|
|
#91 |
|
Wtajemniczenie
|
Dot.: Rozliczanie za mieszkanie z chłopakiem
Oj Kochana, problem trudny, mi sie przez to rozpadl zwiazek (otoz ja mam swoje mieszkanie, moj ex ze mna mieszkal nic nie placac, a po 3 latach uznal ze mu t odbiera meskosc i mnie rzucil ;/ ale nvm). W kazdym razie, ja bym proponowala tak: ile kosztuje wynajem takie mieszkania? Pewnie minimum 1500, po prostu polowe, tyle ile by placil za wynajem. I ani grosza wiecej i ani grosza mniej, bo sie przyzwyczai i wtedy najgorzej ;/
|
|
#92 |
|
Zakorzenienie
|
tylko w przypadku, gdy właścicielka mieszkania uczyniłaby go współwłaścicielem. A nie musi tego zrobić po zawarciu małżeństwa.
|
|
#93 | |
|
ctrl alt delete
|
Rozliczanie za mieszkanie z chłopakiem
Cytat:
Analigiczna sytuacja samochodowa byłaby wtedy, gdyby ona wszędzie jeździła taksówkami i mogła z nich zrezygnować, bo on kupił auto na kredyt. Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum. |
|
|
|
|
|
#94 |
|
Zakorzenienie
|
![]() Ok. |
|
|
|
|
#95 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Zamiast skupić się na rozwijaniu związku i poznawaniu siebie, młodzi ludzie mają ekonomiczne niuanse na głowie i rozliczanie za kawałek podłogi.
|
|
|
#96 | |
|
ctrl alt delete
|
Cytat:
poważny dorosły związek w znacznej mierze polega na dogadywaniu się w sprawie ekonomicznych niuansów. To jest właśnie poznawanie siebie. Nie patrzenie sobie w oczy. |
|
|
|
|
|
#97 |
|
Ekspert GotowaniaNaGazie
|
Odp: Dot.: Rozliczanie za mieszkanie z chłopakiem
Jesli dla Ciebie kupno mieszkania i oplaty za zycie to "ekonomiczne niuanse" to ja ja nie wiem w jakim swiecie sie obracasz. A z pattnerem to sobie tylko w oczka patrzysz chyba.
|
|
|
|
|
#98 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
a co z meldunkiem?skoro chłopak będzie płacić kredyt będzie chciał się zameldować .. a rodzice jak się nie zgodzą? widzisz.. same problemy mogą wyniknąć , ponieważ nie do końca wiedzą czego chcą od siebie młodzi ludzie.... jakby byli małżeństwem, rodzice mogliby przepisać kredyt na nich i obydwoje staliby się właścicielami, a w obecnej sytuacji.... nic nie jest do końca jasne ...
|
|
|
#99 | |
|
ctrl alt delete
|
Cytat:
Poza tym niektórzy ciągle mylą w tym wątku pojęcia. Chłopak nie będzie płacił kredytu. Chłopak będzie płacił dziewczynie / jej rodzicom swoją część za użytkowanie mieszkania Pytanie tylko czy będzie płacił tylko za swoje własne zużycie wody, czy jeszcze jakąś symboliczną kwotę w uznaniu tego, że dziewczyna zapewnia im dach nad głową (i bardzo dużo na to wydaje), więc on może wziąc na siebie znacznie więcej kosztów bieżących.
|
|
|
|
|
|
#100 | ||
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
a co z meldunkiem? cisza..... widzicie, to jest bardzo konfliktogenne... ---------- Dopisano o 10:52 ---------- Poprzedni post napisano o 10:49 ---------- Cytat:
mieszkania razem nie kupili, tylko RODZICE swojej córce a chłopak może być traktowany przez nich jak lokator, który ma się dokładać bo sypia z ich córką
|
|
|
#101 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
I co z tego, że Rodzice płacą a nie moja koleżanka? (ona z tego co mi mówiła ma dokładać na ile będzie jej starczać z pensji)... Nikt u niej nie mówi o tym że on ma SPŁACAĆ KREDYT. Ostatnio padł pomysł tylko i wyłącznie że on płaci czynsz + jakiś internet czy coś.... Więc tu nie ma ani złotówki na kredyt. A co do zameldowania.... ale się do tego przywiązałaś....hihihi
|
|
|
|
|
|
#102 |
|
BAN stały
|
Chłopak powinien płacić tylko jakąś część czynszu, rachunki, dokładać się w dużym stopniu do jedzenia, albo sam kupować jedzenie, koleżanka autorki mogła by na jedzenie kasy nie wykładać. Ale w żadnym wypadku nie powinien dokładać się do kredytu czy płacić jakąś kasę za to, że mieszka. To nie jest jego mieszkanie , więc z jakiej niby strony ma spłać mieszkanie. Gdyby kredyt stał również na niego, to oboje wtedy by go spłacali. A tak rozstaną się za rok i co wtedy ? chłopak nic miał nie będzie, a dziewczyna tylko zysk , bo facet dawał jej na kredyt, dzięki temu mniej płaciła na ratę z własnej kieszeni , a mieszkanie nadal jest jej tylko. Mimo, że chłopak dokładał by się do kredytu, to mieszkanie jego nie stało by się. Jak można traktować swojego chłopaka jak lokatora, od którego się bierze kase za samą możliwość mieszkanie , nie rozumiem
Edytowane przez tajkuna Czas edycji: 2013-05-23 o 11:55 |
|
|
|
|
#103 |
|
ctrl alt delete
|
a co zameldowanie ma w ogóle do rzeczy? zameldowanie nie daje nikomu żadnych praw do lokalu ani do mieszkania w nim.
|
|
|
|
|
#104 | ||
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() ten kto płaci, ten stawia warunki. a że rodzice pomagają córce finansowo, oznacza to , że córa nie jest samodzielna finansowo . I przypadku lokatora - chłopaka córki, rodzice mają do powiedzenia więcej niż Ci się wydaje ![]() przywiązałam, ponieważ to ważna kwestia. Mnóstwo ludzi, którzy wynajmują mieszkania chcą mieć tymczasowy meldunek. Chyba, że córa co miesiąc będzie przyprowadzała nowego chłopaka ![]() ---------- Dopisano o 11:58 ---------- Poprzedni post napisano o 11:57 ---------- Cytat:
![]() pleciesz głupoty - nie obraź się. A po co Cię rodzice zameldowali?
|
|
|
#105 | |
|
ctrl alt delete
|
Cytat:
Bo od adresu zameldowania zależy, ile płacisz za ubezpieczenie samochodu? Itp.? A Ty po co masz meldunek? Uważasz, że co on Ci daje poza oficjalnym adresem? |
|
|
|
|
|
#106 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#107 | ||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
), że mam wrażenie, iż jesteś jeszcze bardzo młodą osobą i stąd takie podejście. Ale nie upieram się. Jeszcze rok temu byłam mega naiwna i jak pisałam - płaciłam za wynajem, bo mój (już) ex nie miał kasy na płacenie za mieszkanie - za to na piwo i podróże ją miał. I może dlatego życie mnie nauczyło.Ja też nie uważam, że on powinien np. płacić za czynsz, rachunki i nie wiem....+ 600 zł za mieszkanie. Ale przychylam się ku mojej koleżance, że za czynsz (w całości) i jakieś rachunki typu internet - mógłby płacić. Natomiast uważam że wlaśnie jedzenie może być rzeczą płynną tzn. że płacą wspólnie, na zmianę, czy jak tam ustalą. Powtarzam, nie przychylam się do "spłacania kredytu" przez chłopaka, ani nawet płaceniu za to że mieszka. Ale czynsz już może płacić. Jakby wynajmował u kogoś to by płacił i za lokum, i za czynsz.... Natomiast nie zgodzę się z Twoim zdaniem dotyczącym tego, że on rodzicom nie może placić bo to OBCY ludzie, a oni nie mogą go traktować jako lokatora bo to BLISKA osoba córki. O ile się zgodzę z samym faktem, że nie powinien spłacać kredytu, to powiedz czemu chłopak ma traktować Rodziców mojej Koleżanki jako OBYCH, a oni jego jako bliską osobę. I rodzice i chłopak są bliskimi osobami koleżanki ![]() ---------- Dopisano o 12:08 ---------- Poprzedni post napisano o 12:05 ---------- Cytat:
Ja jak mieszkalam z moim exem to nie był u mnie zameldowany tylko u swoich Rodziców. I obecnie nie znam osoby w moim wieku (25 lat), która miałaby meldunek (wynajmując) inny niż przy rodzicach - często w innych miastach. |
||
|
|
|
|
#108 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() jeżeli 88 to twój rocznik to ja mam taki sam na liczniku
|
|
|
#109 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Albo wszyscy są sobie obcy, albo wszyscy bliscy
|
|
|
|
|
|
#110 |
|
BAN stały
|
Przecież oni mieszkania mu nie dają , o czym ty wogóle piszesz ? Mieszkanie będzie tylko ich córki. Chłopak normalnie za czynsz będzie płacił. A mieszkanie rodzice na niego nie przepiszą, więc z jakiej strony ma czyjeś mieszkanie chłopak spłacać. Mieszkanie jest córki, rodziców, wiec oni sami niech kredyt spłacają, a nie obca osoba. Może oni szukają jelenia, który im część kredytu spłaci a później go wywalą z mieszkania. Bo jakby chłopak spłacał kredyt teraz, a potem go dziewczyna wywaliła, to byłby zwykłym jeleniem, bo na kredyt dawał, a mieszkania nie ma.
Edytowane przez tajkuna Czas edycji: 2013-05-23 o 12:43 |
|
|
|
|
#111 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#112 | |
|
ctrl alt delete
|
Cytat:
Chłopak nie ma spłacać kredytu. Chłopak ma płacic za użytkowanie mieszkania (użytkowanie mieszkania, a nie za sprzątanie klatki schodowej, wywóz śmieci i zużytą wodę). Do wysokości czynszu i opłat, więc na ratę juz nawet nic nie zostanie. A nawet gdyby - to nie jego sprawa, on zapłacił za mieszkanie, nie za kredyt. |
|
|
|
|
|
#113 | |
|
BAN stały
|
Ja tylko odp na posty dziewczyn, które pisały, że chłopak powinien obowiązkowo do kredytu się dokładać i że rodzice będą go traktować jako lokatora, a nie kogoś bliskiego.
---------- Dopisano o 12:50 ---------- Poprzedni post napisano o 12:46 ---------- Cytat:
|
|
|
|
|
|
#114 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#115 |
|
Raczkowanie
|
Zgadzam się z wypowiedziami, że chłopak powinien płacić cały czynsz. Sam koszt kredytu jest ogromny, więc nie wiem, po co dziewczyna miałaby jeszcze płacić czynsz. Chłopak i tak będzie płacił bardzo mało, więc kwota 300/400 zł za mieszkanie to nie jest żadna rewelacja.
|
|
|
|
|
#116 |
|
Zakorzenienie
|
Dobra, a teraz pytanie:
czy jakby ona kupiła mieszkanie rok temu, on wprowadził się teraz, to ona ma mu powiedzieć: stary, połowa czynszu, połowa rachunków, połowa kredytu, który rodzice wzięli rok temu i możemy mieszkać razem? ORAZ: czy jakby rodzice kupili to mieszkanie ZA GOTÓWKĘ, to ona ma mu powiedzieć: połowa czynszu, połowa rachunków i miesięczna rata dla staruszków, za to, że możesz ze mną tu mieszkać? |
|
|
|
|
#117 | |
|
ctrl alt delete
|
Cytat:
![]() Weź sobie znajdź w internecie jakiś kalkulator kredytowy i policz, jaka jest różnica w ostatecznej cenie mieszkania na kredyt i mieszkania za gotówkę Nie wiem, jak w ogóle można poównywać te dwie sytuacje. |
|
|
|
|
|
#118 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#119 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
Ale pisanie, że on ma płacić czynsz i rachunki, a ona kredyt (gdzie kredyt płacą RODZICE, też jest nie fair). Czyli jakby rodzice za gotówkę kupili, to on płaci cały czynsz + rachunki (całe, czy tam pół), a ona nic, no bo 'daje mieszkanie'? |
||
|
|
|
|
#120 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Tak sobie myslę, ja w sytuacji kiedy spłacam wysoki kredyt, nie stac mnie na waciki i facet co oszczedza dzieki mnie(mojemu kredytowi) na wynajmie 2000 (bo wiecej płacił ostatnio) i sobie zyjemy- ja jem kartofle, a on kawior. Super wizja zwiazku, no ale co kto tam lubi. |
|
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Intymnie
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 21:43.

A ile mamy pisać to samo?

Pytanie tylko czy będzie płacił tylko za swoje własne zużycie wody, czy jeszcze jakąś symboliczną kwotę w uznaniu tego, że dziewczyna zapewnia im dach nad głową (i bardzo dużo na to wydaje), więc on może wziąc na siebie znacznie więcej kosztów bieżących.