|
|||||||
| Notka |
|
| Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#2041 |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Ludzkie zachowania i poglądy, które dziwią. Część 9
Ja się już nie dziwie brakom w wiedzy ogolnej. Jak teraz to rodzic decyduje o tym czy jego dziecko będzie powtarzać klasę czy nie. To ja nie mam juz złudzeń co do systemu edukacji.
|
|
|
|
#2042 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
możesz coś więcej na ten temat powiedzieć? To tyczy się wszystkich dzieci (tzn. do 18 roku życia) czy jak?
|
|
|
|
|
#2043 |
|
damn good coffee
|
Jest coś takiego w klasach 1-3 podstawówki, chyba. Wiadomo, nie ma ocen, nauczyciel może co najwyżej zasugerować rodzicowi żeby dziecko powtórzyło rok jak sobie nie radzi; decyzję ostateczną podejmuje rodzic (czyli najczęściej się nie zgadza).
|
|
|
|
#2044 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Efekcie w klasie 3 sa dzieci co nie potrafia czytac czy liczyć. Edytowane przez dacn Czas edycji: 2013-05-18 o 19:11 |
|
|
|
|
#2045 | |||||
|
ma zielone pojęcie
|
Zależy jeszcze co nazwiemy wiedzą podstawową.
Cytat:
![]() I wiesz, mnie też dziwią duże braki w wiedzy podstawowej, np. niewiedza na temat tego, kim był Hitler, ale że ktoś nie wie o co dokładnie chodziło w Wielkiej Rewolucji Francuskiej to już mnie nie dziwi. Skojarzenia skojarzeniami, ale sama pamiętam jaki podręcznik miałam w podstawówce do historii. Każdy rozdział był o czymś innym, więc nawet nie widziałam związku między różnymi wydarzeniami. W efekcie pozostały mi głównie urywki i jakieś skojarzenia z wiedzy, którą rzekomo w podstawówce nabyłam. Cytat:
Cytat:
Nie mówiąc już o tym, że nauczyciel może dużo. Jak będzie ciekawie prowadził lekcje, to jest szansa, że chociaż część uczniów będzie go słuchała i coś z lekcji wyciągnie, a nie tylko zastosuje przed klasówką metodę zakuć-zdać-zapomnieć. A niektórzy nauczyciele tak właśnie przekazują wiedzę, że nic tylko ją wkuwać, bo szans na zrozumienie czegoś nie ma szans, bo tak źle nauczyciel tłumaczy. Nie każdy ma talent do nauczania. Już nawet nie wspominam o nauczycielach chemii czy fizyki, z którymi miałam do czynienia, którzy sami ewidentnie nie rozumieli, czego uczą. O pokazaniu jakiegokolwiek związku między tym, co jest w programie, a tym, co jest w moim realnym świecie, to nawet nie było co myśleć. Cytat:
Cytat:
|
|
#2046 |
|
Zakorzenienie
|
To to możliwe nie zdać w 1-3 podstawówki?
Za moich czasów przechodziły nawet trochę tępe osoby, ale nie było raczej nikogo, kto by nie umiał prostych działań zrobić czy przeczytać czegoś. Społeczeństwo faktycznie głupieje, a reformy, które zostały wprowadzone we wczesnych klasach podstawówki tylko się do tego przyczyniają. Byle biedne niewiniątka nie musiały sobie głupotami główek zawracać.
|
#2047 | ||
|
Konto usunięte
|
Cytat:
Jedna lekcja w zasadzie wyglądała tak:5 minut - stoimy pod salą, a on siedzi w środku i nie wiadomo co robi 5 minut - pan X kończy drożdżówkę 5-10 minut - pan X sprawdza obecność 10 minut - pan X kogos pyta. Zdarzało się, że nie zaliczał dobrych odpowiedzi "bo jemu się wydaje, że jest inaczej" 10 minut - pan X szuka papierów, wzdycha, nieudolnie tlumaczy, po czym zacina się i patrzy w przestrzeń 5 minut - "to przeczytajcie sobie w domu to i to i przepiszcie to i to" A ludzie się dziwili, że jak mogę miec takie beznadziejne oceny, skoro wcale głupia nie jestem ![]() Cytat:
) nie zdał w 2 klasie jeden chłopak, no ale biedak miał prawdziwą patolę w domu i zero warunków do nauki, więc tak, można nie zdać i nie zawsze to oznacza, że ktos jest idiotą ![]() Sama ledwo sie wygrzebałam z zagrożenia w drugiej klasie LO, bo z powodów osobistych rzadko bywałam na lekcjach, a gdy prosiłam nauczyciela żeby mi coś wytłumaczył, słyszałam, że on mi niczego tłumaczył nie będzie - nawet nie dowiedziałam się czemu
|
||
|
|
|
#2048 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Ja pamiętam szczególnie jedną lekcję geografii, bo przyszła do nas studentka ubrana w strój a la "w pustyni i w puszczy" i opowiadała nam o Afryce w stylu opowieści podróżnika. I tak przejechała całą mapę Afryki, bardzo fajne to było. Na pewno dało więcej niż lekcje z panią od geografii, która kazała beznamiętnie ryć fragmenty podręcznika o tym, ze w południowo-wschodnim Sudanie wydobywa się X, Y i Z, a w północnym Kongu D, F i G. No fascynujące, dużo z tego pamiętam .
|
|
#2049 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#2050 |
|
Zakorzenienie
|
Ja pamiętam jak rycie na pamięć rocznika statystycznego
|
|
|
|
#2051 |
|
Konto usunięte
|
Moim zdaniem powinni w szkolach srednich chociazby wprowadzic troche wiecej zajec praktycznych, dla mnie to byla duza roznica przejscie z LO gdzie zajecia to było dyktowanie notatek na wiekszosci przedmiotow, do studiow, gdzie na zajeciach sa mikroskopy, preparaty, zajecia laboratoryjne, zajecia terenowe itd. Chociaz jeszcze tak przy samym opowiadaniu też można zaciekawic jesli nauczyciel ciekawie opowiada. Natomiast tacy nauczyciele jak nauczyciel Demi93 od fizyki są najgorsi, mialam takiego od Przedsiębiorczości i mialam taką babkę jeszcze w gimnazjum od historii - mowila, ze mamy spisac podsumowanie z konca rozdziału, a na całą lekcję sobie wychodziła. Szkoda, bo kiedy juz zdarzało jej sie przeprowadzic lekcje normalnie z raz na miesiąc, to było ciekawie. Albo w LO na polskim, babka sobie 3/4 lekcji siedziala na onecie i czytała komentarze, co jakis czas mowiac nam, co tam wyczytała
Beznadziejna była, ale do marudzenia, ze nauczyciele mają za małe pensje i za mało urlopów to była pierwsza i jej oburzenie, ze nauczycielom wiek emerytalny podniesli, jak oni mogli...
|
|
|
|
#2052 |
|
Zakorzenienie
|
O, przedsiębiorczość
![]() Odnośnie chemii - ja, Suvia, przez całe swoje życie NIGDY nie zrobiłam żadnego doświadczenia, żadnego także (na lekcji) nie widziałam. Odnośnie fizyki - to samo.
|
#2053 |
|
Konto usunięte
|
A ja widziałam doświadczenia z chemii, sialalala! Jak przyszła praktykantka i jak chemiczka puściła filmik
A te cwiczenia polegające na przepisywaniu wszystkiego z podręcznika to juz w ogole Szkoda mi było czasu na to.Od historii kiedyś miałam fajna babkę. Widać było, że naprawdę ją to fascynuje i lubi się dzielić to wiedzą, a opowiadała z takim entuzjazmem, że aż się chciało jej słuchać. I żal dupę ściska, jak się pomyśli, że na nauczycieli patrzy się przez pryzmat takich jak mój fizyk (pozdrawiam go z tego miejsca, jestem pana wielka fanką <3), a tacy jak ona to niewielki ułamek. |
|
|
|
#2054 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Teoretycznie rada pedagogiczna może zablokować mu możliwość "awansu", ale w praktyce tak dzieje się rzadko, bo nauczyciele musieliby udowodnić (nie jest powiedziane jak należy udowodnić) że uczeń ma warunki do nauki, a sytuacja rodzinna nie jest trudna. Ponadto trzeba kalkulować. Uczeń to klient. Niezadowolony klient pójdzie gdzie indziej i opowie wszystkim znanym gimnazjalistom że ta szkoła jest do #@% bo takich super uczniów jak on nie chcą przepuścić i nie wiadomo czego wymagają. Utrata klienta to utrata pracy. Jeśli w klasie jest 25 uczniów, nieprzepuszczenie jednego spowoduje brak grup na językach, wf i informatyce. Czyli zmniejszenie etatu lub zwolnienie z pracy nauczycieli. A poniżej pewnej liczby nauczycieli zwalnia się tez calutką administrację i tworzy ZASy. Dziewczyny zapomnijcie o wizji szkoły z waszych czasów. Taka szkołą już nie istnieje. W dzisiejszych czasach szkoła działa tak jak każda zwykła firma. W firmie liczą się zyski. Produkt (wiedza) nie musi być najwyższych lotów, wystarczy, że jest na poziomie który zadowala jak największą liczbę klientów. Za klientem idą pieniądze z samorządów.
|
|
|
#2055 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#2056 | ||
|
Konto usunięte
|
Cytat:
Ale i tak to częściej mu się nie chciało i puszczał nas wolno co prze jakiś czas jest fajne ale nie przez półrocze. W ten sposób cały wiek XIX poszedł się . Chociaż i tak nie lubię tego okresu, chyba tylko 20-międzywojenne było gorsze. Cytat:
|
||
|
|
|
#2057 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Niestety niektórzy nauczyciele się zachowują, jakby ich jedynym obowiązkiem było wyrobienie się z podstawą programową, a czy uczniowie wiedzą chociaż, o co chodzi, to już nieistotne.
|
|
#2058 | |
|
Biała Dama
|
Cytat:
albo ogladalismy po ciemku swiecacy fosfor zdrapany z paczki zapalek (akurat byliśmy w slepej klasie) na PO podnosilismy sie nawzajem chwytem strazackim z biologiczka bylismy w ogrodzie botanicznym, i zwiedzalismy labolatorium z mikroskopem elektronowym za to geografia w liceum to byla masakra, wykład prowadzony usypiajacym glosem, dobrze ze za moja lawka byla połka z minerałami, tylko w koncu stluklysmy z kolezanka butelke ropy naftowej Jak sie chce to ze wszystkiego mozna zrobic ciekawa lekcje, ale nauczycielowi sie musi najpierw chciec. Z podejsciem zeby tylko odbębnic swoje nie ma czego oczekiwac |
|
|
|
|
#2059 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#2060 |
|
Konto usunięte
|
[1=05872c226b72f809f533e1b e5bdf48ff33b7c1f2_5d4611f 2b5f9d;40875938]Ja to miałam takiego nauczyciela historii przez jakiś czas w liceum. Jak już prowadził lekcje to gadał głównie na tematy aktualne gospodarczo-polityczne
Ale i tak to częściej mu się nie chciało i puszczał nas wolno co prze jakiś czas jest fajne ale nie przez półrocze. W ten sposób cały wiek XIX poszedł się . Chociaż i tak nie lubię tego okresu, chyba tylko 20-międzywojenne było gorsze. [/QUOTE] No przecież to dwie najwspanialsze epoki! No chyba, że trzeba wkuć wszystkich premierów II RP |
|
|
|
#2061 | ||
|
Konto usunięte
|
Cytat:
) pojechaliśmy raz na Bałczynę i badaliśmy glebę itp., a potem robiliśmy prezentację w klasie - nienawidzę geografii, a wspominam to bardzo miło, zwłaszcza, że nauczycielka była naprawdę fajną kobietą, nawet dla grupy gimnazjalistów ![]() Cytat:
Potem średniowiecze tez nawet-nawet, a wszystkiego co później nie znoszę.
|
||
|
|
|
#2062 | ||
|
ma zielone pojęcie
|
Cytat:
Cytat:
|
|
#2063 |
|
Zakorzenienie
|
A tak bardziej w temacie - byłam dziś z mamą w sklepie z bielizną w "nietypowych" rozmiarach. Mama nosi 70F. Pani sprzedawczyni dużo opowiadała o tym, że kobiety często opowiadają jej o problemach z kupnem odpowiedniego stanika, że ważny jest ciasny obwód itd. Mama chciała zobaczyć jakiś całkiem gładki, usztywniany stanik. Akurat nie było takiego w sklepie, więc pani pokazała stanik który zamówiła dla siebie. Zauważyłam na pudełku, że pani sprzedawczyni o bardzo drobnej posturze zamówiła sobie nieśmiertelne 75B.
Dziwi mnie "nieuświadomiona stanikowo" sprzedawczyni w "uświadomionym" sklepie, w dodatku "uświadamiająca" klientów.
|
|
#2064 |
|
Konto usunięte
|
Premierów(w tym japońskich), ministrów spraw zagranicznych wraz z facjatami, kryzys gospodarczy, konstytucje (małą, marcową i kwietniową) hiszpańskie grupy polityczne-wraz z facjatami najważniejszych członków... Do tej pory uważam, że zaliczyłam ten egzamin czystym fuksem.
|
|
|
|
#2065 |
|
Zakorzenienie
|
|
|
|
|
#2066 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() [1=05872c226b72f809f533e1b e5bdf48ff33b7c1f2_5d4611f 2b5f9d;40876329]Premierów(w tym japońskich), ministrów spraw zagranicznych wraz z facjatami, kryzys gospodarczy, konstytucje (małą, marcową i kwietniową) hiszpańskie grupy polityczne-wraz z facjatami najważniejszych członków... Do tej pory uważam, że zaliczyłam ten egzamin czystym fuksem.[/QUOTE] Ja też. Zresztą ja na każdym egzaminie miałam więcej szczęścia niż niż wiedzy |
|
|
|
|
#2067 |
|
Konto usunięte
|
|
|
|
|
#2068 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
To mnie wtedy dziwiło, "ale, że z własnym wujkiem, fuuu"
Edytowane przez 05872c226b72f809f533e1be5bdf48ff33b7c1f2_5d4611f2b5f9d Czas edycji: 2013-05-18 o 21:21 |
|
|
|
|
#2069 |
|
Konto usunięte
|
[1=05872c226b72f809f533e1b e5bdf48ff33b7c1f2_5d4611f 2b5f9d;40876533]Ja takich przeboi nie miałam, ze starożytności to musiałam wkuwać wszystkie prowincje i miasta rzymskie i pokazać je na mapie a we własnym zakresie próbowałam zrozumieć związki rodzinne rodzin cesarskich, boże jacy oni byli zboczeni.
To mnie wtedy dziwiło, "ale, że z własnym wujkiem, fuuu"[/QUOTE]Ja na szczęście nie miałam mapy na egzaminie, więc to mogłam sobie odpuścić. Boże, dwóch studentów-historyków gada o swoich bolączkach. czuję się jak nerd
|
|
|
|
#2070 |
|
Konto usunięte
|
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Forum plotkowe
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 23:35.

możesz coś więcej na ten temat powiedzieć? To tyczy się wszystkich dzieci (tzn. do 18 roku życia) czy jak?
)... Ja tego nie pojmuję, bo nawet nie słuchając na lekcjach, pożyczając notatki itd., to na sprawdziany trzeba się nauczyć. Ja np. teraz może nie pamiętam dat rocznych różnych wydarzeń itd. ale jakby ktoś mi powiedział nie wiem np "rewolucja francuska", to od razu pojawiałyby się odpowiednie skojarzenia (Bastylia, Danton, Robespierre,Napoleon itd..)..
Za moich czasów przechodziły nawet trochę tępe osoby, ale nie było raczej nikogo, kto by nie umiał prostych działań zrobić czy przeczytać czegoś. Społeczeństwo faktycznie głupieje, a reformy, które zostały wprowadzone we wczesnych klasach podstawówki tylko się do tego przyczyniają. Byle biedne niewiniątka nie musiały sobie głupotami główek zawracać.
Jedna lekcja w zasadzie wyglądała tak:

Teoretycznie rada pedagogiczna może zablokować mu możliwość "awansu", ale w praktyce tak dzieje się rzadko, bo nauczyciele musieliby udowodnić (nie jest powiedziane jak należy udowodnić) że uczeń ma warunki do nauki, a sytuacja rodzinna nie jest trudna. 
albo ogladalismy po ciemku swiecacy fosfor zdrapany z paczki zapalek (akurat byliśmy w slepej klasie)