|
Notka |
|
Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Konto usunięte
|
Projects aboard - wiecie coś o tym? Opinie itd.?
Wątek o wolontariacie w Afryce, gdzie dziewczyna prosiła o jakieś głosy, zmotywował mnie do poszukania ofert wolontariatów/staży za granicą i znalazłam coś takiego. Mają różne zakresy, mnie oczywiście interesuje praca ze zwierzętami, ochrona środowiska, przyznam, że znalazłam tam takie oferty, które byłyby spełnieniem czegoś o czym marzę od lat. Macie jakieś doświadczenia z tym konkretnym portalem (www.projects-abroad.pl/), albo jakimiś innymi, podobnymi (przede wszystkim bezpłatnymi)?
Edytowane przez 201605161006 Czas edycji: 2013-05-25 o 20:33 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Zakorzenienie
|
Dot.: Projects aboard - wiecie coś o tym? Opinie itd.?
U mnie w szkole był przedstawiciel z tej firmy i przedstawiał nam na czym cały ten program polega. Ogólnie pomysł jest fantastyczny, jednak cena zdecydowanie nie na polskie realia.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Raczkowanie
|
Te strony znalazłam tak na szybko, ale w pierwszm linku opisują jak dostać się na darmowy wolontariat. Efektem ubocznym wolontariatu autora była nauka hiszpańskiego, też tak chcę
![]() ![]() http://www.michalbraun.pl/Wolontariat-Zagraniczny.php http://www.idealist.org/search/v2/?s...published_date http://evspolska.pl/index.php/mozliw...ualne-projekty |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() |
![]() |
#5 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Wtajemniczenie
|
Re: Projects aboard - wiecie coś o tym? Opinie itd.?
Szczerze to szukam raczej na miejscu u siebie, bo nie stać mnie aktualnie na wyjazdy, ale obiło mi się kiedyś o uszy coś o wolontariacie europejskim (EVS?).
Jeśli interesują Cię brytyjskie projekty - w sumie to też Europa ![]()
![]() |
#7 | |
Konto usunięte
|
Dot.: Re: Projects aboard - wiecie coś o tym? Opinie itd.?
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#8 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#9 |
Konto usunięte
|
Mnie interesuje wolontariat na jakiejś stacji morskiej, w Polsce jest tylko jedna, mnie interesują takie bardziej z waleniami, a wiadomo, u nas tylko jeden i juz praktycznie wyginął. Czyli generalnie radzisz wejsc na stronę jakiejs organizacji pozarządowej, napisac w sprawie wolontariatu, przedstawic wiedze, doswiadczenie itd. i czekac na odpowiedź?
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#10 | |
Wtajemniczenie
|
Re: Dot.: Re: Projects aboard - wiecie coś o tym? Opinie itd.?
Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#11 |
Wtajemniczenie
|
Dot.: Re: Dot.: Re: Projects aboard - wiecie coś o tym? Opinie itd.?
Więc tak. Wolontariaty ze ssakami morskimi są bardzo popularne, bo każdy chce pracować z delfinkami, i przez to niewiele osób ma na cokolwiek szansę. Organizacje, które znam, to ORCA i Sea Watch. Sama jestem w tym pierwszym i srogo się rozczarowałam taką formą wolontariatu. Zapłaciłam za kurs treningowy (45 funtów :/) i od prawie roku nie dostałam się na żaden rejs, jedyne co to ściągają daninę 3 funtów co miesiąc. Większość takich organizacji to charities, czyli opierają się na "dobrowolnych" datkach - w praktyce płać i płać, a potem być może dostaniesz szansę pracować dla nas za darmo.
Dużą morską fundacją jest Marine Conservation Society, ale nie wiem za dużo o programach wolontariackich u nich. Prędzej tylko kolejne prośby o płatności. Kolejną dużą morską fundacją jest The Shark Trust. Poskacz po tych stronach, zazwyczaj linkują się nawzajem i łatwo znaleźć kolejne. Do tego organizacje, które wymieniłam poprzednio, może Greenpeace? Friends of the Earth? WWT? Environment jobs to strona z ogłoszeniami, nawet jeśli o pracę, to najczęściej niepłatną, jak to najczęściej bywa w tym sektorze w UK. Są jeszcze płatne projekty wolontariackie (!) pod kątem akademickim, z najbardziej znanych kojarzę Operation Wallacea i Frontier. Ale to jeśli masz na zbyciu kilka tysięcy funtów. ![]()
![]() Edytowane przez mbamboo Czas edycji: 2013-05-29 o 22:02 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#12 |
Konto usunięte
|
Z tego co wiem to Greenpeace nie działa bezpośrednio w ochronie środowiska, oni tylko prowadzą akcje społeczne.
Dzięki za linki, rozejrzę się. Najpierw chciałabym spróbować swoich sił w Polsce na Helu, w następne wakacje (lub za 2 lata, jesli w tym roku nie pojadę do fokarium) spróbuję za granicą. A mogłabyś coś więcej opowiedzieć o swoich wolontariatach w takich miejscach? Jeśli chodzi o mnie, mnie bardziej interesuje stacja morska ze względu na morświny, foki, żółwie, rekiny i płaszczki, ptaki morskie, wydry morskie, akurat delfinami jakoś nigdy się nie interesowałam, choć są to oczywiście bardzo sympatyczne zwierzęta ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#13 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() Wolontariatów rezydencjalnych nie robiłam, tylko takie lokalne. Ogólnie najczęściej potrzebują pomocy do prac biurowych, do spraw finansowych czy reklamowania projektu, najciężej jest dostać się do faktycznej pracy ze zwierzętami. Trochę liderowałam projektowi promującemu zieleń miejską na swojej uczelni, trochę pomagałam sprzątać lokalne plaże czy identyfikować gatunki, więc niż tak interesującego. ![]() Myślę, że to, o co Tobie chodzi, to właśnie projekty wyjazdowe typu Operation Wallacea. Sama pojechałabym na coś takiego, bo brzmi super (na przykład taki projekt w Indonezji, oczywiście opcja morska), ale chcą majątek za samo uczestnictwo, do tego wizy, przeloty, szczepienia, ubezpieczenie... ![]() Co do Helu, chciałam się tam wkręcić przy okazji pobytu w Polsce, ale nawet nie byli uprzejmi odpowiedzieć na dwa czy trzy maile plus formularz aplikacyjny, więc uznałam, że pewnie będą podobnie pomocni przy faktycznym wolontariacie i odpuściłam.
![]() Edytowane przez mbamboo Czas edycji: 2013-06-01 o 11:46 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#14 |
Przyczajenie
|
Projects abroad tak jak i innych operatorów tego typu nie polecam. Jedynie generują własny zysk, a to czy twoje działania wolontariusza mają realny sens i przynoszą pożytek to już nie ich interes. Polecam poczytać więcej o wolonturystyce/voluntourism
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 17:52.