Kodeks Recenzentów - dyskusje o usuwaniu recenzji z KWC - Strona 22 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Wirtualna Redakcja > Techniczne dla katalogu kosmetyków

Notka

Techniczne dla katalogu kosmetyków Forum techniczne - obszar katalog kosmetyków. Tutaj zajmujemy się obsługą techniczną katalogu kosmetyków: "Kosmetyk Wszech Czasów".

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2013-04-03, 16:46   #631
201605090958
Konto usunięte

Dot.: Recenzje do usunięcia

Szukałam odpowiedniego wątku ale wpisuję tutaj. Skasowano moją recenzję napisano poprawnie wraz z jej 1 pochwalą. I tu pytanie dlaczego? Pomijam wykasowanie recenzji, choć spelniała kryteria recenzji ale dlaczego wykasowano również z mojego konta pochwalę?
Dziękuję z gory za odpowiedź
201605090958 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-04-03, 21:00   #632
night prowler
Zadomowienie

W ciągu ostatnich dwóch dni pojawiło się ponad 30 recenzji reklamowych Orientany. Ewidentna, uparta akcja promocyjna kosztem KWC. Zgłaszałam wszystkie, które przyuważyłam. Czy ktoś zrobi z tym porządek?
Stary 2013-04-04, 16:54   #633
night prowler
Zadomowienie

https://www.facebook.com/photo.php?f...3237853&type=1

Hop hop! Orientana "płaci" za przychylne recenzje kremami! Masa ich fanek na facebooku założyła tu konta- widma i spamuje tymi "recenzjami". Czy ktoś zrobi z tym cholerstwem porządek?
Stary 2013-04-04, 17:22   #634
chimay
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez elbrus Pokaż wiadomość
produkt=53492&recenzja=70 4784[/url] nieczytelna rec., nieznany czas stosowania
Mam pytanie w związku z brakiem w niektórych recenzjach czasu używania i ilości opakowań oraz "nieczytelności". Zazwyczaj takie recenzje trafiają się, kiedy zdarzają się jakieś problemy techniczne na stronie, co skutkuje m.in. tym, że nie aktualizują się wpisy na forum, pasek informujący o aktualnej liczbie Wizażanek wyświetla jakieś szalone cyfry typu 125 000. Wtedy na KWC bywa problem z dodaniem recenzji, pomimo uzupełnienia poprawnie wymaganych pól, a w treści wyskakuje cała masa ukośników i nie sposób tego poprawić. Też mi się zdarzyło kiedyś dodać recenzję, gdzie próby poprawienia ilości i czasu stosowania w ogóle nie były przyjmowane. Teraz zawsze przed patrzę na pasek z liczbą Wizażanek, jak jest podejrzanie wysoka, to daję sobie spokój.

Moje pytanie: czy autorka recenzji musi być "karana" jej usunięciem, skoro to wina systemu?
chimay jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-04-04, 23:37   #635
elbrus
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez chimay Pokaż wiadomość
Mam pytanie w związku z brakiem w niektórych recenzjach czasu używania i ilości opakowań oraz "nieczytelności". Zazwyczaj takie recenzje trafiają się, kiedy zdarzają się jakieś problemy techniczne na stronie, co skutkuje m.in. tym, że nie aktualizują się wpisy na forum, pasek informujący o aktualnej liczbie Wizażanek wyświetla jakieś szalone cyfry typu 125 000. Wtedy na KWC bywa problem z dodaniem recenzji, pomimo uzupełnienia poprawnie wymaganych pól, a w treści wyskakuje cała masa ukośników i nie sposób tego poprawić. Też mi się zdarzyło kiedyś dodać recenzję, gdzie próby poprawienia ilości i czasu stosowania w ogóle nie były przyjmowane. Teraz zawsze przed patrzę na pasek z liczbą Wizażanek, jak jest podejrzanie wysoka, to daję sobie spokój.

Moje pytanie: czy autorka recenzji musi być "karana" jej usunięciem, skoro to wina systemu?
Ja czasami zgłaszam takie recenzje, a Moderatorki mają z tego, co rozumiem, zdolność do rzetelnej oceny, czy wówczas był błąd techniczny. Wtedy recenzja nie jest usuwana, chyba, że łamie jakiś inny punkt regulaminu.
Nie sądzę, aby recenzje były usuwane z winy "systemu".
Pozdrawiam
elbrus jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-04-05, 09:08   #636
chimay
Zakorzenienie

Cytat:
Ja czasami zgłaszam takie recenzje, a Moderatorki mają z tego, co rozumiem, zdolność do rzetelnej oceny, czy wówczas był błąd techniczny. Wtedy recenzja nie jest usuwana, chyba, że łamie jakiś inny punkt regulaminu.
Pozdrawiam
Rozumiem, dziękuję
chimay jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-04-05, 10:01   #637
berbelek
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez night prowler Pokaż wiadomość

Hop hop! Orientana "płaci" za przychylne recenzje kremami! Masa ich fanek na facebooku założyła tu konta- widma i spamuje tymi "recenzjami". Czy ktoś zrobi z tym cholerstwem porządek?
Moje recenzje maseczek Orientany też zostały skasowane, chociaż nikt mi nie "zapłacił". Nawet nie mam konta na facebooku. Może nie warto stosować odpowiedzialności zbiorowej.
berbelek jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2013-04-05, 12:38   #638
Noor
Żandarm na emeryturze

Cytat:
W ciągu ostatnich dwóch dni pojawiło się ponad 30 recenzji reklamowych Orientany. Ewidentna, uparta akcja promocyjna kosztem KWC. Zgłaszałam wszystkie, które przyuważyłam. Czy ktoś zrobi z tym porządek?
Cytat:

Takie rzeczy proszę zgłaszać w wątku o marketingu szeptanym: https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=467561

Cytat:
Napisane przez berbelek Pokaż wiadomość
Moje recenzje maseczek Orientany też zostały skasowane, chociaż nikt mi nie "zapłacił". Nawet nie mam konta na facebooku. Może nie warto stosować odpowiedzialności zbiorowej.
Nic o tym nie wiem, nie usuwałam recenzji od kilkunastu dni, ale z tego co widzę z KWC została usunięta cała marka-spamer, więc i wszystkie recenzje dotyczące jej produktów.

Cytat:
Napisane przez chimay Pokaż wiadomość
Mam pytanie w związku z brakiem w niektórych recenzjach czasu używania i ilości opakowań oraz "nieczytelności". Zazwyczaj takie recenzje trafiają się, kiedy zdarzają się jakieś problemy techniczne na stronie (...)
Cytat:
Moderatorki mają z tego, co rozumiem, zdolność do rzetelnej oceny, czy wówczas był błąd techniczny. Wtedy recenzja nie jest usuwana, chyba, że łamie jakiś inny punkt regulaminu.
1) Nie musi
2) Dobrze sądzisz

Cytat:
Napisane przez danusiaes Pokaż wiadomość
Szukałam odpowiedniego wątku ale wpisuję tutaj. Skasowano moją recenzję napisano poprawnie wraz z jej 1 pochwalą. I tu pytanie dlaczego? Pomijam wykasowanie recenzji, choć spelniała kryteria recenzji ale dlaczego wykasowano również z mojego konta pochwalę?
Dziękuję z gory za odpowiedź
Pochwała znika razem z recenzją, której dotyczy, a jeśli chodzi o samą recenzję maści z wit A Retimax 1500, zwracam uwagę na dwa punkty Kodeksu recenzentki:
- "UPEWNIJ SIĘ, ŻE ZAMIERZASZ OCENIĆ WŁAŚCIWY PRODUKT"
- "Nie krytykuj kosmetyku za brak właściwości, których producent nie obiecuje (...)"

Krytykowane leczniczej maści, przeznaczonej przez producenta do pomocy w przypadku konkretnych schorzeń skóry, za to, że nie sprawdza się jako codzienny pielęgnacyjny krem do twarzy (cera normalna, nawet nie skrajnie sucha, uszkodzona i podrażniona, po zabiegach laserowych lub chemicznych), krem do rąk albo balsam do ust, chociaż sam producent wcale jej do tego nie przeznaczył i wcale tego nie obiecuje, łamie ten właśnie punkt (cyt.: "-jako krem do rąk czy do skorek można tylko są lepsze"; "-do ust są znacznie lepsze rzeczy"; "-jako krem do twarzy nie polecam" - i producent również nie poleca w żadnym zdaniu na opakowaniu tej maści).
Poza tym Retimax 1500 nie ma wcale zapachu cytryny, ani kwasku cytrynowego w składzie, w przeciwieństwie do maści z wit. A firmy Hasco-Lek, która cytrynowy aromat ma bardzo wyraźny.

---------- Dopisano o 13:38 ---------- Poprzedni post napisano o 13:14 ----------

---------------------------------------------------------------------

Recenzje nie ruszone

Wsparcie polskich medyków pola walki na ukraińskim froncie: Grupa Damiana Dudy - W międzyczasie i Grupa Rudej - Awangarda

Edytowane przez Noor
Czas edycji: 2013-04-06 o 12:06
Noor jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-04-08, 19:41   #639
201605090958
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez Noor Pokaż wiadomość

Pochwała znika razem z recenzją, której dotyczy, a jeśli chodzi o samą recenzję maści z wit A Retimax 1500, zwracam uwagę na dwa punkty Kodeksu recenzentki:
- "UPEWNIJ SIĘ, ŻE ZAMIERZASZ OCENIĆ WŁAŚCIWY PRODUKT"
- "Nie krytykuj kosmetyku za brak właściwości, których producent nie obiecuje (...)"

Krytykowane leczniczej maści, przeznaczonej przez producenta do pomocy w przypadku konkretnych schorzeń skóry, za to, że nie sprawdza się jako codzienny pielęgnacyjny krem do twarzy (cera normalna, nawet nie skrajnie sucha, uszkodzona i podrażniona, po zabiegach laserowych lub chemicznych), krem do rąk albo balsam do ust, chociaż sam producent wcale jej do tego nie przeznaczył i wcale tego nie obiecuje, łamie ten właśnie punkt (cyt.: "-jako krem do rąk czy do skorek można tylko są lepsze"; "-do ust są znacznie lepsze rzeczy"; "-jako krem do twarzy nie polecam" - i producent również nie poleca w żadnym zdaniu na opakowaniu tej maści).
Poza tym Retimax 1500 nie ma wcale zapachu cytryny, ani kwasku cytrynowego w składzie, w przeciwieństwie do maści z wit. A firmy Hasco-Lek, która cytrynowy aromat ma bardzo wyraźny.
Tyle, że producent pisze wyraźnie " Preparat jest także pomocny w pielęgnacji popękanych kącików ust, wspomagając naturalny proces gojenia" zresztą są recenzje w których Wizazanki podają, że stosują do twarzy. Producent pisze również "odżywia skórę, odnawia komórki, nawilża i uelastycznia" i nie pisze wyraźnie na jakie części stosować preparat. Dla mnie i moich znajomych ten zapach rzeczywiscie przypomina kwasek cytrynowy więc dziwi mnie ocenianie subiektywnych wrażeń zapachowych.
201605090958 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-04-22, 11:12   #640
xanthina
Zakorzenienie

ja za bardzo nie wiem gdzie mam to zgłosić... więc przepraszam jeśli robię to w złym wątku
dodałam nowy produkt do KWC, ale wstawiłam zły opis... kosmetyk się jeszcze nie pojawił w katalogu (dodałam go przed chwilą)

sęk w tym, że pomyliłam opisy
dodałam krem nawilżający i krem regenerujący (Mariza), w obu omyłkowo zamieściłam ten sam opis... proszę zatem zignorować kosmetyk "Mariza, Krem nawilżający, oliwka z oliwek (cera sucha i normalna)
xanthina jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-05-21, 13:11   #641
Majowa Rosa
Rozeznanie

Dot.: Kodeks Recenzentów - dyskusje o usuwaniu recenzji z KWC

Dopiero dzisiaj to do mnie dotarło:
Czyli my nie widzimy w ogóle i nie mamy pojęcia o tych wszystkich recenzjach, w których kosmetyk po kilku/kilkunastu dniach nie sprawdził się, bo na przykład ściągnął i wysuszył skórę, wywołał ogromne uczucie dyskomfortu, skończył się przed czasem (mało wydajny) i jeszcze na dodatek uczulił, tak?

Czy ktoś robi w ogóle zestawienie, ile negatywnych (i nieregulaminowych jednocześnie) recenzji danego produktu zostało usuniętych? Pewnie nie (zbyt wiele pracy, rozumiem), ale to by była naprawdę wiele mówiąca opinia. Bo być może na kilka regulaminowych zachwytów przypada kilkanaście nieregulaminowych negatywów.

Bo ja na ten przykład nabrałam się na doskonałą ocenę masła Organique "bloom essence", które okazało się totalnym niewypałem, ale moja recenzja została usunięta, więc to masło nadal kusi Bogu ducha winne Wizażanki...

Sama jestem Modem na innym forum i rozumiem wiele rzeczy, ale tego, prawdę mówiąc, nie rozumiem Ja wolałabym widzieć gdzieś z boku, może w jakiejś zakładce (?) takie usunięte recenzje, które przypominają moją usuniętą recenzję, bo one zapaliłyby mi w głowie czerwoną lampkę. Może warto wrzucać je do jakiegoś podfolderu?

Kłaniam się

Majowa galeria z różą w tle

Edytowane przez Majowa Rosa
Czas edycji: 2013-05-21 o 13:55
Majowa Rosa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2013-05-21, 15:36   #642
dioneja
Rozeznanie

Ja bym miała pytanie odnośnie recenzji kosmetyków, wystawiane przez osoby dla których produkt nie jest przeznaczony. Chodzi mi o to, że np. szampon Babydream jest dla dzieci a tak na prawdę gdzieś z 3/4 recenzji jest pisane przez osoby raczej dorosłe które wykorzystują go do np. do zmywania olei z głowy a nie do mycia włosów dziecka... Sądzę, że bardziej tego faktu należałoby się trzymać przy usuwaniu recenzji, a nie wywalać przez to że np. komuś jednego dnia zabrakło do pełnego miesiąca używania kosmetyku .

dioneja jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-05-22, 10:54   #643
Amalia1989
Rozeznanie

Ja wystawiam recenzję przed upływem miesiąca, bo już wtedy kończy mi się produkt. Bez tego miałabym pewnie głównie kolorówkę w recenzjach. Kilka też recenzji nie wystawiłam np. szamponu, który przesuszał mi włosy itd.

Ludzie nie powinni ślepo kierować się kategorią wiekową i dedykowaniem danego kosmetyku do danego rodzaju cery. Ja miałam już kilka kosmetyków z napisem kuracja nawilżająca ( balsam i odżywkę), które były złej jakości. Za to jedną z najlepszych odżywek do moich suchych włosów jest odżywka do włosów tłustych. Do przetłuszczającej się skóry głowy swego swego czasu najlepszy był szampon Joanny do włosów suchych. Po prostu ja nie wierzę ślepo producentom. Wiem, że np. szampony Joanny mogę stosować wszystkie, ale już np. wiem, ę muszę uważać z szamponami Ziaji, bo one nawilżają, co może spowodować szybsze przetłuszczanie się skóry głowy.
Amalia1989 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-05-22, 12:30   #644
dioneja
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez Amalia1989 Pokaż wiadomość
Ludzie nie powinni ślepo kierować się kategorią wiekową i dedykowaniem danego kosmetyku do danego rodzaju cery.
Ale wystawianie recenzji przez powiedzmy osobę po 30 czy 40 produktu dla niemowląt? Przecież skóra jest zupełnie inna... Powinny być pewne granice . Bo jak osoba może się kierować takimi recenzjami przy wyborze produktu dla małego dziecka

dioneja jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-05-23, 10:07   #645
Amalia1989
Rozeznanie

Co do kosmetyków dla niemowląt to się zgadzam.

---------- Dopisano o 11:07 ---------- Poprzedni post napisano o 11:02 ----------

Co do usuwania recenzji, to musiałam wpisywać pod ilością zużytych opakowań,że zużyłam jedno do końca, bo gdy napisałam tylko jedno, to recenzja była usuwana, no bo zużycie jednego produktu, to co innego niż całego jednego. A nikt nie uwierzył,że zużyłam szampon w 22 dni, podczas codziennego mycia.
Amalia1989 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-05-29, 10:37   #646
Noor
Żandarm na emeryturze

Cytat:
Napisane przez Amalia1989 Pokaż wiadomość
Co do usuwania recenzji, to musiałam wpisywać pod ilością zużytych opakowań,że zużyłam jedno do końca, bo gdy napisałam tylko jedno, to recenzja była usuwana, no bo zużycie jednego produktu, to co innego niż całego jednego.
Też mi się kiedyś wydawało, że to to samo, dopóki nie okazało się, że tusz do rzęs niemal zawsze jest Zużywany w "kilka dni" (które nota bene, jak później wynika z treści recenzji, w 99,99% przypadków okazują się najwyżej 2 dniami) w ilości 1 opakowania, podobnie jak 15 ml kremu pod oczy lub 50 ml kremu do twarzy w 2 tygodnie itp.
Za to, o dziwo, kremy z filtrem w tej pojemności (których na raz trzeba zużyć przynajmniej 4x więcej) niemal zawsze wystarczają na dużo ponad miesiąc. Ot, taka nasza ciekawostka przyrodnicza

Wsparcie polskich medyków pola walki na ukraińskim froncie: Grupa Damiana Dudy - W międzyczasie i Grupa Rudej - Awangarda

Edytowane przez Noor
Czas edycji: 2013-06-03 o 13:05
Stary 2013-06-03, 11:58   #647
Claire91
Wtajemniczenie

Niestety moje recenzje również zostały usunięte, w szczgólności kilka nieppochlebnych opinii dotyczących popularnych i uwazanych za dobre kosmetykow na wizazu, czym jestem trochę zdziwiona.
Stary 2013-06-03, 12:33   #648
kuki9
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Claire91 Pokaż wiadomość
Niestety moje recenzje również zostały usunięte, w szczgólności kilka nieppochlebnych opinii dotyczących popularnych i uwazanych za dobre kosmetykow na wizazu, czym jestem trochę zdziwiona.
Jakie to są popularne i dobre kosmetyki na wizażu?
kuki9 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-06-03, 12:51   #649
Claire91
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez kuki9 Pokaż wiadomość
Jakie to są popularne i dobre kosmetyki na wizażu?
Np. 2x byla usuwana moja niepochlebna recenzja dotycząca Cetaphilu Ultra.Recenzja filtry Vichy spf 50 capital soleil, też została ostatnio usunięta.

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2013-06-03, 12:55   #650
Noor
Żandarm na emeryturze

Cytat:
Mnie też zawsze dziwi, jak można się zarejestrować na jakim portalu, AKCEPTUJĄC JEGO REGULAMIN, a potem ignorować go, kiedy to wygodne i jeszcze mieć pretensje do administracji (10 recenzji usuniętych z powodu zbyt krótkiego czasu używania, 1 z powodu braku czasu używania, 1 z powodu negatywnej oceny produkt wyłącznie pod kątem właściwości, których producent nie deklarował, czyli za skład, chociaż producent go nie ukrywa i wręcz sam ostrzega przed składnikiem pogrubionym słowem "uwaga", oraz 3 zdublowane i 1 negatywnie oceniająca produkt przeznaczony dla innej grupy konsumentek, czyli krem do cery suchej skrytykowany wyłącznie za to, że jest za tłusty dla mieszanej).

Edytowane przez Noor
Czas edycji: 2013-06-03 o 13:03
Stary 2013-06-03, 12:56   #651
kuki9
Zakorzenienie

Cytat:
Np. 2x byla usuwana moja niepochlebna recenzja dotycząca Cetaphilu Ultra.Recenzja filtry Vichy spf 50 capital soleil, też została ostatnio usunięta.
A była zgodna z regulaminem? Chyba nie.

Oceniałam niepochlebnie np produkty, które dostałam do wizażowych testów. Nie zostały usunięte a myślę, że jakby wizaż był stronniczy to niepochlebne recenzje promowanych produktów leciały by pierwsze.

No i dla mnie Cetaphil i filtr Vichy to żaden wizażowy hit.
Stary 2013-06-03, 13:12   #652
Claire91
Wtajemniczenie

Cytat:
A była zgodna z regulaminem? Chyba nie.

Oceniałam niepochlebnie np produkty, które dostałam do wizażowych testów. Nie zostały usunięte a myślę, że jakby wizaż był stronniczy to niepochlebne recenzje promowanych produktów leciały by pierwsze.

No i dla mnie Cetaphil i filtr Vichy to żaden wizażowy hit.
Dla ciebie nie, ale ma bardzo dobre recenzje w KWC .Nie dostałam żadnego z tych kosmetyków do testów , więc mogłam wydać w miarę obiektywną opinię.
Nie wydaje mi się, a żeby byly nieregulaminowe.
Usunięta została również moja recenzja hydrolat oczarowego Fitomed, który wywołał u mnie nieziemskie uczulenie.Zeby wystawić recenzję, trzeba go uzywac miesiąc, rujnując sobie skórę?Chyba należy ostrzec inne wizażanki, które mają wrażliwą skórę,że takie coś może się zdarzyć.Trochę to nielogiczne.

Dobrze by było mieć wgląd do swoich usuniętych recenzji.Nie wiem gdzie to sprawdzić albo może użytkowniczki nie mają do tego dostępu.

---------- Dopisano o 14:08 ---------- Poprzedni post napisano o 14:01 ----------

Cytat:
Mnie też zawsze dziwi, jak można się zarejestrować na jakim portalu, AKCEPTUJĄC JEGO REGULAMIN, a potem ignorować go, kiedy to wygodne i jeszcze mieć pretensje do administracji (10 recenzji usuniętych z powodu zbyt krótkiego czasu używania, 1 z powodu braku czasu używania, 1 z powodu negatywnej oceny produkt wyłącznie pod kątem właściwości, których producent nie deklarował, czyli za skład, chociaż producent go nie ukrywa i wręcz sam ostrzega przed składnikiem pogrubionym słowem "uwaga", oraz 3 zdublowane i 1 negatywnie oceniająca produkt przeznaczony dla innej grupy konsumentek, czyli krem do cery suchej skrytykowany wyłącznie za to, że jest za tłusty dla mieszanej).
Aby ocenić skuteczność niektórych kosmetyków wystarczy dużo krócej niż miesiąc(np. uczulających czy korektora o fatalnej konsystencji).Pozatym, jeśli to możliwe, proszę o mniej złośliwy i wszystkowiedzący ton

---------- Dopisano o 14:12 ---------- Poprzedni post napisano o 14:08 ----------

Cytat:
Napisane przez dioneja Pokaż wiadomość
Ja bym miała pytanie odnośnie recenzji kosmetyków, wystawiane przez osoby dla których produkt nie jest przeznaczony. Chodzi mi o to, że np. szampon Babydream jest dla dzieci a tak na prawdę gdzieś z 3/4 recenzji jest pisane przez osoby raczej dorosłe które wykorzystują go do np. do zmywania olei z głowy a nie do mycia włosów dziecka... Sądzę, że bardziej tego faktu należałoby się trzymać przy usuwaniu recenzji, a nie wywalać przez to że np. komuś jednego dnia zabrakło do pełnego miesiąca używania kosmetyku .
Tak samo niektóre kremy do cery suchej przepisywane są przez dermatologów osobom o cerze tłustej, więc nie grupie docelowej.Takie osoby nie maja prawa recenzować?

Edytowane przez Claire91
Czas edycji: 2013-06-03 o 13:10
Claire91 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-06-03, 13:15   #653
kuki9
Zakorzenienie

Cytat:
Dla ciebie nie, ale ma bardzo dobre recenzje w KWC .Nie dostałam żadnego z tych kosmetyków do testów , więc mogłam wydać w miarę obiektywną opinię.
Nie wydaje mi się, a żeby byly nieregulaminowe.
Usunięta została również moja recenzja hydrolat oczarowego Fitomed, który wywołał u mnie nieziemskie uczulenie.Zeby wystawić recenzję, trzeba go uzywac miesiąc, rujnując sobie skórę?Chyba należy ostrzec inne wizażanki, które mają wrażliwą skórę,że takie coś może się zdarzyć.Trochę to nielogiczne.

Dobrze by było mieć wgląd do swoich usuniętych recenzji.Nie wiem gdzie to sprawdzić albo może użytkowniczki nie mają do tego dostępu.

---------- Dopisano o 14:08 ---------- Poprzedni post napisano o 14:01 ----------

Po pierwsze wypadałoby poczytać regulamin. Bo zapewne tam znajdziesz odpowiedź dlaczego recenzja została usunięta.

Po drugie nie ma czegos takiego jak "kosmetyki popularne na wizażu" i przez to promowane przez usuwanie złych recenzji.

Po trzecie patrz pkt.1. Można wystawić recenzję kosmetyku jesli uczuli. Warunkiem jest to abys nie była alergiczką a cała recenzja nie opierała się tylko na uczuleniu. Mnie akurat hydrolat oczarowy Fitomedu nie uczulił. I co w związku z tym? Nie wiem dlaczego ludzie tak bardzo walczą o wystawianie recenzji po kilku użyciach bo kosmetyk uczulił? Mnie to o kant stołu potłuc bo alergikiem nie jestem a reakcja alergiczna wystąpiła u mnie może 2 razy. A jesli ktoś jest alergikiem to chyba ma jako-takie pojęcie o swojej skórze, alergii i starannie dobiera kosmetyki niekoniecznie korzystając tylko i wyłącznie z KWC.
Stary 2013-06-03, 13:19   #654
Noor
Żandarm na emeryturze

Cytat:
Aby ocenić skuteczność niektórych kosmetyków wystarczy dużo krócej niż miesiąc(np. uczulających czy korektora o fatalnej konsystencji).Pozatym, jeśli to możliwe, proszę o mniej złośliwy i wszystkowiedzący ton

---------- Dopisano o 14:12 ---------- Poprzedni post napisano o 14:08 ----------

Tak samo niektóre kremy do cery suchej przepisywane są przez dermatologów osobom o cerze tłustej, więc nie grupie docelowej.Takie osoby nie maja prawa recenzować?
1) nie sądzę, żeby był złośliwy i wszystkowiedzący bardziej niż twój pierwszy post sugerujący nierzetelność Wizażu przez usuwanie negatywnych recenzji rzekomo promowanych tu kosmetyków i fałszowanie w ten sposób ocen.
2) Nie. Zgodnie z Kodeksem Recezentki nie mają prawa oceniać negatywnie kosmetyków przeznaczonych dla innej grupy konsumentek.

Edytowane przez Noor
Czas edycji: 2013-06-03 o 13:21
Stary 2013-06-03, 13:24   #655
Claire91
Wtajemniczenie

Cytat:
Po pierwsze wypadałoby poczytać regulamin. Bo zapewne tam znajdziesz odpowiedź dlaczego recenzja została usunięta.

Po drugie nie ma czegos takiego jak "kosmetyki popularne na wizażu" i przez to promowane przez usuwanie złych recenzji.

Po trzecie patrz pkt.1. Można wystawić recenzję kosmetyku jesli uczuli. Warunkiem jest to abys nie była alergiczką a cała recenzja nie opierała się tylko na uczuleniu. Mnie akurat hydrolat oczarowy Fitomedu nie uczulił. I co w związku z tym? Nie wiem dlaczego ludzie tak bardzo walczą o wystawianie recenzji po kilku użyciach bo kosmetyk uczulił? Mnie to o kant stołu potłuc bo alergikiem nie jestem a reakcja alergiczna wystąpiła u mnie może 2 razy. A jesli ktoś jest alergikiem to chyba ma jako-takie pojęcie o swojej skórze, alergii i starannie dobiera kosmetyki niekoniecznie korzystając tylko i wyłącznie z KWC.
Myślisz, że pamiętam dokładnie co pisałam w recenzji jakiegoś produktu rok temu, teraz przeczytam znów regulamin i mnie oświeci?
Jak można podać inne efekty uzywania uczulajacego kosmetyku skoro sie ma czerwona twarz a uzyskanie dlugofalowych efektow jest nie mozliwe z powodu braku mozliwosci dalszego testowania kosmetyku?
Ja tez mam dosc rzadko reakcje alergiczne, wiem ze na ten hydrolat mialy tez inne wizazanki.
Czytajac o tym, ze cos kogos uczulilo, nawet jedna recenzja , da mi do myslenia czy aby na pewno ten kosmetyk jest dla mnie a jesli juz go kupie i u mnie powtorzy sie to co u recenzentki bede mogla podejrzewac co mnie uczulilo.
Niestety, czesto jest tak ze jednak nie wie sie dokladnie co uczula.
Stary 2013-06-03, 13:28   #656
kuki9
Zakorzenienie

Cytat:
Myślisz, że pamiętam dokładnie co pisałam w recenzji jakiegoś produktu rok temu, teraz przeczytam znów regulamin i mnie oświeci?
Jak można podać inne efekty uzywania uczulajacego kosmetyku skoro sie ma czerwona twarz a uzyskanie dlugofalowych efektow jest nie mozliwe z powodu braku mozliwosci dalszego testowania kosmetyku?
Ja tez mam dosc rzadko reakcje alergiczne, wiem ze na ten hydrolat mialy tez inne wizazanki.
Czytajac o tym, ze cos kogos uczulilo, nawet jedna recenzja , da mi do myslenia czy aby na pewno ten kosmetyk jest dla mnie a jesli juz go kupie i u mnie powtorzy sie to co u recenzentki bede mogla podejrzewac co mnie uczulilo.
Niestety, czesto jest tak ze jednak nie wie sie dokladnie co uczula.
No wypada poczytać tak na zaś w takim razie.

A to bez recenzji opisującej, że ktoś dostał alergii nie wpadniesz na to, że kosmetyk Cię uczula? Dziwne.
Poza tym masa, jak nie wszystkie kosmetyki mają gdzieś recenzje, że kogoś uczuliło, wywołało wysypkę itd Zrezygnujesz z nich wszystkich?

Ja jestem przeciwko takim recenzjom bo one nic nie wnoszą.

Edytowane przez kuki9
Czas edycji: 2013-06-03 o 13:30
Stary 2013-06-03, 13:30   #657
Claire91
Wtajemniczenie

Cytat:
1) nie sądzę, żeby był złośliwy i wszystkowiedzący bardziej niż twój pierwszy post sugerujący nierzetelność Wizażu przez usuwanie negatywnych recenzji rzekomo promowanych tu kosmetyków i fałszowanie w ten sposób ocen.
2) Nie. Zgodnie z Kodeksem Recezentki nie mają prawa oceniać negatywnie kosmetyków przeznaczonych dla innej grupy konsumentek.
1)sugeruję nierzetelnosc, bo dziwnym trafem zostawaly usuwane moje niepochlebne recenzje produktow o dobrych opiniach, wiec mozna miec prawo podejrzewac, ze cos tu jest nie tak wzbudzilo to moje podejrzenia i tyle, powtorze jeszcze raz, ze szkoda, ze nie ma zakladki w ktorej bylyby zawarte nasze usunięte recenzje, aby mozna bylo dowiedziec sie po co na co i dlaczego i w przyszlosci ustrzegac sie bledow.
2)Ale pozywnie juz maja prawo... raczej nie pomaga to rzetelnym wyborze kosmetyku

---------- Dopisano o 14:30 ---------- Poprzedni post napisano o 14:28 ----------

Cytat:
No wypada poczytać tak na zaś w takim razie.

A to bez recenzji opisującej, że ktoś dostał alergii nie wpadniesz na to, że kosmetyk Cię uczula? Dziwne.

Ja jestem przeciwko takim recenzjom bo one nic nie wnoszą.
Raczej nie wpadne, skoro zmienilam np. kilka kosmetykow jednoczesnie i chcialabym wiedziec, z czego zrezygnowac.A odstawianie kazdej rzeczy po kolei i czekanie na efekty nie zawsze się ma czas.

Edytowane przez Claire91
Czas edycji: 2013-06-03 o 13:33
Stary 2013-06-03, 13:35   #658
Noor
Żandarm na emeryturze

Cytat:
Regulamin kieruje w takim przypadku z opinią na odpowiednie forum "Swoją opinią możesz podzielić się na forum plotkowym".

Cytat:
2)Ale pozywnie juz maja prawo... raczej nie pomaga to rzetelnym wyborze kosmetyku
A pomaga negatywna ocena wystawiona przez osobę z typem cery, dla której dany krem nie został przeznaczony? Dalsza część tego punktu brzmi "Może ona być myląca i niepotrzebnie zniechęcać innych użytkowników, bo dla właściwej cery czy kategorii wiekowej produkt może być bardzo dobry." To wyjaśnia takie obostrzenie.

Claire, muszę zwrócić ci uwagę, że w Kodeksie Recenzentki jest tez taki zapis "Recenzje zawierające uwagi do redakcji odnośnie działania moderatorów, administratorów (...) powinny być kierowane na odpowiednie forum techniczne dla KWC. Katalog nie jest miejscem do prowadzenia polemiki z moderatorami i innymi Recenzentkami; takie recenzje będą usuwane bez ostrzeżenia."
Skoro już wiesz, dlaczego poprzednia recenzja filtra Vichy została usunięta (brak czasu używania i ilości zużytych opakowań) możesz zlikwidować pytanie, które narusza ten punkt. Z naszego (czyli ewentualnych przyszłych użytkowniczek tego kremu) punktu widzenia, dobrze byłoby też uzupełnić recenzję o informacje dotyczące jego podstawowego zadania, czyli jakości ochrony przeciwsłonecznej (np. czy pokazały się piegi, przebarwienia i takie tam "rzeczy")

Edytowane przez Noor
Czas edycji: 2013-06-03 o 13:46 Powód: sorry, musiałam dorobic cytaty
Stary 2013-06-03, 13:36   #659
kuki9
Zakorzenienie

Cytat:

Raczej nie wpadne, skoro zmienilam np. kilka kosmetykow jednoczesnie i chcialabym wiedziec, z czego zrezygnowac.A odstawianie kazdej rzeczy po kolei i czekanie na efekty nie zawsze się ma czas.

Zajrzyj sobie do wątku o usuwanych recenzjach.
Zazwyczaj zarzutem jest:
-Za krótki czas używania
-Lakoniczność w stylu " krem ładnie pachnie i dobrze nawilża"
-Obcinanie gwiazdek za to, że produkt matujący nie nabłyszcza, a krem do suchej cery tłuści etc.

A wracając do tej alergii to załóż sobie bloga i tam pisz recenzje nawet po 1 dniu. Nikt Ci nie broni.
Stary 2013-06-03, 13:36   #660
Claire91
Wtajemniczenie

Dot.: Kasowanie komentarzy

Cytat:
Napisane przez Burbery Pokaż wiadomość
Dziś po raz kolejny recenzowałam POZYTYWNIE maskę do włosów Planeta Organica. Kupiłam ją na podstawie pozytywnych recenzji i bardzo ją polubiłam. Dziś nie było ani recenzji które czytałam, ani mojej. Kodeks recenzentki znam, uważam że nigdy go nie złamałam. Myślę że osoba która kasuje recenzje kieruje się swoim widzi mi się albo innymi czynnikami o których nie wiem.

Użytkowniczki powinny być powiadamiane za co ich recenzje są kasowane z przytoczeniem konkretnego cytatu!!!

Kiedyś KWC to była skarbnica wiedzy, teraz już wolę zdecydowanie szukać recenzji na blogach. Wizaz, jest niestety coraz gorzej ;/
Zgadzam się w całej rozciągłości, bo to co się dzieje to już jest lekka przesada. KWC ma potencjał być na prawdę rzetelnym źródłem wiedzy, ale bez powiadamiania użytkowników o powodach usuwania recenzji i przy nadgorliwości moderatorów tego działu staje się powoli bezużyteczny.

Edytowane przez Claire91
Czas edycji: 2013-06-03 o 13:38
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Techniczne dla katalogu kosmetyków

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości