Mamusie Marzec - Kwiecień 2013 cz.1. - Strona 40 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem > Odchowalnia - jestem mamą

Notka

Odchowalnia - jestem mamą Forum dla rodziców. Tutaj porozmawiasz o połogu, karmieniu, wychowaniu dziecka. Wejdź i podziel się swoją wiedzą i doświadczeniem.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2013-05-30, 09:50   #1171
moni_ka.g
Zakorzenienie

GG do moni_ka.g
Odp: Dot.: Mamusie Marzec - Kwiecień 2013 cz.1.

Cytat:
Napisane przez Tasia34 Pokaż wiadomość
No dobra, jednak jestem chora - doszedł mi taki ból gardła, że nie mogę śliny przełknąć, ani wody, a pić mi się strasznie chce... Spać nie mogę do tego, leje mi się z nosa Co mogę na gardło prócz Isly? Nawet nie wiem, co jest w apteczce, a dziś święto
Krzyś maleńki też poharkuje

No to się pozalilam...
Tantum verde. A przy przeziebieniu bralam jeszcze prenalen syrop ten co w ciazy. W gazecie m jak mama widzialam kiedys ze chyba sa tez tabletki na gardlo prenalen ale w aptece nie widzialam.
A calodobowej apteki nie masz?

Dziecku woda morska psikaj.

Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum.
moni_ka.g jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-05-30, 10:04   #1172
despa
Zakorzenienie

GG do despa
Dot.: Odp: Mamusie Marzec - Kwiecień 2013 cz.1.

Cytat:
Czy dzieciaczek którejś z Was miał katar? Kiedy do lekarza iść? Coraz bardziej się martwię...
Woda morska, masc majerankowa i euphorbium- to ostatnie bez recepty, homeopatyczne krople (konsultowalam u dwóch lekarek je i obie miały pozytywne opinie) i jeszcze mi zalecaly flegamine w kroplach - bo w przypadku jak wydzieliny jest dużo to ona rozrzedza.
Poszłam po dwoch dniach i po tygodniu do kontroli.

Tasia ja zawsze gardło płukam solą albo gargarinem plus tabletki emskie ( w ciązy i teraz- nie bolało mnie -a nie mam ulotki zeby sprawdzic czy mozna wiec musiałabys zapytac w aptece)
Cytat:
Napisane przez moni_ka.g Pokaż wiadomość
Moderna - mi tez polozna o tym mowila. Efekt taki ze np karmie ale jak tylko ciamka i przysypia probuje czasem wcisnac smoczek przyciskajac go piersia. Zlapie ale jak tylko zassie i poczuje ze to nie to krzywi sie rozbudza i krzyczy. Czasem sie udaje ale rzadko. Jakub musi miec akurat faze na smoczek. Jak jest mega zmeczony wieczorem to nie raz sie to udaje.

Ze spacerem probowalam o roznych porach zawsze jak nakarmiony i spokojny ale w wozku placz.
.
a moze Twój to obserwator , nie widzi nic z gondoli i sie wkurza- spróbujraz z fotelikiem wyjsc zobaczysz jaki efekt

Pani ja do wanny (wanienki tez) wstawiam https://www.google.pl/search?q=nak%C5%82adka+dl a+niemowlat+do+wanny&clie nt=firefox-a&hs=atK&rls=org.mozilla: plfficial&source=lnms&t bm=isch&sa=X&ei=5xWnUZrGF oGAtAahsIGQBw&ved=0CAoQ_A UoAQ&biw=1680&bih=911#fac rc=_&imgrc=CeZccT4zsuzYSM %3A%3B6biipWn8bFFPsM%3Bht tp%253A%252F%252Fnygus-sklep.nazwa.pl%252Ffoteli k%252520do%252520kapieli% 252FArt.8619_41a.jpg%3Bht tp%253A%252F%252Fallegro. pl%252Fanatomiczny-fotelik-do-kapieli-foczka-wklad-wanien-i3097236894.html%3B345%3B 336
mam wolne ręce i moge manewrowac. A moja podczas kąpieli ma eksplozje radości ręce i nogi fruwają.

Edytowane przez despa
Czas edycji: 2013-05-30 o 10:07
despa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-05-30, 10:12   #1173
pani22ka
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez despa Pokaż wiadomość
Pani ja do wanny (wanienki tez) wstawiam
mam wolne ręce i moge manewrowac. A moja podczas kąpieli ma eksplozje radości ręce i nogi fruwają.
tez mamy foczke, ale ani razu jej jeszcze nie uzylismy... nie slizga sie z niej? podscielasz tetre?

pani22ka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-05-30, 10:38   #1174
nestelle
Zakorzenienie

Dot.: Mamusie Marzec - Kwiecień 2013 cz.1.

czesc ,
ja dzisiaj zostawiłam rodzinke spiącą i wybyłam na rzęski rano ...nikt nawet nie zauwazył ......
Cytat:
Napisane przez Moderna Pokaż wiadomość
hehe.. gesia skorke, ale numer
chyba jest mu cieplo, tylko w to miejsce, gdzie ma gesia skorke - chlodno?
to samo pomyslałam
Cytat:
Napisane przez pani22ka Pokaż wiadomość
w szpitalu - spoko. mlody mial dopisek na karcie DZIDZUŚ i szybciutko nas 'obsluzyli'. chirurg nakrzyczal na nas ze mamy tragicznego, niedouczonego pediatre i udowodnil, ze Mlody ma jednak wodniaka a nie przepukline mosznowa... (prosty myk - podswietlil jajeczka Torresowe komorka pielegniarki- jej mina bezcenna )
jednak mnie sie podoba nasza lekarka - wie jak zrobic by sie dzieckiem zainteresowali a nie czekac na konsultacje 3 tygodnie. od piatku klejnoty rodowe ogladalo 4 specjalistow; termin do chirurga 17 VI i zobaczymy co dalej
jestem zadowolona
to super ze jestes zadowolona .
ciekawa jestem co wymyslą ....
Cytat:
Sytuacja sprzed niedawna: śpi, przebudza się leciutko i słyszę "eeee...eeee...eeeeee eee" i pierdzik, a po nim "heee hee" i śpi znowu Dowcipniś

Cytat:
No dobra, jednak jestem chora - doszedł mi taki ból gardła, że nie mogę śliny przełknąć, ani wody, a pić mi się strasznie chce... Spać nie mogę do tego, leje mi się z nosa Co mogę na gardło prócz Isly? Nawet nie wiem, co jest w apteczce, a dziś święto

No to się pozalilam...
ja ostatio to samo - pomogła mi jednak isla ,krople do nosa nasivin 0.01 .są apteki całodobowe .

Cytat:
a jak juz o kalafiorze mowa - wklejam zdjecia do albumu dla babci i podpisuje - pierwscha książeczka...
to sie babcia ucieszy...

Cytat:
Napisane przez monicca1989 Pokaż wiadomość
Dzieńdobry na razie słoneczko ale zapowiadają burze z deszczem, mam nadzieję, ze się nie sprawdzi.
u nasto samo

malpka -głosy poszły
Stary 2013-05-30, 10:52   #1175
Nyaa
Zakorzenienie

GG do Nyaa

Hej

Cytat:
Napisane przez maria28 Pokaż wiadomość
Jeny, ubranka 62 są na Różę za małe!

Co do smoczka, ja nawet nie kupiłam. Nie używam i mam nadzieję, że nie zajdzie taka potrzeba.
a moje maleństwo dalej śmiga w 56
Smoczka też nie chciałam dawać,ale w końcu dałam, bo tylko to było w stanie małego uspokoić. Ale nie jest jeszcze od niego uzalezniony. Tylko czasami ma taką fazę, że bez smoczka ani rusz.
Cytat:
Napisane przez eluśka87 Pokaż wiadomość
z wczoraj dal 2 razy i dzis daje..

ja biore omegamed pregna chyba taka nazwa .. 60 tabl.
też to brałam, ale mi się skończyło i już nie kupowałam, na razie nic nie biorę
Cytat:
Napisane przez Ptaszysko16 Pokaż wiadomość
mnie tez laktacja zaczyna siadac, juz raz mialam sytuacje stresowa i wyciagalam z zamrazalnika wiec powoli wprowadzam mm. poki co mieszam z moim i jedziemy jedna porcje ale powoli bede zwiekszac niestety moja tez potrzebuje co raz wiecej a przystawiac co chwile nie dam rady bo sie za bardzo dziecko mi meczy, a mimo odciagania i przystawiania srednio 3x dziennie mamy mleka na styk. a nie chce dojsc do sytuacji ze nagle musze podac 8 porcji mm.
u mnie już prawie cały czas mm idzie. Mały nie dość, że się nie najada, to już coraz częściej nie chce cyca ssać. Odciągam, ale max 60ml z dwóch piersi - najpierw laktatorem, a potem ręcznie. Powoli godzę się z tym, że przegrałam walkę o kp. Mam wyrzuty, ale jak widzę uśmiechniętą twarz synka, kiedy jest najedzony, to wiem, że jest szczęśliwy.
Cytat:

No to się pozalilam...
kuruj się Kochana

a propo's spania na brzuszku - oto jak mój maluszek sobie wczoraj spał. I nawet udało mi sie zrobić fotę, ja się uśmiecha
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg Zdjęcie0203.jpg (127,0 KB, 56 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg Zdjęcie0205.jpg (138,7 KB, 52 załadowań)

http://www.suwaczki.com/tickers/qq87j44jq9d7lsxv.png
Nyaa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-05-30, 11:49   #1176
strippi
Zakorzenienie

GG do strippi

Cytat:
Napisane przez jolanT Pokaż wiadomość
dzięki dziewczyny za odzew o witaminach..
no mam kurde problem.. biorę żelazo, jod i kwas foliowy.. ale jakoś tak czuję, że czegoś mi brak..
po żelazie mam zatwardzenie, kwas foliowy ostatnie tabletki i zostaje jod..
poza tym włosy zaczęły mi wypadać (Strippi) i jeszcze któraś z Was pisała, że kolana bolą.. no i kurde u mnie też się odezwały ;/
nie mówiąc już o rwie kulszowej bo dziadostwo się odzywa znowu
kochana! na rwę kulszową polecam ćwiczenia, choć 20 min dziennie jakieś kardio.
Ja odkąd zaczęłam ćwiczyć w ogóle nie czuję pleców! Polecam

Cytat:
Napisane przez Nyaa Pokaż wiadomość
a propo's spania na brzuszku - oto jak mój maluszek sobie wczoraj spał. I nawet udało mi sie zrobić fotę, ja się uśmiecha
jak słodziutko!!!

MAŁPKO - poszły kolejne głosy!

Kochane macie jeszcze kogoś kto by mi polubił zdjęcie?
Jedna laska mnie goni z lajkami, a mi tak zależy na kolejnym wyjeździe w góry z rodzinką, że walczę na wszystkie sposoby.
Stary 2013-05-30, 11:50   #1177
kasia86bgo
Zakorzenienie

GG do kasia86bgo Send a message via Skype™ to kasia86bgo
Mamusie Marzec - Kwiecień 2013 cz.1.

Witam sie moj Wielkokud mierzy 60cm.. Wazy 5,450
- czy to mozliwe by w 10tyg urosl 11cm..??

Oczywiscie zajrzalam do Navu spytac sie co z tym moim Chorobowym za luty i marzec i co sie Okazalo ze moj szef nieodeslal papieru i wlasnie zmierzam z kierunku pracy i 3majcie mnie mocno bo ...!!!!

http://suwaczki.maluchy.pl/li-65599.png
kasia86bgo jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2013-05-30, 12:38   #1178
despa
Zakorzenienie

GG do despa

Cytat:
tez mamy foczke, ale ani razu jej jeszcze nie uzylismy... nie slizga sie z niej? podscielasz tetre?
tak, podkładam

Cytat:
Napisane przez kasia86bgo Pokaż wiadomość

Oczywiscie zajrzalam do Navu spytac sie co z tym moim Chorobowym za luty i marzec i co sie Okazalo ze moj szef nieodeslal papieru i wlasnie zmierzam z kierunku pracy i 3majcie mnie mocno bo ...!!!!

Kasia możliwe
Stary 2013-05-30, 13:38   #1179
kasia86bgo
Zakorzenienie

GG do kasia86bgo Send a message via Skype™ to kasia86bgo
Mamusie Marzec - Kwiecień 2013 cz.1.

[despa] tos mnie uspokoila - bo wam powiem ze jeste jeszcze dluzszy, bo nie do konca mu nogi szlo wyprostowac ;-) i ukazalo sie tylk 60cm - polozna gada ze w takim tempie jak bd rosnac urosnie do 185bankowo ahaha - to ja przy nim bd jak krasnolud wygladac
No i 4czwewca wizyta z fizjo
A 21czerwca u poloznje i lekarza i 1wsze szczepienie ;-)

Moj Wielkokud

http://suwaczki.maluchy.pl/li-65599.png
kasia86bgo jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-05-30, 14:09   #1180
Tajgusia
Raczkowanie

My mamy foczkę i jest świetna i mały ją uwielbia! Na początku podkładaliśmy pieluszkę a teraz już nie
Tajgusia jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-05-30, 14:27   #1181
bmma
Zadomowienie

Witam

Cytat:
poki co 7 mojego pokarmu 8 - pol na pol
no i kolejny tydzien mi sie udalo pokarmnic byle do przodu o kazdy dzien
Słusznie. Ja też tak uważam, dobry i jeden dzień więcej kp

Kinga 22-02-2013

Maciek 12-08-1997

bmma jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-05-30, 14:42   #1182
moni_ka.g
Zakorzenienie

GG do moni_ka.g
Odp: Mamusie Marzec - Kwiecień 2013 cz.1.

Pani - wszystkiego probuje. Jak placze to od razu kieruje sie na droge pod lasem .niby asfalt troche zwiru dziury czasem dziala. Plus taki ze cale osiedle nie slyszy minus ze rano w tygodniu pusto i troche dziko..

Stary 2013-05-30, 14:49   #1183
ObserwujeCie
Wtajemniczenie

Bry

Jak zwykle weekend i "piękna" pogoda

Cytat:
A na rekach to mam na maysli ogolnie, najczesciej tak jak u Ciebie - brzuch do brzucha - uwielbiam jak tak na mnie lezy .. tylko czasami jest ciezko siedziec w takiej pozycji 2 godziny
Kiedys tak odlozylam na brzuszek to maly byl bardzo zadowolony - spal ciagiem 3 godziny - tylko opieprz od meza dostalam, ze go tak polozylam (wszedzie sie nasluchal i naczytal, ze tylko pozycja na pleckach jest sluszna - owszem tak, ale w dzien pod nadzorem dlaczego nie? )-- no i sie teraz boje tak klasc, no chyba, ze jak go nie ma w domu
Mi położna mówiła że na noc nie bo właśnie ta śmierć łóżeczkowa, ale w dzień jak się człowiek krząta po domu to ok i nawet wskazane bo maluch przez sen podnosi się, kręci główką więc dodatkowe ćwiczenia. Ja mam dzienne łóżeczko w takim msc że widzę i z kuchni i w pokoju więc jak go położę na brzuchu to patrzę co chwilę czy ok wszystko i sobie śpi zadowolony.

Cytat:
dzieki

no i kolejny tydzien mi sie udalo pokarmnic byle do przodu o kazdy dzien

Dokładnie, dobre zdrowe podejście

Cytat:
Napisane przez maria28 Pokaż wiadomość

No, strych trochę opustoszał. Tylko teraz pytanie - jak i gdzie to zmieścić w naszym mieszkaniu, nie mając części mebli? I jeszcze na to wszystko dziecko i jego cały anturaż.
Pozostaje Wam kupić meble

Cytat:
chlop oglada auta, ja wciaz uwazam, ze poki co jednak sie da bez...
Oj tam, oj tam jak już będzie to sama zobaczysz jak Ci zbrzydnie mpk :P
Ja jestem forma skrajna, nie jechała tramwajem ani autobusem odkąd mam auto czyli jakiś 8 lat....a przepraszam raz na imprezę jechałam tramwajem do miasta jakoś rok temu i się strasznie dziwiłam jak się rozwinęło wszystko i zupełnie inaczej wygląda niż dawniej
A tak to albo auto albo rower albo taxi.
A Ty masz prawko ?

Cytat:
bardzo wspolczuje...
w szpitalu - spoko. mlody mial dopisek na karcie DZIDZUŚ i szybciutko nas 'obsluzyli'. chirurg nakrzyczal na nas ze mamy tragicznego, niedouczonego pediatre i udowodnil, ze Mlody ma jednak wodniaka a nie przepukline mosznowa... (prosty myk - podswietlil jajeczka Torresowe komorka pielegniarki- jej mina bezcenna )
jednak mnie sie podoba nasza lekarka - wie jak zrobic by sie dzieckiem zainteresowali a nie czekac na konsultacje 3 tygodnie. od piatku klejnoty rodowe ogladalo 4 specjalistow; termin do chirurga 17 VI i zobaczymy co dalej
jestem zadowolona
No to z jednej strony dobrze, że ok a z drugiej jak mogli się pomylić.. niepotrzebny stresss łamagi

Cytat:
(uważam, że każda kobieta w wieku rozrodczym powinna stale zażywać kwas foliowy).
ale ze względu na ryzyko wpadki czy co ? w usa chyba w ogóle mąka jest wzbogacana nim.

Cytat:
Ulubiona pozycja maluszka z tym że mój woli na mnie :P poduszka z cycków ale musi być najedzony po pachy, bo jak głodny to szuka w panice cyca i nici z przytulanek.

Cytat:
Napisane przez strippi Pokaż wiadomość
Kochane macie jeszcze kogoś kto by mi polubił zdjęcie?
Jedna laska mnie goni z lajkami, a mi tak zależy na kolejnym wyjeździe w góry z rodzinką, że walczę na wszystkie sposoby.
No nie mam fb to nie pomogę.

Dziewczyny czy któraś z Was może polecić jakieś miejsce w górach z trasami spacerowymi na wózek ? planujemy jakiś wypad w góry i tak właśnie w głowie lecę gdzie można z wózkiem i w zasadzie przychodzi mi do głowy tylko Szczawnica, tam chyba można wzdłuż rzeki taka długa trasa.. czy się mylę ? W Karkonoszach chyba z wózkiem nie bardzo z tego co sobie przypominam... jakieś typy ? / chodzi mi o trasy nie nocleg /
Stary 2013-05-30, 14:49   #1184
bmma
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez kwiatuszekkk21 Pokaż wiadomość

nasz też smoka nie chce, pluje nim i wręcz ma odruch wymiotny

szczerze mówiąc kiepsko jest z odzywianiem bo mały nie zawsze daję mi zjeść, czasem jak zjem śniadanie to potem tylko herbatniki
mam te same problemy

Mnie bolą kciuki i nadgarstki, byłam u ortopedy. Przepisał różne cuda, z czego mogę przy kp brać tylko wit. C 1000mg, Jak się pogorszy to mam przyjść ze zdjęciem RTG

Kinga 22-02-2013

Maciek 12-08-1997

Stary 2013-05-30, 14:51   #1185
Lady_Aga
Przyczajenie

Witajcie drogie mamy. Mam następujący problem: jestem mamą 3-miesięcznej dziewczynki. Od trzeciego tygodnia córeczka miała problemy z wypuszczaniem gazów. Były to sporadyczne przypadki - lekarz swtierdził, że to kolki. Od tamtego czasu podaje jej kropelki
Uważam, że nie była to typowa kolka ponieważ niewystępował intensywny i nieprzerywany płacz. Od ukończenia drugiego miesiacą problem się nasilił (zwłaszcza od 3 dni). Problem z gazami objawia się przez cały dzień: płacz, niestabilny sen (wybudzanie się z powodu wypuszczania gazów), drapanie się po buzi, wiercenie się, rozdrażnienie, a nawet brak apetytu.
Dodam, że karmię tylko i wyłącznie piersią. Zauważyłam, że problem nie leży po stronie diety - wykluczyłam dużo produktów, które wywołują wzdęcia. Martwię się, bo myślałam, że im bliżej 3-go miesiąca kolki będą zanikać, jednak jest coraz gorzej? Czy to możliwe przy kolkach, czy może jest to coś innego? Czy Wasze dzieci też tak mają/miały w tym wieku?

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2013-05-30, 14:51   #1186
moni_ka.g
Zakorzenienie

GG do moni_ka.g
Odp: Mamusie Marzec - Kwiecień 2013 cz.1.

Despa - tak mi sie wydaje ze obserwator. Ktos mnie ostatnio pocieszyl ze bedzie lepiej jak do spacerowki sie przesiadzie. Niech tylko zacznie siedziec. O foteliku juz myslalam albo o podniesieniu oparcia w gondoli ale o kregoslup sie boje zeby nie "siedzial" za dlugo. Bezpieczne to? Zawsze sie dziwilam ze ludzie z fotelikiem spaceruja zamiast gondola.

Stary 2013-05-30, 15:03   #1187
Ptaszysko16
Wtajemniczenie

Cytat:
Despa - tak mi sie wydaje ze obserwator. Ktos mnie ostatnio pocieszyl ze bedzie lepiej jak do spacerowki sie przesiadzie. Niech tylko zacznie siedziec. O foteliku juz myslalam albo o podniesieniu oparcia w gondoli ale o kregoslup sie boje zeby nie "siedzial" za dlugo. Bezpieczne to? Zawsze sie dziwilam ze ludzie z fotelikiem spaceruja zamiast gondola.

jezeli masz w gondoli calos podnoszona zeby kregoslup lezal w jednej linii to jest na pewno lepsze niz jazda na spacer w foteliku. fotelik ma byc do przewozenia a nie do ciaglego jezdzenia tak przynajmniej czytalam. zreszta nawet przy przewozeniu mowia o okreslonym czasie, przerwach itd.
15.10. 2011.
21.02.2013. Natalka 31 tc. 1190 g 40 cm

http://www.suwaczki.com/tickers/km5sdf9hhaev4h7a.png

http://www.suwaczki.com/tickers/bl9cdf9h7pw9dmdz.png

http://s10.suwaczek.com/20111015650114.png
Ptaszysko16 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-05-30, 15:07   #1188
nestelle
Zakorzenienie

Cytat:
super (tata tez by mógł sie usmiechnąć -strasznie powazny albo spięty ....)
Cytat:
mozliwe,mozliwe ....
Cytat:
Napisane przez ObserwujeCie Pokaż wiadomość
Ja jestem forma skrajna, nie jechała tramwajem ani autobusem odkąd mam auto czyli jakiś 8 lat....a przepraszam raz na imprezę jechałam tramwajem do miasta jakoś rok temu i się strasznie dziwiłam jak się rozwinęło wszystko i zupełnie inaczej wygląda niż dawniej
kurcze mam to samo ....tylko jeszcze dłuzej nie jezdziłam -pewnie nawet biletu bym nie umiała skasowac....
jak byłam niepełnoletnia to duzo mnie podwozili rodzice albo mój tz .... a jak skończyłam 18 to miałam swoje auto ...
Cytat:
Napisane przez Lady_Aga Pokaż wiadomość
Witajcie drogie mamy. Mam następujący problem: jestem mamą 3-miesięcznej dziewczynki. Od trzeciego tygodnia córeczka miała problemy z wypuszczaniem gazów. Były to sporadyczne przypadki - lekarz swtierdził, że to kolki. Od tamtego czasu podaje jej kropelki
Uważam, że nie była to typowa kolka ponieważ niewystępował intensywny i nieprzerywany płacz. Od ukończenia drugiego miesiacą problem się nasilił (zwłaszcza od 3 dni). Problem z gazami objawia się przez cały dzień: płacz, niestabilny sen (wybudzanie się z powodu wypuszczania gazów), drapanie się po buzi, wiercenie się, rozdrażnienie, a nawet brak apetytu.
Dodam, że karmię tylko i wyłącznie piersią. Zauważyłam, że problem nie leży po stronie diety - wykluczyłam dużo produktów, które wywołują wzdęcia. Martwię się, bo myślałam, że im bliżej 3-go miesiąca kolki będą zanikać, jednak jest coraz gorzej? Czy to możliwe przy kolkach, czy może jest to coś innego? Czy Wasze dzieci też tak mają/miały w tym wieku?
ja raczej nie pomogę bo problemu nie znam - ale są tu u nas dzieci z kolką ....
a te kropelki nie pomagają? dalej je dajesz ?

a nam sie udało - bylismy z dzieciakami na rowerach ,na placu zabaw .... i jak wrócilismy to sie rozpadało .teraz to leje .....
Stary 2013-05-30, 15:40   #1189
megi-megi
Zakorzenienie

Cytat:

Mój Igor nieco uspokoił się, jak był już w spacerówce - ale nieco, tzn. że nie darł się na klatce już, a nawet przejechał z 500m, później już nie był to straszny krzyk, ale demonstrował mocne niezadowolenie. Był taki czas koło pierwszego roczku, że do spacerówki nie dał się za Chiny wsadzić.
Kalina kolejna "fanka" wózka - w drodze do przychodni wsadziłam fotelik w stelaż i nie pomogło wcale. Może po prostu niektóre dzieci muszą "dojrzeć" do wózka.
megi-megi jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2013-05-30, 15:43   #1190
Lady_Aga
Przyczajenie

Cytat:
Napisane przez nestelle Pokaż wiadomość
:

ja raczej nie pomogę bo problemu nie znam - ale są tu u nas dzieci z kolką ....
a te kropelki nie pomagają? dalej je dajesz ?

.....
Kropelki myślę, że mało pomagają, ponieważ problem się nasila. Boję się, że jak przestane podawać kropelki to będzie jeszcze gorzej.
Stary 2013-05-30, 15:49   #1191
nestelle
Zakorzenienie

Cytat:
no ja tez się dziwie ... bo do spacerowania są przeznaczone gondole /spacerówki . A fotelik -tak jak ptaszysko napisała -na okreslony czas bo inaczej niedobrze dla kręgosłupa. Ja wpinam fotelik w konstrukcje wózka jak jadę do centrum handl.na zakupy - bo szybciej i wygodniej (mam konstr. wózka typu same rurki -w 1 ręce niosę) ale na spacer nawet głupio mi by było w foteliku samochodowym dziecko wozic .....
Stary 2013-05-30, 16:07   #1192
bmma
Zadomowienie

Cytat:

Moja Kinga też ma 60cm/5500g a starsza

Kinga 22-02-2013

Maciek 12-08-1997

Stary 2013-05-30, 16:22   #1193
nestelle
Zakorzenienie

Cytat:
Kropelki myślę, że mało pomagają, ponieważ problem się nasila. Boję się, że jak przestane podawać kropelki to będzie jeszcze gorzej.
ja znalazłam takie info:
kolka to zespół reakcji i zachowan niemowlencia w wieku miedzy 3 tyg.a 5 mies . w którym dominującym objawem jest napadowy ,niedający sie ukoic płacz lub krzyk który :
- utrzymuje sie co najmniej 3 godz. w ciągu doby (chodzi o płacz w ciągu doby ,a nie o ciągły płacz przez 3 godz.)
- wystepuje minim.3 razy w tyg
-rozpoczyna sie zwykle w godz.popołudn.,wieczor,cz esto towarzyszy mu zaczerwienienie twarzy,podkurczanie nózek ,wzdęcie brzucha a niekiedy wieksza niz zazwyczaj ilosc wydalanych gazów .

Kolka nie jest chorobą ,a jedynie przejsciowym zaburzeniem .które ustepuje samoistnie około mies.zycia. KOLKA NIE WYNIKA Z NIEPRAWIDŁOWEJ PIELEGNACJI I ZAZWYCZAJ NIE JEST SPOWODOWANA PRZEZ RODZICÓW .

Uwaza sie ze do jej wystąpienia mogą się przyczyniac :
-niedojrzałosc przewodu pokarm.
-nieprawidł.technika karmienia
- nietolerancja pokarm.
- nadmierne wytwarz.gazów pokarm.
- nasilona reakcja na działanie bodzców zew.
Czynnikiem sprzyjającym jest
-palenie papier.
-mm
depresja mamy

Żaden lek ani sposób postepowania nie likwiduje kolki .Celem wszelkich podejmowanych działan jest jedynie zmniejszenie jej nasilenia.

Złagodzic kolki mogą:
- odpowied.temp
-ograniczenie bodzców(światło,hałas ,goscie)
-zabiegi takie jak: masaz brzuszka,pleców , kołysanie , przyłozenie ciepłej pieluszkina brzuszek , przejazdzka autem
- zmian sposobu żywienia przy mm (zamiast mleka krowiego -hydrolizat białka)
-przy karmieniu natural.eliminacja pokarmów silnie alergiz.(nabiał,soja,ryby ,orzechy)
- Lekiem skutecznie łagodzącym kolke jest preparat probiot.w którego skład wchodz Lactobacillus reuteri.Uniektórych dzieci ulge mogą przyniesc herbatki ziołowe zawierajace koper,miete i cukier. "

mam nadzieje ze cos pomoze
Stary 2013-05-30, 16:23   #1194
bmma
Zadomowienie

Cytat:
Też nie pomogę.
Kropelki używaliśmy przez kilka tygodni, pomogły trochę i przeszło samo. Ogólnie u nas córeczka coraz grzeczniejsza i spokojniejsza.
Moja gazy ma cały czas zwłaszcza po kropelkach. (kropelki=Bobotic)

Może zapytaj innego lekarza (położnej), brak apetytu to coś okropnego u takiego dziecka.
Może jednak dieta, bo do czego się tutaj przyczepić. Miejmy nadzieję, że to, jeszcze najlepsza opcja.
Napisz nam co jesz/pijesz... Spróbuj jeszcze raz wykluczać, to tak od razu nie wyjdzie.

Kinga 22-02-2013

Maciek 12-08-1997

Stary 2013-05-30, 16:23   #1195
despa
Zakorzenienie

GG do despa

Cytat:
jezeli masz w gondoli calos podnoszona zeby kregoslup lezal w jednej linii to jest na pewno lepsze niz jazda na spacer w foteliku. fotelik ma byc do przewozenia a nie do ciaglego jezdzenia tak przynajmniej czytalam. zreszta nawet przy przewozeniu mowia o okreslonym czasie, przerwach itd.
Aga, ale ja pytam a nie proponuję ciągłego jeżdżenia. Jeśli dziewczyna nie może wyjść z dzieckiem na spacer po cały czas jej płacze, to może warto sprawdzić. Jeśli się okaże że dziecko płacze bo z gondoli nie widzi nic, to będzie miała odpowiedz na pytanie i będzie wiedziała co zmienić- bo teraz ma alternatywę spacer= krzyk i płacz= nie wychodzenie
Poza tym przecież nie jeżdzi kilkanaście godzin dziennie- więc jakby nie miała spacerówki całkiem rozkładanej to zawsze na jakiś czas byłaby alternatywa ( zresztą na innych wątkach dziewczyny też poruszały tą sprawę , co niektórym problem się rozwiązał)
Stary 2013-05-30, 16:41   #1196
Ptaszysko16
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez despa Pokaż wiadomość
Aga, ale ja pytam a nie proponuję ciągłego jeżdżenia. Jeśli dziewczyna nie może wyjść z dzieckiem na spacer po cały czas jej płacze, to może warto sprawdzić. Jeśli się okaże że dziecko płacze bo z gondoli nie widzi nic, to będzie miała odpowiedz na pytanie i będzie wiedziała co zmienić- bo teraz ma alternatywę spacer= krzyk i płacz= nie wychodzenie
Poza tym przecież nie jeżdzi kilkanaście godzin dziennie- więc jakby nie miała spacerówki całkiem rozkładanej to zawsze na jakiś czas byłaby alternatywa ( zresztą na innych wątkach dziewczyny też poruszały tą sprawę , co niektórym problem się rozwiązał)
nie no jasne rozumiem. o co ci chodzi wiadomo ze lepiej sprobowac , chodzilo mi o to ze najpierw jesli moze niech sprawdzi gondolke bo jednak jazdy w foteliku (zbyt dlugie) sa niewskazane.
15.10. 2011.

Stary 2013-05-30, 16:59   #1197
pani22ka
Zakorzenienie

Cytat:
Pani - wszystkiego probuje.
wierze

Cytat:
A Ty masz prawko ?
moj chlop to nawet ma auto, w rodzinnym domu. ale nigdy go nie chcielismy w krk bo cale zycie mieszkalismy w scislym centrum, wiec byl duzy problem z parkowaniem.
troche sie przyzwyczailam do mpk - lubie nawet. z pracy wrecz sie zawsze modlilam by ktos nie zaproponowal podwiezienia, bo szybciej tramwajem niz samochodem
mam prawko i chyba jednak bede musiala powrocic na łono kierowcow... Mlody zmienia optyke

Cytat:
w usa chyba w ogóle mąka jest wzbogacana nim.
w cywilizowanych europejskich krajach tez tak jest.
w naszym przypadku wpadka mile widziana. takze kwas łykam by sie nakwasowac

a Zakopane bierzesz pod uwage? komera komera ale i droga pod Reglami, i Chocholowska, i Koscieliska, i Gubalowka...

pani22ka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2013-05-30, 16:59   #1198
Agateczka*
Zakorzenienie

Cytat:
Witam się na odchowalni! późno to późno ale dotarłam
Hej

Cytat:
Napisane przez eluśka87 Pokaż wiadomość
Piękny synuś

Cytat:
Napisane przez nestelle Pokaż wiadomość
a My sie pochwalimy !
wczoraj kupiłam kojec i dzis wsadziłam mate i Roszek pierwszy raz sie bawi ,macha łapkami,próbuje chwycic zabawki,uderza w nie a przy tym smiech i gadulstwo totalne .
wklejam fote( -jedna jeszcze w pizamce a druga juz w normalnych ciuszkach)
Już ktoś pisał i też to zauważyłam że Roszek do Kuby podobny na zdjęciu w śpioszkach

Cytat:
a wiecie co mi mój kochany syn zrobił? nigdy nie zgadniecie
malinkę na cycku!! nie trafił dobrze na sutka i obok się przyssał tak to jest jak się w nocy karmi po ciemku i na śpiocha
haha no super prezent

Cytat:
Napisane przez strippi Pokaż wiadomość
My po szczepieniu, spłakał się Misio bardzoo bidulek mój kochany.
Waży 5,900 i 61cm długości.
Pani doktor pochwaliła, że już tak ładnie główkę trzyma i że silny facet z niego
Śmiała się z jego licznych fałdek

No i co najlepsze, idą mu zęby, jedynki i trójki już całe zarysowane pod dziąsłami, także lada chwila będą się przebijać.
za szczepienie za wzrost i wagę
no i za zęby

Cytat:
Napisane przez Dragusia88 Pokaż wiadomość
my tez juz po
waga 7225g czyli 185g na plusie mówiłam że przystopował
za szczepienie
i piękną wagę

Cytat:
Hej

super widok ale tatuś coś ponury

Hej laseczki
Zdążyliśmy pospacerować przed burzą która trwa już z godzinę z przerwami

Odnośnie smoczka mój nie jest uzależniony ale czasem ma potrzebę to pomaga w zasypianiu a potem wypluwa...

Co do spania na brzuchu ostatnio mój synuś polubił ale oczywiście kładę tylko jak jestem w pobliżu bo kręci główką przez sen i czasem przytyka sobie nosek i buźkę więc strach ale tak słodko mu się śpi

A teraz pytania:
Temat był już wałkowany ale nie pamiętam jaka herbatka koperkowa jest zdrowa i dobra dla dziecka?

I drugie czy ma któraś z was karuzelkę Tiny Love ?
Stary 2013-05-30, 17:08   #1199
Ptaszysko16
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez Agateczka* Pokaż wiadomość
Hej

Piękny synuś

Już ktoś pisał i też to zauważyłam że Roszek do Kuby podobny na zdjęciu w śpioszkach

haha no super prezent

za szczepienie za wzrost i wagę
no i za zęby

za szczepienie
i piękną wagę

super widok ale tatuś coś ponury

Hej laseczki
Zdążyliśmy pospacerować przed burzą która trwa już z godzinę z przerwami

Odnośnie smoczka mój nie jest uzależniony ale czasem ma potrzebę to pomaga w zasypianiu a potem wypluwa...

Co do spania na brzuchu ostatnio mój synuś polubił ale oczywiście kładę tylko jak jestem w pobliżu bo kręci główką przez sen i czasem przytyka sobie nosek i buźkę więc strach ale tak słodko mu się śpi

A teraz pytania:
Temat był już wałkowany ale nie pamiętam jaka herbatka koperkowa jest zdrowa i dobra dla dziecka?

I drugie czy ma któraś z was karuzelkę Tiny Love ?
ja mam ta 3w1 (podrozna) co jest do wozka fotelika i na lozeczko. jest super.
15.10. 2011.

Stary 2013-05-30, 17:39   #1200
Dragusia88
Zakorzenienie

Cytat:
w cywilizowanych europejskich krajach tez tak jest.
w naszym przypadku wpadka mile widziana. takze kwas łykam by sie nakwasowac
wydało się pani pierwsza chce się udać na poczekalnie

Cytat:
Napisane przez bmma Pokaż wiadomość
Moja Kinga też ma 60cm/5500g a starsza

Cytat:

ale leje

Dragusia88 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Odchowalnia - jestem mamą

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości