Noworoczne Mamusie - STYCZEŃ/LUTY 2014 - Strona 44 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem > Poczekalnia - będę mamą

Notka

Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2013-05-30, 23:31   #1291
perfuzja
Zakorzenienie

Noworoczne Mamusie - STYCZEŃ/LUTY 2014

Cytat:
Napisane przez _Kluska_ Pokaż wiadomość
ok, rozumiem pewnie w uk jak i prywatnie sprzęt jest dobry.

pytałam, bo moja koleżanka w 10tyg była u gin na nfz i pytał, czy będzie chciała na następnej wizycie to prenatalne za 600zł. wyjaśnił jej, że to się na lepszym sprzęcie robi i wtedy celność badania wzrasta z ponad 70% do 90%.
szczerze mówiąc cena mnie przeraziła a wszystkie tutaj o genetycznym pisałyście bez wspominania o dodatkowym $.
Czyli to pewnie wlasnie usg + pappa.

U mnie usg kosztuje 250 zł, pappa podobno koło 500 zł, ale nie sprawdzalam dokładnie.
Stary 2013-05-30, 23:48   #1292
Malgos_12
Zakorzenienie

Dot.: Noworoczne Mamusie - STYCZEŃ/LUTY 2014

Justii - koleżanka wspomniała, że warto byłoby się już zaopatrzyć w piłkę i siedząc na niej wykonywać ruchy okrężne biodrami - mam nadzieję, że zrozumiałaś coś z mojego tłumaczenia
Malgos_12 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-05-31, 01:32   #1293
usia198
Raczkowanie

Widzę dziewczyny że rozmawiacie o badaniach prenatalnych. Ja w poprzedniej ciąży miałam usg genetyczne (niestety nie wyszło dobre) koszt jego był wliczony w wizytę za każdą płaciłam 80 zł bez względu co lekarz robił. To usg jest owszem dużo dokładniejsze, bardzo ładnie widać dzidzię u nas również było sprawdzane dokładnie serduszko. Widać było jak wpływa i wypływa krew i jak pracują zastawki. Robiłam również test PAPPA (500zł)oraz test potrójny (300zł) one wyszły już lepiej. Na amniopunkcję się już nie zdecydowałam bo błam się ryzyka a i tak byłam zdecydowana urodzić. Synuś jest zdrowy i rozwija się prawidłowo.

---------- Dopisano o 23:28 ---------- Poprzedni post napisano o 23:24 ----------

dodam że testy PAPPA oraz potrójny dają odpowiedź w postaci prawdopodobieństwa wystąpienia u dziecka zespołu Downa oraz Edwardsa i otwartą wadą OUN. Brak tam jakichkolwiek konkretnych danych

---------- Dopisano o 23:31 ---------- Poprzedni post napisano o 23:28 ----------

w tych testach brane pod uwagę jest: wiek ciąży wg USG, waga kobiety, palenie tytoniu, rasa, cukrzyca, ciąża bliźniacza, analiza biochemiczna oraz przezierność karkowa

---------- Dopisano o 23:32 ---------- Poprzedni post napisano o 23:31 ----------

zapomniałam jeszcze o kości nosowej
usia198 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-05-31, 08:14   #1294
usia198
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez gosia261282 Pokaż wiadomość
Czesc.

Dzis Eryk wstal wyspany juz o 5:30,czego nie mozna powiedziec o mnie
I nie zebym go jakos bardzo wczesnie kladla,bo chodzi spac 20-20:30.
Ledwo patrze na oczy. Nie lubie spac w dzien,ale chyba dzisiaj pojdziemy spac razem.
Witajcie.
gosia261282 dziś ja mogę cię zacytować tylko że mój mały zasnął o 23 choć kładę go tak jak ty. Ja niestety wyrobiłam się dopiero po 1 a on mi tu 5.30 płakał już pod drzwiami do kuchni .

Miłego dnia życzę wszystkim
Stary 2013-05-31, 08:58   #1295
gosia261282
Gang Iren

Cześć.
U mnie zapowiada się piękny dzień,co po ostatniej pogodzie niezmiernie cieszy
Zaliczyłam pierwsze poranne mdłości połączone z zawrotami głowy.

Cytat:
Napisane przez usia198 Pokaż wiadomość
Widzę dziewczyny że rozmawiacie o badaniach prenatalnych. Ja w poprzedniej ciąży miałam usg genetyczne (niestety nie wyszło dobre) koszt jego był wliczony w wizytę za każdą płaciłam 80 zł bez względu co lekarz robił. To usg jest owszem dużo dokładniejsze, bardzo ładnie widać dzidzię u nas również było sprawdzane dokładnie serduszko. Widać było jak wpływa i wypływa krew i jak pracują zastawki. Robiłam również test PAPPA (500zł)oraz test potrójny (300zł) one wyszły już lepiej. Na amniopunkcję się już nie zdecydowałam bo błam się ryzyka a i tak byłam zdecydowana urodzić. Synuś jest zdrowy i rozwija się prawidłowo.

dodam że testy PAPPA oraz potrójny dają odpowiedź w postaci prawdopodobieństwa wystąpienia u dziecka zespołu Downa oraz Edwardsa i otwartą wadą OUN. Brak tam jakichkolwiek konkretnych danych

w tych testach brane pod uwagę jest: wiek ciąży wg USG, waga kobiety, palenie tytoniu, rasa, cukrzyca, ciąża bliźniacza, analiza biochemiczna oraz przezierność karkowa

zapomniałam jeszcze o kości nosowej
Dla mnie ma sens robienie tych testów jedynie wtedy jak jest się zdecydowanym na amniopunkcję. U nas wszystkie te badania są za darmo,ale ja nie chciałam ich. Bo np koleżance wyszło w tym PAPPA,że dziecko może mieć Downa. I żyła tyle czasu z tą myślą,rodzinę przygotowała na taką ewentualność,wszyscy się martwili. Na szczęście dziecko urodziło się zdrowe. Więc moim zdaniem lepiej nie robić skoro pewności i tak nie daje. Tym bardziej jeśli jest to płatne. Lepiej chyba za te 500 zł coś dziecku kupić. No ale to oczywiści moja opinia.
Stary 2013-05-31, 09:08   #1296
usia198
Raczkowanie

Cytat:

Dla mnie ma sens robienie tych testów jedynie wtedy jak jest się zdecydowanym na amniopunkcję. U nas wszystkie te badania są za darmo,ale ja nie chciałam ich. Bo np koleżance wyszło w tym PAPPA,że dziecko może mieć Downa. I żyła tyle czasu z tą myślą,rodzinę przygotowała na taką ewentualność,wszyscy się martwili. Na szczęście dziecko urodziło się zdrowe. Więc moim zdaniem lepiej nie robić skoro pewności i tak nie daje. Tym bardziej jeśli jest to płatne. Lepiej chyba za te 500 zł coś dziecku kupić. No ale to oczywiści moja opinia.
A ja się cieszę że zrobiłam te testy bo usg genetyczne wykryło że dziecko może mieć jakąś wadę genetyczną a te testy wykazały bardzo niskie prawdopodobieństwo więc się uspokoiłam.
Teraz będę prowadzić ciążę w UK i wiem że testy są za darmo ale mam zamiar też je zrobić. Ja wolę się przygotować.

---------- Dopisano o 07:08 ---------- Poprzedni post napisano o 07:05 ----------

A jeśli chodzi o sens robienia badań genetycznych to mój lekarz był dość brutalny i powiedział że mają jedynie sens wtedy jeżeli gdy wyjdą złe chce się usunąć ciążę. Wtedy byłam tym zszokowana ale chyba miał rację.
Ja po prostu lubię się przygotować nawet na najgorsze, bo ciąży nie zdecydowałabym się przerwać.
Stary 2013-05-31, 09:08   #1297
SunShineDoll
Rozeznanie

A ja nie mam cukrzycy ciążowej, wyniki z krzywej cukrowej są jak najbardziej ok ale się strachu trochę najadłam . Także pragnienie na wodę, senność to w moim przypadku objawy ciąży
SunShineDoll jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-05-31, 09:18   #1298
gosia261282
Gang Iren

Usia no każdy inaczej podchodzi do tego,ja przedstawiłam jak to widzę. Gdyby to badanie z krwi dawało pewność to pewnie bym zrobiła,też żeby się przygotować,oswoić z tą myślą,jak najwięcej dowiedzieć na temat choroby mojego dziecka. No ale badanie pewności nie daje,wręcz może wprowadzić w błąd,tak że dla mnie jest niepotrzebne. Ale rozumiem,że ktoś może chcieć je wykonać,w sumie większość moich koleżanek tutaj robiła je.
Stary 2013-05-31, 09:18   #1299
Switezianka_23
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez Malgos_12 Pokaż wiadomość
śliczne buciki! ja miałam żółte, a potem żółte trampki na sesję
Prosze wrzuc zdjecie. Sesja z zoltymi trampkami... Super!

Cytat:
i jeszcze jedno - macie jakis sposob na obolale nabrzmiale piersi? Bo ja przy dotyku a nawet w staniku krzywie sie z bólu... straszne to jest... one długo tak beda bolaly??? oO/
Mnie zaczely bolec jakis tydzien przed planowana @ i pozniej jeszcze ze dwa tygodnie, czyli w sumie trzy tygodnie nieprzyjemnosci. Teraz bola tylko przy mocniejszym nacisku.

Dostalam dzis wyniki badan krwi. Niestety nie mam ani przeciwcial przeciw rozyczce ani przeciw toxoplazmozie Czyli musze uwazac w kontaktach z dziecmi i kotami. Poza tym wszystko w normie (jak moja przyjaciolka podsumowala: "nadajesz sie na inkubator" :P).
Switezianka_23 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-05-31, 09:25   #1300
perfuzja
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Switezianka_23 Pokaż wiadomość
Prosze wrzuc zdjecie. Sesja z zoltymi trampkami... Super!

Mnie zaczely bolec jakis tydzien przed planowana @ i pozniej jeszcze ze dwa tygodnie, czyli w sumie trzy tygodnie nieprzyjemnosci. Teraz bola tylko przy mocniejszym nacisku.

Dostalam dzis wyniki badan krwi. Niestety nie mam ani przeciwcial przeciw rozyczce ani przeciw toxoplazmozie Czyli musze uwazac w kontaktach z dziecmi i kotami. Poza tym wszystko w normie (jak moja przyjaciolka podsumowala: "nadajesz sie na inkubator" :P).
O kurcze, nie miałas rozyczki w dzieciństwie ani nie szczepili Cię? Toksoplazmoza toksoplazmoza, ale na te rozyczke naprawdę musisz uważać...

---------- Dopisano o 09:25 ---------- Poprzedni post napisano o 09:23 ----------

Cytat:
Usia no każdy inaczej podchodzi do tego,ja przedstawiłam jak to widzę. Gdyby to badanie z krwi dawało pewność to pewnie bym zrobiła,też żeby się przygotować,oswoić z tą myślą,jak najwięcej dowiedzieć na temat choroby mojego dziecka. No ale badanie pewności nie daje,wręcz może wprowadzić w błąd,tak że dla mnie jest niepotrzebne. Ale rozumiem,że ktoś może chcieć je wykonać,w sumie większość moich koleżanek tutaj robiła je.
Ja chce zrobic pappa jeśli usg bedzie na granicy - zeby nie robić amniopunkcji jeśli nie bedzie takiej potrzeby.

Jeśli usg bedzie złe to zamierzam zrobic amniopunkcje, ze wszystkimi konsekwencjami.
Stary 2013-05-31, 09:39   #1301
gosia261282
Gang Iren

Cytat:
Napisane przez perfuzja Pokaż wiadomość

Jeśli usg bedzie złe to zamierzam zrobic amniopunkcje, ze wszystkimi konsekwencjami.

Masz do tego prawo. Twój wybór.
Stary 2013-05-31, 09:45   #1302
perfuzja
Zakorzenienie

Cytat:
Masz do tego prawo. Twój wybór.
Wiem o tym
Stary 2013-05-31, 10:23   #1303
M_aria
Rozeznanie

Ja jeszcze nad takimi badaniami się nie zastanawiałam. Dziś rano byłam zrobić wszystkie badania z krwi i moczu, mam nadzieję, że będą dobre. Wyniki za tydzień w czwartek, a Beta Hcg dziś po południu. Denerwuje się (jest to moja pierwsza ciąża) najpierw miałam stresa bo bardzo bolał mnie brzuch, teraz bo już nie boli i od kilku dni czuję się bardzo dobrze
M_aria jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-05-31, 10:38   #1304
perfuzja
Zakorzenienie

Zmierzylam sie wlasnie - mam +6 cm w biuscie
Jadę kupić nowe staniki
Stary 2013-05-31, 10:48   #1305
gosia261282
Gang Iren

Cytat:
Zmierzylam sie wlasnie - mam +6 cm w biuscie
Jadę kupić nowe staniki

Daj trochę

Mi się cycki nie powiększają,może minimalnie przy końcu ciąży.
Stary 2013-05-31, 11:05   #1306
perfuzja
Zakorzenienie

Cytat:
Daj trochę

Mi się cycki nie powiększają,może minimalnie przy końcu ciąży.
Tyle z checia przyjme - wlasnie osiągnęłam "idealne" 90 cm w biuscie

Ale jak przybędzie wiecej to chętnie sie podziele

Za to niespodzianka - w talii nie przybył mi ani centymetr - wszystko gromadzi mi sie w "oponce".
Stary 2013-05-31, 11:05   #1307
_Kluska_
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Switezianka_23 Pokaż wiadomość
Switezianka, nie ma co uważać na koty bo zarażenie od kotów graniczy z cudem. musiałabyś wziąć do ręki kocią kupę a potem od razu kanapkę - tak mi tłumaczył lekarz. 70% zakażeń toxo jest od surowego i niedogotowanego mięsa. poza tym źle umyte owoce i warzywa.

biedne koty już chyba zawsze będą ofiarami tego mitu

II kreski - 09.05.2013

23.12.2013 o godz. 2:35 urodziła się Hania

Pyza dorasta
_Kluska_ jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-05-31, 11:16   #1308
selena85
Wtajemniczenie

perfuzja: gorzej jak te 6cm po karmieniu zacznie wisieć
Bo tak właśnie jest zazwyczaj...

Ja to już obmyślam ewentualną operacje plastyczna biustu po karmieniu - gdyby sie okazalo wlasnie, że pępek znajdzie się między piersiami...

Kobitki a czy macie na brzuchu jakieś znamiona/pieprzyki, które powiększają się wraz z rosnącym brzuszkiem? Bo ja mam pieprzyka takiego na 1cm i tak się zastanawiam czy się rozciągnie... hmmm
http://suwaczki.slub-wesele.pl/20140129744753.html
selena85 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-05-31, 11:22   #1309
gosia261282
Gang Iren

Cytat:
Napisane przez selena85 Pokaż wiadomość
perfuzja: gorzej jak te 6cm po karmieniu zacznie wisieć
Bo tak właśnie jest zazwyczaj...

Ja to już obmyślam ewentualną operacje plastyczna biustu po karmieniu - gdyby sie okazalo wlasnie, że pępek znajdzie się między piersiami...

Kobitki a czy macie na brzuchu jakieś znamiona/pieprzyki, które powiększają się wraz z rosnącym brzuszkiem? Bo ja mam pieprzyka takiego na 1cm i tak się zastanawiam czy się rozciągnie... hmmm

O to chyba u mnie jedyny plus małego biustu,po karmieniu nic mi nie wisi

Mam pieprzyki,nie powiększyły się jakoś gdy brzuch rósł.
Stary 2013-05-31, 13:05   #1310
em ma
Zadomowienie

Witajcie!
Ja już zaczynam mieć dość mdłości...mam wielką nadzieję, że miną w 2 trymestrze
No i dziś wyczaiłam, że brzuszek zaczął się pojawiać za nic już nie wciągnę tego "wzdęcia"
Cytat:
Napisane przez SunShineDoll Pokaż wiadomość
A ja nie mam cukrzycy ciążowej, wyniki z krzywej cukrowej są jak najbardziej ok ale się strachu trochę najadłam . Także pragnienie na wodę, senność to w moim przypadku objawy ciąży
To świetna wiadomość!!!

Dziewczyny czy też macie teraz bardziej suchą skórę? Ja jak nie użyję codziennie balsamu to aż mi się sypie z rąk i nóg
Stary 2013-05-31, 13:15   #1311
M_aria
Rozeznanie

Też mam bardzo suchą skórę, ale zupełnie tego nie łączyłam, a może to ciąża jest przyczyną
Stary 2013-05-31, 13:21   #1312
SunShineDoll
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez em ma Pokaż wiadomość
Dziewczyny czy też macie teraz bardziej suchą skórę? Ja jak nie użyję codziennie balsamu to aż mi się sypie z rąk i nóg
Ja mam suchą i do tego wszystko mnie swędzi ale ja mam do tego atopowe zapalenie skóry od dziecka. Dopadła mnie dziś taka huśtawka nastrojów, że wracają ze sklepu na schodach klatki schodowej się rozpłakałam, ze jest mi ciężko, sapię, i chce mi się rzygać .
Stary 2013-05-31, 13:36   #1313
em ma
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez M_aria Pokaż wiadomość
Też mam bardzo suchą skórę, ale zupełnie tego nie łączyłam, a może to ciąża jest przyczyną
Pewnie te hormony tak mieszają.
Cytat:
Napisane przez SunShineDoll Pokaż wiadomość
Ja mam suchą i do tego wszystko mnie swędzi ale ja mam do tego atopowe zapalenie skóry od dziecka. Dopadła mnie dziś taka huśtawka nastrojów, że wracają ze sklepu na schodach klatki schodowej się rozpłakałam, ze jest mi ciężko, sapię, i chce mi się rzygać .
Współczuję AZS. Ja mam bardzo lekką odmianę łuszczycy, ale od roku mnie nie atakowała...mam nadzieję, że tak zostanie, bo pomagają mi tylko maści ze sterydami
Ja jestem w ogóle niestabilna emocjonalnie..mam wrażenie, że ktoś mnie podmienił

Edytowane przez em ma
Czas edycji: 2013-05-31 o 13:41
em ma jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-05-31, 13:38   #1314
M_aria
Rozeznanie

Mam też bardzo brzydką cerę ( nie żeby wcześniej była piękna) i martwią mnie przebarwienia które nie są mi obce. Używam oczywiście kremów Spf 50 ale obawiam się, że to nie wystarczy. Wybiorę się po poradę do specjalisty ale może któraś z Was zna jakiś dobry i bezpieczny kosmetyk? Dodam, że w zeszłym roku miałam robiony zabieg Dermamelan który niewiele pomógł, więc teraz tym bardziej obawiam się, że będę wyglądać jak krowa:-(

Edytowane przez M_aria
Czas edycji: 2013-05-31 o 13:40
Stary 2013-05-31, 14:06   #1315
em ma
Zadomowienie

Cytat:
Mam też bardzo brzydką cerę ( nie żeby wcześniej była piękna) i martwią mnie przebarwienia które nie są mi obce. Używam oczywiście kremów Spf 50 ale obawiam się, że to nie wystarczy. Wybiorę się po poradę do specjalisty ale może któraś z Was zna jakiś dobry i bezpieczny kosmetyk? Dodam, że w zeszłym roku miałam robiony zabieg Dermamelan który niewiele pomógł, więc teraz tym bardziej obawiam się, że będę wyglądać jak krowa:-(
Myślę, że jednak najlepiej wybrać się z tym do lekarza. Bo nawet jeśli na mnie jakiś krem działa ok to dla Ciebie może się okazać beznadziejny jeśli masz inny typ skóry.
Ja generalnie unikam mocnego słońca i nie ruszam się bez filtra.
Stary 2013-05-31, 14:08   #1316
aira
Raczkowanie

GG do aira

Hello

Czy Wam też się śnią jakieś dziwne rzeczy?

Mi się dziś w nocy śniło, że urodziłam chłopca. Sama sobie odebrałam ten poród i pamiętam, że trwał 10 minut (!) Wali mi już na dekiel

11.06.2013[*]
aira jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-05-31, 14:08   #1317
SunShineDoll
Rozeznanie

Cytat:
Nie martw się też mam przebarwienia na twarzy i dekolcie, używam podkładów, żeby nie było widać, a ostatnio się nasiliło jednak nie mam ochoty lecieć z tym do dermatologa bo właśnie takie okresy nasilenia miewam z TŻem śmiejemy się, że może dalmatyńczyka urodzę
Stary 2013-05-31, 14:23   #1318
Messsuah
Raczkowanie

Cytat:
Wiem o tym
ja robie usg genetyczne za tydzień i od razu test pappa i póżniej potrójny, bo i tak pappa i potrójny mam w pakciecie luxmed za który płace

bez pakietu koztuje 90 zł u mnie
Messsuah jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-05-31, 14:25   #1319
selena85
Wtajemniczenie

Matko Boska wielkopolska tonie w strugach ulewy i burzy.

A mnie cos tak kłuje w jelitach, jak jakieś szpilki.
Nigdy tak nie mialam i w sumie nie wiem co to.
Tak jakby w głebi tyłka, no jelito jakieś jak nic.

Miał ktoś tak samo?
http://suwaczki.slub-wesele.pl/20140129744753.html
selena85 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-05-31, 14:31   #1320
Messsuah
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez _Kluska_ Pokaż wiadomość
Switezianka, nie ma co uważać na koty bo zarażenie od kotów graniczy z cudem. musiałabyś wziąć do ręki kocią kupę a potem od razu kanapkę - tak mi tłumaczył lekarz. 70% zakażeń toxo jest od surowego i niedogotowanego mięsa. poza tym źle umyte owoce i warzywa.

biedne koty już chyba zawsze będą ofiarami tego mitu
to samo mówił do mnie gin, żeby się zarazić musiałabym rękami wyciągać kupole z kuwety a potem nie umyć rąk i zjeść tymi rękami coś

---------- Dopisano o 14:27 ---------- Poprzedni post napisano o 14:25 ----------

co do skóry to nie mam raczej suchej, jest normalna, natomiast od początku ciąży nie przetłuszczają mi się włosy z czego jestem bardzo zadowolona, mogłabym nie myc nawet 5 dni i fryzurka świeża

---------- Dopisano o 14:29 ---------- Poprzedni post napisano o 14:27 ----------

Cytat:
Kobietki pytanie intymne Jak odczuwacie współżycie w ciąży? Czy też tak macie, że czujecie wszystko mocniej? Wszystko takie wrażliwe i w ogóle, że aż się boję ruszyć podczas......... nie wspomne już o bolących piersiach.....
do 8 tc to mąż mnie odstawił a nie ja jego bo bał się na wczesnym etapie ciąży mnie dotykać teraz w sumie tulimy się prawie codziennie, lepiej się po tym czuję

---------- Dopisano o 14:31 ---------- Poprzedni post napisano o 14:29 ----------

Cytat:
Matko Boska wielkopolska tonie w strugach ulewy i burzy.

A mnie cos tak kłuje w jelitach, jak jakieś szpilki.
Nigdy tak nie mialam i w sumie nie wiem co to.
Tak jakby w głebi tyłka, no jelito jakieś jak nic.

Miał ktoś tak samo?
a masz zaparcia ? mi się takie coś podobne robiło przy zaparciach ale od dłuższego czasu jem siemię lniane i ananasa i mam spokój z zaparciami przynajmniej na razie
Messsuah jest offline Zgłoś do moderatora  
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości