Mamusie styczniowo-lutowe 2013 cz IV - Strona 103 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem > Odchowalnia - jestem mamą

Notka

Odchowalnia - jestem mamą Forum dla rodziców. Tutaj porozmawiasz o połogu, karmieniu, wychowaniu dziecka. Wejdź i podziel się swoją wiedzą i doświadczeniem.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2013-05-31, 20:25   #3061
sylwietta1988
Zakorzenienie

Dot.: Mamusie styczniowo-lutowe 2013 cz IV

Cytat:
Napisane przez Lenova Pokaż wiadomość
Znowu naplotłyście miliony stron
Ale wybaczcie że się nie poodnoszę bo mam doła i nie mogę się wbić

Gratulacje dla obrotowców !;**
co sie stało?

słoiczki z garniera rozłozyły mnie na cycki, dobrze ze sie przed nią nie zaczelam smiac ale bardzo duzo mnie to kosztowało

mały dopiero zasnął , usypiany od 20 jeszcze nigdy tak sie nie zdarzyło...

---------- Dopisano o 20:25 ---------- Poprzedni post napisano o 20:19 ----------

Cytat:
Napisane przez mala_19kw Pokaż wiadomość
O-ho! To chyba jakaś nowa marka weszła na rynek co?
A soczki też mają z Garniera? Bo bym kupiła chętnie na spróbowanie
kurcze, nie spytalam......

Black, fajna sprawa z takimi prezentami
sylwietta1988 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-05-31, 20:26   #3062
Aga8484
Zakorzenienie

GG do Aga8484

Cytat:
Napisane przez charlizz Pokaż wiadomość
wygoń ich Jak dobrze,że ja swoich "tesciow" nie widziałam od 2óch miesięcy i prędko nie zobaczę. Och jakiż to komfort psychiczny
Wiesz z jednej strony się cieszę, że przychodzą, bo nikt oprócz nich nas nie odwiedza, cieszę się że Mała widzi kogoś wiecej, ale mój teśc to on taki wyrywny jest.
Wiecie mąż im ostatnio pokazał jak się z Zuzią bawi, tak podnosi ją z łóżka, że dotyka stopami łóżka i kładzie ją spowrotem. Ja tak nie robię bo się boję.
No i siedzę w tym kibelku , mąż w innym pokoju, teście z dzieciem w innym, słysze jak teściu mówi hop bęc, hop bęc, już to mi się nie spodobało więc wychodzę szybko , a on powtarza tą zabawę. Ja od razu do męża i poszedł powiedział by tak nie robił.
Wiecie niby nic, ale trzeba mieć siłę w rękach, mogłaby wypaść, mogłaby się nogami odbić i nieszczęśćie gotowe. Ale nie teść musi robić coś czego nie powinien. Bo ja mam wrażenie oni nie potrafią sobie znaleźć "swojej" zabawy, tylko powtarzają wszystko to co my.

Cytat:
Znowu naplotłyście miliony stron
Ale wybaczcie że się nie poodnoszę bo mam doła i nie mogę się wbić

Gratulacje dla obrotowców !;**

edit: doczytałam. Jesteś wspaniałą mamą !!! lekarz też przecież twierdził, że to coś innego to skąd mogłaś wiedzieć. Będzie wszystko dobrze, bóle brzuszka miną.
Moj ateż miała kolki, teraz już jest ok, nic jej nie podaję, a czasami przychodzi dzień, że bąki idą a ona płacze. Jeszcze trochę i się wszystko unormuje.

Edytowane przez Aga8484
Czas edycji: 2013-05-31 o 20:31
Aga8484 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-05-31, 20:32   #3063
litllesweetangel
Lurker ;)

Cytat:
Napisane przez fewcia Pokaż wiadomość

---------- Dopisano o 19:47 ---------- Poprzedni post napisano o 19:45 ----------

Chciałam jeszcze powiedzieć tylko, że moje dziecko spało 4,5h!!!!!!!!!! Co będzie robić w nocy???

Fewciu moja tez! Razem ze mna spala :P Kurna mialam porobic tyle rzeczy w domu u dupa bo 4 h spalam ;/ jestem padnieta bardziej niz przed drzemka. Do tego katar po wczorajszym sprzataniu...

Lenova przeciez kazda z nas eksperymentuje! Jestesmy ( w wiekszosci) mamami po raz pierwszy wiec skad moglysmy wczesniej wszystko wiedziec? Przykra prawda ale uczymy sie na naszych dzieciach. Z reszta kazda dzidzia jest inna, moze wasza druga bedzie inaczej reagowac na pokarmy? Nigdy nie wiadomo, nie zadreczaj sie bo to nie Twoja wina. Starasz sie, rozkminiasz jak jej pomoc i ok wiecej nie mozesz zrobic. Ona wie i czuje ze zajmujesz sie nia najlepiej jak potrafisz wiec zadnego smutania i obarczania sie wina! Bylas u gastrologa? Sprobuj.

It's okay
I got lost on the way
But I'm a supergirl
And supergirls don't cry

Edytowane przez litllesweetangel
Czas edycji: 2013-05-31 o 20:38
litllesweetangel jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-05-31, 20:32   #3064
sylwietta1988
Zakorzenienie

kuuuuuuuuuuuuuuuuurna, obudził mi sie koniec wizażowania....
sylwietta1988 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-05-31, 20:36   #3065
mala_19kw
Zakorzenienie

Lenova-jejku nie możesz tak pisać ani myśleć
Przecież to co jadłaś będąc w ciąży nie miało wpływu na to co jest teraz. Nie od tego malutką boli brzusio.
Niestety u nas też są z tym problemy-jestem tym wykończona bo Oskar budzi się w nocy z płaczem,wierci się-tak potrafię wstawać co godzinę do niego Zmieniłam mleko,daje herbatki koperkowe na rozluźnienie,kładę na brzuszku,masuje i podaje krople (wciąż szukam skutecznych). A problemy brzuszkowe jak były tak są. Mam tylko nadzieję że to minie w końcu
I to nie moja wina tak jak u was nie jest to Twoja wina. Dzieci mają różne problemy-są jeszcze malutkie przecież ale wszystko z czasem minie.
Nie obwiniaj się bo to NIE JEST TWOJA WINA-taki urok niestety
Ulewanie też przerabialiśmy(z resztą zobacz że wiele dziewczyn tutaj ma ten problem), nie jesteś sama. A co do tego że Blanka to "króliczek doświadczalny" -to Twoje pierwsze dziecko więc skąd masz wiedzieć co i jak robić? Nie koniecznie bym to tak nazwała ,ale przecież jakoś to doświadczenie trzeba złapać? Człowiek uczy się na błędach-na lalce się niestety nie nauczysz.
GŁOWA DO GÓRY!
Masz po prostu gorszy dzień ale jutro będzie lepiej
Ur. 23.01.2013

"Dla Ciebie moje serce bije,tak jak kiedyś Twoje dla mnie bić zaczęło"

KosmetyczneSzaleństwo

7DniTygodnia
mala_19kw jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-05-31, 20:38   #3066
charlizz
Zadomowienie

Cytat:
Kominek o taki:
http://allegro.pl/biokominek-biokomi...212987740.html
A zamontowany w kamieniu, na koniec wykańczania mieszkania. Jak w załączniku )real foto mojego salonu )
Zapomniałaś dodac "przepraszam za bałagan"

charlizz jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-05-31, 20:45   #3067
onaella
Zakorzenienie

Pocytowalam podpisywalam i wszystko mi się skasowało.

Buuuu

14.08.2010
baby
onaella jest offline Zgłoś do moderatora  

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2013-05-31, 20:48   #3068
ninagg
Zakorzenienie

GG do ninagg

Cytat:
Napisane przez sylwietta1988 Pokaż wiadomość
musze sie z Wamipodzielic czyms, co mnie powaliło - tesciowa wróciła z zakupów i do mnie od drzwi: kupiłam Bartusiowi te słoiczki z garniera co mi napisałas na kartce faktycznie, kupiła tylko zamiast jabłko-banan wzieła jabłko-banan-brzoskiwnie od 6 miesiaca
To z jakiej firmy są od 6 miesiąca ???
Bo z Hippa jabłko - banan - brzoskwinia są od 4 miesiąca. Ola się nimi zajada
Zaręczyny: 16.10.10
Data zaślubin: 02.06.2012

Ola 11.12.2012

Wojtek 14.10.2015
ninagg jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-05-31, 20:50   #3069
sarah67
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez Aga8484 Pokaż wiadomość

na fb ją widziałam wczoraj

Wszystko z Tobą w porządku.
Ja tak samo jeździłam do koleżanki jak urodziła, ja byłam już w ciąży. Tyle razy ją zapraszałam teraz do mnie i już miala przyjechać, ale tu dziecko jej dało w kość nie da rady, następnym razem ja miałam szczepienie, i takie o wymówki
z inną ta sama historia
ja już przestałam zapraszać, mam to gdzieś

:prz ytul:

d
dziekuje

Cytat:
Napisane przez sylwietta1988 Pokaż wiadomość
mnie tez olewają, za wyjątkeim tych dwóch pampków z pampersa to nic

no przeciez nie Twoja wina, ja tez dzisiaj kupy nie zauwazyłam ani nie poczułam, dopiero jak mmi sie mokro zrobiło na nogach (trzymałam małego) to patrze, a tam nogawką wyszła po kolana

piękny staz nie smutaj, jestesmy jeszcze my

Cytat:
Napisane przez Ewik86 Pokaż wiadomość
Ja też dziś dostałam tę paczkę

Może ma to jakiś wpływ na moje samopoczucie, ale takie jazdy mam już od jakiegoś czasu. Dziś na razie jest lepiej

gratuluję

Cytat:
Napisane przez bokeh Pokaż wiadomość
Haha co to za insynuacje że se popiłam ? niee ale mój tż trochę :P
Fajnie było na imprezie bo potańczyliśmy sobie z tż i ogólnie miło było

Wczoraj spędzaliśmy czas razem nawet nie włączałam kompa dziś z rodzicami się widziałam no i tz mnie zaś nakrzyczał że o mnie już wypytujcie więc jestem
dobry ten Twoj tz

a co do nosidelek ja sie nie znam nie doradze
nam pozyczyl znajomy womar ma napis wiek to chyba firma, ale dzidzku placze jak ja w to probuje zlozyc, pewnie dlatego ze ja nie chustowala
ale wydaje mi sie takie nosidlo to za goraco latem
Cytat:
A w ogóle chciałam ogłosić, że byliśmy dziś wreszcie u księdza no i ustaliliśmy, że ślub i chrzciny odbędą się 7 września Także muszę zacząć szukać jakiejś kiecki na mój wielki tyłek
suuuuper

Cytat:
do mnie ostanio przyszło dwóch przystojniaków DWÓCH

:
mnie to nie dziwi ze dwoch, jak Ty na zabawe musisz miec dwóch mezów swojego i kolezanki to wiesz dostawcy tez musza byc razy dwa

Cytat:
Napisane przez nafiyqa Pokaż wiadomość
Zesikam sie ze szczescia zaraz!!

Mamy obrot z pleckow na brzuszek!! A wlasciwie to trzy pod rzad Moze nie tak zgrabne jak Leos marsi, ale sa
Zanim sie udalo Kubus podjal trzy proby. Nie mogl sobie poradzic z reka, ktora laduje pod brzuchem, wiec zapieral sie nogami, a druga reka chwycil za brzeg maty i wyszlo!!
Chyba sam byl z siebie dumny, bo sypal usmiechami na prawo i lewo

Z brzuszka na plecy przewracal sie 3 tyg temu, a teraz jakby mu sie zapomnialo...
suuuperrrrr

wiecie co przyjechala dzis kolezanka z pracy dzwonila o 15, ze przyjedzie jak mi pasi, przywiozla dzidzi takiego misia kremowego i w koperte wlozyla 100zl do kopery dopiero wieczorem zajrzaalam bo calkiem zapomnialam i wsyslalam Jej smsa ze przesadzila ze mis by w zupelnosci wystraczyl, teraz mi glupio moglam odrazu oddac Jej tą kopertę, w koncu to kolezanka
byla 2 godziny dla mnie malo bo ja kontaktu potrzebuje bardzo

aaaa no i tez bedziemy posadaczami oballa do Mamy zadzwonilam i kupila zielonego byla w jednej biedronce ale byly te grzechotki mowi ze fajne one a ja mowie nie jedz do drugiej bo oballe fajniejsze i mamy

u nas jutro dzien dziecka nad jeziorem a pozniej zabawa

a w niedziele dzien dziecka na wiosce

ale nie pojde bo nad to jezioro daleko dosyc poza tym siostra pojdzie z kolezankami a mi samej glupio
sarah67 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-05-31, 20:51   #3070
marsi11
Zakorzenienie

dziewczyny, pomózcie
Leo strasznie kaszle co mogę zrobić przecież lekarz najprędzej w poniedziałek????
nie ma katarku ani gorączki tylko pokaszluje

a dla relaksu- zobaczcie mojego kolegę ze szkoły
http://www.pudelek.pl/artykul/55603/...lipie_zdjecia/
siostra mówiła,że kiedyś ktoś na NK napisał mu- Szymon co się wydurniasz, dlaczego przebierasz się za babę?

dziewczyny,gratuluje przewrotow

Edytowane przez marsi11
Czas edycji: 2013-05-31 o 20:52
marsi11 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-05-31, 20:55   #3071
fewcia
Zakorzenienie

GG do fewcia

Cytat:
Napisane przez insolito Pokaż wiadomość
Fewcia, nie martw się Blaneczka wkrótce zaskoczy Cię przewrotem Na wszystko przychodzi czas i pora

Super ten kominek, muszę omówić to z Tż, ale jestem na takOgromnie Ci dziękuje, ja nawet nie wiedziałam, że takie cuda są

A Cała, dziś byli u mnie rodzice i miałam otwarty facebook i zdjęcie Julaska co dziś wstawiałaś Moja mam pyta z przerażeniem: O matko! Co się stało temu dziecku?
proszę uprzejmie

Cytat:
Zapomniałaś dodac "przepraszam za bałagan"

HA HA HA! To jest to samo zdjęcie, więc już nie przepraszałam
fewcia jest offline Zgłoś do moderatora  

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2013-05-31, 20:58   #3072
s i l v e r
Zakorzenienie

Cytat:
hehehehe, no to mamy nową rewelacje - słoiczki z garniera

Cytat:
Napisane przez scotasia Pokaż wiadomość
Padam po całym dniu. Mialam pod opieką 7latkę, 3latkę i mojego szkraba i jestem wykończona. Hmm myslalam o trojce dzieci, ale nie wiem czy dam rade chyba bym z głodu padła, bo przez cały dzień nie miałam czasu zjeść.
a jeszcze na koniec dnia moj synek mi awantury robił i usnąć nie chciał. Od 18.00 wjadł 4 razy... w końcu padł biedaczyna.
Ale dałaś radę PODZIWIAM.

Cytat:
Kominek o taki:
http://allegro.pl/biokominek-biokomi...212987740.html
A zamontowany w kamieniu, na koniec wykańczania mieszkania. Jak w załączniku )real foto mojego salonu )
Pięknie! No i znów ten "bałagan"

Cytat:
Napisane przez BlackSanctum Pokaż wiadomość
Hejo kochane.
Nadrobiłam. Sporo tego było.

Mnie dzisiaj nie było cały dzień w domu, uff, a jutro znów to samo, bo - mam zjazd i zlot blogerek z W&M, jedziemy z siostrą kombiakiem, bo tyle firm sponsoruje nam prezenty...
Zaje...fajnie Ale skąd tyle tych prezentów dostajecie??

Cytat:
Napisane przez szklanka19 Pokaż wiadomość
Nadrabiam od wczoraj i końca nie widać wtargnęłam dzisiaj do laboratorium, zebrałam opieprz od pań laborantek (skąd miałam wiedzieć, że dzisiaj pracują krócej ), ale jedna okazała się ludzka i sprawdziła mi co się wyhodowało na powtórnym posiewie i jest tylko jedna bakteria i nadzieja, że wystarczy leczenie w domu

Cytat:
Miałam już nie marudzić i się nie żalić, ale chyba musze to z siebie wyrzucić.
Chodzi o to że "popsułam"swoje dziecko
KOCHANA, to nie Twoja wina!!!
Naprawdę każda z nas tu się uczy i każda z nas eksperymentuje. Ja Darii tez już różne rodzaje mlek podawałam. I może też mogłam walczyć bardziej o kp, a tego nie zrobiłam. Oczywiście żałuję strasznie ale o nic się nie obwiniam. TAK NIE MOŻNA
A to że jadłaś w ciąży różne dziwactwa to przecież teraz nie ma żadnego znaczenia. Ja też w ciąży się opychałam różnymi kebabami,frytkami,chipsam i i innymi takimi....
Nie możesz się o wszystko obwiniać!

Cytat:
Napisane przez Aga8484 Pokaż wiadomość
No i siedzę w tym kibelku , mąż w innym pokoju, teście z dzieciem w innym, słysze jak teściu mówi hop bęc, hop bęc, już to mi się nie spodobało więc wychodzę szybko , a on powtarza tą zabawę. Ja od razu do męża i poszedł powiedział by tak nie robił.
Wiecie niby nic, ale trzeba mieć siłę w rękach, mogłaby wypaść, mogłaby się nogami odbić i nieszczęśćie gotowe. Ale nie teść musi robić coś czego nie powinien. Bo ja mam wrażenie oni nie potrafią sobie znaleźć "swojej" zabawy, tylko powtarzają wszystko to co my
Dalej tam siedzisz???
Stary 2013-05-31, 20:59   #3073
marsi11
Zakorzenienie

Cytat:
Chodzi o to że "popsułam"swoje dziecko
Blanka ma ciągle jakieś problemy z brzuszkiem i układem pokarmowym, od początku coś się działo i mam wrażenie że jest coraz gorzej.
Na początku miała kolki,nie przybierała na wadze, potem skaza białkowa(chyba),teraz mega ulewanie.
Wiecie ja nie nadążam jej przebierać,ona non stop ulewa,po jedzeniu,przed-nie ważne co chwila jest mokra. Do tego ona nie lubi się przebierać a ja ciągle ją męczę.
Była miesiąc na Pepti i ulewała,poprosiłam lekarkę o zmianę to dała nutramigen i mam wrażenie że jest jeszcze gorzej.W całym domu śmierdzi tym mlekiem, jej ulewaniem.
Najgorsze jest to że nie umiem jej pomóc, a do tego to wszystko moja wina
Bo oczywiście w ciąży zamiast dbać o siebie to się obżerałam jakimiś świnstwami bo myślałam że mi wszystko wolno,potemjak się Blanka urodziła to nie miałam pokarmu więc w szpitalu dostawała bebilon ha, po powrocie do domu oczywiscie mądra marlena zmieniła bebilon na Nan bo jej sie lepszy wydawał-no i tu szok dla małego żołądeczka.No i tak jadła ten nan i cycek.Później wyszly krosty na buzi ,ja głupia oczywiście nie chciałam przyjąć do wiadomości że to skaza białkowa tylko usilnie wierzyłam lekarce ze to lzs i żeby nie eliminowac nabiału i dalaj żarłam i karmiłam zwykłym nanem,a wszyscy wokoło mówili że skaza.Po 2 miesiącach jak jej twarz się nie goiła i brzuszek bolał w końcu peditra powiedziała że skaza i ze pepti. Ja nabiał wyeliminowałam,pepti dokarmiałam,jak zauważyłam że po cycu się gorzej czuje odstawiłam zostało samo pepti, no ale jak się potem okazało nadal były krosty i mega ulewanie,więc zmiana na nutramigen. Przy nutramigenie nadeszło rozszerzanie diety no i marchew nie podeszła,ulewanie gorsze i bole brzuszka,teraz jest jabłko i chyba tez cos nie bardzo bo ciągle maurdna.
Wszystko przeze mnie, bo ciągle zmieniam jej od początku jedzenie, ciągle jakieś eksperymenty. Strasznie sobie wyrzucam , że nie walczyłam juz po wyjściu ze szpitala o lepszą laktacje i karmienie wyłącznie piersią Tak bardzo mi tego brakuje, i na pewno Blanka nie miała by teraz rewolucji gastrycznych jakie jej zafundowała durna matka
Jeśli w przyszłości się okaże że będzie miała powarzne problemy żołądkowe to ja sobie tego nigdy nie wybacze

Ona ogólnie jest pogodnym dzieckiem,grzezna, umie się sama soba zająć ale jak przychodzi ból brzuszka to potrafi płakać cały dzień

I wiecie tak sobie myśle,jeśli będę miała drugie dziecko to będę już mądrzejsza(mam nadzieję)doświadczona i na pewno bede lepiej dbac o kp i diete dzieciaka, i co wtedy z Blanką? Ona będzie ta gorsza i pokrzywdzona bo matka zrobiła z niej króliczka doświadczalnego.Tak strasznie mi jej szkoda.
Boże jaka jestem głupiaaaa
I nadal nie wiem co robić i kogo słuchać,do jakiego lekarza pójść czy w ogóle coś robic czy przeczekać.Nic juz nie wiem
Jeśli ktoś to wogóle czyta to przepraszam, że zanudzam

Lenova, głowa do góry to nie Twoja wina
możliwe,że mała ma silną alergie, kurcze nie wem czy robiliście badania ale poszukaj dobrego lekarza

chyba w kwestiach brzuszkowych Delicjanka i Maluchna mogą się wypowiedzieć
marsi11 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-05-31, 21:04   #3074
Aga8484
Zakorzenienie

GG do Aga8484

Cytat:
Napisane przez s i l v e r Pokaż wiadomość

Dalej tam siedzisz???
nie
Stary 2013-05-31, 21:05   #3075
s i l v e r
Zakorzenienie

Cytat:
Fajnie

Dziewczyny, jakbyście miały chwilę czasu, to bardzo Was proszę o głos na szkołę, do której najprawdopodobniej będzie chodził Piotruś. Tak bardzo bym chciała, żeby miał gdzie w piłkę grać https://www.facebook.com/events/1638..._mall_activity
Zagłosowałam
Stary 2013-05-31, 21:06   #3076
sarah67
Zadomowienie

Cytat:
Fajnie

Dziewczyny, jakbyście miały chwilę czasu, to bardzo Was proszę o głos na szkołę, do której najprawdopodobniej będzie chodził Piotruś. Tak bardzo bym chciała, żeby miał gdzie w piłkę grać https://www.facebook.com/events/1638..._mall_activity
glos oddany

Cytat:
Napisane przez eff8 Pokaż wiadomość
u mnie tez i duzo ich jeszcze, licze na to ze przecenia i wtedy uda mi sie kupic

to najlepszego na wszytskie okazje

u mnie w miescie tez duzo ludzie biedni i tez tak myslalam, ze kupie jak przecenia ale nie wytrzymala zadzwonilam do mamy zeby kupila w s-ciu bo chce i juz, a u nas pewnie i tak przecenia bo taka kupa jak byla to i dalej jest nikt tego nie kupuje

a mama kupila zielona

i dziekuje za zyczenia

Fewcia
dziekuje za usciski

Charlizz dzieki za info o kupkach
sarah67 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-05-31, 21:11   #3077
Aga8484
Zakorzenienie

GG do Aga8484

Zmykam do łóżka. Pewnie jeszcze poczytam Was na tel.

Buziaki
Karaluchy pod poduchy :brzyda l:

Aaa mąz ma 2 tygodnie wolnego a w poniedziałek musi i tak iśc do pracy
Stary 2013-05-31, 21:12   #3078
0096a1e2f6245c4e98bc18de9b0ed84c369ef137_632f8bf2adc0b
Konto usunięte

Cytat:

A laseczki moje Kochane, polećcie jakąś dobrą sałatkę. Mamy zaproszenie na grilla i nie chce iść z pustymi rękami. Tylko taką cobym całego wieczoru nie spędziła nad nią

pół kapusty pekińskiej
pierś cała kurzęca, może byc półtorej, ugotowana z dodatkiem soli
puszka ananasa (od razu pokrojony, mniej roboty)
puszka kukurydzy
2-3 łyżki majonezu

kapustę pokroić drobno
pierś pokroić drobno
wrzuciś do miski, dodać ananasa i kukurydzę
sok z ananasa wymieszać z majonezem, wlać do miski, całość wymieszać

Wsio uwielbiam.

Cytat:
Napisane przez ania13.03 Pokaż wiadomość

Dziewczyny, czy bokeh sie na nas obrazila???
Raczej się boi, że z moim imprezowała...

Magda! nie wygłupiaj się, przecież ja sobie jaja robię

Cytat:
Napisane przez ILLUSION Pokaż wiadomość

dla Dorotki. Agatka przecudna z tym swoim powtarzaniem a Twoja euforia na koniec bosssska

Ehhh.... ja nie chcę nic pisać, ale jedyna zauważyłaś

Cytat:
Napisane przez sarah67 Pokaż wiadomość
dzisiaj mija 16 lat odkąd jestesmy z M. razem

jutro dzien dziecka

a pojutrze Natasia będzie miała 5 miesięcy

i 3 okazje do świętowania i my same
dobrze, że moja siostra mieszka ze mną bo tak bym nie dała rady
Nie smutaj babo
0096a1e2f6245c4e98bc18de9b0ed84c369ef137_632f8bf2adc0b jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-05-31, 21:14   #3079
s i l v e r
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez ninagg Pokaż wiadomość
To z jakiej firmy są od 6 miesiąca ???
Bo z Hippa jabłko - banan - brzoskwinia są od 4 miesiąca. Ola się nimi zajada
Moja mama ostatnio kupiła jogurt z jabłkiem i bananem babydream...nie zauważyła że jest po 6 m-cu. No cóż. Data ważności jest chyba do grudnia 2013 więc spoko.

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2013-05-31, 21:18   #3080
mikakrolikowa
Zakorzenienie

Cytat:

Szyko mu to poszło

Łapanie stóp to od pewnego czasu ulubiona zabawa Piotrka

Mój też tak ma od jakiegoś tyg. czasem pomaga pogłaskanie, czasem przytulenie, a niekiedy trzeba cyca dac. Nie wiem o co chodzi

Trzymam kciuki za oczka

zdrówka

Dobrze, ze już lepiej

Współczuje

Cala, Julka wymiata
Przykre to jest co piszecie odnośnie urwanych kontaktów z "przyjaciółmi"

Wiecie gdzie można kupić takie osłonki od slonca na szyby do samochodu ?
Osłonki beda w Lidlu od czwartku chyba na zdjeciu są Auta i HelloKity

Cytat:
mniami

wiecie sama chcialabym gotowac niuni, ale tak jak szaja pisała, że te warzywa z marketu to nie wiadomo czym sypane ale tak samo z warzywniaka też nie wiadomo, i nie wiem a jak Wy bedzie robić???
Bo tym słoiczkom też nie wierze do końca, niby kontrolują ale jak te kontrole wyglądaja tak jak w innych mięsnych produkcjach to ja dziękuję.
Ja troche gotuje ale narazie słoiki głównie jak bede miała warzywa pewne od tesciwej o ile mi da to przerzuce sie na gotowanie juz sobie królika w pracy zamówiłam

Cytat:
Ja tez miałam się pochwalić, że moja Ola tez już podjęła próby siedzenia. Miałam wczoraj fotki wrzucić to zapomniałam.
Dziś rano jak ją trzymałam za rączki to się puściła i próbowała siedzieć jak Maja i chwilkę usiedziała. Na spacerku dziś też dwa razy się puściła oparcia. Widzę, że jest odważniejsza za dnia na dzień. A tak jak się trzyma to może siedzieć puki nie ma dość.
O jak fajnie siedzi mój narazie dzwiga sie podczas karmienia

Nie było mnie ale brak czasu Niuniuś daał po dupie i Tz wrócił z delegacji wiec razem troche posiedzielismy
Biedny Niuniek mój tak płakał dwa dni i to przezemnie a ja zwalałam na zęby durna baba ze mnie nawet w nocy wstał wczoraj i płkał myslałam ze to od kaszki nowej bananowej a ja głupia najadłam sie wedliny która była nieswieża a najlepsze ze cos mi nie smakowała ale mysle ze poprostu mi zbrzydła a baba w skepie mi stara wepchneła i nie to jakas tania tylko szynka pieczona za 36zł/kg to sobie pojadłam tepa dzida nie nadaje sie na matke nie umiałam pomóc mojemu dziecku jeszcze mnie nerwy ponosiły i traciłam cierpliwosc
I postanowilismy isc na rehabilitacje w poniedziałek Tż pójdzie do pediatry po skierowanie mam nadzieje ze długo nie bedziemy czekac bo u nas niestety nie nikogo prywatnie trzeba isc na dzienny oddział szpitalny podobno "turnus " trwa 3 lub 6 tygodni wiec moge jeszcze mniej zaglądac na watek co do rehabilitacji niby nie ma koniecznosci ale napewno nie zaszkodze małemu a ja bede spokojniejsza bo czytam o wzmoronym napieciu i o obnizonym i widze objawy tego i tego u Małego a neurolog nic nie stwierdził ale lepiej zapobiegac choc tyle zrobie dla mojego dziecka
mikakrolikowa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-05-31, 21:21   #3081
szklanka19
Zadomowienie

Cytat:
dzisiaj mija 16 lat odkąd jestesmy z M. razem

jutro dzien dziecka

a pojutrze Natasia będzie miała 5 miesięcy

i 3 okazje do świętowania i my same
dobrze, że moja siostra mieszka ze mną bo tak bym nie dała rady
Kochana gratulacje! Piękny staż przykro mi, że nie możecie wspólnie świętować, ale jeszcze nadrobicie na pewno

Cytat:
Napisane przez e_vel Pokaż wiadomość
tak już sobie sama siedzi moja Maja http://www.youtube.com/watch?v=9uY1E...ature=youtu.be
Wow jaka siłaczka

Cytat:
Piotrus też tak robi i się wkurza, że mu się nie mieści, za to liże go intensywnie i wygląda wtedy tak:
Moja też tak robi a wczoraj zgięłam tego Oballa jak trzymała w łapce i wsadziła sobie go do buzi. Ludzie ile ja się nasłuchałam jak zaczęła gadać z tym kawałkiem piłki w buzi

A co do kominka to ja bym budowała. Jednak dom jest na całe życie i szkoda byłoby żałować, że się nie ma

Cytat:
Napisane przez nomenklaturabinominalna Pokaż wiadomość
Aaa no ja tez dostalam super turbo 2 pampersy,a ostatnio patrze,ze koperta z nestle,to zajarana otwieram myslac,ze bedzie probka kaszki czy cos,a tam tylko ksiazeczka:p
Sloiczka niet,w poniedzialek skonczylismy 4 miechy,moze przylezie jeszcze
Hmmm, a nie miałaś uszkodzonej koperty z Nestle? Bo u mnie był Sinlac

Cytat:

Super, że tylko jedna bakteria wyszła. Na pewno szybko się z nią uwiniecie

Tak jak pisałam wyżej - może to ma jakiś wpływ, ale takie doły łapię od jakiego czasu. A może po prostu jestem przemęczona, bo przyznam szczerze, że te pobudki w nocy mnie po prostu dobijają...
Może uda się jeden dzień jakoś wygospodarować, żeby odpocząć? Dominisia do Taty, a Ty nie wychodź z łóżka, tylko się bycz i śpij

Cytat:
A w ogóle chciałam ogłosić, że byliśmy dziś wreszcie u księdza no i ustaliliśmy, że ślub i chrzciny odbędą się 7 września Także muszę zacząć szukać jakiejś kiecki na mój wielki tyłek
No to pięknie Jaką byś chciała sukienkę? Doczytałam dalej, że nie wiesz, ale jakby co to wrzucaj zdjęcia, ja chętnie obejrzę I braw dla Domci za przewroty

Cytat:

super

Cytat:
Szklanka widzisz jak fajnie z ta bakterią Wszystko będzie dobrze

Cytat:
Napisane przez mala_19kw Pokaż wiadomość
Ale super wiadomość
Widzisz? Mówiłyśmy że wszystko będzie dobrze

Cytat:

Lenova absolutnie nie Twoja wina, że Blankę boli brzuszek! Pokaż mi która z nas w ciąży się nie zajadała różnymi "dziwnymi" rzeczami, bo zachcianki, bo nic innego nie wchodziło, albo po prostu bo była ochota. Może na razie same kaszki czy kleiki? Kurde, nie doradzam bo nie wiem co powiedzieć, trzeba by znaleźć jakiegoś lekarza, który to ogarnie Ściskam mocno

W końcu jestem na bieżąco Moja Malizna kończy dziś 4 miesiące, a wyobraźcie sobie, że wczoraj w nocy jak Ją przebierałam po raz pierwszy tak długo śmiała się do mnie na głos, że aż dostała czkawki Jejku, aż miałam łzy w oczach, ile to dziecko zmieniło w moim życiu, jak ja kiedyś żyłam bez Niej... Ehhh, wierzyć się nie chce, że takie Cudo jest moim dzieckiem
szklanka19 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-05-31, 21:21   #3082
mikakrolikowa
Zakorzenienie

Zapomniałam napisac
Pstryczku kupiłam taki podgrzewacz jak ty masz
Fewciu pamietam o filmikach z ćwiczeniami ale brakło mi czasu obiecuje nagrac i wrzucic
Ezzo dziekuje za odpowiedz co do ćwiczeń
mikakrolikowa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-05-31, 21:29   #3083
mala_19kw
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez marsi11 Pokaż wiadomość
dziewczyny, pomózcie
Leo strasznie kaszle co mogę zrobić przecież lekarz najprędzej w poniedziałek????

siostra mówiła,że kiedyś ktoś na NK napisał mu- Szymon co się wydurniasz, dlaczego przebierasz się za babę?

Wiesz co ja na kaszel dla Oskara miałam syrop fajny-jeśli chcesz to jutro podam Ci nazwę bo muszę poszukać kartkę od lekarza. Myślę że tylko syropem możesz go ratować ,bo co innego?
Ur. 23.01.2013

"Dla Ciebie moje serce bije,tak jak kiedyś Twoje dla mnie bić zaczęło"

KosmetyczneSzaleństwo

7DniTygodnia
mala_19kw jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-05-31, 21:30   #3084
Konto usunięte

Cytat:
no tak fakt

czy jest ktos kto nie oballa jak ja??
kupilam tąkostke edukacyjną Abc smiba i myslałam, ze ten oball to coś podobnego, w biedrez tylko spojrzalam z daleka bo na szybko bylam, ale czytam na necie to to mieekie jest elastyczne takie, chyba musze poprosic kogos zeby mi kupil
ja na tę kostkę też się czaję

Cytat:

[/COLOR]o kurde jaka ulewa
a w okolicach Krakowa jakie dzisiaj jazdy ponoć były!

Cytat:
Napisane przez calawdeszczu Pokaż wiadomość

wczoraj był shrek, dzisiaj wampir krwiopijca

boskie

Cytat:
śliwki? No nie mów że Jula wczoraj zjadła cały słoiczek zielonej papki na raz
wiesz co, Dorotka pewnie też by zjadła, dzisiaj dostała pół jabłko/marchew i płacz, że tylko tyle

Cytat:
mniami

wiecie sama chcialabym gotowac niuni, ale tak jak szaja pisała, że te warzywa z marketu to nie wiadomo czym sypane ale tak samo z warzywniaka też nie wiadomo, i nie wiem a jak Wy bedzie robić???
Bo tym słoiczkom też nie wierze do końca, niby kontrolują ale jak te kontrole wyglądaja tak jak w innych mięsnych produkcjach to ja dziękuję.
ano...
ja na razie słoiczki daję, bo mi wygodniej
ale też można z mrożonek gotować

Cytat:
Napisane przez litllesweetangel Pokaż wiadomość

Trzymajta kciuki, robie pierwszy raz szarlotke sypana i boje sie ze nie wyjdzie ;/
ale tam nie ma co nie wyjść tylko jabłka jednak muszą być starte

Cytat:
Pamiętacie jak parę dni temu martwiłam się, że młody leżąc na brzuch nie chwyta zabawek? I co robi w tej chwili? Leże na brzuchu w jednej ręce obal, próbuje wsadzić do buzi, a w drugiej miętoli książeczkę

Odnośnie tej mojej wizyty u architekta to mam dylemat. ?Zastanawiamy się z mężem czy nie zrezygnować z kominka w salonie. Bo projekt jest tak zrobiony, że trzeba budować specjalny komin na kominek, a to spore koszty i brudzi się to, więc w sumie nie wiem czy jest sens, a rezygnując z niego zyskalibyśmy dodatkowe miejsce. A z drugiej strony wieczorne długo wieczory przy kominku mi się mażą. Co Wy myślicie na ten temat? Jak chcecie zerknąć to tu macie projekt http://www.galeriadomow.pl/projekty-...elskiej-4.html
brawo

a wiesz co... mnie się wydaje, że kominek na początku jest atrakcją, a potem by się wam nie chciało

Cytat:
Napisane przez scotasia Pokaż wiadomość
Dobre, ludzie to chyba nie wiedzą po co do koscioła chodzą. U mnie też podobnie, stałam na dworze, a tu facet odchodzi kilka kroków na bok i nawija przez telefon. I to głośno

Szaja, calawdzeszczu dziekuje posmarowałam Małemu mascią wit i po nocy te zmiany skorne przyggasły. Dziękuję

Mnie już nic nie zdziwi, ja kilka lat temu na pogrzebie sąsiada byłam, jeden z jego synów (drugi jest kulturka) przyszedł... w dresie robił fotki i kręcił film.

No i w temacie - ale tu akurat padłam

https://www.facebook.com/photo.php?f...type=1&theater

nie ma za co, fajnie, że pomaga

Cytat:
Ja tez miałam się pochwalić, że moja Ola tez już podjęła próby siedzenia. Miałam wczoraj fotki wrzucić to zapomniałam.
Dziś rano jak ją trzymałam za rączki to się puściła i próbowała siedzieć jak Maja i chwilkę usiedziała. Na spacerku dziś też dwa razy się puściła oparcia. Widzę, że jest odważniejsza za dnia na dzień. A tak jak się trzyma to może siedzieć puki nie ma dość.
oooooo

No i córeczce evel też gratuluję
0096a1e2f6245c4e98bc18de9b0ed84c369ef137_632f8bf2adc0b jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-05-31, 21:31   #3085
iffonka7
Zadomowienie

Lenova, jak bym czytała o sobie, to ile razy my zmienialiśmy mleko.......... od dwóch dni mały je nutramigen i chyba w końcu będzie ok, na razie boli go po nim brzuszek ale myśle że po paru dniach się przyzwyczai i będzie ok. Mój też bardzo ulewa, pralka z jego ubrankami chodzi codziennie, próbowałaś zagęszczać mleko nutritonem? Tak jak radzą inne dziewczyny ja na twoim miejscu poszłabym do gastrologa dziecięcego.
Stary 2013-05-31, 21:34   #3086
bokeh
Zakorzenienie

Odp: Dot.: Mamusie styczniowo-lutowe 2013 cz IV

[1=0096a1e2f6245c4e98bc18d e9b0ed84c369ef137_632f8bf 2adc0b;41093235]pół kapusty pekińskiej
pierś cała kurzęca, może byc półtorej, ugotowana z dodatkiem soli
puszka ananasa (od razu pokrojony, mniej roboty)
puszka kukurydzy
2-3 łyżki majonezu

kapustę pokroić drobno
pierś pokroić drobno
wrzuciś do miski, dodać ananasa i kukurydzę
sok z ananasa wymieszać z majonezem, wlać do miski, całość wymieszać

Wsio uwielbiam.

Raczej się boi, że z moim imprezowała...

Magda! nie wygłupiaj się, przecież ja sobie jaja robię

Ehhh.... ja nie chcę nic pisać, ale jedyna zauważyłaś

Nie smutaj babo [/QUOTE]

Ja ja ja, juz nie udawaj trzymalas mnie tyle w domu za kare dzis wypuscilas i teraz mowisz ze mam sie nie gniewac ? ....

jak tam P. Po imprezie???? :P

Szklanko, bo ja nie w temacie, dlaczego w ogole robilas posiew?? I to w moczu te bakterie??
Ciesze sie ze wszystko ok!

Chyba zmykam spac do jutra baby

Aha! Lenova to absolutnie nie Twoja wina ze Blanka ma problemy, co ma do tego dieta w ciazy?? No i to ze ulewa.... Moze to mleko jej nie pasuje? Kurccze nie wiem chyba poradzila bym sie specjalisty ale nie obwiniaj siebie, przeciez chcesz dla niej jak najlepiej i specjalnie jej nie karmisz czyms zlym. Nos do gory

Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum.
Stary 2013-05-31, 21:39   #3087
ninagg
Zakorzenienie

GG do ninagg

Cytat:
Napisane przez marsi11 Pokaż wiadomość
dziewczyny, pomózcie

A nie ślini się bardziej ostatnio. Moja mała teraz ma proces powiększenia ilości sliny i sobie z tym nie radzi i cały czas kaszle, bo się krztusi. Kataru też nie mamy i poza tym wszystko ok. I w nocy nie kaszle, więc to objaw śliny. Gdyby kaszlała z powodu choroby to w nocy też by kaszlała.
Obserwuj w nocy i zobaczysz.
Zaręczyny: 16.10.10
Data zaślubin: 02.06.2012

Ola 11.12.2012

Wojtek 14.10.2015
ninagg jest offline Zgłoś do moderatora  

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2013-05-31, 21:40   #3088
Konto usunięte

Cytat:

może potem trochę ponadrabiam, Hania od 2 dni przewraca się z pleców na brzuch !!! nawet ja nagrałam więc wam pokaże, siedzi już też tak że jak ja za palce trzymam to potrafi się podnieść do pełnego siadu

dziś też kupiłam sobie pare rzeczy (od mamy na dzień dziecka) i jestem jakoś taka zadowolona

aha miałam pytać DORADŹCIE MI KTÓRE NOSIDEŁKO ?? http://www.babytula.pl/products/zoom...onomiczne-tula czy http://www.babytula.pl/products/happ...onomiczne-tula czy http://www.babytula.pl/products/zig-...onomiczne-tula ???
gratuluję!
a nosidło nr 2

Cytat:
brawo lubię wrzesień

Cytat:
Napisane przez nafiyqa Pokaż wiadomość
Zesikam sie ze szczescia zaraz!!

Mamy obrot z pleckow na brzuszek!! A wlasciwie to trzy pod rzad Moze nie tak zgrabne jak Leos marsi, ale sa
Zanim sie udalo Kubus podjal trzy proby. Nie mogl sobie poradzic z reka, ktora laduje pod brzuchem, wiec zapieral sie nogami, a druga reka chwycil za brzeg maty i wyszlo!!
Chyba sam byl z siebie dumny, bo sypal usmiechami na prawo i lewo

Z brzuszka na plecy przewracal sie 3 tyg temu, a teraz jakby mu sie zapomnialo...

oo widzisz również gratulacje!

Cytat:
t minutę nie poleży tylko bach na brzuszek.

Aaaa przypomniało mi się Szaja jak tam ten kolorowy tort wyszedł bo się nie chwaliłaś chyba
bo g... wyszło
tzn wina barwników, do ciast NIE polecam barwników Wilton w płynie, ale bardzo fajnie mi krem zabarwiły:

http://www.dzieciologia.blogspot.com...m-3-latka.html

Cytat:
Takie body dostałam w tej paczuszce
najlepszy jest napis "rossne od przytulania"

I fota Darii. Ostatnio ciągle tak ssie dolną wargę
świetne body

A Dorka górną dla odmiany ssie, fajnie to wygląda, no nie?
Stary 2013-05-31, 22:03   #3089
BlackSanctum
Zakorzenienie

No więc - spotkania blogerek polegają na tym, że skrzykuje się banda babek, które prowadzą blogi o danej tematyce, u nas jest to głównie kosmetyczna, choć są ze 3-4 modowe, i organizują spotkanie. Potem powiadamiają o tym firmy kosmetyczne i te, które są zainteresowane reklamą na blogach, przesyłają od siebie prezenty dla wszystkich uczestniczek - w zamian za recenzję/wzmiankę o danej firmie.

I tak, na tym spotkaniu, wspierają nas: By Dziubeka (biżuteria), Paese (kometyki kolorowe), Floslek (kosmetyki pielęgnacyjne), Pilomax (produkty do włosów), Vipera (kolorówka), Conte (pończochy), Pistil (biżuteria), Coloris (?), Pierre Rene (kolorówka), Ambasada Piękna (?), Bandi (pielęgnacja), Joanna (to akurat ja skołowałam , kosmetyki do włosów), Biały Jeleń, Rimmel, Citrosep (?), Pat&Rub (pielęgnacja), Barry M (kolorówka), Amilie (kosmetyki mineralne), Frugo, Bath&Body Works. I chyba jakieś tam jeszcze.
BlackSanctum jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-05-31, 22:05   #3090
Konto usunięte

Cytat:

I wiecie tak sobie myśle,jeśli będę miała drugie dziecko to będę już mądrzejsza(mam nadzieję)doświadczona i na pewno bede lepiej dbac o kp i diete dzieciaka, i co wtedy z Blanką? Ona będzie ta gorsza i pokrzywdzona bo matka zrobiła z niej króliczka doświadczalnego.Tak strasznie mi jej szkoda.
Boże jaka jestem głupiaaaa
I nadal nie wiem co robić i kogo słuchać,do jakiego lekarza pójść czy w ogóle coś robic czy przeczekać.Nic juz nie wiem
Jeśli ktoś to wogóle czyta to przepraszam, że zanudzam

Babo:
-dieta w ciąży nie ma NIC wspólnego z tym, czy dziecko jest alergikiem czy nie, czy ulewa czy nie i tak dalej - przy Agatce miałam fazy na inne rzeczy niż przy Dorotce, OBIE ulewały na potęgę, Dorotka nadal ulewa, Agatka przestała w okolicy 8-9mca.
-nie jesteś lekarzem, skoro lekarz wydaje diagnozę ŁZS, to ty NIE znając się - przyjmujesz ją i tyle, prawda? no logiczne, lekarz od tego jest przecież...
-bardzo możliwe, że dziewczynka będzie ci nadal ulewała, mimo nutramigenu (Agatka, Agatka!), bo jednak ulewanie nie musi być powiązane ze skazą Blanka ma prawdopodobnie zwyczajny refluks rozwojowy, fizjologiczny, on mija gdy dziecko zaczyna się pionizować - siadać, wstawać; aczkolwiek można przejść się do gastrologa dziecięcego, nam przepisali w szpitalu gasprid robiony (chodziło o malutką dawkę), miesiąc brania i nic - bo to na refluks niemowlęcy nie pomoże, musi minąć
-logiczne, że pierwsze dziecko dla rodzica to taki trochę eksperyment nie wyrzucaj sobie tego, przecież ja też na Agatce w jakiś sposób eksperymentowałam gdzieś trzeba doświadczenia nabrać, prawda? a tak naprawdę całe rozszerzanie diety to próby, próby, próby, no tak jesteśmy stworzeni.

Głowa do góry, Blanka wyrośnie i ze skazy, i z ulewania

Cytat:
Ja ja ja, juz nie udawaj trzymalas mnie tyle w domu za kare dzis wypuscilas i teraz mowisz ze mam sie nie gniewac ? ....

jak tam P. Po imprezie???? :P

No, ale pamiętaj, jeszcze jedna wtopa i na tydzień cię zrobię niańką

P. nieźle, łaskawie pozwoliłam mu odespać i Agatkę babci podrzuciłam

----------------------------

No, odpowiedziałam, zacytowałam, to terazwy mnie czytajcie

Marsi, 2 kołysanki for ju :

http://www.youtube.com/watch?v=uCMxr...ature=youtu.be
https://www.youtube.com/watch?v=-udf3AIYyOU

Z serii: głupawe piosenki, zapodaję Biedronkę:

http://www.youtube.com/watch?v=dOaWLfHTwp8

Dziewczyny, nadgarstek lewy mnie boli masakrycznie od miesiąca, chyba nadwyrężony Dorotką :/ coś mi w nim przeskakuje...
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Odchowalnia - jestem mamą

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości