2013-05-25, 13:21
|
|
Konto usunięte
|
Dot.: Janina Ochojska
Cytat:
Napisane przez itprc
|
No niestety, pomoc dla innych ludzi w dzisiejszych czasach jest teraz w cenie. To widać nie tylko po akcjach organizowanych przez PAH czy PCK, ale także w społecznościach lokalnych - lepiej się nie wychylać, po drugie robienie czegoś dla innych osób za darmo, z punktu widzenia ekonomicznego, jest po prostu nieopłacalne (spłycam szczególnie myślenie do myślenia większości ludzi).
Ja podziwiam Ochojską, że poświęciła swoje życie w imię pomocy dla innych. Myślę jednak, że łatwiej być Ochojską czy Owsiakiem w dzisiejszych czasach, niż prawdziwym, "cichym aniołem", który pomaga innym. Po pierwsze to są poniekąd prominentni przedstawiciele środowiska "pomocowego", po drugie myślę, że tutaj idzie po prostu kasa za stanowisko - co mnie oczywiście z punktu widzenia wizerunkowego, w kontekście odpowiedzialności zupełnie nie dziwi.
Chciałabym tylko zwrócić uwagę, że jest wielu wspaniałych, którzy pomagają bezinteresownie, totalnie bezpłatnie. Że owszem, mają rodziny i spokojne życie, ale jednak ileś godzin tygodniowo poświęcają się dla innych. I piszę tu o osobach 30+, bo myślę, że będąc młodym i nie mając tylu obowiązków, jakoś łatwiej wygospodarować czas na pomoc dla innych. Znam kilkoro takich osób, może skala ich działania jest milionową działalności Ochojskiej, ale dla mnie są wspaniali. Uważam więc, że każda forma pomocy innym ludziom jest wspaniała i obok Ochojskiej mogłoby ustać tysiące innych ludzi. I nie, nie chcę tu absolutnie przekreślać czy umniejszać jej dorobku, po prostu uważam, że to tylko taki symbol pomocy.
Myślę, że możemy pomagać w różnych dziedzinach życia ludzi. Ale myślę też, że do tego trzeba mieć predyspozycje, do pomocy trzeba mieć serce i empatię. Ale trzeba też umieć zachować zdrowy dystans, a nie żyć tą pomocą i się ciągle zadręczać. Niestety świata nie uratujemy, cokolwiek robimy to i tak znajdą się tacy, którzy to zdepczą albo będą lecieć z argumentami poruszanymi przez Ochojską - że "PAH pomaga bogatym krajom".
|
|
|