![]() |
#361 |
Naczelna Wizażanka:)
|
Dot.: Czy zamknac sklepy w niedziele?
#362 |
Zakorzenienie
|
Szkoda że sondy nie ma do tego wątku.
#363 | |
ctrl alt delete
|
Cytat:
![]() 1) dla ludzi, ale dlaczego tylko dla ludzi pracujących w handlu? a na kolei, w hucie, lotnictwie i ochronie już nie? ![]() 2) jak ktos pracuje w niedzielę, to nie ma wolnego czasu w niedzielę, więc nie ma czym dysponować ![]() 3) dlaczego swoboda dysponowania czasem wolnym w niedziele jest prawem, a w sobotę już nie? ![]() 4) jeżeli to prawo naturalne, to dlaczego Żydzi mają dzień wolny w sobotę? ![]() Aż żal, żem zagramanicą i nie mogą reszty posłuchać ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#364 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]()
![]() Przeczytane w2016 35( 2015:70;2014:33; 2013: 61) 03.10.2015 ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#365 | |
BAN stały
|
Cytat:
Zamiast próbować równać w górę najlepiej bronić jak niepodległości możliwości zaharowywania się na śmierć. ![]() Jeśli chodzi o posty Lucki, to powiedziałabym, że tu nie chodzi o kwestie kompetencji, jak jej wmawiacie, a o zwykłą ludzką hipokryzję ![]() ![]() skoro praca w niedziele jest taka wyczepista nie ma teoretycznie najmniejszego powodu, by szef nie siedział w biurze z pracownikami świątek piątek czy niedziela właśnie. ![]() Niestety, tak się jakoś magicznie składa, że o ile centra handlowe tętnią życiem ''na łikendzie'' (tak oto przekornie parafrazuję idiotyczną manierę używania sformułowania ''na tygodniu'' ![]() ![]() Jakoś nie zauważyłam, by w niedziele tętniły życiem biurowce np. Głupie, co ci ludzie robią w domach, pewnie jedzą przaśny rosół i oglądają tiwi. ![]() Jak dla mnie to kłopot raczej w tym, że konieczność robienia zakupów w niedziele wynika raczej z 2 rzeczy (świadczy o): a) oznacza to, że tak naprawdę człowiek nie ma czasu wolnego wcale, bo mnie np.relaks i odpoczynek kojarzy się prędzej z pykaniem w warcaby czy opalaniem brzuszka na leżaczku ![]() ![]() b) kto komu broni kłócić się z ''systemem'' ![]() ![]() A tak serio to mnie jedynie zadziwia, no czemu handel. ![]() ![]() ![]() No bo z jakiej racji wolne niedziele, na co komu. Przecież jak się komuś obcas złamie to musi wziąć urlop by iść z nim do naprawy. ![]() Ale tak przy okazji, z tego co zauważyłam, to większość aptek w niedziele nie jest otwartych. Dziwne, nie, przecież może komuś leku braknąć a ''na tygodniu'' może nie mieć czasu iść go kupić, albo może być zmęczony, a wiadomo, że lepiej dla niego, gdyby sobie wybrał, do jakiej apteki pójdzie i nie musiał np. jechać przez cale miasto. ![]() Tak czy śmak zostawiam już te przemądre tutaj wywody, mam wrażenie, że gdyby sklepy w niedziele były nieczynne to ci co najbardziej za nimi płaczą musieliby się raczej odpowiednio zorganizować (szczególnie, że sklepy pracują nierzadko 6-20 czy 9-22) i może by się nawet okazało, że niektórzy lepiej by na tym wyszli, bo mieliby ten przysłowiowy cały dzień na odpoczynek a nie zaczynali czy kończyli dzien ''wolny od pracy'' surfując z koszykiem po dyskontach. ![]() Etos matki Polki jak widzę ma się chyba bardzo znakomicie. Zresztą, nie będę tego krytykować, co kto lubi, jak kto lubi ''w niedzielę'' bawić się praniami, zakupami i sprzątaniami to niech lubi. ![]() Ale nie uwierzę, że trudniej jest ulegać lenistwu i brakowi zdyscyplinowania i odłożyć zrobienie zakupów na ''dzien wolny'', ''zrobię to jutro''; niż się spiąć i w tzw. wolne nie musieć już oddawać się innej pracy. ![]() Edytowane przez Hultaj Czas edycji: 2013-05-29 o 19:18 |
|
![]() ![]() |
![]() |
#366 | |||
RENTGEN RZĄDZI!
|
Cytat:
![]() Cytat:
![]() Cytat:
![]() Problem w tym, że kolejny raz kościół narzuca swoje przekonania całemu społeczeństwu niezależnie od wiary. To wszystko zaczęło się od jakże podniosłych słow, że prawdziwy Polak powinien mieć w niedzielę czas na mszę i spędzenie tego dnia z rodziną. Rozumiem, że zakaz handlu nagle obudzi w większości religijne uczucia ![]()
Jestę hejterę, snobę, trollę i wizażystkom ![]() Jeżeli czegoś nie wolno, a bardzo się chce, to można.... Bądź uprzejmy, zachowuj się profesjonalnie, ale zawsze miej w głowie plan zabójstwa każdej napotkanej osoby ![]() ![]() |
|||
![]() ![]() |
![]() |
#367 |
ctrl alt delete
|
Hultaju, jak już wspomniałam mieszkam w kraju, w którym sklepy są zamknięte w niedzielę (oraz w dni powszednie wieczorem). Uwierz mi, ze pod względem handlu to nie ma absolutnie do czego równać (chyba że w dół, to wtedy tak...). I owszem, jak trzeba, to da się jakoś zorganizować tak, żeby coś kupić, kiedy akurat sklepy otwarte, ale do pryszcza na tyłku też się pewnie da przyzwyczaić
![]() Ja się na przykład tak zorganizowałam, że chciałabym se dzisiaj ciasto zrobić, ale nie mam jajek. Bo poszłam po pracy na basen, a obszkoczenie sklepu i basenu w ten sam dzień jest logistycznie niemożliwe (bo panie z basenu też przecież chcą sobie odpocząć i zjeść kolację z rodziną). Cóz bywa. Przyjmniej będę chudsza ![]() Btw, jako pracownik biurowca to bym chciała mieć możliwość odpracowania sobie jednego dnia w sobotę albo w niedzielę, żeby w tygodniu móc sobie spokojnie zrobić zakupy albo załatwić parę spraw. Niet, w biurowcu nie można, bo wszyscy mają być w pracy w tym samym czasie, żeby dało się cokolwiek w zespole zrobić. Dlatego jesteśmy w pracy od poniedziałku do piątku, a nie dlatego, że akurat sobota i niedziela to fajniejsze dni na wolne ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#368 |
BAN stały
|
Jajka mogłaś kupić wczoraj. Przedwczoraj.
![]() 2. Przyjęło się w społeczeństwie, moim zdaniem, że ludzie lubią mieć wolne łikendy. Iśc na imprezkę, zrobić grilla, wyjść do kina. ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() 3. Nie wiem co ma do tego, z całym szacunkiem Kościół. Nie wszystkie tradycje, wydaje mi się, wynikają stricte z kościelnych. ![]() ![]() ---------- Dopisano o 20:39 ---------- Poprzedni post napisano o 20:34 ---------- Mam wrażenie w kazdym razie także, że problem raczej leży w czymś innym. W tym, że to jest teraz element popkultury, pójść do CH, spotkać się z przyjaciółką między boksami w kafejce na lodach, obejrzeć pokaz mody czy występ gwiazdy, a przy okazji zrobić zakupy. A to już jest inna para kaloszy moim zdaniem, niż tak kurczowo bić pianę, że jakbym nie zrobił zakupów w niedzielę to bym umarł z głodu czy z niewyprania. ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#369 |
Konto usunięte
|
Pewnie, że zamknąć. W Niemczech są pozamykane i wszyscy jakoś żyją. Zakupy zajmują dwie godziny, można je zrobić w każdy inny dzień.
|
![]() ![]() |
![]() |
#370 |
ctrl alt delete
|
Tylko widzisz nie przewidziałam, że dzisiaj przyjdzie mi fantazja iść pływać.
I właśnie o to kuźwa się rozchodzi, że w Polsce nie musicie planować kupna jajek z dwudniowym wyprzedzeniem i dostosowywać tego do pójścia na basen ![]() A z tą imprezką i kinem to właśnie zupełnie nietrafiony argument, bo dlaczego kasjerka ma mieć wolną niedzielę, żeby iść do baru i do kina, a kelenerka i bileterka ma w niedzielę iść do pracy, a nie może zrobić sobie po drodze zakupów. Słowem - dlaczego handel jest wyjątkowy? |
![]() ![]() |
![]() |
#371 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#372 | |
BAN stały
|
Cytat:
Są natomiast także osoby, które lubią kupić po kosteczce masełka, po buteleczce śmietany, kubeczku jogurtu. ![]() ![]() U mnie np. pewna sieć piekarni sprzedaje asortyment chyba do 16. W niedzielę nie sprzedają (choć pewnie w nocy piekarze na poniedziałek chleb przychodzą robić). I żyją, i chyba im się wiedzie, no i niech się wiedzie, i społeczeństwo nie pikietuje, że jak nie zdąży kupić chleba do 16 to mogiła, albo w niedzielę nie mogą. ---------- Dopisano o 20:47 ---------- Poprzedni post napisano o 20:45 ---------- A miliony ludzi na wsiach też są zaharowanymi pracownikami korporacji, ktorzy nie mają na nic czasu? Pytam, bo jest taki fajny serial Ranczo, nie wiem, czy to jeszcze leci, i mnie tam się zawsze bardzo podobał taki obrazek miłej, spokojnej wsi, co to nikt nie pędzi na łeb na szyję, tylko ludzie sobie żyją - tak jakoś ''normalnie''? |
|
![]() ![]() |
![]() |
#373 | ||
RENTGEN RZĄDZI!
|
Cytat:
![]() Zresztą podawanie argumentu, że wszystkim chodzi o to, że nie zrobią zakupów w niedz to uproszczenie i tyle. Bo nie tylko w tym jest problem. ---------- Dopisano o 20:50 ---------- Poprzedni post napisano o 20:47 ---------- Cytat:
Jestę hejterę, snobę, trollę i wizażystkom ![]() Jeżeli czegoś nie wolno, a bardzo się chce, to można.... Bądź uprzejmy, zachowuj się profesjonalnie, ale zawsze miej w głowie plan zabójstwa każdej napotkanej osoby ![]() ![]() |
||
![]() ![]() |
![]() |
#374 | |
BAN stały
|
Cytat:
![]() Handel nie jest ''wyjątkowy''. Nie bardziej, moim zdaniem (właśnie nie bardziej) niż np. przychodnie, przedszkola, poczta, firmy kurierskie i dowolne biura. Ale panie sklepowe muszą. Panie laborantki w przychodniach chyba raczej nie? Wprawdzie Dacn powyżej pisała o dermatologu przyjmującym w niedzielę o 14, ale to chyba miała na myśli wizyty prywatne? |
|
![]() ![]() |
![]() |
#375 | ||
ctrl alt delete
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() ---------- Dopisano o 20:55 ---------- Poprzedni post napisano o 20:54 ---------- Cytat:
|
||
![]() ![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#376 | |||
BAN stały
|
Cytat:
![]() Ale dla odmiany wiem, chociaż tak bardzo podkreśla się rolę zawodów (w tym służb) pracujących także w niedziele, że jak sobie pójdę na spacer w niedzielę to masa rożnych punktów usługowych, nie mowiąc o firmach bankach i tak dalej jest pozamykana. A sklepy nie. ![]() ---------- Dopisano o 21:00 ---------- Poprzedni post napisano o 20:57 ---------- Cytat:
![]() Cytat:
|
|||
![]() ![]() |
![]() |
#377 | |
RENTGEN RZĄDZI!
|
Cytat:
Jestem b. ciekawa o ile by spadły pensje, lub ilu by przybyło bezrobotnych po takiej rewolucji niedzielnej ![]()
|
![]() ![]() |
![]() |
#378 | ||
ctrl alt delete
|
Cytat:
![]() Cytat:
|
||
![]() ![]() |
![]() |
#379 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]()
![]() |
#380 | |
BAN stały
|
Wątek nie jest żadną rewolucją niedzielną tylko raczej czysto teoretyczną pogadanką na temat potencjalnie życiowej niezbędności zakupów w niedzielę. Tak ja to odbieram.
---------- Dopisano o 21:18 ---------- Poprzedni post napisano o 21:17 ---------- Cytat:
![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#381 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Fryzjerzy też pracują w niedzielę, podobnie jak szewcy. Na prawdę nie rozumiem jak można być tak naiwnym i nie widzieć otaczającego świata, no chyba że go sie nie widuje. |
|
![]() ![]() |
![]() |
#382 |
RENTGEN RZĄDZI!
|
Wątek nie jest rewolucją, gdzie Ty widzisz takie teksty? To ironiczne określenie samego pomysłu.
![]() ![]() |
![]() |
#383 |
Konto usunięte
|
Ooooo fryzjerki pracujące w niedziele nadzwyczaj sobie cenię. To jest świetna sprawa. Jak idę to siedzę zazwyczaj kupę czasu. Farbowanie podcinanie. I tak dalej. Nie ma takiej opcji, żebym w ciągu tygodnia, do godziny 17 tak jak są otwarte osiedlowe saloniki, się wyrobiła. A tak idę w niedziele rano i bez żadnego ciśnienia mogę sobie posiedzieć
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#384 | |
RENTGEN RZĄDZI!
|
Cytat:
![]()
|
![]() ![]() |
![]() |
#385 | |
BAN stały
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#386 | |
RENTGEN RZĄDZI!
|
Cytat:
Po Twoich postach boję się zajrzeć do lodówki czy posiadam zapas jajek ![]() ![]()
|
![]() ![]() |
![]() |
#387 | |
ctrl alt delete
|
Czy zamknac sklepy w niedziele?
Cytat:
![]() ![]() (ok, to w sumie bardziej wina tego, ze sklepy są zamknięte najpóźniej o 18.39-19, ale niedziele niehandlowe też maja w tym swój skromny udzial) Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum. |
|
![]() ![]() |
![]() |
#388 |
Zakorzenienie
|
Zakup jogurtu, mięsa czy warzyw nadal jest zakupem.
Środki czystości, kosmetyki czy rzeczy suche o długim terminie mozna kupic na zapas, ale większości się nie da. Ja wolę jeść jedzenie świeże i nieprzetworzone dlatego kupuję je na bieżąco. I co rzadkie w wielu domach u mnie prawie się jedzenia nie marnuje, właśnie dlatego że nie kupuję bezmyślnie na zapas. |
![]() ![]() |
![]() |
#389 | |
BAN stały
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#390 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 21:08.