Mamusie Marzec - Kwiecień 2013 cz.1. - Strona 36 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem > Odchowalnia - jestem mamą

Notka

Odchowalnia - jestem mamą Forum dla rodziców. Tutaj porozmawiasz o połogu, karmieniu, wychowaniu dziecka. Wejdź i podziel się swoją wiedzą i doświadczeniem.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2013-05-28, 21:07   #1051
megi-megi
Zakorzenienie

Dot.: Mamusie Marzec - Kwiecień 2013 cz.1.

Cytat:
Napisane przez nestelle Pokaż wiadomość
jej , ale 3 ??? jak to mozliwe w tak krótkim czasie ? gin to ptwierdził ze to okres ? moze to jakies dziwne krwawienie ?
Ja miałam dwa i właśnie mam owulację - wyjątkowo wyraźnie zawsze czuję Po tym też, że poluję na tż.

---------- Dopisano o 21:07 ---------- Poprzedni post napisano o 21:04 ----------

Cytat:
co do konkursu to naszkicowałam -Kuba poprawił .... zobaczymy czy ktoś to łyknie ze niby sam rysował .... ale to na jutro i sam by nie dał rady -po 18 wrócili z Ninką z basenu ....
ten duzy to poprawiony ...
(temat " bajki brzechwy w oczach dzieci ")
Powiem Ci, że Twój Kuba ma naprawdę talent. Serio - pięknie rysuje.
megi-megi jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-05-28, 21:07   #1052
BYou
MBZ♥

Klementynko lekarz i polożna mówili, że to trądzik i jego cechą jest znikanie na chłodzie

Nestelle brawa za wygraną

nie miałam jeszcze @ i wcale nie tęsknię

BYou jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-05-28, 21:08   #1053
nestelle
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez kasia86bgo Pokaż wiadomość
nie no nie nie - no chyba ze twoj TZ to sniado-brunetto hinduso-arab - to wtedy by sie zgadzalo
ot taki rysopis

co do rysunku to wiem,wiem jego ładniejszy ale musiałam pomóc ...
co do Niny - to mamy umowe ze w weekend (a i to nie w kazdy) słodycze ale albo czekolada|(male ilosci)
albo lody ,albo cos własnej roboty ..... no ale wszędzie nie jestem w stanie upilnowac tym bardziej ze wszystkie dzieci były zaproszone na poczęstunek .... szkoda tylko ze to kupne ciasteczka,paluszki ,zelki -bo potem jęczy ze ból brzucha ją dopadł , i problemy z wc i jakies wypryski (bo chemia) .....
Cytat:
Napisane przez bmma Pokaż wiadomość
My dzisiaj po szczepieniu. 3 m-c mamy 60 cm i 5500g
Stary 2013-05-28, 21:11   #1054
ObserwujeCie
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez maria28 Pokaż wiadomość

Ja się cieszyłam przedwcześnie, że wchodzę w ciuchy sprzed ciąży. Taaa, w dżinsy ze stretchem wchodzę, a letnie rybaczki i spodnie to musiałam odłożyć wysoko na półkę.
No właśnie, ja też wchodzę w jakieś wielkie kiecki i spodnie, a w swoje letnie nic a nic.. no nic kolejny dzień byłam grzeczna - oby efekty były

Cytat:
Napisane przez klementyna1 Pokaż wiadomość
Dziewczyny mam nadzieję, ze nie macie mi za złe, ze przychodze tu i ględze...Ale mam osttanio tyle stresów, ze tyle mojego, co sobie przyjde i poględze i ponarzekam..zresztą niejedna już narzekała i przezyłyście to i mnie jakos zniesiecie...
to teraz już musi być tylko z górki

Cytat:

co do konkursu to naszkicowałam -Kuba poprawił .... zobaczymy czy ktoś to łyknie ze niby sam rysował .... ale to na jutro i sam by nie dał rady -po 18 wrócili z Ninką z basenu ....

Aż sobie bajki poprzypominałam

Cytat:
mam czas dla siebie - i co by tu zrobic - tylko Dragusia nie pisz mi Ze Dzieci - bo na razie jeszcze na 100% nie ma z kim

Cytat:
Strippi polubione.
Stary 2013-05-28, 21:13   #1055
BYou
MBZ♥

bmma za wagę i szczepienie

Stary 2013-05-28, 21:15   #1056
LiwkaO
Wtajemniczenie

Hej nadrobie jutro...wpadlam tylko spytać czy widzialyscie w faktach na TVN jak pokazywali chyba w Chinach noworodka którego matka wrzuciła do WC i spuściła w kanał!!!! Na szczęście sąsiad usłyszał płacz dziecka w rurach i zawiadomił służby. Dziecku się nic nie stało. Pokazywali jak rozcinali rury i on tam leżał taki ściśnięty!!! Szok!!!!
Michalinka - ur. 12.02.2013r.

LiwkaO jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-05-28, 21:23   #1057
nestelle
Zakorzenienie

Cytat:
nestelle wszystkie krowy jakie widziałam miały 4 cycki, ale teraz juz sama zgłupiałam

nestelle-special for you-
dzięki ,człowiek sie uczy całe zycie .......
to moja krowa to z gmo jest
Cytat:
Napisane przez Ptaszysko16 Pokaż wiadomość
ginka tez byla w szoku. ale na pewno okres. bo trwalo tydzien bolalo normalne skurcze. robilam juz badania hormonow sa oki w we wtorek ide na usg. no ja mam troche po komplikacjach ciazowych skopane to i owo a ze przed ciaza mialam problemy z okresem to teraz mam super hiper szybkie okresy. przed ciaza nawet mi sie owu w 7 dniu cyklu zdarzylo...
jej ,to nawet sobie nie odpoczęlas .....
Cytat:
Napisane przez megi-megi Pokaż wiadomość
Ja miałam dwa i właśnie mam owulację - wyjątkowo wyraźnie zawsze czuję Po tym też, że poluję na tż.

---------- Dopisano o 21:07 ---------- Poprzedni post napisano o 21:04 ----------

Powiem Ci, że Twój Kuba ma naprawdę talent. Serio - pięknie rysuje.
wiem, on jest w klasie plastycznej
co do polowania

---------- Dopisano o 21:23 ---------- Poprzedni post napisano o 21:21 ----------

Cytat:
Napisane przez LiwkaO Pokaż wiadomość
Hej nadrobie jutro...wpadlam tylko spytać czy widzialyscie w faktach na TVN jak pokazywali chyba w Chinach noworodka którego matka wrzuciła do WC i spuściła w kanał!!!! Na szczęście sąsiad usłyszał płacz dziecka w rurach i zawiadomił służby. Dziecku się nic nie stało. Pokazywali jak rozcinali rury i on tam leżał taki ściśnięty!!! Szok!!!!
widziałam . w głowie sie nie miesci.makabra
Stary 2013-05-28, 21:36   #1058
anika_s
Wtajemniczenie

Cytat:
ja juz mialam 3 okresy... i to jeden po 2 miesiacach po cc, potem kolejny po 20 dniach i nastepny po 12.... takze jak ktoras chce to oddam :P
nadrabiasz 9 m-cy ??

---------- Dopisano o 21:34 ---------- Poprzedni post napisano o 21:28 ----------

Cytat:
widziałam - masakra,smutne jest to bardzo, biedny maluszek - ale jak widać miał żyć!
potwierdza się po raz kolejny że ludzie bywają gorsi od zwierząt
(
i nie próbujmy tego tłumaczyć systemem rządowyn chin)

---------- Dopisano o 21:36 ---------- Poprzedni post napisano o 21:34 ----------

Cytat:
to moja krowa to z gmo jest
anika_s jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-05-28, 22:07   #1059
Luna0
Zakorzenienie

Dobry wieczór
Rzuciłam TŻ karte w reklamówce żeby kupił nam piwo (z 3 pietra) a ona osiadła na daszku od sklepu musiał iść do sąsiadki i prosić żeby mu podała (mamy sklep 3 piętra pod sobą)

Cytat:
Napisane przez Malpka Pokaż wiadomość
Dziękuje

Cytat:
Szalejesz, ja w sobote podniecona kupilam sobie warke Radler nakarmiłam małego o 23.00 i podekscytowana wydudniłam całą puszke (co jak na mnie to wyczyn, bo ja zawsze wypije szklanke i nie moge;p) po czym Kacper obudził się o 00.20 jak nigdy i wołął jeśc;pPrzetrzymałam go jeszcze z 30 min i dałam... DObrze, ze ta warka ma tylko 2%, mam nadzieje, ze mu nie przekazałam %
Radlera pije jak mam 3h przerwy między karmieniem. Myśle że w 2 godziny Ci zeszło, to tak jakby pół piwa
Na normalne piwo pozwalam sobie wieczorami bo pije o 21 a mały wstaje dopiero o 4 a najwcześniej zdarzyło mu się o 2

Cytat:
Napisane przez moni_ka.g Pokaż wiadomość
Tajgusia - odnosnie przekarmiania ktos wczesniej pisal ze jak dziecko duzo przybiera na piersi to jest ok a jak na mm to nie. Ale jak bardzo ulewa po kazdym karmieniu to moze byc przekarmione pod wzgledem ilosci a nie wagi. Ja widze po moim. Ogolnie nie ma tendencji do wiekszego ulewania a jak czasem zje za duzo to z dywanu albo lozka zbieram.

Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum.
Mój bardzo bardzo rzadko ulewa, i własnie jak karmie wybudzam, wpycham na siłe to czasami uleje i wiem że to dlatego że za dużo. Ale często jest tak że jak nie budze i nie wpycham to po 30 min głodny, więc już wole jak przejedzony

Cytat:
Napisane przez eluśka87 Pokaż wiadomość
Jaki duży
Dragusia rośnie nam konkurencja

---------- Dopisano o 21:59 ---------- Poprzedni post napisano o 21:49 ----------

Cytat:
Napisane przez Maluda2112 Pokaż wiadomość
lekarka do mnie z tekstem mama niech przestanie ściemniać i przestanie pić mleko a ja nic mlecznego nie jem...
o w morde

Cytat:
dostałam do smarowania LOCOID CREOL EMULSJA
A SKÓRA WYGLĄDA TAK I JEST TAKA SZORSTKA
http://img156.imageshack.us/img156/5906/1ru8.jpg
No u mojego jest identyczna! i myslalam ze od nabiału.. teraz to już nic nie wiem

Cytat:
Napisane przez Moderna Pokaż wiadomość
Wyglada podobnie jak u nas, tyle, ze u nas zdiagnozowany tradzik niemowlecy - przez polozna i przez lekarza.
To bedzie sie dalej rozprzestrzeniac na dekolt, na owlosiona skore glowy..

Wsztrzymalabym sie ze stosowaniem tej masci- przeciez ona zawiera hydrokortyzon
U nas najpierw twarz, później szyjka a teraz na boku brzuszka. I tak samo wygląda.. a ja myślałam że to jakieś skazy białkowe itp
Może jutro się przejde do lekarza

Cytat:
Napisane przez maria28 Pokaż wiadomość
Moderna, Maluda, u nas też były takie krostki, tylko nie rozprzestrzeniły się dalej niż na buzię i szyję. Położna radziła kąpiel w krochmalu i przeszło.
Nam za pierwszym razem jak wysypka była na rękach po krochmalu przeszło, a teraz kąpałam pare dni ale tylko troche łagodzi więc dziś wykąpałam normalnie żeby był w końcu umyty porządnie i od jutra znowu krochmal

Cytat:
Jak przygotowywalas krochmal? Kapalas cale cialko czy przemywalas tylko buzke?
Ja robie jak kisiel, w garnku gotuje wode, a 2-3łyzki mąki mieszam w pol szklanki zimnej wody Jak woda w garnku sie zagotuje to dolewam tą moąke, chwile gotuje i wyglada idealnie jak kisiel. Takie cos wlewam do wanienki i mieszam z normalną wodą (uwaga bo krochmal dlugo jest gorący) i nie myjemy głowki

---------- Dopisano o 22:07 ---------- Poprzedni post napisano o 21:59 ----------

Cytat:
Napisane przez Tajgusia Pokaż wiadomość
MALUDA mój Mikuś ma dokładnie ale to dokładnie takie same krosty na głowie, buzi, raczkach i tułowiu. Nie ma tylko na plecach i na nogach. Też spanikowałam bo zaczęło się od kilku krost na buzi a potem ta kaszka schodziła na dół i przez 3 dni go tak wysypało. Zarówno pediatra jak i położna mówiły, że to ten trądzik niemowlęcy i że nic się z tym nie robi jedynie kąpie w krochmalu. Podobno to od hormonów niby tych męskich androgenów co w ciąży mocno się podwyższają. Lekarz mówił, że samo zniknie za miesiąc półtora. Ja tam pije mleko i pożeram sery bo nabiał to moje główne menu i nie zauważyłam żeby te krosty znikały kiedy nie jem nic mlecznego. Mój ma nawet tą kaszkę na uszkach a jak się zgrzeje albo po kąpieli to aż takie czerwone są a na spacerze to bledną. Mój synek kruszynek kupę ma prawie co pieluchę z 7-9 na dobę. Położna mi ostatnio polecała jakieś rurki na kolkę http://www.medipartners.pl/budowa-i-zastosowanie mówiła, że są rewelacyjne ale nie wiem...dziwne trochę może jednak kupię opakowanie i spróbuję.
A co do krochmalu to jak 5-6 łyżek na wanienkę??? Mi kazała rozpuszczać tą mąkę w w garze na gazie i jak się zrobi taka papa jak kisiel to wlać to do wanienki...
Mój z wysypką ma tak samo.
I kupki też przynajmniej 5 na dobę.
a te rurki są bardzo fajne, ja ich używam jak już nic innego nie pomaga

Aniołek 25.05.2012
"...Widze Ciebie w głowie, nosze Ciebie w sobie..."
Luna0 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-05-28, 22:12   #1060
moni_ka.g
Zakorzenienie

GG do moni_ka.g

Cytat:
Dziewczyny mam nadzieję, ze nie macie mi za złe, ze przychodze tu i ględze...Ale mam osttanio tyle stresów, ze tyle mojego, co sobie przyjde i poględze i ponarzekam..zresztą niejedna już narzekała i przezyłyście to i mnie jakos zniesiecie...
KAcper dawał czadu dziś caly dzien- najchętniej na rekach by siedział i brońBo ze w poziomie tylko w pionie-jak do odbicia i teraz padł, spi już godzine, a ja nie mam serca go wybudzac na mycie
ględź

Jakub rzadko daje się nosić w poziomie, głównie w pionie. jak ma być w pionie to wystarczy na sekundę wziąć w poziomie i już jest ryk.

Cytat:
widziałam.. makabra
moni_ka.g jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-05-28, 22:17   #1061
kasia86bgo
Zakorzenienie

GG do kasia86bgo Send a message via Skype™ to kasia86bgo

Cytat:
Strippi polubione.

Cytat:

nestelle wszystkie krowy jakie widziałam miały 4 cycki, ale teraz juz sama zgłupiałam

nestelle-special for you->https://www.google.pl/search?q=wymio...l%3B1203%3B798
BOSHE 4 cycki - ja bylam przekonana ze 2 - no tak ale 2 prawe 2 lewe
ehhh

Cytat:
śniado-brunetto-TAk, o reszcie nie wiem
Cytat:
ot taki rysopis
haha - no wiecie, w sumie Monika to wrecz niemozliwe :P - no ale zobaczymy w ''przyszlosci'' jak ta podobizna sie rozlorzy

Cytat:
no cos mi dzis myklo na fejsie ze Fakt.pl - alem nie zdarzyla uczytac
a taka matke to tylko

znalazlam linka

http://www.fakt.pl/Matka-topila-dzie...,213439,1.html

Cytat:
Napisane przez Luna0 Pokaż wiadomość
Rzuciłam TŻ karte w reklamówce żeby kupił nam piwo (z 3 pietra) a ona osiadła na daszku od sklepu musiał iść do sąsiadki i prosić żeby mu podała (mamy sklep 3 piętra pod sobą)
nie no - ale przynajmiej macie dobra sasiadke
i za Piwo

http://suwaczki.maluchy.pl/li-65599.png

Edytowane przez kasia86bgo
Czas edycji: 2013-05-28 o 22:23
kasia86bgo jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-05-28, 22:52   #1062
pani22ka
Zakorzenienie

Cytat:
Qrde myslałam, ze zyjemy w Państwie prawa
nosz... myślałam, że jednak się jakoś uda...

Cytat:
piękna praca

Cytat:
ale się nie denerwuj - bo cię kocham

Cytat:

pani22ka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-05-28, 23:24   #1063
Mokka_83
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez achna79 Pokaż wiadomość
I dla Strippi pełen szacun za te ćwiczenia .... mi się tak nie chce
ale to dlatego, że ja i tak ważę o 18 kg mniej niż przed ciążą Kto by pomyślał, że jednak cukrzyca ciążowa ma swoje dobre strony

Cytat:
Napisane przez Nyaa Pokaż wiadomość
za miesąc
chyba każda z nas jest zakochana po uszy w swoim najpiękniejszym, najcudowniejszym, najukochańszym dziecku
to prawda I każdej z nas się wydaję, że naprawdę obiektywnie patrzy na swoje dziecię i obce dzieci... i że obiektywnie to nasze najpiękniejsze
Cytat:
Napisane przez alliw Pokaż wiadomość
dla Krzysia
Karuzelkę ja polecam FP Rainforest, Jasiek bardzo szybko zaczął się nią interesować i do teraz go bawi. Poza tym długo trzyma baterie (wymieniałam pierwszy raz dopiero kilka dni temu, a chodzi od początku marca kilka razy dziennie)
http://www.ceneo.pl/13663637
potwierdzam Też ją mam i jestem zadowolona. Leoś piszczy i wymachuje wszystkimi kończynami do tych zwierzątek
Cytat:
Napisane przez Tasia34 Pokaż wiadomość
Te z FP piękne, ale też piękne ceny mają... A np. coś takiego, któreś z pierwszych - kręcą się na baterie, czy "jak wiatr powieje"?
http://www.twenga.pl/karuzela-z-pozytywka-babyono.html

I zapomniałam napisać - te krostki na całej buźce, co pisałam wcześniej, że też mamy, to na szczęście trądzik
Ja kupiłam używaną FP a w sumie jak nowiusieńka. Bardzo ktoś o nią dbał Zaplaciłam 108zl
Cytat:
widziałam... Nie do pomyslenia Teraz, jak jest sie mamą to wszystkie nieszczęścia które spotykają maluszki dotykają 100razy bardziej
Stary 2013-05-29, 00:06   #1064
Tasia34
Wtajemniczenie

Cytat:
Witajcie

Mam pyt odnośnie usg bioderek

Kacper ma w tej chwili 5 tyg
w książeczce mam napisane ze na bioderka iść w 7-8 tyg
dziś dzwoniłam i termin najbliższy to 23 lipca czyli Kacper będzie miał wtedy 3 miesiące czy mogę iść w tym terminie czy lepiej szukać gdzieś indziej choć z tego co słyszałam to wszędzie w okolicy mają takie terminy

Czy coś się stanie jak pójdę tego 23 Lipca
Cytat:
Napisane przez moni_ka.g Pokaż wiadomość
Maluda - pozno bo kolejne robi sie w skonczonym 4 miesiacu. Nam kazali zapisywac zaraz po wyjsciu ze szpitala bo kolejki straszne. U nas w 2 przychodniach tylko robia a dzieci mnotwo. Zaraz bedziemy musieli zapisac sie na kolejne.

Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum.

Hmmm... to u nas jest chyba jakoś inaczej. Na wypisie ze szpitala mam napisane "kontrola bioderek w 6 tyg". Pytałam położnej o usg, czy już się zapisywać, ale powiedziała, że pediatra na wizycie da mi skierowanie do ortopedy, on obejrzy bioderka, i dopiero, jak coś będzie nie tak, to będę musiała robić usg...

Cytat:
i cos do posmiania - kotra z was zaproponuje Tz..??

https://www.facebook.com/photo.php?f...type=1&theater

Cytat:
nie no mój tz to na bank w ten sposób dokarmia- teraz juz wiem !!!!! Roszek wstał o 8.30 i do teraz 3 ogromne kupy zrobił ,przy czym podczas 1 pielucha nie starczyła ,mój tz na pewno ma 2 kartoniki przyklejone ..

Cytat:
Napisane przez Dragusia88 Pokaż wiadomość

tak jak w filmie, poznaj moich rodzicow
No tak

Cytat:
wiecie co .... od urodzenia Roszka nową paczkę pieluch otwieram w kazdy wtorek ! powaznie ! dziwne co ?

a My sie pochwalimy !
wczoraj kupiłam kojec i dzis wsadziłam mate i Roszek pierwszy raz sie bawi ,macha łapkami,próbuje chwycic zabawki,uderza w nie a przy tym smiech i gadulstwo totalne .
wklejam fote( -jedna jeszcze w pizamce a druga juz w normalnych ciuszkach)
Roszek cudeńko
I wiesz co, taka samą matę dziś zamówiłam z allegro, razem z karuzelką

Cytat:
Mój wczoraj mnie rozczulił, dawałam mu cyca na dobranoc, skończył jeść i tak mu się oczka zamykają powoli, ja do niego mówie : dobranoc synku, kocham cię bardzo, a on do mnie taki delikatny uśmiech z zamkniętymi oczami
Cytat:
Napisane przez monicca1989 Pokaż wiadomość
Filip jeszcze bardzo często jak skończy jeść cyca i uśnie mi na rękach to otwiera co chwilę jedno oczko, chyba sprawdza czy jestem, zamyka i uśmiecha się przez sen. To wygląda tak jak by się cieszył, że go jeszcze nie odłożyłam.

Cytat:
Napisane przez strippi Pokaż wiadomość
Kto ma fejsa to proszę o lajka pod zdjęciem
Bardzo mi zależy, bo do wygrania 5 jazd konnych w stajni pod Karpaczem, gdzie byliśmy teraz na weekend z rodzinką
Jak wygram to znowu pojedziemy za 2 tygodnie na moje urodziny

Wygrywa zdjęcie które zbierze najwięcej lajków https://www.facebook.com/photo.php?f...type=1&theater
Zrobione

Cytat:
ale pustki pfff. brzydka pogoda wiec ciekawe co robicie ;> może znowu dzieci

Co do Bobika - właśnie mam zacząć opakowanie tych witamin, moja Mama takie teraz kupiła... Kurczę, próbować..? Zaryzykuję

Nadrabiam dalej.

---------- Dopisano o 00:06 ---------- Poprzedni post napisano Wczoraj o 23:44 ----------

Leonikowa

Cytat:
Ładniusie rysuneczki

Cytat:
Napisane przez BYou Pokaż wiadomość
dobry wieczór

Dziewczyny, które zmagają się z trądzikiem niemowlęcym-Roszpunkę też dopadło to dziadowstwo: w domu było to widać bardzo, takie krostki, na spacerze znikało. Kąpiel w krochmalu pomagała na chwilę, to samo smarowanie bepnthenem czy innym kremem. Wtedy polożna poradziła nam pudrowanie po kąpieli. Sprobowaliśmy linomagiem i 2 dni potem buzia była czystato było w 6 tygod tamtej pory spokój.

pozdrawiamy

ps Nestelle dziękuję za pomoc w kwestii nosidełka-zakup udany
A Alantanem można?

Cytat:
ginka tez byla w szoku. ale na pewno okres. bo trwalo tydzien bolalo normalne skurcze. robilam juz badania hormonow sa oki w we wtorek ide na usg. no ja mam troche po komplikacjach ciazowych skopane to i owo a ze przed ciaza mialam problemy z okresem to teraz mam super hiper szybkie okresy. przed ciaza nawet mi sie owu w 7 dniu cyklu zdarzylo...
Oj, współczuję...
Ania
http://suwaczki.maluchy.pl/li-73227.png
Tasia34 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-05-29, 00:24   #1065
Tasia34
Wtajemniczenie

bmma - za wagę i szczepienia

Cytat:
Ja miałam dwa i właśnie mam owulację - wyjątkowo wyraźnie zawsze czuję Po tym też, że poluję na tż. [COLOR="Silver"]
Jako metodę antykoncepcyjną można to stosować - jak masz ochotę, to nie wolno się seksić! Choć w sumie to trochę niezgodne z naturą

Cytat:
co do Niny - to mamy umowe ze w weekend (a i to nie w kazdy) słodycze ale albo czekolada|(male ilosci)
albo lody ,albo cos własnej roboty ..... no ale wszędzie nie jestem w stanie upilnowac tym bardziej ze wszystkie dzieci były zaproszone na poczęstunek .... szkoda tylko ze to kupne ciasteczka,paluszki ,zelki -bo potem jęczy ze ból brzucha ją dopadł , i problemy z wc i jakies wypryski (bo chemia) .....
Podoba mi się Twoje podejście do słodyczy

Cytat:

Cytat:
:
BOSHE 4 cycki - ja bylam przekonana ze 2 - no tak ale 2 prawe 2 lewe
ehhh

Cytat:
Napisane przez Mokka_83 Pokaż wiadomość
to prawda I każdej z nas się wydaję, że naprawdę obiektywnie patrzy na swoje dziecię i obce dzieci... i że obiektywnie to nasze najpiękniejsze

potwierdzam Też ją mam i jestem zadowolona. Leoś piszczy i wymachuje wszystkimi kończynami do tych zwierzątek

Ja kupiłam używaną FP a w sumie jak nowiusieńka. Bardzo ktoś o nią dbał Zaplaciłam 108zl
Ale mój obiektywnie najpiękniejszy!

Co do karuzelek - ale masz tę Rainforest z linka? Bo ja kupiłam też z FP karuzelkę o nazwie "Rainforest", ale to taka z projektorem na sufit i trochę inaczej wygląda, jest nieco tańsza - za nową zapłaciłam 115 zł

Uffff, nadrobiłam Dziś Krzysiaczek ma dzień aniołka, śpi ładnie z przerwami, więc ja też się kładę
I cieszę się z tej karuzelki i maty, nie mogę się doczekać, kiedy przyjdą Przez to Boże Ciało pewnie w przyszłym tyg. dopiero... Ale przez święto TŻ ma 4 dni wolne

Dobranoc!
Ania
http://suwaczki.maluchy.pl/li-73227.png
Tasia34 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-05-29, 00:37   #1066
BYou
MBZ♥

Tasiu możnamąką ziemniaczaną pewnie bylby podobny efekt
matę mamy z FP rain forest ale tą kwadratową, a karuzelę z misiamiobie uwielbiane przez Roszpunkę
u nas też kolejny dzień i noc spokojnaale ogólnie Mała jest pogodna więc nie mogę marudzićbo mam czas na wszystko.

Kasia uśmiałam się z tych cycków

Mokka jasne, że własne naj naj

Nestelle, tak bym chciała ze słodyczami wprowadzić u nas
jak szukałam przychodni dla Roszpunki to w kilku przeraziło mnie to, że w ramach nagrodzenia dziecka za dzielność dawano cukierki czy lizaki:/

Liwka widziałam to

Edytowane przez BYou
Czas edycji: 2013-05-29 o 00:53
Stary 2013-05-29, 07:55   #1067
Nyaa
Zakorzenienie

GG do Nyaa

Hej
Witam się w słoneczny poranek. Wczoraj była straszna burza, zabrali prąd, a mój laptop to niestety tylko na prąd działa, bateria kaput, więc nie miałam nawet jak forumować

Tak więc dzień zaczynam od nadrabiania.
Nikoś odkrył, że z karuzelą można pogadać, więc od rana sobie dyskutują

http://www.suwaczki.com/tickers/qq87j44jq9d7lsxv.png
Nyaa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-05-29, 08:15   #1068
Malpka
Zakorzenienie

hej
u nas nareszcie słoneczko
dzisiaj po nocy miałam tak twardego cycka ze myślałam ze mi pęknie Karol ładnie spał za to Julka w nocy tak płakała ze mnie obudziła, miała straszny sen moje biedactwo

Cytat:
Mój wczoraj mnie rozczulił, dawałam mu cyca na dobranoc, skończył jeść i tak mu się oczka zamykają powoli, ja do niego mówie : dobranoc synku, kocham cię bardzo, a on do mnie taki delikatny uśmiech z zamkniętymi oczami
też uwielbiam jak się KArol uśmiecha przez sen to takie słodkie

Cytat:
Napisane przez Leonikowa Pokaż wiadomość
MAM WYNIKI krwi WSZYSTKIE SĄ W NORMIE
przed chwilką dzwonili też z Ośrodka Wczesnej Interwencji i od wtorku zaczynamy rehabilitację
dziewczyny jestem cholernie szczęśliwa

dziękuję wszystkim za kciuki
:
super

Cytat:
Filip jeszcze bardzo często jak skończy jeść cyca i uśnie mi na rękach to otwiera co chwilę jedno oczko, chyba sprawdza czy jestem, zamyka i uśmiecha się przez sen. To wygląda tak jak by się cieszył, że go jeszcze nie odłożyłam.
i:
hehe mój też tak czasem robi

Cytat:
Kto ma fejsa to proszę o lajka pod zdjęciem
Bardzo mi zależy, bo do wygrania 5 jazd konnych w stajni pod Karpaczem, gdzie byliśmy teraz na weekend z rodzinką
Jak wygram to znowu pojedziemy za 2 tygodnie na moje urodziny

Wygrywa zdjęcie które zbierze najwięcej lajków https://www.facebook.com/photo.php?f...type=1&theater
a ja nie mogę dodać Lubię to nie ma tego przy zdjęcieu czy dziś już nie ma konkursu czy ja coś nie tak otwieram

Cytat:
ale pustki pfff. brzydka pogoda wiec ciekawe co robicie ;> może znowu dzieci
u mnie akurat wczoraj od 14 było już ładnie
K http://www.suwaczek.pl/cache/f2a2119f90.png
W http://www.suwaczek.pl/cache/ef8b004f6a.png
Malpka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-05-29, 08:33   #1069
strippi
Zakorzenienie

GG do strippi

o 10:40 szczepienie, 3majcie kciuki za nas
Stary 2013-05-29, 08:39   #1070
Nyaa
Zakorzenienie

GG do Nyaa

Leonikowa za wyniki

Strippi zalajkowane będę udostępniać

nestelle Roszek miodzio po prostu

Cytat:

U mnie wieśc beznadziejne, az nie chce mi sie pisać...
Trzymaj się trzymam kciuki, żeby cała ta sprawa się szybko i dobrze skończyła

Cytat:
zdolniachy z Was Jak na konkurs to pewnie większość rodziców była w to zaangażowana. Pamiętam, że jak chodziłam do podstawówki ( sto lat temu ) to zawsze tak było, że rodzice pomagali w pracach na konurs

Cytat:
Ale z cyckami krowimi to przegiełas;p JA wiem, ze Ty kobieta karmiąca- w głowie Ci tylko mleko, ale krowy z 6 wymionami to nie widziałam jeszcze
nie zwróciłam na to uwagi nawet.
Cytat:
a i się chwalę ! rano wspominałam ze plotłam warkoczyki Nince na przedstawienie (przegląd przedszkoli) i wygrali !!!

(nina się przyznała :
" i mama po przedstawieniu były słodkości ,ale się nie denerwuj - bo cię kocham , zjadłam ,ale nie duzo choc pewnie dla ciebie to by było duzo ...." cwaniara co ?
Ja nie pozwalam na codzień słodyczy .... no ale jak tu się denerwowac teraz na nią ... )
za wygraną
Jak tak czytam o tych Twoich dzieciaczkach to nabieram ochoty na to, by jak najszybciej Nikosiowi rodzeństwo sprawić
Dzieci dają tyle szczęścia.
Cytat:
O Matko. Takim babom powinno się robić to samo, co one zrobiły

http://www.suwaczki.com/tickers/qq87j44jq9d7lsxv.png
Nyaa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-05-29, 08:46   #1071
Dragusia88
Zakorzenienie

Cytat:
super rysunki
Cytat:
a i się chwalę ! rano wspominałam ze plotłam warkoczyki Nince na przedstawienie (przegląd przedszkoli) i wygrali !!!

(nina się przyznała :
" i mama po przedstawieniu były słodkości ,ale się nie denerwuj - bo cię kocham , zjadłam ,ale nie duzo choc pewnie dla ciebie to by było duzo ...." cwaniara co ?
Ja nie pozwalam na codzień słodyczy .... no ale jak tu się denerwowac teraz na nią ... )
, no nie mozna się gniewac

Cytat:
tak? a ile ma krowa wymion ? ja miastowa -to wybacz ,jedyny kontakt z rową mam przez kartonik z mlekiem ....
a ! kiedys jak byłam mała to na wakacjach wdepłam w sandałkiem krowią kupę -duzą .....
tak sobie myslę ....8 wymion? hmmm nie wiem ....
4

Cytat:
btw KROWA ma tylko 2 wymionka

mam czas dla siebie - i co by tu zrobic - tylko Dragusia nie pisz mi Ze Dzieci - bo na razie jeszcze na 100% nie ma z kim
4
jak nie ma z kim a ten który cie kocha?
Cytat:

Cytat:

nestelle-special for you->https://www.google.pl/search?q=wymio...l%3B1203%3B798
super foto
Cytat:
wspolczuje
Cytat:
tylko nie upoluj

Cytat:
co do rysunku to wiem,wiem jego ładniejszy ale musiałam pomóc ...
uuuu to Ninka widze też taki delikatny żołądek jak ty biedna.

Cytat:
Jaki duży
Dragusia rośnie nam konkurencja
no mojego to juz pobiłyście na wzrost napewno. mój chyba w końcu wystopował.

dziś idziemy znowu na szczepienie tym razem pneumo trzymajcie kciuki. noi przy okazji kontrola wagi, zapytam czy by mi go na dl nie zmierzyla ale wg mnie ok 65cm ma.

ucieło mi cytat o tym ze kasia i hm.... klementyna?? nie bić nie pamietam mają bliźniaki z dwoch ojców i matek różnych ciekawe co klementyna - jeśli to ty nie wiesz jeszcze o swoim tżcie

ok nadrobilam. i dzis spalismy 7godz idzie ku dobremu

---------- Dopisano o 08:46 ---------- Poprzedni post napisano o 08:45 ----------

Cytat:

Dragusia88 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-05-29, 08:47   #1072
monicca1989
Zakorzenienie

Dzieńdobry!
Wstaliśmy o 8 dzisiaj, tak pięknie Filip spał Tzn ja wstałam bo on leży i gada jeszcze z lampom i obrazem

Cytat:
dibrze, ze chociaz Ty dzis dostałaśdobre wiadomosci!!bardzo się ciesze

nestelle- roszek przeuroczy JAk tam wyszła praca na konkurs?

U mnie wieśc beznadziejne, az nie chce mi sie pisać...Qrde myslałam, ze zyjemy w Państwie prawa, a tu sku#####stwo i oszustwo na każdym kroku- nawet w państwowych urzędach...Jestem podłamana i nie wiem jak damy radę, a na wchodzenie na drogę sądową nie mam pieniedzy i sił...Tż vdzie chyba musiał wyjechac za granicę, bo nie chcemy się zapożyczać... Dobrze, ze chociaz Kacperek dochodzi do siebie-dzis jest marydny, bo i ja zdenerwowana-to mu sie udziela, ale w końcy mamy zółte kupy

Czy tylko ja nie miałamjeszcze okresu po porodzie?MAmydoswiaczone kiedy sie Wam ostanio pojawił?
Współczuję sytuacji z urzędami

A co do okresu to Filip jutro kończy 10tyg i jeszcze nie miałam ani okresu ani żadnego plamienia do tej pory

Cytat:
nestelle piekne rysunki-wcale nie widac, ze to kopia-wygląda jak powiększony oryginał;pNo kilka szczegułów się rózni, aleKuba ładnie rysuje
Ale z cyckami krowimi to przegiełas;p JA wiem, ze Ty kobieta karmiąca- w głowie Ci tylko mleko, ale krowy z 6 wymionami to nie widziałam jeszcze
Aż wróciłam do obrazka i jeszcze raz się przyjrzałam:hahah a:

Cytat:
btw KROWA ma tylko 2 wymionka
Cytat:
nestelle wszystkie krowy jakie wdziałam miały 4 cycki, ale teraz juz sama zgłupiałam
Też mi się wydaję, że 4, moja babcia ma krowę ale widziałam ją bardzo dawno gdzieś na polu nie przyglądałam się

Cytat:
Masakra!

Cytat:
Radlera pije jak mam 3h przerwy między karmieniem. Myśle że w 2 godziny Ci zeszło, to tak jakby pół piwa
Na normalne piwo pozwalam sobie wieczorami bo pije o 21 a mały wstaje dopiero o 4 a najwcześniej zdarzyło mu się o 2
U mnie w szafce też już stoi Warka Radler to będzie moje pierwsze piwo, mam zamiar w końcu wypić wieczorem po karmieniu

Cytat:
Trzymamy!

Takie pytanie czy żółta kupa ale z takimi jakby grudkami jest ok?
monicca1989 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-05-29, 08:55   #1073
pani22ka
Zakorzenienie

Cytat:
Jak tak czytam o tych Twoich dzieciaczkach to nabieram ochoty na to, by jak najszybciej Nikosiowi rodzeństwo sprawić
hehe mam podobne myśli

Cytat:
dzis spalismy 7godz idzie ku dobremu

słonko nas obudziło i fajnie (bo słońce), i nie fajnie (bo obudziło ).
jedziemy dziś do kolejnego szpitala. dlaczego placówki z chirurgią dziecięcą są tak daleko od centrum (a mieszkamy obok dwóch szpitali...)?! 'podróż' środkami komunikacji miejskiej będzie trwać godzinę z jedną przesiadką... heh. czasem myślę, że jednak auto by się przydało...

Stary 2013-05-29, 09:05   #1074
strippi
Zakorzenienie

GG do strippi

Cytat:
h
a ja nie mogę dodać Lubię to nie ma tego przy zdjęcieu czy dziś już nie ma konkursu czy ja coś nie tak otwieram
u mnie wszystko jest ok, nie wiem czemu nie możesz

Dziękuję wam za polubienie mojego zdjęcia )
Stary 2013-05-29, 09:09   #1075
Sorceresss
Wtajemniczenie

Witajcie!

Bmma, brawa za cm i wagę małej!
Strippi kciuki za wizytę!
Nestelle - ja też sobie przypominałam bajki patrząc na rysunek!

Okresu nie miałam żadnego - Bogu dzięki! W ogóle za tym nie tęsknię...

mam urwanie głowy... co chwilę muszę coś z majstrami ustalać bo TŻ w pracy... Filipek mi się popsuł. Jakaś mendka mu się włączyła. Mógłby nie spać w dzień, a potem w nocy nie może usnąć strasznie się denerwuje i złości... wisi mi na piersi i ciągle jakby głodny... nawet podróże już nie działają na niego usypiająco Myślę, że dla świętego spokoju zgonię to na skok rozwojowy Ale skubany wie, że jak zaczynam się już denerwować- bo marudzi już od godziny i nic nie pomaga - to nagle cisza, uśmiech od ucha do ucha.... (ostatnio TŻ zaśmiał się tak na głos, pociesznie- ale tylko raz :/) i od razu złość mamusi przechodzi

Piękna pogoda więc ucieknę na spacer - ja tylko kurier przywiezie jakieś pierdoły, które zamawiał pan mąż

"Szanse jedne na milion spełniają się w dziewięciu przypadkach na dziesięć"
Terry Pratchett
Sorceresss jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-05-29, 09:22   #1076
pani22ka
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Sorceresss Pokaż wiadomość
Mógłby nie spać w dzień, a potem w nocy nie może usnąć
tez mnie to zawsze dziwi... ze tak zmęczony, że nawet spać nie może...

Sorce, jak daleko jest z Alei JPII do Żeromskiego?!

Stary 2013-05-29, 09:27   #1077
Ptaszysko16
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez anika_s Pokaż wiadomość
nadrabiasz 9 m-cy ??

---------- Dopisano o 21:34 ---------- Poprzedni post napisano o 21:28 ----------

widziałam - masakra,smutne jest to bardzo, biedny maluszek - ale jak widać miał żyć!
potwierdza się po raz kolejny że ludzie bywają gorsi od zwierząt
(
i nie próbujmy tego tłumaczyć systemem rządowyn chin)

---------- Dopisano o 21:36 ---------- Poprzedni post napisano o 21:34 ----------

chyba 7 :P bo urodzilam w 7
15.10. 2011.
21.02.2013. Natalka 31 tc. 1190 g 40 cm

http://www.suwaczki.com/tickers/km5sdf9hhaev4h7a.png

http://www.suwaczki.com/tickers/bl9cdf9h7pw9dmdz.png

http://s10.suwaczek.com/20111015650114.png
Ptaszysko16 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-05-29, 09:29   #1078
Moderna
Zakorzenienie

Moin moin

Dziecko spi, mam czas zjesc sniadanie

Strippi kciuki za szczepienie
Nestelle jakie ladne rysunki - talent

Byla polozna, zwazyla malego i dzis mamy rowno 5 kg na wadze

Poradzila mi tez bym teraz juz zaczela malego jak zmeczony lulac do snu w lozeczku, zamiast na rekach

Nastepna wizyta dopiero jak bedziemy wprowadzac jedzonko do menu lub jakby cos sie dzialo.

Po poludniu ma wyjsc na chwile sloneczko zza chmur, wiec pojdziemy pozniej na spacerek. Przydaloby mi sie jeszcze wyskoczyc na zakupy icos ugotowac, ale szkoda mi budzic maluszka

Edytowane przez Moderna
Czas edycji: 2013-05-29 o 09:31
Moderna jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-05-29, 09:36   #1079
Malpka
Zakorzenienie

Cytat:
Pffff... Chyba Ty

My na usg bioderek byłyśmy - ale Kalina się darła. Moje słodkie dziecko. Wszystko ok. Ale powiem Wam, że wycieczka w wicher i deszcz z maluszkiem w wózku po drugiego do przedszkola to niezła jazda. Zwłaszcza jak Puszek Okruszek piękny koncert zorganizowała w tych sprzyjających okolicznościach przyrody. Czekam na medal z ziemniaka jak mąż wróci.
ja sie cieszę ze w taką pogodę jak deszcz i zawierucha mogę liczyć na mamę ze mi Julke odbierze z przedszkola i nie muszę wlec KArola

Cytat:
U mnie wieśc beznadziejne, az nie chce mi sie pisać...Qrde myslałam, ze zyjemy w Państwie prawa, a tu sku#####stwo i oszustwo na każdym kroku- nawet w państwowych urzędach...Jestem podłamana i nie wiem jak damy radę, a na wchodzenie na drogę sądową nie mam pieniedzy i sił...Tż vdzie chyba musiał wyjechac za granicę, bo nie chcemy się zapożyczać... Dobrze, ze chociaz Kacperek dochodzi do siebie-dzis jest marydny, bo i ja zdenerwowana-to mu sie udziela, ale w końcy mamy zółte kupy

Czy tylko ja nie miałamjeszcze okresu po porodzie?MAmydoswiaczone kiedy sie Wam ostanio pojawił?

ja tez nie miałąm

Cytat:

alez Prosze Bardzo mozesz sobie wziasc - wlsnie zaszlo za Burzowa Chmure
.
no dzięki dziś u mnie świeci piękne słonce

Cytat:
:
super rysunki

Cytat:

(nina się przyznała :
za konkurs
u nas tez Julka na codzien słodyczy nie jje no chyba ze któreś dziecko ma urodziny w przedszkolu i czestuje cukierkiem to jej nie zabraniam bo przykroby jej było jakby dzieci jadły a ona patrzyła

Cytat:
Dobry wieczór

Cytat:
Napisane przez Mokka_83 Pokaż wiadomość
jak nie szarpiesz karuzeli albo nią nie rzucasz to bedzie w dobrym stanie ja mam po siostrze karuzelę a ona kupiła używaną i nadal wygląda jakby była nowa

Cytat:

Cytat:
dziś idziemy znowu na szczepienie tym razem pneumo trzymajcie kciuki. noi przy okazji kontrola wagi, zapytam czy by mi go na dl nie zmierzyla ale wg mnie ok 65cm ma.
:

Cytat:
u mnie wszystko jest ok, nie wiem czemu nie możesz
)
już polubiłam i ja po prostu wylogowało mnie i nie zauważyłam tego i sie dziwie czemu nie mogę polubić
K http://www.suwaczek.pl/cache/f2a2119f90.png
W http://www.suwaczek.pl/cache/ef8b004f6a.png
Malpka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-05-29, 09:47   #1080
nestelle
Zakorzenienie

czesc ,
ostatnimi czasy przeginam ze swoją głupotą ...
tylko od poniedziałku - pomyliłam godz. i zawiozłam dziecko za pózno na rekolekcje(w sumie zadna strata) , pomyliłam formaty rysunku na konkurs (poprawianie) ,krowa gmo z 4 cyckami a wczoraj wieczorem próbowałam usilnie zakropic nos kroplami gdzie atomizer nie działa ..psikam ,psikam by w koncu przeklinac jakie to gówno kupiłam ,tz obok zapala lampke i patrzy a ja sobie wkładam opakowanie z nakrętką do nosa . próbowałam zakropic nos zamknętym atomizerwm tyle razy naduszałam ze jak zdjęłam zamknięcie to mnie zalało
dzisiaj dopiero sroda -mój tz mówi ze zaczyna sie mnie bac ....
Cytat:
Napisane przez BYou Pokaż wiadomość
Nestelle, tak bym chciała ze słodyczami wprowadzić u nas
jak szukałam przychodni dla Roszpunki to w kilku przeraziło mnie to, że w ramach nagrodzenia dziecka za dzielność dawano cukierki czy lizaki:/
ehhh znam to ...u kuby w szkole raz na jakis czas przychodzi nauczycielka na pogadanki i jak grzecznie wysłuchają to dostają po cukierku ,
Cytat:

Cytat:

zdolniachy z Was Jak na konkurs to pewnie większość rodziców była w to zaangażowana. Pamiętam, że jak chodziłam do podstawówki ( sto lat temu ) to zawsze tak było, że rodzice pomagali w pracach na konurs
no tak dlatego szczególnie jak Jakub zaczął 1 klase to ja tez ....
Cytat:

uuuu to Ninka widze też taki delikatny żołądek jak ty biedna.
delikatny ? raczej nie ,po prostu nie przyzwyczajeni jestesmy do pewnej grupy zywnosci .mówi sie ze jakby nasi pra albo pra-pra dziadkowie odżywiali sie tym co teraz ludzie jedzą to od razu by się pochorowali ....
za szczepienie ! ,65? mi sie wydaje ze więcej

Cytat:
Takie pytanie czy żółta kupa ale z takimi jakby grudkami jest ok?
ok

---------- Dopisano o 09:47 ---------- Poprzedni post napisano o 09:39 ----------

Cytat:
Napisane przez pani22ka Pokaż wiadomość
słonko nas obudziło i fajnie (bo słońce), i nie fajnie (bo obudziło ).
he,he byyyyc kobietą

po co jedziecie do szpitala?
Cytat:
Byla polozna, zwazyla malego i dzis mamy rowno 5 kg na wadze

Cytat:
u nas tez Julka na codzien słodyczy nie jje no chyba ze któreś dziecko ma urodziny w przedszkolu i czestuje cukierkiem to jej nie zabraniam bo przykroby jej było jakby dzieci jadły a ona patrzyła
nie no takie sytuacje są usprawiedliwione , to u nas tez tak ....
do tego dzieciaki mi sie wycwaniły i jak u niny w przedszkolu ktos ma urodziny i cukierki rozdaje to nina bierze dla kuby ,a jak u kuby w szkole to kuba bierze dla niny ..... taakie cwane mam dzieciaki

Nowe wątki na forum Odchowalnia - jestem mamą

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości