Soczewki kontaktowe - wątek zbiorczy, cz. III - Strona 64 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Forum plotkowe

Notka

Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2013-05-14, 18:43   #1891
Malfinka86
Raczkowanie

GG do Malfinka86 Send a message via Skype™ to Malfinka86
Dot.: Soczewki kontaktowe - wątek zbiorczy, cz. III

Cytat:
Napisane przez Agutak Pokaż wiadomość
Czy mogłabym prosić o podanie jakie jeszcze soczewki sa polecane dla suchych oczu, zebym miała rozeznanie?
Jeśli chodzi o płyn, to u mnie również pojawia się delikatne szczypanie po nałożeniu soczewki zamoczonej w płynie- trwa to klika sekund i myślałam ,że to normalne. Czy to jest normalne czy lepiej spróbowac innego płynu? .
Również z niecierpliwością czekam na wypowiedź kogoś rozeznanego
Stary 2013-05-14, 20:34   #1892
fiolka85
Wtajemniczenie

Cytat:
Fiolka85 miałaś rację niestety co do tego, że mam rozleniwioną akomodację i suche oko, co wykazała kontrola u okulisty i opisywane przez ze mnie objawy dyskomfortu..
Okulistka zaproponowała nosic soczewki a do czytania zakładac okulary +1, albo spróbować soczewek progresywnych żeby rozruszać akomodację.
Spróbuję więc kolejnej pary soczewek (chyba już trzecie z kolei..), tym razem progresywnych.
Soczewki multifocal - na oko lewe o mocy -3 z addycją +1, a na oko lewe mam jeszcze astygmatyzm więc multifocal toric o mocy -2,50, cyl.-0,75 z addycją +1. Soczewki na zamówienie więc muszę za nimi poczekać.
Na suche oko dostałam krople Hialeye, które mam czesto zakraplać.

---------- Dopisano o 12:23 ---------- Poprzedni post napisano o 12:02 ----------

Znowu dowiedziałam się tu czegoś nowego- do suchych oczu nie są polecane soczewki o wysokim uwodnieniu. Szukałam informacji o soczewkach, które mam zamówione i okazuje się,ze mają one bardzo duże uwodnienie ( multifocal toric i zwykłe multifocal - 59 % wody), a z kolei przepuszczalnośc tlenu nie za wysoką ( dk/t - 42). Czemu okulistka wiedząc o moich suchych oczach przepisuje mi takie soczewki? Pod wzgledem przepuszczalności tlenu lepsze byłyby np. Air optixy multifocal ( dk/t - 138 ) prawda?
Czy mogłabym prosić o podanie jakie jeszcze soczewki sa polecane dla suchych oczu, zebym miała rozeznanie?
Jeśli chodzi o płyn, to u mnie również pojawia się delikatne szczypanie po nałożeniu soczewki zamoczonej w płynie- trwa to klika sekund i myślałam ,że to normalne. Czy to jest normalne czy lepiej spróbowac innego płynu? Bedę testowac te nowe soczewki progresywne więc miałabym mozliwość zmiany płynu.
Multifokalne z cylindrami to ja znam tylko jedne, więc po prostu nie ma wyboru...ale nie wiem czy przy takim niskim astygmatyźmie i tylko na jednym oku,nie można by spróbować pominąć ten cylinder i wtedy będzie większy wybór soczewek.
Zresztą niech kombinuje Twoja okulistka trafiła na "ciekawy przypadek" to musi się wykazać kreatywnością

Co do tego uwodnienia to soczewki mogą mieć wyzsze uwodnienie jeżeli zawierają składnik zatrzymujący wodę.
Za mało wody też nie dobrze bo soczewka robi się bardziej sztywna. Trzeba znaleźć złoty środek

Z tym polecaniem soczewek to nie jest takie oczywista sprawa,mogłabym polecić jakbym zobaczyła jak się układają na oku i po wizycie kontrolne oceniając ile jest na nich osadów przez internet nie jestem w stanie.

Jeżeli chodzi o szczypanie to moim zdaniem lepiej je wyeliminować jeżeli sie da czyli spróbować z innym płynem do nowej pary soczewek.
Stary 2013-05-14, 23:29   #1893
Agutak
Przyczajenie

Cytat:
Napisane przez fiolka85 Pokaż wiadomość
Multifokalne z cylindrami to ja znam tylko jedne, więc po prostu nie ma wyboru...ale nie wiem czy przy takim niskim astygmatyźmie i tylko na jednym oku,nie można by spróbować pominąć ten cylinder i wtedy będzie większy wybór soczewek.
No też dlatego nie mogłam w necie znaleźć innych soczewek multifokalnych torycznych poza tymi CooperVision, które mi zamówiła okulistka (też zresztą twierdząc, że innych nie ma .
Jesli chodzi o astygmatyzm, to mam na obydwu oczach (na lewym -0,25 a na prawym -1,5) - więc i tak już mam pominięty i zmniejszony.

---------- Dopisano o 23:26 ---------- Poprzedni post napisano o 23:17 ----------

Cytat:
Zresztą niech kombinuje Twoja okulistka trafiła na "ciekawy przypadek" to musi się wykazać kreatywnością
Ha, no własnie kombinuje i nie wiem czy nie za bardzo..
Pisałam tu zresztą o moim przypadku, począwszy od róznych wynikach badań (najpierw na obydwu oczach -2,50 i cylindrach OP-0,75 a OL -0,50, potem kolejne badanie z rozszerzeniem źrenic i tu wada OP:-2,75 cyl.-1,50 a OL: -3,25 cyl.-0,25), problemach z widzeniem z bliska i zamglonym widzeniem, a skończywszy na kolejnych próbnych soczewkach, tym razem progresywnych..
Coś przeczuwam,ze na tym sie nie skończy.. i okaże się , że nie będę mogła nosić soczewek..

---------- Dopisano o 23:29 ---------- Poprzedni post napisano o 23:26 ----------

Cytat:
Jeżeli chodzi o szczypanie to moim zdaniem lepiej je wyeliminować jeżeli sie da czyli spróbować z innym płynem do nowej pary soczewek.
Spytam w takim razie przy odbiorze soczewek multifocal o zmianę płynu i który mogłabym do nich używać.

Dziekuję bardzo za wszystkie rady
Agutak jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-05-15, 11:18   #1894
fiolka85
Wtajemniczenie

Cytat:

---------- Dopisano o 23:26 ---------- Poprzedni post napisano o 23:17 ----------

Ha, no własnie kombinuje i nie wiem czy nie za bardzo..
Pisałam tu zresztą o moim przypadku, począwszy od róznych wynikach badań (najpierw na obydwu oczach -2,50 i cylindrach OP-0,75 a OL -0,50, potem kolejne badanie z rozszerzeniem źrenic i tu wada OP:-2,75 cyl.-1,50 a OL: -3,25 cyl.-0,25), problemach z widzeniem z bliska i zamglonym widzeniem, a skończywszy na kolejnych próbnych soczewkach, tym razem progresywnych..
Coś przeczuwam,ze na tym sie nie skończy.. i okaże się , że nie będę mogła nosić soczewek..
Czasem trzeba pokombinować, bo standardowe rozwiązania się nie sprawdzają.
Moim zdaniem trzeba się uzbroić w cierpliwość i dopóki okulista ma pomysł co jeszcze można by zmienić to warto próbować.
Gorzej jak ona powie, że już nie wie jak Ci pomóc.

trzymam kciuki
Stary 2013-05-19, 08:27   #1895
softgrey
Zadomowienie

Co może być powodem tego że soczewka "wyszczerbiła się" na brzegu? Miała niecałe 2 tygodnie, więc nie była używana po terminie. Zastanawiam się, czy to wada fabryczna soczewki, czy po prostu ja je źle użytkuję Noszę Air Optix.
softgrey jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-05-19, 10:49   #1896
Aimee_J
Zakorzenienie

Też mi się to zdarzyło, a używam soczewek jakieś dwa lata. Może podczas czyszczenia lub zakładania zawadziłaś paznokciem?
Aimee_J jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-05-19, 21:14   #1897
Malla
Nie depcze krokusów

U mnie już 3 soczewka TruEye z opakowania ma znacznie słabszą moc Chciałam reklamować, ale paragon już wyblakł... 10 soczewek było ok.
Stary 2013-05-20, 08:20   #1898
mimbi
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez softgrey Pokaż wiadomość
Co może być powodem tego że soczewka "wyszczerbiła się" na brzegu? Miała niecałe 2 tygodnie, więc nie była używana po terminie. Zastanawiam się, czy to wada fabryczna soczewki, czy po prostu ja je źle użytkuję Noszę Air Optix.
To moze byc jakas usterka mechaniczna, ale kategorycznie wyrzuc te soczewke! Ja kiedys sobie zalozylam taka wyszczerbiona i skonczylo sie wizyta na ostrym dyzurze okulistycznym i rykiem z bolu.
Cytat:
Napisane przez Malla Pokaż wiadomość
U mnie już 3 soczewka TruEye z opakowania ma znacznie słabszą moc Chciałam reklamować, ale paragon już wyblakł... 10 soczewek było ok.
Zgodnie z prawem masz prawo reklamowac towar nawet z wyblaklym paragonem. To nie Twoja wina, ze wyblakl, a paragon przeciez masz.
mimbi jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-05-20, 09:08   #1899
Malla
Nie depcze krokusów

Ale nic na nim nie widać kompletnie...
Stary 2013-05-20, 10:45   #1900
mimbi
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Malla Pokaż wiadomość
Ale nic na nim nie widać kompletnie...
Ja Ci tylko mowie, jakie sa przepisy. Oczywiscie sprzedawca bedzie sie wyklocal, ze to nie jego i takie tam. Oczywiscie mozesz isc do Rzecznika Praw Konsumenta. Oczywiscie bedzie po Twojej stronie. Pytanie tylko, czy warto to robic dla tych kilku zlotych.

Ja mam dzisiaj wizyte z darmowymi soczewkami Acuvue
Stary 2013-05-20, 10:53   #1901
Malla
Nie depcze krokusów

Właśnie nie warto, cenię swój czas.
Stary 2013-05-20, 11:00   #1902
mimbi
Zakorzenienie

Ale pamietaj o tym, jak np. bedziesz chciala reklamowac cos drogiego - buty, sprzet AGD itp.
Stary 2013-05-20, 11:30   #1903
Malla
Nie depcze krokusów

A, takich sprzętów paragony kseruję
Stary 2013-05-20, 20:36   #1904
softgrey
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez mimbi Pokaż wiadomość
To moze byc jakas usterka mechaniczna, ale kategorycznie wyrzuc te soczewke! Ja kiedys sobie zalozylam taka wyszczerbiona i skonczylo sie wizyta na ostrym dyzurze okulistycznym i rykiem z bolu.
Zgodnie z prawem masz prawo reklamowac towar nawet z wyblaklym paragonem. To nie Twoja wina, ze wyblakl, a paragon przeciez masz.
Wyrzuciłam ją jak tylko zauważyłam Po prostu zastanawiam się czy to ja coś uszkodziłam, czy to wada fabryczna soczewki.
softgrey jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-05-20, 20:50   #1905
Malfinka86
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez softgrey Pokaż wiadomość
Wyrzuciłam ją jak tylko zauważyłam Po prostu zastanawiam się czy to ja coś uszkodziłam, czy to wada fabryczna soczewki.
Mojej koleżance też się uszczerbiła po niecałych 2 tygodniach noszenia (ma miesięczne). Nawet nie wie kiedy to się stało, ale obstawiamy, że podczas wyjmowania zahaczyła paznokciem.

A odpowie mi ktoś czy mogę kupić np. 3 soczewki czy muszę parzyście? Tak na wypadek gdyby i mi pękła
Stary 2013-05-20, 22:25   #1906
butterfly 1
Raczkowanie

Malfinka ja mam miesięczne i kupuje po 3 w opakowaniu
butterfly 1 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-05-21, 10:04   #1907
mimbi
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Malfinka86 Pokaż wiadomość

A odpowie mi ktoś czy mogę kupić np. 3 soczewki czy muszę parzyście? Tak na wypadek gdyby i mi pękła
Niektore soczewki mozesz bez problemu kupic na sztuki na allegro. Ale jak masz np. toryczne to juz bedzie trudniej, bo one sa sprzedawane w pakietach.

Wczoraj bylam na wizycie i dostane za tydzien ten startowy pakiet soczewek, bo toryczne musza zamawiac. Poprosilam o jednodniowe, bo mialam kiedys problem z rogowka i zalezy mi na zachowaniu higieny. Dowiedzialam sie, ze jednodniowe i 2tygodniowe nawet jednej firmy (Acuvue) roznia sie parametrami - w moim przypadku sa rozne cylindry. Za tydzien jestem umowiona na odbior i sprawdzenie, jak leza te jednodniowe. Fajnie, bo okularki przeciwsloneczne juz czekaja Do tego moja wada nie zmienila sie od roku, wiec jest szansa, ze cos tam jeszcze bede widziala na starosc
Stary 2013-05-21, 19:23   #1908
Malfinka86
Raczkowanie

Dzięki dziewczyny!

Mam zwykle sferyczne, tylko dioptrii już trochę...

Zastanawiam się jeszcze, o które soczewki poprosić okulistę. Teraz mam Soflensy 59, ale po całym dniu czuję, że mi dokuczają wieczorem (suchość oczu i mam wrażenie, że mi jakby przeszkadzają, a na pewno je bardzo czuję). Podpowiadacie, żeby tych spróbować z większą przepuszczalnością tlenu, więc może Acuvue albo Air Optix?
Stary 2013-05-22, 10:11   #1909
butterfly 1
Raczkowanie

Malfinka ja mam Air Optix i jestem bardzo zadowolona ,ale to są moje pierwsze ,innych firm nie próbowałam , ale myślę ,że specjalista powinien Ci doradzić
butterfly 1 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-05-22, 18:42   #1910
Malfinka86
Raczkowanie

Wiem, wiem Robię tylko małe rozeznanie przed wizytą u okulisty
Stary 2013-05-23, 00:18   #1911
Alisiatko
Raczkowanie

Malfinka, ja na początku noszenia soczewek też miałam SoftLens, to oczy miałam, jak królik, później próbowałam Air Optix i wyglądałam jak płaczący terminator (ku mojemu ogromnemu zdziwieniu, bo myślałam, że jak wydam więcej na soczewki to będzie lepiej, a tak mnie uwierały w oczy, że szału można było dostać). Później próbowałam J&J - najpierw Acuvue Oasys - szału nie było, i na końcu A. Advance - i tych używam już jakieś 3 lata. Trochę się więc naszukałam Aha, a jako pierwszych w ogóle używałam iWear jednodniowych. Też mnie uwierały, więc zmieniłam, a jak wróciłam do nich po ok. pól roku, to były już ok Tyle, że jednodniowe to za droga impreza jak dla mnie. A co do porad specjalisty - takie zaleci, za które ma opłacone. Przynajmniej ja natykałam się na taki "obiektywizm"
Stary 2013-05-23, 19:21   #1912
Malfinka86
Raczkowanie

Alisiatko a jak Ci się nosiło ogólnie Soflensy? Ja generalnie nie narzekam, nie uwierają mnie i gdyby nie ta suchość oka wieczorem, to mogłabym je nosić. Może to kwestia płynu? Mi to już dziewczyny podpowiadały wcześniej
Stary 2013-05-23, 20:38   #1913
fiolka85
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez Alisiatko Pokaż wiadomość
A co do porad specjalisty - takie zaleci, za które ma opłacone. Przynajmniej ja natykałam się na taki "obiektywizm"
Wiadomo, że tacy sie zdarzają ale nie wrzucajmy wszystkich do jednego worka...
To nie jest powód, żeby zrezygnować z badania wzroku i eksperymentować na własną rękę narażając swoje zdrowie, a jeżeli chodzi o oczy to skutki zaniedbania mogą być na prawdę poważne.
Stary 2013-05-23, 22:31   #1914
Alisiatko
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez Malfinka86 Pokaż wiadomość
Alisiatko a jak Ci się nosiło ogólnie Soflensy? Ja generalnie nie narzekam, nie uwierają mnie i gdyby nie ta suchość oka wieczorem, to mogłabym je nosić. Może to kwestia płynu? Mi to już dziewczyny podpowiadały wcześniej
No właśnie ja niestety narzekałam Przez cały dzień miałam przekrwione oczy. Ale to były moje drugie soczewki, wcześniej nosiłam przez miesiąc iWear jednodniowe, a później zaraz przeskoczyłam na miesięczne, które są trochę grubsze i twardsze. Może po prostu moje oczęta nie były na to gotowe No i właśnie zapomniałam napisać o płynie. Używałam Horien, bo był przyjemnie tani A później koleżanka poleciła mi Solo Care Aqua. Droższy o wiele, ale widziałam poprawę, więc tak już zostało.

Cytat:
Wiadomo, że tacy sie zdarzają ale nie wrzucajmy wszystkich do jednego worka...
To nie jest powód, żeby zrezygnować z badania wzroku i eksperymentować na własną rękę narażając swoje zdrowie, a jeżeli chodzi o oczy to skutki zaniedbania mogą być na prawdę poważne.
Oczywiście masz rację w tym, co piszesz, ale ja przecież nie napisałam, żeby się nie badać! Trzeba się po prostu trzymać mocy i krzywizny wyznaczonej przez lekarza, ale producenta już niekoniecznie.
Stary 2013-05-23, 23:14   #1915
--Olka--
Zakorzenienie

Cytat:
Oczywiście masz rację w tym, co piszesz, ale ja przecież nie napisałam, żeby się nie badać! Trzeba się po prostu trzymać mocy i krzywizny wyznaczonej przez lekarza, ale producenta już niekoniecznie.
Mylisz się.
Nie chce mi się powtarzać po raz enty w tym wątku, więc polecam zerknąć choćby na poprzednią stronę.
Stary 2013-05-23, 23:27   #1916
Malla
Nie depcze krokusów

Alisiatko - miałam 2 różne modele soczewek tej samej firmy o identycznych wymiarach. Jedne trzymały się oka, drugie spływały.

Nie ma czegoś takiego jak "krzywizna wyznaczona przez lekarza". Lekarz może zbadać krzywiznę Twojej rogówki i do niej dopasowuje wymiary soczewek w wyniku aplikacji i badania oczu zasoczewkowanego klienta.

Weź piłkę i przetnij na pół, a drugą połówkę przetnij na kolejne pół. Otrzymane wycinki mają tę samą krzywiznę, a ich kształt jest kompletnie odmienny!
Stary 2013-05-24, 11:38   #1917
Alisiatko
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez --Olka-- Pokaż wiadomość
Mylisz się.
Nie chce mi się powtarzać po raz enty w tym wątku, więc polecam zerknąć choćby na poprzednią stronę.
Ehe, czyli, jeśli lekarz mi powie, że mam używać np. Air Optix Ciba Vision, to już mam używać tych i nigdy żadnych innych. No błagam! Noszę soczewki od 6 lat, przez ten czas wypróbowałam soczewki różnych producentów, aż w końcu znalazłam te, które mi odpowiadają. Jeśli miałabym się trzymać producenta poleconego mi przez lekarza, to wydrapałabym sobie w końcu oczy.
Stary 2013-05-24, 11:55   #1918
Malla
Nie depcze krokusów

Cytat:
Ehe, czyli, jeśli lekarz mi powie, że mam używać np. Air Optix Ciba Vision, to już mam używać tych i nigdy żadnych innych. No błagam!
Nie. Ale jeśli chcesz zmienić na inne, konieczna jest wizyta w celu ich doboru.
Cytat:
Noszę soczewki od 6 lat, przez ten czas wypróbowałam soczewki różnych producentów, aż w końcu znalazłam te, które mi odpowiadają.
Nie oznacza to, że odpowiadają Twoim oczom. Chodzisz na wizyty co pół roku?
Gdy powikłania dają się odczuć, to są już w posuniętym stanie...
Cytat:
Jeśli miałabym się trzymać producenta poleconego mi przez lekarza, to wydrapałabym sobie w końcu oczy.
Proponuję zmianę lekarza i informowanie nowego o dyskomforcie związanym z soczewkami. Z czystym sercem jestem w stanie polecić 2 lekarzy w Krakowie. A byłam u kilkunastu.
Stary 2013-05-24, 23:09   #1919
fiolka85
Wtajemniczenie

Cytat:

Niestety to nie jest takie proste jak piszesz.

Trzymanie się krzywizny na nic się nie zda, ponieważ wystarczy zmiana konstrukcji czy materiału soczewki i pomimo tej samej krzywizny soczewka inaczej zachowuje się na oku
A tak się składa że każda firma produkuje soczewki z innego materiału, o innej sztywności,uwodnieniu, konstrukcji, średnicy, profilu krawędzi itp więc nie da sie przewidzieć czy inna soczewka będzie dobrze dopasowana dopóki się jej nie założy na oko.
Dlatego decyzję o zmianie soczewki podejmuje się podczas konsultacji ze specjalistą i nową soczewkę zakłada się podczas badania. Następnie specjalista ocenia jej dopasowanie oraz ostrość wzroku i dopiero wtedy można testować soczewkę.
Jeżeli nowa soczewka układa się prawidłowo na oku a jest niekomfortowa, czasami wystarczy zmiana systemu pielęgnacji... nie trzeba od razu zmieniać soczewki.
Zresztą jest wiele rzeczy, na które należy zwrócić uwagę o których niestety pacjenci nie wiedzą.

Cytat:
Ehe, czyli, jeśli lekarz mi powie, że mam używać np. Air Optix Ciba Vision, to już mam używać tych i nigdy żadnych innych. No błagam! Noszę soczewki od 6 lat, przez ten czas wypróbowałam soczewki różnych producentów, aż w końcu znalazłam te, które mi odpowiadają. Jeśli miałabym się trzymać producenta poleconego mi przez lekarza, to wydrapałabym sobie w końcu oczy.
Są kraje w których soczewki są na receptę, więc optyk sprzeda Ci tylko taką soczewkę jaką zapisał Ci specjalista.
W naszym kraju niestety na profilaktykę się nie stawia. Świadomość pacjentów jest minimalna, niestety niektórych specjalistów również...
Soczewki może kupić każdy, jakie tylko chce, nie mając pojęcia jak ich używać a o powikłania będziemy się martwić później.

To, że trafiłaś na kiepskiego specjalistę, do którego nie miałaś zaufania, nie zmienia faktu, że próbowanie soczewek różnych producentów na własną rękę nie jest dobrym rozwiązaniem.
Stary 2013-05-27, 18:31   #1920
Malfinka86
Raczkowanie

Ups... chyba nieświadomie małą burzę wywołałam...

Przepraszam dziewczyny

Nowe wątki na forum Forum plotkowe

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości