Aparaty ortodontyczne - wątek ZBIORCZY - Strona 89 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Zdrowie i Medycyna > Medycyna estetyczna

Notka

Medycyna estetyczna W tym miejscu znajdziesz pytania i odpowiedzi z zakresu medycyny estetycznej. Wejdź i zobacz jak możesz podnieść jakość swojego życia.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2007-04-09, 11:03   #2641
Katka_krk
Rozeznanie

Dot.: Aparaty ortodontyczne - wątek ZBIORCZY

Cytat:
Napisane przez świetliczek Pokaż wiadomość
4. a najbardziej by mi zależało na adresach sprawdzonych ortodontów z Katowic lub okolic żeby powierzyć swoją szczękę w dobre ręce (z orientacyjnymi cenami jesli to możliwe)
Z góry dzięki
Ja chodze do Jomadentu w Dąbrowie Górniczej. Narazie jestem zadowolona
Za porcelane zapłaciłam 2500 zł (jeden łuk)

Katka_krk jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2007-04-09, 11:50   #2642
RobertBar7
Raczkowanie

Ma ktoś tego damona. Mógły mi opisac jak beda wygladały pierwsze dni
RobertBar7 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2007-04-09, 15:53   #2643
pola18
Przyczajenie

Hej aparatki . Aparat na zębach mam od 29.03.2007r. było ciężko szczególnie że po wyrywaniu czwórki dostałam pustodołu zębowego i mnie strasznie bolało , ale teraz jest już ok.. obiecałam że się pochwale aparacikiem więc spełniam obietnice Tylko pierwszy raz będe wklejać fotki na forum więc nie wiem czy dobrze to zrobie. W razie czego wybaczcie. Pozdrawiam i proszę o oceny i komentarze... mogą być nawet krytyczne .. jakoś przeżyje żartuje i może któraś z was będzie wiedzieć dlaczego zamiast gumek mam druciki. Z góry dziękuję.
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg 04,04,2007.JPG (56,2 KB, 200 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg bez☠tytułu.JPG (49,5 KB, 216 załadowań)
Stary 2007-04-09, 16:29   #2644
sawa_sawa
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez pola18 Pokaż wiadomość
Hej aparatki . Aparat na zębach mam od 29.03.2007r. było ciężko szczególnie że po wyrywaniu czwórki dostałam pustodołu zębowego i mnie strasznie bolało , ale teraz jest już ok.. obiecałam że się pochwale aparacikiem więc spełniam obietnice Tylko pierwszy raz będe wklejać fotki na forum więc nie wiem czy dobrze to zrobie. W razie czego wybaczcie. Pozdrawiam i proszę o oceny i komentarze... mogą być nawet krytyczne .. jakoś przeżyje żartuje i może któraś z was będzie wiedzieć dlaczego zamiast gumek mam druciki. Z góry dziękuję.

Śliczny aparacik i wade masz nie duzą

Mozna wiedzieć dlaczego nie masz gumek w aparacie??
Ogolnie jakies małe zamki masz
Bardzo ładne

sawa_sawa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2007-04-09, 16:43   #2645
kasiek87
Kokon pro

Cytat:
Napisane przez andziutek Pokaż wiadomość
Dziewczynki,
a ja mam taki oto problem. Mam juz aparat na gornym luku zebowym od ok miesiaca. Dodam ze jest to ten metalowy aparacik. Przez pierwsze dwa tygodnie mialam tylko zalozone zameczki i ten drucik ale pozniej jak bylam u orto to zalozyl mi na szosteczkach takie wielkie zamki, ktore sa od wewnetrznej strony i od zewnetrznej (mam nadzieje ze wiecie o co mi chodzi: taki wielki zamek jest od strony policzka i na tym samym zebie od strony jezykowej.... Co to jest wlasciwie ? Dlaczego mi od razu tego nie zalozyl tylko czekal ok 2 tyg?
Najgorszy jest problem ze strasznie mnie to boli, tzn zahacza mi o jezyk i mam potworne rany na jezyku, ciezko mi sie mowi przez ten bol i ciezko sie je. Prosze o odpowiedz...

z tego opisu to wnioskuje ze to po prostu pierscienie ;] czasem ortodonci zakladaja po czasie a czemu to nie wiem dopytaj swojego ;] a bol minie i szybko sie przyzwyczaisz a narazie stosuj wosk i sachol dasz rade

DL2/9/9
3/3/6-22/7/8

kasiek87 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2007-04-09, 16:44   #2646
pola18
Przyczajenie

SAWA dziękuję ale moja wada z pozoru wygląda na nieskomplikowaną ale jak siedziałam na fotelu u orto to jak się nasłuchałam to mi aż szczena opadła i teraz juz po niecałych dwóch tygodniach widze dużą różnice
Stary 2007-04-09, 18:43   #2647
gamaa
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez pola18 Pokaż wiadomość
tez sie zastaanwiam dlaczego nie masz gumek... ja mam pdoobny dół jak ty góre
Stary 2007-04-09, 21:22   #2648
truskava
Zakorzenienie

Aparaty ortodontyczne - wątek ZBIORCZY

pola18, mam bardzo podobna wada do Twojej. i tez tak jak Ty, nie mam gumek. ale ja nosze aparat od stycznia i od poczatku mialam gumki, dopiero na ostatniej wizycie babka nie zalozyla mi juz gumek, tylko zamiast nich taki drucik obkrecila wokol zamkow. i widze ze u Ciebei jest tak samo. mam pytanie: czy na wszystkich zebach masz zamki? bo ja nie mam na jednej dwojce. ale to tylko dlatgeo, bo ten zamek sie po prostu tam nie miesci. orto czeka, az sie trojka przesunie, to wtedy zalozy mi zamek na ta dwojke.

a teraz do wszytkich dziewczatek: czy Wam tez przesuszaja sie tak strasznie usta? normlanie odkad mam aparat to wciaz mam suche usta. kremuje je, ale to malo co daje i na krotko. bo co umyje zeby to znowu sa suche. czy mozna tego jakas uniknac?

pola18, pytanie juz nieaktualne, heh. teraz dopieor dokladnie spojrzalam na Twoje zdjecie i widze ze masz na wszytskich zabkach zamki

Edytowane przez Madziorka
Czas edycji: 2007-04-10 o 19:10 Powód: post pod postem!!!
truskava jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2007-04-09, 21:46   #2649
ke-czup
Raczkowanie

Nie wiem, czy już był poruszany temat aparatu Damon-3?

Polecam wam ten aparat! Ponoć w Warszawie kosztuje nawet do 9000zł, ale ja mam jeden łuk za 1500zł. Czym różni się od innych? Ma bezligaturowe zamki - czyli takie bez kolorowych gumek. Drut umieszczany jest w specjalnych zamkach (które są na pół przezroczyste) i po prostu w nich ... zamykany (jest mniej widoczny od zwykłego aparatu) Na początku straaaasznie obcierają się policzki, nawet aż do krwi. Ale dostaje się specjalny wosk, którym zakleja się zamki i jest ok Po niecałym tygodniu wszystko wraca do normy.

Aparat pozwala na zmniejszenie dyskomfortu i bólu podczas leczenia. Szybciej prostuje zęby. Nie trzeba żadnych zębów usuwać. Zmienia się kształt twarzy. Hm... Jak mi się coś przypomni, to dam znać

Aha, ja mam go niecały miesiąc, a już jedynka, która była strasznie wypchnięta do przodu, praktycznie całkowicie się wyrównała

Hm... Pierwszy dzień (zaraz po założeniu) był super. Żadnego bólu, ani nic. Ale rano ból był dość duży. Zęby ruszały mi się na wszystkie strony. Następnego dnia ból był mniejszy i utrzymał się dwa dni. Przeszkadzał mi tylko w jedzeniu. No i przez pierwszy tydzień uwierały mnie zamki - miałam rany na policzkach. Ale opłaca się przecierpieć tydzień, żeby potem szybciej mieć proste zęby

Czas edycji: 2007-04-10 o 19:11 Powód: post pod postem!!!
ke-czup jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2007-04-09, 21:53   #2650
truskava
Zakorzenienie

aparat Damon-3? pierwsze slysze:|
ke-czup, na ile czasu zalozyli Ci ten aparat?
Stary 2007-04-09, 21:54   #2651
ke-czup
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez truskava Pokaż wiadomość
aparat Damon-3? pierwsze slysze:|
ke-czup, na ile czasu zalozyli Ci ten aparat?
Nie wiem na ile. Ale na pewno będę go nosiła krócej, niż miałabym nosić zwykły. Myślę, że maksymalnie rok, bo nie mam aż tak dużej wady.
Stary 2007-04-09, 21:55   #2652
truskava
Zakorzenienie

ke-czup, a moze bys jakas fotke tego swojego aparatu wrzucila tutaj?
Stary 2007-04-09, 21:57   #2653
ke-czup
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez truskava Pokaż wiadomość
ke-czup, a moze bys jakas fotke tego swojego aparatu wrzucila tutaj?
Na razie nie mam fotki, ale jak będę miała to na pewno wstawię A na razie wklejam linka: http://www.strzalkowska.pl/metody.ph...tody_aparat_06 Tutaj jest co nieco o tym aparacie
Stary 2007-04-09, 23:04   #2654
kasiek87
Kokon pro

truskava polecam balsam Tisane w aptekach mozna kupic ;]

DL2/9/9
3/3/6-22/7/8

kasiek87 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2007-04-09, 23:19   #2655
truskava
Zakorzenienie

a ma to jakis smak, zapach ? w googlach sprawdzilam,to malutkie to to jest, heh
Stary 2007-04-10, 00:11   #2656
RobertBar7
Raczkowanie

słyszac o tych wszystkich potwornych rzeczach juz sie obawiam środy i pierwszego tygodnia po załozeniu. Jedyne co mnie trzyma na duchu to ze ten damon szybciej mi zrobi porządki z mojimi wadami. Mnie te gumki seperacyjne bo tak chyba sie nazywaja denerwują. Strach pomyślec co bedzie jak bede miał aprat
Ke-czup ty tez jestes w Orthosmile ?? i tylko 1500 za jeden łuk wzieli mnie licza 2 razy drożej

Edytowane przez RobertBar7
Czas edycji: 2007-04-10 o 00:13 Powód: bo zupa była za słona
Stary 2007-04-10, 06:14   #2657
smv
Zakorzenienie

aparatki a jak dlugo czeka sie po wyrwaniu zeba na zalozenie aparatu?jutro mam wizyte i dowiem sie co i jak (oby nie wyrywanie!!!), ale juz dzis chcialabym wiedziec jak dlugo czeka sie na zalzenie po wyrwaniu zebiska

aaa i czy wyrwanie zeba boli? niesamowicie boje sie bólu..(
smv jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2007-04-10, 09:15   #2658
gamaa
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez smv Pokaż wiadomość
aparatki a jak dlugo czeka sie po wyrwaniu zeba na zalozenie aparatu?jutro mam wizyte i dowiem sie co i jak (oby nie wyrywanie!!!), ale juz dzis chcialabym wiedziec jak dlugo czeka sie na zalzenie po wyrwaniu zebiska

a którego zęba wyrywasz?

a ból to sprawa indywidualna... powiedz którego zęba wyrywasz to orientacyjnie bede Ci mogla opowiedziec jak to jest bo inaczej jest z 3, 6 czy 8. ja do aparatau wyrywałam 2 ósemki, pierwszą wspominam dobrze, wszystko ok, po wyrwaniu drugiej napuchłam i bolało mnie 2 dnni, po wyrwaniu kazdego z zeba, mialam szwy, bo było to usuwanie chirurgczne, po pierwszym zebie 2 szwy, po drugim 3 szwy. i tak to jest...bywa roznie...ale jesli nie bedziesz wyrywała osemek tylko akzdy inny ząb to raczej bólu po nie będziesz miała wielkiego, albo wcale wyrywany bedzie pewnie ze zneiczuleniem, a pozniej to juz nie ma problemu wyrwanie zeba to na prawdę nic strasznego
Stary 2007-04-10, 09:50   #2659
agiii
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez RobertBar7 Pokaż wiadomość
słyszac o tych wszystkich potwornych rzeczach juz sie obawiam środy i pierwszego tygodnia po załozeniu. Jedyne co mnie trzyma na duchu to ze ten damon szybciej mi zrobi porządki z mojimi wadami. Mnie te gumki seperacyjne bo tak chyba sie nazywaja denerwują. Strach pomyślec co bedzie jak bede miał aprat
Ke-czup ty tez jestes w Orthosmile ?? i tylko 1500 za jeden łuk wzieli mnie licza 2 razy drożej

wcale nie jest tak zle.... oczywiscie nie wiem jak z tym twoim ale mysle ze bedzie dobrze. To sprawa indywidualna czy bedzie cie bolalo itp. Mnie wszyscy nastraszyli ze bede zyla na papkach itp. wiec sie przygotowalam... a okazalo sie ze ŻADNEGO! bólu nie było. Naprawde! Od czasu do czasu rusza mi sie ząb ale nie tak mocno. Leciutko. I to normalne bo wtedy on wchodzi na swoje miejsce. Pierwsze dni wspominam bardzo dobrze(oprócz tego ze przyzwyczajalam sie do moich niebieskich gumek, ktore uwazalam za okropne). No i wosk nakładałam bo troszeczke ocieralo mi policzki i język (głównie pierścienie). Teraz wogóle nie czuje ze go mam... bardzo dziwne
Pozdrawiam

Jak ci jutro zalozą to wez tu cos napisz
agiii jest offline Zgłoś do moderatora  

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2007-04-10, 10:08   #2660
ke-czup
Raczkowanie

Cytat:
Nie, nie jestem. Ale moja ortodontka testuje na mnie różne nowości, jakie do niej docierają i za to, że jestem jej "zwierzątkiem doświadczalnym" płacę mniej niż powinnam
A tak poza tym, jestem z małego miasta i u nas aparaty są tańsze.

Cytat:

I dlatego polecam aparat Damon-3 ... Nie trzeba żadnych zębów wyrywać. Mam nadzieję, że jednak nie będzie bolało A nawet jeśli - warto przecierpieć

Czas edycji: 2007-04-10 o 19:12 Powód: post pod postem!!!
Stary 2007-04-10, 14:57   #2661
smv
Zakorzenienie

JEScze nie wiem ktorego zeba bede musiala wyrywac ( czy w ogole bede musiala)
mam 32 zeby i w zasadzie wady duzej nie mam, ytylko mi jedynki na soebie nachodza ze 2 mm moze 3, tzn jedna jedynka bardziej wystaje od 2 i w zasazie tyle mojej wady.
ogolnie to mam cala szczeke górna przesunietą o prawie centymetr do przodu. Nie wiem jak to bedzie...jak sie jutro dowiem to wam napisze)

http://www.periodent.com.pl/images/c...og4/aparat.jpg
http://www.periodent.com.pl/images/cms/aparacik.jpg

fajnie to wygląda...

kobietki sorrki ze tak pytanai co chwile zadaje ale nakrecilam sie na ten aparat..i nie wiem..

pyt dotyczy buzi buzi:P jak to jest sie calowac zaparatem?
chodze z miskiem juz od ponad 3.5 roku i nie wyobrazam sobie nie pocalowac sie:P nie pokalecze chlopaka w razie by co?

Czas edycji: 2007-04-10 o 19:13 Powód: post pod postem!!!
Stary 2007-04-10, 15:39   #2662
Eeyore
Przyczajenie

Cytat:
Napisane przez viatamina Pokaż wiadomość
czyli przerwa miedzy jedynkami czy da sie to jakos skorygowac aparatem ruchomym?
obawiam się że się nie da to znaczy jakby się uprzeć to się da ale zajmie to bardzo dużo czasu i cierpliwości tak swoją drogą czy ktoś mi moze powiedzieć jak założył własny wątek?

Cytat:
kobietki sorrki ze tak pytanai co chwile zadaje ale nakrecilam sie na ten aparat..i nie wiem..

pyt dotyczy buzi buzi:P jak to jest sie calowac zaparatem?
chodze z miskiem juz od ponad 3.5 roku i nie wyobrazam sobie nie pocalowac sie:P nie pokalecze chlopaka w razie by co?
powiem to tak z tego co wiem to aparatki nieźle całują o wiele lepiej niżbez aparatu osobiście nei testowałam ale zawsze trzeba spróbować na pewno nic się nie stanie Twojemu chłopakowi

Czas edycji: 2007-04-10 o 19:14 Powód: post pod postem!!!
Eeyore jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2007-04-10, 16:33   #2663
truskava
Zakorzenienie

smv, aparat nic nie przeszkadza w calowaniu! moj chlopak nie narzeka, hihi i nigdy go nie pokaleczylam, bo nawet nie ma czym. takze o calowanie badz spokojna
Stary 2007-04-10, 16:38   #2664
smv
Zakorzenienie

dzieki truskavko! w ogle dziekuuje wszytskim, kurde rzadko kiedy spotyaks ie takie fajne fora gdzie ludzie sa mili bo gdzie bym nie psozla to czytam 'NIE TEN DZIAł' POSZUKAJ SOBIE ITP ITD..
A tu mimo ze pyt sie powtarzaja 100000razy to i tak odp sie uzyska
kochani takiego mam stracha przed jutrem ze porazka (

jest tu ktos z sandomierza??
Stary 2007-04-10, 16:49   #2665
pola18
Przyczajenie

Cytat:
dzieki truskavko! w ogle dziekuuje wszytskim, kurde rzadko kiedy spotyaks ie takie fajne fora gdzie ludzie sa mili bo gdzie bym nie psozla to czytam 'NIE TEN DZIAł' POSZUKAJ SOBIE ITP ITD..

Będzie wszystko ok trzymam kciuki ... grunt to dobre nastawienie. Pochwal się jutro wrażeniami
Stary 2007-04-10, 18:56   #2666
cichy_podmuch_wiatru
Rozeznanie

Cytat:

Kiedyś sami zadawaliśmy mnóstwo pytań więc wiemy jak to jest A jutrem się nie przejmuj Będzie ok, ja też się bałam i co? nie było czego strach ma wielkie oczy
07.01.2016 r. - 64 kg
21.02.2016 r. - 63 kg

Do celu pozostało 4 kg
cichy_podmuch_wiatru jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2007-04-10, 19:03   #2667
RobertBar7
Raczkowanie

Cytat:

Masz całkowitą racje. Brak tu łosi którzy wiedzą ale nie powiedza, wola bys sie troche pomeczył szukajac :0
tez mam jutro miec załozony i stracha nie mam ale czuje sie jakis taki nieswój
Stary 2007-04-10, 19:28   #2668
AgaZ
Przyjaciółka Wizaz.pl

Cytat:
Napisane przez ke-czup Pokaż wiadomość
Na razie nie mam fotki, ale jak będę miała to na pewno wstawię A na razie wklejam linka: http://www.strzalkowska.pl/metody.ph...tody_aparat_06 Tutaj jest co nieco o tym aparacie
Przeczytałam na tej stronie o technice lingwalnej, czyli zamki od strony języka. Czy ktoś ma jakieś informacje na ten temat? Skuteczność, cena, wygoda? Bardzo będę wdzięczna za informacje
AgaZ jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2007-04-10, 19:29   #2669
Katka_krk
Rozeznanie

Cytat:
Masz całkowitą racje. Brak tu łosi którzy wiedzą ale nie powiedza, wola bys sie troche pomeczył szukajac :0
tez mam jutro miec załozony i stracha nie mam ale czuje sie jakis taki nieswój
Zycie z aparatem troche sie zmienia na samym początku
Cos obcego ma sie w buzi Ludzie sie przygladaja, trzeba bardziej dbac o higiene jamy ustnej. Ale dosłownie po paru dniach/tygodniach wszystko wraca do normy
Przynajmniej u mnie tak było

Robert a tak swoja droga to ile masz lat?

Cytat:
Napisane przez AgaZ Pokaż wiadomość
Przeczytałam na tej stronie o technice lingwalnej, czyli zamki od strony języka. Czy ktoś ma jakieś informacje na ten temat? Skuteczność, cena, wygoda? Bardzo będę wdzięczna za informacje
Nie znam nikogo kto ma ten aparat, ani tez chyba nikt tutaj sie nie wypowiadał ze go nosi...
Ale wnioskuje ze jest niewygodny......gdzies ktos mi mowil ze niesamowicie ociera i rani język.
A co do ceny to tu znalazłam http://www.be-stomatologia.pl/cennik.html
ze jeden łuk kosztuje 5000 zł...

Katka_krk jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2007-04-10, 20:15   #2670
truskava
Zakorzenienie

smv, ja pamietam, jak przed zalozeniem aparatu orto kazala porzadnie mi sie najesc, bo wiadomo, heh. a ja wlasnie wrecz przeciwnie, nie moglam jesc ze strachu, a moze raczej ze stresu predzej, bo nie wiedzialam co mnie czeka na tym fotelu, hihi. w sumie nie bylo tak zle, denerwowalo mnie tylko ze musialm tak dlugo miec buzie otwarta, hehe
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Medycyna estetyczna

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości