|
|||||||
| Notka |
|
| Pielęgnacja włosów W tym miejscu rozmawiamy o pielęgnacji włosów. Jeśli twoje włosy są suche, pozbawione blasku lub zniszczone i szukasz sposobu na poprawę sytuacji. Dołącz do nas. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#2821 | |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Znalazłam skuteczny sposób na wypadanie włosów cz.II
Cytat:
|
|
|
|
|
#2822 |
|
Wtajemniczenie
|
Ja mam za niskie androgeny + dość niski, ale w normie, testosteron. Biorę duże dawki B6 i piję (mam chwilową przerwę) olej z pestek dyni, nic mi nie poleciało.
![]() W ogóle, to włosy zgęstniały, mam też dużo taki małychh do 1,5 cm - jest ich dużo na przedziałkach. Niestety włosy znów przestały rosnąć, zatem nie rosną też 1,5 cm bejbiki = spowolnienie procesu zagęszczania. Musze kupić olejek eteryczny lawendowy i tymianowy/rozmarynowy, dodam je do Seboradinu, to powinno poprawić krązenie = wzrost włosów. Do tego, pod dermarollera, zamierzam kupić ekologiczny hydrolat lawendowy, mam nadzieję, że też sie sprawdzi. No i czekam na mgiełkę z pijawkami. Kurcze tyle pokus, a kasy małoWiecie co? Ja zaczynam mieć wątpliwości, czy mój problem ma cokolwiek wspólnego z hormonami.
Wewnętrznie:Solgar Vm75, olej lniany/z pestek dyni, ![]() ![]() zewnętrznie: szampon/żel do mycia ciała glogg, Dermena men, Loxon 5% ![]() Wcierki na porost włosów https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=219255 |
|
|
|
#2823 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#2824 |
|
Zakorzenienie
|
Hej dziewczyny
Potrzebuje waszej porady. Od zawsze mialam gęste, zdrow wlosy. Co jakis czas mialam okres ze troche wypadaly (tzn.bardziej niz zwykle), mam tu na mysli czas po ciazach. Ale od ok 2 miesiecy przezywam koszmar. Boje sie myc wlosy, czesac... po kazdym przeciagnieciu palcami wychodzi kilka. A przy myciu, czesaniu- niezliczona ilosc. Doradzcie mi, co mam robic. Zamierzam wybrac sie do lekarza rodzinnego, moze zleci jakies badania. Mieszkam w malym miasteczku, gdzie lekarzy specjalistow jak na lekarstwo. Nigdy nie mialm problemow z tarczyca, hormonami. Podejrzewam, ze przyczyna moze byc dieta. Ale nie odchudzalam sie drastycznie, bralam witaminy, zdrowo sie odzywialam. ![]() Wiec juz sama nie wiem... Wlosow mam coraz mniej Co mam robic? Jakie suplementy brac, jak je pielegnowac? Blagam o porade ![]()
|
|
#2825 |
|
Wtajemniczenie
|
Kochane, wlaśnie znalazłam kompleks do cery tłustej, ale składniki nadają się do wcierek przy łysieniu androgenwoym, moze nawet ograniczają łojotok?
Oto link: http://naturaliskosmetyki.pl/komplek...2fee99d23cf70b Drogie nie jest, mozna pewnie spróbować z jantarem, ale lepiej pewnie z jakimś hydrolatem np. lawendowym.
Wewnętrznie:Solgar Vm75, olej lniany/z pestek dyni, ![]() ![]() zewnętrznie: szampon/żel do mycia ciała glogg, Dermena men, Loxon 5% ![]() Wcierki na porost włosów https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=219255 |
|
|
|
#2826 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
Gosia, fakt, o aromatazie dużo było. Jednak czytając całe wątki nie trafiłam na dokładne info odnośnie wpływu aromatazy na AGA, było raczej ogólnie o aromatazie i hormonach. Tak czy inaczej dobrze, że to działa na opisanych przez Ciebie zasadach Moja trycholog ostrzegała mnie niestety przed blokerami dht uzasadniając, że blokują też aromatazę. Gdzieś pewnie ją tego uczyli. Jednak nie wspominała ani słowem o tym, że aromataza ma też jakieś działanie w przypadku AGA. Mówiła jedynie o tym, że aromataza potrzebna i blokować jej nie trzeba. Wniosek taki, że chyba niedokładnie uczyli ... |
|
|
|
|
#2827 |
|
Rozeznanie
|
Eh, racja z tą ceną w goldpharmie. Tak sobie myślę, czy mi rzeczywiście tych estrogenów potrzeba jeśli nie jestem w menopauzie, nie przekwitam. Miesiączkuję regularnie, mam owulację, więc to chyba nie to. Alpicort e zrobił mi tyle krzywdy, że już sama nie wiem albo estrogeny albo ten prednizolon zawarty w nim.
Gosiakol- pytasz czy komuś blokery dht zaszkodziły otóż tak po olejach dyniowym, lnianym zaobserwowałam duży skok w wypadaniu włosów, spironol, który blokuje androgeny = masakra, gorzej niż chyba po loxonie. Oleje odstawiłam, wypadanie spadło ze 100-160 do 60-80 włosów dziennie. Marysia kup sobie Caslcium pantotenicum i bierz 4 tabsy dziennie, ja widziałam ogromny wzrost włosów. |
|
|
|
#2828 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
.Na pewno kupię sobie to calcium pantotenicum. Musze kupić też solgara, olej z pestek dyni + moje leki + biosteron, kasa pójdzie ostra. Dzięki Antuanetta
|
|
|
|
#2829 | |
|
Rozeznanie
|
Szperam, szukam, czytam, przeglądam stare zapiski ...
Wszystko to w celu analizy i refleksji jak to jest z tymi moimi włosami. Hormony są w normie. Po wrześniowej konsultacji z trychologiem zaczęłam zażywać oeparol - wiesiołka a później ribesin (ponieważ dowiedziałam się że tam dwa razy więcej GLA niż w wiesiołku), w celu dostarczenia kwasu GLA, który wg trychologa blokuje DHT. Jak wcześniej już wspominałam piłam dużo zielonej herbaty (minimum 3 filiżanki dziennie), zażywałam Vitapil z biotyną i magnez z B6 oraz ginkofar, od czasu do czasu tran. Co 2-3 dni stosowałam masaż skóry głowy zakupioną szczotką. Nic więcej nie stosowałam. Po jakimś miesiącu zaczęły pojawiać się baby hair. Po 2 miesiącach było ich ogromnie dużo i sobie rosły. Mniej więcej od stycznia zaczęłam zmieniać i modyfikować tę moją suplementację. Odrzuciłam ribesin, ginko a wprowadziłam oenobiol, później po ok. 2 miesiącach w jego miejsce - olej z dyni. Zmniejszyłam ilość wypijanej zielonej herbaty do 1 szklanki na 2-3 dni. Później przyszły inne zmiany, ale to już mniej istotne. Chodzi jedynie o to, że odkąd w miejsce GLA wprowadziłam fitosterole odrost zdecydowanie się zmniejszył. O czym to świadczy? Każda z nas jest inna, każda reaguje inaczej, może moim włosom bardziej GLA pomagał niż dynia...? Myślę nad kolejną zmianą suplementacji i obserwacją, jak będzie tym razem. Poza tym zauważyłam, że o ile jeszcze 2 miesiące temu przy myciu leciało 5-10 włosów, tak teraz ok. 20. Może dla niektórych z Was to mało, ale w przypadku rzadkich włosów wypadnięcie np. 50 to byłaby tragedia ![]() ---------- Dopisano o 14:39 ---------- Poprzedni post napisano o 14:35 ---------- Cytat:
![]() Dla zainteresowanych podaję skład: Saccharomyces cerevisiae 100 mg, pantotenian wapnia 60 mg, azotan tiaminy 60 mg, cysteina 20 mg, keratyna 20 mg. Substancje pomocnicze: Povidon 30, celuloza, dwutlenek krzemu, talk, tlenek żelaza (III), żelatyna, woda oczyszczona, barwniki. |
|
|
|
|
#2830 |
|
Rozeznanie
|
Gaya 1 tabletka CP ma 100 mg, 4 dziennie to 400 mg, sporo byś musiała tego pantovigoru dziabnąć.
Ja to mam cieniutkie i mało tych włosków i jeszcze lecą setkami aż dziw, że zupełnie łysa nie jestem. Dla porównania na cobexie i większej dawce polcortolonu wypadało mi przy myciu do 30 włosów i to był dla mnie problem. Ehh apetyt rośnie w miarę jedzenia. teraz mam @ więc wypada ich mniej ale też bez rewelki. |
|
|
|
#2831 |
|
Zadomowienie
|
Mam pytanie do pijaweczek
Jak często nakładacie balsam na skórę? Tak jak jest napisane na opakowaniu 2-3 razy w tygodniu?
|
|
|
|
#2832 |
|
Raczkowanie
|
Gaya ja lykalam PANTOVIGAR dwa razy po 4 miesiace.Juz kilka lat temu jak jeszcze nie mialam pojecia co mi jest (zylam w nieswiadomosci,ze mam poprostu silne wypadanie wlosow).Trafilam wowczas w jakiejs gazecie niemieckiej na reklame tego preparatu i postanowilam sprobowac.Nie jest on tani ,wiec jezeli zdecydujesz sie na kupno zamow sobie takie duze opakowanie (przy zalecanej dawce wystarczy bodajze na 3,5 miesiaca).Kupujac opakowania na miesiac kuracji, wyjdzie Cie duzo drozej.
![]() Efekty ?-kapsulki zeczywiscie na jakis czas zmniejszyly znacznie wypadanie, ale efekt nie utrzymal sie dlugo.Zadnych nowych wlosow nie zauwazylam,ale nic innego wowczas nie stosowalam.Moze w polaczeniu z innymi stosowanymi tu przez nas srodkami bylby fajny efekt ? Zreszta kazdy ma inny organizm
Wewnetrznie: Euthyrox,Antychol,Palma,o lej z czarnej porzeczki,siemie lniane,kaps.oleju lnianego+wit.supl.,chlore lla,sok z marchwi Zewnetrznie: Dermaroller+Nioxin Follicle Buster,olejowanie,glutek z siemienia lnianego+olej lniany,plukanki bananowe i octowe |
|
|
|
#2833 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() PS...ja biorę już od dłuższego czasu CP 4 dziennie, zużyłam już ze 4-5 opakowań i na mnie nie działa ... no w każdym bądź razie nie zauważyłam zmiany na lepsze
|
|
#2834 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#2835 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
|
||
|
|
|
#2836 |
|
Rozeznanie
|
Gaya To, ze zablokowanie aromatazy teoretycznie bedzie mialo wplyw na wypadanie jest raczej ewidentne, czy sie ma AGA czy nie, bo to oznacza po prostu spadek estrogenow a to u wiekszosc powoduje wysyp..Pytanie, na ktore nie mamy konkretnej odpowiedzi to czy te blokery rzeczywiscie ja blokuja w sposob istotny, ktory moglby sprawic, ze beda nam lecialy jeszcze bardziej niz bez blokerow no i na razie wychodzi na to w wiekszosci przypadkow, ze jednak wiecej korzysci jest z blokowania DHT niz nieblokowania aromatazy..Ale jesli u Ciebie GLA sie bardziej sprawdzilo to super, moze warto do tego wrocic.
Antuanette A jakie mialas androgeny przed braniem spiro i piciem dyni ? Nie pierwszy raz mi sie wydaje, ze to zalezy od czegos jeszcze, o czym nie wiemy.. http://slawomirambroziak.pl/legalne-...i/sekrety_dht/ Zobaczcie jak to wyglada u mezczyzn .. jesli zawierzyc temu artykulowi.. Na podobne opracowanie dot kobiet jakos nie moge trafic. Susse a wlasciwie to prompterro zauwaz, ze to zdjecie z komorki, a one potrafia bardzo koloryzowac rzeczywisctosc Choc fakt, ze ja tez bym efektu takiej objetosci juz nie uzyskala, nawet na zdjeciu z telefonu, ale nikt nie musi miec swiecacej glacy, zeby moc sie wypowiadac w temacie, zwlaszcza, jesli przeszedl wczesniej horror.
Edytowane przez Gosiakol Czas edycji: 2013-05-19 o 18:23 |
|
|
|
#2837 | |||||
|
Rozeznanie
|
Cytat:
---------- Dopisano o 18:24 ---------- Poprzedni post napisano o 18:22 ---------- Cytat:
Nie zauważyłam żadnego efektu poza tym, że włosy ładnie wyglądają po nim ![]() Nie mam też mrowienia, szczypania, pieczenia... Tak jakby nie działał... Może za wcześnie? ... Może po 3 tubce by było coś widać?... ---------- Dopisano o 18:25 ---------- Poprzedni post napisano o 18:24 ---------- Cytat:
![]() Będę próbować. Tonący brzytwy się chwyta w końcu ;p ---------- Dopisano o 18:27 ---------- Poprzedni post napisano o 18:25 ---------- Cytat:
Wielu osobom CP bardzo pomaga, innym - nie. A szkoda ... ![]() ---------- Dopisano o 18:29 ---------- Poprzedni post napisano o 18:27 ---------- Cytat:
|
|||||
|
|
|
#2838 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Mam bardzo niesforne włosy, nie są gładkie i sterczą na wszystkie strony, lubią się puszyć, co też optycznie zwiększa ich objętość. Pianki do włosów nie używam od pół roku, zrezygnowałam też z pudru/talku zwiększającego objętość, ale muszę przyznać, że był to dobry kosmetyk, oprócz tego, że zwiększał objętość to jeszcze ograniczał przetłuszczanie włosów przy skórze głowy Cytat:
Temat uważam za zamknięty
|
||
|
|
|
#2839 |
|
Rozeznanie
|
A w ogole to powinnam byla 'dramat' napisac a nie horror, ale jestem dzisiaj strasznie otepiala, bo mam moja ukochana grype zoladkowa
Juz sie boje, ze sie odbije na wlosach. Wypadaly mi dzisiaj same odrosty - takie do 10 cm i moze ze 2 dlugie. To nie jest norma, raz, dwa razy w miesiac leca wlasnie tylko takie, wiec to tez chyba zalezy od skoku/spadku jakiegos konkretnego hormonu? Choe jakos mi umknal wczesniej Twoj post. A masz jeszcze jakiekolwiek niepokojace objawy oprocz wyp wlosow ? Masz podwyzszone przeciwciala tarczycowe? |
|
|
|
#2840 |
|
Rozeznanie
|
Gosiu - androgeny oprócz lekko podwyższonego DHEA w normie.
Odstawiłam oleje, odstawiłam wit. D i chyba jest lepiej tfu, tfu, co by nie zapeszyć. |
|
|
|
#2841 |
|
Raczkowanie
|
U mnie na razie bez zmian- po jakieś 3o włosów dziennie, więc się wkurzam niemiłosiernie, bo widzę, jak objętość kucyka maleje....
Aktualnie szukam jakieś delikatnego szamponu (bez tych sles, sls, als ). Od lat już używam szamponu Fitomed z mydlicy- kiedyś Maszka wysnuła teorię, że to może od niej włosy lecą, więc się tego chwyciłam, tylko, że bardzo ciężko znaleźć taki dobry szampon i o jak najprostszym składzie. Mogę spytać, czym wy myjecie włosy? Próbowałam Babydream, myślałam, że jako dziecięcy, delikatny, może wniesie coś fajnego, ale miałam wrażenie, że po nim bardziej leciały i obciążał, to się go pozbyłam ![]() 2 tygodnie stosuję Jantar- i mam jakies mieszane odczucia, albo za "solidnie" go nakładam (a staram się mega delikatnie), albo on nie dla mnie. Ostatnio myślałam trochę w kwestii hormonów- i jeśli przyjąć, że za łojotok, wypadanie włosów, trądzik odpowiada DHT a nie testosteron, to blokująć DHT palmą, wierzbownicą, olejem lnianym powinnam być gładka i owłosiona. A nie jestem. Trądzik mi się odnawia- ale smiem twierdzić, że to po płynie facelle- zaczęłam myć nim twarz, może to ten kwas mlekowy w nim takie kuku mi robi. I zabieg redukcji przebarweiń znowu rozpłynął się we mgle i bliżej nieokreslonej przyszlości. Właściwie to muszę się wziąć w garść, bo czuję, że zaczyna mnie łapać jakaś deprecha- ciągle tylko włosy i twarz, w lustrze liczę pryszcze, na dywanie wypadnięte włosy, na zajęciach zamiast się skupić, to obmyślam, co dziś nalożę na włosy/twarz po powrocie, a w wolnym czasie siedzę w sklepach z półproduktami i na wszelkich stronach wlosowych. Inne obowiązki przez to leżą odłogiem, a i portfel nie wytrzymuje. A najbardziej wkurzam się, kiedy koleżanki tydzien w tydzień wracaja z imprez w stanie niewazkości, gdzie alko, fajek i innych nie brakuje, umierają całą niedzielę, na twarzy ni pryszczyka, a włosy farbnięte, wyprostowane ( a jakże, w kręconych to nie impreza) i po prostu ładne. Ehhh, życie. Cieszę się, że mam Was, to kopalnia wiedzy. P.S. Susse- faktycznie piękne włosy. Jesteś dlka mnie inspiracją i motywacją. Aż fajnie patrzeć, dajesz nadzieję, ze a nuż mi też się uda.Co Ci najbardziej pomogło? Prześlesz mi swoją kurację? |
|
|
|
#2842 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
|
|
|
|
#2843 |
|
Rozeznanie
|
Babilania, nigdzie nie jest napisane, ze blokery calkowicie blokuja przemiane testosteronu do DHT. Jak zwykle pewnie kazdy potrzebuje troche inne dawki dla uzyskania konkretnego efektu.
Czytal ktos mojego linka do Ambroziaka? Czy ktos jest odpowiedzialny za opracowanie dot. blokerow w Sezamie ? Hydrolat Wczoraj sie dowiedzialam, ze istnieje cos takiego i bardzo sie napalilam. W ogole planuje juz nie uzywac zadnych kremow do twarzy ani do ciala nigdy w zyciu. Tylko olejki, wody kwiatowe, swieze mieszanki, naturalne maseczki ewentualnie zmieszane z polproduktami. Mydla tylko z naturalnych skladnikow w kostce - to akurat uskuteczniam juz od lat. To z filmiku Megi dowiedzialam sie o hydrolatach, ona sporo kupuje na biochemii urody, ale wsmarowuje tez w siebie jakies tony chemii
|
|
|
|
#2844 |
|
Raczkowanie
|
Czyli może zwiększenie dawki coś da? Biorę 2x dz. ekstrakt po 160 mg, zakupię może ten Swansona po 250 mg w kaps.
Ja też uskuteczniam wyrzucanie chemii" z łazienki, kupuję na mazidłach i biochemii, i mam to szczęście, że od paru miesięcy jest u mnie w mieśćie nowy zielarsko-kosmetyczny, gdzie Pani ma prawdziwe cudeńka. |
|
|
|
#2845 |
|
Rozeznanie
|
Pytanie do dziewczyn, które polowały na mgiełkę z enzymami pijawki. Używałyście już? Jakieś opinie nie n/t wypadania, tylko jakie włosy są po zastosowaniu? Bo to, że po balsamie są świetne w sensie wyglądu to już wiemy a jak po użyciu mgiełki?
|
#2846 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Już piszę do Ciebie PW Cytat:
|
||
|
|
|
#2847 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Nie jestem specem w tej dziedzinie,może Dziewczęta Ci bardziej pomogą i coś podpowiedzą ale moim zdaniem najpierw należy zrobić badania pod kątem hormonów a dopiero później można by coś "zaradzić",hym? A może to stres? A gdzie Ci te włosy wypadają? Z całej głowy czy z niektórych miejsc? Może wstawisz fotkę swoich włosów? Pozdrawiam i odezwij się ![]() Dziewczyny! Pisałam kiedyś o terapii biomimetycznej włosów..Słyszałyście o tym? To jest podobno jakaś nowość i reaktywuje cebulki włosów uśpione od lat! To podobno działa także na osoby z hashimoto.. Czy któraś z Was o tym słyszała? Edytowane przez _wieloryb Czas edycji: 2013-05-20 o 08:36 |
|
|
|
|
#2848 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
A ta terapia, o której piszesz jest dostępna u nas? P.S. Ponawiam pytanie: Pytanie do dziewczyn, które polowały na mgiełkę z enzymami pijawki. Używałyście już? Jakieś opinie nie n/t wypadania, tylko jakie włosy są po zastosowaniu? Bo to, że po balsamie są świetne w sensie wyglądu to już wiemy a jak po użyciu mgiełki?
- , -magnez B6, kerabione booster, kolagen -pielęgnacja włosów: kosmetyki Monat, farba Biokap delicato https://www.instagram.com/fioletowa_nessie/ Edytowane przez MM-1968 Czas edycji: 2013-05-20 o 09:12 |
|
|
|
|
#2849 |
|
Raczkowanie
|
Witajcie
susse ja nie mogę zobaczyć Twoich zdjęć? Nie mam nawet ikonki pod postem, że są jakieś zdjęcia. ![]() Miałaś piękne włoski nawet jak Ci tak wypadały, ale boli tak samo jak każdą z nas ten problem i radość z pokonania problemu równie podobna. Co do balsamu z pijawką, ja używam 2 razy z tygodniu. Nie wiem ile wy nakładacie, ale ja już używam ponad miesiąc i mam jeszcze 1/4 opakowania Planuję jeszcze jedno co najmniej opakowanie zużyć, bo super działa na moją skórę głowy - niestety nie mam już takiego mrowienia jak na początku i zastanawiam się czy już przestaje na mnie działać.Od zeszłego tygodnia biorę cilest zamiast harmonetu - strasznie się boję jak będzie reakcja mojego organizmu na tę zmianę, tzn. włosów. CP tez biorę od dłuższego czasu i w sumie to nie wiem czy to akurat to, czy coś innego z mojego zestawu działa, ale jakieś tam bejbiki mam, choć bez większego szału. Wczoraj myłam włosy biokapem i płukałam naparem z kawy - jest genialny na moje włosy - były sypkie, jakby przyciemnione, sprężyste. Tylko, że dziś mam znowu włosy cieniutkie i bez życia - to efekt mycia biokapem.
|
#2850 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Pielęgnacja włosów
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 05:03.

Kurcze tyle pokus, a kasy mało