|
|||||||
| Notka |
|
| Praca i biznes W tym miejscu rozmawiamy o pracy i biznesie. Jeśli szukasz pracy, planujesz ją zmienić lub prowadzisz własny biznes, to miejsce jest dla ciebie. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#3691 |
|
Konto usunięte
|
Dot.: Pracy szukamy - ciągle się wspieramy i nigdy nie poddamy! cz.5
|
|
|
|
|
#3692 |
|
Konto usunięte
|
Hej!
Udzielałam się w wami w zimę. Napiszę coś na biało. Ale nie cytujcie. Po prostu przeczytajcie i doradźcie ![]() Mam dylemat... Znalazłam pracę tymczasową. Zrezygnowałam na rzecz stałej pracy. Za tydzień mam szkolenie. Właścicielka otwiera nowy sklep. Ale boję się, że coś nie wypali i zostanę bez pracy. Rozmawiałam z nią i powiedziała, że nie może mi zagwarantować pracy na stałe. Ale otwiera sklep w miejscu, w którym MUSI wypalić. Wiadomo, że mam wątpliwości... Sklep może wypalić, ale nie musi. Powinien, ale wiadomo jak jest. Swoją drogą praca w sklepie dla dzieci. Od poniedziałku do piątku 8h dziennie. Plus w soboty 4h. Właścicielka mogłaby przychodzić w soboty, w które mam szkołę do sklepu. Także naprawdę idzie mi na rękę. Powiedziała też, że można zmienić godziny otwarcia sklepu żebym miała lepszy dojazd. Dzisiaj zadzwoniła do mnie koleżanka. W pracy, która też jest fajna. 12h dziennie przy sprzedaży zegarków w wybrane dni. Zarobki są te same. Dojazd miałabym i tu i tu korzystny. Ale w tej drugiej pracy mogłabym po prostu łączyć 2 prace. Czyli dorabiać jako hostessa. I wtedy zarobki byłyby większe. Jest jeszcze jeden minus. Praca w sklepie dla dzieci jest w miejscu gdzie mam mnóstwo znajomych, z którymi niekoniecznie się lubię. Wiadomo plotki itd. W tej drugiej też mam znajomych. Ale jest korzystniej. Jestem, że tak powiem bardziej lubiana. Nie mam wrogów. Gdyby ta 1 praca nie była załatwiona przez koleżankę to zrezygnowałabym na rzecz tej 2. Ale wiadomo, że ciężko zrezygnować skoro papiery są już przygotowane. Tym bardziej, że właścicielka idzie mi na rękę. Co byście zrobiły na moim miejscu? Edytowane przez 201612231846 Czas edycji: 2013-05-23 o 16:35 |
|
|
|
|
#3693 |
|
BAN stały
|
Ja bym brała pracę nr 1 jak już sa gotowe dokumenty. Nie rozumiem jak można analizować wybór pracy pod kątem tego, gdzie ma sie lepszych znajomych, przecież ze znajomymi pracować nie będziesz.
|
|
|
|
|
#3694 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
W tej drugiej miałabym pewność stałych zarobków. Plus mogłabym dorabiać. A jednak 1100 netto przy umowie na zlecenie to mało, gdy chce się zamieszkać z TŻ. No i wiadomo, że przy pracy dodatkowej miałabym spokojnie te 500 zł więcej, więc korzystniej pod względem finansowym. |
|
|
|
|
|
#3695 |
|
Zakorzenienie
|
A kiedy chciałabyś dorabiać pracując 12 godzin dziennie przy sprzedaży zegarków? Nie rozumiem za bardzo chyba tego jakie masz opcje
.Sklep z gotowymi papierami lub zegarki załatwione przez koleżankę + dorabianie? |
|
|
|
|
#3696 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
, więc miałam 3 dni w tygodniu pracy ![]() Opcje. Sklep z ubrankami dla dzieci 8h od poniedziałku do piątku 1100 do ręki plus soboty pracujące lub Sklep z zegarkami 12h co drugi dzień 1100 do ręki plus możliwość dodatkowej pracy jako hostessa. Pracuję 12h przy zegarkach 1dnia. A następnego pracuję 6h jako hostessa. |
|
|
|
|
|
#3697 |
|
BAN stały
|
Albo wybierz tą pracę, gdzie na dłużej dadzą ci umowę. I nie patrz na znajomych, bo pracy nie wybiera się patrząc, w jakim mieście mamy fajniejszych znajomych, w którym mieście nas bardziej lubią , tylko która praca fajniejsza i lepsza jest.
|
|
|
|
|
#3698 |
|
Zakorzenienie
|
hejj
bordowa i nouvelle moje gratulacje |
|
|
|
|
#3699 |
|
Raczkowanie
|
domiwika - a czy praca w sklepie z zegarkami jest pewna na 100%? Ja bym się bała że pomimo rekomendacji koleżanki może okazać się że zostaniesz na lodzie po rezygnacji z kolejnego miejsca. Zaś jeżeli jest pewna i czujesz że będziesz miała siłę iść kolejnego dnia do drugiej pracy to wybierz tę opcję dla lepszych warunków finansowych.
Czy czytałyście o eksperymencie ekonomistów? Jeżeli urzędy pracy nie będą jeszcze w przyszłości załatwiały ubezpieczenia, uznam je za kompletnie nieprzydatne http://wyborcza.biz/biznes/1,100896,...html#TRNajCzyt tusia, kayra - jak u Was w pracy? |
|
|
|
|
#3700 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#3701 |
|
Rozeznanie
|
Jesteście boskie, dziękuję Wam
Wiem już co i jak. ![]() Będę dostawać 900 zł brutto, powiedzcie ile to jest na rękę? Czekają mnie papierologia i badania, praca rozpocznie się od 5 czerwca. Umowa 3 miesiące, potem rok lub dwa, w zależności co wybiorę i umowa na czas nieokreślony, zarobki wzrastają co roku. A, i po jakimś czasie rekrutacja wew. dla osób z wyższym wykształceniem. ![]() I prywatna opieka medyczna.
|
|
#3702 |
|
Raczkowanie
|
Hej hej
![]() Ale miałam ciężki tydzień. Od dwóch dni chodzę już do "pracy". Chociaż dla mnie to nie praca. Najpierw było sto rozmów ( nie wiem po co bo i tak mnie przyjęli), potem szkolenie. Byłam też na dwóch rozmowach w sprawie pracy i we wtorek mam trzecią. Mam nadzieję że w końcu coś znajdę. ---------- Dopisano o 08:56 ---------- Poprzedni post napisano o 08:52 ---------- Mam chwile zwątpienia Skoro nie mogę znaleźć pracy, nikt mnie nie wybiera po rozmowach kwalifikacyjnych a przyjęli mnie na słuchawkę to chyba jestem jakaś lewa Moja samoocena spadła do 00000000000 |
|
|
|
|
#3703 | ||
|
Konto usunięte
|
wczoraj sprzątałam i wycierałam kieliszki. i strzelił mi w ręku. mam rozciętą w dwóch miejscach od wewnątrz i palec pod paznokciem dookoła. mąż chciał jechać do szpitala na szycie,bo krwawiłam ponad 30 minut!:| przyszłam do pracy w trzech opatrunkach.komicznie wyglądam
![]() ---------- Dopisano o 10:27 ---------- Poprzedni post napisano o 10:26 ---------- Cytat:
---------- Dopisano o 10:30 ---------- Poprzedni post napisano o 10:27 ---------- Cytat:
---------- Dopisano o 10:35 ---------- Poprzedni post napisano o 10:30 ---------- a dziękuję. całkiem spoko. leci trzeci tydzień. został tydzień no i pytanie czy dostanę umowę o pracę? z rozmów moich z szefem (takich luźnych) i moich planach co do rozwoju marki podczas wakacji i jesieni, niby mogę wywnioskować, że tak, ale cholera wie... ludzie fajni, dojazd super, żadnych chorych nadgodzin i bycia na tel po pracy. psychicznie odpoczywam...
Edytowane przez be257fbd309f063d0b46a46a8a3513ba0f4b3308_684a0a7a57592 Czas edycji: 2013-05-24 o 10:39 |
||
|
|
|
|
#3704 |
|
Rozeznanie
|
[1=be257fbd309f063d0b46a46 a8a3513ba0f4b3308_684a0a7 a57592;40968049]
ubranka dla dzieci. hostessowanie jest dobre dla licealistek...[/QUOTE] No własnie... Moja koleżanka (lat 24, jest technikiem farmacji i odbywa staż) stwierdziła, że poszłaby postać na promocjach w hipermarkiecie. No ręce opadają, przecież to lipa w tym wieku i na takim etapie życia. |
|
|
|
|
#3705 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#3706 | ||
|
Rozeznanie
|
Cytat:
Hmm, wiesz, miałam koleżankę która miała 27 lat i tak pracowała, 2 kierunki studiów za sobą. ![]() Ale dostawała dużą kasę, przez pół roku pracowała za 18 zł/h i dla jednej, dobrej marki. Fakt, faktem, jest to sposób na przejściową pracę, jeśli chodzi o coś stałego, lepiej zarobić mniej i mieć poważniejsze stanowisko. ![]() Cytat:
Ale okazało się... że będzie to 1000 zł brutto + nadgodziny, do 6h w miesiącu.
_____________________ Edytowane przez _nouvelle_ Czas edycji: 2013-05-24 o 11:05 |
||
|
|
|
|
#3707 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
[/QUOTE]Mam dopiero 20 lat. I przypominam, że robię liceum zaocznie . A pracę jako hostessa po prostu polubiłam. Traktowałam to zawsze jako sposób na szybko zarobione pieniądze .Swoją drogą podczas pracy jako hostessa poznałam dziewczynę w wieku 27 lat, która robi mgr. Całe życie pracowała jako hostessa. Z tego co mi opowiadała pracując w sklepie nie utrzymałaby się w Warszawie. Tam wynajmowała mieszkanie plus opłaty. Swoją drogą faktycznie pracuje w agencji i za taką pracę potrafiła spokojnie zarobić 15zł brutto na godzinę. Nie oszukujmy się, ale przy pracy w sklepie więcej niż 10zł brutto nam nie zaproponują Wiadomo, że gdybym robiła mgr to pewnie nie chciałabym być hostessą. Ale teraz? Myślę, że to nie jest dla mnie problem. A poza tym zawsze wpadnie parę groszy więcej do portfela .
|
|
|
|
|
|
#3708 | |
|
Wtajemniczenie
|
[1=be257fbd309f063d0b46a46 a8a3513ba0f4b3308_684a0a7 a57592;40948631]
w nowej pracy? czy z powodu posiadania pracy? [/QUOTE] W pracy ![]() Cytat:
Mnie nie chce się wierzyć, że w jednej i drugiej pracy dostosowaliby się do Twoich grafików z drugiego miejsca pracy. Nawet gdybyś miała grafik ładnie ułożony to zawsze ktoś może zachorować a Ty jesteś w kropce, kiedy szef każe Ci tę osobę zastąpić. |
|
|
|
|
|
#3709 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Rzeczywiscie kiepsko sie opłaca.
|
|
|
#3710 |
|
Przyczajenie
|
Witajcie, jestem nowa i chętnie dołącze do wątku. Na początek chciałabym się troszkę wypłakać
Pracy szukam od pół roku, jak dotąd byłam tylko na 3 rozmowach. Za nic w świecie nie potrafię znaleźć odpowiedniej dla mnie oferty. Szukam pracy w biurach, szczególnie w branży turystycznej/hotelarskiej, ponieważ ukończyłąm germanistykę ze specjalnością turystyczną. Problem w tym, że oprócz praktyk nie mam żadnego doświadczenia. Byłam dzisiaj na rozmowie o pracę recepcjonistki w hotelu i totalnie się załamałam. Nie dość, że pracodawcy byli zaskoczeni moją wizytą, choć dzień wcześniej zaprosili mnie telefonicznie na rozmowę w tym terminie to mam wrażenie, że nawet nie zapoznali się z moim CV. Co najistotniejsze już po pierwszym pytaniu zostałam skreślona. Chodzi właśnie o brak doświadczenia Przygotowałam się na rozmowę, powtórzyłam przydatne zwroty w językach a nawet nie dostałam szansy, żeby się wykazać. Wszyscy szukają doświadczonych pracowników, nawet stażyści nie są mile widziani. Czuję się jak ostatni nieudacznik. Nie mam pojęcia gdzie szukać stażu, żeby to doświadczenie w końcu zdobyć, od czego zacząć skoro każde stanowisko wymaga całkowitego obycia plus dodatkowe umiejętności na już. Był ktoś z Was w podobnej sytuacji i z zerowym doświadczeniem dostał pracę/ staż? Może powinnam obniżyć poprzeczkę jeżeli chodzi o stanowiska? Czy przykładowo praca w sklepie pomoże mi w dalszym rozwoju?
|
|
|
|
|
#3711 |
|
Rozeznanie
|
No i na mnie w końcu przyszedł czas
Po 6 miesiącach udało mi się zdobyć pracę. Wprawdzie niewymarzoną, ale nie nie ma co wybrzydzać Dziewczyny, orientujecie się może jak to jest jeśli samemu udało się zdobyć pracę, a było się zarejestrowanym w UP? Coś mi się obiło o uszy, że przez 3 miesiące dostaję od nich jakaś kasę??
|
|
|
|
|
#3712 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
#3713 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
|
|
|
#3714 | ||||
|
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() ---------- Dopisano o 20:29 ---------- Poprzedni post napisano o 20:27 ---------- Cytat:
co do dostania pracy - każdy kiedyś jakoś zaczyna... ---------- Dopisano o 20:30 ---------- Poprzedni post napisano o 20:29 ---------- no to super!! ---------- Dopisano o 20:34 ---------- Poprzedni post napisano o 20:30 ---------- Cytat:
W sklepie można zarobić ładną kasę, tylko trzeba dostać się do dobrego sklepu. Mi się nie zdarzyło zarabiać mniej w sklepie niż 12 zł netto. ---------- Dopisano o 20:35 ---------- Poprzedni post napisano o 20:34 ---------- Cytat:
|
||||
|
|
|
|
#3715 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Ja w tym roku ani razu nawet przeziębiona nie byłam.
|
|
|
#3716 |
|
maszyna, nie człowiek
|
Mnie z kolei wczoraj nie poszło na rozmowie
![]() Nie spełniałam wszystkich warunków, np. bycia na ostatnim roku studiów - jestem na przedostatnim. Wyraźnie czułam, że osoby prowadzące rozmowę są w związku z tym na nie i raczej nie udało mi się ich do siebie przekonać...
|
|
#3717 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
---------- Dopisano o 21:29 ---------- Poprzedni post napisano o 21:26 ---------- Dziwne z ich strony, przecież z CV mogli się zorientować na którym roku jesteś i jakby im nie pasowało to mogli Cię nie fatygować a tak to tylko stracony czas. |
|
|
|
|
|
#3718 | |
|
Zakorzenienie
|
Kayra, no ale tak czy siak mnie nie wybrali na ten staż.
Z tymi choróbskami to tak jest, ja jak byłam na tym tygodniu próbnym w tamtym przedszkolu to w w ostatni dzień nie wiedziałam czy w ogóle mam jechać, gorączka, katar, bóle mięśni i łamanie w kościach - masakra jednym słowem. To była jeszcze przecież zima wiosną, jak wychodziliśmy na dwór z dziećmi to wiadomo, człowiek się zgrzał jak biała na święta a potem na zimno. No i miałam. Ale wszystko okazało się, że na marne Trzymam kciuki by się polepszyło jednak w tym Twoim przedszkolu i było wszystko ok ![]() ---------- Dopisano o 21:43 ---------- Poprzedni post napisano o 21:42 ---------- Cytat:
|
|
|
|
|
|
#3719 |
|
Rozeznanie
|
Twoja kandydatura została przeanalizowana pod kątem wymagań, jakie stawiamy kandydatom na to stanowisko. Twoja kandydatura nie została zakwalifikowana do dalszych etapów procesu rekrutacyjnego.
![]() na sprzedawcę do Biedronki trzeba mieć jakieś specjalne kwalifikacje ![]() |
|
|
|
|
#3720 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
---------- Dopisano o 21:58 ---------- Poprzedni post napisano o 21:57 ---------- to po kiego Cię zapraszali :/ |
|
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Praca i biznes
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 14:25.

.

Skoro nie mogę znaleźć pracy, nikt mnie nie wybiera po rozmowach kwalifikacyjnych a przyjęli mnie na słuchawkę to chyba jestem jakaś lewa