Offtopowa walka o zdrowe i piękne włosy cz. XXII - Strona 34 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Uroda > Pielęgnacja włosów i fryzury > Pielęgnacja włosów

Notka

Pielęgnacja włosów W tym miejscu rozmawiamy o pielęgnacji włosów. Jeśli twoje włosy są suche, pozbawione blasku lub zniszczone i szukasz sposobu na poprawę sytuacji. Dołącz do nas.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2013-06-01, 21:56   #991
deszczowypies
Zakorzenienie

Dot.: Offtopowa walka o zdrowe i piękne włosy cz. XXII

Cytat:
Napisane przez Scarrabeo Pokaż wiadomość
Żeby nie było prywaty i offtopu- od trzech dni nie myłam włosów. To świadczy o tym jak bardzo muszę się uczyć i jak długo nie wychodzę z domu z tego powodu..
w sumie dobra motywacja do nauki, też powinnam tak zrobić

Cytat:
Napisane przez say-hello Pokaż wiadomość
jak tylko mi się skończy rok akademicki to będę was wypytywać o książki warte przeczytania
polecam serwis lubimyczytac.pl, fajną tam wirtualną biblioteczkę można stworzyć

deszczowypies jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-06-01, 21:59   #992
say-hello
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez SoBitterSoSweet Pokaż wiadomość
Kav znów inny awatar

Say mnie wyglądasz na osobę która umie się zmobilizować do pracy więc obstawiam że zdasz sesję bez problemu

Wysuszyłam włosy i powiem wam, że się sobie dziwię że ostatnio tak olewałam olejowanie bo mam jednak po olejach zdecydowanie lepsze włosy, jutro znów przeczuwam GHD

W przyszłym miesiącu chyba zrobię zamówienie na kalinie bo mój rosyjski olejek dobija dna, muszę się zastanowić co jeszcze chcę bo przecież nie będę zamawiać jednego biednego olejka
jeżeli wiem, że JUTRO muszę mieć coś zrobione to tak, potrafię się zmobilizować. potrafię 20 godzin bez przerwy przed komputerem pracować :P ale jeśli coś mam na za tydzień, za dwa, to nie potrafię szybciej się wziąć, żeby później było mi łatwiej a teraz pracuję nad projektem na czwartek, więc same rozumiecie... obijam się jak tylko się da w środę pewnie będę wam marudzić, że znowu całą noc przesiedzę z red bullami, czekoladą i komputerem

ja po olejach na drugi dzień zazwyczaj mam obciążone włosy i nie jestem zadowolona, ale ogólnie, na dłuższą metę bardzo poprawiają kondycję i nadają blasku

---------- Dopisano o 22:59 ---------- Poprzedni post napisano o 22:58 ----------

Cytat:
Napisane przez deszczowypies Pokaż wiadomość
polecam serwis lubimyczytac.pl, fajną tam wirtualną biblioteczkę można stworzyć
po sesji sobie założę konto i pododaję was do znajomków
say-hello jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-06-01, 22:12   #993
Limone
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez SoBitterSoSweet Pokaż wiadomość

Czy ja jestem tu jedyną osobą której się nie podobają te wszystkie piaskowe lakiery
Mnie też sie nie podobają
Limone jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-06-01, 22:15   #994
creatives
Zadomowienie

GG do creatives

Witam, można przyłączyć się do wątku?
Chciałam zadać jedno z tych może głupich pytań i wiem, że nie ma na nie jednoznacznej odpowiedzi, bo każde włosy są inne, chciałabym tylko wiedzieć orientacyjnie. Interesuje mnie jednak czy po około półtoramiesięcznej intensywniejszej pielęgnacji można liczyć na jakieś widoczne zmiany na lepsze? Czy to jeszcze za krótko, żeby cokolwiek się zmieniło?
creatives jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-06-01, 22:17   #995
1c04c0ef348ca38f90d52b59e9c2f570f7211256_63ab873f96396
Konto usunięte

Moje włosy są walnięte Kiedy wczoraj aplikowałam na nie balsam Sleeka, z przyzwyczajenia naciapałam go znaczniej wyżej niż od ucha w dół. I co? I nie mam przyklapu, wręcz przeciwnie - jest trochę większa niż zwykle objętość i to już drugi dzień
Kaveri świetnie trafiłaś z tą odlewką, dziękuję

---------- Dopisano o 23:17 ---------- Poprzedni post napisano o 23:16 ----------

Cytat:
Napisane przez Limone Pokaż wiadomość
Mnie też sie nie podobają
Nie, nie jesteś jedyna
1c04c0ef348ca38f90d52b59e9c2f570f7211256_63ab873f96396 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-06-01, 22:22   #996
say-hello
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez creatives Pokaż wiadomość
Chciałam zadać jedno z tych może głupich pytań i wiem, że nie ma na nie jednoznacznej odpowiedzi, bo każde włosy są inne, chciałabym tylko wiedzieć orientacyjnie. Interesuje mnie jednak czy po około półtoramiesięcznej intensywniejszej pielęgnacji można liczyć na jakieś widoczne zmiany na lepsze? Czy to jeszcze za krótko, żeby cokolwiek się zmieniło?
witaj sama sobie odpowiedziałaś na pytanie - to zależy od włosów (jak bardzo są zniszczone, jak bardzo podatne na zabiegi pielęgnacyjne) i jak szybko wpadniesz na to, co twoje włosy polubią. mi zajęło około roku, żeby być w końcu zadowoloną włosy zniszczone prostownicą trochę odrosły i ich kondycja się poprawiła. podcięłam sporo cm zniszczonych końców, udało mi się znaleźć kosmetyki, które dobrze działały na moje włosy. ale wiem, że są dziewczyny, które po dwóch-trzech miesiącach widzą poprawę
może wstaw zdjęcie twoich włosów?
Stary 2013-06-01, 22:22   #997
Limone
Zakorzenienie

Cytat:
Oczywiście, że można widzieć zmiany Nawet szybciej - włosy mogą być bardziej miękkie, lepiej się układające i kręcące jeśli jest się posiadaczką kręconych. Ale to pod warunkiem, że trafi się w miarę szybko w odpowiednią pielęgnację, bo tą nie tak łatwo dobrać. Ale jeśli masz bardzo zniszczone włosy, to niestety wielkich zmian nie zauważysz nawet przy właściwej pielęgnacji - niestety najlepszym przyjacielem takich włosów są nożyczki.
Stary 2013-06-01, 22:28   #998
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez Limone Pokaż wiadomość
Oczywiście, że można widzieć zmiany Nawet szybciej - włosy mogą być bardziej miękkie, lepiej się układające i kręcące jeśli jest się posiadaczką kręconych. Ale to pod warunkiem, że trafi się w miarę szybko w odpowiednią pielęgnację, bo tą nie tak łatwo dobrać. Ale jeśli masz bardzo zniszczone włosy, to niestety wielkich zmian nie zauważysz nawet przy właściwej pielęgnacji - niestety najlepszym przyjacielem takich włosów są nożyczki.
Popieram. Przy bardzo zniszczonych włosach najlepiej zacząć od cięcia, a potem już puścić w ruch olejowanie i resztę. Sama miałam włosy tak zniszczone, że się kruszyły. Obcięłam połowę i już po pierwszym olejowaniu zauważyłam efekty, ale niektórzy widzą je dopiero po miesiącu a czasem i 2 czy 3.
1c04c0ef348ca38f90d52b59e9c2f570f7211256_63ab873f96396 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-06-01, 22:28   #999
luboczka
Raczkowanie

[1=1c04c0ef348ca38f90d52b5 9e9c2f570f7211256_63ab873 f96396;41070671]...ale jak sobie szczotką rozprowadzisz sebum ze skalpu po włosach, to mogą być tłuste [/QUOTE]

o kurna, nie daje synowi mojej szczotki bo mi swoje sebum zostawi
luboczka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-06-01, 22:29   #1000
Kaveri
Spaceroholiczka

Dobranoc
Kaveri jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-06-01, 22:30   #1001
creatives
Zadomowienie

GG do creatives

Postaram się wstawić zdjęcie jutro, będzie z lepszym światłem, jak tylko nie zapomnę.
Właśnie trochę mnie zniechęca fakt, że próbuję różnych odżywek, masek, olejów a efektów brak. Nie miałam bardzo zniszczonych włosów, te najstraszniejsze partie po prostu podcięłam, gównie chodzi o to że są takie ani proste, ani falowane, a dużo kosmyków jest napuszonych, co mnie irytuje. I zmiany nie zauważyłam praktycznie zadnej, odkąd zmieniłam pielęgnację. Jeszcze myślę, że może to przez to że cały czas "rozkminiam" co lubią moje włosy i trochę eksperymentuję.

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2013-06-01, 22:32   #1002
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez luboczka Pokaż wiadomość
o kurna, nie daje synowi mojej szczotki bo mi swoje sebum zostawi
Stary 2013-06-01, 22:33   #1003
deszczowypies
Zakorzenienie

Cytat:
jeżeli wiem, że JUTRO muszę mieć coś zrobione to tak, potrafię się zmobilizować. potrafię 20 godzin bez przerwy przed komputerem pracować :P ale jeśli coś mam na za tydzień, za dwa, to nie potrafię szybciej się wziąć, żeby później było mi łatwiej a teraz pracuję nad projektem na czwartek, więc same rozumiecie... obijam się jak tylko się da w środę pewnie będę wam marudzić, że znowu całą noc przesiedzę z red bullami, czekoladą i komputerem
to jest zdrowy syndrom każdego studenta ja ostatni egzamin zdałam 23.05, teraz mam najbliższy we wtorek i dopiero od jutra zasiądę do takiej porządnej nauki, bo przez ostatnie 2-3 dni to było takie jednym okiem

deszczowypies jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-06-01, 22:37   #1004
Limone
Zakorzenienie

Cytat:
Postaram się wstawić zdjęcie jutro, będzie z lepszym światłem, jak tylko nie zapomnę.
Właśnie trochę mnie zniechęca fakt, że próbuję różnych odżywek, masek, olejów a efektów brak. Nie miałam bardzo zniszczonych włosów, te najstraszniejsze partie po prostu podcięłam, gównie chodzi o to że są takie ani proste, ani falowane, a dużo kosmyków jest napuszonych, co mnie irytuje. I zmiany nie zauważyłam praktycznie zadnej, odkąd zmieniłam pielęgnację. Jeszcze myślę, że może to przez to że cały czas "rozkminiam" co lubią moje włosy i trochę eksperymentuję.
Może powinnaś pielęgnacji dla kręconowłosych CG? Na zakręconym forum masz sporo informacji.
Stary 2013-06-01, 22:40   #1005
creatives
Zadomowienie

GG do creatives

Też to rozważałam i część zasad zaczęłam wprowadzać w życie. Może po prostu moje włosy potrzebują czasu żeby się przyzwyczaić i przestawić.
Stary 2013-06-01, 22:51   #1006
Scarrabeo
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez deszczowypies Pokaż wiadomość
w sumie dobra motywacja do nauki, też powinnam tak zrobić
Polecam.

Jak się ma tłuste włosy to ni uja nie ma się ochoty nigdzie wychodzić. U mnie szczytem możliwości przez ostatnie dwa dni było wyjście.. na balkon.

Cytat:
jeżeli wiem, że JUTRO muszę mieć coś zrobione to tak, potrafię się zmobilizować. potrafię 20 godzin bez przerwy przed komputerem pracować :P ale jeśli coś mam na za tydzień, za dwa, to nie potrafię szybciej się wziąć, żeby później było mi łatwiej
Tak bardzo jak ja.

No okej, dzisiaj nie będzie olejowania, bo co tu olejować, jak włosy tłuste. Ale dosyć tego dobrego, jutro je umyję, bo babcia będzie i biba na spóźniony dzień dziecków. Machnę sobie Stapiza, będę pachnieć gumą balonową. Taki tam powrót do dzieciństwa.
Scarrabeo jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-06-01, 22:59   #1007
kascysko
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Pael Pokaż wiadomość
Kumpela wczoraj podcięła mi końcówki i od razu lepiej się czuję Tak to teraz wygląda:
Mówiłam, że 5 cm to dość, wariatko?
Cytat:
Napisane przez luxorzyna Pokaż wiadomość
Właśnie siedzę sobie z kubkiem pokrzywy, próbuję wziąć się w garść i zacząć się uczyć, a do tego załamuję się stanem moich paznokci. A właściwie to skórek. Nie potrafię przestać ich skubać/ obgryzać itp. itd. Jak pozbyć się tego okropnego nawyku? Gorzkie lakiery nic nie dają, bo zawsze znajdzie się jakiś inny sposób żeby te skórki rozwalić, a przy okazji zawsze jak potem coś jem to czuję ten smak.
Dużo samozaparcia
Cytat:
Napisane przez Kaveri Pokaż wiadomość
Ktoś niedawno pytał o piaski. Słoczyk niebieskiego piaskacza z Lovely.
One są już w Rossach?
Cytat:
Napisane przez tisiphone Pokaż wiadomość
Czy to możliwe mieć 5cm przyrostu miesięcznego kłaków? Widziałam jeden post taki, gdzieś, kiedyś...
Po szamponie khadi stara wersja. Wydaje mi się, ze bujda.
Można mieć nawet 7 cm na miesiąc. Ja miałam, ale jak się okazało, z jakiego powodu, to wcale mnie to nie cieszyło...
Cytat:
Cytat:
Określ porowatość, wstaw zdjęcia i napisz, czego dokładnie używasz
kascysko jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-06-01, 23:18   #1008
versatille
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Inspire Pokaż wiadomość
Pić pić ziółka
A nie wypiłam w końcu, bo się boję, że się odwodnię
Cytat:
Napisane przez karmazynka99 Pokaż wiadomość
niby miałam zmiar coś szukac, by potem CV ładnie wyglądało, ale jak już to tylko z koleżankami czy coś
ale na razie nic konkretnego nie znalazłam, cały czas sie zastanawiam nad tm co mogłabym robić

a jak z tobą?
Na razie nie szukam. Zresztą, u mnie w domu, przy małym dziecku zawsze dużo roboty jest. Już wolę siedzieć w domu i zająć się siostrą, przynajmniej odciążę od tego rodziców. Wystarczy, że od października mnie prawie wcale w domu nie będzie..
Cytat:
NIE NERWUJ MNIE!

Żeby nie było prywaty i offtopu- od trzech dni nie myłam włosów. To świadczy o tym jak bardzo muszę się uczyć i jak długo nie wychodzę z domu z tego powodu..
Żyjesz
Spoczko, ja czasami myję włosy co 5 dni i w międzyczasie robię zakupy, chodzę do koleżanek..
Cytat:
Napisane przez Kaveri Pokaż wiadomość
Ktoś niedawno pytał o piaski. Słoczyk niebieskiego piaskacza z Lovely.
Chcę
Cytat:
Napisane przez tisiphone Pokaż wiadomość
Czy to możliwe mieć 5cm przyrostu miesięcznego kłaków? Widziałam jeden post taki, gdzieś, kiedyś...
Po szamponie khadi stara wersja. Wydaje mi się, ze bujda.
Zależy gdzie. U mnie przyrost w każdym miejscu na głowie jest inny. Moje bejbiszony potrafią urosnąć 4 cm w miesiąc gorzej, że jak się farbuje to mają inny kolor niż reszta włosów..
Cytat:
jak tylko mi się skończy rok akademicki to będę was wypytywać o książki warte przeczytania
Kasiu, ja się Ciebie właśnie miałam zapytać, które Ty książki kryminały polecałaś?
Cytat:
No okej, dzisiaj nie będzie olejowania, bo co tu olejować, jak włosy tłuste. Ale dosyć tego dobrego, jutro je umyję, bo babcia będzie i biba na spóźniony dzień dziecków. Machnę sobie Stapiza, będę pachnieć gumą balonową. Taki tam powrót do dzieciństwa.
Ja sobie zrobiłam Dzień Dziecka Obejrzałam Alicję w Krainie Czarów

Gdy schudniesz będziesz fajnie wyglądać w ubraniu,
gdy ćwiczysz - świetnie wyglądasz we wszystkim, zwłaszcza nago!
versatille jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-06-02, 01:18   #1009
halbtrocken
Zadomowienie

Wyślij wiadomość przez ICQ do halbtrocken

Cytat:
włosy zniszczone prostownicą trochę odrosły i ich kondycja się poprawiła.
Czy ja się mylę, czy to Ty masz włosy tak proste, że nawet zakręcić się nie chcą? Po kiego grzyba Ci była prostownica? Serio, ciekawość mnie zżera...

"Jeśli chodzi o porządek, to zawsze mam czystą w pokoju."
halbtrocken jest offline Zgłoś do moderatora  

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2013-06-02, 05:38   #1010
sasenka
Zakorzenienie

Często piszecie o rypaczach, co to oznacza?
Które szampony są rypaczami? Chodzi o skład?
sasenka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-06-02, 05:56   #1011
Kaveri
Spaceroholiczka

Kascysko, Versatille, piaski są już w sprzedaży. Niebieski jest najlepszy, żółtego i czerwieni nie polecam.

Dziś dla odmiany nałożę oliwę z oliwek i arganowe Bingo.

Jakie macie plany?
Kaveri jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-06-02, 06:33   #1012
201605090940
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez sasenka Pokaż wiadomość
Często piszecie o rypaczach, co to oznacza?
Które szampony są rypaczami? Chodzi o skład?
rypacze to szampony z sls bez silikonów i substancji filmotwórczych ich używanie ma na celu oczyszczenie włosów z wyżej wymienionych składników. sama używam tylko takich (do tej pory myłam codziennie, teraz probuje przedlużyć świeżość do 2 dni), bo te delikatne mi nie służą, nie wiedzieć czemu

aromat wcierki kawowej jest zbyt intensywny i zaczyna mnie irytować chyba nie ma sposobu na zniwelowanie go, co nie?
201605090940 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-06-02, 07:03   #1013
sasenka
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez xandria_ Pokaż wiadomość
rypacze to szampony z sls bez silikonów i substancji filmotwórczych ich używanie ma na celu oczyszczenie włosów z wyżej wymienionych składników. sama używam tylko takich (do tej pory myłam codziennie, teraz probuje przedlużyć świeżość do 2 dni), bo te delikatne mi nie służą, nie wiedzieć czemu

aromat wcierki kawowej jest zbyt intensywny i zaczyna mnie irytować chyba nie ma sposobu na zniwelowanie go, co nie?
Dzięki
A możecie polecić jakies dobre tego typu szampony? Bo chyba źle zabrałam się za olejowanie włosów beż uzycia takich szamponów aby je oczyścić.

Robię listę i potem idę kupić kilka rzeczy do włosów. Będę w rosmanie więc mam zamiar wziąć
- bbfm
- którąs odżywkę issany
Coś jeszcze polecacie?
W tygodniu mam zamiar odwiedzić auchan po maski bingo spa

Edit. Ha! Ja tu pytam o dobre rypacze a okazuje się, że cały czas takiego używałam, mam szampon z ziai zielony patrzę na skład w drugie miejsce zajmuje sodium lauryl sulface

Moje początki włosomaniactwa to pasma porażek i rozczarowań

Edytowane przez sasenka
Czas edycji: 2013-06-02 o 07:13

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2013-06-02, 07:28   #1014
Inspire
Kuźnia inspiracji

Cytat:
Napisane przez versatille Pokaż wiadomość
A nie wypiłam w końcu, bo się boję, że się odwodnię
o tak, pokrzywa potrafi nieźle pogonić
Cytat:
Napisane przez halbtrocken Pokaż wiadomość
Czy ja się mylę, czy to Ty masz włosy tak proste, że nawet zakręcić się nie chcą? Po kiego grzyba Ci była prostownica? Serio, ciekawość mnie zżera...
Nie jestem Say, ale też nie wiem, czy to wytłumaczenie pasuje: w jednej MWH u Anwen widziałam włosy dziewczyny, która naturalnie miała proste jak druty, ale jak cieniowała, to jej się wywijały i prostowała to więc może to jest powód...
Cytat:
Dzięki
Moje początki włosomaniactwa to pasma porażek i rozczarowań
ee, w końcu znajdziesz coś dla siebie

Przód włosów - GHD. Tył - tragiczny BHD. Dość mam swoich kłaków.

A propos masek Bingo w Auchan: wie któraś z Was, czy dostanę je w Bonarce? Jeśli tak to czas składać pieniążki i pędzę do Krakowa

WYMIANA
Inspire jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-06-02, 07:45   #1015
SoBitterSoSweet
Zakorzenienie

Witam się dzisiaj z GHD i GFD

Idę sobie zrobić pyszną jajecznicę na śniadanko
SoBitterSoSweet jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-06-02, 07:55   #1016
sasenka
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Inspire Pokaż wiadomość
A propos masek Bingo w Auchan: wie któraś z Was, czy dostanę je w Bonarce? Jeśli tak to czas składać pieniążki i pędzę do Krakowa
Tak są w Bonarce
Ostatnio jak byłam były przecenione za 11,99 chyba
I teraz zła jestem, że wtedy nie kupiłam bo nie mam kiedys się wybrac do bonarki
Stary 2013-06-02, 07:59   #1017
201605090940
Konto usunięte

od dzisiaj koniec tego bezmyślnego ślęczenia przed komputerem od dziś zaczynam skalpel, właśnie mam pierwszy za sobą chwilami było ciężko, ale wolę inaczej spożytkować 40 minut swojego życia, niż siedząc na tyłku jakich efektów mogę spodziewać się po miesiącu codziennego ćwiczenia?
201605090940 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-06-02, 08:01   #1018
say-hello
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez versatille Pokaż wiadomość

Kasiu, ja się Ciebie właśnie miałam zapytać, które Ty książki kryminały polecałaś?
polecam całą trylogię Millenium i większość książek Harlana Cobena (najlepsza to Bez skrupułów) jak coś mi się jeszcze przypomni, to dam znać

Cytat:
Napisane przez halbtrocken Pokaż wiadomość
haha, to prawda! ale nie chciało mi się myć włosów rano, więc myłam wieczorem i chodziłam spać z mokrymi, a rano były tak poodgniatane, że je prostowałam. poza tym nie wiem jak to możliwe, ale i tak widziałam różnicę były wtedy idealnie proste, bez powywijanych końców itp ale to oczywiście była głupota
Stary 2013-06-02, 08:02   #1019
Inspire
Kuźnia inspiracji

Cytat:
Tak są w Bonarce
Ostatnio jak byłam były przecenione za 11,99 chyba
I teraz zła jestem, że wtedy nie kupiłam bo nie mam kiedys się wybrac do bonarki
Jeżusieńku
to może kiedyś spotkamy się na łowach masek

WYMIANA
Inspire jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-06-02, 08:11   #1020
SoBitterSoSweet
Zakorzenienie

Ja to do Auchana się wybiorę chyba dopiero jesienią jak wybudują nową galerię do której będę miała samochodem 10 min
SoBitterSoSweet jest offline Zgłoś do moderatora  
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Pielęgnacja włosów

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości