|
|
#1531 |
|
Zakorzenienie
|
I z powrotem w domu! W polsce bylo fajnie, wroclaw jak zwykle piekny zwlaszcza teraz kiedy zaczyna sie sezon na wszytkie ogrodki piwne itp.... ale na szczescie tu w braunschweigu tez mam ich duzo wiec ciesze sie, ze wrocilam..zwlaszcza,ze ktos na mnie czekal i to bardzo juz steskniony.
Tak sobie mysle, ze to dziwne uczcie wyjezdzac z miejsca, ktore kiedys nazywalo sie domem i jechac w inne ktore tym domem sie stalo od niedawna...Ale widocznie to prawda, ze tam dom twoj gdzie serce twoje wiec moj jest tutuaj... Zycze wszystkm pieknego dnia!
|
#1532 |
|
Raczkowanie
|
Dot.: Przezyc w Niemczech (Kramada, ale nie tylko !)
Dzień dobry Wszystkim
![]() ja z taką trochę niecodzienną sprawą do Was piszę otóż to będzie moja druga Wielkanoc w Niemczech (pierwsza spędzana wspólnie z Nim ), i stąd moje pytanie: co robicie w Święta? Mam na myśli potrawy bo jako że w zeszłym roku byłam tu sama, to nie starałam się specjalnie w kuchni, ale w tym roku jest inaczej , no i postanowiłam gotować tak normalnie w tygodniu też gotuję, więc nie jest to jakiś wielki problem dla mnie ale Święta to co innego, i pomyślałam, że może któraś dysponuje jakimiś ciekawymi przepisami na Wielkanoc? Interesuje mnie wszystko: i polskie, i niemieckie jak któraś ma coś ciekawego i smacznego gdzieś zanotowanego to czekam na wiadomości ![]() Pozdrawiam cieplutko.... cudownie słońce świeci u mnie Ania |
|
|
|
#1533 |
|
Raczkowanie
|
Jestem w Polsce
![]() Ehhh stesknilam sie juz za naszym krajem, pierwsze co, to poszlismy do kina bo jakos wole filmy w oryginale niz te niemieckie dubbingowane wytwory, pogoda piekna...taka polska wiosna...pozdrawiam serdecznie |
|
|
|
#1534 |
|
Zadomowienie
|
Spadl ten nasz watek,dlatego go dzwigam
Kochane dziewczyny....chcialam wam zlozyc zyczenia spokojnych,zdrowych,rodzi nnych swiat Wielkanocnych,mokrego lanego poniedzialku,smacznych kolorowych jajek,pieknych slonecznych dni do rodzinnych spacerow i wszystkiego co naj.....................t ego zycze wam z calego serca. FROHE OSTERN!!!!!!!!!!! Wiecie juz moze co z nasza eternalvoyageur?czy juz jest mamusia?napewno tak,a wiec kochana jezeli to czytasz to odezwij sie,my tu bardzo ciekawe "naszego" watkowego malenstwa |
|
|
|
#1535 |
|
Zakorzenienie
|
Dziewczyny,jestem w potrzebie,moze mnie poratujecie.Czy ktoras z Was wie jak po niemiecku nazywa sie masc ichtiolowa?
Mokrego Dyngusa!!
|
|
|
|
#1536 |
|
Raczkowanie
|
Troche pozno na zyczenia, ale wierze, ze cza Swiat uplynal Wam naprawde udanie
U mnie jednak zmiany,z Polski przyjechalismy dzis prosto do Hamburga bo Tz zmienil jednak miejsce pracy. Ten tydzien spedzamy w hotelu ale od jutra zacznie sie tez poszukiwanie mieszkania no i... niebawem przeprowadzka. trzymajcie sie
|
|
|
|
#1537 |
|
Zakorzenienie
|
Kramada w tamtym tygodniu bylismy w Hamburgu i to jest po prostu piekne miasto!
pozdrawiam
|
#1538 |
|
Raczkowanie
|
No wlasnie , ladnie to ujelas, naprawde milo tu
![]() Tz byl dzis w pracy a ja zwiedzalam sobie (oczywiscie na pierwszy rzut poszly sklepy) to juz chyba choroba, nigdy sie tak bardzo zakupami nie przejmowalalam, a tu godzinka w jednym sklepie schodzi lekko Jutro dalszy ciag, mam internet wiec na pewno tu zajrze i zdam relacje
|
|
|
|
#1539 |
|
BAN stały
|
|
|
|
|
#1540 |
|
Zakorzenienie
|
Dziekuje bardzo
Juz mnie poratowano wczesniej ![]() Jestes chyba pierwszym facetem na "niemieckich emigrantkach" ![]() Skad jestes,jesli moge zapytac? |
|
|
|
#1541 |
|
Raczkowanie
|
Witam was wszystkie
i Ciebie jednego też Święta, święta i po świętach poradziłam sobie jakoś z tym gotowaniem, wykykałam parę przepisów i nawet się udały dumna byłam szczególnie z baby drożdżowej ,nie wiem dlaczego (bo na opakowaniu wyczytałam, że skład jest podobny do ibupromu właśnie (być może mniejsza zawartość jakiegoś składnika...). No i muszę Wam powiedzieć, że wiosna przyszła pozdrawiam cieplutko, Ania |
|
|
|
#1542 |
|
Zakorzenienie
|
Witam drogie wizazanki!!
![]() Mam pytanie - jak po niemiecku jest tytul "LICENCJATA"?? (Ten, ktory jest przed magistrem) I jak sa "sluzby socjalne"..? A co do ibupromu...no coz ja kupuje raz na jakis czas w polsce w ilosciach hurtowych i za kazdym razem pani aptekarka patrzy na mnie bardzo podejrzliwym wzrokiem i w koncu wydusza z siebie: "Ale wie pani, ze tego nie mozna brac w zbyt duzych ilosciach...?" ) Jak juz tlumacze jej sytuacje to jest o wiele lepiej....Pozdrawiam i witam pania Wiosne-mam nadzieje, ze zostanie juz na stale...
|
#1543 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Na Ibuprofenie jest bardzo dużo różnych leków: http://www.netdoktor.de/medikamente/100009735.htm Na dole strony są ich nazwy ![]() Karenina19 Tez mam skończonego licencjata i używam tytułu Bachelor... |
|
|
|
|
#1544 |
|
Rozeznanie
|
witam wszystkie.
pozwolcie, ze przylacze sie do waszego forum. w niemczech mieszkam od 1,5 roku. rowniez milosc mnie tu sprowadzila. maz jest niemcem polskiego pochodzenia. w listopadzie 05 wzielismy slub sywilny, w sierpniu 06 - koscielny. mieszkamy sobie w niewielkim dwupokojowym mieszkanku (po co nam wieksze??), maz pracuje, ja studiuje (cholera, wlasnie dzis koncza mi sie moja prawie dwumiesieczne ferie i od pon znow sie zacznie) w heidelbergu, no i jakos leci. chcialabym isc juz do pracy, ael jeszcze troche musze wytrzymac...zobaczymy co czas pokarze |
|
|
|
#1545 |
|
Zakorzenienie
|
Witamy nowa wizazanke - bienioka
A gdzie mieszkasz i studiujesz? Ja tez sie przymierzam powoli do studiowania tu, gdzie mieszkam... Caluje!!
|
#1546 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
mieszkam w niewielkiej miescinie (ok 20 tys. ludnosci) w Ba-Wü. Öhringen sie nazywa. na studia dojezdzam prawie 100km do Heidelberga. jeszcze ten semestr musze wytrzymac, no i moze nastepny i bedzie po wszystkim. studia ktore podjelam to tzlko takie uzupelnienie, tzn. w poslce w krakowie skonczylam germanistyke. chcialabym tutaj pracowac z dziecmi (szkola podstawowa moze). studia mi ministerstwo wprawdzie uznalo, ale kwalifikacji nauczycielkich nie!!! tutaj nauczyciel musi miec przynajmniej 2 przedmioty ukonczone(gimnazium) lub 3 (szkoly nizszego szczebla): hauptfach, leitfach i afines fach. dlatego tez musialam wybrac drugi kierunek - padlo na geografie. teraz sobie jezdze, przeklinam wszystko, bo myslalam, ze na tych 5 latach studiow w pl sie skonczy i mam coraz wiekszego dola, ze bede miala problemy ze znalezieniem pracy...szkoda gadac... |
|
|
|
|
#1547 |
|
Zakorzenienie
|
bienioka Hmm...zawsze moze byc gorzej... Ja tam w o gole dowiedzialam sie, ze moje studia moge sobie w buty wlozyc i ani nie moge ich tu kontynowac ani nic...
Ale co zrobic, optymizm gora, prawda..?
|
#1548 |
|
Przyczajenie
|
Witam wszystkich serdecznie
![]() nazywam sie Agnieszka, mieszkam w Niemczech prawie dwa lata, chociaz biorac pod uwage jak czesto bywalam i bywam w Polsce to moze w sumie rok ![]() ciesze sie ze tu do Was trafilam Pozdrawiam |
|
|
|
#1549 |
|
Zakorzenienie
|
agbar77 witamy witamy !!
|
#1550 |
|
Rozeznanie
|
karenina - nie uznali ci studiow?? dlaczego?? co skonczylas??? przeciz niemcy maja z polska podpisana umowe o uznawalnosci studiow wyzszych. a moze masz licencjata "tylko". wiem, ze z tymi 3-letnimi studiami sa problemy.
najwazniejszy jest jednak kierunek. napisz, moze bede mogla ci pomoc |
|
|
|
#1551 |
|
BAN stały
|
|
|
|
|
#1552 |
|
Raczkowanie
|
witam
kujcze ponadrabialabym was, ale raczej nie dam rady... 9 stron to dosc sporo... az tyle czasu nie mam... chcialam sie do was przylaczyc oczwiscie jesli mi pozwolicie ? ja mieszkam na stale od pazdziernika zeszlego roku w niemczech, a dokladnie w rosenheim na Bawarii... nigdy nie przypuszczalam ze mnie tu przywieje, jak widac zycie lubi platac figle... no i jezyk narazie jest problemem... bo na kurs brak czasu... konczylam studia w PL takze moje malzenstwo bylo na odleglosc... potem ciaza... teraz od lutego zajmuje sie nasza nadia no ale mam zamiar to nadrobic... i sie nauczyc jezyka... tyle o mnie byscie cos o mnie wiedzialy... sprobuje w miare mozliwosci przeczytac wczesniejsze posty.. .by wiedziec o czym sobie gaworzycie... pozdrawiam martyna
|
#1553 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Znowu nastepna dziewczyna z poludniowych Niemiec Duzo was tam.... No i przepiekny Bundesland Z jezykiem jakos potem sobie poradzisz,kazda z nas to przechodzila-przechodzi.... Gratuluje malej Nadii(Nadji?) Melduj sie czesto....Pozdrawiam |
|
|
|
|
#1554 |
|
Wtajemniczenie
|
Witam, na wszelki wypadek, bo nie wiem czy juz sie tu odzywalam. W DE jestem od kilku lat, mieszkam w Rüsselsheim, jakies 20km od Frankfurtu nad Menem.
Czy ktoras z was orientuje sie jak to jest z tym uznawaniem studiow? Mam skonczone studia licencjackie, dyplom sie kurzy, bo szczerze mowiac nie wiem co moglabym z nim ewentualnie zrobic (poza oprawieniem w ramki ). Czy trzeba sie zwracac do jakiejs instytucji o jego uznanie w Niemczech??
|
|
|
|
#1555 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
wiem ze ktos pytal sie o uznawanie dyplomu.. jest do tego specjalna instytucja.. dyplom musi byc przetlumaczony przez niemieckiego tlumacza przysieglego... mozna go poprosic i on wysle to gdzie trzeba i o nic sie nie trzeba martwic tak bylo przynajmniej w przypadku swiadectw mojego meza... i tak bedzie w moim dyplomem..
|
|
#1556 |
|
Raczkowanie
|
mialam checi nadrobic watek... ale po 2 stronach mi przeszlo.. tyle tego jest, ze ojej
wybaczcie...
|
#1557 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#1558 |
|
Zakorzenienie
|
Ja z kolei chcialam bardzo kontynuowac tutaj studia. Mam zrobiona w polsce licencjackie na kierunku administraja publiczna specjalnosc "sluzby socjalne"...marzyla mi sie kontynuacja na psychologii also socjologii ale obawiam sie, ze tu to niemozliwe...
|
#1559 |
|
Rozeznanie
|
dziewczyny wszystko zalezy od kierunku studiow i od landu - albo wam uznaja, albo nie. w kazdym landzie jest inaczej.
mieszkam w Ba-Wu, w polsce skonczylam germanistyke, o uznanie dyplemu musialam pisac do kultusministerium. dokladnie do Regierungspräsidium do Tübingen. tam czekalam ok 10 m-cy na rozwazenie sprawy, po czym musze dalej studiowac. dlaczego??- pisalam o tym kilka postow nizej. najlepiej pojsc do arbeitsamtu - oni powiedza co i jak. wiem, ze o uznanie zawodowu trzeba pisac do IHK rowniez w danym landzie. moj maz skonczyl technikum budowlane (dokumentacja budowlana). dyplom uznali mu bez problemu. nazywa sie tylko - bauzeichner. no i pracuje w "swoim zawodzie" przy komputerze jako technischer zeichner, ponimo tego, ze z jego polskim wyksztalceniem nic nie ma to wspolnego. ach ci niemcy..... |
|
|
|
#1560 |
|
Wtajemniczenie
|
Dzieki Bienioka, jutro dzwonie do Arbeitsamtu
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Emigrantki
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 20:45.

Tak sobie mysle, ze to dziwne uczcie wyjezdzac z miejsca, ktore kiedys nazywalo sie domem i jechac w inne ktore tym domem sie stalo od niedawna...Ale widocznie to prawda, ze tam dom twoj gdzie serce twoje wiec moj jest tutuaj...

bo jako że w zeszłym roku byłam tu sama, to nie starałam się specjalnie w kuchni, ale w tym roku jest inaczej 

,nie wiem dlaczego (bo na opakowaniu wyczytałam, że skład jest podobny do ibupromu właśnie (być może mniejsza zawartość jakiegoś składnika...).