![]() |
#301 |
Konto usunięte
|
Dot.: Czy zamknac sklepy w niedziele?
A ty jestes Lenin zeby klasie robotniczej organizowac wolny czas ku chwale ojczyzny ku czci zdrowia i w imie wysokich idei? Chca to laza, chleja piwsko to chleja, nie widze problemu, jak ktos musi zabijac czas w ch to go pozdrawiam bo nic za bardzo z tym nie zrobie, jeszcze poki co mamy w kraju wolnosc wyboru aktywnosci fizycznej
![]() ---------- Dopisano o 13:43 ---------- Poprzedni post napisano o 13:41 ---------- Ps. To serio nie jest koncert zyczen ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#302 |
Zakorzenienie
|
wiecie, trochę mi ten wątek zaczyna zalatywać tym słynnym komentarzem jednej z sprzedawczyń, co ona by chciała żeby klienci odnosili ciuchy na miejsce, skąd je wzięli
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#303 | |
Zakorzenienie
|
Ja bym chciała mieć płatny urlop, a nie mam. Czemu nikt o to nie walczy?
![]() Lucka - sorry, ale nie Ty jesteś od organizowania ludziom wolnego czasu. Każdy robi na co ma ochote. Chcą łazić niech łażą. Za darmo ich nie obsługujesz przeciez? Cytat:
Jak się grzeje dupe na etacie ![]() Jak sie ma śmieciówke, gdzie płaca Ci TYLKO za te godziny, kiedy pracujesz, to człowiek pała nienawiścią do wszelkich świąt, a każdy dzień wolny to dniówka w plecy. Ale ja mam taką robotę. Na takie warunki się godziłam, ze z pocałowaniem ręki biorę nadgodziny w weekend gdzie pracuje jednym ciurkiem przez 12 dni z rzędu. I jeszcze się ciesze. Tak samo panie sprzedawczynie taka maja robote ze siedzą w niedziele w pracy - na to się zgodziły, za to mają płacone. Także ja nie rozumiem problemu, nie rozumiem płaczu "bo ja bym chciała w niedziele obiad z rodziną zjeść" Jako córka hutnika nie znam idei niedzielnego obiadu. Ani świat. Kolacje wigilijną co roku przez ostatnie 20 lat jadamy albo po 22.00, albo o 13.00. I zyjemy. Naprawdę nie wszycy pracują pon-piatek 8.00-16.00 zeby w niedziele mieć wolne poza ucisnionymi sprzedawcami co to by chcieli z rodziną czas spędzić.
nie bo tu nie ma nieba jest prześwit między wieżowcami a serce to nie serce to tylko kawał mięsa a życie jakie życie poprzerywana linia na dłoniach a bóg nie ma boga są tylko krzyże przy drogach Własną głupotę ludzie zwykli nazywać doświadczniem
Edytowane przez awia Czas edycji: 2013-05-29 o 13:02 |
|
![]() ![]() |
![]() |
#304 |
Konto usunięte
|
Tru story bro a jeszcze z tym rodzinnym obiadkiem piate high five w tym temacie - niedzielny obiad to chyba tylko w reklamach masla. Jak rodzina sie trzyma blisko to kazda okazja w tygodniu bedzie dobra. A jak ktos chce na sile tworzyc problem to go stworzy. Ja mam wolne niedziele ale moze niedlugo nie bede ich miec i na zakupy bede chodzic np. W srody. Co z tego? Zdania nie zmienie. A tekst pracujacej w sklepie ze tez chce miec wolne zeby np idc do kina jest wiecej niz smiechu warty.
|
![]() ![]() |
![]() |
#305 | |
ctrl alt delete
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#306 |
Zakorzenienie
|
Niestety - albo się dorabia do studiów, albo się ma czas dla TŻa. Takie są realia.
Jak studentka sobie dorabia w galerii, w wolne dni, to załóżmy, że pracuje piątek-niedziela, wchodzi ustawa, że niedziele wolne, więc może pracować tylko piątek-sobota. Właściciel megaszybko się orientuje, że lepiej pracownikowi poniedziałek-czwartek sypnąć trochę kaski za dwa dodatkowe dni, niż trzymać dwóch pracowników. Ogromna oszczędność na kosztach pracy. Także dla dorabiających studentów, czy po prostu ludzi na umowie zlecenie(pięknie Awia opisała) to nie byłoby nic dobrego. Jak ktoś potrzebuje kasy, to poświęci niedziele z rodziną. Moja mama i ja, przez wiele lat, we wszystkie święta dorabiałyśmy u cioci, a mój młodszy brat zostawał z babcia. Czy nie chciałyśmy mieć wigilii, wolnego po nauce i pracy? Chciałyśmy, ale chciałyśmy mieć też za co tę wigilię zrobić. Poza tym, temat zastępczy wiadomo, bo po co zająć się przestrzeganiem prawa pracy i KC? Czyli zatrudnianiem na umowę zlecenie przy pracy jak na umowę o pracę. |
![]() ![]() |
![]() |
#307 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() co za różnica czy ludzie chodzą bez sensu po sklepach czy po parku? albo czy siedzą bez sensu przed telewizorem czy w kinie? co cię to na boga obchodzi? i w czym jesteś ważniejsza od pracowników kina? przecież filmy sobie można w domu oglądać, kupić, wypożyczyć - przecież ludzie nie MUSZĄ iść do kina akurat w niedzielę (i przy okazji wszystkie święta itd.) - no chyba, że jaśnie pani by chciała iśc do kina w niedzielę jak już będzie miała ustawowo wolny ten dzień do pracy to wtedy niech inni harują bo jaśnie pani musi sobie odpocząć i MUSI iść w niedzielę do kina bo telewizja za płytka na jej intelekt ![]() a ja się praca nie podoba to proszę - grono bezrobotnych z przyjemnością przyjmie cię w swoje szeregi
![]() ![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#308 |
Crazy turtle lady
|
Dla mnie to kolejny temat zastepczy dla poważniejszych problemów.
Byłabym bardzo zdziwiona gdyby ten pomysł jednal przeszedł na Wiejskiej. Ja np. pracuję wg systemu Brytyjskiego w PL,czyli obowiązuja mnie ich święta czy wolne a nie Polskie (jutro to ja normalnie zasuwam do pracy ). Uważam to za bardzo niesprawiedliwe i mam nadzieję że jakiś polityk się za mną wstawi ![]()
Edytowane przez Ishikawa Czas edycji: 2013-05-29 o 13:33 |
![]() ![]() |
![]() |
#309 | ||||||
BAN stały
|
Cytat:
![]() Równie db wątek mógłby na przykład dotyczyć ''a dlaczego panie przedszkolanki nie pracują 24/7, przeciez w niedzielę chcę zrobić zakupy (z maluchem trudniej ![]() ![]() Cytat:
Cytat:
![]() Cytat:
![]() ![]() Cytat:
![]() Ogólnie tak się pastwicie nad schabowym w niedzielę ![]() ![]() Cytat:
![]() Mnie np. dużo bardziej zadziwia, że przedszkola nie są czynne we wakacje. |
||||||
![]() ![]() |
![]() |
#310 | |
Naczelna Wizażanka:)
|
Cytat:
![]()
![]() |
#311 |
Konto usunięte
|
Oczywiscie ze jest
![]() ![]() |
![]() ![]() |
Okazje i pomysły na prezent
![]() |
#312 |
Zakorzenienie
|
Widzisz hultaju, są rzeczy ważne i ważniejsze.
Dla jednych jest siedzenie przy stole na niedzielnym obiadku i gapienie sie na siebie, i pod żadnym pozorem nie zbliżanie sie do galerii w niedzielę. Dla innych ważna jest rodzina i nie ilość spędzonego wspólnie czasu lecz jego jakość. Może kiedyś zrozumiesz jak będziesz miała własną, rodzinę a może nie zrozumiesz tego nigdy. Dlatego mój czas wolny jest czasem z rodziną i nie układam grafiku pod kątem zakupów byle nie w niedzielę ale pod kątem wygody mojej rodziny i nie ma problemów z tym że robię zakupy w niedzielę. Jak masz z tym taki dyskomfort to zamknij się w 4 ścianach w niedzielę ewentualnie idź na spacer do lasu i nie narzucaj innym jak mają organizować swoje życie. |
![]() ![]() |
![]() |
#313 | |
BAN stały
|
Cytat:
Oraz, widzisz, zyjesz w społeczeństwie, gdzie liczba godzin w etacie wynosi 160. To jest 40 godzin tygodniowo, najczęsciej 8 dziennie. Jeśli życzysz sobie pracować do 512 ![]() ![]() Nie bardzo wprawdzie rozumiem, dlaczego np. sklepy muszą przyjmować klientów w niedziele, a na przykład przychodnie nie, ale nie muszę wszystkiego rozumieć. |
|
![]() ![]() |
![]() |
#314 |
Zakorzenienie
|
Gdybym mogła to bym pracowała jedynie 40 godzin w tygodniu ale cóż nie mogę i musze pracować więcej. Wiesz nie chce stawać przed wyborem rachunek za prąd czy buty na zime dla dziecka.
Po za tym JAKOŚĆ spędzonego czasu z dzieckiem jest znacznie ważniejsza niz jego ilość. Z przychodniami to walnełaś na prawdę inteligentnie. Czy ty w ogóle wychodzisz z domu?? Czy jesteś jedynie internetowym bytem, żeby nie powiedzieć trollem. Większość przychodni działa również i w soboty a poza szpitalami i pogotowiem nocna i świąteczna pomoc lekarska działa w weekendy całą dobę. A szpitale czy przychodnie prywatne przyjmują owszem 7 dni w tygodniu. Dlaczego więc w społeczeństwie gdzie można zamówić wizytę u dermatologa na 14w niedzielę nie można zrobić zakupów? A bo hutlajowi się to wydaje nieetyczne. |
![]() ![]() |
![]() |
#315 | ||
ctrl alt delete
|
Cytat:
Cytat:
![]() ![]() ![]() To sie nazywa konkurencja. Gdyby na rynku przychodni konkurencja była tak duża jak w handlu, to też zaczęłyby przyjmować w niedziele. |
||
![]() ![]() |
![]() |
#316 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#317 |
Zakorzenienie
|
Przedszkola państwowe maja 2 miesiące wakacji i nie obchodzi ich co rodzice zrobią z dziećmi. Niby są przedszkola zastępcze ale nie jest to dobre rozwiazanie dla dziecka.
W prywatnych jest lepiej bo albo pracuja całe wakacje albo maja 3-4 tygodni przerwy. |
![]() ![]() |
![]() |
#318 | |
ctrl alt delete
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#319 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
i nie mam tu na myśli tylko centrów handlowych ale też całą gastronomie, call centery i inne tylko w przypadku gastronomii - zazwyczaj w małych miasteczkach są restauracje gdzie są wesela/komunie itp. to jest wpisane w ich zawód że w ciągu tygodnia jest mały lub mniejszy utarg, a zarabiają na organizowaniu imprez Edytowane przez torunska_ksiezniczka Czas edycji: 2013-05-29 o 14:48 |
|
![]() ![]() |
![]() |
#320 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#321 |
Konto usunięte
|
Kilka lat temu w wakacje pracowalam jako niania i odbieralam chlopca z panstwowego przedszkola. Wiec sa tez panstwowe dzialajace w wakacje.
---------- Dopisano o 15:49 ---------- Poprzedni post napisano o 15:48 ---------- No to musze cie zmartwic... |
![]() ![]() |
![]() |
#322 | |
ctrl alt delete
|
Cytat:
Natomaist co do tego, co można robić w weekendy - zaje*ście, ale to naprawdę nie jest sprawa ustawodawcy, w jaki sposób ludzie spędzają wolny czas. Można się równie dobrze kłócić, że ludzie spędzą ten czas przed telewizorem, ale to nie ma absolutnie żadnego znaczenia w tej sprawie. |
|
![]() ![]() |
![]() |
#323 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
WSZYCSCY po za matkami malutkich dzieci dyżurują. I pracują znacznie więcej niz 40 godzin na dobę. Sytuacja nie do pomyślenia np w Niemczech. |
||
![]() ![]() |
![]() |
#324 | |
ctrl alt delete
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#325 |
Zakorzenienie
|
No z jakiegoś powodu Polki mają dużo dzieci... ale te co mieszkają za granicą.
|
![]() ![]() |
![]() |
#326 |
Raczkowanie
|
Owszem, jeśli ktoś pracuje jako urzędnik, nauczyciel (bez urazy) to może mu to być obojętne, czy zamkną czy nie. Ale popatrzcie, w ciągu miesiąca to jednak cztery dniówki jest się do tyłu... A jeśli ktoś chce pracować, to niech pracuje.
#327 |
ctrl alt delete
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#328 |
Zakorzeniona
|
Śmieszy mnie trochę ta mitologizacja niedzielnego obiadu
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#329 | |
Zakorzenienie
|
sklepy w niedziele mnie ni ziębią ni grzeją, ale dlaczego np. urzędy, przychodnie są nieczynne w weekendy?
![]() Cytat:
![]()
![]() |
#330 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 13:55.