|
|||||||
| Notka |
|
| Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#1891 | |
|
Raczkowanie
|
Dot.: Soczewki kontaktowe - wątek zbiorczy, cz. III
Cytat:
|
|
|
#1892 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Zresztą niech kombinuje Twoja okulistka trafiła na "ciekawy przypadek" to musi się wykazać kreatywnością Co do tego uwodnienia to soczewki mogą mieć wyzsze uwodnienie jeżeli zawierają składnik zatrzymujący wodę. Za mało wody też nie dobrze bo soczewka robi się bardziej sztywna. Trzeba znaleźć złoty środek ![]() Z tym polecaniem soczewek to nie jest takie oczywista sprawa,mogłabym polecić jakbym zobaczyła jak się układają na oku i po wizycie kontrolne oceniając ile jest na nich osadów przez internet nie jestem w stanie.Jeżeli chodzi o szczypanie to moim zdaniem lepiej je wyeliminować jeżeli sie da czyli spróbować z innym płynem do nowej pary soczewek.
|
|
|
#1893 | |||
|
Przyczajenie
|
Cytat:
. Jesli chodzi o astygmatyzm, to mam na obydwu oczach (na lewym -0,25 a na prawym -1,5) - więc i tak już mam pominięty i zmniejszony. ---------- Dopisano o 23:26 ---------- Poprzedni post napisano o 23:17 ---------- Cytat:
![]() Pisałam tu zresztą o moim przypadku, począwszy od róznych wynikach badań (najpierw na obydwu oczach -2,50 i cylindrach OP-0,75 a OL -0,50, potem kolejne badanie z rozszerzeniem źrenic i tu wada OP:-2,75 cyl.-1,50 a OL: -3,25 cyl.-0,25), problemach z widzeniem z bliska i zamglonym widzeniem, a skończywszy na kolejnych próbnych soczewkach, tym razem progresywnych.. Coś przeczuwam,ze na tym sie nie skończy.. i okaże się , że nie będę mogła nosić soczewek..![]() ---------- Dopisano o 23:29 ---------- Poprzedni post napisano o 23:26 ---------- Cytat:
Dziekuję bardzo za wszystkie rady
|
|||
|
|
|
|
#1894 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Moim zdaniem trzeba się uzbroić w cierpliwość i dopóki okulista ma pomysł co jeszcze można by zmienić to warto próbować. Gorzej jak ona powie, że już nie wie jak Ci pomóc. trzymam kciuki
|
|
|
#1895 |
|
Zadomowienie
|
Co może być powodem tego że soczewka "wyszczerbiła się" na brzegu? Miała niecałe 2 tygodnie, więc nie była używana po terminie. Zastanawiam się, czy to wada fabryczna soczewki, czy po prostu ja je źle użytkuję
Noszę Air Optix.
|
|
|
|
|
#1896 |
|
Zakorzenienie
|
Też mi się to zdarzyło, a używam soczewek jakieś dwa lata. Może podczas czyszczenia lub zakładania zawadziłaś paznokciem?
|
|
|
|
|
#1897 |
|
Nie depcze krokusów
|
U mnie już 3 soczewka TruEye z opakowania ma znacznie słabszą moc
Chciałam reklamować, ale paragon już wyblakł... 10 soczewek było ok.
|
|
|
#1898 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Zgodnie z prawem masz prawo reklamowac towar nawet z wyblaklym paragonem. To nie Twoja wina, ze wyblakl, a paragon przeciez masz. |
|
|
|
|
|
#1899 |
|
Nie depcze krokusów
|
Ale nic na nim nie widać kompletnie...
|
|
|
#1900 |
|
Zakorzenienie
|
Ja Ci tylko mowie, jakie sa przepisy. Oczywiscie sprzedawca bedzie sie wyklocal, ze to nie jego i takie tam. Oczywiscie mozesz isc do Rzecznika Praw Konsumenta. Oczywiscie bedzie po Twojej stronie. Pytanie tylko, czy warto to robic dla tych kilku zlotych.
Ja mam dzisiaj wizyte z darmowymi soczewkami Acuvue
|
|
|
|
|
#1901 |
|
Nie depcze krokusów
|
Właśnie nie warto, cenię swój czas.
|
|
|
#1902 |
|
Zakorzenienie
|
Ale pamietaj o tym, jak np. bedziesz chciala reklamowac cos drogiego - buty, sprzet AGD itp.
|
|
|
|
|
#1903 |
|
Nie depcze krokusów
|
A, takich sprzętów paragony kseruję
|
|
|
#1904 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Po prostu zastanawiam się czy to ja coś uszkodziłam, czy to wada fabryczna soczewki.
|
|
|
|
|
|
#1905 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
A odpowie mi ktoś czy mogę kupić np. 3 soczewki czy muszę parzyście? Tak na wypadek gdyby i mi pękła
|
|
|
#1906 |
|
Raczkowanie
|
Malfinka ja mam miesięczne i kupuje po 3 w opakowaniu
|
|
|
|
|
#1907 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Wczoraj bylam na wizycie i dostane za tydzien ten startowy pakiet soczewek, bo toryczne musza zamawiac. Poprosilam o jednodniowe, bo mialam kiedys problem z rogowka i zalezy mi na zachowaniu higieny. Dowiedzialam sie, ze jednodniowe i 2tygodniowe nawet jednej firmy (Acuvue) roznia sie parametrami - w moim przypadku sa rozne cylindry. Za tydzien jestem umowiona na odbior i sprawdzenie, jak leza te jednodniowe. Fajnie, bo okularki przeciwsloneczne juz czekaja Do tego moja wada nie zmienila sie od roku, wiec jest szansa, ze cos tam jeszcze bede widziala na starosc
|
|
|
|
|
|
#1908 |
|
Raczkowanie
|
Dzięki dziewczyny!
![]() Mam zwykle sferyczne, tylko dioptrii już trochę... Zastanawiam się jeszcze, o które soczewki poprosić okulistę. Teraz mam Soflensy 59, ale po całym dniu czuję, że mi dokuczają wieczorem (suchość oczu i mam wrażenie, że mi jakby przeszkadzają, a na pewno je bardzo czuję). Podpowiadacie, żeby tych spróbować z większą przepuszczalnością tlenu, więc może Acuvue albo Air Optix?
|
|
#1909 |
|
Raczkowanie
|
Malfinka ja mam Air Optix i jestem bardzo zadowolona ,ale to są moje pierwsze ,innych firm nie próbowałam , ale myślę ,że specjalista powinien Ci doradzić
|
|
|
|
|
#1910 |
|
Raczkowanie
|
Wiem, wiem
Robię tylko małe rozeznanie przed wizytą u okulisty
|
|
#1911 |
|
Raczkowanie
|
Malfinka, ja na początku noszenia soczewek też miałam SoftLens, to oczy miałam, jak królik, później próbowałam Air Optix i wyglądałam jak płaczący terminator (ku mojemu ogromnemu zdziwieniu, bo myślałam, że jak wydam więcej na soczewki to będzie lepiej, a tak mnie uwierały w oczy, że szału można było dostać). Później próbowałam J&J - najpierw Acuvue Oasys - szału nie było, i na końcu A. Advance - i tych używam już jakieś 3 lata. Trochę się więc naszukałam
Aha, a jako pierwszych w ogóle używałam iWear jednodniowych. Też mnie uwierały, więc zmieniłam, a jak wróciłam do nich po ok. pól roku, to były już ok Tyle, że jednodniowe to za droga impreza jak dla mnie. A co do porad specjalisty - takie zaleci, za które ma opłacone. Przynajmniej ja natykałam się na taki "obiektywizm"
|
|
#1912 |
|
Raczkowanie
|
Alisiatko a jak Ci się nosiło ogólnie Soflensy? Ja generalnie nie narzekam, nie uwierają mnie i gdyby nie ta suchość oka wieczorem, to mogłabym je nosić. Może to kwestia płynu? Mi to już dziewczyny podpowiadały wcześniej
|
|
#1913 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() To nie jest powód, żeby zrezygnować z badania wzroku i eksperymentować na własną rękę narażając swoje zdrowie, a jeżeli chodzi o oczy to skutki zaniedbania mogą być na prawdę poważne.
|
|
|
#1914 | ||
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Przez cały dzień miałam przekrwione oczy. Ale to były moje drugie soczewki, wcześniej nosiłam przez miesiąc iWear jednodniowe, a później zaraz przeskoczyłam na miesięczne, które są trochę grubsze i twardsze. Może po prostu moje oczęta nie były na to gotowe No i właśnie zapomniałam napisać o płynie. Używałam Horien, bo był przyjemnie tani A później koleżanka poleciła mi Solo Care Aqua. Droższy o wiele, ale widziałam poprawę, więc tak już zostało.Cytat:
Trzeba się po prostu trzymać mocy i krzywizny wyznaczonej przez lekarza, ale producenta już niekoniecznie.
|
|
|
#1915 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Nie chce mi się powtarzać po raz enty w tym wątku, więc polecam zerknąć choćby na poprzednią stronę.
|
|
|
|
#1916 |
|
Nie depcze krokusów
|
Alisiatko - miałam 2 różne modele soczewek tej samej firmy o identycznych wymiarach. Jedne trzymały się oka, drugie spływały.
Nie ma czegoś takiego jak "krzywizna wyznaczona przez lekarza". Lekarz może zbadać krzywiznę Twojej rogówki i do niej dopasowuje wymiary soczewek w wyniku aplikacji i badania oczu zasoczewkowanego klienta. Weź piłkę i przetnij na pół, a drugą połówkę przetnij na kolejne pół. Otrzymane wycinki mają tę samą krzywiznę, a ich kształt jest kompletnie odmienny!
|
|
|
#1917 |
|
Raczkowanie
|
Ehe, czyli, jeśli lekarz mi powie, że mam używać np. Air Optix Ciba Vision, to już mam używać tych i nigdy żadnych innych. No błagam! Noszę soczewki od 6 lat, przez ten czas wypróbowałam soczewki różnych producentów, aż w końcu znalazłam te, które mi odpowiadają. Jeśli miałabym się trzymać producenta poleconego mi przez lekarza, to wydrapałabym sobie w końcu oczy.
|
|
#1918 | ||
|
Nie depcze krokusów
|
Cytat:
Cytat:
Gdy powikłania dają się odczuć, to są już w posuniętym stanie... Proponuję zmianę lekarza i informowanie nowego o dyskomforcie związanym z soczewkami. Z czystym sercem jestem w stanie polecić 2 lekarzy w Krakowie. A byłam u kilkunastu.
|
|
|
|
#1919 | ||
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Trzymanie się krzywizny na nic się nie zda, ponieważ wystarczy zmiana konstrukcji czy materiału soczewki i pomimo tej samej krzywizny soczewka inaczej zachowuje się na oku A tak się składa że każda firma produkuje soczewki z innego materiału, o innej sztywności,uwodnieniu, konstrukcji, średnicy, profilu krawędzi itp więc nie da sie przewidzieć czy inna soczewka będzie dobrze dopasowana dopóki się jej nie założy na oko. Dlatego decyzję o zmianie soczewki podejmuje się podczas konsultacji ze specjalistą i nową soczewkę zakłada się podczas badania. Następnie specjalista ocenia jej dopasowanie oraz ostrość wzroku i dopiero wtedy można testować soczewkę. Jeżeli nowa soczewka układa się prawidłowo na oku a jest niekomfortowa, czasami wystarczy zmiana systemu pielęgnacji... nie trzeba od razu zmieniać soczewki. Zresztą jest wiele rzeczy, na które należy zwrócić uwagę o których niestety pacjenci nie wiedzą. Cytat:
W naszym kraju niestety na profilaktykę się nie stawia. Świadomość pacjentów jest minimalna, niestety niektórych specjalistów również... Soczewki może kupić każdy, jakie tylko chce, nie mając pojęcia jak ich używać a o powikłania będziemy się martwić później. To, że trafiłaś na kiepskiego specjalistę, do którego nie miałaś zaufania, nie zmienia faktu, że próbowanie soczewek różnych producentów na własną rękę nie jest dobrym rozwiązaniem.
|
|
|
#1920 |
|
Raczkowanie
|
Ups... chyba nieświadomie małą burzę wywołałam...
Przepraszam dziewczyny
![]() |
Nowe wątki na forum Forum plotkowe
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 23:43.

przez internet nie jestem w stanie.
i okaże się , że nie będę mogła nosić soczewek..

Tyle, że jednodniowe to za droga impreza jak dla mnie. A co do porad specjalisty - takie zaleci, za które ma opłacone. Przynajmniej ja natykałam się na taki "obiektywizm"