|
|
#271 |
|
Konto usunięte
|
Dot.: Czy zamknac sklepy w niedziele?
kaledonia nie porównywałabym nas do żadnego innego kraju. Jesteśmy tak unikalni mamy tak unikalną gospodarkę, jednocześnie biedę i bogactwo, tak oryginalne społeczeństwo że trzeba pomyśleć czego nam trzeba a nie co mają na zachodzie. Tam mają inne zarobki, inny system pracy, w ogole nie wiem co tu porównywać, naprawdę.
---------- Dopisano o 23:53 ---------- Poprzedni post napisano o 23:52 ---------- I nie mierz wszystkich swoją miarą ;-p |
|
|
|
#272 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Zamknięcie małych sklepów uderzy bezpośrednio w ludzi, w rodzinne sklepiki. |
|
|
|
|
#273 | |
|
zielony stworek
|
Cytat:
![]() Zarobki wyższe, ale taka pani w sklepie typu market za granicą też nie ma kokosów, a w niedzielę nie pracuje. Nie sądzę, że jakoś znacząco dochód by jej wzrósł pracując w niedzielę i nie sądzę by nawet tego chciała ![]() Nie rozumiem czemu w erze przedmarketowej niedzielnej jakoś wszyscy się wyrabiali z zakupami, a teraz gdy niedziela czynne już nie
|
|
|
|
|
#274 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Akurat sprawa dot. zamykania sklepów w niedziele nie jest czymś pilnym, czymś co zmieni Polskę na lepsze. |
|
|
|
|
#275 | |
|
ctrl alt delete
|
Czy zamknac sklepy w niedziele?
Cytat:
Po drugie kiedyś to baba miała siedzieć w domu i spełniać sie jako kura domestica. Miała czas zrobić zakupy. Teraz sie karier i prac w korporacjach zachcialo. Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum. |
|
|
|
|
#276 |
|
zielony stworek
|
To nie było w PRL-u. Dopiero na przełomie wieku upowszechniły się przybytku zwane "Galeriami handlowymi" i super czy hipermarketami więc o jakich pustkach w sklepach mówimy
Było dużo większych bądź mniejszych sklepów osiedlowych, domów handlowych, o ryneczkach nie wspomnę, ale żadne z nich poza nielicznymi wyjątkami nie były czynne w niedziele i się nikt temu nie dziwił Na wsiach to nawet te nieliczne nie były pewnie czynne...i kobiety też pracowały i pracują.
|
|
|
|
#277 |
|
Zakorzenienie
|
Odp: Czy zamknac sklepy w niedziele?
Ja bym nie miala nic przeciw temu. Zal mi tych ludzi ktorzy swieta czy niedziele siedza z przymusu w pracy. Bo nie chodzi o handlowcow co maja sklepik na siebie i siedza tam z wlasnej woli, ale we wszelkich marketach ludzie przymusowo pracuja bo tak chce jakis wlasciciel. Fakt, fajnie jak nagle cos mi sie przypomni i moge biec w niedziele po to do sklepu, ale radzili sobie bez tego kiedys to i ja bym sobie poradzila teraz
Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum.
|
#278 | |||||
|
ma zielone pojęcie
|
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Może dlatego, że wyrabiano się kosztem wyrobienia się z czymś innym? A może dlatego, że mimo wszystko wtedy żyło się trochę inaczej niż teraz? W przeszłości nie z takimi rzeczami jak zakupy się ludzie wyrabiali.
|
|
#279 |
|
BAN stały
|
ja tam po sklepach w niedzielę niechodzę - nie lubię tłumów, mam ciekawsze zajęcia - no i mam na zakupy czas w tygodniu, ale kilka lat mieszkałam w małym mieście, pracowałam od poniedziałku do soboty. Było tam kilka sklepów z ciuchami- wszystkie beznadziejne, perfumerii ŻĄDNEJ ( no ale kosmetyki mozna internetowo, ale cióchów raczej przez internet nie kupię ). Auta nie miałam - dojechać do galerii na zakupy mogłam tylko w niedzielę, gdyby sklepy były wtedy nieczynne w niedzielę - musiałabym brać urlop zeby kupić sobie bluzkę
|
|
|
|
#280 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
#281 |
|
Zakorzeniona
|
Mieszkam obecnie w kraju, gdzie wszystkie sklepy są zamknięte w niedzielę, a na dodatek są otwarte pon-pt do 20:00, a w sobotę do 18:00. Na początku ciężko mi się było przyzwyczaić, teraz już pamiętam, że niestety jak mi w niedzielę mąki zabraknie to nie polecę i nie dokupię
Obroty sklepów nie spadają, bo w sobotę w sklepach są tłumy - normalne, bo każdy masowo robi zakupy na cały weekend, skoro w niedzielę się nie da. Jest to wkurzające, bo o ile nie marzy Ci się spędzenie godziny w kolejce na zakupy musisz iść na tygodniu. Tylko, że tutaj są inne realia - pracownicy sklepów mają normalne umowy, więc wolna niedziela to dla nich fajna sprawa. U nas w Polsce, gdzie obecnie niemal wszystkie sklepy zatrudniają pracowników za pośrednictwem agencji na umowę-zlecenie, byłby to strzał w stopę dla tych ludzi. Bo przy umowie-zlecenie ilość godzin możesz redukować, jak Ci się podoba, a także zwolnić praktycznie bez okresu wypowiedzenia (i - oczywiście - bez odprawy).
|
|
|
|
#282 | |
|
Lena
|
Cytat:
przecież do pracy nie zawiezie mnie karetka, bo akurat będzie jechać po drodze z pacjentem
|
|
|
#283 |
|
Zakorzenienie
|
tak mi się przypomniało odnośnie pracy urzędów w weekendy http://pani-halinka.pl/comic/comic/41-0025/
|
#284 |
|
Rozeznanie
|
wg mnie sklepy powinne być pozamykane, na zachodzie czy wschodzie sklepy są pozamykane w niedziele, jest mało całodobowych, w Hiszpanii czy Portugalii mają sieste, albo długą przerwę na lunch której u nas nie ma, ludzie funkcjonują normalnie, planują zakupy, spędzają więcej czasu na dworze a nie w centrach handlowych
kiedyś tak było i ludzie żyli? jak ktoś jest właścicielem sklepu i chce pracować proszę bardzo, masz budkę z lodami i chcesz zarobić na spacerowiczach pracuj |
|
|
|
#285 | |
|
ctrl alt delete
|
Cytat:
i mimo zamkniętych sklepów ludzie nie garną się jakoś do spędzania czasu na dworze w mrozie i deszczu
|
|
|
|
|
#286 |
|
Zakorzenienie
|
Po raz kolejny - co wyście się tak ludzie uparli na te sklepy? Wiecie ile ludzi pracuje w niedziele? w świeta? w nocy? Czemu tak strasznie chcecie innym czas organizować?
Az zaczełam się zastanawiać kto pracuje w niedziele. Lista jest długa: - służby porządkowe i ratownicze - szpitale - i nie mówię o ratowaniu życia ale o pielegniarkach, lekarzach, technikach - transport (pks, pkp, mpk, linie lotnicze, kierowcy tirów) - gastronomia ( bary, puby, retauracje, fast foody - zeby nikt mi nie wmawiał, że gastronomia z napiwków żyje) - hotelarze - pracownicy kin, ośrodków sportowych (baseny, siłownie, spa), ośrodków rozrywki - pracownicy infolinii/sklepów internetowych (o nich nikt nie wspomina. Na słuchawkach nie siedzi się bo się o tym marzyło - raczej z przymusu, i tak samo pracują w niedziele bo infolinie są czynne 24/7) - cały przemysł (fabryki, huty, kopalnie, elektrownie) - nauczyciele (szkoły policealne), wykładowcy, pracownicy sekretariatów, ogólem pracownicy naukowi. - sprzątaczki wszędzie - pracownicy ochrony wszędzie - nianie, opiekunki osób chorych, ludzie pracujacy w domach starości, hospicjach - sprzedawcy, kasjerzy - wszystkie zawody związane z pracą ze zwierzętami - zoo, ośrodki jeździeckie - tam pracuje się cały tydzień, w końcu zwierzętom trzeba dać jeść, posprzatać. - setki wolnych zawodów, od sędziów zawodów sportowych przez fotografów po kapele grające na weselach. I o ile "wiadomo" że policja, pogotowie czy straż pożarna pracować musi, to pozostali - chyba nie bardzo. Ale jest potrzeba widocznie więc ci ludzie pracują w niedziele. Nie rozumiem czemu w zwiazku z tym wszyscy czepiają się handlu akurat a nie np. infolinii A wiem z pierwszej reki ze gro osób lubi sobie w niedziele na infolinie zadzwonić ze swoimi problemami egzystencjonalnymi.
nie bo tu nie ma nieba jest prześwit między wieżowcami a serce to nie serce to tylko kawał mięsa a życie jakie życie poprzerywana linia na dłoniach a bóg nie ma boga są tylko krzyże przy drogach Własną głupotę ludzie zwykli nazywać doświadczniem
|
|
|
|
#287 |
|
Zakorzenienie
|
u nas, urzędy mają jeden dzień gdzie przyjmują klientów dłużej. są specjalne dyżury. w pracy mojej mamy, jak jest potrzeba, to ci dyżurujący siedzą nawet do 19 jak jest dużo osób.
|
|
|
|
#288 |
|
Raczkowanie
|
Wydaje mi się, że gdyby w niedzielę pozamykane były sklepy typu centra hahdlowe, to wielu ludzi kupowałoby mniej np. ubrań i butów.
Za przykład mogę tu podać mojego TŻ, który ma takie godziny pracy, że wogóle nie korzysta z takich sklepów otwartych do 17 czy 18, bazarków i.t.p. I jak już wybierze się na zakupy ubraniowe w którąś niedzielę, to zawsze sobie tyle nakupi, że coś. A potem to i tak leży w szafie, a chodzi w paru ulubionych ciuchach. Więc wniosek z tego jest taki, że gdyby nie nakupił sobie tych ciuchów w niedzielę, to zostałoby mu więcej pieniędzy w kieszeni, a i tak miałby w czym chodzić. |
|
|
|
#289 | |
|
Zakorzenienie
|
szczerze - kolejna akcja na zasadzie "masz społeczeństwo zajmij się bzdurą"
plus przyniesie więcej szkód niż dobrego - studenci pracujący tylko w weekendy będą w plecy, ludzie na zleceniach będą w plecy no ale na pewno się ucieszą jak zamiast dniówki posiedzą w domu i zgadzam się z opinią, że handel akurat nie jest jakiś wyjątkowy żeby akurat tutaj się dopatrywać cierpienia pracujących w niedziele nie jest nam to do życia potrzebne? no nie jest - i co z tego? sklepy w ogóle nie są nam do życia potrzebne, kiedyś nie było, ludzie sobie co potrzeba uprawiali na polu i jakoś się żyło co nie? Jakby tak podejść to wtedy chociaż cała spożywka będzie miała wolne bo czemu niby produkcja spożywcza ma pracować w niedziele? Albo w ogóle po co nam cokolwiek? dużo rzeczy nam do życia nie potrzebne (np. to forum na którym sobie dyskutujemy) a jednak ktoś zamiast siedzieć w domku z rodzina się nim w niedziele opiekuj - nie żal wam obsługi wizażu która się męczy żebyśmy sobie mogły pościki pisać? itd... nic nam nie jest potrzebne ale ja tam wolę mieć wygodniejsze życie niż nie Cytat:
|
Okazje i pomysĹy na prezent
|
|
#290 | |
|
ctrl alt delete
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#291 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
A tak w ogóle to zamykanie sklepów w niedzielę to dla mnie http://www.myinstants.com/instant/dramatic-chipmunk/ ZASTĘPCZY TEMAT.
|
|
|
|
|
#292 |
|
Raczkowanie
|
Lepiej jakby się zastanowili, czy otworzyć urzędy w soboty i niedziele. Byłoby to bardzo korzystne, na dwie zmiany najlepiej. Były by mniejsze kolejki może w końcu
I nikt nie musiałby brać dnia wolnego, aby sprawy pozałatwiać.Nie rozumiem czemu ta niedziela taka nieszczęsna i inna od innych dni tygodnia? Tyle ludzi pracuje w niedzielę, to dlaczego sie tych kasjerek tylko uczepili? Takie sprawy, to zawsze temat rzeka. Co jednemu pasuje drugiemu już nie. A ta nasza władza, to chyba się ostro nudzi. |
|
|
|
#293 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Ad. pogrubione. W Warszawie przez pewien okres urzędy dzielnicowe były czynne do 20-21 + w soboty do 16 i zrezygnowano z tego z powodu braku petentów. Przez pierwsze kilka dni trochę ludzi przychodziło, potem może jedna czy dwie osoby wieczorem coś załatwiały. |
|
|
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
|
|
#294 |
|
Wtajemniczenie
|
Ja się wypowiem może ze strony osoby pracującej w CH, studiuję dziennie, dorabiam sobie w sklepie z biżuterią, i jestem jak najbardziej całym sercem za zakazem handlu w niedzielę. Dobrze byłoby mieć ten jeden dzień wolnego, kiedy nie musieliby pracować ludzie koniecznych w każdej chwili profesji (tak tak, mpk też się do tego zalicza moim zdaniem, bo nawet jeśli trzeba pracować w niedzielę to jakoś do tej pracy trzeba się dostać
) nikt mi nie wmówi że przez 6 dni tygodnia nie znajdzie czasu żeby zrobić porządne zakupy, że MUSI to robić w niedzielę. Z resztą obserwuję od ponad roku niedzielną klientelę i niedzielne utargi - mówcie co chcecie ale pomimo natłoku ludzi niedzielne utargi są około 50% mniejsze niż w jakikolwiek inny dzień. Dlaczego? dlatego że ludzie zabijają w centrach handlowych swój wolny czas, kupią dziecku loda i zajęcie na cały dzień - łażenie bez celu po sklepach wcale nie w celu zakupów. Naprawdę fajnie by było gdyby ludzie umieli sobie znaleźć inne zajęcie i inaczej spędzać czas z rodziną Dlatego chociażby jestem za tym żeby kina były otwarte czy inne ciekawe rozrywki, wiem że tam też ktoś musi pracować (może rozwiązaniem byłaby mała dopłata do niedzielnej pensji?), ale może ludzie zamieniliby chodzenie bez sensu po sklepach na jakąś kulturę ciekawą rozrywkę, kino, teatr albo chociaż spacer do parku...
|
|
#295 |
|
Konto usunięte
|
Lucka, chce zobaczyc twojego pracodawce ktory tobie jako studentce dziennej przedluA umowe gdy nie bedziesz mogla robic w niedzielwe i kilka dni w tygodniu gdy jestes na uczelni. Pozdrawiam, pomysl o tym co sie jemu wtedy bedzie oplacac bo napewno nie malo dyspozycyjny pracownik gdy w niedziele nie bedziesz mogla pracowac, tja tja
|
|
|
|
#296 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#297 |
|
Zakorzenienie
|
Drabi, Ty niedobra kobieto. Ty nic nie jarzysz
toż to jakby niedziela była wolna, to by można było na imprezkę skoczyć. a tak się ni da, bo do roboty trza i klops
|
|
|
|
#298 | |
|
BAN stały
|
Cytat:
Biedne panie kasjerki, że muszą pracować w niedziele...a w hotelarstwie pracuje się i w niedzielę i w nocy i w święta i w sylwestra plus całe wakacje...często bez urlopu |
|
|
|
|
#299 | ||
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Cytat:
fajnie byłoby spędzić z nimi niedzielę, którą przeważająca większość ma wolną.I dlaczego żadna z was nie odniosła się do 2 części mojej wypowiedzi? Nie uważacie że łażenie po CH dla zabicia czasu jest beznadziejne, że można robić w tym czasie lepsze rzeczy, i może wolne od zakupów niedziele by czegoś nauczyły nasze społeczeństwo? A jeżeli już naprawdę tyle ludzi uważa że ten jeden dzień w tygodniu wolny od zakupów przyniesie jakąś straszną klęskę i tragedię to dlaczego nie otwierać tych sklepów np do 14? Chętnie bym poszła z rana na te kilka h do pracy, a obiad zjadłą z rodziną i spędziła fajne popołudnie z tż. Jest to do pogodzenia, no ale trzeba chcieć ![]() Moje CH jest otwarte w nd godzinę krócej - do 20, niemal każdej niedzieli w jaką pracowałam przychodzili klienci za 5 20 i z wielkim zdziwieniem pytali dlaczego np już zamykamy, albo dlaczego nie chcę się zabrać za przekłuwanie uszu, przecież jeszcze 5 min... a no dlatego że to nie trwa minutę tylko conajmniej 20, a ja również chciałabym pójść do domu. Na tygodniu praktycznie nie ma takich sytuacji, słowo.
|
|
|
#300 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
Przekłuwanie uszu w sklepie z biżuterią? Pewnie pistoletem? Najs. |
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Forum plotkowe
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 16:25.

Było dużo większych bądź mniejszych sklepów osiedlowych, domów handlowych, o ryneczkach nie wspomnę, ale żadne z nich poza nielicznymi wyjątkami nie były czynne w niedziele i się nikt temu nie dziwił
07.07.2012
, a niech pracują do 20, 7 dni, prawda? Żart.

) nikt mi nie wmówi że przez 6 dni tygodnia nie znajdzie czasu żeby zrobić porządne zakupy, że MUSI to robić w niedzielę.