Mamusie Marzec - Kwiecień 2013 cz.1. - Strona 51 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem > Odchowalnia - jestem mamą

Notka

Odchowalnia - jestem mamą Forum dla rodziców. Tutaj porozmawiasz o połogu, karmieniu, wychowaniu dziecka. Wejdź i podziel się swoją wiedzą i doświadczeniem.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2013-06-03, 13:12   #1501
despa
Zakorzenienie

GG do despa
Dot.: Mamusie Marzec - Kwiecień 2013 cz.1.

Cytat:
Napisane przez Sorceresss Pokaż wiadomość
ale ma radochę!

mam plan, żeby iść pytać pod koniec urlopu jak tam sytuacja na froncie w mojej branży,... jeśli będzie taka kiszka jak teraz to na pewno pójdę na urlop 60 %... ale pewnie nie na całe 26tyg (podobno można dzielić na maks 3 części po min. 8 tyg)
ja sobie myślę, ze i tak nas wydymali z tymi macierzyńskimi, bo generalnie do połowy maja nikt nie mógł zgłosić wcześniej ochoty na ta dłyuższy macierzyński, więc i tak 20% z tej róznicy są do przodu.

wcześniej byłam pewna, ze wracam, ale jakoś mi chyba szkoda
despa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-06-03, 13:22   #1502
Malpka
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Ptaszysko16 Pokaż wiadomość
ja poki co na 80% ze ide. chyba ze nam numer wytna z mieszkaniem to bede myslec. poza tym trzymajcie kciuki bo planuje cos z praca zeby sie udalo
K http://www.suwaczek.pl/cache/f2a2119f90.png
W http://www.suwaczek.pl/cache/ef8b004f6a.png
Malpka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-06-03, 13:34   #1503
kasia86bgo
Zakorzenienie

GG do kasia86bgo Send a message via Skype™ to kasia86bgo
Mamusie Marzec - Kwiecień 2013 cz.1.

Nyaa jaki jaki ..?? No pytam sie za co ..?? Hihi

Ooo wiem Za TO SLONCE gorace nad Miastem ..!!! :p hahah.

Az chce sie zyc - taka ladna pogoda, jakbym wczesniej rolety to bym wczesniej wybyla ;-)

Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum.

http://suwaczki.maluchy.pl/li-65599.png
kasia86bgo jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-06-03, 13:43   #1504
Ptaszysko16
Wtajemniczenie

w ogole do kitu z tymi pensjami. ja mialam dostac podwyzke po dr i dostalam ale na papierze bo najpierw bylam na zwolnieniu a potem na macierzynskim a kwota jest z 12 miesiecy przed. teraz maja byc odgorne podwyzki 30% i 70% uznaniowe to tez widze jak dostane jak mnie nie ma w pracy ...
15.10. 2011.
21.02.2013. Natalka 31 tc. 1190 g 40 cm

http://www.suwaczki.com/tickers/km5sdf9hhaev4h7a.png

http://www.suwaczki.com/tickers/bl9cdf9h7pw9dmdz.png

http://s10.suwaczek.com/20111015650114.png
Ptaszysko16 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-06-03, 13:48   #1505
anika_s
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez Nyaa Pokaż wiadomość
Ha ha, tylko jak się zagalopują z tym masowaniem to może braciszek albo siostrzyczka być
ej! proszę o spokój.
ja grzecznie o pielęgnacje cycek zapytałam a Wy już mi kolejne dziecie "wpychacie"

---------- Dopisano o 14:48 ---------- Poprzedni post napisano o 14:47 ----------

Cytat:
Napisane przez despa Pokaż wiadomość
A ze tak zapytam, w zwiazku ze wszedł ten roczny macierzyński- wybiera się któraś?
ja
anika_s jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-06-03, 13:50   #1506
Dragusia88
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Malpka Pokaż wiadomość
kupo herbatkę koperkową, herbatkę na laktacje i chusteczki ja lubię z roosmana takie fioletowe są po 3,99
o herbatka na laktacje to tak

Cytat:
ja kupuje jeszcze wodę http://www.google.pl/imgres?imgurl=h...9QEwBA&dur=377
ona kosztuje bez promocji 1,99
mam dwie takie wody, ale póki co mi nie potrzebne.

Dragusia88 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-06-03, 13:52   #1507
ObserwujeCie
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez pani22ka Pokaż wiadomość
i co?!

mój się burzy
No na razie przytaknął, ale oby to nie było "tak, tak" a dalej po swojemu.Też go trochę rozumiem, ja zresztą nie chcę żeby młody szedł spać o 7 czy 8 tak jak jest teraz 21-21:30 odpowiada mi bardziej, a i chłop się trochę dzieckiem nacieszy, zajmie... no a ja dłużej pośpię No na razie młody wieczorami i tak ma swój rytm i mam wrażenie, że co ja z nim robię czy nie robię ma słaby wpływ na to jak szybko zaspa, nieraz wybyczony, rozbawiony pada w 5 sekund, a nieraz pełen chill out a ten nagle oczy wielkie i zero spania przez godzinę I się robi 22 zamiast np 21.

Cytat:
Napisane przez pani22ka Pokaż wiadomość

hehe na razie liczę że pogoda się p oprawi
jak koło trzeciej dzieć będzie nieprzytomny ze zmęczenia, to znów będę moknąć w imię miłości macierzyńskiej
Czyli on w domu słabo sypia ? w dzień w sensie ?

Cytat:
Napisane przez bmma Pokaż wiadomość
mnie też, ale może właśnie to jest ten stan właśnie sekunda przed odgryzieniem

Ja kilka dni zrobiłam przerwy dla piersi, smarowałam mlekiem / za radą nestelle/ i odciągałam. Ale Ty karmisz jedną piersią z tego co pamiętam, to raczej bym nie przerywała karmienia, bo może Ci zacząć laktacja zdychać.

Cytat:
Właśnie się dowiedziałam, że mój z-d pracy się rozlatuje

co ja zrobię
macierzyński mam do 8 sierpnia + jeszcze te 2 tygodnie co obiecują.
Nie wiem, reszta nowego macierzyńskiego, czy bezrobocie??
Będę to kalkulowała. Bezrobocie jest 6 m-cy ?? Ile się dostaje?
Nie wiem ile bezrobocie, ale może warto poczekać jak się sytuacja rozwinie, teraz nie mogą Cię zwolnić, a może jakieś odprawy czy inne będą.

Cytat:
A ze tak zapytam, w zwiazku ze wszedł ten roczny macierzyński- wybiera się któraś?
ja na pewno wracam, pewnie od października jakoś powoli. Zobaczymy jak się poukłada bo będę zmieniać firmę pewnie kombinuję że może się uda na nie pełny wymiar np 3 dni w firmie, jeden dzień w domu i jeden wolny. Ale póki co kocham moje dziecko, jest świetny, ale cyc, pielucha, sprzątanie i gotowanie i zaczynam po ścianach łazić

Cytat:
kurde ja cały czas mówilam, ze nie, ale się łamie...chyba

za co ostrzeżenie masz?
No to by była niezła wolta, ale takie się zdarzają. Tylko krowa nie zmienia poglądów No cóż my mieliśmy ambitny plan, że TŻ się młodym zajmie - bo może sobie sam wybierać poza małymi wyjątkami kiedy pracuje, ja w sumie w miarę też, i luzik i obejdziemy się bez żłobków i nianiek, ale już i tak mamy tak mało czasu dla siebie odkąd jest z nami syn, że jakby TŻ pracował jak ja zajmuje się młodym to byśmy się chyba po pół roku rozwiedli, bo jednak fajnie jest ten czas spędzać we trójkę... a nie tylko on lub tylko ja... no więc w końcu decydujemy się na niańkę - jak widać każdy może zmienić zdanie.

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2013-06-03, 13:54   #1508
anika_s
Wtajemniczenie

no to ja sie pomału ogarniam , Oliwkę pod pachę i ide do ginekologa na kontrolę.
także Kasia po wizycie może skorzystam z tych poleconych masaży
a i skocze do rossmana może kupie jakiś krem ujędrniający bo jaja sobie robicie z moich cyców i żadna nic konkretnego nie powiedziała (oprócz Kasi oczywiście) - zawiodłyście mnie
anika_s jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-06-03, 13:55   #1509
ObserwujeCie
Wtajemniczenie

Cytat:
ja sobie myślę, ze i tak nas wydymali z tymi macierzyńskimi, bo generalnie do połowy maja nikt nie mógł zgłosić wcześniej ochoty na ta dłyuższy macierzyński, więc i tak 20% z tej róznicy są do przodu.

wcześniej byłam pewna, ze wracam, ale jakoś mi chyba szkoda
No ale co za różnica czy cały rok 80 % czy pół roku 60 a pół 100... przecież jakoś się kontroluje swoje finanse i jak ktoś ma pensje "na styk" a już wiedział o projekcie ustawy to można przecież odkładać te 20 procent ?
Stary 2013-06-03, 13:57   #1510
Nyaa
Zakorzenienie

GG do Nyaa

Cytat:
Napisane przez kasia86bgo Pokaż wiadomość
Nyaa jaki jaki ..?? No pytam sie za co ..?? Hihi

Ooo wiem Za TO SLONCE gorace nad Miastem ..!!! :p hahah.
za to też bo mnie leje że hej
Cytat:
ja poki co na 80% ze ide. chyba ze nam numer wytna z mieszkaniem to bede myslec. poza tym trzymajcie kciuki bo planuje cos z praca zeby sie udalo
toż to najlepsza pielęgnacja
dobra, już się uspokoiłam

http://www.suwaczki.com/tickers/qq87j44jq9d7lsxv.png
Nyaa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-06-03, 13:58   #1511
ObserwujeCie
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez anika_s Pokaż wiadomość
no to ja sie pomału ogarniam , Oliwkę pod pachę i ide do ginekologa na kontrolę.
także Kasia po wizycie może skorzystam z tych poleconych masaży
a i skocze do rossmana może kupie jakiś krem ujędrniający bo jaja sobie robicie z moich cyców i żadna nic konkretnego nie powiedziała (oprócz Kasi oczywiście) - zawiodłyście mnie
Z konkretnych rad, to polecam następną ciążę i karmienie piersią, naprawdę nieźle choć chwilowo wpływa na jędrność

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2013-06-03, 14:06   #1512
Ptaszysko16
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez ObserwujeCie Pokaż wiadomość
No ale co za różnica czy cały rok 80 % czy pół roku 60 a pół 100... przecież jakoś się kontroluje swoje finanse i jak ktoś ma pensje "na styk" a już wiedział o projekcie ustawy to można przecież odkładać te 20 procent ?
no pod warunkiem ze sie sytuacja jakos w zyciu diametralnie nie zmieni. no ale to zawsze mozna wrocic. a tak to sie zgadzam. tylko kicha jak przychodzi pensja na konto. poza tym lepsze 60% niz 0% na wychowawczym
15.10. 2011.

Stary 2013-06-03, 14:11   #1513
bmma
Zadomowienie

Cytat:

Ja kilka dni zrobiłam przerwy dla piersi, smarowałam mlekiem / za radą nestelle/ i odciągałam. Ale Ty karmisz jedną piersią z tego co pamiętam, to raczej bym nie przerywała karmienia, bo może Ci zacząć laktacja zdychać.

Nie wiem ile bezrobocie, ale może warto poczekać jak się sytuacja rozwinie, teraz nie mogą Cię zwolnić, a może jakieś odprawy czy inne będą.

ja na pewno wracam, pewnie od października jakoś powoli. Zobaczymy jak się poukłada bo będę zmieniać firmę pewnie kombinuję że może się uda na nie pełny wymiar np 3 dni w firmie, jeden dzień w domu i jeden wolny. Ale póki co kocham moje dziecko, jest świetny, ale cyc, pielucha, sprzątanie i gotowanie i zaczynam po ścianach łazić

prawda.
Z piersią trochę lepiej, dajemy radę zero mm, już od dawna oby tak dalej
co do pracy. odpraw nie dostaniemy, bo to mała firma, piekarnia. W sumie jak zamyka, chyba 31 sierpnia, ja mam mac. do 8 (lub 22) sierpnia?! ciekawe kiedy dostanę wypowiedzenie
Może warto napisać podanie o roczny urlop m. Pewnie będę musiała w zus-e załatwiać kontynuację. Przejście zakładu pod zus.

Kinga 22-02-2013

Maciek 12-08-1997

bmma jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-06-03, 14:24   #1514
klementyna1
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez jolanT Pokaż wiadomość
mi w szpitalu każda położna najpierw sprawdzała jakie potrzebuje i wszystkie mi dawały 22/24mm czyli te największe chyba.. i sama nie wiem.. dużo bym dała żeby nie karmić przez te cholerne nakładki ale moja mała nie chce mi łapać ;/ i zanim ja zdejmę kapturek i ją przysunę to już cyc się chowa a mała buczy i się denerwuje że nie może złapać ;/

nie wiedziałam, że to możliwe tak wcześnie.. tzn. chodzi mi dokładnie o to, że podniosła i trzymała..

super te Twoje pociechy

klementyna
haha nie wpadłabym na to obcinanie
może spróbuje.. moja położna naciska żeby jak najczęściej próbować bo to znowu jedna guma więcej dla dziecka..
jak obetniez zkoncówke to dziecko bardziej sutka wyciaga-ale to troche boli-jednak o obcieciu w ciagu 3 dni przeszlismy na sama piers-ja kacper ssał i ciagnal sutka to szybko zciagalam kapturek i mu wpychałam do buzi cyca i czasem sie nie kapnal i ssał dalej, a czasem sutek zmalal z porotem i juz byl wrzask bo nie mogl złapac...cierpliwosci i duzO sil zycze.

Cytat:
Napisane przez monicca1989 Pokaż wiadomość
Dzieńdobry
Dzisiaj jedziemy na 2 wizytę na kontrolę bioderek a jutro rano do tego Ośrodka Wczesnej Interwencji, także proszę o podwójne kciuki

A zapadnięte ciemiączko to jak przejadę ręką po główce to poczuję wgłębienie pod dłonią? Tak?

Ja też na początku myślałam, że nigdy się nie pozbędę tych nakładek a potem nagle praktycznie z dnia na dzień złapał i już z miesiąc karmie bez i chyba też trochę dzięki temu mam więcej mleka, wczoraj np dokarmiałam mm jeszcze tylko 140ml a bywało i po ponad 400ml na dobe,

Nie czuję jak rymuję

W składzie piszę tylko koper włoski
położna mowila, ze przez nakladke nigdy dziecko nie sciagnie piersi do konca i czesto niestety po pierwsze robia sie zastoje, po drugie szybko konczy sie laktacja...i to tylko wyjscie tymczasowe zamnim sie zahatują suty;p
Cytat:
Napisane przez nestelle Pokaż wiadomość
to u nas juz od ok.1,5 mies . wygląda tak ze Roszek jest kapany ok .19 .30 i zanim go zrobie (balsam,masaz ) to mija ok 25 min. i dostaje cyca na chwile ,po czym zasnie na 10 min. , wtedy dzieciaki powoli ida spac i sie pozegnają z nim ,wycałują a potem ok. 21.30 Roszek chce znowu cyca ciagnie do oporu i albo zasnie przy cycu i odkładam do łózeczka i puszczam muzyczke na 30 min. a jak nie zasnie do 22 przy mnie to odkładam do łozeczka i puszczam muzyczkę i sam zasypia .
a w sumie w dzien sam zasypia -obojetnie czy przy cycu ,w łózeczku ,na macie czy w aucie -ani razu nie lulałam .

---------- Dopisano o 10:00 ---------- Poprzedni post napisano o 09:57 ----------

nie no co do Ninki to wygląda po prostu słodko w tej opasce .ja tez ;)
Zdjecia są konieczne do potwierdzenia
Cytat:
Napisane przez Moderna Pokaż wiadomość
a takie zapalenie pluc objawia sie goraczka tez, czy tylko kaszlem?

za zdrowko
niestety zapalenie pluc moze byc nieme=bezobjawowe-nawet osluchowo moze byc czysto-u nas tak było-objawem byl tylko trwajacy 7 dni katar...
Cytat:
ja i tak Oliwce co rok kupuję, dla Emilki mam tylko Hippa ale on ma chyba tylko filtr 30, ten się cieszy dobrą opinią no i cena w porównaniu np. do La Roche

ja kupuje jeszcze wodę http://www.google.pl/imgres?imgurl=h...9QEwBA&dur=377
ona kosztuje bez promocji 1,99

a czemu nie 6 tygodni tylko 2?

Znowu się chmurzy, czekam na moje dziecko- poszli na wręczenie nagród z klasa za 1 miejsce od rana kwitna na gali, i wiecie co- brakło nagród dla dzieciaków

Zasiadam do Czasu Honoru ( Emilka spi)- więc relax- jedyny serial który mogłabym ciągle oglądać
ja zamierzam isc na roczny_na pol etatu do prascy ym miala tym sposobem110% a tżpracuje ok 15 dni w miesiacu, wiec basbcia ie musiala by dryndac cizuennie, a jak juz to 5 godz-kiedy ja jestem w pracy...tylko moj pracodawca sie zastanawia jeszcze czy mnie chce na pol etatu;p tzn wstepnie sie zgodzil, ale to nic pewnego....

Edytowane przez klementyna1
Czas edycji: 2013-06-03 o 14:35
klementyna1 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-06-03, 14:30   #1515
despa
Zakorzenienie

GG do despa

Cytat:
No na razie przytaknął, ale oby to nie było "tak, tak" a dalej po swojemu.Też go trochę rozumiem, ja zresztą nie chcę żeby młody szedł spać o 7 czy 8 tak jak jest teraz 21-21:30 odpowiada mi bardziej, a i chłop się trochę dzieckiem nacieszy, zajmie... no a ja dłużej pośpię No na razie młody wieczorami i tak ma swój rytm i mam wrażenie, że co ja z nim robię czy nie robię ma słaby wpływ na to jak szybko zaspa, nieraz wybyczony, rozbawiony pada w 5 sekund, a nieraz pełen chill out a ten nagle oczy wielkie i zero spania przez godzinę I się robi 22 zamiast np 21.

No to by była niezła wolta, ale takie się zdarzają. Tylko krowa nie zmienia poglądów No cóż my mieliśmy ambitny plan, że TŻ się młodym zajmie - bo może sobie sam wybierać poza małymi wyjątkami kiedy pracuje, ja w sumie w miarę też, i luzik i obejdziemy się bez żłobków i nianiek, ale już i tak mamy tak mało czasu dla siebie odkąd jest z nami syn, że jakby TŻ pracował jak ja zajmuje się młodym to byśmy się chyba po pół roku rozwiedli, bo jednak fajnie jest ten czas spędzać we trójkę... a nie tylko on lub tylko ja... no więc w końcu decydujemy się na niańkę - jak widać każdy może zmienić zdanie.

No pamietam, ze pisałas o zmianie, jakby się tak udało, ze parę dni w pracy parę w domu to by było super.Ja na razie rozważam, bo muszę sobie przeliczyć kiedy by się skończyło te 6 tygodni dodatkowego macierzyńskiego i rozważę...
Też zawsze mówiłam ze to nie dla mnie, siedzenie w domu pieluchy....przy Oliwce byłam w domu ponad półtorej roku i chociaz kocham ja nad życie to momentami ☠☠☠☠☠☠☠ca dostawałam.

Oliwia wróciła z wręczania nagród- poszłi do szkoły na religię, spotkała ich babka od matematyki i ich opierdzieliła, ze oni sobie idą na galę, wracają późno i nie docierają na lekcje. WTF? Szkoła ich deleguje, szkołe reprezentują idą z nauczycielem i z nim moga wrócić- i jeszcze o☠☠☠☠☠☠☠ dostają....

---------- Dopisano o 15:30 ---------- Poprzedni post napisano o 15:25 ----------

Cytat:

ale ja nie pisze strikte o nas tylko ogólnie, w sumie te osoby, które się nie łapaly kombinowały z powrotem ja jakąs częśc etatu albo wychowawczym ( w wielu przypadkach bezplatnym)- więc jak slysze że rząd nam przysługę zrobił, bo tyle nam daje- to uważam że nie zrobił, bo wiele osób bedzie miało te 60% nie ze swojej nieuwagi, tylko dzięki temu bajzlowi w polityce
Stary 2013-06-03, 14:34   #1516
bmma
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez klementyna1 Pokaż wiadomość

ja zamierzam isc na roczny_na pol etatu do prascy ym miala tym sposobem110% a tżpracuje ok 15 dni w miesiacu, wiec basbcia ie musiala by dryndac cizuennie, a jak juz to 5 godz-kiedy ja jestem w pracy...tylko moj pracodawca sie zastanawia jeszcze czy mnie chce na pol etatu;p tzn wstepnie sie zgodzil, ale to nic pewnego....
Pozwolę sobie zapytać
Na czarno??

Kinga 22-02-2013

Maciek 12-08-1997

bmma jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-06-03, 14:43   #1517
Ptaszysko16
Wtajemniczenie

Cytat:
Pozwolę sobie zapytać
Na czarno??
nie no nowa ustawa przewiduje mozliwosc pol etatu umow zlecen i o dzielo.
15.10. 2011.

Stary 2013-06-03, 14:57   #1518
pani22ka
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez kasia86bgo Pokaż wiadomość
I co wiedzialam leze sobie kolo niego - oczywiscie juz nje spi - eh mlglabym tak godzjnami sie w niego wpatrywac.

Cytat:
przy Oliwce lekarka mi mówiła, ze ma tak duze napięcie mięśniowe żebym się przygotowała ze późno zacznie siadać i chodzić, a ona miała 4,5 miesiąca
lubię takie akcje

Cytat:
poza tym trzymajcie kciuki bo planuje cos z praca zeby sie udalo
no to zaciskam!!!

Cytat:
zresztą nie chcę żeby młody szedł spać o 7 czy 8 tak jak jest teraz 21-21:30 odpowiada mi bardziej, a i chłop się trochę dzieckiem nacieszy, zajmie... no a ja dłużej pośpię
no my też mamy taki rytm. właśnie dlatego, że G. wraca do domu między 17:30 a 18stą. gdyby Młody był kąpany koło 19ej to całkiem kicha. a tak przed sportem (podziennikowym) albo po sporcie (najczęściej w trakcie ) czyli ciut się wydłuża czas gdy chłop się cieszy dzieckiem.

Cytat:
w domu sypia jak SE chce. czasem piekności, a czasem nie niestety nie jestem w stanie zgadnąć jak będzie danego dnia a na spacerze śpi w 9 przypadkach na 10.

pani22ka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-06-03, 14:59   #1519
despa
Zakorzenienie

GG do despa

Cytat:
nie no nowa ustawa przewiduje mozliwosc pol etatu umow zlecen i o dzielo.
no tak, ale jak połączysz macierzyński i pracę na pół etatu to macierzyńskiego nie dostajesz 60% tylko połowę
Stary 2013-06-03, 15:06   #1520
Ptaszysko16
Wtajemniczenie

Cytat:
no tak, ale jak połączysz macierzyński i pracę na pół etatu to macierzyńskiego nie dostajesz 60% tylko połowę
no ale czasem to pol jest wieksze niz 60%
niestety w naszym kraju trzeba kombinowac.
15.10. 2011.

Stary 2013-06-03, 15:10   #1521
despa
Zakorzenienie

GG do despa

Cytat:
no ale czasem to pol jest wieksze niz 60%
niestety w naszym kraju trzeba kombinowac.
wiem ale Klementyna pisała o 110%
Stary 2013-06-03, 15:13   #1522
Ptaszysko16
Wtajemniczenie

Cytat:
wiem ale Klementyna pisała o 110%
musialo mi umknac
ja na pol etatu nie widze sensu wracac bo to od razu zmiana umowy, potem musza kogos przyjac na to miejsce i moze byc kicha z powrotem. no najfajniej jak tak jak piszecie jakby sie dalo dniami manewrowac, bo ja tez jak wiem ze moja atrakcja dnia jest wyjscie do biedronki .... to .....
15.10. 2011.

Stary 2013-06-03, 15:21   #1523
jolanT
Zadomowienie

Cytat:
moze to glupio zabrzmi, ale czy probowalas delikatnie wyciagac sutki?
Jak sie je tak pobudzi to one staja sie twardsze, dluzsze i dziecko latwiej lapie.

nareszcie pogoda sie robi.. bo gdzieniegdzie Niemcy podlane i to dosc mocno..
nie próbowałam..
ale muszę zobaczyć, może akurat się wyciągną bardziej..

Cytat:
Napisane przez monicca1989 Pokaż wiadomość
Dokładnie tak jak ja, kazały kupić bo inaczej nie dam rady karmić i nic nie pomorze na moje sutki (określone przez położne w szpitalu jako zbyt płaskie aby karmić małego)
i jak się okazuje- można bez!
ale one gumę wcisną i mają pacjentkę z głowy

Cytat:
jak obetniez zkoncówke to dziecko bardziej sutka wyciaga-ale to troche boli-jednak o obcieciu w ciagu 3 dni przeszlismy na sama piers-ja kacper ssał i ciagnal sutka to szybko zciagalam kapturek i mu wpychałam do buzi cyca i czasem sie nie kapnal i ssał dalej, a czasem sutek zmalal z porotem i juz byl wrzask bo nie mogl złapac...cierpliwosci i duzO sil zycze.

położna mowila, ze przez nakladke nigdy dziecko nie sciagnie piersi do konca i czesto niestety po pierwsze robia sie zastoje, po drugie szybko konczy sie laktacja...i to tylko wyjscie tymczasowe zamnim sie zahatują suty;p
dzięki, cierpliwość na pewno się przyda
boję się właśnie, bo Mała mi pije mało a często!!
i czuję jakbym miała co raz mniej mleka ;/ waga dziecka też mi nie daje spokoju więc może coś w tym jest.. w sensie jakiś związek między jednym a drugim..

wypowiadam wojnę kapturkom!!!

29.04.2015
OLAF !

http://fajnamama.pl/suwaczki/yvpga7q.png
jolanT jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-06-03, 15:22   #1524
klementyna1
Zakorzenienie

Powiem Wam, ze nie wiem sama jak to jest...Mi szefowa cos mowila, ze nie na czarno tylko normalnie i że to wyjdzie 110%, a ja nie doczytywałam... To czyli, ze jak na urlopie wychowawczym bede pracowac na pol etatu to dostaje 30%wyplaty i tyle, co zarobie? Myslalam, ze jestem na wychowawczym po prostu i to co "dorobie" to moje...tylko nie wiecej niż pil etatu...Wie ktoś dokłądnie jak to bedzie?
Stary 2013-06-03, 15:28   #1525
maria28
Kniaginia

Strippi, super wyjazd mieliście!
Malpka, Moderna, cudne dzieci

Cytat:

Pytanko, ile wazyly Wasze maluszki, jak przechodzilyscie na pampersy rozmiar 3?
Około 5800, pampki. Ale to chyba było za późno, bo przeciekały wcześniej.

Cytat:
poza tym trzymajcie kciuki bo planuje cos z praca zeby sie udalo

Cytat:
w ogole do kitu z tymi pensjami. ja mialam dostac podwyzke po dr i dostalam ale na papierze bo najpierw bylam na zwolnieniu a potem na macierzynskim a kwota jest z 12 miesiecy przed. teraz maja byc odgorne podwyzki 30% i 70% uznaniowe to tez widze jak dostane jak mnie nie ma w pracy ...
A ja mimo zmiany pracy na o wiele lepiej płatną, teraz na macierzyńskim dostaję mizerną kasę, bo się liczy wynagrodzenie z ostatnich 12 miesięcy.
Poza tym praca taka, że raczej będę musiała wrócić, chcąc nie chcąc po 6 miesiącach i nie będę mogla skorzystać z dobrodziejstw nowej ustawy.

Lecę, bo ryk słyszę.
maria28 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-06-03, 15:36   #1526
despa
Zakorzenienie

GG do despa

Cytat:
Powiem Wam, ze nie wiem sama jak to jest...Mi szefowa cos mowila, ze nie na czarno tylko normalnie i że to wyjdzie 110%, a ja nie doczytywałam... To czyli, ze jak na urlopie wychowawczym bede pracowac na pol etatu to dostaje 30%wyplaty i tyle, co zarobie? Myslalam, ze jestem na wychowawczym po prostu i to co "dorobie" to moje...tylko nie wiecej niż pil etatu...Wie ktoś dokłądnie jak to bedzie?
o macierzyńskim nowym mówimy nie wychowawczym, bo wychowawczy to jest w zależności od dochodu- płatny (cos koło 500-600 -nie pamietam dokładnie),lub bezpłatny
Stary 2013-06-03, 15:38   #1527
eluśka87
Zakorzenienie

GG do eluśka87

Hej,

dziewczyny nie mogę wejsc na forum i nie mialam czasu kompa odpalic od ostatniej wizyty ojj.

mam nadzieje, ze jak zrobie jedzonko i pranie to nadrobie.. pralka nam sie zepsula..:/

Mamy juz cene mieszkania od kobiety, teraz decyzja nasza co robimmy i kontakt z doradca... no nie wiem.. za taka cene nie kupimy m4 napewno, do pracy bedziemy mieli blizej to fakt..

Ciagle mysle co z maluszkiem i z praca, rozmawialam ze wracam.. ale jak ja go zostawie, z kim ojjj widze, ze poruszacie ten temat, musze z mezem pogadac.. on ma rozne godziny pracy, dodatkowo ma byc grafik niedlugo czasem ma wyjazdy popoludniowe, wieczorne... nie chce zebysmy sie mijali, moj tata jest na emeryturze, tesciowa i tez rowniez, ale dziela nas km.. boze daj mi sile i pomysl..

Pozniej poczytam i sie wlacze.. bo teraz nie mam jak.

Moj synus dzisiejszej nocy przespal 5 godzin ciagiem ;D
eluśka87 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-06-03, 15:38   #1528
klementyna1
Zakorzenienie

Cytat:
o macierzyńskim nowym mówimy nie wychowawczym, bo wychowawczy to jest w zależności od dochodu- płatny (cos koło 500-600 -nie pamietam dokładnie),lub bezpłatny
oj chodzilo mi o ten rodzicielski- czyli nowy macierzynski

Chyba na logike jest tak jak mowicie 30% macierzynskiego+to co zarobie...Za duzo szczesci by bylo;p
Stary 2013-06-03, 15:40   #1529
Malpka
Zakorzenienie

Cytat:
no u mnie np ciezko odłozyć to 20% (tyle mi wychodzi opłata za przedszkole ) ale akurat 2 miechy nie płacę przedszkola i akurat te 2 miesiace sobie wezmę ten 60% więc damy radę

Cytat:
no pod warunkiem ze sie sytuacja jakos w zyciu diametralnie nie zmieni. no ale to zawsze mozna wrocic. a tak to sie zgadzam. tylko kicha jak przychodzi pensja na konto. poza tym lepsze 60% niz 0% na wychowawczym
no właśnie

Cytat:
Oliwia wróciła z wręczania nagród- poszłi do szkoły na religię, spotkała ich babka od matematyki i ich opierdzieliła, ze oni sobie idą na galę, wracają późno i nie docierają na lekcje. WTF? Szkoła ich deleguje, szkołe reprezentują idą z nauczycielem i z nim moga wrócić- i jeszcze o☠☠☠☠☠☠☠ dostają....

a i jeszcze zepsuł nam sie samochód tzn tłumik i złapaliśmy gume nie da sie zalepić wiec 2 koła trzeba kupić
K http://www.suwaczek.pl/cache/f2a2119f90.png
W http://www.suwaczek.pl/cache/ef8b004f6a.png
Malpka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-06-03, 15:40   #1530
eluśka87
Zakorzenienie

GG do eluśka87

Moderna moj synek mial 5400 z kawalkiem jak zaczelismy 3 uzywac teraz sa w sam raz rosnie moj na drozdzach jest taki dlugi

Moja kolezanka ma synka 18 mc-y i wazy 11 kg.. no to moj w takim tempie bedzie wazyl duzo wiecej zapewne..
eluśka87 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Odchowalnia - jestem mamą

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości