Przygotowania do matury biologia i chemia ( cel ---> medycyna lub kierunki pokrewne) - Strona 54 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Szkoła i edukacja

Notka

Szkoła i edukacja Szkoła i edukacja, to forum dla osób, które chcą się uczyć. Tu dowiesz się wszystkiego o szkołach, uczelniach, kursach. Na forum NIE odrabiamy prac domowych!

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2013-05-22, 12:28   #1591
magnolia166
Przyczajenie

Dot.: Przygotowania do matury biologia i chemia ( cel ---> medycyna lub kierunki pokr

Dziewczyny, bardzo dziękuję Wam za odpowiedzi! Czy teraz jest wymagana również matura z fizyki, aby dostać się na kierunek lekarski? Czytałam, że powinno się mieć zdaną biologię, chemię i właśnie fizykę, stąd też nastawiałam się na ten biol-chem-fiz (tyle że dziś się dowiedziałam, że fizyk z tej szkoły wie o przedmiocie mniej od gimnazjalisty...).
magnolia166 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-05-22, 12:33   #1592
201605300922
Konto usunięte

Dot.: Przygotowania do matury biologia i chemia ( cel ---> medycyna lub kierunki pokr

Cytat:
Napisane przez magnolia166 Pokaż wiadomość
Dziewczyny, bardzo dziękuję Wam za odpowiedzi! Czy teraz jest wymagana również matura z fizyki, aby dostać się na kierunek lekarski? Czytałam, że powinno się mieć zdaną biologię, chemię i właśnie fizykę, stąd też nastawiałam się na ten biol-chem-fiz (tyle że dziś się dowiedziałam, że fizyk z tej szkoły wie o przedmiocie mniej od gimnazjalisty...).
Fizykę chcą tylko do Wrocławia i do Szczecina. Na pozostałych uczelniach albo liczą się wyniki matur z biologii i chemii R, albo do tych dwóch przedmiotów bierze się jeszcze podstawową matematykę. Moje zdanie jest takie, że jeśli ktoś nie jest fascynatem fizyki, to nie ma co się na nią porywać :P Najważniejsza jest biologia i chemia.
201605300922 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-05-22, 12:38   #1593
dance makabre
Wtajemniczenie

Cytat:
To zależy, do jakiego miasta. Poszukaj na forum Biolog albo po prostu na stronach uniwersytetów w warunkach rekrutacji. Do niektórych miast jest fizyka lub matematyka rozszerzona, do innych fizyka podstawowa, do jeszcze innych liczy się podstawowa matma, a są i takie, na które potrzebujesz jedynie biologii i chemii

Moje matury poszły chyba nieźle- z chemii będzie powyżej 90% (jeśli wierzyć kluczowi Witowskiego to 93-95), z biologii trudno oceniać, bo wiadomo, że wiedza swoje, a klucz swoje... ale jestem dobrej myśli.

---------- Dopisano o 12:38 ---------- Poprzedni post napisano o 12:34 ----------

Cytat:
Napisane przez Nadis Pokaż wiadomość
Fizykę chcą tylko do Wrocławia i do Szczecina. Na pozostałych uczelniach albo liczą się wyniki matur z biologii i chemii R, albo do tych dwóch przedmiotów bierze się jeszcze podstawową matematykę. Moje zdanie jest takie, że jeśli ktoś nie jest fascynatem fizyki, to nie ma co się na nią porywać :P Najważniejsza jest biologia i chemia.
Nie do końca prawda. Do Łodzi wciąż liczy się trzecie rozszerzenie (mat/fiz), podobnie do Olsztyna (tylko że tutaj wybiera się 3 z 4 przedmiotów dowolne), tutaj link do zebranych informacji. Oczywiście można zdać podstawę, ale jeśli liczy się x1, a rozszerzenie x2, to przy takim poziomie rozszerzonej matematyki jak w tym roku ciężko napisać ją na mniej niż 50%, a powyżej 50% zdobywa się już przewagę nad nawet najmocniejszymi podstawowiczami
"Przebacz mi i zapomnij o mnie jak najszybciej. Opuszczam cię na zawsze. Nie szukaj mnie, to się na nic nie zda. Na skutek klęsk i nieszczęść, które na mnie spadły, zostałam wiedźmą. Czas na mnie. Żegnaj."
Michaił Bułhakow - Mistrz i Małgorzata
dance makabre jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-05-22, 12:45   #1594
201605300922
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez dance makabre;40932516[COLOR=Silver
]
---------- Dopisano o 12:38 ---------- Poprzedni post napisano o 12:34 ----------

[/COLOR]

Nie do końca prawda. Do Łodzi wciąż liczy się trzecie rozszerzenie (mat/fiz), podobnie do Olsztyna (tylko że tutaj wybiera się 3 z 4 przedmiotów dowolne), tutaj link do zebranych informacji. Oczywiście można zdać podstawę, ale jeśli liczy się x1, a rozszerzenie x2, to przy takim poziomie rozszerzonej matematyki jak w tym roku ciężko napisać ją na mniej niż 50%, a powyżej 50% zdobywa się już przewagę nad nawet najmocniejszymi podstawowiczami
Oj tam oj tam, rok temu dostałam się na wszystkie uczelnie, gdzie nie wymagano fizyki, mają zdaną wyłącznie matematykę P. Nie ma co sobie dokładać - moim zdaniem - więcej przedmiotów niż biologia i chemia R, bo one same są dość obszerne i aby się do nich przygotować na 100% to sporo czasu zajmuje. A jeśli chce się jeszcze mieć życie prywatne, a nie jest się geniuszem z fizyki czy rozszerzonej matmy... Lepiej wyszłam na mojej matmie P napisanej na 100% niż osoby, które będąc na biolchemie próbowały ogarniać jednocześnie biologię, chemię i fizykę/matmę na rozszerzeniu.
Stary 2013-05-22, 14:47   #1595
ewelina1995
Raczkowanie

Cytat:
Widzę, że w tym temacie ciągle jest głośno, więc może i ja odważę się o coś zapytać? Mianowicie wybieram się we wrześniu do liceum na profil biol-chem lub biol-chem-fiz z łaciną. Chciałabym studiować medycynę, a konkretniej psychiatrię. Myślałam wcześniej nad psychologią, ale odrzuciłam ten pomysł, bo chciałabym być lekarzem. Psychiatra to znacznie odpowiedzialniejszy, zupełnie inny zawód - przynajmniej w mojej opinii. Czuję, że to moje powołanie, zawsze chciałam pomagać ludziom i fascynują mnie choroby związane z psychiką. Myślę, że odnalazłabym się w tej pracy, na pewno byłaby ciekawa. Już od września chciałabym zacząć ciężką pracę, bo mam dziwne wrażenie, że na medycynę dostaną się tylko uczniowie z samymi 6 :/ Sądzicie, że powinnam sięgnąć np. po jakąś dodatkową literaturę? A może coś bezpośrednio nt. psychiatrii? Muszę przyznać, że nie mogę doczekać się studiów, bo w końcu będę mogła nauczyć się tego, co naprawdę mnie interesuje Będę wdzięczna za odpowiedzi!
Pogoń za jak najlepszymi ocenami jest raczej w gimnazjum. W liceum(no, przynajmniej moim) jest nieco inaczej. Często oceny nie odzwierciedlają wiedzy. Przykładowo osoby, które mają 2 z fizyki często naprawdę dobrze zdają maturę. Koleżanki siostra przez całe liceum miała prawie same piątki z chemii a matura ledwo ponad 50%...
ewelina1995 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-05-22, 15:20   #1596
mayletka
Rozeznanie

GG do mayletka

A uwazacie, ze uda sie przygotowac przez rok (kalendarzowy -od maja dk maja) z biologii i chemii R, zakladajac, ze bedzie to nauka dosc intensywna?

Przeszła kurs przygotowawczy do bycia piękną suką i
wyszła z niego z wyróżnieniem, dyplomem z różową bransoletką jako prezentem dla prymuski.

instagram||blog
mayletka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-05-22, 15:58   #1597
Zielony24
Raczkowanie

Cytat:
Lepiej idź do klasy bez łaciny, bo od przyszłego roku na medycynie zacznie obowiązywać jedynie angielskie mianownictwo, więc łacina będzie Ci tylko zajmowała czas. Już teraz niektóre uczelnie medyczne z niej zrezygnowały, ja jestem ostatnim rocznikiem, który na tzw szpilkach może pisać nazwy struktur po łacinie, a nie po angielsku.
Orientujesz sie, czy taka zmiana dotyczyc tez moze farmcji? :-D
Zielony24 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-05-22, 16:21   #1598
201606011520
Konto usunięte

U mnie już w tym roku skrócili łacinę do 1 semestru (ja miałam 2 semestry), nie wiadomo co będzie w przyszłym roku, może też całkowicie ją usuną z planu.
201606011520 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-05-22, 16:44   #1599
Zielony24
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez zazu23 Pokaż wiadomość
U mnie już w tym roku skrócili łacinę do 1 semestru (ja miałam 2 semestry), nie wiadomo co będzie w przyszłym roku, może też całkowicie ją usuną z planu.
Bylo by wspaniale. Nienawidze laciny - calosc mozna zamknac w nauce 2 (sic!) przypadkow - mianownika i dopelniacza, a lektorzy wymagaja nie wiadomo czego ;-)
Stary 2013-05-22, 17:31   #1600
201605300922
Konto usunięte

Nie wiem, jak będzie na farmacji. Wiąże się to z tym, na ile farmaceucie się łacina przydaje - bo lekarzowi teoretycznie nie powinna się już przydawać wcale. Od kilku lat jest zalecenie/obowiązek, by wszystkie wypisy, diagnozy etc. pisać w języku narodowym. Właściwie tylko histopatolodzy są w tej kwestii nieugięci i większość z nich nie zrezygnowała z łaciny. Chociaż ja akurat ten przedmiot w Zabrzu będę miło wspominała
Stary 2013-05-23, 17:42   #1601
ewelina1995
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez mayletka Pokaż wiadomość
A uwazacie, ze uda sie przygotowac przez rok (kalendarzowy -od maja dk maja) z biologii i chemii R, zakladajac, ze bedzie to nauka dosc intensywna?
Myślę, że tak Na tym wątku sporo się pisało o takich przypadkach.
ewelina1995 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-05-24, 18:51   #1602
Zielony24
Raczkowanie

Cytat:
Nie wiem, jak będzie na farmacji. Wiąże się to z tym, na ile farmaceucie się łacina przydaje
Ona sie nie przydaje, w takim stopniu, jak jest na lektoracie, ani troche. Tylko do odczytania recepty: http://mobilang.pl/packets/details/182/

A na studiach, to tylko, jak pisalem - dwa przypadki mianownik i dopelniacz :-D
Stary 2013-05-24, 19:40   #1603
Marthha91
Raczkowanie

Hej!
Mam pytanie odnosnie medycyny niestacjonarnej, chodzi mi O ŚUM konkretniej o uczelnie w Zabrzu, czy biorąc udział w rektutacji mogę wybrać uczelnie? czy jest tak samo jak w przypadku stacjonarnej- miejsca przydzielają sami? czy mam jednak to prawo glosu w tym przypadku?
Marthha91 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-05-26, 18:15   #1604
201605300922
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez Zielony24 Pokaż wiadomość
Ona sie nie przydaje, w takim stopniu, jak jest na lektoracie, ani troche. Tylko do odczytania recepty: http://mobilang.pl/packets/details/182/

A na studiach, to tylko, jak pisalem - dwa przypadki mianownik i dopelniacz :-D
To u nas mieliśmy jednak wszystkie przypadki ;d i wszystkie cholerne odmiany, z III włącznie... Dobrze mieć już to dziadostwo zaliczone i nigdy więcej się nie zastanawiać, jak odmienia się wirus czy inna odra.
Stary 2013-05-26, 20:17   #1605
Zielony24
Raczkowanie

Dokladnie o tym mowie :-P Za duzo zbednej wiedzy ;-)
Stary 2013-06-01, 12:03   #1606
Koza2013
Przyczajenie

Hejka
Mam problem.. Otoz jestem na trzecim roku matematyki, wlasciwie za dwa miesiace ja koncze i marza mi sie studia lekarskie... Dobrze powiedziane-"marza" Mam watpliwosci co do tego, czy dam rade na odpowiednim poziomie przygotowac sie w przeciagu roku do matury z bilogii i chemii od podstaw... Jakie jest Wasze zdanie? Oczywiscie wiem, ze jesli teraz sie nie uda, to mozna w nastepnym roku probowac, jednak tak jak juz wczesniej pisalam swoje lata mam i troche przeraza mnie w tym wszystkim to, ze konczac studia bede okolo trzydziestki:/ czy to nie jest za pozno? Moze sa osoby na tym forum, ktore dostaly sie na medycyne kilka lat po skonczeniu liceum i moglyby mi doradzic jak sie do tego przygotowac, w jakie ksiazki najlepiej zaopatrzyc i mniej wiecej ile czasu dziennie same sie przygotowywaly do matury? Bede bardzo wdzieczna za odpowiedz i udzielenie jakichkolwiek wskazowek

Ps. Zdaje sobie z tego sprawe, ze pewnie nie raz byla mowa o podobnej sytuacji na tym forum, jednak storn jest az 52, wiec wybaczcie, jesli sie powtarzam
Koza2013 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-06-08, 16:16   #1607
licencjatka
Raczkowanie

Ja wychodzę z założenia, że dla chcącego nic trudnego. Tylko trzeba CHCIEĆ, a nie "może chcę, a może nie", być konsekwentnym i ciężko pracować. Aczkolwiek na studia medyczne się nie dostałam, więc lepiej posłuchać kogoś, kto doświadczył tego na własnej skórze.

Dzisiaj właśnie przebrnęłam przez te 52 strony - wow, niesamowicie pozytywny wątek.
Tylko jakoś tak ostatnio cisza, czyżby nikt nie zdawał matury z bio i chemii w 2014?
licencjatka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-06-09, 01:10   #1608
paczek_w_masle
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez licencjatka Pokaż wiadomość
Tylko jakoś tak ostatnio cisza, czyżby nikt nie zdawał matury z bio i chemii w 2014?
Ja zamierzam poprawiać tegoroczną maturkę, właśnie w 2014
paczek_w_masle jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-06-09, 10:19   #1609
Koza2013
Przyczajenie

Najwiekszaa obawe jaka mam przed tymi studiami, to dlugosc ich trwania i chyba wyboru pomiedzy rodzina a nauka:/ wiadomo, ze taki studia, to nie jst odpowiedni czas na rodzenie dzieci, pozniej jest specjalizacja to tez nie za bardzo, a na kocu stuknie mi 35-36 lat i to mnie przeraza:/
Stary 2013-06-09, 10:56   #1610
201605300922
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez Koza2013 Pokaż wiadomość
Najwiekszaa obawe jaka mam przed tymi studiami, to dlugosc ich trwania i chyba wyboru pomiedzy rodzina a nauka:/ wiadomo, ze taki studia, to nie jst odpowiedni czas na rodzenie dzieci, pozniej jest specjalizacja to tez nie za bardzo, a na kocu stuknie mi 35-36 lat i to mnie przeraza:/
Specjalizację się kończy zwykle ok 30-32 roku życia (zależy w jakim wieku się zaczęło studia i czy się nie miało jakichś opóźnień po drodze) i wtedy ma się spokojnie kilka lat na prokreację Większość lekarzy i lekarek ma dzieci, także nie ma co sobie wymyślać problemów. Są i takie studentki, które wpadną/celowo zajdą w ciążę na studiach, mają ITS i jakoś też sobie dają radę. To nie są studia ani praca dla cyborgów
Stary 2013-06-09, 13:40   #1611
Koza2013
Przyczajenie

Jesli wszytsko pojdzie dobrze, to studia zaczne za rok- czyli w wieku 24 lat, stad rowniez moje watpiliwosci dotyczace zakladania rodziny.
Nadis- jestes na medycynie i jesli tak, to na ktorym roku? Moglabys troche podzielic sie doswiadczeniami? Jak jest , czy duzo osob odpadlo po pierwszym roku, czy faktycznie jest tyle nauki, ze nie ma sie czasu dla siebie itp
Stary 2013-06-09, 14:14   #1612
201605300922
Konto usunięte

Cytat:
Jesli wszytsko pojdzie dobrze, to studia zaczne za rok- czyli w wieku 24 lat, stad rowniez moje watpiliwosci dotyczace zakladania rodziny.
Nadis- jestes na medycynie i jesli tak, to na ktorym roku? Moglabys troche podzielic sie doswiadczeniami? Jak jest , czy duzo osob odpadlo po pierwszym roku, czy faktycznie jest tyle nauki, ze nie ma sie czasu dla siebie itp
Jestem na pierwszym roku. Sporo już na ten temat i w tym wątku i w innych pisałam To, czy jest czas dla siebie zależy wyłącznie od tego, jakie się ma zdolności, organizację czasu i wiele też zależy od uczelni i prowadzących. Ja studiuję w Zabrzu. W pierwszym semestrze miałam niesamowite luzy, wiadomo, też kilka godzin dziennie się uczyłam, ale chyba nie zdarzało mi się wtedy uczyć w nocy czy wstawać wcześniej, żeby się jeszcze douczyć. W drugim semestrze zmiana była o 180 stopni, bo doszło nam dość dużo przedmiotów, z których zaliczenia były tydzień w tydzień i to dość sążniste. Przyznaję, że ja uczę się dość szybko, ale i tak często bywałam zniechęcona. Wiele razy było tak, że wracałam do domu o 18 po 10 godzinach zajęć, jadłam, spałam do 2-3 w nocy i się uczyłam do rana, spałam godzinę i szłam na zajęcia. Nie była to norma, ale się zdarzało. Osoby, które chciały utrzymać swój tryb życia z pierwszego semestru czyli np. impreza piątek, sobota i trzeźwienie w niedzielę pozawalały wiele rzeczy, teraz mają spore problemy bo np. nie są dopuszczone do ani jednego egzaminu i czeka ich masakryczna kampania wakacyjno-wrześniowa. U nas póki co nie odpadł nikt, kilkanaście może osób zrezygnowało z własnej woli bo np. im się nie spodobało, przerosła ich ilość nauki. Co roku z powodu biofizyki w Zabrzu odpada kilka osób, ale nie jakoś bardzo dużo. Mój brat też tutaj studiował, skończył już studia i jego spostrzeżenia pokrywają się z moimi - żeby wylecieć albo mieć bardzo duże problemy, to trzeba albo olewać, albo zupełnie nie umieć sprzedać swojej wiedzy, tak jak w przypadku mojej dobrej koleżanki.

Na kwestię zakładania rodziny można też spojrzeć z tej perspektywy, że po większości studiów sytuacja finansowa jest na tyle zła, że ludzie chcąc czy nie chcąc dzieci odkłada na później albo nie decydują się na dziecko w trakcie studiów. Mówiąc szczerze, nie znam za wielu osób, które na jakichkolwiek studiach mają dziecko zaplanowane. Po medycynie przynajmniej masz ten komfort, że nie jesteś zatrudniona na umowie śmieciowej i masz realną perspektywę, że będzie Cię na posiadanie dziecka w przyszłości stać. A nie wszyscy muszą wybierać specjalizacje, które wymagają nieustannego siedzenia na dyżurach i bieganiu z poradni do szpitala a ze szpitala do prywatnego gabinetu. Mam dwie koleżanki w grupie w zbliżonym do Twojego wieku, obie prezentują właśnie takie podejście, jak napisałam
Stary 2013-06-09, 20:22   #1613
Koza2013
Przyczajenie

Dziekuje Ci bardzo za wyczerpujaca odpowiedz a moglabys jeszcze powiedziec jak sie przygotowywalas do matury?ile czasu? Ja dopiero nauke intensywna moge zaczac od pazdziernika i planuje do matury siedziec w domu, bo niestety musze zaczynac zarowno bilogie jak i chemie od podstaw... Mam jednek nadzieje, ze sie wyrobie Z jakich ksiazek korzystalas? Ja mam w domu wszystkie czesci pwn, ale zastanawiam sie czy przypadkiem opern nie bylby lepszy...jak uwazasz?
Stary 2013-06-09, 21:01   #1614
Fantaghiro7
Raczkowanie

Cytat:
Jestem w tym samym wieku, takiej samej sytuacji. Moje jedyne obawy dotyczą właśnie założenia rodziny, bo nie wyobrażam sobie, żeby czekać na to tyle lat Jednak wychodzę z założenia, że dla chcącego nic trudnego. Nie takie rzeczy ludzie robią. Na studiach w najgorszym wypadku zawsze można wziąć dziekankę, a specjalizacja już w ogóle nie przeszkadza w założeniu rodziny. Wiem, że łatwo nie będzie, ale nie wyobrażam sobie, że załóżmy zostanę mamą i nie będę mogła swoim dzieciom powiedzieć, że walczyłam o siebie, robię to co kocham i jestem z tego dumna.
Damy radę, mówię Ci
A na jaką uczelnię starasz się dostać?
Fantaghiro7 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-06-09, 21:29   #1615
Koza2013
Przyczajenie

Fajnie, ze jest ktos w podobnej sytuacji do mojej biore pod uwage Poznan, Lodz albo Gdansk, a Ty? Jak sie zamierzasz przygotowywac?
Stary 2013-06-09, 21:56   #1616
Fantaghiro7
Raczkowanie

Najlepiej byłoby do Gdańska albo Poznania, ale inne uczelnie też biorę pod uwagę. Mam swoje notatki, ale przede wszystkim chcę przerobić jak najwięcej zbiorów zadań.
Fantaghiro7 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-06-10, 10:34   #1617
licencjatka
Raczkowanie

Fantaghiro7, Koza2013, paczek_w_masle
cieszę się, że jesteście i że razem będziemy przechodzić przez to jakże ciekawe doświadczenie zdawania matury ponownie w kupie raźniej!

ja też w 2014 podchodzę zarówno do biologii, jak i chemii, a oba te przedmioty miałam w liceum realizowane na poziomie podstawowym (i to kilka lat temu), więc praca, praca i jeszcze raz praca.

Cytat:
Napisane przez Fantaghiro7 Pokaż wiadomość
nie wyobrażam sobie, że załóżmy zostanę mamą i nie będę mogła swoim dzieciom powiedzieć, że walczyłam o siebie, robię to co kocham i jestem z tego dumna.
dokładnie, Dziewczyny, WALCZYMY!

Edytowane przez licencjatka
Czas edycji: 2013-06-10 o 10:48
licencjatka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-06-11, 18:59   #1618
kaska3010
Raczkowanie

moj brat tez by chciala na medycyne albo zwykla albo dentystyczna...ale nei wie czy jej starczy pkt chemie rozszerzona napisal na gdzies 90% i biologia ok. 70 % ..zastanawia sei tez nad farmacją ale jak myslicie czy warto tam isc? podobno jest kryzys farmaceutyczny czasem ciezko o prace no , a w koncu porównywalnie nauki na studiach?? jak myslicie?
czy lepiej poprawic ta mature ??i isc na jakis lekarski jakby nie dal rady,,,,, bo gryzie sie z tym

bo mozliwe ze bedzie 65- 70 % z tej biologii i niestety sie nie dostanie...przez te kilka %.
swoja droga zazdroszcze wszystkim na medycynie ;D;D super kierrunek
ciekawy prestizowy przyszlosciowy ( nei trzeba wysylac nachalnie cv)
no i jednak ludzie maja szacunek

nawet nie wiecie ile osob by chcialo tam isc;P ale brakuje checi i wytrwalosci.

---------- Dopisano o 18:59 ---------- Poprzedni post napisano o 18:50 ----------

Cytat:
Dziekuje Ci bardzo za wyczerpujaca odpowiedz a moglabys jeszcze powiedziec jak sie przygotowywalas do matury?ile czasu? Ja dopiero nauke intensywna moge zaczac od pazdziernika i planuje do matury siedziec w domu, bo niestety musze zaczynac zarowno bilogie jak i chemie od podstaw... Mam jednek nadzieje, ze sie wyrobie Z jakich ksiazek korzystalas? Ja mam w domu wszystkie czesci pwn, ale zastanawiam sie czy przypadkiem opern nie bylby lepszy...jak uwazasz?
oj nie wiem czy to idzie w parze siedzenie w domu - > wiecej uczenia sie Mysle ze pracujac chociaz dorywczo chodzac raz na jakis czas na imprezy , jakis kurs itd zyjac normalnieda sie zrobic o wiele wiecej bo czlowiek ma zywszy umysl ale co czlowiek to inaczej to przeebiega wszystko.
KWESTIA TO DOBRA ORGANIZACJA CZASUMOTYWACJA I DZIALANIE. dzialanie i jeszcze raz dzialanie

Edytowane przez kaska3010
Czas edycji: 2013-06-11 o 19:01
kaska3010 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-06-11, 18:59   #1619
201605300922
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez kaska3010 Pokaż wiadomość
moj brat tez by chciala na medycyne albo zwykla albo dentystyczna...ale nei wie czy jej starczy pkt chemie rozszerzona napisal na gdzies 90% i biologia ok. 70 % ..zastanawia sei tez nad farmacją ale jak myslicie czy warto tam isc? podobno jest kryzys farmaceutyczny czasem ciezko o prace no , a w koncu porównywalnie nauki na studiach?? jak myslicie?
czy lepiej poprawic ta mature ??i isc na jakis lekarski jakby nie dal rady,,,,, bo gryzie sie z tym

bo mozliwe ze bedzie 65- 70 % z tej biologii i niestety sie nie dostanie...przez te kilka %.
swoja droga zazdroszcze wszystkim na medycynie ;D;D super kierrunek
ciekawy prestizowy przyszlosciowy ( nei trzeba wysylac nachalnie cv)
no i jednak ludzie maja szacunek

nawet nie wiecie ile osob by chcialo tam isc;P ale brakuje checi i wytrwalosci.
Na razie to niech brat się nie zastanawia, bo wyniki z matur mają to do siebie, że są jednak nieprzewidywalne. Może akurat poszła mu ta biologia nieco lepiej. Do Zabrza na stomatologię wystarczy mu ok 165 punktów, nawet trochę mniej np. 163. Jak jest zdecydowany na medycynę to niech nie idzie na farmację, tylko poprawia maturę z biologii. Na tych studiach przeważają osoby nieco starsze niż ,,rocznikowe".
Stary 2013-06-11, 20:46   #1620
paczek_w_masle
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez licencjatka Pokaż wiadomość
Fantaghiro7, Koza2013, paczek_w_masle
cieszę się, że jesteście i że razem będziemy przechodzić przez to jakże ciekawe doświadczenie zdawania matury ponownie w kupie raźniej!

ja też w 2014 podchodzę zarówno do biologii, jak i chemii, a oba te przedmioty miałam w liceum realizowane na poziomie podstawowym (i to kilka lat temu), więc praca, praca i jeszcze raz praca.

dokładnie, Dziewczyny, WALCZYMY!

Dokładnie dziewczyny! Walczymy, walczymy i idziemy po swoje! )
Teraz mamy jeszcze trochę czasu zanim zacznie się naukowy maraton ( u mnie w LO było trudno przez to, że nauczyciele chyba nie zauważyli, że mamy maturę a przez to zaczeli z nami jakiekolwiek powtórki i odpuścili byśmy mieli czas na naukę (a nie np. sprawdziany z wosu, woku itd) dopiero pod koniec marca ;/)
paczek_w_masle jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Szkoła i edukacja

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości