![]() |
#91 |
Zakorzenienie
|
Dot.: Niedziela- wolna czy pracująca ?
Z własnego wyboru "czasami" to ja też bym chciała
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#92 |
Zakorzenienie
|
Jeszcze okres PRZED świętami(wzmozony czas zakupów) jestem w stanie zrozumieć,że sklepy sa pootwierane dłużej niż zwykle,ale kiedy indziej uważam, że nie ma takiej potrzeby.
W Niemczech sklepy w ciągu tygodnia pracuja do 18,a w niedzielę są pozamykane.Polacy najchętniej robili by zakupy przez całą noc. Nawet opuszczenie bramek(czyli sygnalizowanie zamkniecia) nie jest w stanie skłonić niektórych do opuszczenia sklepu.Panie chodzą sobie i ogladają. A zamknecie sklepu nie oznacza jeszcze koniec pracy dla pracowników-trzeba jeszcze posprzątać(około pół godziny).Inny przykład-bramki jeszcze opuszczone do połowy(do otwacia zostało jakieś 10 minut), a wchodzi sobie taka pani X bo jej się zachciało pooglądać.Taka niestety jest mentalność rodaków.Chodzili by po sklepach cały dzień i całą noc, ze świętami włącznie. Zazwyczaj o te przedłużone godziny pracy sklepów to krzyczą ci co pracuja do 17 lub 18.Ci naprawdę zapracowani,pracujący po kilkanaście godzin nie mają czasu na spacerki-wchodzą,kupuja co trzeba i wychodzą.Taka prawda. Ps.Niech mi ktoś uswiadomi czemu banki nie pracuja w soboty? dla mnie to niezrozumiałe.Niby tacy elastyczni,konkurencyjni, ale nie w kwestii godzin obsługiwania klientów. |
![]() ![]() |
![]() |
#93 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Decydujac sie na prace w handlu trzeba miec swiadomosc jak on funkcjonuje,w gre glownie wchodza godziny i dni.Poza tym odrebna kwestia jest pracujaca niedziela i godziny otwarcia sklepow. Spacerowanie po sklepach to....nie tylko domena Polakow TYLKO ludzi ![]() ![]() W miesiacu mam 1 weekend wolny i jedna niedziele,grafik mam na tyle ruchowmy,ze spokojnie pozwala mi zaplanowac to,co chce w sposob taki,jaki mnie odpowiada.Duzym plusem jest dla mnie system dwu zmianowy,poniewaz tylko jedna zmiana calkowicie blokuje zalatwienie czegokolwiek w tygodniu i pozostawaloby jedynie czekanie na dzien wolny. Poza tym strasznie czepiamy sie niedzieli,nie rozumiem tego krzyku-to czym ten dzien w koncu jest,ze robi sie wokol niego takie zamieszanie???? Dodam jeszcze jedno-okres przedswieteczny zawsze jest okresem wzmozonego ruchu i nie ma tutaj nic odkrywczego,jednak mentalnosc ludzi jest nieobliczalna i zadziwiajaca,a przepracowany okres w handlu nauczyl mnie spojrzenia z przymruzeniem oka na wiele sytuacji i telefonow typu:czy jest otwarte???.....
![]() |
#94 |
Zakorzenienie
|
Dla ciebie niedziela to zwykły dzień jak każdy(rozumiem ze mogłabys zrezygnować zatem z wolnego weekendu )- dla mnie zdecydowanie nie.
Handel funkcjonuje u nas tak bo niestety zostało nam to narzucone.Sklepy mojej sieci np. w Niemczech tak długo nie pracują bo nie mogą i tyle. W Polsce za to mogą robić co im się podoba , np. przedłużać ci bez pytania godziny pracy(z 21 na 22). |
![]() ![]() |
![]() |
#95 | ||
Killing me softly
|
Cytat:
Cytat:
cosma, z Twoich postów przebija taka zajadłość i marudzenie, że coś strasznego. Robisz problemy z błahej, tak naprawdę, sprawy. |
||
![]() ![]() |
![]() |
#96 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Poza tym nie rozumiem co ma wolny weekend wspolnego z pracujaca niedziela do zwyklego dnia,bo jaki dzien jest zwykly lub niezwykly?mozesz mi to wyjasnic? Po pierwsze,podejmujac prace w moim obecnym miejscu doskonale wiedzialam jaki bedzie charakter pracy zmianowej,w jakich godzinach i na co powinnam sie przygotowac. Po drugie ciekawa jestem czy pracujac gdzies indziej bylas pytana o to,czy mozesz zostac po godzinach???bo nie spotkalam sie z tym osobiscie nikt nikogo nie pyta czy mozna-to nie jest przedszkole,cale grono moich znajomych narzeka na prace po godzinach bo tez zostaja postawieni przed faktem dokonanym i nie robimy z tego tragedii.Wez tez pod uwage sytuacje na rynku pracy-poniewaz skoro jest tak dobrze a Tobie nic nie odpowiada to moze zmien prace na bardziej zadawalajaca i pasujaca do wlasnych potrzeb oraz czasu pracy-wtedy chyba bedziesz mniej sfrustrowana.
![]() |
#97 |
Zadomowienie
|
Nie zgodzę się z tym, że sprawa jest błaha. Sytuacja na polskim rynku jest w tej chwili taka, że wielkie szczęście ma ten, kto pracę może sobie wybierać i dostosowywać do własnych potrzeb. Takich szczęściarzy jest jednak nie za wielu. Nie jest to jednak powód do tego, by godzić się na wszystkie warunki. Łatwo powiedzieć komuś, że przecież w danej pracy nic i nikt na siłę go nie trzyma, gorzej to jednak samemu wykonać. To jednak nie zmienia faktu, że te osoby mają rodziny i także dla nich potrzebują czas. Jeśli mówimy o Świętach to przygotowania do nich nie obejmuja jedynie klientów, ale i tych, którzy sprzedają. Myślę, że sklepy w niedziele powinny być otwarte krócej, na pewno nie do wieczora czy późnych godzin popołudniowych, a w Święte pozamykane. Prawdą jest to, że w okresie przedświątecznym ludzie kupują najwięcej i sklepy mają największy utarg. Jednak wiele razy spotkałam się z wyzyskiem pracowników, którzy z tego nie mają nic. Nigdy nie dogodzi sie każdemu, ale znam osoby, które w handlu pracują 7 dni w tygodniu i wszystkie możliwe Święta, a zarabiają naprawde śmieszne pieniądze. I wcale nie robią tego z własnego wyboru, po prostu nie mają innego wyjścia.
#98 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
Zgadzam się tylko w jednym punkcie - odnośnie godzin funkcjonowania urzędów czy banków. Tu masz absolutną rację, ja tez muszę brać dzień wolny jesli muszę sama coś załatwić...
![]() |
#99 |
Raczkowanie
|
Smoczyco,dokladnie
![]() częsty obrazek-sklep czy boks w jakims CH czynny do 20 ,wybija 19.30 bramka opuszczona do polowy,panny juz stoją z torebkami w dloni ![]() Sama często robie zakupy wlasnie w niedziele,po pracy i cos mnie trafia jak wchodze po 19 a tam juz przebierają nogami w miejscu zeby szybciej wyjsc ![]() czemu?nie ich staw,nie ich rybki,odbębnic i do domu ![]() Prowadze wlasną firmę,od kilku lat wlasnie związaną z handlem i weekend to dla mnie dni kiedy sprzedaz jest największa,ne wyobrazam sobie zeby nagle sie to zmienilo. ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#100 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
Zreszta tak jak juz bylo wczesniej napisane, w niemczech w niedziele sklepy sa zamkniete i nikt w tym dniu z glod jeszcze nie umarl. Moim zdanie przynajmniej pracownicy w tym dniu powinni miec prawo wyboru, czy chca w niedziele pracowac czy nie (a nie wszyscy maja to szczescie) |
|
![]() ![]() |
![]() |
#101 |
Zakorzenienie
|
Dopóki bedzie zapotrzebowanie na sklepy otwarte w niedziele, dopóty ww bedą otwarte. A ja widać na załączonym obrazku zapotrzebowanie jest. Fakt, dla niektórych niedziela jest specjalnym dniem - uczestnictwo we Mszy Św. spedzanie czasu z rodziną, ale dla sporej części tych osób niedzielne zakupy weszły do tradycji spedzania niedzieli. I wcale nie uważam, zeby to było złe - lepiej niech sie przejda całą rodzina, niz siedzą ze wzrokiem wlepionym w telewizor.
Dla wielu osób niedziela jest jedynym dniem w którym mogą spokojnie zrobić zakupy. Nawet za granicą... Fakt, za granicą większość sklepów jest w niedziele nieczynna, ale część sklepów np. spożywczych działa. Piszecie, ze za granicą ludziom nie przeszkadza brak handlu w niedziele, a jest odwrotnie. Sama pracując w Berlinie, gdy zabrakło mi czasu na zrobienie zakupów w tygodniu, musiałam lecieć do sklepu w niedziele - i sklep ten był zawsze wypełniony ludźmi po brzegi... Uważam, ze w naszych czasach osoba, która ma pracę, powinna sie z niej cieszyc. Podjęcie sie określonej pracy jest świadoma decyzja, poprzedzona zwykle chwila zastanowienia i rozważeniem wszystkich za i przeciw. Jeżeli pracownikowi nie pasuje praca w niedziele, to niech poszuka innej, bardziej odpowiadajacej jego oczekiwaniom, a nie narzeka, często przenosi swoje niezadowolenie z pracy na innych ludzi (w tym klientów), zajmuje miejsce innej osobie, ktora być moze byłaby szczęśliwa, ze pracuje i uczciwie zarabia pieniadze... Co do banków i podobnych instytucji, to zgadzam się, ze powinny być czynne chociaż w soboty.
Czarodziejka zawsze działa. Źle czy dobrze, okaże się później. Ale trzeba działać, śmiało chwytać życie za grzywę. Żałuje się wyłącznie bezczynności, niezdecydowania, wahania. Czynów i decyzji, choć niekiedy przynoszą smutek i żal, nie żałuje się. TELEPORT czyli niedzielne zapiski <- Bloguję ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#102 |
Zakorzenienie
|
Czy zamknąć sklepy w niedziele?
Co o tym myslicie? Dziwne ze na plotkowym jeszcze taki watek nie powstal.
Sama do konca nie jestem przekonana- jesli zamknac to jakie? Markety, hipermarkety, centra handlowe?
Kiedy kobiety kogoś poznają to myślą, że to fajny facet. Jest już wstępnie zaakceptowany jako partner, a później może to tylko zepsuć lub nie. Kiedy mężczyźni kogoś poznają to myślą: „Ma niezłe nogi”. |
![]() ![]() |
![]() |
#103 |
Konto usunięte
|
Dot.: Czy zamknac sklepy w niedziele?
Jeżeli tego chcą pracownicy tej branży, to jestem na tak. Może zaczęłyby powstawać jakieś inne miejsca spotkań i rozrywki dla rodzin, niż hipermarkety.
|
![]() ![]() |
![]() |
#104 |
Zadomowienie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#105 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]()
![]() Przeczytane w2016 35( 2015:70;2014:33; 2013: 61) 03.10.2015 ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#106 |
Raczkowanie
|
Moja mama co 2 tygodnie musi iść do pracy w niedzielę. Pracuje w sklepie, dodatkowo godziny pracy ma takie dziwne ( od 9 - 17 ). Powinno się zamykać sklepy, bo jednak wolałabym, aby mama była z nami w domu, przy niedzielnym obiedzie.
|
![]() ![]() |
![]() |
#107 |
Zakorzenienie
|
Jeśli zamkną sklepy w niedzielę, to będą zwalniać ludzi... i mało ich nie będzie...
Dzisiaj słyszałam w radio komentarze na ten temat. Przytoczę jednego ze słuchaczy: "Pracuję od poniedziałku do soboty, w godzinach, w których sklepy są zamknięte i nie mam innej możliwości jak zrobienie zakupów w niedzielę, ale nikt o takich jak ja nie myśli" |
![]() ![]() |
![]() |
#108 |
Zakorzenienie
|
Taak jasne, ciekawe czy populistyczne pasożyty zwane politykami wiedzą, że zakaz handlu w niedziele oznacza zwolnienia pracowników?
Co zwolnionym rząd chce zaproponować? A co ze studentami studiów dziennych co dorabiają sobie w sieciówkach w weekendy? Ładnie to wygląda jak opowiada się o rodzinnej niedzieli, ciekawe jak rodzinnie spędzą ja zwolnienie pracownicy hipermarketów, może zatrudnią się w zamian w fabryce gdzie w systemie trzyzmianowym nadal będą pracować w niedzielę i święta lub bezrobotni na niedzielny obiad rodzinie zaproponują chleb z najtańszą margaryną??? Za wpier... polityków w osobiste i rodzinne życie obywateli podziekujemy, to już było i jak sie okazało centralne planowanie nie zdało egzaminu. A to jak będę chciała spędzic wolny czas z moją rodziną jest moja prywatną sprawą i nikt nie ma prawa mnie zmuszać do czegokolwiek. |
![]() ![]() |
![]() |
#109 |
Zakorzenienie
|
.ja pracowalam w hipermarkecie. Smiem watpic w bezrobicie bo juz teraz zatrudniaja pelno kudzi przez agencje posrednictwa( zlecienia za 6 na godzine ciagle oszukiwanie etc) . Wydaje mi sie ze mozna by je zamknac na niedziele
Kiedy kobiety kogoś poznają to myślą, że to fajny facet. Jest już wstępnie zaakceptowany jako partner, a później może to tylko zepsuć lub nie. Kiedy mężczyźni kogoś poznają to myślą: „Ma niezłe nogi”. |
![]() ![]() |
![]() |
#110 |
Zakorzenienie
|
Ale za niedzielę ma inny dzień wolny.
|
![]() ![]() |
![]() |
#111 |
Raczkowanie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#112 |
Zakorzenienie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#113 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
---------- Dopisano o 17:28 ---------- Poprzedni post napisano o 17:26 ---------- A dla mnie to są argumenty pracodawców traktujących pracowników jak dojne krowy. Ludzie wyrabiają w tego typu sklepach sporo nadgodzin, często niepłatnych. Wolna niedziela by po prostu pewne rzeczy usprawniła. Tylko, że inwestorzy, pracodawcy nie chcą stracić kasy. |
|
![]() ![]() |
![]() |
#114 |
Rozeznanie
|
Ja akurat mogę spojrzeć na tą sprawę z pozycji zarówno sprzedawcy, jak i klienta. Pracuję od poniedziałku do niedzieli i w każde święta (majowe, Boże Ciało i inne). No i nie narzekam, bo po pierwsze w niedziele i święta mam większą stawkę godzinową, a po drugie nikt mnie do takiej pracy nie zmuszał. Mogłam iść sobie do biura pracować od 8 do 16, pięć dni w tygodniu. Za darmo też nie pracuję. Wiadomo, że fajnie byłoby mieć wolną niedzielę, albo wyjechać gdzieś na długi weekend, ale takie już są czasy, że żeby mieć, trzeba pracować. Zresztą, fajnie byłoby mieć wolne w poniedziałki i środy, i pracować po 5 godzin i do tego mieć kaskę.... dlaczego akurat niedziela ma być wolna? Z drugiej strony, pracując po kilkanaście godzin dziennie i równocześnie studiując, nie mam czasu zrobić zakupów w tygodniu. Dlatego jeśli zdarzy mi się wolna niedziela, to dlaczego miałabym nie pojechać sobie wtedy na zakupy? Albo ludzie pracujący zagranicą. Przyjeżdżają na weekend, i tylko wtedy mogą zrobić zakupy spożywcze na następny wyjazd. Pomysł według mnie dziwny.
|
![]() ![]() |
![]() |
#115 |
Zakorzenienie
|
Dlaczego zamykać? Czy tylko sprzedawcy pracują w niedziele?
#116 |
Konto usunięte
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#117 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
No właśnie nie wiem czym sprzedawca różni się od kierowcy autobusu czy pani w kasie na dworcu?? Pierwotnie populiści i kk brzdąkali coś tam o konsumpcyjnym trybie życia, rozpuście, nie chodzeniu do kościoła i takie tam..... Faktycznie kurna konsumpcyjny tryb zycia prowadzę kupując w niedzielę rano pietruszkę czy pomidora. |
|
![]() ![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#118 |
Zadomowienie
|
Nie. Niektóre mogą być pozamykane, jak ktoś ma takie życzenie
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#119 |
Zakorzenienie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#120 |
Raczkowanie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 20:45.