|
|||||||
| Notka |
|
| Odchowalnia - jestem mamą Forum dla rodziców. Tutaj porozmawiasz o połogu, karmieniu, wychowaniu dziecka. Wejdź i podziel się swoją wiedzą i doświadczeniem. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#3241 |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Dzieci grudniowo-styczniowe 2006/7
Cześc dziewczyny - z okazji świąt dla was wszystkich :
http://www.samre.info/kartki/13w/wielkanoc13.html Pozdrawiam i do usłyszenia po świetach )) Wyjeżdzamy do rodziny
|
|
|
|
#3242 |
|
Zadomowienie
|
Dziewczyny, życze Wam wszystkim Wesołych Świąt. Aby minęły w spokoju i błogim lenistwie
|
|
|
|
#3243 |
|
Rozeznanie
|
Wesołego królika,
Co po stole bryka, Spokoju świętego I czasu wolnego, Życia zabawnego W jaja bogatego I w ogóle kurde- Wszystkiego najlepszego! |
|
|
|
#3244 |
|
Zadomowienie
|
Z okazji Wielkanocy zycze Wam wszystkiego dobrego. Spokojnych i pogodnych Swiat oraz mokrego Dyngusa
Malgogaj Twoj Olafek to kochany jest, taka ma fajna okraglotka buzke!! A to zdjecie razem jest przesliczne. Dobrana z Was para!! Aha, a moje zdjecia otwieraja Ci sie dobrze, bo juz je poprawilam ![]() A moja biduka wczoraj po powrocie od znajomych tak sie rozplakala, ze przez 40 min nie moglismy jej w zaden sposob uspokoic. Dopiero jak ja polozylam na przwijaku i zdjelam pieluche to jej sie lepiej zrobilo. Co jej bylo?? Pojecia nie mam. Brzuch ja nie bolal, tego jestem pewna, no i ogolnie caly dzien byla pogodna, a tu nagle takie cos!! Dziwne. Dawno mi tak dlugo i tak silnie nie plakala, jednak placz z bolu to nie byl, bardziej jakies przestraszenie czy cos... Dzisiaj dostalam paczke z Hipp, a w niej 2 probki melka, 2 sloiczki jeden z marchewka a drugi z jablkiem i lyzeczka, plus kilka ulotek inforamycjnych. Nie ma jak mila niespodzianka w Swiata. Taki drobiazg a cieszy ![]() Adriano ja chyba juz z cyca calkiem zrezygnuje, bo Tosia po ostatnim napadzie tesknoty za nim (spala ciagnac go ponad godzine), od wczoraj raczej nim pluje i zdecydowanie woli butelke. Chyba sie juz dziewczynie znudzil i ten ostatni wybryk ze spaniem z nim, byl ostatecznym pozegnaniem z cycuchem. Oj dziecko mi dorosleje. Tak sobie mysle, ze z jednej strony jak juz czasem mialam dosc tego karmienia piersia, tak teraz bedzie mi go troche brakowac... Ale ze mnie niezdecydowana baba ![]() Przedstawiam moja mala panienke po raz n-ty ![]() Tym zdjeciem ze smoczkiem sie nie sugerujcie, to raczej u nas rzadkosc, Tosia possala go na moja prosbe, extra do zdjecia
|
|
|
|
#3245 |
|
Zakorzenienie
|
hej kobitki wpdlam zyczyc wszystkimwesolych pogodnych swiat, pelnych zoladkow iszybkiegometabolizmu-tonasze pierszw swietaz pociechsmi
|
|
|
|
#3246 |
|
Rzabbocop
|
Kamilko Tosia jak zwykle śliczna
![]() Również życzę Wam zdrowych i wesołych Świąt w ciepłej rodzinnej atmosferze, dużo spokoju i odpoczynku i pięknej pogody na rodzinnych spacerkach |
|
|
|
#3247 |
|
Zakorzenienie
|
ale ze mnie swinia nie napisalam ze wszytskie dzieciaczki przesliczne
|
|
|
|
#3248 |
|
Rzabbocop
|
Bo to jest oczywiste
i wszystkie o tym wiemy
|
|
|
|
#3249 |
|
Zadomowienie
|
Kochane życzę Wam i Waszym najbliższym WESOŁYCH ŚWIĄT,zdrowka i sloneczka!
dzieciaczki cudne a u nas jutro chrzciny
|
#3250 |
|
Wtajemniczenie
|
Kochane życze wam :
spokojnych, zdrowych i pogodnych Świąt Wielkanocnych pełnych miłości i rodzinnego ciepła.. |
|
|
|
#3251 |
|
Wtajemniczenie
|
Kamilko Tosia śliczna
i jaką ma fajową bluzeczkę strasznie mi się podobają takie paseczki na dzieciach ![]() malgogaj zdjęcie w lustrze bardzo pomysłowe, a to razem prześliczne, masz super włosy!!! a dla wszystkich mamuś, tatusiów i dzieciaczków wszystkiego najlepszego
|
|
|
|
#3252 |
|
Zadomowienie
|
Życzę wszystkim pełnych miłości, radości i zdrowia Świąt Wielkiej Nocy oraz bogatego zajączka
|
#3253 |
|
Zakorzenienie
|
hej kobietki
ja po swiatecznym sniadanku polozylam mala spac w dawnym pokoju tz(bo jestesmy na swieta u jego rodzicow)a ze pokoj znajduje sie na gorze to siedze tu z nia i postanowilam ten czas dobrze spozytkowadc i napisac do Was kilka slow![]() Chomiczko naprawde ciezka sprawa.nie wiem co bym zrobila na Twoim miejscu-latwo jest mowic komus z boku a jak przychodzi co do czego i czlowieka dotyka cos takiego to sa ma wielki dylemat-ja powiem Ci tylko tyle ze najwazniejsze jest Twoje i malenkiej dobre samopoczucieWy jestescie dwie on jest jeden wiec wydaje mi sie ze TŻ powinien ustapic-dla dobra malej.ciesze sie ze moglam ja w koncu zobaczyc-jest rozkoszna-ma piekne oczka-cud ![]() trzymaj sie cieplutko i napisz jak wrocisz jak wrazenia po swietach.Kamilka dziekujemy za pamiec ja malej wczoraj tez dalam jabuszko-bardzo jej smakowalo i jezyczkiem mitala na wszytskie strony a jak sie skonczylo to mi sie zdenerwowala dziewczyna.kilka dni wczesniej dalam jej soczku jablkowego-bardzo jej nie pasowal bo plula dalej niz wiziala dzis dostanie 2 lyzeczki jabuszka w koncu swieta nie wczoraj dostala jedna nic jej nie bylo wiec dzis zwiekszymy dawke-moze na 1,5.Rzabba Miska jest ADriana Ty wiesz co ja mysle o Tymku ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() w koncu to moj ziec![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Aranko Laurki obudwie widze kochaja swoje piastki moj atka samo pakuje i to juz wszytsko co ma w raczce-siega juz po zabaweczki a te z maty ja draznia jak nie moze ich przyciagnac do buziaka i sie bardzo denerwuje.no i prawdziwa gwiazdeczka z tej Twojej niunci forumowa laska junior-te nogi i poprisze o zdjecie nowej fryzurki i tez zmalpuje ten pomysle z pudelkiem mam nadzieje ze sie nie pogniewaszFibian Anielka to jak zwykle aniolek-imie trafione w 10 a u nas z gondola jest tak ze mala jest taka ruchliwa ze mi zawsze zjezdza w dol ale jeszcze z10cm zostalo miejsca wiec nie jest zle.Nita Nikola to juz duza dziewczynka-przeslodkie te zdjecie ze smokiem. Malgogaj kobietko-przypominasz mi bardzo moja nauczycielke od prawa-fantastyczna kobieta wiec nie tylko wyglad Was laczy masz sliczne wlosy,fajny kolorek.a razem wygladacie bosko.Olafek przypomina mi Alana chyba stad ten sentyment do niego![]() ![]() ![]() swietny chlopczyk!!Maszko a Tobie w swieta przdewszystkim zycze szybkiego powrotu do zdrowia Wikuni!!duzo sily i wytrwalosci!! Schatzsi normalnie ta sukienusia mnie powalila http://cgi.ebay.de/EXLUSIV-Sommer-Ta...QQcmdZViewItem mysle o tmy zeby przez kogos znajomegozamowic ten komplecik bo jest boskia ja mala chrzcze w ecie wiec bylby ok-tylko nie wiem jak z rozmiarami. Anitko zycze udanej zabawy!! no i skonczylam wiec ide poleniuchowac troszke.caluje jeszcze raz wszystkich
|
|
|
|
#3254 |
|
Zakorzenienie
|
ciekawa jestem co tam u Kasi
|
|
|
|
#3255 |
|
Rozeznanie
|
Kochane mam nadzieję, że te Swięta upłyną Wam w rodzinnej atmosferze, tego Wam życzę
mam nadzieję, że kiedyś nadrobie te kilkanaście stron czytania ![]() DO DZIEWCZYN BUSZUJĄCYCH PO ALLEGRO jezeli natraficie na jakis fajny komplecik do chrztu dla chlopczyka 62/68 i nie bedziecie mialy zamiaru go kupic to prosze o linka i z gory dziekuje a teraz mój mały Wiktor, który wciąż nie jest do końca zdrowy to juz 3 tygodnie, ciągle bierze eurespal, teraz sumamed i zelazo bo ma złą morfologie... no i oczywiscie witaminy, az mi go szkoda bo tyle sie musi tego wszystkiego nalykac |
|
|
|
#3256 |
|
Rozeznanie
|
ojejku
przeczytałam, trochę po łebkach, ale przebrnęłam przez te kilkanaście stron dzieci są śliczne, każde inne ale wszystkie słodkie, szkoda tylko ze dopadają je jakieś choróbska, uczulenia, dolegliwości, ja w czwartek znowu ide do lekarza do kontroli, mam nadzieje ze nie dostane kolejnego antybiotyku moj wiktor wazy 5700 i strasznie urósł, od czasu szpitala spi w nocy po 6-8 godzin, kapie go wieczorem ok 22 a potem idzie spac budzi sie zazwyczaj okolo 7, w dzien nie ma ochoty na dlugie drzemki ![]() do mam chlopczyków... nie zauwazylyscie ze w sklepach 80% ciuszkow jest dla dziewczynek... szukam czegos dla mojego Wiktora a tu nic tylko sliczne rozowe body, pajace, spiochy.... brrrrrrrrr, nie mowiac o chrzcinach, chcialabym mu kupic cos ładnego, bez kiczu a tu guzik z petelką, nic nie ma ![]() polecam książkę Tracy Hogg "Język niemowląt", znalazlam w niej wiele odpowiedzi na moje pytania dobranoc |
|
|
|
#3257 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
U nas na wątku wg tej ksiązki jest ,,chowana,, dwójka dzieciaczków i efekty śa wspaniałe- dzieci nauczone planu dnia a więc każdy w rodzinie ma czas dla siebie- i MaMa i tŻ i dzieciątko. Mi koleżanka podesłała ksiązke i na ile Zuza pozwoliła przeczytac tak stosuje. Wprowadziłam plan dnia ale dopiero od 10miesiąca Zuzki i jestem StraSznie Zadowolona chyba Anielka jest nauczona planu dnia coś mnie sie zdaje i nie wiem czy Kasia akurat z tej książki ale tez Ninke uczy tymi metodami nie no dzieci piękne ![]() buziaki
Edytowane przez _dAria86 Czas edycji: 2007-04-09 o 14:49 |
|
|
|
|
#3258 |
|
Zadomowienie
|
dAria - rzeczywiście moja Anielka "działa" wg planu dnia, ale tylko do pewnego stopnia. Nie do końca zgadzam się z pomysłami pani Hogg, która na przykład proponuje stałe pory karmienia, czego w moim przypadku nie da się wprowadzić.
Cleo - fajne zdjęcia Wiktora w misiu, zwlaszcza to pierwsze. Kamilka Tosia bardzo urosła, słodka jak zawsze Dziś zważyłam moją ciutkę i zdębiałam - waży już 6900
|
#3259 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#3260 |
|
Zadomowienie
|
no właśnie, a Hogg pisze co innego
|
#3261 |
|
Zakorzenienie
|
Witam dziewczyny właściwie już po świętach....
Byliśmy u mojej babci! Nie było tak cudnie jak myślałam...Moja kuzynka z mężem nie przyjechała bo wybrali pracę! Stwierdzili, że wolą zarobić parę groszy więcej i mieć dyżur w aptece w święta niż spędzić je z rodziną! Byłam tym lekko zdegustowana...A druga moja kuzynka postanowiła zostać z psem w domu bo nie miała cała ich rodzina jak się z psem zabrać do babci no i ona z nim została...Były małe dziwne chrząknięcia i komentarze, kiedy powiedzieliśmy, ze zaczynamy się budować...Bardzo mnie to zaskoczyło bo myślałam, że w naszej rodzinie nie ma czegoś takiego jak zazdrość...Pogoda była do bani! Ciągle padało, wiało. Laura kiszona w domu bo jak z nią w taka aurę wyjść. Jedyne co wyszło to zając dla Julki. Słodycze pochowałam w małym zagajniku i się dziewczyna tak cieszyła szukając słodkości, że się z TŻ wzruszyliśmy -zwłaszcza kiedy znalazła pewną zabawkę na której jej bardzo zależało. Jutro kończy 6 lat - i rano musimy jechać kupić jej torcik i zrobić niespodziankę z balonami. Druga tura urodzin dopiero w przyszłym tygodniu - taka dla dzieciaków bo dopiero wtedy możemy jej wyprawić urodziny w Śmiecholandii. Nasze mieszkanie z małym dzieckiem niestety się nie nadaje na tabun dzieciaków... A wam jak minęły Święta? Ciekawe jak Kasia z Ninką? Jak Wikusia i Maszka? Mam nadzieję, że wszyscy jesteście zdrowi i szczęśliwi! No i ciekawe jak tam u naszych chrzczonych dzieciaczków? Czy Simonie i Anitce udały się imprezki... Kamilko mi jak Laurka płacze z niewiadomego powodu to często pomaga zdjęcie dolnej częsci ubranka np. rajstopek lub rozpięcie pampersa.
Wszystkie nieba bym oddała aby z TOBĄ dzielić jedno piekło Edytowane przez Aranka Czas edycji: 2007-04-09 o 22:52 |
|
|
|
#3262 |
|
Zadomowienie
|
I po swietach......
Na początek dziekujemy wszystkim za komplementy Mój Synek to taki papuśniak! Ważyłam sie z nim i bez niego wczoraj i wyszło mi że waży 8 kg . Tosieńka slicznota super wyglada taka pasiasta. Strasznie lubie takie koszulki w paseczki. Kamilko u nas sciągniecie pieluchy ZAWSZE działa. Nie wiem co w tym jest ale dzieci chyba lubia bardzo tak z gołą dupinką poleżeć. Cleo biedny Wiktorek z tą chorobą, ale na pewno już niedługo bedzie lepiej. Super chłopak z niego, a to misiowe zdjęcie jest ekstra. I super Ci śpi. Co do karmien to my mamy raczej ustalone pory karmienia. Olaf je sniadanko, potem w ciagu dnia 2 karmienia w odsteppie jakiś 4 godzin i jedzonko przed snem. Oczywisci jak chce jeszcze to mu nie bronie, ale to tylko takie ciamcnięcia w celu napicia sie. Ja też ciekawa jestem jak tam dziewczyny na wyjazdach i jak poszły chrzciny. U nas święta minęły spokojnie, bo sami byliśmy. Świeciliśmy jajka i kropelka wody swieconej spadła na Olafka i chyba zły duszek z niego uszedł, bo w tą noc spał od 21 do 3! Wczoraj to samo, ciekawe jak bedzie dzisiaj...mam nadzieje ze podobnie. No i poddałam sie już z jego spaniem w łóżeczku. Brałam go do nas nad ranem a teraz po tym karmieniu o 3 juz go nie odkładam. Nie mam juz dziewczyny po prostu siły. Daje mu cycusia i dalej śpie. Jako ze pogoda była przepiękna to swieta spedzilismy na spacerze w parku botanicznym. I oto kilka naszych fotek |
|
|
|
#3263 |
|
Zadomowienie
|
Malgogaj no no, widze, ze i butla z herbatka poswiecona!! Zdjecia pod magnolia super. U nas nie bylo takiej ladnej pogody. A Olaf to boski jest taki slodki, jak mala dziewczynka, ale nie mow mu tego bo sie obrazi
![]() Cleo Wiktor ma sliczne usteczka. A to zdjecie w misiowym kombinezonie rozbrajajace, no swietne!!! Co do ksiazki, to ja jej nogdy nie czytalam, ale w naszych czasopismach dla dzieci jest strasznie glosno o tym, ze dziecko powinno miec uregulowany plan dnia, bo to bardzo wazne dla jego poczucia bezpieczenstwa i komfortu. Wiec ja sie strosuje i kazdy dzien u nas wyglada prawie tak samo. Mamy poranne i wieczorne rytualy. No czasem sa odstepstwa od reguly np. jak jedziemy do znajomych, rodziny czy na zakupy, ale ogolnie zawsze staram sie wszystko robic o okreslonych porach wlacznie z jedzeniem (ale ja juz wlasciwie przestalam karmic piersia, wiec moge sobie na to pozwolic). A Swieta spedzilismy czesciowo w domu czesciowo z rodzinka. W niedziele bylismy u mojej siostry. Tosia spojrzala na nia, potem na mnie i sie rozplakala, bo chyba sie pogubila w tym kto jest kto, bo my z siostra podobne dosc jestesmy do siebie Moja dwuletnie chrzesnica bardzo chciala Antonii skarpetki zalozyc w dodatku swoje i ogolnie bylo wesolo. W drodze powrotne TZta zlapala biegunka i utknelismy na pargingu przy autostradzie na ok. 15min. Dobrze, ze toalety publiczne mamy tutaj pierwszej jakosci ![]() Wczoraj byli u nas rodzice TZta, a ja sie zebralam i upieklam drozdzowke pierwsza od narodzin Malej. Pyszna jest, jeszcze mam pol blachy. Pozniej przyjechali tez znajomi z corka i psem, wiec w domu mielismy maly zlobek ![]() A moj TZ dziesia w nowej pracy, strasznie sie chlopak stresowal i prawie cala noc nie spal. Ciekawe jak mu pojdzie, czekam na telefon. |
|
|
|
#3264 |
|
Zadomowienie
|
Aha i przedstwiam Wam zdjecia mojej Tosi ze swoja 6 dni starsza kolezanka Michelle. Jak widac roznica spora w wielkosci no i moja Toska nie umie jeszcze tak sztywno glowy na brzuchu trzymac.
Oraz moja Lapkozerna corcia
|
|
|
|
#3265 |
|
Wtajemniczenie
|
kamilko no musze powiedzić, że Tosia dużo łądniejsza od koleżanki
wiem, wiem, nie powinno sie tak mówić, ale to poradzę Tośka dużo suptelniejsza i zdecydowanie bardziej dziewczęca ![]() Malgogaj, zdjęcia superaśne, u nas też takiej pogody nie było niestety. a Olafek ma ekstra czapę. te paseczki coś w sobie mają ![]() Aranko, przykro, zę święta nie udały się tak jak na to liczyliście. ale dobrze, żę chociaż Julka szczęśliwa pomysł z chowaniem śłodyczy tez fajny u nas nie ma takiego zwyczaju, ale moze sie wprowadzi jak Kubek podrośnie
|
|
|
|
#3266 |
|
Zakorzenienie
|
Dziewczyny jestem załamana wracam do pracy 4 maja mi nicola miała iśc do prywatnego żłobka - dzwonie dzisiaj i sanepid narzucił dodatkowe wymagania dla żłobków które biorą dzieci poniżej roku - oni tego nie spełniają ((
|
|
|
|
#3267 |
|
Raczkowanie
|
Czytalam tą ksiazkę. Jest super.
Fibian to wynika z tego ze z piersi dziecko teoretycznie nie wiadomo ile zje. Czasem pociumka i usypia a czasem ciągnie rowno przez 10 minut. Przy ciumkaniu bedzie sie domagalo cyca po godzinie a przy 10min jedzeniu dopiero po jakims dluzszym czasie. Ja juz mam ustalony rytm dnia a to przez to ze odciągam pokarm i Malwina je z butli. A podaje jej butle gdy uzbiera mi sie porcja pokarmu taka jaka ona sie najada, ok 150 ml. Tak więc Malwinka budzi sie o 5 rano, wypija 50ml i zasypia. Budzi się o 6:30 i zjada 50ml zasypia. O 9:00 zjada 150 i śpi do 12, o 12:30 zjada 150, potem o 16 - 150, 19 - 150 itd.Zazwyczaj po kazdym karmieniu zasypia na ok godzinkę, czasem dluzej. O 22 zasypia na cala noc, budzi sie dopiero o 5. To bardzo wygodne, wiele moge sobie zaplanować, ona jest najedzona i wypoczęta, ja mam wiecej czasu na dom itd, same korzyści. Ale jesli ma ochotę się przytulić do cyca - nigdy jej nie odmowilam
|
|
|
|
#3268 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
A mogę zapytac ile kosztuje mc w prywatnym żlobku? Ja tez mysle o zlobku chociaz serce mi peka jak pomysle ze mialabym zostawic moja mala z obymi ludzmi ;( |
|
|
|
|
#3269 |
|
Konto usunięte
|
A my po świętach zmęczeni! Spalismy dzis z małym do 6, a później od 8 do 11:30.
Był męza brat z dzieckiem, pół roku starszym od Jasia, strasznie ruchliwe dziecko... Na spacerze bylismy raz, a reszte czasu kisilismy sie w domu. Stosunki ze szwagrostwem były nadal bez zmian, jak pogoda za okem... dopieo jak flaszke wyciagneli to coś którys przemówił, ale żaden przełom nie nastąpił. Może i dobrze.... My kupilismy dla ich dziecka prezent na zajączka, Jasio od nich nie dostał nic. No ale juz jesteśmy w domku i strasznie sie cieszę. aaa tym razem podróż jasio znióśł bardzo dobrze, wyjechaliśmy w porze jego snu i przespał całą drogę ![]() Teraz dojadam jeszcze ciasteczka od tesciowej i dopijam kawusię figową. |
|
|
|
#3270 |
|
Zadomowienie
|
A ja mam dzisiaj dzien ze zdjeciami
![]() Oto moja corka przed i po zjedzeniu marchewki. Dzisiaj dzien nr 2 z marchewka. Dodam, ze ogromnie jej smakuje, zdecydowanie bardziej niz jablko. Ciekawe jak dlugo??
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Odchowalnia - jestem mamą
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 17:21.

)) Wyjeżdzamy do rodziny

i poprisze o zdjecie nowej fryzurki

.
wiem, wiem, nie powinno sie tak mówić, ale to poradzę