|
|||||||
| Notka |
|
| Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo. |
Pokaż wyniki sondy: Jaki ma być tytuł 1 wątku na odchowalni ?
|
|||
| Mamusie MAJ-CZERWIEC 2013, cz.1 - Witamy na odchowalni |
|
10 | 23,26% |
| Wszystkie już dzieciaczki mamy, więc dzielimy się radami. Mamy V-VI 2013 cz.1 |
|
2 | 4,65% |
| Wszystkie maluszki są już z nami, zmagania z trudami wychowania rozpoczynamy. |
|
2 | 4,65% |
| Pierwszy uśmiech, duża kupa - nasze dzieci wyszły z brzucha. Mamy V-VI 2013 cz.1 |
|
24 | 55,81% |
| Czasem pawik, duża kupa - nasze dzieci wyszły z brzucha. Mamy V-VI 2013 cz.1 |
|
5 | 11,63% |
| Głosujący: 43. Nie możesz głosować w tej sondzie | |||
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#691 |
|
Zakorzenienie
|
Odp: Połowa maluszków już jest z nami, na resztę niecierpliwie czekamy! V-VI 2013 cz.
Aas, brawo za wage dziewczyn, super wynik, tym bardziej, ze ze szpitala wychodziliscie z niewiele ponad 2kg, nie?
Katarku i ja sie boje,ale na szczescie jeszcze nas nie zlapal... Nocka za nami fajna, choc zapowiadalo sie nieciekawie. Sofcia po kapieli po 20 byla nieutulona do 23. Plakala i skarzyla sie. Na szczescie TZ sie nia zajal bo ja bylam wykonczona po wizycie rodziny. Na szczescie pozniej byl luz. Pobudki o 24, 4 i teraz po 7 jeczala, obudzilam sie a ta poszla w kime , pewnie zaraz sie obudzi. Wiec jest lepiej bo moge pospac te 3h pod rzad ale to niestety tylko wtedy gdy spi z nami w lozku.... Niestety wciaz przynajmniej 1 nocne spanie konczy sie u nas, po bezskutecznych probach uspienia jej w lozeczku przez ok 1h w srodku nocy ja sie poddaje i biore ja do nas... Mam nadzieje, ze z czasem to wyprostujemy...Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum. |
|
|
|
#692 | |
|
Wtajemniczenie
|
Dot.: Połowa maluszków już jest z nami, na resztę niecierpliwie czekamy! V-VI 2013 cz
Cytat:
co do ćwiczeń to u mnie była położna 3 tyg po porodzie i pytałam o ćwiczenia to mówiła że już można ![]() ale wydaje mi się że jak odczekasz z zumbą 2,5 miesiąca to będzie ok, a wcześniej możesz jakoś zacząć ćwiczyć w domu żeby trochę poprawić kondycję po tak długim leżeniu ![]() Ash u nas o takich samych porach pobudki były tylko że nie wytrzymał do 7 i zaczął już o 6 marudzić. a teraz ziewa a spać nie chce. zaraz jedziemy do Gliwic do mamy Edytowane przez vil84 Czas edycji: 2013-05-31 o 07:35 |
|
|
|
|
#693 |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Połowa maluszków już jest z nami, na resztę niecierpliwie czekamy! V-VI 2013 cz
Czesc
nie urodzilam i nie rodze milego dzionka
|
|
#694 |
|
siedzę i myślę
|
Odp: Dot.: Połowa maluszków już jest z nami, na resztę niecierpliwie czekamy! V-VI 20
U mnie to samo
Liczylam na ostatni dzien maja, a tu dupa... to czekanie jest najgorsze ![]() ale przynajmniej pojem truskawki ![]() Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum.
|
#695 |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Odp: Dot.: Połowa maluszków już jest z nami, na resztę niecierpliwie czekamy! V
Aas mi neonatolog mówiła ze dwa pierwsze owoce to jablka i winogrona, ale zaczyna sie od soków.
Ash u nas podobna nocka. to juz rytuał ze po kapieli oo 20 nie chce isc spac az do 24 i nie wiem jak to zmienic... karolina jeszcze masz szanse dzis urodzić
|
#696 |
|
siedzę i myślę
|
Odp: Dot.: Odp: Dot.: Połowa maluszków już jest z nami, na resztę niecierpliwie czeka
Motylek niby tak, ale coraz mniej w to wierze
Poki co zdrzemne sie jeszcze troche.Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum.
|
#697 | ||
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
banka..wiem co przeżywasz..raczej każde dziecko chociaż raz zaniesie się z płaczu.. mój pirwszy syn do 6 roku życia był na to skazany ..dośc powaznie.. jako noworodek i niemowlak nawet mocniej.. byłam młoda i w ogóle niedoświadczona..ale uparcie dązyłam do pozytywnych efektów pomocy.. nauczyłam się sporo wtedy... tak jak już pisały dziewczyny (chyba can) raczej nie dmuchaj od razu..tzn..nie szybciej niż po pół minucie..pozwól mu jednak nabrac powietrza samemu..bo dmuchanie zatyka go bardziej..pomyśl ..jego płucka nabierają powietrza w max pojemnośc płucek ..i ma problem z wypuszczeniem bo płacze ..zapewne bez dźwiękowo..zatyka się i w panice ma problem z wypuszczeniem powietrze bo mu jeszcze dokładasz dmuchaniem w buźkę..każde dziecko nawet to bez tych problemów reaguje zatykaniem (dołapywaniem ) powietrza które mu dmuchamy w twarz.. jeśli nie potrafisz zabardzo się uspokoic i patrzec jak mały "cwiczy płucka" właśnie płaczem..bo widzisz że np sinieje (czasem jest to wyobraźnia) jak się zanosi podnieś go do pionu połóz delikatnie na ramieniu i szeptaj cichutko "no już już..już dobrze".. oczywiście zwracaj uwagę jak dużo czasu mineło...pół minuty nie dmuchaj ..nie szarp.. nie panikuj za bardzo..bo on też się tej sytuacji boi...jesli sie napina i odchyla główkę do tyl€ i dalej nic nie łapie powietrza ...możesz dla próby lekko dmuchnąc w nosek nie w usta...pokazac mu że powietrze jest tylko trzeba wypuścic te z płucek... no i jak płacze to "cwiczy" pojemnośc płuc ..pamiętaj że jak normalnie krzyczy ..płacze to znak że oddycha zupełnie prawidłowo..jeśli nie ma dźwięku długo to znaczy ze płuca zaciągły powietrze ale nie radzą sobie z wypuszczeniem..taka dolegliwośc bywa nawet do kilku lat dziecka..musisz troszke sama nauczyc się opanowywac i uczyc małego płaczu... mozesz oczywiście poradzic się lekarzy co z tym zrobic..ale powiem szczerze że moi pediatrzy zawsze mówili.."wyrośnie" z tego.. ![]() jeśli dziecko jest starsze..to z wyważoną siłą naciska się przód klatki..w celu wypuszcenia z płuc nadmiaru powietrza..tak robią górnicy w podziemiach...szkoła mojego ojca..Krystianowi zawsze pomagało... przewaznie takie zanoszenie pojawia się kiedy na prawde coś dziecko mocno zaboli... bo ten płacz to jest mieszanka bólu i strachu który w danym momencie doswiadcza... banka to tylko porady..instynkt i tak pokieruje Cię swoją drogą do pomocy swojemu dziecku.. Wiktor też mi się czasem zanosił..ale po latach wiedzy ze starszym synem wiedziałam juz ze mój spokój i reakcja jest najwazniesza...pozwól mu pomyślec ..niech spróbuje nabrac powietrze sam....może za szybko dmuchasz mu w twarz??! Cytat:
gratuluję z całego serca ![]() lonely......trzymam kciuki za rozkręcenie się Twojej akcji bez wspomagaczy Twoje wyczekiwanie jest jak najbardziej na miejscu...ale już niedługo napewno zobaczysz i przytulisz Wiktorka..przecież najwyżej w ostateczności pomogą mu lekarze wyjśc..w sumie to Ty już po terminie.. Ja Wika urodziłam w 41 tygodniu..tez tak już siedziałam na szpilkach jak Ty teraz... a teraz znowu trzyma malca siłą bo za wcześnie chciał wyjsc...no ale udało się dzis zaczynam 38 tydzień ..więc rozluźniam się...na razie cisza
Edytowane przez ada32 Czas edycji: 2013-05-31 o 08:25 |
||
|
|
|
#698 | ||||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
![]() Cytat:
![]() Cytat:
![]() Cytat:
![]()
|
|
#699 |
|
Zakorzenienie
|
Prodiament gratuluję
![]() Myslałam, że będzie coś więcej maluszków ![]() Sharp te swoje dobre rady ludzie to sobie mogą w tyłek wsadzić... Nie dziwię się, że się popłakałaś... I dobrze, że byliście u pediatry-może to mleczko będzie lepsze ![]() Veronic spóźnione ale szczere-wszystkiego naj ![]() Mnie wczoraj znów męczyły przepowiadacze.... Tylko mnie dość mocno bolą Ale cieszyłam się jak głupia![]() Mogłabym urodzić tak hm.. no jakoś za tydzień... Bo boję się, że mała będzie duża, skoro ostatnio miała 3 kg...
|
#700 |
|
siedzę i myślę
|
Odp: Połowa maluszków już jest z nami, na resztę niecierpliwie czekamy! V-VI 2013 cz.
tylko napisalam, ze w to watpie to cos pocieklo mi po gaciach
![]() poszlam na kibelek ale polecial tylko sluz z nitkami krwi... ![]() Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum.
|
#701 | |||
|
Zakorzenienie
|
śliczna
Cytat:
![]() Cytat:
![]() Cytat:
|
|
#702 |
|
Zakorzenienie
|
![]() Aaś, no winogrona mogą uczulać, ale rzadko to robią, a zdrowe są, więc dobrze przetestować i się potem cieszyć problem mogą stanowić skórki, ale nie wiem czy to ze względu na pryskanie czy ich ciężkostrawność? no ale w mleku już są przetrawione przecież daj znać!
|
#703 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]()
|
|
|
#704 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
A co do zgagi, to mówisz, że potwierdzasz, że jest coś na rzeczy? ![]() Dzień dobry. Coś nieśmiałe to słonko dzisiaj, niby wychodzi zza chmur, ale tak nie do końca. Mam nadzieję, że przestanie się wstydzić. Ja chyba dzisiaj wypiorę pokrowce z wózka i fotelików.
|
|
|
|
|
#705 |
|
Zakorzenienie
|
Puchatkowa tak, w pon mam iść do szpitala i podejmą decyzje
Ada dziękuje Ci kochana |
|
|
|
#706 | ||||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
Cytat:
![]() Cytat:
|
|
#707 | |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Odp: Połowa maluszków już jest z nami, na resztę niecierpliwie czekamy! V-VI 20
Cytat:
|
|
#708 |
|
Zakorzenienie
|
wstalam,leb mi peka..:<
mlod pobudki miala o 1,4,7 i teraz... dobrze jest ![]() oby dzien byl spokojny...
|
|
|
|
#709 | ||||||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
Cytat:
![]() Cytat:
![]() Cytat:
![]() ---------- Dopisano o 09:07 ---------- Poprzedni post napisano o 09:05 ---------- Cytat:
![]() no i dzień dobry wszytskim oraz miłego dnia
|
|
#710 |
|
Zakorzenienie
|
Cloche a jak u Ciebie po okładkach ? U mnie znowu nic nie zadziałało
![]() Pewnie juz nie możecie słuchać mojego narzekania.. Ale ja juz naprawdę mam dość. Najgorsze jest to dopytywanie wszystkich, dobre rady i opowieści jak to sie może złe skończyć No i teraz znowu nagonka na cc ze strony teściów. Tz jest bardziej na te gadki podatny i tez chodzi struty.. No i oczywiście teorie, ze to dziecko to grubo ponad 4kg juz ma Ze brzuch mam taaaaki ogromny... Nieee no ja juz nie wyrabiam
Edytowane przez lonely_lady Czas edycji: 2013-05-31 o 09:38 |
|
|
|
#711 | |
|
Zakorzenienie
|
ciekawostka z ZUSu:
Jeżeli nie ma przerwy dłuższej niż 3 pełne miesiące kalendarzowe między okresami pobierania zasiłków zarówno tego samego rodzaju, jak i innego rodzaju, podstawa do zasiłku macierzyńskiego pozostanie taka sama jak do zasiłku chorobowego z przed pierwszej choroby ---------- Dopisano o 09:16 ---------- Poprzedni post napisano o 09:11 ---------- Cytat:
|
|
|
|
|
#712 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() kochana, masz prawo narzekać! chciałabym, żeby ci się rozkręciło przed poniedziałkiem... a ja spadam do gina!
|
|
#713 |
|
Raczkowanie
|
Ją też dalej wyczekuje ale już nie mam nadzieji że akcja sama się zacznie natomiast lekarz kazał mi w niedzielę sie położyć do szpitala jako że tydzień po terminie mam być na obserwacji . W pn ewentualnie balonik a e wtorek kroplowka. Brzuch mam gigantyczny, dziecię już 4 plus minus waży więc może siostrę dogoni. Niemsadzilam że tanio będzie, to czekanie napędza mi tylko stres który ciężko mi opanować ale już bliżej jak dalej a wieczorem idę do fryzjerki na farbę skoro bobas i tak nie wychodzi.
BANKA ją to przechodziłam z moja córka ale my dmuchalismy, tak lekarze radzili i to skutkowało, tyle że to mąż reagował, ją panikowałam, to jest okropne, pierwszego razu nigdy nie zapomnę, osunela się w rękach zrobiła miękka, odplynela dosłownie, miała nawet eeg robione. Generalnie wszyscy mówili że ro wrażliwość i wyrośnie, tak się stalo w sumię ale wiem że to nnienjest pocieszenie, dasz jednak radę i jakby nie bylo nie słyszałam przypadku żeby się dziecku coś złego przez to stało jakkolwiek przerażająco to wygląda LONELY ale nawet jeśli ma 4 i więcej to co? Jeśli nie masz predyspozycji urodzenia większego dziecka to lekarze będę o tym wiedzieć a jeśli masz to co to za problem, wiem co mówię bo urodziłam dziecko 4430 w pięć minut i waga to ostatnie czym bym się martwiła. Lekarz ci coś mówił że będziesz miala problem z większym dzieckiem? Edytowane przez katherine271 Czas edycji: 2013-05-31 o 09:29 |
|
|
|
#714 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
ale uwierz mi.. nie jest łatwo wysłuchiwać tego wszystkiego.. i czuć takiej presji.. Cytat:
![]() powodzenia na wizycie
|
||
|
|
|
#715 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
#716 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
Wszyscy mi mówią, że brzuch mam ogromny a w biodrach jestem wąska- wiem, że nie ma co się sugerować takimi gadkami, ale pocieszające to nie jest.. wręcz odwrotnie |
||
|
|
|
#717 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
A kiedy miałaś ostatnio podaną wagę dziecka. To, że brzuch jest duży to nie znaczy, ze dziecko też. Jestem pewna, zę jak lekarz uzna, że nie dasz rady urodzić sn to cię ciachnie. Puszczaj te gadki mimo uszu - u mnie też było panikowanie - ale raczej ze względu na to co się wydarzyło podczas 1 porodu... więc jak dostałam skierowanie na cc to wszyscy odetchnęli z ulgą...poza mną
|
|
|
#718 |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Odp: Połowa maluszków już jest z nami, na resztę niecierpliwie czekamy! V-VI 20
ciekawe co z Ateną, jakoś długo się nie odzywała..
pewnie już tuli Natalkę
|
|
|
|
#719 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Rozumiem ![]() Cytat:
Ale rozumiem, że takie gadanie rodzinki wcale Ci nie pomaga w obecnej sytuacji ![]() Ciekawa jestem co tam się okaże u Ciebie po wizycie ![]() Ja idę dopiero w poniedziałek
|
||
|
|
|
#720 |
|
siedzę i myślę
|
Nie mogę w to uwierzyć, ale chyba tak
Przespałam się chwila i znowu coś mi pociekło... 2 razy- zdecydowanie rzadsze niż śluz... ale na wkładce kolor różowy ... No i chyba skurcze nadchodzą Chciałam urodzić w maju- może jeszcze się uda... czyżbym miała takie posłuszne dziecko?
Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 14:01.

, pewnie zaraz sie obudzi. Wiec jest lepiej bo moge pospac te 3h pod rzad 

Poki co zdrzemne sie jeszcze troche.

(na patologii noworodka leżałyśmy w 5
), w ogóle nie płakał, pięknie jadł i spał jak niemowlę
nie zapeszam!