![]() |
#151 | |
Zakorzenienie
|
Dot.: Czy zamknac sklepy w niedziele?
Cytat:
![]() http://wyborcza.pl/1,75478,13997429,...mcy__I.html#MT |
|
![]() ![]() |
![]() |
#152 |
Konto usunięte
|
Jestem temu przeciwna, bo z jakiej racji? To jest podobno państwo świeckie i nie powinny żadne święta religijne zatrzymywać handlu, poza tym z zasłyszanych opini wiem, ze to beznadziejny pomysł ponieważ:
1. będą zwalniać pracowników 2. osoby pracujące w niedziele są same temu przeciwne, bo dostają w ten dzień wyższą stawkę godzinową To są głównie powody, do tego jeszcze wiele innych, jak dla mnie jest to bezsensowny, w ogóle nieprzemyślany pomysł, zapewne natchniony przez kościół itp. |
![]() ![]() |
![]() |
#153 |
Zadomowienie
|
Ale chodzi o handel w sklepach wielkopowierzchniowych czy również w zwykłych, małych sklepikach? Bo teraz w święta wielkie sklepy sa zamykane, ale te prywatne otwarte- ale wtedy właściciel czy też rodzina właściciela pracują.
Mnie to nie dotyka osobiście bo rzadko robię zakupy. W tej sprawie powinni się wypowiadać pracownicy sklepów- bo to ich najbardziej dotknie zmiana ustawy. |
![]() ![]() |
![]() |
#154 |
Zakorzenienie
|
A wystarczyłoby gdyby politycy zamiast zwalniac ludzi z pracy -bo wiele osob straci prace w takim układzie, oddali swoją cześć premi na dopłacenia tych ludzi za nadgodziny i cos ekstra za prace w niedzielę.
Znam przypadek sklepu -sieciowka- gdzie pracownicy sie bija o pracę w niedziele bo jest sumiennie dopłacana i co ? ludzie chcą iśc do pracy w nd. Bardziej wkurza mnie zamykanie sklepów podczas świat koscielnych bo niby z jakiej paki w państwie świeckim? Ludzie po niedzielnej mszy wracając do domu zachodzą do sklepów i robia zwyczajne zakupy spozywcze lub ida się lansowac po centrach. Temat walkowany co jakis czas i dla mnie w PL sa większe problemy niż chodzenie do pracy w nd. |
![]() ![]() |
![]() |
#155 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() Nie rozumiem, dlaczego barmanki, kelnerki, ochroniarze świadomie wybrali zawód w branży bez świąt, ale kasjerki już nie. To nie czasy, gdzie chodziło się do szkoły handlowej i przyuczało do zawodu sprzedawcy. Nie chcesz pracować w niedziele, to znajdź se zawód, który tego nie wymaga. Tyle. Do tego oczywiście dochodzi aspekt zmniejszenia zatrudnienia, o którym wiele osób słusznie wspomniało. Nie pierwszy raz, gdy ktoś wpycha innym krucyfiks w szprychy... Edytowane przez 6610e975c85461a73511d7b83bf3e01cd5d91d24_6487a38504e0b Czas edycji: 2013-05-28 o 18:28 |
|
![]() ![]() |
![]() |
#156 |
Zakorzenienie
|
Pracodawca zapyta się: Kto chce mieć wolne niedziele?
Po czym tym osobą wręczy wypowiedzenie |
![]() ![]() |
![]() |
#157 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
---------- Dopisano o 19:31 ---------- Poprzedni post napisano o 19:26 ---------- Polsce dużo brakuje do panstwa świeckiego. Porównując chociażby Turcję a Polskę to się można zdziwić. Poza tym- jakby nie patrzec w statystykach jest 90% katolików. Stąd ja się nie dziwię czemu swięta kościelne typu- 3 króli sa tutaj zatwierdzane. Edytowane przez bentkuff Czas edycji: 2013-05-28 o 18:36 |
|
![]() ![]() |
![]() |
#158 | |||
Konto usunięte
|
Dot.: Odp: Dot.: Czy zamknac sklepy w niedziele?
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Ogólnie jak ja to widzę? No przyjrzyjmy się obiektywnym plusom: 1) Można zrobić zakupy przez cały tydzień (a więc ludzie, którzy pracują od pon do pt czy do soboty mogą jechać na spokojnie na zakupy), 2) Sklepy generują większe zyski (jestem ciekawa, ile % zysków sklepy generują w niedzielę) 3) Obiektywnie to sklepy mogą zatrudnić więcej ludzi albo zapłacić więcej konkretnym pracownikom Jakie są obiektywne minusy? 1) Od niedzielnych obiadów z rodziną oderwana jest kolejna grupa społeczna, pewnie dosyć liczna Więcej minusów nie widzę. Dla mnie równanie jest jasne, zarówno z punktu widzenia sprzedawcy, pracodawcy, ale przede wszystkim z punktu widzenia zwykłego konsumenta. Nie robicie zakupów w niedzielę? Spoko i super, mniejsze kolejki. Ale dajcie żyć innym i nie róbcie potworów z tych, którzy nie widzą w tym nic złego - bardzo duża grupa społeczna (np. parkowanie pod CH Targówek w Warszawie w tym dniu czy odwiedzenie IKEI to spory dramat) |
|||
![]() ![]() |
![]() |
#159 |
Konto usunięte
|
Jestem totalnie przeciwko, studiuję od pon do piątku a od wt do soboty pracuje.
Nie widzę takiej opcji niedziela to mój jedyny dzień wolny, czasem też wypada mi praca - takie życie. ---------- Dopisano o 19:40 ---------- Poprzedni post napisano o 19:39 ---------- A moi rodzice całe życie pracują świątek piatek czy niedziela, szpital i służby porządkowe. Nikt w domu nie umarł od tego że czasem nie bylo taty na Wigilię a mamy na Sylwestra, nie wspominając o niedzielach. Za to mieli inny dzień wolny szczęsliwi że w wolny poniedziałek pójdą załatwić sprawy np do urzędu. |
![]() ![]() |
![]() |
#160 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
wniosek jest prosty: Niemcom nie do końca pasuje ten zakaz handlu w niedzielę, skoro robią zakupy za granicą. pewnie gdybyśmy mieli autostrady, to byśmy mieli większy najazd zakupowiczów zagranicznych. do Gdańska to całe autokary z ludźmi zasuwają z Obwodu Kaliningradzkiego, żeby tu robić zakupy. także odległość to też rzecz względna. |
|
![]() ![]() |
![]() |
#161 |
Zakorzenienie
|
A gdyby np itworzyc do 14 w niedziele?
Kiedy kobiety kogoś poznają to myślą, że to fajny facet. Jest już wstępnie zaakceptowany jako partner, a później może to tylko zepsuć lub nie. Kiedy mężczyźni kogoś poznają to myślą: „Ma niezłe nogi”. |
![]() ![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#162 |
Konto usunięte
|
Szprotka ma rację. Kto jeździ na Matarnię w Gdańsku która jest świetnie skomunikowana jeśli chodzi o dojazd szybką drogą do Rosji to widzi w weekendy tabuny ludzi. Tabuny. To nie są pojedyncze osoby autami osobowymi, to są tłumy. Odkąd otworzyli ruch graniczny ilość osób z Rosji które uskuteczniają "szop-tury" są ogromne.
|
![]() ![]() |
![]() |
#163 |
Zakorzenienie
|
Ten niby zakaz miałby obowiązywać wszystkie sklepy czy tylko chodzi o markety, które zatrudniaja tysiące ludzi ? tak, wiem każą tez nosic pieluchy,itp.
Bo niby kto zabroni prywatnemu sklepikarzowi otworzyc swój sklep ?tak, jak teraz podczas świąt kościelnych - to naszych świętych polityków nie razi? A co z stacjami benzynowymi? tylko leja benzynę? piwka kupic nie bede mogła? A wlasnie stacje podczas świąt na alkoholu robia mega biznes i jak to sie ma do dążenia polityków i dbania o integracje rodzinną z wódeczką w niedziele? |
![]() ![]() |
![]() |
#164 |
Konto usunięte
|
Awia to pięknie podsumowała, zgadzam się w 100% :- ).
I tak, w takim razie dajmy wolne komunikacji miejskiej. Stacjom benzynowym. Myślę że to byłby fajny ekspryment, zamknąć na jedną niedzielę szpitale, pogotowie, straż pożarną, policję, komunikacje, bary, restauracje, kościoły (księża też mają rodziny ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#165 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
Wiesz, Szwajcarzy masowo jeżdżą do Niemiec na zakupy bo jest zdecydowanie taniej. I jada po kilkadziesiąt km co kilka dni. Niektórzy co mają bliżej to jeżdzą i codziennie. Polacy przy wschodniej granicy odwiedzają Ukrainę po tańsze paliwo i paczkę papierosów. Polacy przy czeskiej granicy chodza do czeskich aptek bo tam jest taniej, niektóre leki nie są na receptę. Kupują tez alkohol masowo. Słoweńcy mają zakaz sperzdazy alkoholu miedzy 21 a 6 rano- więc nie ma tam sklepów monopolowych czy całodobowych ze sprzedaża alkoholu. Ale parę km dalej w Chorwacji już nie ma takich przepisów. Słoweńcy jeżdzą do Włoch po ubrania (np. outlet w Palmanova) czy zagraniczne alkohole bo jest taniej. Tak jest niemal w każdym przygranicznym regionie. Jeżeli opłaca się pojechać gdzieś nawet 100 km czy dalej to ludzie to zrobią i kupią to tam, gdzie taniej, lepiej czy jest coś czego u nich nie ma. Edytowane przez bentkuff Czas edycji: 2013-05-28 o 18:58 |
|
![]() ![]() |
![]() |
#166 |
Konto usunięte
|
pomyłka
|
![]() ![]() |
![]() |
#167 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#168 |
Konto usunięte
|
A jak to jest z tymi zakupami za granicą w krajach takich jak Ukraina czy np. Obwód Kaliningradzki? Czy są jakieś specjalne procedury wizowe, jakieś specjalne wizy dla nich? Po drugie, czy serio Polacy tak chętnie jeżdżą na Ukrainę? Skoro tyle się (podobno) stoi na granicy.
Edycja: pytam oczywiście o mieszkańców rejonów przygranicznych, głównie ze strony Polski. Edytowane przez 201705250955 Czas edycji: 2013-05-28 o 19:14 |
![]() ![]() |
![]() |
#169 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#170 |
Zakorzenienie
|
? Niemieccy pracodawcy czy pracownicy? Trochę od rzeczy to zabrzmiało. Ta sama firma w Polsce i w Niemczech ma zupełnie inne zasady pracy. Nie porównujmy Niemca i Polaka, bo to jakby porównywać krowę i żabę. Czy miałaś na myśli, że pracownicy mają się szanować? Pracownicy mają kilkukrotność średniej krajowej, kredyty na mieszkania i dyszącą konkurencję na karku. Moja znajoma nie narzeka, bo jest w stanie samodzielnie się utrzymać, wykończyć mieszkanie za własne pieniądze, ale niedziela jest jedynym dniem gdy może zrobić zakupy.
![]() Przeczytane w2016 35( 2015:70;2014:33; 2013: 61) 03.10.2015 ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#171 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#172 |
Konto usunięte
|
asia_aisa - to jest złożona sprawa, wybrane gminy mają wolny wstęp do obowdu Kaliningradzkiego i wtedy wygląda to inaczej niż np dla Warszawiaków. Trzeba by się dowiadywać u siebie.
---------- Dopisano o 20:17 ---------- Poprzedni post napisano o 20:16 ---------- No ale gdyby postawić sprawe tak: szanowna pani kasjerko ze sklepu, ma pani do wyboru: albo pracować co drugi tydzień w niedzielę jak do tej pory albo iść się zwolnić bo redukujemy etaty... ...to ciekawe co by powiedziała ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#173 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
I co? Fabryka też nikomu niepotrzebna, bez niej świat się nie zawali. Ale koszt zatrzymania maszyn był rzędu kilkuset tysięcy złotych.
|
![]() ![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#174 |
Zakorzenienie
|
Wiadomo przecież wszem i wobec, że wcale nie chodzi o niedzielny obiadek ale o to, żeby polecieć do kościoła bo im wpływy zmaleją...
|
![]() ![]() |
![]() |
#175 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#176 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Wiec musi, ale niestety...jestesmy w Pl :/ |
|
![]() ![]() |
![]() |
#177 |
Konto usunięte
|
Hola hola, żądam zamkniętych kościołów w niedzielę. Pracują od poniedziałku do niedzielu, 7 dni w tygodniu od porannej sumy do wieczornej mszy.
No olaboga, przepraszam bardzo ale niedzielę ksiądz też np mógłby chcieć spędzić na plebani, no daaaa? ![]() |
![]() ![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#178 | ||
Konto usunięte
|
Cytat:
---------- Dopisano o 20:23 ---------- Poprzedni post napisano o 20:22 ---------- Cytat:
![]() |
||
![]() ![]() |
![]() |
#179 | |
zawsze mam racje
|
Cytat:
-- U mnie w niedzielę w centrach handlowych jest taki młyn, że nawet gdyby coś za darmo rozdawali to wcześniej jak o 19 to nie wejdę ![]()
![]() |
#180 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]()
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 05:55.