Mi się wydaje, że studentem przestaje się być po odbiorze dyplomu. Chyba z dyplomem, możesz dopiero iść się zarejestrować. Edytowane przez tajkuna Czas edycji: 2013-05-17 o 18:09 |
|
|
|
|
#3569 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Najlepiej na jakąś mniejszą gminę.---------- Dopisano o 18:14 ---------- Poprzedni post napisano o 18:10 ---------- Cytat:
|
|
|
#3570 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Praca i biznes
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 10:57.

ja ubiegałam się na stanowisko w kancelarii, także miałam test teoretyczny i praktyczny, a dokładniej z instrukcji kancelaryjnej, próbki pracy kancelaryjnej,ustawy o służbie cywilnej i wiedzy ogólnej. i