![]() |
#1 |
Zakorzenienie
|
Pytanie o staż - wątek zbiorczy
hey
po szkole średniej przysługuje mi staż na 6 lub 9 ms. Dostałabym 450zł. na ms. Co o tym myślicie ? ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#2 |
Wtajemniczenie
|
Dot.: staż
Podbijam. Ciekawa jestem jak to jest z tym stażem, bo niedawno skonczylam ogolniak i poszukuje pracy, niestety narazie z marnym skutkiem.Dzis mialam kontakt z bardzo zarozumialym wlascicielem sklepu ktory wypominal mi ze bez doswiadczenia i po liceum na dodatek ogólnoksztalcacym to sobie moge :/ Moze taki staz pomoglby w znalezieniu pracy ? Płaca marna, ale zawsze mozna doswiadczenie wpisac.
|
![]() ![]() |
![]() |
#3 |
Rozeznanie
|
Polecam dziewczyny
![]() 1)Po studiach bylam na stazu i to do tego w Urzedzie Pracy. Być może nie zarobilam wiele, ale to byl dobry poczatek. No i nabralam pewnej oglady i zdobylam doswiadczenie. 2) Ponieważ bylam w UP, to poznalam historie wielu osob bezrobotnych, glownie mlodych i wiem, ze tak na prawde najtrudniej jest zdobyc to pierwsze doswiadczenie Łapcie okazje jesli macie! |
![]() ![]() |
![]() |
#4 |
Raczkowanie
|
Zgadzam się z Baubo... Jeżeli macie okażje iść na staż z UP to idzcie, zawsze to jakieś doświadczenie, a jak sie sprawdzicie to może pracodawca bedzie chciał was zatrzymać juz na podstwie normalnej umowy.
#5 |
Wtajemniczenie
|
hmm..jesli nie chcesz lub nie mozesz isc na studia to co masz do starcenia? Ludzie pracuja za darmo po kilka miesiecy zeby cokolwiek napisac w cv wiec 450 zł to nie tak mało.
|
![]() ![]() |
![]() |
#6 |
Zakorzenienie
|
idę na studia zaoczne w sb. i nd. a staż jest od pon.-pt. po 8 godzin
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#7 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#8 |
Zakorzenienie
|
ja ide do szkoły policealnej w trybie zaocznym
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#9 |
Raczkowanie
|
Jak skończysz już szkołę, to musisz się zarejestrować w powiatowym urzędzie pracy. Stamtąd możesz zostać skierowana na staż do jakiejś firmy lub instytucji. Możesz też szukać stażu na własną rękę, tzn. pytać, gdzie by Cię ewentualnie przyjęli, a jak powiedzą "tak", to taka firma podpisuje umowę z urzędem pracy o refundację kosztów stażu.
Więcej dowiesz się na tej stronie http://www.1praca.gov.pl/index.php?i...199&archiwum=1 a tu jest strona główna i inne przydatne wiadomości http://www.1praca.gov.pl/ |
![]() ![]() |
![]() |
#10 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#11 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#12 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
ale głowy sobie obciac nie dam, tak mwoie co mi sie o uszy obiło ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#13 |
Wtajemniczenie
|
Hmm..wydawało mi sie ze to jest staz absolwencki..Musze zapytac dziewczyn u mnei w pracy jak to było - one w kazdym razie wszytskie zaczeły staz dopiero po skonczeniu studiow.
|
![]() ![]() |
![]() |
#14 |
Zakorzenienie
|
a ile trwa staż?
bo nawet tego nie wiem, a chyba od jutra ide ![]()
![]() |
#15 |
Zakorzenienie
|
ja nigdzie wczesniej nie pracowałam
![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#16 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
Program adresowany jest do osób bezrobotnych (zarejestrowanych w urzędzie pracy właściwym ze względu zameldowania stałego lub tymczasowego) do 25 roku życia oraz do bezrobotnych absolwentów studiów wyższych do 27 roku życia (w przypadku osób zarejestrowanych jako bezrobotne w okresie do upływu 12 miesięcy od dnia ukończenia szkoły wyższej, kierowanych na staż) dotychczas niepracujących. * Bezrobotnym do 25 roku życia jest osoba, która w roku kalendarzowym zastosowania wobec niej usług lub instrumentów rynku pracy (np. stażu zawodowego), nie ukończyła 25 roku życia. * Bezrobotnym do 27 roku życia jest bezrobotny do dnia ukończenia 27 roku życia. Program "Pierwsza Praca" jest również przeznaczony dla pracodawców, którzy korzystając z jego rozwiązań, mogą liczyć m.in. na refundację kosztów utworzenia i utrzymania miejsca pracy dla bezrobotnego." |
|
![]() ![]() |
![]() |
#17 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
Edytowane przez libra.a Czas edycji: 2005-06-01 o 07:42 |
|
![]() ![]() |
![]() |
#18 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
* nie przekroczyła określonego limitu wieku, tj. - nie ukończyła 25 lat lub - nie ukończyła 27 roku życia w przypadku absolwentów szkół wyższych, zarejestrowanych jako bezrobotni w okresie do upływu 12 miesięcy od dnia ukończenia szkoły wyższej, * dotychczas nie pracowała zawodowo lub pracowała doraźnie w okresie nie dłuższym niż 3 miesiące (do tego okresu wliczane są umowy o pracę, zlecenia czy o dzieło). Staż zawodowy dotyczy więc osób, które nie mają żadnego doświadczenia zawodowego (większego niż wspomniane 3 miesiące)." |
|
![]() ![]() |
![]() |
#19 |
Zakorzenienie
|
dziś byłam na spotkaniu, wszystkie zaświadczenia lekarskie załatwione
ale UWAGA obecnie Urząd Pracy nie zwraca za badania, więc trzeba sie przygotować na wydatek 100zł na lekarzy i badania ![]() staż fakt powinien trwać od 3-12miesięcy ale nigdy się nie trafia żeby trwał więcej niż 6 miesięcy, bo chcą jak największą liczbę osób "wystażować" więc nie ma mowy o 12 miesiącach tak nam powiedziała dziś pani z doradztwa zawodowego w urzędzie pracy a wynagrodzenie wynosi tyle co zasiłek podstawowy czyli ok. 470zł
![]() |
#20 |
Zakorzenienie
|
ja się zarejestrowałam dzisiaj w UP. Wypełniłam wniosek o swoich umiejętnościach i jakie stanowisko chciałabym podjąć
![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#21 |
BAN stały
|
ale wam dobrze
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#22 |
Zakorzenienie
|
ale ukończenia szkoły czy maturalne ? bo tam jest potrzebne tylko to pierwsze
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#23 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#24 |
Zakorzenienie
|
Fajnie by było
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#25 | |
BAN stały
|
Cytat:
no wlasnie nie mam tego ukonczenia szkoly ![]() ale jak juz dostane to swiadectwo to ide do urzedu pracy |
|
![]() ![]() |
![]() |
#26 |
Zakorzenienie
|
to jakoś późno dostaniesz to świadectwu ukończenia - ja swoje dostałam już 15 kwietnia
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#27 |
BAN stały
|
ja tez tak jakos dostane swiadectwo maturalne mialem isc na studia zaoczne i poszedlem do pracy brat mi zxalatwil i tak pochodzilem sobie 5 dni i powiedzialem dosc szef (samozwanczy) byl takim oslem ze masakra brak inteligencji ale udawal wielkiego pana wiec sobie poszedlem i tak teraz ide na studia dzienne hehe nie spieszy mi sie juz do pracy jestem zbyt arogancki i za malo przytarty zebym pozwalal sobie na takie traktowanie
![]() |
![]() ![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#28 |
Zakorzenienie
|
jednym słowem miałeś pecha
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#29 |
Zakorzenienie
|
a ja się strasznie boję, że nie dam sobie rady, taki już mam charakter
![]() ostrzegano nas dziś na tym spotkaniu, że będą nas zawalać robotą, patrzeć nam na ręce, żeby sie nie wybijać i chwalić swoimi pomysłami na siłę, już od samego wejścia, tylko wykonywać to co nam polecą strasznie się boję ![]() wiem że przysługuje po 30 dniach pracy 2 dni wolnego do odebrania, ale nie wiem czy w to wliczane jest dzień w ktorym musimy się zgłosić do urzędku pracy i z zetonem na pocztę po stażowe nasze ![]() a jeszcze mi się zbliżają trudne dni, na samym początku, nawet nie wiem gdzie tam łaznienka, gdzie mogę sobie zostawić swoje rzeczy, o której można coś przekąsić, bo ostrzegali nas żeby nie robić przerw sobie, bo to źle wyglada, nie wiem czy będę mieć jakieś stałe lokum i biurko, czy też będę się tułać już dziś miałam wszystko załatwione, bo miałam iść od jutra, ale pan w urzędzie pracy powiedział ze teraz nie chce, zebym przyniosła to znów w piątek wrrrr ![]() a z drugiej strony ciekawe jaki to ten stażysta drugi jest? szkoda że to nie kobietka ![]() boję sie panicznie wiem że będę dużo pisać na kompie, i przepisywać ręcznie, bo jest to praca biurowa z komputerem, w administracji i tylko tyle wiem ![]()
![]() |
#30 |
Zakorzenienie
|
ja się zapisałam dzisiaj i napisałam, ze chciałabym pracować na stanowisku pracownika biurowego, sekretarki albo w salonie kosmetycznym. Pani mi powiedziała, że moge sobie sama załatwić taki staż. I tak właśnie zrobiłam. Zadzwoniłam do salonu i może będę tam odbywać swój staż. Też się boję, ale jeszcze nie wiem co i jak. Tylko co ja w takim salonie będę robić
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 20:04.