Cycki i zielone żaby - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Intymnie

Notka

Intymnie Forum intymnie, to wyjątkowe miejsce, w którym podzielisz się emocjami, uczuciami, związkami oraz uzyskasz wsparcie i porady społeczności.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2013-04-01, 17:10   #1
_ema_
Zakorzenienie

Mały problem z tabletkami

Hej,
mam mały problem i zastanawiam się czy może któraś z Was była w podobnej sytuacji ii może podzielić się doświadczeniami
W sobotę wzięłam ostatnią tabletkę z blistra i wczoraj dostałam krwawienia z odstawienia - czyli pierwszego dnia przerwy. W ulotce niby nie jest napisane, że to nieprawidłowość, ale jest wspomniane, że powinno pojawić się od 2 do 4 dnia (zazwyczaj). Nie miałam nigdy takiej sytuacji i nie wiem, czy jest sens się niepokoić? Teoretycznie chyba nie powinno być tak wcześnie i trochę się niepokoje o co może chodzić, dodam, ze oczywiście wszystko była brane jak trzeba i żadna tabletka nie została zapomniana. Wiadomo do lekarza idę, ale w święta daleko nie zajdę a chciałabym chociaż się trochę uspokoić, że to nic strasznego.

Edytowane przez _ema_
Czas edycji: 2013-04-01 o 17:21
_ema_ jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-04-01, 17:12   #2
chwast
Zakorzenienie

Dot.: Cycki i zielone żaby

wg mnie to nic takiego, organizm to organizm nie wszystko zawsze dzieje się jak w zegarku
chwast jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-04-01, 17:25   #3
cholernarejestracja
Copyraptor

Ja bym w takiej sytuacji sie zastanawiala, czy jedna-dwie ostatnie tabletki mogly sie zle wchlonacnnie wchlonac - jakas biegunka czy wymioty, popijanie cytrusami czy jeszcze co innego. Skrocilabym przerwe o dwa dni, dla pewnosci.

Alternatywnie mozesz po prostu obserwowac, czy nastepnym razem tez tak bedzie, moze po prostu tak masz.
cholernarejestracja jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-04-01, 17:29   #4
SOCKI
Zakorzenienie

Cycki i zielone żaby?

https://wizaz.pl/forum/showthread.ph...3#post44413363
SOCKI jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-04-01, 17:42   #5
panna mati_
Zakorzenienie

Dot.: Mały problem z tabletkami

Cytat:
Napisane przez _ema_ Pokaż wiadomość
Hej,
mam mały problem i zastanawiam się czy może któraś z Was była w podobnej sytuacji ii może podzielić się doświadczeniami
W sobotę wzięłam ostatnią tabletkę z blistra i wczoraj dostałam krwawienia z odstawienia - czyli pierwszego dnia przerwy. W ulotce niby nie jest napisane, że to nieprawidłowość, ale jest wspomniane, że powinno pojawić się od 2 do 4 dnia (zazwyczaj). Nie miałam nigdy takiej sytuacji i nie wiem, czy jest sens się niepokoić? Teoretycznie chyba nie powinno być tak wcześnie i trochę się niepokoje o co może chodzić, dodam, ze oczywiście wszystko była brane jak trzeba i żadna tabletka nie została zapomniana. Wiadomo do lekarza idę, ale w święta daleko nie zajdę a chciałabym chociaż się trochę uspokoić, że to nic strasznego.
Krwawienie ma wystąpić w tej przerwie, ale nie musi być jak w zegarku, zawsze tego dnia i o tej godzinie. To nic strasznego.
Stary 2013-04-01, 18:01   #6
mpt
Zakorzenienie

Cytat:
[...] W ulotce niby nie jest napisane, że to nieprawidłowość, ale jest wspomniane, że powinno pojawić się od 2 do 4 dnia (zazwyczaj). [...]
No po Tobie bym się nie spodziewała, ziooom
Wszystko ok.
Stary 2013-04-01, 18:03   #7
panna mati_
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez mpt Pokaż wiadomość
Wszystko ok.
Mam podejrzenie, że to żart na prima aprilis
Stary 2013-04-01, 20:14   #8
_ema_
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez mpt Pokaż wiadomość
Wszystko ok.
Cytat:
Napisane przez panna mati_ Pokaż wiadomość
Mam podejrzenie, że to żart na prima aprilis
Ja nie widzę w tym większego powodu do kpiny, ale miło, że się dobrze bawicie, zawsze to jakiś pozytyw dzisiejszego dnia
Wystąpienie krwawienia +/-5 godzin po nieprzyjęciu tabletki było dla mnie lekko niepokojące, i tyle

Dzięki za odpowiedzi wszystkim
Stary 2013-04-01, 20:36   #9
panna mati_
Zakorzenienie

Cytat:
Ja nie widzę w tym większego powodu do kpiny, ale miło, że się dobrze bawicie, zawsze to jakiś pozytyw dzisiejszego dnia
Wystąpienie krwawienia +/-5 godzin po nieprzyjęciu tabletki było dla mnie lekko niepokojące, i tyle

Dzięki za odpowiedzi wszystkim
Nie bawi mnie opisana sytuacja, tylko fajny tytuł, taki o żabkach.
Stary 2013-04-01, 20:51   #10
Jestem chlopak
Zakorzenienie

Cytat:
Ja liczyłem na cycki

IQ: Było:67 Jest:68, 69, 70, 71, 72, 73, 74, 75, 76, 77, 78, 79, 80, 81, 82, 83, 84, 85, 86, 87, 88, 89, 90, 91, 92, 93, 94, 95, 96, 97, 98, 99, 100, 101, 102, 103, 104, 105, 106, 107, 108, 109, 110, 111, 112, 113, 114, 115, 116, 117, 118, 119, 120, 121, 122...Cel:151
Jestem chlopak jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-04-01, 20:56   #11
panna mati_
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Jestem chlopak Pokaż wiadomość
Ja liczyłem na cycki
Sporo osób się żali na innych wątkach, że wpadlo na cycki, a tu zonk!

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2013-04-01, 21:00   #12
_ema_
Zakorzenienie

Cytat:
Eh, bo tak to jest pisać tematy z TŻtem Wiecie, taki marketing żeby więcej ludzi weszło
Stary 2013-04-01, 21:04   #13
panna mati_
Zakorzenienie

Cytat:
Eh, bo tak to jest pisać tematy z TŻtem Wiecie, taki marketing żeby więcej ludzi weszło
Nie przebijesz się dziś, nawet z takim tytułem . Wszystkie są na wątku choinkowym. A serio, skojarzylo mi się z żartem prima aprilisowym
Stary 2013-04-01, 22:00   #14
Lirriel
Zadomowienie

A nie miałaś stresów, nie jesteś przemęczona? Ja też miałam raz taką sytuację, że krwawienie się zaczęło zaraz następnego dnia po odstawieniu, z rana (a skończyłam blister o 22). Pytałam ginekologa przy wizycie, powiedział, że na podstawie doświadczeń z wieloma pacjentkami przyjmującymi pigułki może mnie tylko zapewnić, że takie rzeczy się zdarzają i nie muszą być niczym strasznym. Na plamienia w trakcie przyjmowania tabletek i przyspieszone krwawienia zalecił przyjmowanie suplementacji wzmacniającej naczynia krwionośne, wtedy dostałam cyclo3fort, niestety drogi... ale odkąd przyjęłam dwa opakowania pod rząd i teraz dbam o przyjmowanie witaminy c, to krwawienia zaczynają mi się praktycznie zawsze na drugi dzień przerwy. Chociaż nadal trwają nawe po 6-7 dni, ale ja mam jakąś dziwną krew.

A tytuł intrygujący, chyba tylko dla niego tu weszłam. ))
Lirriel jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-04-02, 08:44   #15
_ema_
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Lirriel Pokaż wiadomość
A nie miałaś stresów, nie jesteś przemęczona? Ja też miałam raz taką sytuację, że krwawienie się zaczęło zaraz następnego dnia po odstawieniu, z rana (a skończyłam blister o 22). Pytałam ginekologa przy wizycie, powiedział, że na podstawie doświadczeń z wieloma pacjentkami przyjmującymi pigułki może mnie tylko zapewnić, że takie rzeczy się zdarzają i nie muszą być niczym strasznym. Na plamienia w trakcie przyjmowania tabletek i przyspieszone krwawienia zalecił przyjmowanie suplementacji wzmacniającej naczynia krwionośne, wtedy dostałam cyclo3fort, niestety drogi... ale odkąd przyjęłam dwa opakowania pod rząd i teraz dbam o przyjmowanie witaminy c, to krwawienia zaczynają mi się praktycznie zawsze na drugi dzień przerwy. Chociaż nadal trwają nawe po 6-7 dni, ale ja mam jakąś dziwną krew.

A tytuł intrygujący, chyba tylko dla niego tu weszłam. ))
Dzięki Ci bardzo za odpowiedź
Tak, miałam ostatnio sporo stresu i też właśnie rozpatrywałam to jako potencjalną przyczynę. Zapytam jeszcze mojego lekarza przy okazji wizyty, ale sądzę, ze usłyszę coś podobnego
Stary 2013-05-24, 19:28   #16
_ema_
Zakorzenienie

Ehhh... I kolejny problem, nie chce zakładać nowego wątku, u gina byłam kilka dni temu, więc na kolejną wizytę sobie poczekam (NFZ) a informacji brak, więc zapytuję, żeby się co niego zapoznać z doświadczeniami innych w temacie, zanim dobiję się do fachowca:

Jeśli krwawienie występuje po przyjęciu przedostatniej tabletki, przy 100% pewności, że wszystkie w blistrze były wzięte o regularnej porze, nie było żadnych rewolucji typu wymioty czy biegunka, jedynym wyjątkiem było branie dużych ilości witaminy C, to trzeba się martwić, czy przyjąć za zjawisko normalne? (poprzednie krwawienie było normalne) Zaczyna mnie męczyć już te 'rozstrojenie', raz to raz tamto, a człowiek się tylko stresuje ehh
Wiem, że na forum nie ma co szukać pewnych informacji, ale zależy mi tylko na usłyszeniu jesli ktos miał kiedyś podobną, bo ciężko z necie znaleźć cokolwiek, a nie chcę obgryzac paznokci zanim dostanę się do lekarza
Stary 2013-05-24, 19:48   #17
panna mati_
Zakorzenienie

Cytat:
Ehhh... I kolejny problem, nie chce zakładać nowego wątku, u gina byłam kilka dni temu, więc na kolejną wizytę sobie poczekam (NFZ) a informacji brak, więc zapytuję, żeby się co niego zapoznać z doświadczeniami innych w temacie, zanim dobiję się do fachowca:

Jeśli krwawienie występuje po przyjęciu przedostatniej tabletki, przy 100% pewności, że wszystkie w blistrze były wzięte o regularnej porze, nie było żadnych rewolucji typu wymioty czy biegunka, jedynym wyjątkiem było branie dużych ilości witaminy C, to trzeba się martwić, czy przyjąć za zjawisko normalne? (poprzednie krwawienie było normalne) Zaczyna mnie męczyć już te 'rozstrojenie', raz to raz tamto, a człowiek się tylko stresuje ehh
Wiem, że na forum nie ma co szukać pewnych informacji, ale zależy mi tylko na usłyszeniu jesli ktos miał kiedyś podobną, bo ciężko z necie znaleźć cokolwiek, a nie chcę obgryzac paznokci zanim dostanę się do lekarza
Różne są mity na temat witaminy C i tabletek anty. Ona wchodzi w interakcje z tabsami i jej odstawienie powoduje gwałtowne obniżenie estrogenu we krwi. Pewnie dlatego to krwawienie. Bo rozumiem, że już nie łykasz tej witaminy?
Stary 2013-05-24, 19:58   #18
_ema_
Zakorzenienie

Cytat:
Różne są mity na temat witaminy C i tabletek anty. Ona wchodzi w interakcje z tabsami i jej odstawienie powoduje gwałtowne obniżenie estrogenu we krwi. Pewnie dlatego to krwawienie. Bo rozumiem, że już nie łykasz tej witaminy?
Łykam cały czas.
Stary 2013-05-24, 20:08   #19
panna mati_
Zakorzenienie

Cytat:
Łykam cały czas.
I nie zmniejszyłaś dawki? Dziwne. Ale skoro witamina C wchodzi w interakcje, to takie krwawienie wcześniej pewnie może być. Nie obgryzaj paznokci i się nie stresuj
Stary 2013-05-24, 20:23   #20
grubella
BAN stały

To jest taka niesprawiedliwość życiowa ,że my kobiety musimy przeważnie same stosować antykoncepcję.
Liczyć te dni, pilnować godzin ,łykać te chemikalia ,które robią w organizmie rewolucję i co udowodnione szkodzą bo nie tylko zaburzają gospodarkę hormonalną i prawdopodobnie powodują nowotwory ale także sprawiają ,że tyjemy, jesteśmy rozdrażnione ,mamy zmniejszone libido i inne nieprzyjemne i niepotrzebne działanie.
Choćby ten stres jaki ma dziś Autorka wątku bo nie wiadomo czy tabletka działa prawidłowo czy coś innego się dzieje.

Wymyślono tabletki dla mężczyzn ale oni nie chcą przyjmować.Bo są zbyt kłopotliwe, bo nie wiadomo czy nie zmniejszają potencji itp.
Zresztą na panach to za bardzo polegać nie można bo na pewno jeden z drugim by zapomniał brać. Nawet gdyby było na 100% pewne ,że nie mają skutków ubocznych i proces osłabiania plemników jest chwilowy i gdy się przestanie brać to żywotność wraca do normy sprzed brania.

Zajrzałam ze względu na tytuł bo spodziewałam się zupełnie czegoś innego.Na przykład czy nie jest obciachem kupić/nosić stanik plażowy w zielone żaby.
grubella jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-05-24, 22:27   #21
Chatul
ma zielone pojęcie

Cytat:

A jakie dawki witaminy C przyjmowałaś?

Cytat:
Napisane przez grubella Pokaż wiadomość
To jest taka niesprawiedliwość życiowa ,że my kobiety musimy przeważnie same stosować antykoncepcję.
Liczyć te dni, pilnować godzin ,łykać te chemikalia ,które robią w organizmie rewolucję i co udowodnione szkodzą bo nie tylko zaburzają gospodarkę hormonalną i prawdopodobnie powodują nowotwory ale także sprawiają ,że tyjemy, jesteśmy rozdrażnione ,mamy zmniejszone libido i inne nieprzyjemne i niepotrzebne działanie.
Bez przesady, nie ma żadnego przymusu stosowania metody antykoncepcyjnej, która nam nie pasuje.

Cytat:
Wymyślono tabletki dla mężczyzn ale oni nie chcą przyjmować.Bo są zbyt kłopotliwe, bo nie wiadomo czy nie zmniejszają potencji itp.
A to nie jest przypadkiem tak, że przeciętny mężczyzna nie może takich tabletek stosować, bo ich nie ma w ogóle na rynku?

Cytat:
Zresztą na panach to za bardzo polegać nie można bo na pewno jeden z drugim by zapomniał brać.
Tak jakby wszystkie kobiety zawsze skrupulatnie brały wszystkie tabletki. Zapominanie to kwestia ogólnoludzka, a nie przypisana konkretnej płci. Są kobiety, które zawsze dbają o to, by przyjąć wszystkie tabletki zgodnie z regułami z ulotki, a są takie, które o co drugiej tabletce zapominają. Z facetami pewnie byłoby podobnie.
Stary 2013-05-25, 00:54   #22
Lirriel
Zadomowienie

No właśnie, ja bym zmniejszyła dawkę witaminy C - jasne, można wziąć uderzeniowe dawki, ale raczej krótko. Też czytałam o interakcjach witaminy c i pigułek, sama to u siebie podejrzewałam, bo w czasie, kiedy MOCNO chorowałam (7 tygodni, objawy podobne do krztuśca - nie mam pojęcia co to było) i przyjmowałam dużo preparatów opartych na witaminie c, to strasznie mi dawały w kość plamienia. Z drugiej strony jak przez jakieś półtora tygodnia przyjmowałam środki z dużymi dawkami witaminy c i rutyny, to potem mi plamienia ustąpiły i do dziś nie miałam ani pół plamki poza 'cyklem' - a mija pół roku. Ale to było krótko i uderzeniowo.
Jak nie musisz to może w ogóle odstaw witaminę c, zwłaszcza że ta z tabletek się nie wchłania zbyt dobrze i można sobie narobić złogów, jeśli wierzyć badaniom na temat przyjmowania sztucznych witamin.
Lirriel jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-05-25, 13:51   #23
_ema_
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Lirriel Pokaż wiadomość
No właśnie, ja bym zmniejszyła dawkę witaminy C - jasne, można wziąć uderzeniowe dawki, ale raczej krótko. Też czytałam o interakcjach witaminy c i pigułek, sama to u siebie podejrzewałam, bo w czasie, kiedy MOCNO chorowałam (7 tygodni, objawy podobne do krztuśca - nie mam pojęcia co to było) i przyjmowałam dużo preparatów opartych na witaminie c, to strasznie mi dawały w kość plamienia. Z drugiej strony jak przez jakieś półtora tygodnia przyjmowałam środki z dużymi dawkami witaminy c i rutyny, to potem mi plamienia ustąpiły i do dziś nie miałam ani pół plamki poza 'cyklem' - a mija pół roku. Ale to było krótko i uderzeniowo.
Jak nie musisz to może w ogóle odstaw witaminę c, zwłaszcza że ta z tabletek się nie wchłania zbyt dobrze i można sobie narobić złogów, jeśli wierzyć badaniom na temat przyjmowania sztucznych witamin.
Dzięki bardzo za odpowiedź, trochę mnie uspokoiłaś Tak właśnie myśle, że tylko ta witamina C mogła mieć wpływ, innego wyjścia nie ma. Musiałam ją brać, teraz postaram się ograniczyć do 100mg dziennie albo odstawię całkowicie i mam nadzieję, że problem minie.

Cytat:
Napisane przez Chatul Pokaż wiadomość
A jakie dawki witaminy C przyjmowałaś?

Bez przesady, nie ma żadnego przymusu stosowania metody antykoncepcyjnej, która nam nie pasuje.

A to nie jest przypadkiem tak, że przeciętny mężczyzna nie może takich tabletek stosować, bo ich nie ma w ogóle na rynku?

Tak jakby wszystkie kobiety zawsze skrupulatnie brały wszystkie tabletki. Zapominanie to kwestia ogólnoludzka, a nie przypisana konkretnej płci. Są kobiety, które zawsze dbają o to, by przyjąć wszystkie tabletki zgodnie z regułami z ulotki, a są takie, które o co drugiej tabletce zapominają. Z facetami pewnie byłoby podobnie.
500mg dziennie.
Co do tej antykoncepcji dla mężczyzn, to ja nie wiem, czy bym chciała, żeby mój facet brał tabletki. Pewna jestem na 100%, że byłby nawet bardziej skrupulatny w braniu co ja, bo jest strasznie poukładany i obowiązkowy, więc nie bałabym się, że zawiedzie. Z tym, że przyzwyczaiłam się do tej wygody. Zawsze miałam nieregularne miesiączki, cykl od 25 do 32 czasem nawet 35 dni, bardzo obfite. Nie raz i nie dwa latałam szukać toalety, bo niespodziewanie mi się zaczął okres, chociaż wcale go jeszcze nie oczekiwałam, albo zastanawiałam się, skąd się tak spóźnia. Jakby nie patrzeć, do tej pory biorąc tabletki wszystko było jak w zegarku, dopiero teraz są małe komplikacje, ale to i tak nic w porównaniu z wyczekiwaniem, czy przesiąkną mi spodnie czy nie jesli na czas się nie zorientuję. Więc jakby nie patrzeć - truję się dla siebie

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2013-05-25, 23:12   #24
Chatul
ma zielone pojęcie

Cytat:
500mg dziennie.
Zwykle mówi się, że podczas brania tabletek antykoncepcyjnych nie powinno się przekraczać 1000 mg witaminy C.

Cytat:
Zawsze miałam nieregularne miesiączki, cykl od 25 do 32 czasem nawet 35 dni, bardzo obfite. Nie raz i nie dwa latałam szukać toalety, bo niespodziewanie mi się zaczął okres, chociaż wcale go jeszcze nie oczekiwałam, albo zastanawiałam się, skąd się tak spóźnia. Jakby nie patrzeć, do tej pory biorąc tabletki wszystko było jak w zegarku, dopiero teraz są małe komplikacje, ale to i tak nic w porównaniu z wyczekiwaniem, czy przesiąkną mi spodnie czy nie jesli na czas się nie zorientuję. Więc jakby nie patrzeć - truję się dla siebie
A zanim zaczęłaś brać tabletki to próbowałaś dociec przyczyn tak nieregularnych naturalnych cykli? Ginekolog postawił jakąś diagnozę?
Stary 2013-05-26, 08:30   #25
_ema_
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Chatul Pokaż wiadomość
Zwykle mówi się, że podczas brania tabletek antykoncepcyjnych nie powinno się przekraczać 1000 mg witaminy C.

A zanim zaczęłaś brać tabletki to próbowałaś dociec przyczyn tak nieregularnych naturalnych cykli? Ginekolog postawił jakąś diagnozę?
Tak, że taka moja uroda. Nie sądzę, żeby to była kwestia jakichś dolegliwości, bo raczej staram się być na bieżąco z wszelkimi badaniami, a i nigdy jakichś dodatkowych objawów poza tym brakiem regularności nie miałam. Dwa, że ta nieregularności wyglądała tak: powiedzmy dwa, trzy miesiące 28 dniowych cykli, potem 35, potem 21, i znowu kilka 'typowych' i znowu 20 itd. tym bardzie było to frustrujące, takie 'niespodzianki'
Stary 2013-05-26, 19:05   #26
panna mati_
Zakorzenienie

Cytat:
Tak, że taka moja uroda. Nie sądzę, żeby to była kwestia jakichś dolegliwości, bo raczej staram się być na bieżąco z wszelkimi badaniami, a i nigdy jakichś dodatkowych objawów poza tym brakiem regularności nie miałam. Dwa, że ta nieregularności wyglądała tak: powiedzmy dwa, trzy miesiące 28 dniowych cykli, potem 35, potem 21, i znowu kilka 'typowych' i znowu 20 itd. tym bardzie było to frustrujące, takie 'niespodzianki'
Tabletki anty nie regulują cykli. Jest wtedy sztuczne krwawienie i sztuczny cykl. Dlatego taki regularny. Jest to wygodne ale po odstawieniu będzie jak dawniej. 1 gram witaminy C może mieć wpływ na tabletki anty, Twoja dawka powinna być ok.

Nowe wątki na forum Intymnie

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości