|
|||||||
| Notka |
|
| Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#2371 |
|
Zadomowienie
|
Dot.: Po pęcherzu mamy skaczę, już niedługo ją zobaczę- Mamusie VII-VIII 2013 cz.14!
Dzień dobry
Hmmm no i sama już nie wiem czy probować. Czytałam o tych metodach już gdzieś. Jutro idę na wizytę do mojej ginki więc pogadam już ostatecznie o cc. Niby już się na nią nastawiłam, ale wiadomo, że lepiej się na nic nie nastawiać. Co do drugiego imienia u nas tak samo jak u Sammi. Drugie imię po TŻ czyli Majkel (Jordan Miałam nie czytać opisu Marchewki, ale w sumie skoro wzbudza takie kontrowersje to przeczytam. Na SR nie chodziłam więc może trochę wiedzy nawet tej ciężkiej się przyda. Czy Wam hormony tez tak dokuczają jak mi?? Dziś się znowu spłakałam, pokłóciłam się z TŻ w sumie o całokształt. Trochę mu się należało bo bezrobocie go trochę demobilizuje i miał ogarnąć kilka rzeczy a się doprosić nie mogłam żeby w końcu się za to wziął. Potem zadzwonili z jednej rekrutacji że przeszedł do następnego etapu i w środę ma ostatnią rozmowę o pracę. Może coś z tego będzie więc plizzzzz trzymajcie kciuki Co chwila zaglądam na gołębice z jajem na balkonie i tak mi jakoś smutno się robi
|
|
|
|
#2372 |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Po pęcherzu mamy skaczę, już niedługo ją zobaczę- Mamusie VII-VIII 2013 cz.14!
ja jeszcze raz piszę - nie czytałam opisu Marchewki bo omijam tego typu wrażenia (jestem bardzo wrażliwą jednostką co ciąża mocno spotengowała). To co pisałam wcześniej o "nakręcaniu" chodziło mi, że wiele osób podchodzi do np. ciężarnej tak: " ojej ale przed Toba ciężkie chwile, poród to masakra, wiesz co ja miałam? itd itp....
albo poród to pestka ty zobaczysz co bedzie pózniej, te noce nieprzespane, te kupy... oj współczuję itd itp.... I co taka ciężarna wrażliwiec do potęgi... może sobie pomyśleć... jesuuuu wpakowałam się na minę, kurcze czytałam ze poród ok ale jak czytam/slysze kolejna babkę, ja też tak pewnie będę miała... i wychodzi z tego co? nakręcanie się. My nie wiemy jak będzie z nami, (tzn. wiemy.... w naszym przypadku wszystkie rodzimy lekko, łatwo i przyjemnie )zaznaczam mnie chodziło o te wszystkie opisy, a nie o samą Marchewkę bo w jej przypadku nie mam prawa się wypowiadać, nie znam i nie chcę znać szczegółów i za to nie powinnam być potępiona
|
|
|
|
#2373 |
|
Zakorzenienie
|
malinka zapytasz gin o to pokuwanie w pochwie?i napiszesz tu co powiedzial bo ja ostatnio mam coraz czesciej nie panikuje bo w sr ide do gin..a dzis znowu jak szlam to musialam przystac dwa razy bo tak jakby mnie kulo w kapoe czy szczypalo czy niewiem jak to opisac musialam skrzyzowac nogi i chwile poczekac...
|
|
|
|
#2374 |
|
Zakorzenienie
|
drugie imię - tak chciałabym, ale Tż cięzko coś zaakceptować to co ja chcę. Jak na razie imię pierwsze - dla jest bardzo bliskie i kochane i mysle, ze zawsze w sercu moje dziecko tak bedzie miało na imie choc oficjanie moze inne... na razie Synek to Lokatorek
|
|
|
|
#2375 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Już nie pamiętam o czym pomyślałam dziś w centrum miasta, ale musiałam bardzo się skupić i postarać żeby nie zanieść się płaczem Oj trzymam mocno kciuki za Twojego TŻ!! I wcale mu się nie dziwię, że jest totalnie zdemobilizowany ... Ty jesteś w zaawansowanej ciąży, a on jest głową rodziny. Bez pracyMój TŻ jak szukał w styczniu pracy to snuł się po domu zdołowany i tylko szukał zaczepki
|
|
|
|
|
#2376 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Teraz mam np. takie obawy, że pani leżąca obok mnie w szpitalu może opowiadać innym jak to ja jeczałam, albo jak ze mnie się lało. Wszystkie przechodzimy to samo. Te same lęki - o dziecko, ból (wiadomo nie dyskutuję tu o poziomie tego bólu bo to raczej nie mierzalne), i raczej powinnyśmy się wspierać, pomagać sobie i najlepiej wiele rzeczy przemilczeć, nie opowidać potem tż-tom czy koleżankom, że ta miała to czy tamto. Szczególnie, że panie na jednej sali po porodzie czy rodzące razem przeżywają tak intymne chwile z kimś obcym w sumie, to jest i tak wystarczająco stresująca sytuacja. Szczerze mówiąc jeśli ten jej opis był swego rodzaju katharsis dla autorki to w sumie dla niej lepiej. Jednak np. ja nie zdecydowałabym sie na publikowanie tak dosadnego tesktu na watku, na który może wejść każdy. W klubie, dla wybranych, no niech tam będzie. Niemniej jednak nie wiem jaki musiałabym mieć w sobie poziom frustracji, zdenerowania itp. uczuć żeby aż tak opisać własny poród i chcąc nie chcąc zwyczajnie straszyć inne ciężarówki. A i słuchajcie, na okolicznosc tej dyskusji przypomniałam sobie jak mi kolezanka mówiła, że do 2cm rozwarcia myslała, że umrze już i poprosiła o cc. Rodziła w prywatnej klinice to jej zrobili na zyczenie. Natomiast druga stwierdziła, że nawet nie wiedziała kiedy a miała już 5cm rozwarcia (czyli 3 wiecej), przyznała, że 7cm był krytyczny i mega bolący, ale jak dobrneła do 10cm to 5 partych i była dzidzia. Wg niej nie jest to takie straszne, a ta po cc powiedziała, żeby mąż kolejne sam sobie rodził. Dowód na to, że każda z nas inaczej to znosi. |
|
|
|
|
#2377 |
|
Rozeznanie
|
hej hej ja już po wizycie
mały cały i zdrowy waży 2060 w 32 i 5 dniu wiercił się niesamowicie niestety buźki jako takiej nie zobaczyłam bo mały leży już pod kością łonową i gin mi już po pit. smerał tym usg a tam już wcale wód nie ma i nie dało się 3 d zrobić mały na dodatek stopą i rękoma się zaslonił leży bardzo nisko gotowy do porodu niżej już mi brzuch nie spadnie... jutro zrobi mi usg szyjki itp no i fenoterol do 35 tyg a potem czekać na rozwiązanie tak gin szacuje że w 36 urodzę więc teraz leżeć mały przytył 0,5 kg w 2 tyg
|
|
#2378 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
|
||
|
|
|
#2379 | ||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Trzymam za TZta praceCytat:
dla maluszka, juz niewiele czasu wam zostalo Lez i odpoczywaj do porodu
|
|
#2380 |
|
Zakorzenienie
|
Nadrobiłam
|
|
|
|
#2381 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
ew. na lewym boku i zbieraj siły ![]() Co do opisu porodu, to nie chce mi się tego czytać, skoro takie macie opinie :P swoje widziałam i wiem, że można urodzić bez znieczulenia po cichu w pełnym skupieniu, ale wiem też, że czasami "już Ci więcej d*** nie dam" też się wymsknąć może :P Mam kolejne wieści z ZUSu - 5 czerwca mam dostać pieniądze za kwiecień i może uda się też za maj Ale na majowym zwolnieniu znów nie ma adnotacji, że wpłynęło do zakładu pracy, więc nie wiem jak to wyjaśnią. W środę wizyta, więc pogadam z szefem. W końcu nie jadę na ten wernisaż, bo leje u mnie od rana, byłam na krótkich zakupach blisko domu, brzuń ciągnie, bo Filip robi akrobacje, więc sobie odpuszczam. |
|
|
|
|
#2382 |
|
Raczkowanie
|
jesteśmy po wizycie - TZ urwał się z pracy i przyjechał do przychodni, więc oglądaliśmy Basiulkę razem
1) szyjka zamknięta, nie skrócona 2) mała jest już ułożona główką w dół 3) podglądaliśmy ją i jest CU-DO-WNA wody też ok. Chciała nam pokazać profil buźki, ale nasz mały uparciuszek ma twarzyczkę w stronę kręgosłupa, wiec nic nie szło zobaczyć ale za to widzieliśmy małe słodkie uszka
|
#2383 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
kawał dzidzi już masz![]() Czy u Was też nadal tak leje strasznie? Jest normalnie ciemno, szaro i byle jak. Aż dziś sobie pomyslalam, ze jak bedzie takie lato to pajacyki welurowe i cieplejsze koce konieczne A co do koca, to mój apel o podrzucenie linka, gdyby komuś coś wpadło w oko, aktualny. Chodzi mi o taki cieplejszy kocyk do wykorzystania na chlodniejsze dni i jesienia czy zima. Najelpiej jakby byl wiekszy niż te najczesciej spotykane 100cmx80cm. malaczarnakejt ty to się masz z tym Zus-em. Dwa miesiace nie płącą a żyć trzeba, chory system. Krysia super, że wizyta udana i z dzidzią wszystko ok.
http://suwaczek.com/20090905040820.png http://www.suwaczki.com/tickers/w4sqyx8dzy726s9y.png Edytowane przez idzia111 Czas edycji: 2013-05-27 o 16:42 |
|
|
|
|
#2384 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ---------- Dopisano o 16:44 ---------- Poprzedni post napisano o 16:42 ---------- Idzia u mnie jest pochmurnie od rana ale nie padało jeszcze. W sumie taka pogoda bardzo mi odpowiada i wcale nie narzekam. Tylko głupio wyglądam w moich sandałkach |
|
|
|
|
#2385 | |
|
Zadomowienie
|
malaczarnakejt co do "propozycji mamy", babcia mojego Tżta też wypaliła do mnie ze dwa razy już, że jeśli nie będziemy mieli czasu to żebyśmy malucha im przywieźli i w weekendy będziemy się widywać
tylko niestety ona taką sytuację zna z autopsji - jej córka gdy zaszła w ciążę była na studiach muzycznych i świetnie zapowiadającą się karierę. W związku z tym dzieckiem (dziewczynką, która miała siostrę bliźniaczkę - ale ta umarła tuż po porodzie, wcześniaki) zajęła się właśnie babcia Tżta. I matka widziała swoje dziecko na weekendy, a zabrali ją na stałe do siebie dopiero gdy miała 5 lat. Do dzisiaj ta siostra cioteczna Tżta ma żal do swoich rodziców, zwłaszcza do matki, utrzymują kontakt ale relacja jest raczej znikomej jakości. Zresztą wcale się nie dziwię. Za to babcię Tżta kocha strasznie.No i jak usłyszałam, że możemy dziecko "oddać" na czas od pn-pt to aż się we mnie zagotowało powiedziałam, że gdyby tak miało być to ja z tej mojej kariery zrezygnuję albo zatrudnię nianię ale dziecko ma być w NASZYM domu. Wiem, że ona tego złośliwie nie powiedziała, no ale...mnie nawet by do głowy nie przyszło, żeby komuś coś takiego proponować.A co do mamy, to moją też dopada syndrom opuszczonego gniazda ![]() Może Twoja miała bardziej na myśli, że będziecie maluszka zostawiać na dzień na parę godzin na wychowanie, podczas gdy Wy będziecie w pracy? Cytat:
![]() ad2 też na SR nie chodziłam - no to piona ![]() ad3 mnie też ostatnio zbiera na pochlipywanie i za Tżta mocne
|
|
|
|
|
#2386 | ||
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() Cytat:
|
||
|
|
|
#2387 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
takie niby kozaki, a na deszcz pasuja
|
|
|
|
|
#2388 | ||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
bardzo się cieszymy że wszystko dobrze i Maleństwo pięknie rośnie Teraz to już większość dzieciaczków będzie obrócona twarzyczką w stronę kręgosłupa i trudno o foto profilowe, ja na ostatnich usg zawsze oglądałam tylko tył główki Tymoteuszka ![]() Cytat:
za udaną wizytę, godzina 0 coraz bliżej, zaczyna się robić poważnie ![]() My zaczynamy 36tc w środę, jednak gin mówił, że CC proponuje 38tc1d więc cieszę się, że teoretycznie mam jeszcze trochę czasu na regenerację i przygotowania
|
|
|
#2389 | ||
|
Raczkowanie
|
śliczny brzuszek
![]() Cytat:
Cytat:
\ super! ![]() sammi - leż, odpoczywaj i trzymam kciuki, żeby takie historie się nie powtarzały
|
|
#2390 |
|
Zakorzenienie
|
A wiesz, że mam
I to nie byle jakie - w panterkę
|
|
|
|
#2391 |
|
Zadomowienie
|
No to teraz ja. Przeczytałam. I nie czuję się jakoś oburzona. Dziewczyna ma po prostu taki a nie inny styl pisania, poetką raczej nie zostanie. Jak dla mnie opisała szczegółowo bez owijania w bawełnę i dość naturalistycznie językiem laika jak to u niej wyglądało. Czytałam też inne opisy na majówkach i myślę że wiele z fragmentów Marchewki można było wrzucić od innych opisów tylko inne mamuśki użyły mniej kolokwialnego słownictwa. Szczerze mówiąc to ja sobie właśnie tak wyobrażam poród jak marchewa napisała. Że sporo fizjologicznie obrzydliwych rzeczy może się dziać. Ból i jeszcze raz ból. Jednak jednej rzeczy mam zamiar uniknąć jeśli jednak okaże się że będzie sn. Moja położna i moja lekarka w razie W. U niej ewidentnie było widać jak brak swojej położnej powodował dezinformację i wiele niepotrzebnego stresu. Że położna była nie miła to kij w oko, ale ona przez większość porodu miała tak marne informacje na temat tego co się aktualnie z nią dzieje że szok. Ja wiem że to są koszty, ale wyciągnę tą kasę spod ziemi (400 zł to nie aż taki majątek) ale położną opłacę jeśli się Tosiek zdecyduje na sn. Nie twierdzę oczywiście, że nie mogłabym trafić na fajny personel bez opłaty ale dla mnie to zbyt ważna sprawa żeby tak na ryzyk fizyk.
|
|
|
|
#2392 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Pracuje w szkole i widzi jakie teraz dzieci przychodzą do szkoły, najchętniej wszystkie by przetresowała. ![]() Muszę z nią pogadać, powiem, że przykro mi się robi jak uważa, że sobie nie dam rady i ona wychowałaby Fi lepiej... Oczywiście tak nie mówi, ale chwilami tak się czuję...
|
|
|
|
|
#2393 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Ja kupiłam taki kocyk jako cieplejszy: http://motherhood.pl/sklep/kocyk-bawelniany-30
|
|
|
#2394 | ||
|
Zakorzenienie
|
Ghia
dla TŻCytat:
![]() Cytat:
|
||
|
|
|
#2395 |
|
Zadomowienie
|
Niunia i Krysia
za wizyty i pokaźne dzieciątka Krysia - nasz maluch też na ostatnich USG ma główkę o tydzień do przodu, ginka też mówiła, że ok i że model nam rośnie, bo wszystkie wymiary ma na ten sam tydzień ![]() idzia już Ci miałam zapodać aukcje ale zauważyłam, że ten mój kocyk jest takich rozmiarów mniejszych (mikrofibra). Ale większy, ciepły, akrylowy, dziecięcy kupiłam u babki z pościelami i kocami na ryneczku za 33 zł. Może też coś ciekawego znajdziesz? Nie mogę się zdecydować na kolor wózka, ale padnie chyba na ten szary, jak się niebawem trafi dziewczynka to różowe kocyki i ubranka też będą ładnie wyglądać z tym kolorem
|
|
|
|
#2396 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() sammi a ten pierwszy nie jest mocno jasny? widzialas go na zywo? kurcze ja po tym jak oglądalam taki wyświechtany wózek mam obawy przed kupnem za jasnego
http://suwaczek.com/20090905040820.png http://www.suwaczki.com/tickers/w4sqyx8dzy726s9y.png Edytowane przez idzia111 Czas edycji: 2013-05-27 o 17:04 |
|
|
|
|
#2397 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Ok uciekam bo muszę trochę wcześniej być na ktg. Odezwę się po wizycie. |
|
|
|
|
#2398 |
|
Zakorzenienie
|
A jak na złość słońce u mnie wychodzi
Sammmi ja mam grafitowy wózek i prezentuje się super A różowy kocyk wyglądałby w nim obłędnie Eh zostało mi kilka rzeczy do kupienia na allegro i szukam sprzedawcy, który miałaby to wszystko u siebie. Ale to oczywiście zadanie niełatwe, a na dodatek już wrzuciłam do koszyka kilka strasznie potrzebnych rzeczy |
|
|
|
#2399 |
|
Zakorzenienie
|
KRYSIA, NIUNIA - gratulacje z okazji wizyt!
![]() GHIA - no wlasnie
|
#2400 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Sammi no to piona. Mnie się oczywiście marzyło Gabriel na drugie, ale Antoni Gabriel to jakoś chyba mega dziwnie brzmi co nie??No i polazłam do gołębicy żeby ją... pokarmić ![]() A i się witam w 36 tygodniu zostało mi równiutkie 5 tygodni
|
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 23:43.

)
I wcale mu się nie dziwię, że jest totalnie zdemobilizowany ... Ty jesteś w zaawansowanej ciąży, a on jest głową rodziny. Bez pracy

ale za to widzieliśmy małe słodkie uszka
powiedziałam, że gdyby tak miało być to ja z tej mojej kariery zrezygnuję albo zatrudnię nianię ale dziecko ma być w NASZYM domu. Wiem, że ona tego złośliwie nie powiedziała, no ale...mnie nawet by do głowy nie przyszło, żeby komuś coś takiego proponować.
co nie??