Aparaty ortodontyczne - wątek ZBIORCZY - Strona 87 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Zdrowie i Medycyna > Medycyna estetyczna

Notka

Medycyna estetyczna W tym miejscu znajdziesz pytania i odpowiedzi z zakresu medycyny estetycznej. Wejdź i zobacz jak możesz podnieść jakość swojego życia.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2007-04-05, 12:59   #2581
paula78
Zakorzenienie

Dot.: Aparaty ortodontyczne - wątek ZBIORCZY

Cytat:
Napisane przez inaxx Pokaż wiadomość
Tak tak wszystko sie zgadza ja jak chodzilam do podstawówki również mialam usuniętą 7 i na tym miejscu wyrosła 8 ale mówiłam o sytuacji kiedy 8 już wyrosła, gdyby potem usunąć 7 to raczej nie ma mozliwości ją przesunąć w miejsce 7. no bo jak? zakładać aparat? i tak nie wiadomo czy tak daleko może przesunąć się ząb.
jesli masz usunieta 7 a 8 juz jest to ta 8 przesunie sie na miejsce 7 sama, nie do konca ale zawsze sie ruszy.
jesli zalozysz aparat na ta 8 to spokojnie aparat przesunie ja na miejsce wyrwanej 7 .
majac aparat mozna zrobic praktycznie wszytsko.

paula78 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2007-04-05, 13:10   #2582
inaxx
Raczkowanie

GG do inaxx

Cytat:
Napisane przez smv Pokaż wiadomość
Kochane forumowiczki ja mam pytanie ktre mnie tak strasznie dreczy!
ja sie przymierzam do drutowania, zrobilam zdjecie i zanioslam do lekarki.mam za tydzien wizyte i bardzo sie boje diagnozy a mianowicie:wyrwanie zebów.
mam wszytskie 32 zeby zdrowe wszystkie, jedyna przyczyna sa moje jedynki które nachodza na siebie doslownie ze 2 mm...no i dlatego chce aparat.
sytrasznie sie boje tego ze bede musiala wyrywac zeby. mam 21 lat ajak dziecko normlanie...musialyscie wyrywac zeby (jak mieliscie juz 8semk)????
bede niezmiernie wdzieczna za jakas pocieche..i
Jeśli jedyną wadą są nachodzące jedynki to nie powinnaś mieć nic wyrywane u mnie nachodziły jedynki na dwójki i wydawało się, że praktycznie nie ma nic miejsca żeby coś przesunąć. po 2,5 roku mam nornalne przerwy między zębami BEZ USUWANIA, nić nie nachodzi na siebie i zęby sa prościutkie. czasami wystarczy inne zęby poustawiać pod innym kątem lub troche spiłować zęby, dosłownie odrobinę, ja miałam kształt takich łopotek i teraz kształt mi sie o wiele bardziej podoba. przyjrzyj sie swoim zębą jaki mają kształt. nie mozna jednak nic powiedzieć na 100% czy trzeba u Ciebie cos usunąć, nie ma nawet zdjecia. ja jednak jestem zwolenniczką żeby zeby usuwać naprawde w ostateczności dlatego jeśli Twoim zdaniem brakuje Ci naprawdę bardzo mało miejsca a orto chciałby usuwać zęby radzę udać się do dwóch lub nawet trzechspecjalistów i usunać dopiero wtedy gdy diagnoza się potierdzi. ja tak zrobiłam i nie wyobrażam sobie gdybym posłuchała pierwszego orto i wyrwała zęby chyba bym teraz miała zgryz jak ptaszek dziubek
inaxx jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2007-04-05, 13:14   #2583
anusiuniaa
Zakorzenienie

Cześć
powiedzcie dziewczyny gdzie w opolu lub wrocławiu jest jakiś dobry ortodonta, który robi aparaty za przystępną cenę....???
kiedyś nosiłam taki ściągany, ale teraz wyszły mi ósemki i mój prosty, piękny zgryz szlag trafił, bo jedynki wypchały się do przodu;(
anusiuniaa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2007-04-05, 13:18   #2584
smv
Zakorzenienie

ja dowiem sie w srode wszystkiego..prosze Boga zeby sie nie okazalo ze musze usuwac..tylko e ja mam ogolnie wade zgryzu..tyłożuchwie chyba to sie nazywa, czyli ze górną szczeke mam jakis prawie centymetr wysunieta bardziej
mi nie chodzi nawet o to tylko zeby te jedynki naprostowac..

ojoj jeszcze tydzien...:P
smv jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2007-04-05, 15:11   #2585
RobertBar7
Raczkowanie

CZy aparaty typu Damon sa duze lepsze niz normalne i czy ich cena 3000 zł za jeden nie jest za droga ??
RobertBar7 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2007-04-05, 16:01   #2586
kasiek87
Kokon pro

damony mozna stosowac tylko u niektorych pacjentow, i 3 tys to troche za duzo poszukaj taniej, a najpierw upewniej sie, ze twoja wade mozna wyleczyc tym aparatem

DL2/9/9
3/3/6-22/7/8

kasiek87 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2007-04-05, 16:07   #2587
kal1nka
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez kasiek87 Pokaż wiadomość
damony mozna stosowac tylko u niektorych pacjentow, i 3 tys to troche za duzo poszukaj taniej, a najpierw upewniej sie, ze twoja wade mozna wyleczyc tym aparatem
glupie pytanie - a jaki to aparat?

21.02.10 zakochana
31.12.13 narzeczona
16.07.16 żona
kal1nka jest offline Zgłoś do moderatora  

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2007-04-05, 16:30   #2588
aaricia8
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez cichy_podmuch_wiatru Pokaż wiadomość
Dostając wosk dołączona była do niego intrukcja, co mogę jeść, czego używać i ceny wizyt 1 łuk -70zł 2 łuki - 100zł więc w twoim wypadku będziesz płacić teraz 100zł. Też się boję, że zęby moga mi się popsuć bo są słabe ale staram sie je myć po każdym posiłku...
U każdego ortodonty ceny wizyt są różne. Niektórzy chcą 80 pln za 1 łuk a niektórzy 50 pln. Są i tacy, którzy biorą po 150 pln za łuk. Więc nie ma się co pytać na forum i sugerować odpowiedziami n.t. temat bo zwyczajnie nie będzie to miarodajne.

Cytat:
Napisane przez smv Pokaż wiadomość
Na czym polega zalozenie licówek???
mam nadziej ze jednak obejdzie bez wyrywania, mam paniczny sytach przed wyrywaniem...i boje sie ze zeby mi sie poprzesuwaja nie w te strone co trzeba,moja dentystka powiedziaa ze w zyciu nie widziala tak ladnie uloznych zebow trzonowych czyli:4,5,6,7,8 rosna mi równiuśko dlatego szkoda mi wyrywac..chcoiaz zauwazylam ze 8ósemkami przygryzam sobie chyba policzki, a moze mi sie zdaje
Cytat:
Napisane przez rina.k Pokaż wiadomość
licówki to chyba takie nakładki na zęby. i wiąże się to chyba z piłowaniem zebów najpierw, żeby licówki dopasować, no i trzeba je co kilka lat wymieniać.
Smv, tak jak pisze rina.k licówki to nakładki na zęby. Zęby po nich wyglądają genialnie. Spójrz na uśmiech np. Krzysztofa Ibisza - wszystko to licówki
Nie trzeba ich wymieniać - moja siostra ma dwie i powiedziano jej, ze są na stałe. No i najważniesze - po założeniu licówek efekt jest od razu a nie np. za rok czy za dwa lata jak przy aparacie.
Generalnie powiem tak - zanim się zabierzesz za robienie cokolwiek z zębami dowiedź się koniecznie jakie są możliwości i sposoby, skonsultuj to ze specjalistą a dopiero potem myśl tylko nad jednym sposobem.

Cytat:
Napisane przez alufa Pokaż wiadomość
a czym robić tą floryzację? mam tą szczoteczkę do działań pomiędzy zamkami ale jej nie używam. wydaje mi się, że zwykła szczoteczka daje sobie radę. nicią probowałam działać i mi się w zamki powkręcała tak więc niegdy więcej.

najgorsze jest to, że wszyscy mówią aby myć zęby po każdym posiłku ale przecież nie będę myć zębów w szkole! to raz, a dwa, nie mogę też głodować w szkole. zęby myję 3 razy dziennie i wieczorem płuczę płynem.
Ja polecam fluoryzajcę u stomatologa
Albo można kupić specjalny płyn np. Elmexu z pędzelkiem do samodzielnej fluoryzacji raz na tydzień.

Cytat:
Napisane przez Tataraczka Pokaż wiadomość
No dziewczyny, w końcu po latach oczekiwań dołącze do waszego grona Babcia zgodziła się zasponsorować aparat i koszty wizyt Jednak założę dopiero po maturach. Mam pytanie: czy ósemki które mi teraz wyrastają będa musiały zostać usuniętę?
Ósemki zazwyczaj należy usuwać. Ale nie zawsze. pokaż zęby ortodoncie. I to nie jednemu. To jedyna rozsądna diagnoza.

Cytat:
Napisane przez RoXi_7 Pokaż wiadomość
Na początku moja ortodontka myślała, że nie trzeba będzie usuwać mi 4 czwórki, jednak po oliczeniu kątów okazało się, że obejdzie się bez usuwania Więc wszystkie ząbki zostają i mam takie pytanie, którym sposobem zęby szybciej się prostują? Wtedy kiedy jakieś się usuwa czy bez usuwania? Wczoraj miałam założone separatory i nie mogę lewą stroną jeść nic twardego, bo mnie zęby bolą
Szybciej idzie zazwyczaj wtedy, gdy zęby nie były usunięte. Przeciez jeśli coś jest usunięte to trzeba poczekać nieco czasu na to, by zęby tak się poprzestawiały aby nie tylko osiągnęly idealne ustawienie ale i by zakryły dziury po ustawieniu.
Ale myślę, ze to bardzo indywidualna sprawa i nie ma co się zastanawiać jak jest szybciej.
aaricia8 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2007-04-05, 18:23   #2589
RobertBar7
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez kasiek87 Pokaż wiadomość
No tak mi powiedzał ortodonta juz praktycznie mam je miec zalozone 6000 tys za aparat duzo troche wolal bym na motor jeszcze dochodzi zawaias hebrsta 2000 tys
i inne *******y ze ogólnie koszt leczenia wyniesie mnie koło 11000 czego sie nie robi dla piknych ząbków. Ps strasznie wkurzaja mnie jakiej małe gumki co mam miedzy zebami wbijaja mi sie w dziasła i strasznie je pokiereszowały
Stary 2007-04-05, 18:27   #2590
aaricia8
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez RobertBar7 Pokaż wiadomość
No tak mi powiedzał ortodonta juz praktycznie mam je miec zalozone 6000 tys za aparat duzo troche wolal bym na motor jeszcze dochodzi zawaias hebrsta 2000 tys
i inne *******y ze ogólnie koszt leczenia wyniesie mnie koło 11000 czego sie nie robi dla piknych ząbków. Ps strasznie wkurzaja mnie jakiej małe gumki co mam miedzy zebami wbijaja mi sie w dziasła i strasznie je pokiereszowały

Byłeś u jednego ortodonty? Ja odwiedziłam jak na razie 3 i każdy ma inne ceny. Cena za 1 łuk porcelanowy wachała się od 1700 pln do 3500 pln. Więc odwiedź lepiej kogoś innego i skonsultuj diagnozę. I ceny.
Stary 2007-04-05, 18:30   #2591
RobertBar7
Raczkowanie

dupa zbita juz teraz w we wtorek jestem juz umówiony na załozenie. jak sie nie ma w głowie to sie ma w portwelu
ps orthosmile we wrocławiu tam tak zdzieraja.

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2007-04-05, 19:47   #2592
aaricia8
Zakorzenienie

Cytat:
dupa zbita juz teraz w we wtorek jestem juz umówiony na załozenie. jak sie nie ma w głowie to sie ma w portwelu
ps orthosmile we wrocławiu tam tak zdzieraja.
Ja tam bym spytała jeszcze w innych miejscach. Może inna diagnoza? Może inne ceny?
No ale jak chcesz szastać, to szastaj
Stary 2007-04-05, 20:36   #2593
RobertBar7
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez aaricia8 Pokaż wiadomość
Ja tam bym spytała jeszcze w innych miejscach. Może inna diagnoza? Może inne ceny?
No ale jak chcesz szastać, to szastaj
I tak matka płaci
za swoje to bym nigdy tyle nie dał bo tyle nie mam
Stary 2007-04-05, 21:05   #2594
agiii
Zadomowienie

robert dobrze wiem ze we wrocku zdzieraja bo tu jestem... ale znalazlam jakiegos nawet nawet.... ale mam tanszy aparat od twojego.... ja za swoj dalam 3tys. gora i dol. ....
a ogolnie ten twoj rozni sie bardziej od zwyklego?? jak ci zaloza to wez tu napisz...bo ciekawa jestem
agiii jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2007-04-05, 23:34   #2595
RobertBar7
Raczkowanie

Tez mnie to zaciekawiło posciagałem sobie jakies filmiki o tym systemie Damon coś tam mówia ze w zwykłym aparacie to sa wykorzystywane maxsymalne siły i ze zeby sie usuwa po to by zrobic miesce. A ten ma niby tylko naturalny nacisk czy cos takiego i kształtuje układ szczęki czy jakoś tak. Nie wiem jak to bedzie wygladało w praktyce czekam do środy a tymczasem jutro czeka mnie jakis striping czy cuś takiego. PS te cholerne Gumki wbijaja mi sie w dziąsła
Stary 2007-04-06, 08:16   #2596
gosiaska
Zadomowienie

Mieszkam w okolicach Cieszyna(woj. slaskie,) czy jest ktoś tez stamtad i zna jakichś przystepnych ortodontów z tych okolic??
Misja Wiedeń

Romantycznie:
Chuck&Blair, Blair&Chuck
have to be together
gosiaska jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2007-04-06, 09:18   #2597
agiii
Zadomowienie

robert nie martw sie.... zawsze sie wbijaja ale poprosyu sie tym nie przejmuj... tez tak mialam. A ile ty je juz masz? bo mi zalozyl te separatorki(gumki miedzy zeby) dzien przed zalozeniem aparatu
Stary 2007-04-06, 09:55   #2598
RobertBar7
Raczkowanie

a mi we wtorek do 3 na dolnej szczęce a dzis od trójki wzyz na górnej i dolnej. Aparat maja mi zakładać w środe. a dzis za 2 min piłowania ząbków zapłaciłem 300 zł jakis striping czy co zdzierstwo
Stary 2007-04-06, 11:33   #2599
inaxx
Raczkowanie

GG do inaxx

Cytat:
Napisane przez anusiuniaa Pokaż wiadomość
Cześć
powiedzcie dziewczyny gdzie w opolu lub wrocławiu jest jakiś dobry ortodonta, który robi aparaty za przystępną cenę....???
kiedyś nosiłam taki ściągany, ale teraz wyszły mi ósemki i mój prosty, piękny zgryz szlag trafił, bo jedynki wypchały się do przodu;(
Hej! Ja prostowałam ząbki w http://www.ortodent.wroc.biz/ jestem na końcu leczenia i jestem zadowolona. Polecam udać się na konsultację i skalkulować ceny. w razie pytań pisz
inaxx jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2007-04-06, 11:55   #2600
00aga00
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez gosiaska Pokaż wiadomość
Mieszkam w okolicach Cieszyna(woj. slaskie,) czy jest ktoś tez stamtad i zna jakichś przystepnych ortodontów z tych okolic??
W Czeskim Cieszynie są ortodonci i za aparat płacisz dużo mniej Miałam też tam zakładać (jestem z Jastrzębia), ale wyprowadzam się w okolice Raciborza i będę miała do Czech troche kawałek ...

Cytat:
Napisane przez agiii Pokaż wiadomość
robert nie martw sie.... zawsze sie wbijaja ale poprosyu sie tym nie przejmuj... tez tak mialam. A ile ty je juz masz? bo mi zalozyl te separatorki(gumki miedzy zeby) dzien przed zalozeniem aparatu
Jeju dzień?! ja się męczyłam tydzień z nimi A książkowo powinno się podobno nosić dwa tygodnie ... Teraz mam w końcu te pierścienie i nie moge sie przyzwyczaić żelastwo w buśce i język cały pokaleczony... A i dowiedziałam się, że mam zespół niemowlęcego połykania Cokolwiek to znaczy
trochę śpiąca
trochę bardziej milcząca
lecz widać można żyć bez powietrza !"

00aga00 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2007-04-06, 14:22   #2601
kasiek87
Kokon pro

damon to aparat bezligaturowy czyli nie ma gumeczek, ktore wszyscy kochamy tworzy nowy luk bez rozszerzania szczeki za pomoca hyraxa czy innego dziada. jednak nie kazdy moze miec bo sa rozne wady i rozne typy ukladu twarzy i jak ktos sie uprze a orto odradza to moze wygladac jak kon z wielka szczeka jak mowilam zalezy od wady. tylko nie wiem RobertBar7 czemu masz separatory skoro w damonach zazwyczaj stosuje sie takie tunele na 7 zamiast pierscieni ??

DL2/9/9
3/3/6-22/7/8

Stary 2007-04-06, 16:29   #2602
RobertBar7
Raczkowanie

Tunele a ort mówiła ze musi miejsce na pierscienie zrobic. pewnie chca mnie oszukac niby ze damon a mi zwykły wsadza
Aparat stały cienkołukowy górny Damon Mx
Aparat stały cienkołukowy dolny Damon Mx
To rozumiem sa damony

Boczne czynnościowe przemieszczenie żuchwy, wada klasy II/2 (strona lewa), nadzgryz, zaburzenie lini symetrii żuchwy zębowo-wyrostkowo-żuchwowo w lewo o 3 mm niski przyczep wędzidła wargi górnej recesje dziąsłowe przy siekaczach przysrodkowych dolnych
mógłby ktoś przetułmaczyć na ludzki ??
Stary 2007-04-06, 16:32   #2603
aaricia8
Zakorzenienie

Cytat:
Tunele a ort mówiła ze musi miejsce na pierscienie zrobic. pewnie chca mnie oszukac niby ze damon a mi zwykły wsadza
...
mógłby ktoś przetułmaczyć na ludzki ??
To ja Ci proponuję tak - zapytaj swojego ortodony co, dlaczego, po co i czemu... Jak się u niego leczysz to mu ufaj. A jak nie ufasz, to pytaj
Stary 2007-04-06, 19:24   #2604
Tikitaka
Raczkowanie

Byłam we wtorek u ortodontki i wymieniła mi chyba wszystkie możlwe wady zgryzu . Oczywiście konieczny aparacik na stałe. Z czego sie nawet cieszę. I jestem happy bo powiedzieła, że spróbujemy coś zdziałać bez wyrywania ząbków. Ale troche to mnie zdziwiło bo mam dosyć stłoczone zęby. A mojej koleżance inny ortodonta powiedział że trzeba coś u niej wyrwać. Dodam iż nie ma ona zbytnio stłoczonych zębów (ja nawet nie zauważyłam żadnego słoczenia u niej). Podobno wielu ortodontów niepotrzebnie każe wyrywać zdrowe zęby, więc ja chyba dobrze trafiłam A jak u was było z tym wyrywaniem zębów? Czy uważacie że faktycznie była taka potrzeba?
myśli złych”
Tikitaka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2007-04-06, 19:35   #2605
RobertBar7
Raczkowanie

Sikajac z wiatrem idzesz na łatwizne
na taka łatwizne tez ida niektórzy orotodonci
Stary 2007-04-06, 20:39   #2606
emeczka
Wtajemniczenie

ja miałam wyrwanych pięć zębów, teraz (po pół roku leczenia) musze dorwać jeszcze dwa... i to nie jest opinia jednego ortodonty chyba jestem jakiś nietypowy przypadek, bo jak wyrywałam pierwszą ósemkę w klinice, dentystka najpierw zrobiła: a potem siedziały nade mną trzy czy cztery dentystki i zaczęła się licytacja jakie mam wady czasem trzeba wyrwać zęby... najlepiej się przejść do kilku orto osobiście "uwierzyłabym" w diagnozę która pojawia się najczęściej

co do Wrocławia: leczę się u dr Kustrzyckiej została mi ona polecona przez kilka osób po pół roku leczenia ja również nie mam żadnych powodów żeby narzekać

od wczoraj mam w buźce 8 pierścieni moje zęby to jakiś koszmar... ale mam też piękne turkusowe ząbki zdjęcie niebawem
emeczka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2007-04-07, 08:27   #2607
Katka_krk
Rozeznanie

Długo mnie tu nie było a widze ze przychodza nowe osoby

Co do wyrywania zębów to trzeba sie cieszyc ze nie trzeba nic wyrywac!!
Ja poiem tak:
Ja mam a raczej miałam na górze baaardzo stłoczone zęby- ale ortodontka powiedziała ze zakłądamy aparat bez wyrywania i zobaczymy jak beda sie rozchodzic, a jezeli w trakcie leczenia okaze sie ze zle to wtedy wyrwiemy- wyrwanie jakiegos zeba to decyzja na całe zycie-wiec niektorzy orto (znam ich kilku) poprostu nie wyrywaja tylko czekaja na jakies postepy.
Naraze mi sie dobrze zęby ustawiaja- np zrobiła mi sie spora przerwa miedzy jedynka a dwójka i ktos kto by mnie nie znał stwierdziłby ze miałam cos wyrywane

A ktos tu tez pisał ze ma separatory na 1 dzień- moze tylko tyle wystarczy? ja np wogole nie miałam i miałam wkładane pierscienie na siłe- i zyje jeszcze jakos

A ja mam pytanie: Jezeli Damon jest bezligaturowy to dlaczego ja mam porcelane bez gumek??tylko zamiast tego druciki??

PS.Zycze wszystkim wesołego Alleluja.

Katka_krk jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2007-04-07, 10:43   #2608
agiii
Zadomowienie

o dżizys emeczka masakra. Tyle zębów wyrywaja tobie? to ile ci ich zostanie?
Aż 8 pierścieni? jakim cudem? a nie przypadkiem 8 zameczków?
(tez mam turkusowe gumeczki ale to sie niebawem zmieni bo ide w czw. do orto)

katka to ja pisalam ze mialam na jeden dzien. mysle ze to zalezy od tego jakie kto ma przerwy miedzy tymi ostatnimi zebami.

TEŻ ŻYCZE WESOŁYCH ŚWIĄT
Stary 2007-04-07, 12:19   #2609
Ilena
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez sawa_sawa Pokaż wiadomość
Dziewczyny za odlew zebów zapłaciłam 80 zł:/ wiec raczej nie za darmo
a bede miała zwykly aparat za 1200zł
i bardzo Ciekawi mnie cena tych gumek

Ehh wszytkie oplaty przed aparatem wyniasa mnie tyle samo co warty ten aparat;(

ja za to placilam 70 zl bylam w srode na wycisku i w przyszla srode mam przedstawinie planow leczenia

http://aparatki123.p2a.pl/viewtopic.php?id=137 tu mozna zobaczyc jakie mam zabki obecnie
Ilena jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2007-04-07, 13:10   #2610
kasiek87
Kokon pro

ja tez mialam separatory jeden dzien i pierscienie weszly bez problemu ;] bezligaturowy to taki ze jest i bez drucikow dookola i bez gumek polecam google sa zdjecia mozna pooogladac a 8 pierscieni to normalnie po 2 z kazdej strony na gorze i dole moja kolezanka tez tak miala ale po co to nie mam pojecia ;]

DL2/9/9
3/3/6-22/7/8

Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Medycyna estetyczna

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości